A kör bezárul: Revenge of The Sith

Mr. Plinkett leszállította az új trilógia utolsó felvonásának a kritikáját is végre. Ezzel letudta Lucas legdurvább agymenéseit, nyugodtan léphet át a 2011-es évbe.

Innentől vége, felesleges bárkinek is kritikát írni a Star Wars filmekről, hiszen ennél részletesebb és jobb változatot nem lehet csinálni.

Akkor lássuk 3 felvonásban.

human
írta
2010. 12. 31. 15:36
megjelenés
123
hozzászolás


123 hozzászólás a “A kör bezárul: Revenge of The Sith” bejegyzéshez

 1. Még csak az elsőt néztem meg, de elég jó meglátásai vannak a csávónak. Leginkább abban van igaza, hogy vannak történetek, amiket nem feltétlenül kell elmesélni. És Darth Vader-é is ilyen. Lehetett találni rajongói kivágásokat a Jedi visszatérből amikor az Uralkodó “áramozza” Vader-t és közben látszik a csontváza. Titokzatos karakter volt, de az új trilógiával megtudtuk, hogyan lett olyan amilyen. Nekem meg pl soha sem tetszett az átalakulása. Pedig a könyvet is elolvastam.
  Nah mindegy, a kritika érdekes, hiába hosszú, érdemes megnézni.

 2. Ja, ez az a csávó, akit sajnálok azért, mert ekkora egy szánalomhalom…
  Nem mondom, hogy nincs igazság sok dologban, amit mond, de milyen élete lehet egyébként? Én úgy néztem végig a anno az új SW trilógiát, hogy örültem neki. Vannak hibái? Hajjaj, de még mennyi. De akkor is, szerethető, újranézhető, látványos POPCORN MOZI!!! SEMMI TÖBB!!!
  Nem kell tökéletesnek lennie.

 3. slowclub: milyen élete lehet egy kitalált figurának? gondolom olyat amit kitalálnak neki. Te sem gondolod, hogy ilyen profin írná meg az anyagot egy tényleg szánalmas ember.

 4. 1. A kritika hosszabb mint a film.
  2. A kritika érdekesebb és szórakoztatóbb mint a film.
  3. Ez szomorú….

 5. Ahha… szóval nem tetszett neki. DE azért csinált egy, a filmnél is hosszabb kritikát… értem.
  Hangja alapból ilyen, vagy rájátszik? Na mindegy, pár percnél tovább nem tudtam hallgatni.

 6. Pocok: Na, akkor te tovább bírtad, mint én. :) Az efféle kritikákat amúgy is kb. semmibe veszem.

 7. na és most hogy elküldtem a kommetet megint nézhetnék reklámot,hát kösz nem majd leszedem torrentről,úgy is felkerül

 8. Az előző kettő is nagyon tetszett ez is jó lett :D. Vicces, érdekes és teljes mértékben egyet tudok vele érteni. Nagyon jól meg lett csinálva

 9. Totálisan szánalmasnak tartom ezt az egészet. Nagyjából az összes filmet ugyan így szét lehet fikázni (mert ha tetszik ha nem, ez az). Bármikor belekötök az Inceptionbe, a Godfatherbe, vagy akármilyen alkotásba. Ez szimplán egy begyepesedett és elégedetlen elvakult fan fröcsögése. Azért mert 5 évesen látta a 70-es években az eredeti trilógiát, attól még nem kéne egy 20 év alatt megváltozott felfogással becsmérelni az új filmeket. Én is 5-6 évesen láttam a régi trilógiát. És? Attól még az Ep3 ugyan úgy hatalmasat ütött.

  Mellesleg mi az, hogy “felesleges story” LOL… Ez egy film, ami történeteket mesél el. Ezért vannak a filmek. Grow up kids.

 10. Én is elhiszek mindent amit a Spielberg mond, ha benne van hogy SW. De ne szapuld az Inceptiont, mert annak igazi rendezője van nem egy Spielberg aki már csak a dollárt látja mindenben. Bármit eladhat SW címen akár szar akár jó lásd az animációs filmeket meg az ezer videójátékot meg a többit ez egy rohadtnagy biznisz és ez nem tetszik a csávónak mert ő nem reklámokat akar nézni a moziba.

  Amúgy meg látszik a kommentetekből hogy végig nem néztétek csak elkezditek védeni a Spielberget mert nektek ő az Isten. Teljesen logikátlan néhány lépés amit Spielberg tett és ez a videóba kiderűl és elmagyarázza. Ettől még meg lehet nézni mert megszeretted a világot és bármit megnézel ami SW. Barátok köztöt se azért nézik mert olyan izgalmas minden rész csak már megszokták azt a szemetet.

 11. Ez minden csak nem fikázás. Talán nem minden pontban értek vele egyet, de az biztos, hogy elképesztően érdekes és jó dolgokat mond. Én a 3. videót néztem végig, másfél órás kritikára most nem volt időm, de filmesztétikailag is érdekes dolgokat említ meg.
  Én anno a harmadik részről lelkesen jöttem ki a moziból, aztán megvettem DVD-n megnéztem még kétszer és már egyáltalán semmilyen varázst nem érzek benne. Végeredményben ez ennek a kritikának a zárógondolata is és ebben van nagyon igaza: a film fő hibája nem az, hogy ha ízekre szeded megannyi hibát és rossz megoldást találsz benne, hanem az, hogy “nem alakul ki érzelmi kapcsolat a film és a közönség között”. Ennél pedig valóban aligha kell többet elmondani. Nincsenek igazán jó, szerethető karakterek, emlékezetes mondatok – pillanatok. Steril az egész és egyszerűen képtelen arra, hogy annyira (de legalább csak hasonlóképp)magával ragadjon, mint a régebbiek.

 12. “Amúgy meg látszik a kommentetekből hogy végig nem néztétek csak elkezditek védeni a Spielberget mert nektek ő az Isten. Teljesen logikátlan néhány lépés amit Spielberg tett és ez a videóba kiderűl és elmagyarázza.”

  Ja, szemét egy alak ez a Spielberg.

 13. Ja végén van a nagy igazság, amit már említettek is-szerethető és jól megírt karakterek és párbeszédek hiánya.
  Sok minden szőrszálhasogatás, de sztem abban tök igaza van, hogy az effekteken kívül ez egy teljesen üres és unalmas filmtrilógia.

 14. kla, nem kell cikkizni a gyereket, Lucas is nyilatkozta már, hogy gyakran összekeverik őket még az utcán is. Ilyenkor add egy autogrammot Spielberg nevében és kész:-)

 15. aki oltja az tényleg megnézte ezeket? Csak mert egyáltalán nem fikázások ezek a videók, hanem klasszikus kritika, tényekkel alátámasztva. MIndezt egy kicsit érdekes körítéssel persze, mert különben senki nem nézné meg az 1 órás szakmai elemzést.

  Dis: szívesen látom akkor a megalapozott szétszedését a Godfathernek, elég ha csak 45 percet csinálsz róla. Az ilyen kijelentésekkel kb. nullázod a kommented.

 16. Laciló for president:D
  annyira képben van h azt sem tudja ki rendezte a star warst de azért hozzászól:D

 17. egyébként a kritika természetesen megint zseniális,csávó nagyon ért a filmekhez.annak ellenére egyet értek vele h én szeretem az újakat is,meg is van mind.más kérdés h a régiekről is lehetne csinálni egy ugyanilyet,de tény h az ember jobban elfogadja egy film hibáit ha érződik benne a lelkesedés,van szíve a produkciónak.az újakban legfőképp a pénzéhség,az új technika megszállotsága és a lustaság érződik.a kritika legjobb része sztem pont az amikor azt fejtegeti h minden beszélgetős jelenetben vagy ülnek vagy sétálnak,baromi jó meglátás,tényleg ez az egyik legfontosabb oka amiért nem működnek az új filmek.

 18. Plinkett megint alkotott. Azt megértem, ha valakit zavar a hangja, de az számomra furcsa, hogy ezt valaki fröcsögésnek titulálja. Ez a figura ért a filmekhez. Jobban, mint az itt hozzászólók 99%-a. No offence. (Engem is beleértve természetesen.) Érdemes megnézni.

 19. Plinkett rohadj meg! Nézz tükörbe és azt fikázd te majom! Minden filmet lehet fikázni. Az Eredetet, meg a Fight Clubot mértnem fikázza ki? Baljós Árnyak anno emlékszek mekkora szám volt, még a csapból is az folyt, imádtam akkor is, most is. Minden kölyök Darth Maul akart farsangon lenni :) Szerintem a 3.rész a leggyengébb, persze, vannak hibái. De hülyeség tetézni, meg szőrszálhasogatóan kritizálni.

 20. Én azt nem értem, hogy került a kommentek közé Spielberg neve, amikor a Star Wars George Lucas nevéhez fűződik:D. Ez a blog nevéhez méltatlan elírás volt:). Amúgy én délután megnéztem az egészet. Így elsőre a közepe kicsit unalmasabbnak tünt mind a többi és a mellék szállat is túlságosan hanyagolta benne. De az elemzése elég pontos volt mint mindig. (Amúgy, nem azért mert védeni akarom, de ahogy követtem amit eddig csinált, láttam hogy ő is filmkészítő vagy az akar lenni, ebből gondolom, hogy filmiskolába is járt, vagy csak hobbiként művelődött a filmek területén, szóval van valamilyen alapja arra, hogy kritikát írjon, szakmai legalábbis)

 21. Valóban unalmas az elején. A kétkedők adjanak neki még egy esélyt és a harmadik részt nézzék csak meg, ebben jellemzően már hanygagolja a szőrszálhasogatást, és tényleges, kézzel fogható, tapintható indokokat hoz fel a filmek minőségével kapcsolatban.

 22. A fikázóknak: (elsősorban Blake-nek)

  Nem tudom mennyi értelem szorult a kis buksitokba, de Ti nem ismeritek a kritika szót?

  Lehet fikázni, meg szidni a készítőt de azzal csak magatokat minősítitek. A kritika teljesen jogos, mert rengetegen csalódtak a 3 filmben.

  Sokan szeretik, de ugyanannyian csak legyintenek a kritikailag kivesézett filmekre.

  A fickó jó, jó amit csinál, és teljesen érthetően elmagyarázza miért nem lett jó a film azoknak akik csak elvakultak.

  Ennyi.

 23. Nimand 2010. 12. 31. 23:38

  Inkább nem. Elég sok hasonló, poénos filmkritikát nézek, de ezt nem fogom. A bajom a hosszával van: Ha 15 perc lenne? Simán megnézem. Fél óra? Persze, kaja közben elfér. 100 perc? Akkor inkább megnézem a filmet és én magam döntöm el, hogy tetszett vagy sem.

 24. Pocok:
  Elfogadom, hogy téged nem érdekel ez a jól felépített és korrekt kritika. Ez rendben is van, akkor ne nézd meg. De kérlek ez esetben ne is fikázódj itt, mert így fogalmad nincs miről beszélsz.

 25. human:
  Kitalált figura? Én arra gondoltam, aki ezt készítette. Gondolom, ő azért létezik. És azért sajnálom, mert körülbelül a sorozatjunkie.hu-n tevékenykedő “Snake” jut eszembe róla…

 26. Már megbocsáss de pock is ugyanúgy egy kritikát épített fel mint a videózós pasi.Csak míg előbbi röviden fejezte ki magát utóbbi 1 óra 40 percben fejezte ki mondandóját.És mivel demokráciában vagyunk sajnos a szabad véleménynyilvánítás mindennel kapcsolatban teljesen megengedett.
  Amúgy a videó jó.Sokat nevettem rajta, bár én szeretem az előzmény trilógiát is,de tényleg picit “álomromboló” volt.

 27. Korrekt kritika, szerintem az új trilógiából még így is ez a legnézhetőbb rész. Anno amikor láttam ezeket, nem tartottam olyan rossznak, de egy pár év elteltével sajnos szörnyűek, és azt mondom, inkább nem kellett volna elkészíteni ezeket a filmeket. :/

 28. Ja én vagyok a hibás hogy nem jegyzem meg az ilyen pénzéhes akárkik nevét. Csak az előttem szóló olyanokat írt ami nagyon gáz és reagálni akartam rá.

 29. Amúgy meg a látványra van kihegyezve az új trilógia és azért már nincs meg az a feeling mikor a jabba is egy bábú meg a sivatag közepén forgatták.

 30. 1 nézd végig a 3 starwars reviewt!
  2 ha felfogod, rájössz mennyire profi a csákó és mennyire szereti a stawars-t
  3 kiválóan türközi gagyi halivúdot és h mennyire hülyének néznek minket
  4 a review-k sokkal jobbak mint maguk a filmek
  5 nagyon igaza van a fickónak…ezzel meg vagy egyet értessz v nem.

 31. Túl hosszú. És ezzel mindent elmondtam. Önmaga paródiájává válik így az egész, és pont azokba a hibákba esik bele, amiket ő is kiemel. Túl magyaráz. Számomra érdektelen. Ettől még másnak tetszhet. Pont úgy, mint a SW :)

 32. Megnéztem, és azt kell mondjam a 2. és a 3. film kritikai mondanivalója zseniális.

  Full respect a készítő felé.

 33. slowclub: ezt mondom, te tényleg azt hiszed, hogy ez a csávó így tényleg létezik, és nem kitalált figura mint jar jar pl? Tévúton jársz akkor.

 34. Meglepő, hogy a kommentelők túlnyomó részének fel sem tűnik, hogy ez egy szórakoztató műsor. Az utóbbi években ez egy igen népszerű műfaj, nagyon sok tehetséges alkotóval (keressetek rá: That Guy With The Glasses). És igen, ezek mind-mind kitalált karakterek és valójában nem is sírnak, meg nevetnek, hanem eljátszák.

  Komolyan nem tudok annyira angolul, hogy észrevegyétek, hogy a főszereplő egy sorozatgyilkos? :)

  A reklámokon meg oktondiság idegeskedni. Azért rakta fel ilyen videómegosztóra, mert nézőnként kap talán 10 forintot. Ne akarjuk már azt ellopni, ami számunkra ingyen van.

 35. A világ legjobb filmkritikája…kicsit figyeljünk már oda milyen munka van ebben!…teljesen logikus dolgokat mond évek óta, aki nem érti meg az hülye.

 36. Na b.zi robot visszatért! A sok starwars gyűlölő gondolom most recs..ik erre a f..a, legyetek boldogok vele:)

 37. Nem értem miért nyaljátok a seggét ennek az ürgének. Ja persze… ő a mindenható, bocs. Ha ez nem fikázás, meg lehúzás, akkor mi????

 38. human:
  A csávó, aki ezt a videót meg hozzá a narrációt csinálta, szóval ezt az egész felesleges másfél órányi “kritikát”, na, az létezik, ugye? Így értettem.
  Ja, és nem vagyok habzószájú SW fan, csak nem szeretem azokat, akik csak valami nekik nem tetsző dolog “kritizálásában” lelik örömüket. Ezért írtam hasonlatként “Snake”-et a sorozatjunkie.hu-ról.
  És persze ezt még lehetne ragozni sokáig, de én befejeztem.

 39. Voltak benne jó meglátások, de a 90%-a értelmetlen ennek a kritikának, mert nem is akarja érteni a filmet… Előadja, hogy mennyire a régi részekre építkeztek, míg mások ezt “folytonosságnak” hívják. Tehát nem maguktól lopnak, hanem utalnak, hogy a hat film egységes legyen. Ettől még Lucas egy zseni, aztán ezt a fantáziavilágot már nem is igazán lehet máshoz mérni, mivel már több idősíkban terjeszkedik. ;)

 40. Senki nem nyalja sztem…ha nem fogod fel h mennyire jogos az amiket mondd, ecccerűen hülyeee vagy. whats wrong with your faceee?

 41. valaki még mindig itt tart h Lucas egy zseni?..most nem ez a pár review mutatta meg h nem így van, de már lehetett egy ideje látni..zseni, hagyjál már…ez rossz és logikátlan üzleties filmGYÁRTÁS.

 42. Biztos nehéz elfogadni pár embernek h mennyire gagyi a 3 előzményfilm, ..de Plinkett a legjobb! miért kellene megérteni a filmet, ha full gáz? Sokkal több volt ebben a sztoriban, kár érte..nekem az uj filmek nem léteznek. Ezeket a reviewkat viszont hetente megnézem, imádom őket. imádtam a starwarst gyerekként….utálom a CGI-t.

 43. slowklup: még mindig nem érted? a csávó pont ebben a formában nem létezik, eljátssza, mint egy színész. Direkt húzza a hangját és a legmonotonabban adja elő, ez az alakítás része. Szal ne a csávót húzd le, hanem az alakítást max. Ahogy Brad Pitt sem szar, csak vannak szar karakterei pár filmben.

  Blake: látod, amit most te írtál, az fika. Amit a csávó tényekkel alátámasztva az pedig kritika. Például senki sem nyalja a csávó seggét, max meghallgatta az érveit és 1-2-vel egyetért. Ő sehol sem mondja, hogy hülye Lucas seggnyaló, akinek tetszettek a filmek, csak azt, hogy Lucas milyen alapvető filmes dolgokban hibázott.

  davejones: te most hol jársz? Max a sok újtrilógia gyűlölő recskázik erre, hiszen lehet a Star Wars szeretni, az új epizódjait pedig nem, vagy teszemazt kevésbé, vagy pedig szeretni az új trilógiát, de azért elismerni a kritikát. A csávó részletesen elmondja, hogy filmileg mi volt a baj velük. A CGI akciójelenetek kidolgozását végig jónak állítja be, a többivel van baja. Sokkal konkrétabb, mint a te kommented a videóival szemben.

  Tényleg nézzétek már meg, mondjuk innen a harmadik videót, végig, aztán mondjátok, hogy szőrszálakat hasogat.

  Már alapvetően az a kérdése betalál szerintem, hogy említsetek emlékezetes jelenetet a filmből. Tényleg emlékezetest. Ide hozzátenném, hogy az EP3 vége szerintem nem ér, hiszen a halálcsillag nem az EP3 miatt emlékezetes.

 44. Mise rab le.Az a helyzet,hogy itt két oldal vitatkozik,de nem tudom melyik a kevésbé khm…látőkörhiányosabb(!?):
  1.Az csillagok háborúja nem egy csodálatos filmalkotás,aminek mély mondanivalója van és egyike a valaha készült legnagyobb alkotásoknak.
  A star wars egy szórakoztató film rajongókkal.ennyi.nem több.
  2.Ez az “elemző” videó nem csak azért szánalmas, mert önmagában az,hanem elemez valamit ami szart sem ér,és egyszerűen komolytalan az egész.A barátok közt elemzés is lehetne ennyi erővel.Annak is vannak rajongói.
  Összegezve arról vitatkoztok,hogy egy értelmetlen dolog félig humoros(hát én nem tom..) analízise hasznos-e(ez a hangszín csak engem nyír ki?).
  Am no Offense,csak ez már valahol szegény blogolvasónak kínos

 45. “A sok starwars gyűlölő gondolom most recs..ik erre a f..a, legyetek boldogok vele:)”

  ?? a legjobban azoknak tetszik, akik szeretik az sw-t. és van humoruk.

  mint ahogy valamelyik kollega említette snake-et. akinek van humora, az vele együtt röhög, nem rajta. mit nem adnék, ha valamelyik általam imádott filmet vagy sorozatot ugyanígy, alaposan lehúzná valaki.

 46. legjobb kritikák ever!.. a csávó imádja s starwarst, ( a birodalmat meg is dugta – preview part II.!!! ..imádom a poénjait!) és rossz látni h mit csináltak a 3 új résszel. ennyi. minden 99%osan ül amit mond. Blake..sajna neked közöd nincs mivan. sztem végig sem nézted egyiket sem.

 47. evil9: ezt most nagyon meg akartad mondani, de alapvetően ott nincs igazad rögtön, hogy az eredeti Star Wars nem csak sima szórakoztató film, mivel beépült a kultúrába. Most mindegy minek készült, egyike lett a valaha készült legnagyobb filmalkotásoknak olyan szempontból, hogy akkora tömegek ismerik fel mondjuk R2D2-t, amekkora sosem fogja a Remény rabjai ég felé tartós jelenetét. Az új trilógia már esetleg tényleg a rajongóknak készült, de ettől még miért lenne nevetséges a kielemzése? Bár a Citizen Kane-hez is viszonyítja, de az új Star Trekhez is, ez utóbbi pedig elég egyszerű film, mégis alulmarad az SW rendezésileg.

  A barátok közt szappanopera szabályokhoz viszonyított kritikája pedig kurvajó lenne. Ne mondd, hogy nem néznéd meg.

 48. hát nem mondom, le a kalappal az előtt aki vette a fáradságot és ennyi energiát ölt bele egy SW EP3 kritikába. igaz az is megérdemel egy vállveregetést aki végignézte és nem csak úgy vaktában kommentel (akinek inge). bár itt-ott idegborzolóan lassú, de összességében jó érzés pontokba szedve, vegyelemezve viszont látni amit egy magára valamit is adó Star Wars fan(ek) első perctől (pontosabban epizódtól) kezdve érzett, hogy itt valami nagyon nem stimmel. nagyon nincs is mit hozzátenni szerintem, annyit még érdemes megjegyezni hogy ezek a Palpatine dubbok szvsz fenomenálisak – néha tényleg úgy érzi az ember hogy Ian McDiarmid szólal meg.

 49. az elején a kis Han Solo-s poén is teljesen rendbe van :-) sőt és igaza is van benne

 50. Human
  Nem nevetséges a kielemzés(én nem sokat láttam kb 5 percet,de engem ez a hang egyszerűen bánt) csak én már azt sem látom nagyon értelmesnek,hogy gyakorlatilag egy mesét elemzünk,ami szerintem nem egy csoda.Lehet,hogy nektek kult ,nekem tuti nem,bár én koromnál fogva az új szériát láttam elsőnek és szerintem minőségben egyik se üt el nagyon a másiktól.
  Arról meg ,hogy ez a film beépült a kultúrába: nem a film maga épült be hanem a főszereplők tárgyak,stílusok aminek nem sok köze van a a filmbeli logikai visszásságokhoz.piece(muhah )

 51. BUÉK trollok!
  Az miért látogat filmes blogokat, akinek egy közérthetően megfogalmazott és hajszálpontos kritika felfogása és helyén kezelése is nehézséget okoz?
  Ez talán a legnagyobb talány marad számomra idén is.

 52. evil9
  csak egy baráti jó tanács – szerintem most inkább pihizd ki a szilveszteri fáradalmakat ;)

 53. Nyilvánvaló, hogy a kommentben lázadozók nagyrészének fogalma sincs mi az a filmkritika, és láthatólag semmi hajlandóságot nem mutatnak arra, hogy elmagyarázza nekik bárki.

  Ha a tartalomtól eltekintünk már csak a videó összevágásában több munka van mint amit ti képesek lennétek felfogni, valószínűleg nem is egy ember csinálja ezeket a kritikákat, mert az teljes munkaidős elfoglaltság lenne, még így is hogy viszonylag ritkán jelennek meg. Szeretnék én olyan szánalmas ember lenni, aki ezt így le tudja tenni az asztalra.

  És ha utánanéznétek látnátok, hogy nem az episode3-at pécézte ki magának, hanem már rengeteg filmről van kritikája, többek között olyanokoról is amik nekem tetszettek. És a kritikák 98%-ával úgy is egyetértek, hogy imádtam az adott filmet.

  Ja és gyépébarbi rulz, pedig nekem tetszett a dollhouse.

 54. “Nem nevetséges a kielemzés(én nem sokat láttam kb 5 percet,de engem ez a hang egyszerűen bánt) csak én már azt sem látom nagyon értelmesnek,hogy gyakorlatilag egy mesét elemzünk,ami szerintem nem egy csoda.”

  Mesék amik a kultúránk részei, és bőven elemzik őket:

  Karib Tenger Kalózai 1-2-3
  Shrek x
  Narnia x
  Harry Potter x

  ezek nagyrészt fantasy világon játszódó mesék, amiket tök fölös és értelmetlen is kritikával illetni, mindegyikük önmagában mestermű, mentes minden hibától.

  Ha megnézed, a felsoroltak közül TE is tudsz olyat mondani, ami számodra tetszett, és olyat is ami az előző részektől simán elmaradt minőségileg.

  A EP3 kritika teljesen jogos, és elég mélyen üt. SW fan vagyok nem is kicsit. Az EP3 tetszett az előzményekből a legjobban, de a legtöbb dolog ami itt a filmben említve van, sajna nálam már a moziban is csökkentette a film élményét.

  Ahogy ezt a Tron is tette a az utcsó 30 percével. A látvány 10-es a sztori 3-4…

  Sajnos…:(

 55. Gyűlölöm az ilyen kritikákat, tök felesleges dolgokat mondott el. Számomra abszolút nem vicces, sőt fárasztó, dühítő. SW úgy jó ahogy van. Örülök hogy lett egy új trilógia, és örülök a moziélményeknek, meg mindennek, amit adott. Lucas amúgy már nem zseni, hanem bohóc, és remélem több részt nem fog készíteni, ha mégis, akkor azt is szivesen várni fogom, az összes hibájával együtt. (Ja, ha tényleg filmkritika ez, és nem filmfikázás, miért pont a sokak által támadott új trilógiát vette elő, mikor a régi ugyenennyi hibával bír.)

 56. Cody
  abszolút jogod van más véleményen lenni, sőt! …de ha legalább vennéd a fáradságot hogy végignézd, akkor pont tudnád hogy pl miért butaság az amit a zárójelben említesz.

 57. Cody: hm, attól nem jó kritika, mert az új filmeket kritizálja? Mellesleg a régi filmeket sokszor hozza fel közben, nézd meg.

 58. + rengeteg filmkritikája van, avatartól kezdve, az ST-filmekig, szóval nem csak az hogy fikázzuk az új SW-filmeket alapon csinálta

 59. Mindig megnézem ezeket a kritikákat, mind1 milyen hosszúak és mennyire irritál a hang. Úgy érzem rengeteget tudok belőlük tanulni, elképesztő szemszögekből közelíti meg a filmeket amelyek alapvetően fel sem tűnnek de átgondolva szerves részét képzik az élménynek (pl.: kanapén beszélgetés).

  Emberek! Fogadjuk el a trollokat, mindig is voltak és mindig is lesznek, ez evolúció.

 60. durván jó lett a kritika (ismét)
  gáz, hogy néhányan meg sem nézik de játszák az eszüket (ismét)

 61. human:
  Ne nézz már ostobának! Tudom, hogy ez csak egy szerep, amit a csávó játszik, de akkor meg mi értelme van? Főleg, hogy egy több évvel ezelőtt készült filmről van szó?
  Igen, humoros. Igen, sok dologban igaza van. Igen, a régi trilógia fényévekkel jobb, mint az új. Igen, az új trilógia tele van hibákkal, logikátlansággal, rendezői balfaszságokkal.
  Ja, és emlékezetes jelenet: amikor Padmé az egyik toronyban, Anakin a másikban ül, ő ugye várja, Mace Windu mit fog alkotni, és közben egy halk zene szól kórussal. Na, az egy feszült, hatásos jelenet. Több tényleg nincs.
  De most már tényleg befejeztem, mert ez látom parttalanná válik…
  B.Ú.É.K. mindenkinek!!!

 62. slowvlub: Akkor meg mi a kérdés? A második és harmadik mondatodon kívül, amit ha egy ötödikes átgondol megmondja a választ, szóval well done! Csak az válik parttalanná, hogy folyamatosan a sarokba szorított kutya szituációból akarsz menekülni csak éppen nem human, hanem a setétség amit mondtál szorít a falnak! ;)

 63. Nem olvastam végig minden hozzászólást de lenne pár gondolatom, és mielőtt valaki elkezdené, hogy először nézzem végig a videókat, megtettem. Örültem neki tegnap, hogy valami viccesre bukkantam, mert az, mert nagyon másnapos voltam és vagyok most is, és ilyenkor szeretem az ilyen kis vicces cuccokat. Szóval:

  1. Bár igaz, hogy van benne kritika, de van benne szimpla fika is. Bárki aki azzal védi ezt a gyereket, legyen az akár human, hogy bizony ez kemény kritika, az téved. A shit, sucks, crap és társai, valamint a kis intermezzok mint megsütni a vhs-t ( 2010-ben, na mindegy ), majd rávizelni, ezek a dolgok nem kritikák, ezek véleménynyilvánítások. Ezt pediglen nem én mondom, hanem az alapvető kommunikációtudományi ismeretek. Ez van.

  2. Itt jön a szerintem rész. Szerintem bár vannak jó meglátásai, és tényleg viccesek a videók, na nem mindenhol, de pl. a mein kampf-os részen nagyon sokat röhögtem:), azért nagyon nagy része a dolognak szubjektív. És ezzel nincs is semmmi baj, mert a film mint olyan, egy művészeti ág, és pont ezért nem lehet teljesen objektívan megmagyarázni, hogy miért rossz valami vagy miért nem. De! Tévedés rögtön hatalmas igazságnak titulálni egy kritikát, csak mert másfél órán át oszt egy filmet, és mindig be tud dobni egy-egy újabb filmes szakzsargont.

  3. Ez a másik. Én ezektől nem estem hanyatt. Fú világítás, karakterépítés, sőt karakterfejlődés, “plot”, “opening scene”. Könyörgöm. Én is tudnék írni egy kritikát egy filmről ami hemzseg az ilyen kifejezésektől, de attól még nem jelentené azt, hogy mekkora egy zseni gyerek vagyok én a filmtudományban, mert igen, ez már tudománynak is számít egy ideje ( mellékesen nagyon nem vagyok zseni, csak szimplán szeretek filmet nézni, ennyi ). És ahhoz sem kell nagy kunszt észrevenni, hogy a dialógusok beállításai mennyire szegényesek és fantáziátlanok.

  4. Ettől függetlenül nekem tetszett amit a srác, vagy srácok csináltak. Vicces is, Star Wars is:D. Van benne sok minden amiben szerintem igaza van, tetszett, hogy azt mondta már rögtön az első videóban, hogy igen bizony felmerül a kérdés: Ezt a történetet tényleg el kellett mondani? Mert bennem is ez merült fel a második rész kezdetén. Azért csak ott mert az elsőnél még viszonylag kicsi voltam és nem fogalmazódtak meg ilyen komplex kérdések a kis buksimban. Na mindegy.

  5. Egy dolgot azonban szeretnék elmondani, amiben nincs igaza. Azt mondta, hogy felejthetőek a karakterek, mert nincs velük semmi érzelmi kötődés. Ez a három film nagy részében igaz. Azonban vannak olyan karakterek filmekben, akiknek már csak a megjelenése is, akármennyi ideig is látjuk őket a vásznon, kialakít bennünk valamilyen erős emocionális ingert, ami miatt majd később azt mondjuk, hogy áááááá, igen attól az alaktól nagyon be voltam szarva, vagy ááááá az a figura nagyon badass volt. Példáért nem kell messzire menni. Elég Boba Fett-re gondolni, aki nagyon kevés ideig szerepelt a filmekben, mégis ikonikus karakter lett belőle. Na és szerintem itt téved, mert igenis az első filmben Darth Maul emlékezetes, és a dupla lézerkardja is az, és miért? Mert badass. Mert amint megjelenik elkerekedik a szemünk és azt mondjuk, hogy Anyáááád, ez mennyirrree álllatul néz mááááááááár ki???????!!!!!! Legalábbis ezt sok ismerősöm tapasztalataiból gondolom így. És itt úgy értem, hogy viszonylag filmes náci ismerősökről van szó. És az első rész végén a lézerkard jelenet nagyon rendben van, de ez megint csak szerintem, mert ebben már az ismerősök között is megoszlanak a vélemények. Na mindegy, csak ennyit akartam. Boldog Új Évet!!!

 64. Édes Istenem, már megint mi folyik itt a kommenetekben? :D
  Közületek mindenki, aki szélsőséges véleményt alkot a Plinkett kritikákról (vagy bármiről) anélkül, hogy tulajdonképpen megnézte volna őket, az menjen el a picsába, és ha már ott van, próbálja meg észrevenni magát. Egészen biztos vagyok benne, hogy az olvasók többségének ti szörnyen beszűkült, tesztoszterontúltengéses, feltűnésvadász balfékekként jöttök le, ami nyilván nem fedi a valóságot, de ez az a kép, amit a hozzászólásaitokkal magatokról festetek. Önkritika, emberek.
  Mint minden más a mozgóképes médiában, ezek a videók nem tetszhetnek mindenkinek, de azt kell mondanom, hogy ti nem igazán fogtátok fel, vagy nem is akartátok felfogni, hogy itt miről van szó. Ez egy szórakoztató műfaj. A RedLetterMedia egy amatőr filmes csapat, az egyik tagjuk Mike Stoklasa, ő találta ki a Plinkett karaktert, amely segítségével még szakmai szempontból is igencsak korrekt elemzéseket készít nem túl komoly filmekről (Star Trek, Star Wars és két másik) és még kevésbé komoly körítéssel. Ha megy az angol, érdemes beleolvasgatni a Wikipédiás cikkbe, mert én is onnan akartam átírni ide sok mindent mielőtt meguntam ezt a kommentet. :)
  Lényeg a lényeg, próbáljátok meg jobban élvezni az életet, srácok, nem kell ez a sok felesleges gyűlölet. Két dolog van, amit ezzel eddig nagyszerűen elértétek: az első, hogy most már senkinek sincs kedve érdemben társalogni a témáról itt a bejegyzés alatt, ezért vagyok egy kicsit mérges, a másodikat pedig már leírtam, egyszerűen hülyét csináltatok magatokból, és egészen biztos vagyok benne, hogy egyik sem volt a célotok. Most miért jó ez? A kifejezés legszorosabb értelmében, és tényleg mindenféle rosszindulat nélkül kérlek titeket megint, hogy vegyétek észre magatokat. Köszönöm.

 65. Showclub: Utálnék beleszólni, de ez a jelenet, ez melyik episodeból van? Mert én nagyon nem emlékszem erre, pedig évente kétszer újranézem az összes Star Warsot. Bár tavaly már a Prequelekhez nem volt kedvem….

 66. Én sosem értettem, hogy miért jók a kritikák (tudom, biztos velem van a baj, hogy nem értem, ez máshogy nem is lehet)
  DE

  én pl olyan filmre megyek el moziba, vagy nézek meg DVD-n – BluRay-en, ami érdekel. Ha nem tetszik, akkor hagyom a francba és többet nem nézem meg és nem is foglalkozom vele. Ha meg tetszik, akkor bekerül a gyűjteményembe és bármikor szívesen újranézem.
  Lehet én csinálok valamit rosszul, de én filmeket elsősorban szórakozásból és kikapcsolódásból nézek. Nekem bőven elég az a realitás, az a hús-és vér komoly valóság és naturalizmus, ami a való életben körbevesz…. nem vágyom arra, hogy egy filmben is folyton ezt kapjam a képembe. Én mikor filmet nézek ki akarok szakadni ebből a full reális fos világból és felszabadulni kicsit egy “másik világban”.
  (Hangsúlyozom ez természetesen egyéni vélemény.)

  Meglátásom szerint igenis divat volt (és most is az) fikázni az új SW filmeket.

  Mindenkinek joga van a vélemény nyilvánításhoz természetesen…. így nekem is jogom volt hozzá. Kösz, hogy elolvastad!

  Üdv!

 67. Electro: ennek most mi értelme volt? Nem az SW univerzumot szólja le ez a kritika, hanem azt, hogy mennyire unalmasan csinálta meg Lucas a CGI-n kívüli többit.
  A divat szó marhára nem illik rá, hiszen bőven van érve, sokkal inkább a te kommentedre, ami tipikus “SW védő”.

 68. human:Mea culpa ,de ha jól tudom a fikázás a szakszerűtlen kritika.Sőt ez a “fikázás” akár a széljegyzet fogalmába is beletehő ha nagyon csunyán megerőszakoljuk.

 69. szerintem, ha mindenki magába néz akkor nagyon jól tudja, hogy az eredeti trilógia nélkül már a kutya nem emlékezne ezekre a középszerű alkotásokra. lucasból kiveszett a fiatalkori potenciál. ennyi. ez természetes, én emiatt nem haragszom rá, inkább azért amit felújítás címszóval minden filmjével művel. pl mi a szarnak kellettek cgi lények a thx-be?

 70. heroldoftheday: A plot meg az opening scene és a szakzsargon? Igaz, inkább csak a book és chair szavak kombinációit kellett volna felvonultatni… Könyörgöm ne legyünk már ostobák. Az meg hogy te is észrevetted a beállítások gagyiságát az egyfelől a kritika alapját adja, merthogy ENNYIRE feltűnő, másfelől onnantól kezdve, hogy te tudod, már nincs is létalapja? remek szempont!

 71. H82: én nem a videókat kritizáltam, hanem azokat akik túlmagasztalják. Semmi olyat nem mondtam, hogy nincs létjogosultsága annak amit a srác mond. Sőt, ha jól emlékszem, de várj csak, igen, még azt is mondtam, hogy nekem tetszettek a videók. Nem tudom, mit nem értesz azon amit írtam.

 72. Mellékesen pont, azt mondom, hogy “szakzsargon”. Komolyan mondom, eddig nem hittem a magyar fiatalok szövegértési képességeit felmérő kutatások eredményeinek.

 73. “én nem a videókat kritizáltam, hanem azokat akik túlmagasztalják. Semmi olyat nem mondtam, hogy nincs létjogosultsága annak amit a srác mond. ”

  A fentit írtad…

  “Ez a másik. Én ezektől nem estem hanyatt. Fú világítás, karakterépítés, sőt karakterfejlődés, “plot”, “opening scene”. Könyörgöm. Én is tudnék írni egy kritikát egy filmről ami hemzseg az ilyen kifejezésektől, ”

  És ezt is te. Ebből a szövegből számomra is az jött le, amit H82 írt.

  De hogy ne egymás fa**át verjük csalánnal.

  A kritika jó. Van benne fikázás és kritika is. Az objektivitáshoz: ez a kritika segít az olyanoknak mint aki Én vagyok (nem értek a film elemzéséhez), hogy egészében, a film mondanivalóját, hátterét, cselekményét, karaktereit és úgy a történetet, rendezést megértse egy kritikus szemszögéből.

  Nem 4 mondatban intézte el a filmet, hanem tizenvalahány pontban összegyűjtötte, hogy min hasalt el a film, és ha Lucas odatette volna magát, akkor mit kellett volna észrevennie.

  Az EP1 kritikában, amúgy fogja a fejét Ő rendesen, még Rick Mcallum is a producer…Ott mondta is a kritikus, hogy senki sem segített neki, mert egy kézben öszpontosult a rendezés, a vágás, a történet, egyszóval minden. Senki sem mert felszólalni semmi ellen.

  That’s all folks.

 74. Ez a másik. Én ezektől nem estem hanyatt. Fú világítás, karakterépítés, sőt karakterfejlődés, “plot”, “opening scene”. Könyörgöm. Én is tudnék írni egy kritikát egy filmről ami hemzseg az ilyen kifejezésektől.

  Igen ezt én írtam. Sőt, ezt is én írtam:

  És ahhoz sem kell nagy kunszt észrevenni, hogy a dialógusok beállításai mennyire szegényesek és fantáziátlanok.

  Na hát, így kiragadva a kontextusból tényleg egészen úgy hatnak mintha a srácot szólnám le. Ja meg hát nyilván egy kicsit van benne az is valóban, de ezt nem annak alátámasztásául írtam, hanem:

  Tévedés rögtön hatalmas igazságnak titulálni egy kritikát, csak mert másfél órán át oszt egy filmet, és mindig be tud dobni egy-egy újabb filmes szakzsargont.

  Szövegértelmezés. Az utóbbiból következik az első kettő. Valamint a hangsúly a tévedés rögtön hatalmas igazságnak titulálni-részen van. Az, hogy maga az egész rossz lenne, vagy, hogy nem tetszene, sehol sem hangzik el. Ne egy mondatot olvass el, hanem az egészet nézd egyben. Ez most nem lenézés, vagy kioktatás csak szeretném ha megértenéd, hogy nincs bajom a videókkal, nem tudom elégszer leírni. Természetesen vannak dolgok amikbe én nem kötöttem volna bele, van olyan ami fel sem tűnt, van amit nem érzek akkora hatalmas problémának és vannak amik miatt én is fogtam a fejem. Ettől az egész maga tetszik, és mielőtt ezt is elkezdené valaki inkább leírom még egyszer: végig néztem mind a hármat, sőt annyira tetszett, hogy megnéztem a Baljós árnyasakat is. A lényeg, hogy szerintem nem kell rögtön alapvető kijelentésként elfogadni mindent amit egy “kritika” állít, hiszen pont ez benne a lényeg. Teljesen lefedni úgy sem tudja az összes néző véleményét legyen bármennyire profi, sőt, a filmértő közönség is lehet megosztott ( aki pedig nem érti, hogy a szakzsargon kifejezést milyen célból használom itt, főként, hogy utána igazából ki is fejtem, annak meg sajna nem tudok mit mondani, mert nincs értelme elmagyaráznom ).

  Én sem akarok itt belekeveredni ilyen comment háborúkba, de az mellett nem tudok elmenni, mikor valaki kiforgatja a szavaimat. De ha már:

  Én nem tudok kritikaként tekinteni ezekre a videókra, mert túl előtérben van és túl harsány a szubjektív vélemény megjelenítése, és szerintem, azaz, SZERINTEM ( csak mert már látom, hogy nem lesz jó vége ha nem emelem ki ), szóval SZERINTEM:D, ahhoz képest viszont kevés a tényleges kritika. Ismétlem: SZERINTEM. Persze ezzel kár magamat védeni, de akkor sem fogom azt mondani, hogy ez bazd meg akkor sem igazi kritika mert…mert ilyenekkel, igaz visszafogottabb, és közelebb maradva az objektivitáshoz, ugyanakkor kevesebb szakmai dolgot vizsgálva, szóval ilyenekkel van tele pl a Vox magazin. Ezt gondolom és így érzem, de nem fogom azt írni, hogy ez nem egy kritika, helyette írom inkább, hogy szerintem azért nem az, annak ellenére, hogy tetszik. Nekem egy kritika sokkal objektívabb, és az a lényege, hogy én döntöm el egyet értek-e vele vagy sem, vagy középút vagy ilyesmik. Ennek ellenére tisztában vagyok vele, hogy nem csak az van a világon amit én gondolok, és, hogy valamit kritizálni nem lehet teljesen kívülről nézve, mert az embert mindenképpen befolyásolják a saját élményei, ugyanis egy film nem egy kibaszott tömítés, ami csakis akkor jó, ha nem enged átszivárogni semmit, hanem pont, hogy mindenki maga dönti el mitől lesz jó, és pont emiatt érvényes ez egy film kritikájára is. Te döntöd el, hogy egyetértesz-e vele vagy sem. És most még egyszer: nekem TETSZETTEK a videók, bár SZERINTEM nem teljes értékű kritikák. Nem hiszem, hogy jobban el tudnám magyarázni, főként, hogy most értem haza és elég részeg vagyok, de akkor sem magát a videót szidtam az első commentemben. Úristen mennyit írtam megint:D

 75. Sajnos az előzménytrilógia csak azért lett anyagi siker mert rányomták a Star Wars logót. Mint filmek valóban kritikán aluliak. Miért? Aki egy kicsit ért a filmekhez vagy látott már jó filmet életében az érzi. És ha végignézi a kritikát akkor érti is.
  Mindhárom film megtekintése után én is először lelkes voltam. Aztán rájötem hogy EZEKAT A FILMEKET NEM LEHET ÚJRANÉZNI. A filmtrükkök már nem újdonságok és meglátod a csilivili látvány möögött a filmet. Ami olyan ahogy a kritikákban látjuk: unalmas és lélek nélküli.
  A fikázóknak csak annyit hogy akkor fikázzanak ha véhignézték a kritikákat. Vagy egy jó filmet. Vagy legalább az eredeti trilógiát.

 76. Ja és mégegy az előzménytrilógia rajongóinak:
  El tudja valaki mondani bármely rész történetét úgy hogy melléírja ki milyen logika / motiváció szerint cselekszik (persze csak úgy ahogy a FILMEKBŐL KIDERÜL)????

  Az hogy a filmekben szinte minden karakter totál hülye (ahogy a kritika egy egész fejezetet szentel enek) az nem vicc. Egyszerűen értelmetlen az ehgész forgatókönyv.

 77. “El tudja valaki mondani bármely rész történetét úgy hogy melléírja ki milyen logika / motiváció szerint cselekszik (persze csak úgy ahogy a FILMEKBŐL KIDERÜL)??”
  Hát ha nem jössz rá magadtól, akkor hülyébb vagy mint itt bárki. De komolyan ez most komoly kérdés? Na jó mondj egy szereplőt és leírom neked:)

 78. davejones:
  Halál komoly kérdés.
  Ok, legyen Anakin Skywalker.
  Mikor mit miért csinált a Revenge of the Sith-ben (tehát mi volt a motivációja a tetteinek).

  Csak hogy tudd miért nehéz a feladvány, érdemes megnézni a kriika elejét.

  Érdekel a válaszod.

 79. Ja és nem ér mindenre azt mondani hogy a Császár sith trükkökkel befolyásolta a józan ítélőképességét.
  Viszont az hogy komplett idióta volt az egy elfogadható magyarázat, de az nem fizet. ;)

 80. Azt reméltem hogy nem a sith-ből kérdezel, mert nem a kedvenc epizódom(szerintem ebben van a legtöbb hiányosság, az új részek között) de azért megpróbálok válaszolni. Ha a motivációt keresed valakinek, akkor először nézd meg a személyiségét.
  Anakin egy agresszív, robbanékony félelmekkel teli harcos( a félelmét jól palástolja a vakmerőségével), emellett egoista tudja mire képes, és a legjobb akar lenni (c.ronaldo 2:).
  Na most a filmben az első ami sötét oldalra vezeti az a félelem. Anakin ugyanis roppantul fél attól, hogy mindent elveszít, az erejét a szerelmét stb. Az uralkodó viszont a film elején megmutatja neki(Doku lefejezésekor) hogy félelmét a dühét erővé tudja változtatni(mert így tudta legyőzni). Hiszen a sithek ebből merítik az képességeiket.
  Az uralkodó ha úgy tettszik végig ezt az érzést ülteti bele egész életében. (Ugye a sok veszteség már így is teljesen tönkre teszi szerencsétlent)
  De nézzük meg hogy anakin mit kapott a jediktől! Elvették a családjától, mindenki aki körülvette, megvetett gyanakvással tekintettek rá. Csak a képességei miatt tartották valamire, a jedi tanácsba sem vették be, amikor meg élete teljesen romokban van, érzi hogy az egyetlen igazi személyt aki szereti, meghalhat, akkor Yoda annyival szúrja ki a szemét hogy semmi gond, őrülj azoknak akik eltávoznak,ne sirasd őket, hiszen egyesülnek az erővel, hát köszi. Na most ha pszihó mokus szemmel nézzük, akkor mély depresszióban szenved. Az egyik oldalon, mindene meglesz, (szeretett a legnagyobb erő birtokosa lehet, békét teremthet a háborúban, és mindenki szemében ő lesz a fas.a, stb)
  A másik oldalon meghal az asszony, ő továbbra is csak egy kis pöcs akit megvetnek.
  Az elmetrükkről meg, nézd csak meg a Jedi visszatért, ott egy óra alatt próbált az uralkodó sithet csinálni Luke-ból, (a sitheknek a sötét oldal olyan mint a drog, ha egyszer a sötétség ősvényére lépsz el nem ereszt míg teljesen elemészt) itt meg több éve volt rá, szal azért ez sem gyenge magyarázat:)
  Szal anakin tudta hogyha átáll akkor véget vethet az egész a háborúnak, és ő lesz a király.
  Na kb ennyi, lehetne ezt még csűrni csavarni, de így is érthető szerintem.

 81. Látszik hogy nem nézted meg a kritikát, de mindegy is. A lényeg az egyes cselekedetekben van és azhogy az adott pillanatban miért teszi?

  A film elején:
  Anakin mi a fenéért akar visszamenni és megmenteni ey klón pilótát a harcban?

  Anakin mi a fenéért fejezi le a harcképtelen Doku grófot? Mért hallgatna Palpatine-ra ahelyett hogy kiakadna hogy hogy tud egy iylet tanácsolni egy lfegyverzett (értsd: nincs keze)politikai fogollyal szemben, stb stb…

  És amikor Palpatine azt kéri hogy hagyja az ájult Obivant a hajón és meneküljenek mért gondolkodik el az ajánlton?

  Szépen felmondtd leckét hogy hogy akrták hogy látszon aq dolog, de a filmbeli történések nem támasztják alá azt amit mondasz. Mindent csak bemondásra kell elhinni.

  Mi vitte el addig a pontig hogy egy felpuffadt fejű szörnyeteget mentsen meg Samuel L Jackson helyett akivel addig évekig jóban rosszban stb…?

  Mi a fenéért akar hatalmat? Milyen traum érte hogy a srác ALAPBÓL egy hatalommániás kis p@cs? Az hogy az anyját eljapták a buckalakók az azért benne van a pakliban a tatuinon. Mi más?

  Stb stb… Ha megnézed az egész trilógiában a konkrét döntések azok egyenként logikátlanok, (hova menjünk, kinek az életét mentsük meg, kinek higyjünk stb…) És ezek z illogikus és mtivációval ellentétes döntések vezetnek végog és keltik azt a látszatot hogy itt most valakik valamit akarnak és aszerint cselekszenek…

  Eh mindegy a kritika után nem érdemes mindent újra leírni… Nézd meg ha már ide írsz.

 82. “Az elmetrükkről meg, nézd csak meg a Jedi visszatért, ott egy óra alatt próbált az uralkodó sithet csinálni Luke-ból,”
  Épp ez a jó példa amit a kritika is említ:
  Luke motivációit és értékrendjét ismerjük, és teljesen logikus hogy visszutasítja az ajánlatot.

  Az hogy egy valamiért durcás jediből hogy lesz tömeg gyerekgyilkos arra nem sok ok volt a filmben. Eygedüli magyarázat hogy hurkát evett vacsira és azt álmodta hogy baj lesz a fleségével és ez neki elég indok volt hogy a császárnak minden szavát elhigyje a mestereivel szemben akikkel ki tudja hány évig élt együtt.

 83. Szóval amit kértem az az hogy a történetet kellene elmeséni hogy XY ezt és ezt csinálta mert (…) aztán azt és azt mert (…)
  Ez az ami logikusan (csak a filmből kiindulva) nem fog menni.

 84. heroldoftheday: A plot és az opening scene megintcsak ismétlem szerinted szakzsargon? (Egy darabig csupán annak az egy hsz.ednek figyelembevételével gondolkodtam azon hogy az idézőjel irónia akar e lenni, de a többi fényében nem lehet az) Nem attól minősül valami szakzsargonnak, hogy egy bizonyos témában használható csak, hanem hogy egy bizonyos kör lehet vele kizárólag tisztában, ehhez képest ha egy átlag amerikait megkérdezel az utcán tudni fogja mi az az opening scene, tudod ezért nem zsargon ez a két kifejezés, esküszöm nem tudom miért beszél valaki olyan dolgokról amiket nem is ért, én se a véleményedbe kötöttem bele, hanem abba amit konkrétan írtál ;)

 85. “Anakin mi a fenéért akar visszamenni és megmenteni ey klón pilótát a harcban?” Most komolyan ilyesmin kiakadni? Bajtársiasság, tudod ha évekig harcolsz valaki oldalán akkor előszoktak jönni ilyen érzések(anakin a klónokkal harcolt nem a jedikkel).
  “Anakin mi a fenéért fejezi le a harcképtelen Doku grófot? Mért hallgatna Palpatine-ra ahelyett hogy kiakadna hogy hogy tud egy iylet tanácsolni egy lfegyverzett (értsd: nincs keze)politikai fogollyal szemben, stb”
  Fönt pont ezt ecseteltem neked.
  “És amikor Palpatine azt kéri hogy hagyja az ájult Obivant a hajón és meneküljenek mért gondolkodik el az ajánlton?” Mi elgondolkodott rajta, mikor hol? Te most egy filmről beszélünk? Egyébként egy darabokra hulló űrhajóról könnyebb megszökni, ha nem kell egy 60 kilós embert cipelni.
  “Mi vitte el addig a pontig hogy egy felpuffadt fejű szörnyeteget mentsen meg Samuel L Jackson helyett akivel addig évekig jóban rosszban stb…?” Hát aztán vele nagyon jóban volt, pont hogy ő volt az aki lenézte, nem bízott benne. Mi vitte el addig? Ismét kérdezem te melyik filmet nézted? Tudod Palpatine hozza el neki a megváltást, ez eseteben tök mindegy hogy hogyan néz ki.
  “Mi a fenéért akar hatalmat? Milyen traum érte hogy a srác ALAPBÓL egy hatalommániás kis p@cs? Az hogy az anyját eljapták a buckalakók az azért benne van a pakliban a tatuinon. Mi más?” Milyen trauma érte a híres focistákat? Politikusokat? stb. Nem kell ahhoz trauma hogy mindent magadnak akarj, és egy p.cs legyél.
  “Épp ez a jó példa amit a kritika is említ:
  Luke motivációit és értékrendjét ismerjük, és teljesen logikus hogy visszutasítja az ajánlatot.” Ja persze mert az mennyire logikus, hogy bocsesz kinyírtam minden társad, most levágtad a faterod kezét ezért aztán állj át hozzám, ahhoz aki ellen mindig is harcoltál:) Luke átállása pont úgy zajlott, mint Anakiné, érezd át a sötét oldal erejét, és ne maradjon más választásod, vagy tiéd lesz minden hatalom, minden amiért küzdöttél vagy elpusztulsz. A gyerek gyilkosságról valóban igazad van, azt tényleg el…ák, de kb ennyi amiben igazad van, szerintem.

 86. Nem néztem meg, mert szerencsére, egyetlen ember véleménye van, akire igazán adok: én :D Ilyet én is tudnék, csak nem elmondva, hanem megírva, mivel írni szeretek, beszélni meg nem annyira (ep1-es kritikám olvasható a blogomon, masszív húsz oldalas, de találhattok Anakin-Vader motivációs értekezletet is -> így hátha nem hiszitek, hogy a levegőbe beszélek).
  Az ilyennel csak az az egy bajom, hogy az ep4-5-6 sosem kerül górcső alá. Miért is nem? Az úriember miért is nem készít azokról is ilyen háromrészes kritika filmet? Mert ha nem az elvakult fanatizmus és a nosztalgia szűrőjén át nézzük, az ep4-5-6-ban is ugyanakkora baromságokat találhatunk, mint az ep1-2-3-ban. Hogy tényt is hozzak:
  – Darth Vaderrel ott a mindenható Erő, amivel gondolatolvasni is lehet. Leiából viszont még droiddal sem tudta kiszedni semmi infót, sőt, még csak meg sem neszeli, hogy hazudik nekik a Dantooine-ról. Bezzeg Luke-ból úgy olvas, mintha könyv lenne.
  – Az Erővel bárkit be lehet mérni, kivéve, amikor tíz méter választ el minket. Mert ugye Luke fényévekről is pöcre megtalálta az Erővel Hant és Leiát a Bespinen, de Vader képtelen volt megérezni pontosan hol van Ben, mikor egy hangárban tartózkodtak.
  – Vader át akarja állítani Luke-ot, de mikor az megölné az Uralkodót, megvédi. LOL.
  – Ewokok :D
  – Járókeretes nagymama sebességével működő lépegető csapatszállítók egy olyan világban, ahol az egyszerű paraszt is nyitott tetejű lebegő kocsival furikázik. Valóban logikus, jól átgondolt.
  – A lázadók a béna hósiklókkal támadják azt a lépegetőt, amiről tudják, hogy nem tudják azokkal lelőni. De miért nem szállt fel egy csapat X vagy Y-szárnyú, hogy proton torpedókkal szutykossá bombázzák azokat a lépegetőket? Mert a transzportoknál nem sok szükség volt rájuk.
  – Ha már Hoth, Rieekan tábornok nagyon jó stratéga, bár szerintem a birodalmiakkal van. Kiküldi az embereket lépegetőkre vadászni. Mintha a második világháborúban kiküldték volna az embereket Tigris tanokra vadászni. A lőszer és az emberek fogytak, a lépegetők még csak nem is lassítottak. Nagy tapsot :D
  – Az űr rohadt nagy, de senki sem képes elfordítani a hajó orrát, mikor egy csillagromboló elől menekül. Hannak például ott a hátsója alatt a jól manőverezhető Falcon, de véletlenül sem fordulna el, mikor egy lomha csillagromboló üldözi. Megjegyzem, vicces, hogy a csillagrombolót még csak le sem tudja hagyni a Galaxis leggyorsabb ócskavasa.
  – Luke, az ifjú Jedi, olyan töketlen, hogy a fénykardját a Falconon hagyja, mikor elmegy a Birodalom legnagyobb bázisára csatangolni. Elvégre, mi szükség lehet az univerzum legerősebb fegyverére? Bár a zúzdában már valószínűleg bánta eme tettét.
  – Hogy technikai is legyen: mikor összevágták a jeleneteteket, jó lett volna, hogy a végső rohamban, mikor a szaki azt mondja, hogy “egy perc múlva lőtávolban a Halálcsillag”, eztán Luke ne röpködjön még fél órán át a vájatban.
  – Apropó, Halálcsillag. Van egy bázisod, amivel bolygókat robbanthatsz fel. Miért is fáradozol azzal, hogy megkerülj akkor egy bolygót, aminek csak a holdját akarod felrobbantani? Felrobbantod a bolygót, és tuti, hogy a hold is elszáll, mint a győzelmi zászló. Ha véletlen mégsem, és még a felszínén túl és élik a kataklizmát, akkor is, egyből szabadon lehet lőni a holdra és nem kell órákat elszüttyögni a bolygó megkerülésével.
  – A Lázadók szerethetik a pilótáikat. Beküldik a vadászaikat egy vájatba, amiben nem lehet manőverezni, amibe követhetik őket a gonoszok, és amiben amúgy is sok a lövegtorony. Vajon mi lett volna, ha lecsapnak a szellőzőre mondjuk függőlegesen, a vájatban röpködés kihagyásával? Akkor talán még célozni is könnyebb lett volna. Na de ha valamiért mégis beküldik a vadászaikat, mikor a TIE-ok feltűntek az édeshármas mögött, a kint röpködők miért nem szálltak be a TIE-ok mögé?
  – A fénykard mindent átvág, kivéve a korlátokat. Micsoda következetesség.
  – Mindenki vadásza egy csapásra lelőhető, de Luke gépét hiába lövik, azzal semmi halálos nem történik. Na jó, Wedge is megúszta…
  No, befejezem. Mint látható, ezek is nagyon komoly hibák, legalább olyan komolyak, mint amilyenek az ep1-2-3-ban is vannak. Nem tetszik, hogy Anakint sikerült 13 év alatt (hű de gyors) átállítani a Sötét Oldalra? Kérem, Luke-ot harminc percnyi duma alatt majdnem sikerült átállítani. Ha bejön, belőle is egy masszív tömeggyilkos lett volna, az garantált (mert ugye a következő parancs a Szövetség lemészárlása lett volna). Gyerekes Anakin és Amidala szerelme? Mert Han és Leia szerelme valóban az emberi érzelmek mélységének legmélyebb pontjaiba merül le. Bár emlékeim szerint kimerül néhány szurkálódással, meg Harrison Ford pofavágásaival. Ja, és Carrie Fisher nagy boci szemeivel.
  Írom mindezt úgy, hogy rajongója vagyok mind a hat filmnek :D

 87. ha nem nézted meg, akkor honnan tudod, hogy képes lennél ilyenre? Ne viccelj már. Főleg, hogy ez utóbbi kritikában pont ilyen féle szőrszálhasogatásból van kevés (bár azért akad benne), mint amiket ide írtál. Külön vicces, hogy ezekre tökéletesen illik az, amit feltételezve sokan nem nézték meg a videót.

 88. Onnét tudom, hogy megnéztem az ep1-2-höz készült videjóját. Feltételezem – bár a tévedés jogát fenntartom -, hogy azokhoz képest nem lett nagyon másabb. Elfogulatlan, érvekkel alátámasztott kritikát meg nem nagy kunszt írni. (Na jó, lehet valakinek nehéz, de nekem speciel nem.)
  A szőrszálhasogatásaim meg csak burkolt gúnyolása volt annak, hogy sokan csupán ennyit tudnak felhozni az ep1-2-3 ellen, viszont azt már komoly ténynek veszik és csodás módon elfelejti, hogy az ep4-5-6 is teli van velük (olvassunk csak itt vissza). Bár azért rávilágítottam a szereplők egy-két logikát nélkülöző cselekedetére is, szóval, másra is céloztam. :P

 89. H82: Kezdem úgy érezni, hogy nagyon rosszul fogalmaztam meg a hozzászólásaimat. Igazad van, és én is ezen a véleményen vagyok. Oks? Rendben? A helyzet az, hogy eleve ezen a véleményen voltam, és így írtam meg már az első commentet is, de úgy látszik nem sikerült magam teljesen tisztán kifejezni, bár nem értem miért értelmezted félre. Mindenesetre elgondolkodhatnál, mielőtt olyanokat írsz, hogy miért beszél valaki olyan dolgokról amiket nem is ért. Én sem írom le, hogy minek vitázik valaki, ha nem tud szöveget értelmezni ( persze most leírtam :)). Szimplán annyi történt, hogy félreértettél. Tehát még egyszer: egy véleményen vagyunk, nem tudom min vitázunk.

  Dzséjt: Csak pár dologgal kapcsolatban amit a régi trilógiával kapcsolatban felhoztál.

  1. Az erővel pont, hogy nem lehet pöccre pontosan bemérni valakit. Ezek megérzések, hogy pl. Hanék bajban vannak, meg amikor Vader megérzi Kenobi jelenlétét. Ezek nincsenek irányítva, legalábbis a régi filmekben.

  2. Vader át akarja állítani Luke-ot, de mikor az megölné az Uralkodót, megvédi. Ezt a mondatodat, ne haragudj, de nem értem. Vader miért hagyná, hogy Luke megölje az Uralkodót, mikor pont az Uralkodó oldalára akarja átcsábítani?

  3. A ewokokat hagyjad!:D Nem csak azért mert viccesek, hanem mert ugyanaz a szerepük, mint a Gyűrűk Urában Frodóéknak. A segítségük nélkül nem győzedelmeskedhetne a jó. Klasszikus motívum: a legkisebb, legbékésebb nép, akiktől oly távol áll a háborúzás, mint Makó Jeruzsálemtől, segíti, esetenként döntő szerepben ( lsd.: Frodó ) hozzá a nagy győzelemhez a jó oldalt a hatalmasok harcában. Azok akiket lenéznek, lefitymálnak. Gandalf ezt nagyon szépen el is mondja valahol a történetben. Itt ez nincs ennyire szájba rágva. A tanulság a belső erő, azok a tulajdonságok, amiket elsőre észre se venni.

  4. Luke azért hagyja fent a Falconon a kardot, mert még szinte nem is tud vele bánni. Minek kéne neki, ha szerzett egy pisztolyt/puskát/mittoménmit? Csak ha logikusan átgondolod, te melyiket vinnéd magaddal? Mert hát a kard csak akkor a legerősebb fegyver, ha értő kéz forgatja.

  5. Ezt olvastam egy másik commentben is, de nálad is. Luke-ot 30 perc alatt akarták átállítani? Mi van? Luke kapta az ívet az egész Birodalom visszavág alatt, és a végén ráadásul az egész filmtörténelem legszemétparasztabb szövegét tolták a képébe, amire a manipuláció szó már szinte nem is eléggé kifejező:

  Luke, én vagyok az apád.

  Más dolog, hogy visszájára sült el, mert pont, hogy ezzel a tudással tudott ellenállni az Uralkodónak, ezzel felvértezve tudott szembeszállni velük a végső próbán. Meg persze azzal, hogy sokkal erősebb jellem mint az apja valaha is volt. A másik meg, hogy azért veszélyes dolog játszani az erővel, mert ha valaki nem stabil érzelmileg, akkor kész is a katasztrófa. Ezért kezdik el kiképezni a jediket nagyon kicsi koruktól kezdve. Kicsit olyanná kell válniuk mint a vulkániaknak a Star Trekben ( fú ezért a hasonlatért hányan lenyakaznának :)). Nem szabad belekeverniük a saját érzelmeiket a döntéseikbe. Ezzel szemben Luke, már szinte kész férfi, mikor Yodához kerül ( és hát tele mindenféle traumával, érzelemmel, kamaszkori lázadással ). Szerintem pont ezt szimbolizálja a fekete ruhája a Jediben Obi Van világos rucijához képest. Azt, hogy nem igazi jedi. Más, nem biztos, hogy több, mindenesetre valamit sejtet, hogy a főhős mikor elindul megvívni a sötéttel, maga is sötétet visel.

 90. davejones:
  “tudod ha évekig harcolsz valaki oldalán akkor előszoktak jönni ilyen érzések(anakin a klónokkal harcolt nem a jedikke”

  Hol van az a filmben hogy Anakin évekig harcolt volna a klónokkal? A klónok eldobható érzelemmentes utángyártható társaság. Ez derül ki a filmből. Mint a robotok. Semmi több.

  A film alapján semmi oka a lefejezésre. Ha hazzavinné a politikai fogjot a szenátorral akkor nem vívná ki jobban a jedi tanács elismerését????? Sőt a saját keze helyett a csákó mindkét kezét levágta mi kell még???

  “Egyébként egy darabokra hulló űrhajóról könnyebb megszökni, ha nem kell egy 60 kilós embert cipelni.”

  Most kezdem azt hinni hogy Anakinnal hasonló értelmi / érzelmi képeségekkel rendelkeő emberek esetében tényleg értelmetlen a beszélgetés.

  “Tudod Palpatine hozza el neki a megváltást, ez eseteben tök mindegy hogy hogyan néz ki.”

  Ne értsd félre de ez olyan mintha:
  apuci nem vesz neked egy szép piros autót és jön egy ronda pacák aki azt mondja hogy pedig te hogy megérdemelnéd és ha megölöd apucit akkor kapsz piros autót akkor te megteszed???

  Mindegy a Luke-os rész meg tök más. Maradjunk annyiban hogy mások a minimum elvárásaink egy filmmel szemben.

  És nézd már végre azt a kritikát legalább valamit tanulnál!

 91. Dzséjt:
  Mivel bevallottan nem nézted meg a kritikát olyan dologról vitatkozol amit senki hozott fel. A filmnek nem az a gondja hogy könnyű logikátlanságot találni benne hanem az hogy nehéz logikát.
  Nézd meg a kritkát ha azt akarod hogy valaki érdemben reagáljon arra amit idehánysz.

 92. Dzséjt:
  “A szőrszálhasogatásaim meg csak burkolt gúnyolása volt annak, hogy sokan csupán ennyit tudnak felhozni az ep1-2-3 ellen,”

  Csupán ennyiiiit? Elhiszem hogy végigülted az EP1-2 kritikáit de értetted is?? Kétlem.

 93. Tudom hogy most Anakin rtelmetlen döntéseiről beszélünk de nehéz választani a válogatott idiótákból álló jedi tanács logikátlan viselkedésétől.
  Az első részben kijelentik hogy a srác túl veszélyes és még joda se vállalja. Ezek után le se szarják hogy valamiért (konkrétan nem lehet értni hogy miért) egyfolytában rinyál. A legveszélyesebb szűznemzésés nukleáris jedi atombomba durcálását le se szarja senki. Talán azért mert semmi oka nem volt arra hogy durcáljon. Azért mert egy tejfelesszájú kezdő jedit nem vesznek be a több száz éves jedik közé a jedi tanácsba? Mégis mire fel? Mert a midiklorián száma alapján már be kéne venni? Mégis mit tett le az asztalra A FILMEKBEN azért hogy ez egy jogos kérés legyen? Semmi olyat ami alapján azt mondhatnánk hogy “minden idők legnagyobb jedije”. Az hogy jól kardozott ez minden. Milyen hőstetteket hajtott végre amit pl Obivan nem tett volna? Bemondásra kell elhinnünk hogy ez egy fasza csávó. Ehhez képest a jedi tanács úgy kezeli mint egy taknyos kölyköt ami ha nem lenne az első epizód tök logikus lenne. A baj ezzel van, hogy az első trilógia ALAPJAI recsegnek ropognak.

  Luke- mire a császár elé kerül RENGETEG hőstettet hajt végre. Eyg szál pisztollyal bemegy a halálcsillagra, majdnem kilapítják a szeméttl együtt, megmenti a hercegnőt, FELROBBANTJA A HALÁLCSILLAGOT, majdnem meghal a Hoth-on, kiállja a kiképzést Yoda-nál, lecsapják a kezét, Kiderül hogy az apja a főgonosz, puszta kézzel kinyír egy rancort stb stb..

  Ehhez képest Anakin bemondásra a legnagyobb midiklotián számú csákó aki soha halálközeli helyzetbe nem kerül, a legnagobb bajban is kedélyesen cseveg vagy vitatkozik obivanal, talán egyedül mikor lecsapják a karját de akkor is azért mert nem hallgatott a mesterére. Mitől ő a legnagyobb jedi aki aztán olyan agy veszteség hogy elbukott?? És ez az előzménytrilógia lényege semmi más. Ezért sz@r az előzméytrilógia és azért jó az eredeti.

  Na itt a flood vége…

 94. Nekem mindig az szúrta a szememet, már egészen az első epizódtól, pedig mikor kijött még viszonylag kicsi voltam, hogy azt mondja a prófécia, hogy egyensúlyt hoz az erőbe. Mármint Anakin. Mikor?/Hol? A válasz semmikor. Tévedés ne essék, lehetne ő a nagy megmentő aki a legnagyobb hőstettet hajtja végre mikor az Uralkodót bevágja abba a lyukba. No de egyensúly? Ha ez egyensúly, hogy nem marad senki, csak Luke, aki használja az erőt, ő pediglen jedi, de szerintem az egyensúlyhoz kellene egy negatív oldal, ami ugye egyensúlyba hozza a libikókát. Vagy ezt csak én látom így? Egyáltalán nem lesz egyensúly, mivel az erőt használók jedik lesznek, de mi van az erő sötét oldalával. Na mindegy.

 95. “Hol van az a filmben hogy Anakin évekig harcolt volna a klónokkal? A klónok eldobható érzelemmentes utángyártható társaság. Ez derül ki a filmből. Mint a robotok. Semmi több.” Hát végül is a jedik voltak a tábornokok a klónhadsereg élén, ha neked ebből nem derül ki hogy együtt harcoltak akkor gratulálok.
  “A film alapján semmi oka a lefejezésre. Ha hazzavinné a politikai fogjot a szenátorral akkor nem vívná ki jobban a jedi tanács elismerését????? Sőt a saját keze helyett a csákó mindkét kezét levágta mi kell még???” Ismételve elmondom, ez volt az a jelenet ahol először használta a sötét oldal erejét, a jedi tanácsot meg le…ja úgy sem kap tőlük semmi elismerést. Meg egyébként is gyűlölte a grófot.
  “Most kezdem azt hinni hogy Anakinnal hasonló értelmi / érzelmi képeségekkel rendelkeő emberek esetében tényleg értelmetlen a beszélgetés.” Lol vagy ember. Te még mindig egy 1 másodperces jeleneten vitatkozol? Tudod sok filmben volt már, hogy valakit hátra kell hagyni hogy megmeneküljenek, amit egyébként Anakin nem is akart hiába próbáljátok ezt beadni.
  “Ne értsd félre de ez olyan mintha:
  apuci nem vesz neked egy szép piros autót és jön egy ronda pacák aki azt mondja hogy pedig te hogy megérdemelnéd és ha megölöd apucit akkor kapsz piros autót akkor te megteszed???”
  Apuci? Ki? Windu mester, xar a hasonlatod ember, Anakinnak inkább Palpatine volt az apja, ő támogatta biztatta. A hasonlat úgy lenne jó, hogy van egy ember akit apaként tisztelsz, azt ígéri neked hogy meg menti az asszonyodat, minden fasza dolgot neked ad, vele békét teremthetsz, míg a másik oldalon marad a háború és a szenvedésed, na te melyiket választanád?
  “Mindegy a Luke-os rész meg tök más. Maradjunk annyiban hogy mások a minimum elvárásaink egy filmmel szemben.” Hát nem, képzeld teljesen annyira volt kidolgozva Anakin átállítása is, mint Luke-nak, annyi különbséggel hogy Lukot néhány perc alatt próbálta megtéríteni (Anakint meg 13 év alatt), de persze a te elvárásaidnak ez jobban megfelel.
  “És nézd már végre azt a kritikát legalább valamit tanulnál!” Jah megtanulnám a féktelen gyűlöletet amit egy film(!) iránt lehet érezni:) Egyébként bele néztem az első részbe, de abban kb ugyan akkora baromságok voltak benne mint amiket te kérdezel, szal nincs kedvem hozzá(+ még ez az idegesítő gay robot hang). További szép napot.

 96. davejone:
  “, Anakinnak inkább Palpatine volt az apja, ő támogatta biztatta. A hasonlat úgy lenne jó, hogy van egy ember akit apaként tisztelsz, azt ígéri neked hogy meg menti az asszonyodat, minden fasza dolgot neked ad, vele békét teremthetsz, míg a másik oldalon marad a háború és a szenvedésed, na te melyiket választanád?”

  Hol van az a filmben hogy olyan volt Anakinnek Palpatine mint az apja?? Mégis ezt abból kellett volna leszűrni hogy a lefejezős jelenetig kétszer beszélgettek és elismerően szólt róla??? Ennél azért több kellene 2 karak ter közötti kapcsolat ábrázolásához nem?

  Szavakon kívül mégis mivel támogatta? Ezzel az erővel mindenki apafigura letne nekem aki elismerően szól hozzám?

  Samuel L Jacksonnal is beszélgetett annyit úgy hogy nem veszekedtek. És az utóbbiról tudjuk hogy a rendtása illetve felettese. Obivanról nem is beszélve akivel végig egytüt kolbászolnak a filmben.

  Az a baj hogy nem volt semmilyen jellemfejlődés. Elvileg az elején Anakin lojális a jedikhez és ebből kéne elmenni addig az álapotig hogy ellenük fordul. Ehhez képest a fiú már a legelején folyton visszapofázik Obivannak meg arról sírdogál Amidalának hogy milyen szemét vele. Hol van itt az a jó barátság amire az Új reményben Obivan homályos tekintettel utal???
  Pallpatine meg szól hozzá két jó szót és már az sem tűnik fel neki hogy kér tőle egy lefejezést meg tanítgatja a sötét oldalra. Miközben az egész jedi rend a sith lordot keresi elvileg Anakinnel egyetemben. Nem tudom hol itt az apa fiú kapcsolat meg a megváltás. Elejtől fogva érthetetlen módon viselkedik.

 97. Te írtad az apás hasonlatot, én csak visszájára fordítottam hogy INKÁBB palpatine tekinthető apa figurának. Egyébként a klónok támadásában mondja hogy bízik benne, szerinte jó ember, ott dicséri biztatja Palpatine. A sithekben pont ezért küldik hozzá.
  “Ezzel az erővel mindenki apafigura letne nekem aki elismerően szól hozzám?” 1 csak tőle kapott ilyen elismeréseket. 2. Arról a Sith nagy úrról beszélünk, aki évekig flangált a jedik között mégsem jöttek rá hogy ki ő valójában, szal valszeg rohadt nagy ereje volt. Na most ezek után csak elvárható, hogy megfelelően tudjon manipulálni embereket, vagyis egy kis pöcst, ahogy te mondtad, nem?
  “Samuel L Jacksonnal is beszélgetett annyit úgy hogy nem veszekedtek.” Mennyi beszélgetésre emlékszel? Én csak arra emlékszem hogy Windu nem bízik benne, nem való jedinek, nem lehet tanítvány sem rend tag stb. Habár nem a film, de a starwars könyveimből is tisztán kiderül, hogy az egyik legnagyobb ellenlábasa a jedi rendből.
  ” Elvileg az elején Anakin lojális a jedikhez és ebből kéne elmenni addig az álapotig hogy ellenük fordul.” elvileg Luke is lojális az ellenálláshoz, még is majdnem átáll a sötét oldalra, na miért? Azért amit már fönt kifejtettem.
  “Obivannak meg arról sírdogál Amidalának hogy milyen szemét vele. Hol van itt az a jó barátság amire az Új reményben Obivan homályos tekintettel utal???” Szal olyan barátság nincs is amiben az emberek sokat veszekednek? A gyerek nem mond csúnya dolgokat a tanárairól, szüleiről rokonairól? Hát dehogynem, szal nem értem mi a gond ezzel.

 98. Köyörgöm a mindenféle könyvet, star wars legót meg happy meal dobozt ne keverkük ide ha lehet. Az van ami a fimben látszik.

  Winduval osztja meg pl azt hogy Palpatine az akit keresnek. “Nyilván nem bízik meg benne és nagyon útálja.”

  “Arról a Sith nagy úrról beszélünk, aki évekig flangált a jedik között mégsem jöttek rá hogy ki ő valójában, szal valszeg rohadt nagy ereje volt. Na most ezek után csak elvárható, hogy megfelelően tudjon manipulálni embereket, vagyis egy kis pöcst, ahogy te mondtad, nem? ”

  Hogy ez mért baromság az ki van fejtve a kritikában, hadd ne írjam le megint. A jedi erővel meg ne magarázzunk ilyesmit mert ezen az alapon bárki megszólalása / döntése nullázható azzal hogy Palpatine az erő segítségével manipulálta az agyát. Anakin meg a jedik agyát nem tudta manipulálni mert akkor nem sok értelme lett volna a rábeszélések. Mellesleg egy kis koszos kereskedő is immunis volt az elmetrükkökre amikor kájgondzsinn próbálta a tatjinon, úgyhogy ennyit az elmetrükkök használhatóságáról meg a jedi hatalmáról….
  Ez a baj hogy nem tudsz érveid alátámasztására példát mondani a filmből mert ezeket a dolgokat nem jelenítették meg filmes eszközzel. Csak azt tudod hajtogatni hogy biztos Palpatine-nak nagy volt a hatalma, és ezért nem jöttek rá hogy ki ő…. Biztos apjaként tekintet Anakin rá hisz minden kérését teljesítette (anélkül hogy akár egyetlen szíveséget is tett volna Anakinnek Palpatine.) Ezek mind találgatások. A miértek és ezzel a motivációs logika kompletten hiányoztak a vászonról. Hogy a könyvekben meg starwarsos színezőfüzetben hogy próbálják zeket a szarvashibákat megmagyrázni azt pont lesza…

 99. davejones:

  “Szal olyan barátság nincs is amiben az emberek sokat veszekednek? A gyerek nem mond csúnya dolgokat a tanárairól, szüleiről rokonairól? Hát dehogynem, szal nem értem mi a gond ezzel.”

  Az a gondd ezzel nem tudsz mondani egy jelenetet a filmből amiből az derül ki hogy Obivan és Anakin valójából barátok és szeretik egymást. (Tehát nem tanár diák, meg felettes beosztott hanem amikor BARÁTOK).

  Példa:
  A régi trilógiában: Han mégis visszamegy a csatában és fedezi Luke-ot hogy felrobbantsa utána a halálcsillagot. Utána a leszállópályán nevetve összeölelkeznek. Azaz: barátok lettek.

 100. De fenn volt a vásznon pont ezt írtam.
  “Hogy ez mért baromság az ki van fejtve a kritikában, hadd ne írjam le megint.” igen a kritikában amiből ezt a sok gyökér kérdést szeded:) De ha nem okés a magyarázat akkor a jedik miért nem érezték meg a hatalmát? Ja mert a jedik igazából bénák, sőt egy toydari-ra sem hatott az elme trükkjük, ezért ők a galaxis luzerei, lol:) “Anakin meg a jedik agyát nem tudta manipulálni mert akkor nem sok értelme lett volna a rábeszélések.” Ez az csavard meg a dolgot, tehát mivel a jedi nem tud jedit manipulálni ezért sith sem tud jedit, sőt soha nem is tudtak(luke átállítása is tök logikai és pschilológiai módszerekkel próbálta Palpatine, ugye?). Na jó szerintem hagyjuk abba ezt, te gyűlölöd a starwarst leld örömöd a fikázásában.

 101. Pickman: nekem tetszett a “kritika”, de azért nem adok neki mindenhol igazat. Pl.: ha nincs is végig mutatva, azért érzékelni lehet az ep2-3-ban Anakin és Palpatine kapcsolatának milyenségét. Egyre inkább kezdett úgy tekinteni rá, mint mentorára. Ez ugyan nem egy klasszikus értelemben vett apai szerep, de hatalmas behatással van az ifjú, félelmei és kötelességtudata között vergődő Anakin döntéseire. Ellenben Obi-ra mindig is inkább partnerként, barátként tekint, és a baj az, és ez Kenobi legnagyobb baklövése, hogy ezt hagyja és viszonozza is. Mondja is a kétszersültnek, hogy a testvérem voltál! Érezhető a feszültség a jedi tanács és Anakin között is. Végig. Nem is kell ahhoz Palpatine, hogy hatalom éhes legyen a kis hülye, ugyanis már kiskorában mondogatja, hogy felszabadítja az anyját, meg mittomén még miket. Qui Gon is ludas, mert ő meg úgy bánik vele, mint ha valami kiválasztott lenne. Aztán ehhez jön a jedi tanács, akik ki sem akarják képezni. Palpatine remekül kihasználja Anakin sértettségét, és kamaszkori baromságait. Szerintem az is kiválóan érzékelhető, hogy Mace Windu és Anakin kapcsolata nem éppen baráti.
  Tovább mehetnék, mert szerintem ezek pont, hogy szájbarágósan benne vannak a filmben, legalábbis úgy emlékszem ,mert ezek nekem rögtön az első nézés után lejöttek. Amit Palpatine csinál az teljesen átlátszó, de egy hülye kis beképzelt sértődékeny dedós ( ez csak az egyik oldala ) mint Anakin, ezt nem fogja észrevenni, mert legyezgeti a hiúságát amiket hall. A másik meg, hogy komolyan nem hiszem el, hogy ennyire szőrszálhasogatónak kell lenni. Miért Windunak mondta el Anakin, hogy Palpatine az Sidius? Gondolom mert őt találta meg először, gondolom mert személyesen akarta elmondani a tanács egyik tagjának, gondolom ezért ment el ő maga a templomba, és ott az első akibe bele futott az ő volt, lehet, hogy Yoda meg Kenobi ott sem voltak, illetve Kenobi biztosan nem. De kit érdekel? Elmondja egy “felettesének” és kész. Ebből nem tudom miért kell problémát csinálni.

 102. Ölelkezés, na most képzeld el hogy Obiwan nagy mester ölelgeti anakint! Na mennyire hangsúlyozza a barátságot? Beszéddel, gesztusokkal, azzal hogy megmenti a másikat(amit a film elején kétszer is megtesz, a klónokban szintén)

 103. heroldoftheday: Akkor a kettes számú lehetőség a helyes, kösz a felvilágosítást, csak észrevételem szerint volt egy erős ellentmondás két kommented között és előbbi tűnt a logikus kapcsolatnak, na mind1 ;)

 104. Anakin hőstetteiről 11 évesen megnyerte a fogatversenyt, aminek köszönhetően hazajuthatott Qui-Qont Obi want Padmét, így fény derülhetett a sithek titkára(Dart Maulra a kereskedelmi szövetség tetteire, a sithek visszatérésére) Egyedül robbantotta fel a droidvezérlő űrhajót, megmentve egy egész bolygót. A felnőtt kori tetteiről igazad van(bár itt is látszott hogy rohadt jó pilóta), Lucasnak még egy órát kellett volna szánnia Anakin csatáiról(még több robbantás meg csata:), de helyette 5-évadnyi klónok háburuját, és három évadnyi rajzolt Clone Warst készít készített, meg csomó könyvet adott ki. Szal én nem érzem semmivel sem hősiesebbnek Luke tetteit mint Anakinét.

 105. davejones / heroldoftheday:

  Azt látom hogy azért beszélünk el egymás mellett mert ti nem egy filmet láttok hanem úgy kezelitek ezt mintha játékból egy valós világba nyíló ablakon kukucskálnátok és kitalálnátok (vagy a könyvek és képregények alapján kiegészítitek) amit nem lehet látni.
  Én egy filmet látok ahol a rendező (a forgatókönyvíró vágó stb…) el akar mesélni egy történetet és minden ami a filmen történik az a történet megértését segíti. Én erről beszélek. Még mindíg nem hallottam egyetlen olyan KONKRÉT jelenetet sem ami azt ábrázolná hogy Anakin és Ovivan BARÁTOK voltak. Az egyedüli jel ere az hogy a New Hope-ban Obiwan ezt állítja. Ez alapján kel elhinnünk ezt. Nem véletlen hogy ti lelkes rajongók is arról beszéltek hogy anakin végig egy kis pöcs volt meg lázadozott. Az hogy ő egy nagy jedi arra nem sok példát lehet hozni. Vajon mért mondja Obivan azt hogy nagy jedi volt? Ez nem derül ki a filmből. Csak az hogy egy kis pöcs volt.

  Az hogy mért Mace Vindunak mondja el Anakin hogy megtalálta a Sith lovagot az NEM VÉLETLEN. Ha a filmek valóban egy kukucs ablakok lennének egy fiktív világra ahogy mindjátok akkor igen, de ez egy FILM, amit elvileg nem véletlenül írtak meg így. Nem véletlen hogy Mace Vindunak és nem Obivannak mondja el. Ezt valakik így írták meg. Ennek elvileg jelentősége kellene hogy legyen a történet szempontjából. Az elfogult rajongói reakciókból is látszik hogy a forgtókönyv átgondolatlan logikátlan katyvasz.

  Szóval egy konkrét jelenetre volnék kíváncsi ahol kiderül hogy obivan és Anakin barátként szeretik egmást és nem csak főnök, beosztott. (Megmenteni elég sokmindenkit megmentenek a film során úgyhogy ez nem tudom mért lenne a barátság jele. Max a bajtársiasságé.) Az hogy Obivan azt mondja hogy “a testvérem voltál” az már első nézésre a moziban is hazugságnak tűnt nekem. Főleg hogy utána otthagyja az állítólagos testvérét élve elégni. Nagyon lovagias.

  Ja és a régi trilógiának abszolut rajongója vagyok hibáival együtt mert szerethető és emlékezetes karakterekkel és jelenetekkel teli. Az új trilógiából hiányzik ez.

 106. “Anakin csatáiról(még több robbantás meg csata:), de helyette 5-évadnyi klónok háburuját, és három évadnyi rajzolt Clone Warst készít készített, meg csomó könyvet adott ki. Szal én nem érzem semmivel sem hősiesebbnek Luke tetteit mint Anakinét.”

  Ez az az érv ami részemről szigorúan megy a kukába ha egy filmről beszél az ember…
  Merthogy A FILMRŐL beszélünk.
  Vagy Lucas direkte érthetetlenre írta meg az előzménytrilógiát hogy az csak a bértollnokok könyvei alapján válljon később érthetővé?? Ha így van ez erősen megerősíti a poszt tárgyát képező kritikát.

 107. davejones / heroldoftheday:

  Ha ez a (szerintem nem haszontalan) vita tovább folyna én akkor vennék benne részt ha mostmár konkrét filmből vett jelenetekkel érvelnétek. Ki mikor mit tett és mit modott vagy mi látszott a FILMEKBEN, és nem azt hogy “nekem az volt az érzésem”, meg “nekem rögtön lejött hogy”.
  Gondolom ha én héromszori megnézésre nagyjából tudom hogy ki mikor mit mondott akkor az igazi rajongóknak ez nem okozhat gondot. Vagy csak én fiygeltem hogy valójában mi is történik a vásznon? Lehet hogy ezért értem a fent belinkelt kritikát? :P

 108. Luke és Anakin hőstetteire csak annyit hogy jobb híjján a wikipédiából idézve a hero szóra a következőt találjuk:

  “…in the face of danger and adversity or from a position of weakness, display courage and the will for self sacrifice—that is, heroism—…”

  Na most Luke sokszor viselkedett ebből kiindulva hősként. A felnőtt Anakintől egyetlen ilyen hősies eset sem ugrik be. (Az hogy kedélyesen csevegve levadásszák a merénylőt pl, vagy a csatában a többi jedivel együtt harcolnak azt nekem nem tűnik a film világában kiemelkedő hőstettnek jedi viszonylatban. (Kivételes bátorság, önfeláldozás és tényleges halálos veszedelem leküzdése vesztett pozícióból stb…))

 109. Pickman: kezdjük az elején. Nem nagyon szeretem az új trilógiát. Egy oldalnyi, tovább megyek, egy betűt sem olvastam semmilyen könyvből vagy képregényből, sőt nagyon játékkal sem játszottam ami Star Wars-os. Egyedül annyi, hogy megnéztem az animációs filmet, nem félreértendő a sorozattal, mert azt nem nézem, az már sok lenne. Mielőtt bármi konkrétat mondanék, pont azt nem szeretem annyira a filmekben, főként az eredeti trilógiában, hogy szájbarágósan és eltúlzottan van bemutatva a legtöbb dolog. A másik, hogy én szeretem ha egy filmben nem kell egész jeleneteket áldozni valamire, ami nyilvánvaló.

  Pl.: Obi van és Anakin barátsága teljesen látható abból, ahogy mondjuk, azt hiszem az Ep3 elején ugratják egymást, hogy ki kit mentett meg hányszor, de lehet, hogy az Ep2-ben van. Aztán arra konkrétan emlékszem, amikor mennek megmenteni Palpatine-t ott is szivatgatják egymást, vagy valami olyasmi, meg R2D2-t is belekeverik. Az ahogy beszélnek egymással teljesen egyértelművé teszi, hogy barátok. A második részben még annyira szerintem ez nem tűnik elő, de azt már nagyon régen láttam. Ott ha jól emlékszem még látszik valamennyire az, hogy Kenobi a mester, de pont, hogy Anakin vakmerősége, meg forrófejűsége az amivel nem nagyon tud mit kezdeni ( pl.: mikor üldözik a merénylőt az éjszakában ), de már ott is viccelődnek egymással, és ez nem úgy viccelődés, hogy közben utálják egymást. Ezt ha te meg nem látod meg akkor sajnálom.
  Az az érved, hogy ha tényleg testvérének tekinti akkor miért hagyja ott, már ne haragudj, de baromság. Először is: ” A testvérem voltál!!!” Nem vagy, voltál. Bocs Öcsi, de kiestél a pixisből. Obi Van eleve úgy megy oda, hogy tudja már, elkerülhetetlen az összecsapás Anakinnal, hiszen az teljesen megőrült ( amit láthatott a felvételekből, mikor kölköket irtott ). Nem számít semmi másra, hiszen Anakin teljesen láthatóan átállt a sötét oldalra. Ha ebbe is belekötsz akkor azt javaslom ne nézz filmeket, mert ezek olyan világosak mint a nap. Nem kell mindent megmutatni külön jelenetekben, nem kell mindent elmondatni, valamely karakterrel, elég ha utalnak rá valamivel, mint pl.: miután Kenobi megnézte a felvételt, és előzőleg azt is láttuk, hogy Anakin elfogadta új nevét, és beállat a sithekhez, senki sem számított arra, hogy majd leülnek és megbeszélik egy tea mellett. Láthatjuk, hogy Kenobinak ez mennyire rettenetesen fáj, mert elbukott mint jedi, és elbukott mint barát. Mond is valamit Anakinnak, hogy te voltál az ígéret vagy valami hasonlót. Mindegy. Lényeg a lényeg, Anakint meg kellett állítani, és erre csak Yoda vagy Obi Van volt képes, pontosan azért mert többen nem maradtak akik felérnének hozzá erőben. Azonban valakinek az Uralkodóval is foglalkozni kell, ezért egyértelmű, hogy ki megy kihez. Ha már valami logikátlan, akkor az az, hogy miért hagyja Kenobi, hogy ott szenvedjen miután szétégett, meg levágta a legtöbb végtagját. Szerintem a logikus az lett volna, hogy odamegy és megöli, hogy ne szenvedjen tovább. Nem gondoltam volna, mikor először néztem, hogy ennyire geci lesz, hogy fogja magát és elmegy, Anakint meg ott hagyja.

  Mace Windu-nak meg valószínűleg az a szerepe, hogy megkönnyítse Anakin átállását. Valószínű, hogy ha Yoda áll ott akkor Anakin százszor is meggondolja mit csinál. De így, hogy Windu az, így kicsit könnyebb.

  Azt ne téveszd azonban szem előtt, hogy amiket leírtam, nem arról tanúskodnak, hogy én szeretném az új trilógiát. Mert nem szeretem. Az egyetlen amit szeretek bennük az Darth Maul, mert anyád hogy néz már kiiii!!!!:D Csak szerintem kár mindenbe belekötni.

  De pl:
  Amikor Palpatine mondja, hogy hagyják ott Obi-t, az szerintem is gáz. Nem értem miért mondja Palpatine, annyira nem illik oda.
  Meg még sok más, most hirtelen ez jutott eszembe.
  Ja meg hát amikor Kenobi mondja Anakinnak, hogy ekkorát nem tud ugrani. Az is milyen már? Mekkorát? Két métert? Vicces.:D

 110. Ja meg még annyit, hogy van még agy dolog amit az első epizódban szerettem. A zene a végén mikor harcolnak. A Duel of the Fates. Szerintem mocskos jó, John Williams azzal megint odatette magát.
  Valamint bocs, hogy azt mondtam, hogy akkor ne nézz filmeket, nem akartam ennyire személyesre venni a témát.

 111. heroldoftheday
  Rég olvastam ien hosszu és értelmetlen kommentet:)
  Semmi értelme annak amit írsz, de hogy ne kelljen nekem is oldalakon magyarázni miért, nézd meg újra a kritikát.

 112. Óriási az arc, eszméletlen agyamentek ezek a kritikák, de sajnos teljesen komolyan lehet venni amiket mond. Az SW “új” trilógiája az ég világon semmi másból nem áll csak vizuális effektekből. Nincsenek értékelhető karakterek, akik legalább kicsit tudnák feledtetni az épkézláb sztori hiányát. Á, ennél jobban tényleg nem lehet összefoglalni, hogy mennyire szar ez a prequel. Aki nem ért vele egyet az legyen boldog, kevés filmet láthatott eddig és/vagy igen alacsonyan van az ingerküszöb…

 113. Élvezetes a kritika, van humora a csávónak, legjobb észrevételek tényleg a 3. részben vannak, séta/beszélgetés, séta/beszélgetés…. és a túlerőltetett zöld vászon, ami végig érződik a filmben és legjobban a séta/beszélgetés-ben érezni hogy mű.
  Egy másik probléma nekem az EP I,II,III-al hogy az egész SW trilógia végkimenetele már meg volt írva, tudtad az EP IV-ből és mindenkiben élhetett egy elképzelt világ az addigi univerzumról, amit Lucasbácsi szétrobbantott mint a halálcsillagot a prequel(ááá=első trilógia) elkészítésével. Nem hozhatott sztoriban újat…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.