Gru (Despicable Me)

Azt hiszem ez a film nekem ott úszott el, amikor a kinti bemutatója után pár általam követett kiritikus az egekbe húzta “a legjobb nem-Pixar animációs” címszóval. Valahol igazuk van, egy Kung-fu Pandánál bizony több volt benne a lélek, de még így sem ért fel a Wall-E–Up! pároshoz.

Gru személyesen

Pedig jó a kezdet. A Gru egy gonosztevőről szól, aki rosszalkodik, a legújabb terve az, hogy ellopja a holdat az égről. Ehhez egy kicsinyítő sugárra van szüksége, aminek a megszerzéséhez örökbe kell fogadnia 3 árvát. Nyilván nem vártam agyafúrt csavarokat és köldöknéző művészetet, szóval az előbbi helyzetből kitalálható végkifejletbe nem is kötnék. A bemutatásában igyekeztek kerülni a tényleges giccset, de azért mégis beszivárgott picit, főleg, hogy a korhatár dolgot komolyan gondolták: a végletekig van egyszerűsítve minden eszköz amit felhasználnak addig a befejezésig, amit úgyis kitaláltál.

Ami miatt mégsem húztam a számat a moziból kifelé, az a gonosz Gru-t segítő rengeteg sárga apróság. Ők voltak azok, akik szinte bármikor feltűntek, rögtön lehetett mosolyogni. A főszereplők lennének a szív, a sárga apróságok pedig a humor, csak épp ez utóbbi lett az erősebb végül.

Ha lenne gyerekem nyugodt szívvel vetíteném neki, hiszen a sárga minionokon nevetés közben még valami érték is tapadna rá, de úgy tűnik, hogy ez a film eléggé az aprónépre volt célozva. Felnőttként kevésbé szórakoztató, mint az említett Pixar művek.

38 hozzászólás a “Gru (Despicable Me)” bejegyzéshez

  1. Én egyáltalán nem érdeklődtem a film iránt de a sok pozitív kritika miatt megnéztem!
    Nagyon tetszett!!
    Nem csak mininok,a kislányok is aranyosak voltak.Meg persze a címszereplő is,Steve Carell orgánumával!
    Human te szinkronnal nézted?
    Csak azért kérdem,mert olvastam valahol hogy borzasztó idegesítő!Végig ripacskodják az egészet!
    Tényleg ilyen rossz lett a magyar hang?

  2. Nekem nagyon tetszett. Legfőképp Steve Carell, mint a főszereplő hangja azzal a fura akcentussal. Lehet szinkronosan nem volt olyan jó.

  3. ezért nem ajánlatos túl sok infót begyűjteni filmnézés előtt ;)

    én egy kisebb gyerekcsapattal néztem meg még anno (rokonok még mielőtt vki rosszra gondol :) ) és számomra pont azt az élményt adta amire számítottam – nem sok előzetes infóval rendelkeztem, eltekintve attól az 1-2 morzsa / plakát amit itt olvastam – vagyis önfeledt szórakozás túl sok megerőltető gondolkodás nélkül és az IMAX 3D amúgy se szól másról véleményem szerint. ez utóbbi viszont hatalmas volt régen volt már ilyen 3D élményem moziban! én nem kezdeném el hasonlíthatni, mert szerintem ez nem az a műfaj, láttam már jobbat is rosszabbat is, összességében meg voltam vele elégedve. egyedül ami inkább utólag jött elő bennem hogy talán Steve Carell nem volt a legjobb választás Gru-nak mert nem elég karakteres ehhez a hangja, de igazából nincs sok dolog amit fel lehetne / fel kellene róni negatívumnak. én ajánlani tudom azoknak akik szeretik az ilyen könnyedt gyerekfilmeket, a 3D pedig kötelező!

  4. en sajnos halalra untam magam rajta. a “sarga aprosagok” idetlenkedese inkabb eroltetettnek, mint viccesnek tunt es a meghatonak szant vonalat olyan gyengen epitettek fel, h egyaltalan nem hatott (meg). szerintem ez egy kozepesen tehetsegtelen iparosmunka, kb a monsters vs aliens szinvonalan. reszemrol ezerszer inkabb a kung-fu panda, v epp az igy neveld a sarkanyodat (a ket olyan 3d animacios film, ami megkozeliti a pixar zsenijet), mint ez.

  5. tetszett, de nálam nem a minionok, hanem Agnes cukisága vitte el az egészet :)
    jó kis film, semmi extra, szórakoztatott, és ez a lényeg

  6. wice: a sárkány a legjobb Dreamworks film mostanában, ne keverd egy szintre a Pandával.

  7. human: nem “keverem” egy szintre, _nekem_ azonos (magas) szinten vannak, talan a sarkany egy kicsit magasabban az eredetibb sztori miatt, de mindkettot nagyon szeretem.

  8. engem idegesített az a sok szexuáltartalmú poénkodás ami volt benne… más is észrevette?

  9. “Azt hiszem ez a film nekem ott úszott el, amikor a kinti bemutatója után pár általam követett kiritikus az egekbe húzta “a legjobb nem-Pixar animációs” címszóval. Valahol igazuk van, egy Kung-fu Pandánál bizony több volt benne a lélek, de még így sem ért fel a Wall-E–Up! pároshoz.”

    Tényleg nem azért, hogy csomót keressek a kötélidegzeten, de nem igazán értettem ezt a bevezetést. Persze, hogy nem ér fel a Wall-E & Up pároshoz, hisz kiemelték, hogy a nem-Pixar filmek között foglal el előkelő helyet. A Wall-e & Up pedig Pixar filmek (és még milyenek).

    Maga a film amúgy: nekem tipikus szombat délutáni relaxáló mesematiné-alapanyagnak tűnik: facsipesz történet, aranyos mellékszereplők, kedvelhető főszereplő. Nem bánom meg, hogy láttam, de ha kihagytam volna, nem vesztettem sokat. Afféle semleges film. Egy nézést azért megér, ajánlom főleg kisgyerekes családoknak.

  10. yellowsubmarine: mire gondolsz? pár napja néztem, de egyre sem emlékszem. btw nekem nagyon tetszett, de tény, hogy az így neveld a sárkányodat jobb. 8/10

  11. szerintem 7/10, nagyon tetszetős film, de az aranyhajat nem veri meg, idén nálam animációs téren az a legjobb. utóbbit aki nem látta csakis eredeti hanggal nézze meg.

  12. Az a baj mostani animációs filmekkel – szerintem -, hogy nem feltétlen csak gyermekeknek szólnak. Nekem a Wall-e és a Fel! kapcsán az volt a bajom, hogy végig nem tudtam eldönteni, hogy ez valami felnőtteknek szóló gagyiság, vagy gyerekeknek szóló tanmeseszerűség. Valahogy nem tetszettek annyira, valamint a velem lévő gyermekközönségnek sem.

    Sajnos hasonló a gond a többi “mesével” is, mint Shrek vagy Kung-fu panda. Nem feltétlen a gyermekeket akarják csak becsalogatni a moziba. Ez nem feltétlen baj, csak még mindig nagyon sokan vannak, akik azt hiszik a rajz- és animációs filmekre, hogy mesék. Van olyan ismerősöm, aki az erőszakosabb manga füzetekre is azt mondja, hogy gyerekes mese, de még ő maga nem lapozott bele.

    A Gru önmagában egész jó. Bár van benne agresszió, gyermekekre kevésbé jól ható negatív tartalom is, de jól el lehet rajta szórakozni. Ezt alátámasztja, hogy a gyermekeim is jót szórakoztak rajta vagy legalábbis egyes részein. Nekem a főbb problémám a végén (kötelező) zenés betéttel volt.

    Az egész amúgy is csak izlés dolga. Ki-ki eldönti, hogy számára mi jön be, és mit tart jónak és rossznak…

    (Jöhetnek a kövek, vagy a moderáció…)

  13. A 3 kislány nem kellett volna, vagy legalábbis nem ennyire hangsúlyosan. Ami tetszett: minyonok :) Nagyon remélem, hogy a következő részben több szerepet kapnak, mert hát nélkülük kb senki nem elékezne a filmre néhány hónap után.

    7/10

  14. Én végigvigyorogtam az egészet,a szinkron külön tetszett(Ripacskodás az amit a bajorimi csinál).
    Vannak jobb animációs filmek,de számomra mind poénügyileg mind cukiságban mindent vert.Élvezeti faktor 10/10,de objektíven 8/10.

  15. Vicces, hogy megosztják az ilyen filmek az embereket. Mindenki tök másba köt bele.

    Nekem abszolút adta a Despicable me. Nyilván semmilyen téren sem überelhette a sárkányosat, se a Wall-E-t, de hozzá képest a – számomra! – hulladék Up meg Kung-fu Panda a kanyarban sincsenek. De mivel ez utóbbi kettőn fogalmam sincs, mit esznek az emberek, elfogadom, hogy valakinek meg épp a Despicable me nem jön be. Shit happens.

  16. Évek óta a legjobb animációs mese volt, amit láttam.
    Nyálas, igen, de vicces is, meg cuki is.
    “It so fluffy I’m gonna dieee!” :)))))))

    A Wall-E a fasorban sincs hozzá képest, nem is értem, miért pont arra hivatkoztál mint példára.

  17. Én két napja láttam.
    Ok, a történet nem volt egy nagy cucc, de Gru minden egyes jelenete, az a “kutya” és a minionok hatalmasak voltak!
    Főleg az utóbbiak!:P
    Meg is vannak az új umpa lumpa helyettesek.. :D

  18. Nagyon nagyon aranyos es szorakoztato animacio. Szamomra nagyon kellemes meglepetes volt. Imadtam minden pillanatat, igen, nagyon kiszamithato a vege, de a Star Wars fajta kep a vegebol hatalmas … Sztem sokaknak nem ugrott be …

    Mindenestre: nem szabad szinkronnal nezni, csak eredeti hanggal. S masik: miert van a harom kislanynak magyar neve? Marmint Edit, Agnes es Margo … Come on … azok mind magyar nevek nem?

  19. Human szerintem te nem néztél meséket gyermekkorodban, hanem rögtön dicapriós eredetekkel kezdted.

    Én megvallom, az első 5 percben még azt gondoltam, hogy ez valami orbitális hülyeség lesz. De aztán az egyik legjobb mese lett, amit valaha láttam.

  20. Szerintem sokkal inkább élvezhetőbb felnőtt szemmel, mint mondjuk a toy story, mert hát viccesebb volt. Szerintem a kiscsaj is hozta amúgy a humort (amikor énekel az unikornisokról, meg “it’s so fluffy i’m gonna die”, ilyenek). Az angol szinkron is fasza lett, jó nevekkel. Up-al nem ér fel, HTTYD-al sem, but still…8/10

  21. Én 3D-ben láttam, és az idei legjobb moziélmény volt az Inception után. Szerintem más műfaj, mint a pixar féle nagy tömeget célzó rajzfilmek. Annak ajánlanám, akinek a Derűlt égből fasírt is tetszett, ez is ahhoz hasonló absztrakt karakterekkel és humorral operál. Mondjuk nekem ez inkább lenne rajta a 2010-es listán mint az Így neveld a sárkányodat.

  22. RaveAir: hm? az Up bőven felnőtt témás, asszem azzal kezdtem a kritikát anno, hogy ideje a pixarnak egyértelmű felnőtt filmet is csinálni.

  23. RaveAir: a moderáció célzást nem értem amúgy, normálisan leírt véleményért csak off esetben van moderáció.

  24. human: Nem ellened volt kritika. Az előző hozzászólásom végére csak azért tettem, amit, mert tartottam tőle, hogy flame-et indíthat. De szerencsére ez nem jött be. :)

    Mindenesetre valóban lehetne már valami pixaros felnőtt film is. Elég sok mindent meg lehetne csinálni, csak kérdés, hogy mennyire lennének befogadóak a nézők rá…

  25. Kung-fu pandánál több benne a lélek? Háááátttt…azért a Teknős “búcsúját” aligha tudta felülmúlni szerintem. Bár lehet én összetévesztem a többet a jobbal.

  26. hát engem nagyon szórakoztatott. még a buszon is tartott a széles vigyor az arcomon hazáig. rég volt ilyen.

  27. SPOILER

    A Lehman Brothers, és a Keresztapás poén szerintem hatalmas volt. A kiscsaj meg csak szerintem hasonlít kísértetiesen Boora a Szörny Rt.-ből?

  28. Nekem is nagyon bejött. Jobban szeretem a tényleg meseszerű rajz/animációs filmeket, mint azokat amik valami nagyon komoly témába vágnak (pl. a Wall-E attól még hogy adott egy nagy fricskát a 21. századi modern társadalmaknak, meseként élvezhetetlen volt – még most is zsong a fejem a “Wall-E – Eve” kiáltásoktól).

    A Minionok nagyon el vannak találva, ahol feltűntek folyton röhögtem, Gru hangja/akcentusa is bejött, a sztori persze kiszámítható volt, de ettől még nem unatkoztam. Kategóriájában 8/10.

  29. Én pedig úgy kezdtem el nézni, hogy végre egy rajzfilm, amiben kapunk egy negatív figurát.

    Spoiler:

    Aztán természtesen a gyerekek örökbefogadásával elindult a szokásos kliséhalmaz, pedig az elején pl. a gonoszak bankja stb. utalások nagyon ütöttek. Aztán a végére bejött, ami mindenhol van.
    Ezzel nem az lett, hogy kaptunk egy rosszabb rajzfilmet, csak nem a felnőttek a célközönség, így ha más rajzfilmekhez hasonlítjuk jó lett, de a negatív karakter kiemelésének meghagyásával valami újat hozhatott volna.

    Spoiler vége.

    Amúgy ezek a sárga valamik nekem sem jöttek át annyira, az Elvitte a vízben a kis férgek szerintem haláliak voltak, ezek meg inkább szimplán bugyuták.

  30. Nekem nagyon bejött, szinkronosan néztem és tetszett így is. A kiscsaj benne nagyon Szörny ertés volt, de besírtunk rajta acconnyal :) 8/10

  31. D
    Szkeptikusan ültem a film elé, mert hát kapott savat bőven, de mégis kellemesen csalódtam. Ez nem az a fajta “kakapisikövéremberes” poénzáporra kiélezett shrekkenő 600.
    Szerintem intelligensebb humorra épít, talán ezért is osztja meg oly sokunkat.Csöpögtetve kapjuk mind az érzelmet mind a poént. Nincs nagy katarzis (bár a mese a végére kellően betalál, mert pár gyerek szipogott a moziban), de ugyanakkor leköt, nem vontatott, nincs erőltetettség…Tanulságos és le lehet vonni a kellő konzekvenciákat. Karakterek simán élnek elejétől a végéig.
    Nálam 10/9

  32. Nekem felejthető volt, és a vége után sejtettem, hogy a minionok lesznek 2010/11 madagaszkár pingvinjei, vagy jégkorszak motkányai. Valamiért mindenki azokat citálja egy teljesen középszerű, felejthető fimből, hogy az a kedvence, mert milyen vicces már, amikor a minionok ezt, vagy azt csinálták, miközben a főszereplőktől egyetlen emlékezetes jelenetet sem tudnak felidézni.
    Legalábbis egyesek. Nincs amúgy semmi baj ezzel a filmmel, csak szerintem tökéletesen belesimul a középszerbe. Egyszer/egynek jó volt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.