27 hozzászólás a “Ebert nem nyugszik, amíg el nem tűnik a 3D!” bejegyzéshez

  1. Bárcsak eltűnne. Tök szar, hogy mostanában az lett a divat, hogy minél 3dsebb legyen, nem pedig a történet, karakterek a lényegek. Avatart nem láttam, nem is fogom, mert nem érdekel.
    Bármikor szívesebben beülnék moziba egy The Man From Earth szerű filmre, mint egy 3dsre (Jön az SOS Szerelem 2 3dben… de jó lesz :D)

  2. vajon a reakciók a cikk elolvasását követően érkeztek?:)

    “Szerintem se jók a 3d s filmek valahogy nem élvezem úgy mint egy rendes 2dés filmet”

    istenem…, ezt nem is értem. akkor nézd meg a filmet 2d-ben. megvan a választási lehetőség, senki nem tart senkinek a fejéhez pisztolyt. aki akar, 3d-ben nézzen.

  3. “Bárcsak eltűnne. Tök szar, hogy mostanában az lett a divat, hogy minél 3dsebb legyen, nem pedig a történet, karakterek a lényegek.”

    ez, bocsáss meg, de nagy tévedés. leforgattak sok filmet, amiket később felkonvertáltak. nem lettek attól másak a szavak, a sztori sem, hogy utómunkáztak rajtuk. oké, van a resident evil meg a fűrész (volt más 3d-ben forgatott film tavaly?), ami eleve 3D-nek készült, de gondolom ezeknél nem a történetet és a karaktereket hiányoltad.

  4. Egy jól megalkotott 3d (ld. Avatar) igenis lehet óriási élmény, szerintem. Persze egy film anélkül is baromi jó tud lenni, de nem hiszem hogy szembe kellene menni vele. Ebert amúgy is eléggé konzervatív, ami a filmezés technikai részét illeti. Nyíltan vallja, hogy a fekete-fehér filmek kifejezőbbek a színeseknél. Én sok f-f filmet szeretek, de azért a színes film hiányában sokat vesztettünk volna! Én a minőségi 3D-t sem ellenzem, sőt.

  5. Winnie! Azért aki vidéki, az megvan lőve, nem úgy, mint a pesti, akinek a programfüzet egy egész oldala a moziműsor. Vidéken leggyakrabb esetekben ha egy filmet a mozidban 3D-ben adnak, akkor ki van csukva, hogy megnézhesd 2D-ben is.

  6. 1. A konvertált 3d tényleg szar de az avatar egyáltalán nem. Az imaxban valami kibszott jó volt és szerintem még a történet sem volt olyan rossz, csak hát egyeseknek semmi se jó.
    2. Attól még hogy 3d kamerával veszik fel még nem lesz rosszabb egy film. A mai filmek nagy része alapból szar úgy ahogy van, csak az a lényeg hogy legalább 1x megnézd moziban, azt meg a filmgyártók tudják hogy a dvd-t vagy a bluray-t úgyis kevesen veszik meg tehát felesleges mégtöbb pénzt kiadniuk jobb filmekre.
    Néha csinálnak pár olyat mint az avatar hogy bejárj a moziba és kész. Ezért lesz most remake remake hátán mert így még kevebbet kell rá költeni.

  7. említi, hogy a szemüveg miatt sötétebb képet látunk. Ez igaz és ezért növelik kellőképpen a fényerőt az IMAX 3D filmeken. Addig növelik, míg az nem lesz az optimális fényerő, amit a szemüvegben látsz. Szóval ez hülyeség.

  8. Én sem szeretem a 3D-ét.

    No meg lehet, hogy “hülye körökben” mozgok, de eddig akárkit megkérdeztem: senki sem szereti. SŐT!! Inkább zavarja őket.

    Én azért nem szeretem, mert:
    – egyszer sem okozott “hűb*asszameg” élményt, pedig állítólag erre találták ki,
    – számomra homályos a kép,
    – én elveszek a 3D nyújtotta fenenagy “élményben”,
    – eddig csak szinkronos 3D-ét láttam (pedig szeretem az eredeti nyelvet hallgatni), az Avatárban látható feliratot el sem bírtam olvasni, csak ha behunytam az egyik szemem,
    – engem a látvánnyal nem vesznek meg (helyesbítek: nekem ez nem látvány, hisz homályos)
    – nyomja az orrom a szemüveg :-)

    Úgy nagyjából ennyi.
    Én azt a bizonyos tűéles képet szeretem… valaki itt biztos tudja hogy hívják.

    A filmek minősége (tartalom) szerintem nem a technikától függ.

  9. “Ezért lesz most remake remake hátán mert így még kevebbet kell rá költeni.”

    Ezt nem feltétlenül mondanám, sőt! Inkább azért, mert egy fokkal jobban borítékolható, hogy valami máshonnan már ismert névre szépen becsoszog a birkanyáj a moziba.

    Én sem szeretem a 3d-t mert kiforratlannak érzem még a technológiát, de a gigantikus mennyiségű bélsárat, amivel Hollywood manapság ellát minket nem (csak) a 3d hibájának érzem. Attól, hogy egy film 3d-s még lehetne jó. Persze sokszor előjöhet, hogy na itt ez a kalap sz@r, csináljuk meg 3d-be akkor senkit nem érdekel, mindenki megnézi a látvány miatt. De ez is igaz lehet nem 3d-s filmekre is.
    Szóval azt lehet mondani, hogy sokszor a látvány szorítja háttérbe egy film egyéb fontos elemeit, látványra viszont szükség van a történet megfelelő elmeséléséhez…ez ilyen csiki-csuki helyzet. Szerencsére akad pár alkotás manapság is, ami ügyesen egyensúlyoz a két véglet(látványfilm-sztorival, tartalommal rendelkező film) között.

  10. Az a baj a 3D-vel, hogy eröltetett. Sok moziban pl. nincs is 2D-vetítés. Avatar, ami direkt 3D-re volt kihegyezve az szép volt. De ha nem képedek azt a szintet hozni, akkor hagyják. De nem lenne katasztrófa ha eltünne teljesen.

  11. Még szerencse, hogy nem csak ilyen Ebert-félékből áll a szakma, különben az elmúlt 50 évben semmi fejlődés nem történt volna a filmgyártás terén.

  12. A minőségi 3D oké, de abból már nekem is elegem van hogy minden filmre rá próbálják húzni a 3D-t. Most például a Zöld Darázsra tök szívesen elmennék, de komolyan visszatart az hogy meg fog fájdulni a szemem ha megnézem. 2D-be pedig nem vetítik nálunk( Szegeden lakok), meg ahogy néztem vidéken csak 3D-be nyomják.Drágább is, átlépi az ezer forintos lélektani határt:D Ha választani kéne hogy 3D vagy 2D én is a 2Dre szavaznék, bár lehet ez őskori hozzáállás pedig még csak 20 vagyok:D

  13. A minosegi 3D-vel nekem sincs bajom, sot, de eddig olyat annyira keveset lattam, hogy egy kezemen meg tudnam szamolni. Szamomra sokkal nagyobb elmenyt tud nyujtani 99%-ban egy 2D-s film. A videki mozis 3D-2D dolog meg sajnos szerintem is igaz.
    Raadasul az is csipi a csoromet(amit persze jo, ha filmkeszitoi szemmel nezek akkor totalisan megertem, mert marha sok penz van benne), hogy ezeket altalaban csak azert csinaljak 3D-re, hogy megdragabban el tudhassak adni, nem pedig azert, mert tenyleg jol fog mutatni.

  14. Minőségi és tényleges térhatást adó 3D-vel nálam sincs semmi gond, de az ezt használó mozikat egy kezemen meg tudom számolni. Túlságosan fel van pörgetve ez az egész 3d mánia, túl sok filmnek próbálnak plusz zsét szerezni azzal, hogy rájuk erőltetik a szemfájdító, semmi extrát nem nyújtó átkonvertálást.
    Jó lenne ha kicsit vissza lenne fogva, ennek a technológiának az erőltetett és sokszor értelmetlen nyomatása.

  15. 3D-t csak IMAX-ben. talán ötször voltunk, ebből az Avatar és a Mosters vs Aliens volt jó “látványra”. szóval nekem sem hiányozna, de mielőtt kipusztítja a népharag, még meg kell néznem az Űrállomás3D-t. :)

  16. 3D vel alapvetően nem lenne baj mert csicsa…a probléma ott kezdödik, hogy minek story ugyis csicsa!
    ergo szerintem sok esetben a történet rovására ment a látvány ami nagyon nem jó!

  17. Nekem semmi bajom a 3D-vel, ha nem érdekel a film 3d-ben sem nézzem meg, de ha érdekel akkor örülök (egy minőségi – Avatar, Tron) 3D-nek mert nekem tetszik.

    De azért jobban örülnék, ha inkább valamivel eredetibb, jobb filmek jönnének akár 2D-ben.

    Persze az “igazi” 3D majd akkor lesz, ha nem kell szemüveg hozzá.

  18. Hát a Tron esetében se volt nagy szám a 3D. A minőség meg kimondottan szar volt az Arénában, szerintem simán rontott a filmélményen.

    Amúgy a 3D-nek szerintem igenis rosszabb a képminősége, mint egy konvencionális képnek, érezhetően “üveges”, “mű”, vagy nem is tudom hogy leírni.

    Én is remélem, hogy a jelenlegi formájában (!) halálra van ítélve a 3D. Főleg, hogy Kaptár 3D-féle szenny a film a 3D-sek fele-harmada, és nyomják az arcunkba, hogy ezt muszáj 3D-ben, hú de megéri azt a +500-at vagy mennyit. Hát, nagyon nem.

    Arról meg megint lehetne értekezni, amit már fentebb is említettek, hogy igazából gyakran csak egy hatásvadász eszköz, amivel részben az alól bújnak ki, hogy normális, minőségi, maradandó operatőri és vágói munkát végezzenek.

  19. winnie:
    “ez, bocsáss meg, de nagy tévedés. leforgattak sok filmet, amiket később felkonvertáltak. nem lettek attól másak a szavak, a sztori sem, hogy utómunkáztak rajtuk”

    Ha én leforgatok egy 16-os filmet, majd utólag úgy döntök,hogy átkonvertálom 3D-be, akkor ez máris magával hozza azt,hogy meg kell vágnom pg13-ra, ha alapvetően nem horrorról van szó. Így már beülhet rá anyuka és apuka egy rakás gyerkőccel karöltve. Sőt talán még a nagyi is. Azt ne mond,hogy ezáltal nem változott semmi a filmmel kapcsolatban.

    Nekem a hazai IMAX-ben voltak nagy élményeim 3D fronton. (Avatar, Titanicos dokumentumfilm, dínós dokumentumfilm)
    Az Avatar bár csak konvertált volt szerintem ott volt a szeren. A két dokumentum film is nagyon élethű volt. Kár,hogy az IMAX nagyon alapfokon mozog. A legtöbb filmre már csak úgy tudsz beülni ha magaddal viszel 30 embert. Szóval csak külön csoportoknak vetítik le. Ott van az a bazi nagy vászon és nincs kihasználva.

    Számomra a “3D” egy szimbólum. Nem azért kapom fel a vizet ennek hallatán mert csak parasztvakítás vagy legombolás. Ez valójában egész hollywood-ot tükrözi.
    Egyre több a selejt film. Félnek vért használni. Eltűntek az igazi kaszkadőrmunkák. Eltűntek az igazi robbanások.(Talán már csak Bay robbantgat igaziból kocsikat/épületeket…) Divatba jött a jelenetek elrejtése amit vagy totál sötét képpel vagy abnormális kamera rángatással oldanak meg. Minap néztem meg a Terminator 2 így készült részét illetve a filmet audiokommentárral. Nem akarom én Cameront fényezni. Nem ide akarok kilyukadni. Csak látom,hogy akkor hogy álltak egy filmhez és látom,hogy ma hogy állnak. Kétségbe ejtő… A filmek 90%-a gyári hibás hajó, amiknek a 3D szolgáltatja a mentőövet. Mikor látunk mi újra egy klasszikus akció filmet?(Nem! Az Expendables nem az!) Mikor látunk mi egy olyan Rozsomák filmet ahol nem csak egy radiátor szeletel fel a fürdőben,hogy a 12 évesek nevethessenek egy jót ezen a vicces “Farkason”? Mikor látunk olyan Terminator-os filmet, amiben terminatorok is vannak? (Űdv McG…!) Mikor látunk egy olyan Star Wars filmet amiben nem robotok vizelik le egymást és amiben összeraknak végre egy totális díszletet CGI helyett? Soha. Éljen a 3D! Éljen hollywood!

  20. Én Imax 3D-ben anno tényleg kicsit elvarázsolódtam az első 3D élményemtől, a Karácsonyi Énektől, majd 1-2 közepes élmény után (Avatar Imax 3D, Alice) sima 3D-ben ismét egy gyönyörű látványvilágot kaptam a Sammy kalandja filmmel. Ez a mai napig szép emlék, aranyos, kicsit butuska film volt, komolyan számomra döbbenetesen szép látvánnyal.
    Legutóbb pedig a Zöld Darazsat láttam 3D-ben, na annak nem volt sok értelme, hogy azt 3D-ben vetitsék. A film jó volt, de a 3D semmit sem tett hozá, egyáltalán nem volt funkciója.
    Nekem az az észrevételem, hogy ha nem animált a film, akkor a 3D technika nem sokat tud hozzátenni. Lehet, hogy fejlődni fog, de szerintem azért a fekete-fehér 2D-3D analógia kicsit erős, bár mindkettő haladásnak számit, csak úgy érzem, hogy a 3D-vel kicsit előreszaladtak. bár lehet, hogy a szines filmek is helyenként gagyinak tűntek anno, nem voltam ott.

  21. Én pedig tartom a véleményemet… az utóbbi időkben kijött 3ds filmek sztorija nagyon gyenge… Mondok egy példát:
    The Final Destination: 3Dvel reklámozták. A történet viszont harmat gyenge volt, ráadásul arra sem vették a fáradtságot, hogy kitalálják a látomásokat, ahogy előző részekben. Nem… itt egyszerűen csak jöttek a semmiből. Ha ez nem lustaság, akkor nem tudom mi.

    Avatar: Olvastam egy csomó kommentet róla. Voltak olyanok, akik azt írták, hogy mekkora élmény, micsoda látvány, egymás után kétszer is megnézték stb stb… na ők biztos a nagyon csavaros, 100-szor látott sztori miatt teszik.

    De persze van kivétel. Az ilyen utólagosan konvertált lehet az… de amelyik egyből 3dre tervezik…

  22. Muhaha – ott a pont!
    A helyzet az, hogy amikor a legtöbb moziban még egy 2D filmet sem képesek normálisan levetíteni kis hazánkban*,
    akkor jönnek a felkonvertált, fakó színű, életlen szarokkal (uccsó léghajlító egy rémálom volt, szar is és még a szemem is szétfolyt a felesleges 3dsítéstől)

    szóval azt mondanám, inkább legyen sztori, karakterek, minőségi operatőri munka, mint 3D!

    Eddig csak 3 alkotás volt, ahol értelmét láttam a 3D technikának:
    1. Coraline és a titkos ajtó (fantasztikus képi világ, amit még felerősített ez az effekt, mellesleg maga a film is király, Burton fénykorának szintjét hozza)
    2. Rövidfilm egy kis dinoszauruszról, amint anyját keresi – a Fővárosi Állatkert 3D termében láttam.
    3. Avatar (de csak azok a jelenetek, amelyekben a bolygó faunáját és flóráját mutatják be, az amcsilelkiismeret-buzeráló töltelék történések, vagyis minden mesterkélt katonai előkészület és lövöldözés lapos, kiszámítható, felesleges benne sz-telen vsz)

    *10-ből 6-nál volt valami sz$rcsi-f$scsi a palacsintában
    – általában hibás az élességállítás (P. Camponában szinte mindig, tiszta 80-as évek ezkellnektekspagettiwestern-hangulat)
    – gyakran recseg egy vagy több effektsugárzó (katasztrófa volt emiatt a Mammut moziban az Inception, grr…)
    – a barmok rosszul pozícionálnak (pl. a Kill Bill 2-nél annak idején negyed órát kiabáltunk a gépésznek, aki nyilván kiment Mcdozni a sarokra, miután elindította a tekercset, hogy senkinek nem látszik a feje)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.