The Mechanic

Bár a The Mechanic az azonos című 1972-es Charles Bronson-film feldolgozása, két ok miatt sem fogom leírni a „megint egy szar remake” mondatot:

 1. nem láttam anno az eredetit, így semmilyen hozott emlékem nincs róla, ami befolyásolna
 2. az új változat meglepően jól sikerült.

Statham a Machanicban

Nem arról van szó, hogy új klasszikus született, attól azért nagyon messze van a film, de teljesen korrekt „iparosmunka” kerekedett ki belőle. Látszik rajta, hogy Simon Westnek volt elképzelése arról, mit akar és ezt többé-kevésbé sikerült nekünk is megmutatnia. Ha esetleg nem tudjátok hova tenni a nevet, West karrierje elején csinált három nem is rossz filmet, rögtön elsőként a Con Airt, amiről ugye tudjuk, hogy a világ legjobb akciófilmje, illetve a nevéhez köthető az első Tomb Raider is.

Az tetszett egyébként, hogy a nyilvánvaló túlzások ellenére valamennyire mégis próbáltak a realitás talaján maradni az akciójelenetekkel, amikből a legjobb meglepő módon ezúttal nem is Jason Statham nevéhez köthető. Nem fogom lelőni, de gondolom az „50 kilós csaj lenyom egy százkilós állatot” miatt sírók örülnek majd neki. Pirospont jár azért is, hogy ezek a nem teljesen elszállt akciók néhol egészen ötletesek is, többek között megismerhetjük a száloptikás kamera egy egészen újfajta felhasználási módját.

Akadtak persze olyan részek, ahol az ember jól használhatja az elítélő homlokráncolást (már ha sikerült kifejleszteni egy ilyet), de a nagyjából állandó tempó miatt – ami nem kifejezetten gyors, de egyenletes – túl sokáig nem időzünk ezeknél, szóval megbocsáthatóak. Igazából csak egy nagyobb nemszeretem volt, mégpedig a kihagyhatatlan montázs-jelenet. Nem azért negatív, mert annyira rossz, csak már rohadt unalmas. Tudom, hogy Rockynak is volt, de most már talán ki lehetne találni valami újat.

Jobb híján a színészekre és alakításokra is a korrekt a legjobb jelző. Statham megbízhatóan hozza a szokásos formáját (nem is emlékszem, volt-e olyan filmje, ahol nem ugyanazon a szinten teljesített), Ben Foster pedig kicsit lejjebb hangolta magát, hogy jól működhessen a párosuk. Persze attól függetlenül, hogy magához képest nem hozott semmi kiemelkedőt, még ugyanaz az ijesztő pszichopata-szemű alak maradt, akiről sosem tudod, hogy mit várj tőle. Az igazi „visszalépés” (vagy éppen előrelépés, hiszen nem typecasting) viszont Tony Goldwynnek jutott, aki egy teljesen standard üzletember jellegű gonoszt alakít. Szerintem úgy gondolta, hogy a színházasdi mellé behúz valami könnyű pénzes melót, és ez a könyv akadt az ügynöke kezébe. A kevéske eyecandy-t ezúttal Mini Anden szolgáltatja, aki egy meglehetősen rosszul vágott és fényképezett szexjelenetben mutatja meg aprócska bájait.

Értékelés

Igazán dicsérendő, hogy a Mechanic nem követi vakon a mostani agyonvágott, Parkinsonos trendet, ráadásul bölcsen nem lépi túl a 90 perces határt, szóval pont olyan hosszú, aminél még nem kezdünk el anyázni a szokásos hibák miatt. A pontszám ingadozott jobbra-balra, de végül a soundtrack miatt (nem a komponált score, hanem néhány nagyon jól kiválasztott track) a határtalan jószívűségem jeleként kap egy 7/10-et.

— A kritikát Joe-ker írta, a Not Just Popcorn teljhatalmú ura.

vendegblogger
írta
2011. 02. 10. 18:09
megjelenés
13
hozzászolás


13 hozzászólás a “The Mechanic” bejegyzéshez

 1. Ha már szó esett a filmről, lenne egy kérdésem a nyitójelenettel kapcsolatban. SPOILER

  Statham karaktere hogyan jut ki a medencéből?

  SPOILER VÉGE

  Egyébként meg nagyon élveztem a filmet, sőt, még másnap este álmodtam is vele. Egy Colt M4A1 SOCOM-mal lőttem konzerveket. Ritka, hogy ilyen szépet álmodom. :)

 2. A con air az 50ik percig akciófilm,aztán akcióvígjáték.
  Közhely,de igaz:kihagyott ziccer,kár a sok baromságért.
  A kritikát köszönjük

 3. Nem a Con Air, hanem A szikla!! Az az egyik legnagyobb akciófilm! (már ha eltekintünk a Die Hardtól). Ennek a Statham gyereknek soha nem lesz olyan sármos mosolya,mint John Mcclan-nek! “yippie kay yay mother fucker!”

 4. tegnap megnéztem, Statham-el egyébként semmi problémám de végre alávághatnának valami tisztességesen megcsinált filmet. A Mechanic-ból csak a történet hiányzik, meg hogy valami hihető viszonyrendszer motiválja a szereplőket. Jó kis jelenetek vannak, emlékszem olyan 10 percre ami valamennyire összefüggött de most komolyan.. ennyi? Amikor Sutherland elkezdi szembedicsérni hogy mekkora bazi nagy ász hát mondom lefordulok a székről..
  7/10 neidegesíts ;)

 5. pedig sztem is stimmel a 7/10. végre egy szórakoztató akciófilm, ami csak épp annyira veszi magát komolyan, hogy ne váljon nevetségessé.

 6. 5 perce értem a végére. Nagyon jó volt. Rövid de minden perce értelmes és értékes.

 7. sztem akinek tetszett a szikla vagy a con air annak lehet hogy ez is fog. nemtom, hogy jelez-e valamit a film minőségéből, hogy csak kb.4x lógatták a képbe a mikrofont. nem kicsit. khm… 4/10

 8. Én nem láttam az eredetit, de ez az új szerintem korrekt és szórakoztató lett. Elég rövid volt, de legalább nem volt tele felesleges üresjáratokkal. A

  Kicsit OFF, de A Szikla nekem a mai napig az egyik kedvenc filmem.

 9. Az eredeti 1972 es változathoz képest ez a film egy felüdülés. A Charles Bronson féle változat közepe teljesen unalmas míg itt West remekül oldotta ezt meg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.