A király beszéde (The King’s Speech)

Ott kezdeném, hogy ez egy jó film. Olyan mértani az egész, hogy csak nézel. Stimmelnek az arányok, jó helyen van minden drámai fordulat, szinte beszippant, de mégsem. Erről pont a tökéletes kiszámítottsága tehet.

A film a király beszédéről szól, gondolom meglepő módon. Pontosabban VI. György királyról, aki legyőzi a dadogását, pont mikorra szükség van rá. Eleinte láthatjuk, ahogy küszködik a nyilvános beszéddel, de a II. világháború kitörésekor muszáj erőteljesen, vezetőként beszélnie a rádióban. Leegyszerűsítettem az egészet, hiszen a trónra kerülése is látható, és mindemellett a családon belüli konfliktusai is.

A színészekről sem lehet rosszat mondani. Bár mióta láttam Helena Bonham Cartert Craignél, azóta tudom, hogy ez csak a tipikus volt tőle, magát hozta. Mondjuk a sok eddigi filmje alapján is eljuthattam volna ehhez a következtetéshez. Viszont a többiek, főleg a beszédterapeuta szerepében lubickoló Geoffrey Rush tényleg-tényleg jó. A főszereplő Colin Firth pedig remekül hozta a küszködést, a szenvedést, szinte érezted, hogy mennyire frusztrálja a beszédképtelensége.

Ide most lehetne venni a fényképezést és a rendezést meg a többit, de mindre a jó jelző illik, semmi sem ragad meg igazán az egyenletből. Na jó, talán a baromi sok közelről és nagylátóval vett arc, de azt a beállítást nem kedvelem, főleg ha kicsit túl van használva, mert nem hatalmas beszélő fejeket akarok látni.

Egyáltalán nem azt akartam mondani, hogy unalmas a film, az utolsó 20 perc meg aztán végképp tetszett, de kötve hiszem, hogy valaha is újranézném.

19 hozzászólás a “A király beszéde (The King’s Speech)” bejegyzéshez

 1. En megadom ra a 10-es, meg akkor is ha sokak szerint tul engedekeny vagyok. Tokeletes osszhang, es bar kiszamithato, hogy a vege szep, pozitiv kicsengesu lesz, de azert izgalmas.

 2. jó ezt olvasni, majdnem szó szerint ezeket mondtam az ismerősöknek. mindenkinek ajánlom, de nem ez a legjobb film, amit láttam. és tényleg jó de, nem annyira jó, mint amennyire agyon díjazzák.
  de nem sajnálnám, ha például a színészek kapnának érte jól megérdemelt Oscart.

 3. ezaz (ez is) a film,ami ha nincs az oscar top10ben tuti h nem nézem meg
  de mivel oscar,és látni kell miknek is akarnak díjat adni,ez is sorrakerült utolsóként,és a TSN mellett ez a másik ami pozitív csalódást nyújtott számomra

  persze ettől még megmarad a szigorúan egyszer nézős kategóriába,de legalább elismerem helyét a jelöltek közt
  (ezzel ellentétben mondjuk a winter’s bone,ami még ha töltelékként is,de nem értem mit keres ott)

  ja,és a legjobb a filmben Geoffrey Rush,nem kétséges sztem

 4. human! Kicsit kifejtenéd ezt a Helena-s dolgot? Nem igazán értem, hogy mire célzol:) Egyébként örülök, hogy írtál a filmről, kíváncsi voltam már, hogy érdemes-e megnézni.

 5. Nagyon jó film, egyszerűen azért mert minden a helyén van benne, és így komolyabb extrák nélkül is tartalmas szórakozás. Remek forgatókönyv, kiváló díszletek, profi rendezés (és Tom Hooper még csak 38 éves!), baromi jó zene, és ami számomra igazán fontos egy filmben: a szerepüket mélyen átélő színészek, akik közül engem Firth fogott meg legjobban, szerintem nehezebb szerepe volt Rush-énál, de hibátlanul hozta. Külön pirospont hogy még a mellékszereplők (pl: Baldwin, Churchill) megformálására is odafigyeltek. Nekem ez egy 9/10-es élmény volt, és ha csak a félszemű nem vág padlóhoz most hétvégén, ennek fogok drukkolni az Oscar fontosabb kategóriáiban. Ja teljesen egyetértek a kritikával, annyi volt a különbség hogy engem még be is szippantott:)

 6. Human minden szavával egyetértek. Jó film, de nem elég fajsúlyos ahhoz, hogy Oscart nyerjen (persze ettől még lehet, hogy megkapja). A Social Network egy fontosabb film, korunk “gyermeke”, napjaink egyik jelenségéről/problémájáról beszél remek kivitelezésben, de nem mestermű. A gond az, hogy ez a 2 film a csúcsesélyes az Oscarra, pedig az Inception, a Black Swan, a True Grit, a The Fighter és talán a Toy Story 3 is jobbak mind2-nél.
  A King’s Speech nagyot tarolt a BAFTA-n, mert az angolok közel érezték magukhoz, nem véletlenül. Az Akadémia szerintem már máshogy fog érezni, de lehet, hogy tévedek.

 7. Pontosan. Ez egy korrekt, jó film. De már magából a történetből következően megmarad a biztonságos keretek között, ami a rendezést, fényképezést stb. illeti. Egyedül a színészek esetében lehetne Oscarról beszélni, de Geoffrey Rush-t kivéve még ez is túlzás lenne.
  Miközben néztem nagyon jól szórakoztam, de nem is az, hogy nem nézném meg újra, hanem, hogy nem maradt velem a film napokig, mint ahogy a Black Swan, az Inception vagy talán még a Social Network és a 127 Hours is.

 8. Rush fenomenális! Szívesen néztem volna még egy darabig ezt a karaktert, no, de talán majd dvd-re feldobnak néhány kimaradt jelenetet!

  A zene (link helyett: Beethoven, Symphony 7, Allegretto, mvt 2 ) is nagy ötlet volt!

  Ettől függetlenül nálam is egyszer nézős. (bezzeg az Inception…)

  No, de Human! A film központi témája a ‘beszéd’! Nincs az ‘túlhasználva’! :)

 9. human az első bekezdésben tök jól leírtad amit én is éreztem a filmmel kapcsolatban, csak nem tudtam megfogalmazni. köszönöm :)

 10. Csak ennek a Colin Firth-nek annyira karót nyelt angol kinézete van, hogy már sok. Baromira tenyérbe mászó, egy filmjét sem bírtam végignézni az ábrázata miatt.

 11. Állati jó kis film amugy… and … tits… nagyon ütött :D Sztem simán megvan social network szintű, bár annál sztem nem jobb azért, de black swant nem éri el az idei oscar mezőnyben. 8,5/10

 12. Életszagú, remek jellemábrázolással és dramaturgiával
  Akik nem fordulat/akció/eredetiség miatt néznek csak egy filmet azoknak mindenképp ajánlott.

  Nagyon valódira sikerült

 13. Jómagam is ilyen beszédhibával küzdök, így aztán nem volt kis feladat, hogy ráhangolódjak a filmre.
  Miután sikerült, egyre jobban tetszett, Colin Firth nagyon meggyőzően alakítja a beszédhibás királyt, minden elismerésem az övé. Megérdemelte a díjakat, egytől egyig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.