True Grit

Hagyományos western a mozikban, ami még jó is? Ilyen is rég volt. A Coen testvérek forgattak egy klasszikust amiben a spagettik cinizmusából nem sok található. A True Grit olyan tisztaszívű, mint az Open Range (Fegyvertársak) volt, miközben még jobb is annál. Ez a két film van igazán egy halmazban, hiába volt fasza a Yuma meg a többi, azok mások.

A karakán és a kislány a True Gritben

Már a John Wayne-es True Grit is kilépett a színész megszokott munkái közül – jött is érte Oscar bácsi –, de itt még annyi tipikus hősiesség sincs. A főszereplő Rooster Cogburn karakánságával együtt tűnik el, nincs helye az új világban, ahol a szingli csajok kemények és a férfiaknak nem menő cigizni.

A szereplőgárda még a megszokottnál is jobb. Jeff Bridges konkrétan felülmúlja a Crazy Heart-beli Oscar díjas alakítását, pedig az sem volt semmi. A showt még így is Matt Damon nyúlja le, talán mert vele lazítanak a komolyságon kicsit, miközben az általa alakított LaBoeuf azért helyt is áll amikor kell. Külön öröm, hogy a gyerekszereplővel betaláltak. Az ő megtalálása lehet a casting legnehezebb része, és Hailee Steinfeld be is bizonyítja, hogy nem érdemtelenül esett rá a választás. A két öreg róka asszisztálásával el is viszi kis vállain a filmet, ami tulajdonképpen róla szól. A talpraesett lány találkozásáról a brutális valósággal, ami nyilván átrendezi a világát.

A nyílegyenes fő szál az átlagos bosszútörténetek vonalát követi: valakit megöltek, valaki ezt személyes okokból nem helyesli. A nehezítés ez utóbbi számára annyi, hogy csak 14 éves és még lány is, ezért a férfiak uralta vadnyugaton nem sokan veszik komolyan. Innen rá a felnövés várhat csak. Sikerül a bosszú? Fontos ez?

A kislány és LeBajusz

A True Grit mindezek mellett még gyönyörű is. Érdemes ide venni azt is, hogy itt nem sok pisztolypárbaj van, ez a másfajta, hihetőbb vadnyugat. Az erőszak gyors és… hát erőszakos. Kirobban és már vége is, kivéve ahol a mesélő-narráló lány kicsit kiszínezi a történetet, mert az ő emlékezetében máshogy él a fő csata.

True Grit értékelés

Nem ízig-vérig Coen film, de nagyon felismerhetőek a párbeszédek többségében, főleg ott, ahol a naivságra épül a brutális humor. Nem a térded csapkodod, de van pár nagyon jó poén a filmben, miközben a valóság által kilőtt golyók elrepülnek az emberek füle mellett. 9/10.

28 hozzászólás a “True Grit” bejegyzéshez

  1. Sok okból jó a 10 jelöltes rendszer visszatérése az Oscaron, de így is elég jól be lehet határolni, hogy kik lennének benne az 5ben. És a True Grit simán! Beszippantott (viszon ettől még sok babér nem terem majd számára szerintem…).

    Ami egyedül zavart,

    SPOILER

    az a kígyós verem. Végig érződött, hogy jön még valami súlyos, de azután, hogy 3-4 kiélezett helyzet is megkönnyebbüléssel ért véget, nekem ez kicsit kilógott. Olyan “mérígy?”.

    (az eredetit nem láttam)

    SPILER volt.

  2. Teljesen egyetértek. Coenék tudnak mesélni, fordulatokat itt nem igen kell várni, ez nem az a film. A karaktereken és a történetmesélésen van a hangsúly. Nálam új kedvenc született Steinfield személyében. Első szerepnek… hát, nem egy tinivígjáték amivel kezdeni szoktak ilyen korban. Kapkodni fognak utána. Az meg elég nevetséges, hogy Deakins-nek ez lesz az 1. oscarja.

  3. A film jó volt, de a vágás nem annyira. Sok jelenetnél olyan érzésem volt, hogy nem volt vége, talán a jelenet többi része nem sikerült olyan róla, így jött az olló, és máris a következő jelenetnél vagyunk.

  4. hat nem tudom, en most neztem meg a moziban es majdnem elaludtam rajta, nekem ez tul lassu volt. a trailerböl vlhogy nem erre szamitottam :( 6/10

  5. Tényleg jó film, bár engem mint western nem fogott meg annyira, számomra sokkal inkább “Coen filmként” ütött. Annyira jellegzetes, és annyira magán viseli a testvérek keze nyomát (főleg a félelmetes humor terén-nem tudom mikor vigyorogtam ennyit utoljára egy filmjükön)hogy az valami elképesztő. A színészek jók voltak (bár nem olyan lehengerlőek mint a Király beszédében), de Barry Pepper és Brolin játékidejét keveseltem (meg úgy szvsz egy kicsit rövid volt nekem a cucc). És pont a rengeteg humoros jelenet miatt nem tudtam igazán izgulni a szereplőkért, a végső leszámolás koreográfiáját pedig előre ki lehetett találni. Összességében nekem ez egy erős 7es volt. Ja és Deakins-nek Oscart, mert nagyon nagyot alkotott.

  6. Nekem ez felemás volt. Nagyon szép képek, nagyon “erős” történet, nagyon jó alakítások, de valami mégis hiányzott. Kicsit én is untam a filmet, de hát ez nem rohanásról szólt.

  7. Nálam egy 8/10 volt, de azért mert pont a westernesebb részek jöttek be kevésbé, távol áll a műfaj na.

    A zene és a fényképezés gyönyörű, utóbbi szerintem simán Oscar-díj kategória. A nyitóképsor a narrációval és a filmzenével egyszerűen fantasztikus, azonnal berántja az embert, esélyt sem ad neki, és ugyanilyen brutálisan szép a film végi vágta is.

    Hailee Steinfeld talán az ismeretlensége miatt is nekem elvitte a filmet. Sőt nekem abszolút az ő karaktere és az ő részei tetszettek a legjobban. A folyón átkelésig erősebbnek is éreztem a filmet, mint utána, amikor igazán western lett belőle. A Coen humor végig jelen van, ami jó, és vannak jó egysorosok is benne.

    A 10 jelölésből én a leginkább az operatőri és a női mellékszereplői kategóriában tartom őket erősnek, bár lehet, hogy ott is hoppon maradnak, mindenesetre a filmzenés/montázsos felvételeknek olyan atmoszférája, ami nekem simán többet ér a történetnél is.

    Az egyetlen negatívum számomra, hogy a végén túlhúzták az időugrást. Ha azt megoldják narrálva, zenére összerakva, a végső csúcspont lecsengéseként, akkor sokkal erősebb lett volna, így egy nagyon kicsit elkenték nekem a katarzist (persze lehet, hogy így akarták hétköznapiasabbá degradálni az amúgyis egyszerű sztorit).

  8. Jeff Bridges félelmetes nagyot alakít,és a film is hatalmasra sikeredett.Én is több lövöldözést vártam,de mikor néztem a filmet egyáltalán nem hiányzott.9/10

  9. jó film lett, a képi világa csillagos ötös. Bridges nagyon ott volt a pajszeren, viszont “CH” BadBlake-et soha nem fogja űberelni.

  10. Én csalódtam. Elhatároztam, hogy idén az Oscar előtt megnézem az összes legjobb filmes jelöltet, a True Grit lett az utolsó, és hát nem fért be a top5-be.
    A fényképezés és a színészi alakítások valóban hibátlanok, de nekem olyan érzésem volt, mintha Coenék hátradőltek volna rendezés közben, hogy majd az előbbi kettő elviszi a filmet a hátán. Nemrég újranéztem a Barton Finket és az A Serious Mant, és azok után valami nagyon hiányzott nekem a True Gritből, valami esszenciálisan coeni.

  11. Nagyon tetszett a film, abszolút pozitiv csalódás volt, még akkor is, ha alapból sem számitottam rosszra.
    A western-hangulat engem nagyon megfogott, a humora őszinte nevetéseket csikart ki belőlem és a kedvesemből, de érdekes módon mintha más a moziban nem szórakozott volna rajtuk jót a moziban.
    Ami még nagy plusz volt nekem, az Brolin 3 perce a filmben.
    Mindig vannak olyan szinészek, akiket elismerek, de nem különösebben kedvelek, aztán egyszer csak beléjük szeretek (a játékukba), most is ez történt velem Brolin folyónál játszódó jeleneténél.

  12. Supul_et_Flow: Brolint nézd meg az új Woody Allen filmben is. érdemes :)

    ON
    a színészek viszik el a hátukon a filmet. nekem néhol vontatott, unalmas volt. Coenék előző filmje (serious man) sokkal jobban megfogott

  13. Engem alapvetően taszítanak a western filmek, így elég nehezen vettem rá magam, hogy megnézzem a filmet, Coen testvérek ide, Jeff Bridges oda. Aztán, miután harmadszor néztem meg, döbbentem rá, hogy ez bizony az egyik legjobb film idén (2010-re értem).
    Remélem Hailee Steinfeldből látunk még többet a jövőben.

  14. Nekem nagyon tetszett.
    LaBoeuf nagyon vicces volt ahogy folyton fényezte a Texas Rangert, aztán a végén megmutatta hogy végig az igazat mondta.

  15. Valaki írta, hogy a trailer alapján nem erre számított. Hát, én tegnap True Grit/Black Swan double feature-t rendeztem, és az utóbbi előtt leadták az előbbi előzetesét, és a film ismeretében tényleg félrevezető.
    Amúgy nagyon tetszett, és egyetértek Human értékelésével, az meg az Oscar díjat minősíti szerintem, hogy Roger Deakinsnek még egy sincs (a No Country for Old Men / Jesse James jelölésének éve volt a döntőbizottság legnagyobb melléfogása szerintem, mondom ezt úgy, hogy a There Will Be Blood fényképezése is tetszett)

  16. Én nem számítottam különösebben semmire, csak hogy jó lesz. Jó volt. Nálam nem hogy a top5-ben, de a top3-ban is benne van, bár a Black Swant még nem láttam.
    A kritikával gyakorlatilag teljesen egyetértek, hasonló hangsúlyokat érzek én is.

    Kisebb vidéki városokban abszolút nincs műsoron (Zalaegerszeg, Kaposvár pl.) a film, így felb@sztam magam, és elmentünk Pécsre megnézni, “csakazértis”, de nem bántam meg. Hadd tegyem hozzá, 4-en voltunk a teremben… Pesti mozikban is ilyen gyalázatos a helyzet?

  17. Szeretem a komolyabb western filmeket a maguk lassú kimértségével, meg azzal a tipikus ridegséggel ami áthatja azokat. Sajnos én egy ilyen, klasszikusokat idéző hangulatra számítottam és ebből a szempontból csalódás volt. A szereplők előtt le a kalappal, tényleg állati jók voltak. Fényképezés szintén igen. De Coenéknek ezért én nem adnék szobrot, még jelölést sem. Volt pár jó ötletük ahogyan megközelítették a sztorit, de ezt így gyakorlatilag “bárki” leforgatta volna ilyen színvonalon. Azért 7/10, de messze nem a legjobb 2010-es film nálam.

  18. Kb. 1 hete láttam a filmet, de már szeretném újra megnézni.Nem azért,mert tökéletes volt, hanem mert JÓ. Jeff Bridges a Crazy Heart óta kedvencemmé vált,és nem csalódtam benne most sem.A filmben a jelenetek néhol hosszabbra sikeredtek,mint kellett volna, pl. a lovaglós a végén, akkor is, ha csodálatos volt az operatőri munka, és a kígyós jelenet is hosszú volt, és meg nem mondom miért, de kilógott kissé.Matt Damon szintén nem tagozódott be igazán, Brolin villanásnyi szerepe átütő volt, belőle több kellett volna kicsit. A lány telitalálat.A könyvet is olvastam, szóról szóra vették át szinte.Mégis, a film ezesetben jobb.

  19. Ma láttam Szegeden,hárman voltunk a teremben.:(
    Nagyszerű film,nem gondoltam volna,hogy moziban fogom megnézni,pillanatnyi ötlet volt,de nem bántam meg.A színészek zseniálisak,nekem csak a vége nem tetszett,az évek múlva jelenetek.Végig lekötött,nevettem,szörnyülködtem,nagyon tetszett.Szuper!:D

  20. a patanyomból ivós poén nagyon nagy volt bridgestől :D
    a végső vágtánál nekem olyan odavetített háttérnek tűnt. vagy valami spéci operatőri húzás volt amihez nem értek?

  21. A könyv olvasása után nagyon kíváncsi voltam a filmváltozatra. A könyveredeti szerintem jobb volt, de tetszett ez is. 9/10.

  22. Eszméletlen nagy film kétség sem férhet hozzá. Nincsenek azok a nagy pisztolypárbajok de mégis végig izgalmas a film és egy percre se unatkoztam. Nagy hiba kihagyni ezt a filmet bárkinek is aki szereti a westernt. Több ilyen film kellene. Bridges pedig méltatlanul keveset szerepel filmekben pedig itt is bizonyította, hogy nem véletlenül kapta Ő meg anno az Oscart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.