A harcos (The Fighter)

Ha láttál már tipikus sportfilmet, akkor a Harcos nem fog meglepni. Nem azért, mert igaz történet és már mindent tudsz az Ír Micky Wardról, hanem mert teljesen ugyanúgy épül fel a sport része, mint a hasonló filmekben szokott. Nincs benne olyan, aminek a kimenetelét ne tudnád előre megmondani. Itt jön az a része a dolognak, hogy ha nem kergetnek a falra ezek a filmek a szokásos kliséikkel, és huszadszorra is élvezettel nézel végig egy tök ugyanolyan felemelkedést, akkor a Fighter a te filmed, mert kategóriáján belül remek.

A Fighternek bele kell húzni az edzésbe

Rendben, a drámák között nem igazán rúg labdába, hiába helyezték oda a hangsúlyt. Főleg Mickey családi gondjaival foglalkoznak, azzal, ahogy ki kell törnie fojtogató kezeik közül. Erre nem csak a sportban nagyobbá váláshoz van szüksége, hanem hogy rendeződjön végre a család viszonya. Itt előz be Christian Bale, aki tényleg mindent megtesz, hogy emlékezetes legyen az alakítása a drogos báty szerepében. Komolyan, az ő története szívbemarkolóbb, mint a főszereplőé, hiszen neki még nehezebb ellenféllel kell megküzdenie.

Ami külön tetszett, hogy a felkészülés montázsok alá nem upbeat zenét nyomtak. Körülbelül ennyi volt a tényleg valamennyire egyedi a filmben. Nem azt érezted, hogy most megy harcolni tele energiával, hanem hogy nyomja a napi edzésrutint, mert az kell a győzelemhez, a kitartás és rengeteg izzadás.

Igazából a boxjelenetek nagyon vissza lettek fogva, azokon is látszik, hogy a hangsúly máshol volt, de még így is ütnek. Főleg az a bizonyos csata, már a visszatérés közben, amivel mindenkit meglepett. Baromi jó volt látni még így is. Hiába a sok félig erős jelenet a családdal, a mérleg kevesebb, de jobb anyagot tartalmazó oldala segít a jó irányba dönteni a végére.

Bevallom, hogy nekem hiába tetszett, a szereplését az oscar top10-ben abszolút tölteléknek látom. Simán 8/10-es élmény, mert az elején említett kategóriába tartozom, a Mark Wahlbergesek pedig szinte mindig jók a kategóriában. A Fighter után érdemes megnézni a Legyőzhetetlen (Invincible) címűt is tőle, bár ott a mellékszereplők nem annyira erősek, mint itt Christian Bale.

15 hozzászólás a “A harcos (The Fighter)” bejegyzéshez

  1. nekem az is plusz volt, hogy filmre vettek fel + a meccseknel ez a 90es evek vhs hatas nagyon bejott

  2. részemről 9/10 ! nagyon tetszett a film a zené nekem nagyon bejöttek. na meg persze Bale drogos alakítása. Pazar! remélem a legjobb férfi mellékszereplő Oscar díjat ő kapja. amit művel már alapból a testével a film miatt… hát le a kalappal.!

  3. Egyetértek a kritikával.Nálam 7/10,mert inkább a másik kategóriába tartozom,mondom ezt úgy,hogy a Raging Bull top10-es film nálam.Ha Bale nincs…Jók az alakítások,de engem tényleg zavart,hogy tudtam végig,meglepetés úgysem lesz.Korrekt film,a tavalyi év legjobbjaihoz nem áll közel.A kritikák alapján többet vártam tőle,de nem volt rossz.

  4. Bale hatalmasat alakított, annyira eltűnt a karakterben, hogy az már félelmetes. És valóban Dicky története sokkal érdekesebb és meghatóbb volt. Ezek miatt nagyon erős ez a film, bár kétlem, hogy a legjobb férfi mellékszereplőn kívül bármi másra lenne esélye, de azért nem lóg ki a mezőnyből (nekem pl. jobban tetszett, mint a True Grit). A fényképezés sokat tett a hangulathoz.

  5. Nekem nagyon bejött az idei év oscar jelöltei közül ez a harmadik kedvencem. Ezt persze Eredet és Közöségi elözi de szerintem eltalálták az arányokat és a hangulata is magával ragadó.

  6. Szeretem a sportfilmeket, bár az amerikai foci miatt az invincible közelebb áll hozzám, de ez nekem Bale miatt olyan erősre sikeredett hogy szerintem belefér az oscar najó nem top5-be de mondjuk legyen top6 :) amúgy a boxos részekkel megvettek, egész jó kis 90es éveki old-school hangulata volt.

  7. Szerintem sem lóg ki a kategóriából.
    Mindenképpen egy 8,5-es nálam.

    Ha engeditek, hogy némit spoilerezzek, akkor jelzem

    SPOILER

    Bale abban a jelenetben, mikor elhatározza, hogy rendbe hozza a dolgokat, akkorát alakít. Hogy még mindig kapkodom a levegőt. Ahogyan odaadja a tortát a drogos haverjainak, elkezd továbbmenni és lenyalja a kezéről a torta maradványokat. Óriáááási. Kajak ugráltam az ágyon, úgy belelkesített.

    SPOILER VÉGE

    Nekem nagyon bejött a film. Bale pedig remélem megkapja az Oscart, megérdemelné.

  8. top5-be is beválogatták volna szerintem, de ott is csak töltelékszerepe lett volna. 10/7, átlagos sportdráma.

  9. Én nem igazán értek egyet azzal a szemlélettel, hogy Bale ellopja a Nátriumkloridmínuszkonyhát (sót…showt…sorry), Wahlbergtől. Mark Wahlberg is ugyanolyan jó, csak nyilván a karaktere nem olyan erős.

    Spoiler jön
    Az utolsó jelenet amiben a két testvér együtt ül a kanapén és még mondanak pár mondatot, na az a színészet csúcsa számomra. Zseniális. Érdemes Mickey arcát figyelni.
    Spoiler ment

    Nekem simán 9/10.

  10. Nekem nagyon tetszett. Bale hatalmasat alakított benne, Marky Mark egy kicsit lapos volt, bár igaz, hogy a karaktere se engedett sokat, de ennél azért többet is ki lehetett volna hozni belőle. Sok ilyen bokszolós film igaz, de hát valahol erről szól a sport is maga, felemelkedésről, bukásról az élet meg a családi drámákról, amik mindenhol jelen vannak ilyen-olyan formában. Korrekt film volt jó zenékkel, jó alakításokkal, jó rendezővel: 9/10.

  11. Hát Bale hatalmas volt!!!!!
    Őszintén én miatta nem akartam megnézni ezt a filmet. Mivel kimaradtak a trailerek, attól féltem,h megint ugyanazt a karaktert adja amit mindig. A Batmanek, Amerikan Psycho, Gépész(persze lehet,h kimaradtak filmek tőle). Nekem ezek mind egyforma alakítások voltak. És kezdtem azt hinni, h csak erre képes. Nem azt mondom,h szar, csak kicsit unalmas. Nekem. Az új Batmaneket pont miatta nem szeretem.
    De most visszatért a hitem. Talán mégis nagy színész (régen annak tartottam). Szerintem is érdemelne 1 Oscart, mert most megmutatta, h képes újra és nem is akárhogyan.
    A film összességében is adta. Végig lekötött, 1 percre sem kalandoztam el míg néztem. Whalberg is jó. Nélküle nem lenne meg a film hangulata. Bár ő inkább a szokásosat hozza. Amy Adams meg ahogy szétoltja a családot… nagyon kemény. :D
    Összességében idén(vagyis a 2010es szezonban) a Swan, ez a film, illetve az Enter The Void kotött le. Bár a Kings Speechet még nem láttam.
    Oscart érdemel ez a film.

  12. Kicsit meglepett, hogy a női szereplőkről nem írtál semmit, mert ki lehetett volna emelni őket is. Ez a film bizony a színészekről szólt.Mark Wahlberg pozitív csalódás, nagyon kevés helyen hozta a hálivúdi too much arcot, és halál visszafogottan, gyakorlatilag hibátlanul hozta a szerepet. Bale zseniális volt, óriási ez az alázat amivel a szerepeit megközelíti. Amy Adams szintén eszméletlen nagyot játszott, nekem hatalmasat dobott az egészen az ő karaktere. Nagyon sok pozitívum volt ebben a filmben, bár sztem a közepére leült és ezért lett csak 8/10, amúgy pedig tuti újranézős.

  13. Egy film amit nem nézek meg. Ahogy írtad human, ha ez a “felemelkedés” klisé sokadik megvalósítása, akkor nem is érdekel. Gondoltam leírom, hogy legyen már itt más vélemény is. Mondjuk én már a Rocky-t se értettem, meg úgy egyik box filmet se. Nekem unalmasak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.