Csúcshatás (Limitless)

Hát ez lehetett volna a legjobb drogos film mostanában, ha a végére nem megy át egy jó értelemben vett Bret Easton Ellis hülyülésbe, és táncol ki a merészebb vonalból.

Bradley Cooper a földön dekkol a Limitlessben

A Limitless baromi jó vizuálisan. A drogozások veszett jól voltak bemutatva, a szer mellékhatása pedig még jobban. Hogy így lesz, azt már az első 3 perc audióval megtámogatott előrepillantása után tudtam, amikor a főcím elkezdett a végtelenbe nagyítani, határok nélkül. Kár, hogy vért izzadtak a mögé töltendő tartalommal.

Alap szinten arról szól a Csúcshatás, hogy a főszereplő kap egy drogot, amivel az agyának az egészét el tudja érni, nem csak a 20%-ot, amit átlagosan használunk. Ez nincs így a valóságban, szóval vegyük úgy, hogy a szer hatására okosabb lesz. Sokkal. Ezen kívül minden emlékét gond nélkül el tudja érni. Második szinten ez inkább azt mutatja be, hogy bizonyos drogok hatására milyennek érzi magát a használója.

Az NZT hatása alatt övé lehetne a világ, de itt kifogyott az író szuflája, hiszen nem tudta elképzelni és bemutatni, hogy egy a legokosabb embernél is okosabb mit csinálna. Maradtunk az ösztönöknél, ez előbb említett második szinthez is jobban illik: pénzt csinál, nyomot akar hagyni a világban. Így kerül a képbe milliárdos üzletembert alakító Robert De Niro, aki nincs sokat a vásznon, főleg azért, mert kicsit súlytalan a szála. Ezen kívül még a mocskos múlt is elkezdi szorongatni a főszereplőt – ezen a vonalon kúszik be Ellis szellemisége. Mindez egy pár jó pillanattal megáldott masszává alakul tényleges történet helyett.

Bradley most egy taxiból száll ki a limitlessben

Sajnos az előbb említett szálak, és az író kreatív maximuma mind oda vezetett, hogy papírokkal támasztották ki 10 centis alappal rendelkező vizualitás falát. Kicsit üres a film, ennek ellenére baromi szórakoztató. Erről a látványt, kameratrükköket, vágást megálmodók tehetnek, akik többnyire át tudják hidalni a rosszabb részeket is, pedig csak 27 milliójuk van az egészre, hiszen ennyibe került a film.

Csúcshatás értékelés

Először is, az akcióthriller besorolást el elhet felejteni, talán két tényleg feszült, már-már akció jelenet van benne, de nem az a gerince. Amúgy a Limitless tipikusan azt hozta amit vártam tőle. Lehetett volna több, de kevesebb sem lett, pont 7/10 körülre vártam, ami meglett. Nem unatkoztam közben, pár év múlva esetleg újra is nézhető, de lehetett volna jobb.

15 hozzászólás a “Csúcshatás (Limitless)” bejegyzéshez

 1. Egyetértek a kritikával.
  Egyszernézhető, de annak nem rossz.

  SPOILER

  Mondjuk volt a közepén üresjárat benne, ahol megcsapott az unalom szele…
  Én speciel a hepiendet kihagytam volna, inkább valami leépülős részt rakni bele, hogy “okuljon a nép”.

 2. Remek kritika, egyetértek többnyire. A közepén én is eluntam magam, épp ezért örültem, hogy az utolsó fél óra felpörgött, és kicsit agyament módba váltott. Nem lett volna rossz ha végig azt a feszesebb tempót tudják tartani. A film eleji “végtelen zoomolás” marhára bejött, még néztem volna, bár majdnem a szomszéd ölébe hánytam a végére, mivel elég fejfájósan ültem be a moziba:D. Egyszer jó volt, kellemes film. A főszereplő is elég jól játszott szerintem, egyre szimpatikusabb a filmjeiben. 7/10 et megérdemel simán a film.

 3. Furcsa, én végig élveztem a filmet, nekem főleg azok a részek tetszettek, ahol a nagyvállalati szemétkedést, a “mergert” mutatják be. De kinek a pap, kinek a papné.

 4. SPOILER

  Nekem kb a feléig tetszett, amíg először fogyott el az NZT-je. A vége pedig nagyon összecsapott, és egyetértek KömKellel: nem kellett volna a heppiend. DeNiro karaktere pedig semmilyen, bárki eljátszhatta volna, szóval nekem 5/10.

 5. Spoiler

  Így volt ez reális kérem szépen :D Nekem pont ezért tetszett. Csalt, nem kapták rajta, nyert. Az élet pontosan ilyen :D

 6. SPOILER

  Én épp annak örülök, h ilyen lett a happy end, nem “erkölcsi” happy end. Elég sok filmben előfordult már, h valami extra képesség hatására először kapzsivá válik a főszereplő, majd a végén rádöbben, h nem a hatalom és a pénz a legfontosabb az életben (pl. Minden6ó). Ok, ez így van, de a történet ilyen befejezését is jó volt látni már. :)

 7. SPOILER

  eNPe: de a végére nem a hatalom hajtotta, hanem hogy nyomot hagyjuk. persze ez is ego, de nem a pénzről vagy akár a hatalomról szól, simán úgy tűnt, hogy jobb irányba akarj terelnia világ dolgait.

 8. Nézhető film.

  SPOILER

  Viszont a végkövetkeztetés, miszerint csak nyomjad a drogot orrba-szájba és még elnök is lehet belőled, azért elég gyomorforgató.

 9. beültem, kikapcsoltam és nagyon élveztem.

  SPOILER

  ha ennyire okos leszel a szertől, miért fordulsz százezer dollár kölcsönhöz egy láthatóan rosszarcú fazonhoz, ha napi szinten kábé ötszörözöd a nyolcszáz dollárt, akkor 3-4 nap múlva megvan a százezer?

 10. Nagy elvárásaim nem voltak a filmmel kapcsolatban, így teljesen pozitív élmény ért. Igaz párszor éreztem, hogy leül picit a történet, talán lehetett volna vágni rajta.
  Nem bántam meg, hogy moziban néztem.

 11. “Nézhető film.

  SPOILER

  Viszont a végkövetkeztetés, miszerint csak nyomjad ”

  mint a valóság. nem kell elvárni mindig a hollywoodi cukormázat. ilyen is kell.

  (nem mellesleg, egyáltalán nem ez a végkövetkeztetést. tudtommal ugyanis a film elmondja, hogy a drogtól a legtöbben meghaltak.)

 12. szerintem mindenidők legjobb filmje. a korcsolyás jelenet annyira eredeti, mint még előtte semmi. 11/10 :D

 13. SPOILER

  azért a végén vicces lett volna, ha az étterembe odamegy a karambolozó sofőr meg DeNiro orvosa a kenőpénzért xD

 14. Spoiler!

  Az nem igazán illett volna a képbe, mivel nem sokkal a vége előtte közölte vele De Niro mi a helyzet a gyógyszerrel. Így nem valószínű, hogy pár perc alatt “leszervezte” volna az előadást. Amúgy az elképzelés tényleg nem lett volna rossz.

 15. Szerintem nagyon jó film.

  Az írói szál kiteljesedését én is hiányoltam, de mint bennfentes azt mondom, jó volt ez a gazdasági (vállalati szektorban) lefölözött zsenialitás is !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.