8 trükk, ami nem CGI volt

A Cracked írt egy listát pár zseniális trükkről, amit nem CGI-vel oldottak meg. Nem csak a számítógépet utálóknak lehet érdekes olvasmány.

A Dark Knightos külön jó, de hát mindig is tudtuk, hogy Nolan kedveli a hagyományos megoldásokat, elég csak az Inceptiont megnézni.

Die Hard 4 is kéne bele, amiről máig sokan azt hiszik, hogy elszálltak a CGI-vel, közben mind a rendező, mind pedig Bruce mérsékelni akarta a számítógépek szerepét, ha nem is teljesen kizárni őket. A wiki cikkben baromi jól össze van foglalva a Visual Effects résznél.

human
írta
2011. 04. 20. 15:07
megjelenés
20
hozzászolás


20 hozzászólás a “8 trükk, ami nem CGI volt” bejegyzéshez

 1. legkeményebb a Menekülés New Yorkból :-) amúgy inkább elnézegetem ezeket a régi filmeket a “régi” trükkjeikkel, mint az új CG borzalmakat.

 2. Na a Bolygó neve: Halál-nál tényleg igazad van, annak is a listára kellett volna kerülnie. Az Alienek, illetve a végső Alien vs Ripley csata nagyon is ott van még mindig a toppon

 3. A Dark Knigh-ban tényleg kemény volt a makett, de az Inception még durvább. A kórházrobbantásos jelenethez megépítették az épület makettjét, majd a robbantás után Nolan elégedetlen volt, úgyhogy megépítették és robbantották mégegyszer. A kórházrobbantásos jelenetek a gyengéi lehetnek Nolannek, mert a TDK hasonló részénél azon borult ki, hogy nem használhatta a kamera negativot, és néhány ablakot utómunkával kellett betenni.

 4. Hát szerintem fölös hőbörögni ebben a tanyasi stílusban, hogy “Bözzög a régi trükkök!”. A mai CGnek is megvan a helye, és a hagyomásnyos trükközésnek is. Néha a kettő keveréke a legjobb.

  Én pl a 2012-t nem anyázom e miatt, hogy full CG az egész, szerintem gyönyörű volt az a látványoriga, amit nyújtott. Más kérdés, hogy a film maga történetileg nem nagy érték, de aztán na és. Én bírtam a pusztítást.

  Lehet átsiklottam fölötte, de az Eredetben mi volt nem CG?

 5. Jó összeállítás. A Gyűrűk Urás méret különbséget, meg az Apolló 13-as súlytalanságot ismertem. A TDK kapcsán meg bennem fel sem merült, hogy az CGI lenne. Azért úgy könnyű higany ember hasonmást csinálni, ha a főszereplőnek van egy ikertesója.

 6. És hol maradnak a listából Transformers jelenetei?
  Tudtommal ott sem használtak semmi cgi-t :D
  De amit tényleg hiányolok a listából az a 300.

 7. Gonzo: abban mennyi CGI lehetett volna? Hm? Szóval azért ne ilyet hozzatok, hanem amit a CGI ellenében csináltak meg hagyományos trükkel.

 8. Óh a Jurassic Park, de jó is volt az, remélem több förtelmes folytatást nem írnak neki.

 9. Bástya

  Pl. az “anti-gravitációs” jelenet. Ott egy ilyen forgós izében csinálták a jelenetet.

 10. bástya
  amit Blade mondott, meg a vízzel elöntött terem, a fura lépcső, az eldőlő hotel lobby.

 11. “Szóval azért ne ilyet hozzatok, hanem amit a CGI ellenében csináltak meg hagyományos trükkel.”

  ezzel a kritériummal persze már más a leányzó fekvése, de szvsz még mindig iskolapéldája annak hogy mennyi JÓ trükköt lehet megcsinálni hagyományosan (nem mellesleg sokkal élvezetesebben) akár egy sci-fi filmen belül is, amely műfaj manapság gyakorlatilag egyenlő a CGI-al.

  ( csoda h anno az SW I-II-III nem kapott Oscart a legjobb animációs film kategóriában ;) )

 12. a lotr szekeres trükk nagyon tetszett, de a többi sem rossz. nolant meg részben ezért szeretjük szerintem.

 13. A cracked-en most elolvastam a Menekules New-York-bol nem-cgi trukkot… hat ez kesz… Az emberi kreativitas hatartalan. :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.