Tőzsdecápák – A pénz nem alszik (Wall Street: Money Never Sleeps)

Egy dologban tökéletesen stimmel a Tőzsdecápák címhez ez a film: csak a pénzgyártás volt vele a cél. Bármelyik készítő mást nyilatkozik az kamuzik. “Hoppá, itt a gazdasági válság, lovagoljuk már meg valahogy.” Az más kérdés, hogy ez a terv nem jött be. Nem negatív a stúdiónál a befektetés előjele, de azért 70 millió plusz marketing elköltése után több pénzre számíthattak, mint ami végül befolyt.

A Tőzsdecápák második részének a főszereplői egy asztalnál

Pedig a filmben valahol volt egy emberi történet most is, csak épp elsiklott a gazdasági válság hideg információkkal adagolt szálához képest. Gordon Gekko sok év után kiszabadul a börtönből, de a saját gyerekével nincs igazán jóban a közös múltjuk miatt. Ezen úgy igyekszik változtatni, hogy összebarátkozik a lány aktuális pasijával (Shia). Üzletet köt a fiatal brókerrel: információkért cserébe segítsen neki újra közelebb kerülni a lányhoz. Természetesen greed is good, szóval pénzről is szó van. Ennek ellenére ez egy egészen nézhető történet, csak épp 30-40 percet ér a 2 órából.

A baj a másik szállal van, ami a gazdasági válsággal foglalkozik. Itt az a probléma, hogy a demagóg oktatás megy a folyamatos információkkal dobálózás mellett. Amolyan összekacsintós “jaja, a brókerek többsége szívtelen önző fasz és rosszat akar”. Tökmindegy, hogy ki-mennyire hiszi ezt igaznak, ha csak hatásvadászan a zsigereinkre akarnak hatni itt. Konkrétan van egy jelenet, amikor Gordon Gekko pufogtat a pódiumon közhelyeket, a közönség meg úgy reagál, mintha maga Jézus került volna elő. Bizonyos szempontból ez jó hasonlat is, akár ez is lehetett a céljuk, csak borzasztóan lett megírva az az előadás.

Sajnos magát a rendezést sem lehet éltetni. Néha olyan érzésem volt, mintha csak ki akart volna próbálni pár dolgot a vágó, a rendező és az operatőr. Nem elég egységes a film, ami egy Oliver Stone névtől eléggé furcsa. Első rendezésnek jó lehet ne, de ekkora rutinnal ne vicceljünk már.

SHia "azt hittem jobb filmet csinálunk Oliverrel" arckifejezése

És ha már negatívumok: Shia LaBeouf. Komolyan, bírom a srácot, szerintem jó színész, de ide egyszerűen nem illett. Túl tejfelesszájú volt ahhoz, hogy akármennyi milliós műveleteket elhiggyünk neki. Természetesen Michael Douglas-szel nem volt gond, bár kicsit rutinból nyomta, na meg Josh Brolin is uralta a jeleneteit, de igazából nem az ő vállukra lett helyezve a film, így nem tudták megmenteni.

Tőzsdecápák – A pénz nem alszik

Valahol 3/10 környékén nyugszik a film. Borzasztó folytatás, nagyon örülök, hogy nem moziban néztük végül.

23 hozzászólás a “Tőzsdecápák – A pénz nem alszik (Wall Street: Money Never Sleeps)” bejegyzéshez

 1. Én meg 7-et is simán adnék rá, sőt. Ha belegondolok, hogy az Imdb-n a Tvájlájt 5 körüli, a Barátok közt meg 2.6, akkor még többet is… :P

 2. Szerintem semmi baj nincs vele, nekem mindig Kiss Ádám jut róla az eszembe… :D

 3. Hát pedig az első jó volt, kivéve Sheen nagyon durván minősíthetetlenül szar játékát. Amikor elsírja magát az auto málnát érdemel

 4. Blake99 – egyetértek.
  Egyébként pedig a filmben egyetlen pozitívként említhető dolog van mindent beleértve: Josh Brolin. Mintha csak ő lenne hiteles az egész kócerájban. Én sem adnék 3 pontnál többet.

 5. Én kifejezetten bírom a Shia jelenséget. nincs vele bajom. sőt.

  nekem is pont az jutott eszembe a film közben, hogy nem hiszem el, hogy egy ilyen fiatal srác így dobálózik a millió dollárokkal ‘munka’ közben.

  a legnagyobb bajom a film utolsó fél percével volt, na az nagyon betett. a szivárványt vártam még..

  láttam ennél rosszabbakat is, de valóban nem volt egy jól sikerült példány.

 6. charlie sheen-t meg sem emliti senki? az volt a legnagyobb jelenet a filmben :D

 7. Engem a trailer alapján nem győzött meg. Történet? Minek ez? Bele sem kezdtem.

 8. Ez a Shia Lebuff név szerintem annyira megjegyezhetetlen. Pár hete mondta nekem valaki, én meg csak néztem, mire ő, hogy a transzformerssrác, mondom jaaa.
  A legtöbb hollywudu pont ezért még a karrierje kezdetén kicseréli valami márkás jól hangzó névre a sajátját. PL:
  Woody Alan – Allan Stewart Konigsberg
  Tom Cruise – Thomas Mapother
  Kevin Spacey – Kevin Matthew Fowler

  Mondjuk biztos büszke magára, hogy ő a saját nevénél maradt.

 9. Basszus, ebben a pillanatban fejeztem be a filmet :D

  Teljesen jogos a 3/10. A legnagyobb baj a forgatókönyvvel van, egyszerűen nincsenek ok-okozati összefüggések a történések között. A végén is csak lestem, hogy jéé a csaj hirtelen a semmiből megbocsát.
  Ezt a történetet nagyon nem gondolták át…
  És Shia, hát tényleg..neki ilyen első éves egyetemista srácot kéne játszania még pár évig.

 10. Sajnos LaBeouf filmjei általában ilyen popcorn puncipöcök szintűek. Hiába rakták mellé a két nagyágyút, Douglast és Brolint totál béna lett az egész. Egy gonosz Gekkonak jobban örültem volna.

 11. Minden egyes szavaddal egyetértek az elejétől a végéig, az egyik legfeleslegesebb folytatás volt amit valaha is elkészítettek.

 12. Nekem is ez volt a legnagyobb bajom a filmmel, hogy pont majd egy ilyen csitrivel üzletelnek a milliárdosok. Nem volt hiteles a csávó erre a szerepre. A vége is eléggé erőltetett. Stone is azon rendezők közé tartozik, akik régen nagyokat alkottak, de mostanában köszönőviszonyban sincsenek régi énjükkel (mint pl John Carpenter).

 13. OFF

  Bástya, úgy látom szegény Woody Allen próbálkozásai hiábavalóak voltak, pl. neked sem sikerül továbbra sem megbirkózni a lebutított nevével :)

  ON rész most nincs, nem láttam, és nem is érdekel, a cameo miatt nem fogom megnézni, inkább beletekerek valamelyik Two and a Half Men-be. A TC2-t valami ilyesminek képzeltem el, mint Human értékelése, és ennyi elég is belőle. Köszönöm, hogy örökre megspóroltál nekem 1,5 órát!

 14. Pár hónapja kezdtem el nézni. Nagyon ritkán fordul elő, hogy ha leülök egy film elé, akkor nem nézem végig. Még ha belefutok egy Lorenzo Lamas remekműbe, akkor is van, hogy a poén kedvéért végignézem. :)
  Na ezt a felénél kikapcsoltam. Borzalmasan gyenge film.

 15. Szerintem annyira nem volt ez rossz, de az első résztől tényleg nagyon messze van.

 16. Borzalmasan nagyot csalódtam ebben a filmben (még moziban néztem meg). Nagy elvárásokkal ültem be és úgy jöttem ki mint akit mondjuk megerőszakoltak. Nem nevezném kifejezetten ROSSZ filmnek, de Stone-hoz képest ez egy kalap sz*r. A végétől pedig majdnem epét hánytam, az egyetlen momentum amely mosolyt csalt az arcomra, az Charlie Sheen rövidke cameója.

 17. SPOILER

  Nagyjából 1 hónapja néztem, a kritika jogos. Ami kifejezetten nem tetszett az a kikacsingatások a rákra, Douglas a pódiumon, körbeforgó kameraképben, nagyon elesetten. Valamint ami ennél jóval lényegesebb az a csavar Gekko részéről. Papol, hogy milyen szörnyű világot élünk, lovagolja a szakma a kipukkanásra váró buborékokat, valamint a film felében a lánya kegyeibe akar férkőzni ezért nyúlja le a neki szánt pénzt, hogy a film végén bűnbánóan szánja-bánja vétkeit.

 18. szerintem ebben a formában nagyon erőltetett ez az “apa-lánya balhé”. kiváltképp, h mulligan épp annyira béna karaktert játszik, mint amennyire nem illik a filmbe labeouf. brolin aki kőprofi. Az ő játéka az, ami ér is valamit ebből az egész katyvaszból. sheen pedig no comment! :D

 19. A legjobb jelenet ebben a filmben egyértelműen Charlie Sheen cameoja volt. Teljesen világos, hogy ez a film csak azért lett megcsinálva mert valamit ki kellett találni a világgazdasági válság meglovagolására. Egyébként nem is értem miért bántod Shia-t, Charlie Sheen pont ennyire tejfölös szájú volt anno mégis hiteles volt. Habár ő nem is adta elő ennyire a menő gyereket.

 20. Érdekes folytatás, mindenképpen.

  Kevéssé pörgős és nem fog meg annyira, mint az első rész, Gordon pálfordulása pedig semmiképpen sem hiteles.

  Leböff helyett akkor már Patiszon jobb választás lett volna. A Remember Me-ben villantott egy kis James Dean kopit, elképzelhető, hogy színész lesz belőle valaha, ami Leböffről nem feltételezhető.

  Én azért egy 10/6-ot adnék rá.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.