Hanna

Aki arra kíváncsi, hogy milyen egy művészfilm-szerűségbe csomagolt akció-thriller, az mindenképp nézze meg Joe Wright filmjét. Az Atonement és a Büszkeség és balítélet rendezője megpróbálkozott a stíluskeveréssel.

A hanna főszereplője

Bár nem így születhetett a fogatókönyv, de nyugodt szívvel merem megváltoztatni a film történelmét. Szóval Wright készíteni akarhatott egy filmet a semmiből, az “otthon nevelésből” a valóságba szakadt lányról, ahogy azt letaglózza az ingerek sokasága. Pénzt meg úgy kapott, ha izgalmasabbá teszi valahogy. A maga módján ennek megfelelt. Vagy csak akart csinálni egy akció-thrillert, de nem tudott teljesen elszakadni eddigi tudásától.

A történet röviden annyi, hogy az Eric Bana által játszott apa a vadonban tökéletes harci géppé neveli gyerekét. Egy a célja ezzel: szerelme, Hanna anyjának a halálában igazságot tenni. A havas pusztán a lány álmodozik a lexikonból ismert világ után, így 16 éves korában, mikor készen áll a feladatra, meg is kezdik az akciót. A többit majd meglátjátok.

– Shall I let him go?

– As opposed to what?

A film teljesen költői. Meglepően szép. Ez még az akciójelenetekre is illik, így nyilván köze nincs egy Halálos iram 5-höz, de miért is lenne. Inkább táncra hasonlít a verekedés, az erőszak pedig gyors és kíméletlen. Mindeközben a lány rengeteg mindennel és mindenkivel szembesül. Túltelíti a világ sokszínűsége, bár az apjától kapott “légy éber” tanács sok mindenen átsegíti. Ez illik a film mélypontjaira is, hiszen a forgatókönyvíró izzadhatott még volna bőven, hogy több fantázia legyen a karakterek múltjában, és ne kelljen egy “most mindent elmondok”-szerű jelenetbe belefutnunk.

Nyilván a helyszín, főleg Európa is rányomja bélyegét a film hangulatára. Ez a Bourne-on is sokat segített anno. Na meg a fényképezés, ami különösen a végső leszámoláson dobott. Meg annak a felvezetésén. Meg még előbb egy ajtóberúgáson, meg még… lehetne sorolni. Nagyon profi munka többnyire.

Szerencsére a főszereplő Saoirse Ronannak sincs szégyenkezni valója. Ez sem meglepetés természetesen, tehetséges a lány. A rosszak oldalán pedig Cate Blanchett remekelt. Nem semmi szembenállás, amit a felnövés mellett kell letudnia a lánynak.

Hanna értékelés

A filmnek nincs alcíme, kész. A pontszáma pedig 7/10, mert a Chemical Brothers pont felhúzta eggyel. A soundtrack azóta is lepergett párszor, így már el is felejtem Hanna szökésének a bénaságát.

human
írta
2011. 06. 27. 20:07
megjelenés
28
hozzászolás


28 hozzászólás a “Hanna” bejegyzéshez

  1. Nálam kettővel. A zene nagyon nem tetszett. De amúgy tényleg művészi volt.
    Legjobb rész az aluljárós volt: Nem volt semmi shaky cam… igaz, hogy forgott közben, viszont mindent lehetett látni.

  2. nálam film első fele 8/10 aztán a vidámparkos meg városos ökörködés 3/10, tehát 6/10 felkerekítve

  3. Nekem simán 8/10, nyilván hangulattól is függ. Nekem is az volt az első miután hazajöttem a khm.. moziból, meg vett… töttem a khm… soundtrackot! :D

  4. Az eleje 8/10 a vége max 5/10. Ez van. A soundtrack hatalmas, főleg a: The devils is in the details. A két verőember náci meg a főnökük szintén igen eltalált karakterek.

  5. engem a következő zavart és megköszönöm ha valaki elmagyarázza, hmm…nem spoilerezek, de mi is az indítéka a geci csajnak, hogy ilyen komolyan foglalkozzon a kiscsajjal? lehet, hogy nyálas vagyok, de oda be kellett volna húzni valami személyesebb szálat. meg az se volt tiszta, hogy élve vagy halva jó e a kiscsaj. vagy valami elszaladt a fülem mellett vagy ezen még dolgozhattak volna.

    egyébként nagyon jó volt előismeret nélkül nézni. nem a sztori miatt, hanem mert fogalmad sincs, hogy ebből a havas cuccból mi lesz. minden esetre az atmoszféra felhúzza a filmet.

  6. Nállam 8/10.
    Remekül csepegteti a feszültséget a film. Remek snittek mikor randira megy a sráccal és a végén meg akarja puszilni ,ott besírtam a nevetéstöl.
    2.amikor reggelire beállit a megynyúzott nyulakkal,azok a fejek istenem :) És Cate Blancetthe még gonosznak is gyönyörű.

  7. Nem kiemelkedő,de jó.Amikor Spoiler Hanna a konténereken menekül…ott a zene fantasztikus,csak azért a jelentért megérte megnéznia filmet(container park a szám címe).
    7.5/10 simán.

  8. Nekem az “Eric Bana megérkezik a lepattant Berlinbe” tracking shot jelenet tette fel a koronát a filmre. Meg hogy az egész vidámparkos rész mennyire iszonyú bizarr volt. Tényleg hangulatos volt a zene is. Ez a Joe Wright láthatóan a fejében szóló zenére komponál jeleneteket. Valahogy olyan zenei minden filmje. Észrevettétek, hogyan használja a háttérzajokat, zörejeket, ilyesmiket. Sokszor alig lehetett eldönteni, hogy a soundtrack-ben van valami hang, vagy magában a jelenetben. Nekem ez is nagyon tetszett.

    Ja, és köszi, Human, hogy írtál róla. Csütörtökön néztem meg, azóta várom a véleményed. Nagyjából egyetértünk, bár Cate Blanchett vaskos (néha meg nem annyira vaskos) déli akcentusa engem kicsit kizökkentett a filmből. Nem tudtam mire vélni.

  9. Hát nem is tudom, én egy picit csalódtam, mert nem ilyen művészfilmszerűségre számítottam (Leon a profi, Kick-ass, után valami hasonlót vártam itt is).

    A film első fele rendben volt az akciójelenetek is többé kevésbé, de a képi világ (szürke, sivár, kopár, elhagyott, lerobbant helyszínek, az egész olyan TV filmes, és nem mozis minőségben felvéve) és különösen a zene már kevésbé tetszett.
    Tudom ez ízlés dolga, ellenben a szökés alatt pár “ütem” az elkapott engem, meg a konténarparkos rész zenéje is hangulatos, de szerintem nem filmzenének való!
    Az akciójelenetek lehettek volna sokkal bátrabbak, azt hiszem nagyon jót tett volna ha korhatárosra csinálják!

    Mindent egybevéve, nem rossz film, érdemes megnézni, de a traielr becsapós, ez NEM AKCIÓFILM!
    A főszereplő “Szörsá Ronan” viszont nagyon jól játszik, felírtam magamnak a filmjeit az “érdemes szemmeltartani” kategóriába. :)

  10. nem klasszikus, valszeg nem is nézném meg újra, de mindenképpen tetszett, én is 7/10 adtam rá utána

  11. Ez egy ritka lapát fos, minden hype ellenére, már előre örültem, hogy Human majd milyen jól lealázza ezt a trágyakupacot…srácok, ez egy röhej, a 30 kilós tizenakárhányéves kiscsaj lezúzz mindenkit, a fél CIA-t, egy rakás kigyúrt neonácit, stb, ezt valaki képes volt komolyan venni?:) A harcok ebből kifolyólag rendkívül bénák, valami igen zs-kat Steven Seagal in girl power mod-de megjegyzem, az öreg még most is jóval hitelesebb, mint ez a madárcsontú, albínó kiscsaj…a sztori sablon, Bourne és a Dark Angel tiniverzsion, a kamera természetesen agyonrángatott…remélem meglesz az Arany Málna, ja és nálam a zenének csúfolt techno gagyi legalább mínusz 2 pont, sebaj, a Twilight, Transformers rajongó tinik oda lesznek érte, jó ízlésű ember meg messze elkerüli. Megvan az év legrosszabb filmje-számomra legalábbis…

  12. Egyetertek veled Zoo!Abszolut nem filmzenenek valo,engem neha mar nagyon idegesitett,arrol nem is beszelve,hogy nehol teljesen gagyiva tette a jeleneteket!!;-(

  13. A film felvezetése tetszett, a zenék is.
    Trailer alapján sokkal akciódúsabbra számítottam, ebből a szempontból csalódás.

    spoiler

    Viszont a kicsaj és az új világ találkozása nem volt jól kidolgozva. Túlságosan a marokkói házba zsúfolták ezt a részt. Pedig azért a nagyvárosban még jobban forgatta volna a fejét.

    Megnéztem volna még, hogy kapaszkodik fel a Hummer aljára…

    /spoiler

    Nem szenvedtem a filmen, hogy mikor lesz már vége, de újranézési faktora minimális.

  14. sajnos nem volt joo, szerintem,
    – gyilkost nevelek beloled, mert durva dolgok varnak majd a nagy vilagban – miert is?

  15. szerintem remek film, és nagyon jó ötvözete két műfajnak, remek zenével. A Danny the Dog jut eszembe (aminek szintén elsőre oda nem illő banda készítette a zenéjét: Massive Attack), mert az is akciófilm, de van egy másik szál, amiben emberi dráma van.
    Nem biztos, hogy jó szókapcsolat, de az jutott róla eszembe, hogy ez egy akciófilm, aminek lelke van.
    És persze, vannak hibái, de én inkább ilyen kísérletező kedvű filmeket néznék, mint egy századik folytatást, remake-et, stb…-t.

  16. “ten”: azért nevelt gyilkost belőle, mert vadászott rá Cate B. karaktere, tudták,h. előbb-utóbb sor kerül majd a “csatára”, csak az egyikük élheti túl. ez nem esett le?

    “mkrisz 13”: “srácok, ez egy röhej, a 30 kilós tizenakárhányéves kiscsaj lezúzz mindenkit, a fél CIA-t, egy rakás kigyúrt neonácit, stb, ezt valaki képes volt komolyan venni?:)” te láttad egyáltalán a filmet?? SPOILER a lány kísérleteken esett át, ahol is az volt a cél, h. tökéletes katonákat, szuperembereket dolgozzanak ki, ha úgy tetszik, mutáns volt, innen az emberfeletti erő.
    egyébként meg mit kéne komolyan venni egy filmen? :)

    nekem kifejezetten tetszett, pozitív csalódás volt. a zene, a színészek, a hangulat, a karakterek, a történet, sztem mind egyedi és különleges volt.

  17. ‘minase’: egyetértek, ez bennem is felmerült.
    sztem azért volt olyan személyes ügy ez, mert a nő szerelmes lehetett Hanna apjába…

  18. human ::))) nem hiszem, hogy trollkodtam-amúgy is ritkán írok-csak arra számítottam, hogy elég szigorú kritikusként majd jól lezúzod a filmet…de ha durván fogalmaztam, akkor elnézést.

    irina: láttam ,hidd el (sajnos), ezt a kiscsaj-szuperkatonásdit már a Dark Angelben is-meglehetösen bénán- elsütötték.
    Átlag tiniakciófilm lenne, a nagy hype miatt húztam le ennyire.

  19. A szökés bénasága? Végülis egy 16 éves lány átdob a feje felett egy minimum 80-90kg-s embert. Nagyon realisztikus.:D

  20. Imádom mikor ezek a tinik össze-vissza vernek mindenkit.

    SPOILER

    Persze mindig megvan rá az ok…itt egy szuper mutáns kiscsaj az.. :D
    De lehet csak velem van a gond, de én rühellem az ilyen filmeket.

  21. Ezt a realisztikus dolgot már megbeszéltük…
    A filmek cirka 90%-a nem realisztikus.

  22. Egyet kell értenem mkrisz13-al. Ha egy filmet akciófilmnek adnak el akkor én nem a kislány kijut a csúnya gonosz világba művészfilmet várom el. Az első pár akciójelenet után az egész film olyan mintha pár iskolás amatőr tini csinálta volna némi művészi érzékkel. Ez nem valami izgi történet ilyet én ne haragudjatok 1 nap alatt összedobok. Sok emberrel mást hitetnek el erről a filmről (külföldi kritikusok szerint végig magas adrenalinszint és energetikusság jellemzi a filmet), jah kb 30 percig utána elfogyott a keret ezért stáb nélkül ment a forgatás baráti alapon.

  23. krisz24: ezt a mást hitetnek el dolgot nem értem. Főleg itt, ahol én is leírtam, hogy nem igazán akciófilm, szóval már mindenki tudja errefelé, hogy nem az.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.