A majmok bolygója: Lázadás (Rise of the Planet of the Apes)

A nyár meglepetése. “Hogy győz le pár majom 6 milliárd embert, és veszik át a hatalmat?” volt a film előtt a kérdés, a válasz pedig, hogy máshogy közelítik meg az alaphelyzetet egy egész jó forgatókönyv segítségével. Bár a film címe így kicsit félrevezető lett végül, hiába of the of the of the of the… ja csak kettő.

Szomorkodás van itt, nem lázadás

Igazság szerint remekül passzol tényleges prequelként a film. Egyrészt érdemes figyelni, hogy a háttérben milyen hírek hangzanak el mellékesen, másrészt stimmel a történet, összeilleszkednek a film. Ha ezután néznék meg az eredeti Majmok bolygóját, akkor amellett, hogy férfisoviniszta voltán csodálkoznánk, még nagyobb kötekedni valónk sem lenne. Bár lehet csak az emlékeim halványak, utoljára a könyvben olvastam a történetet pár éve.

Hogy miről is szól a Rise of the Planet of the Apes pontosan? Igazság szerint egy majom, Cézár felnőtté válásáról van itt szó. Az alzheimer kutatás során születik, amikor egy sajnálatos baleset után meg kell szabadulniuk a kísérleti állatoktól. Sem a gondozó, sem James Franco karaktere nem tudja megölni a picit, így végül ez utóbbi hazaviszi. Aztán gyorsan rá is jön, hogy hatott a kifejlesztett szer, csak épp a kór hiányában növelte inkább az állat intelligenciáját. Pár évvel később Cézár már jelbeszéddel kommunikál, viszont bajba kerül, így elszakítják a tudóstól, szembesülnie kell a többi ember ismeretlen/idegen gyűlöletével. Ezek után lázad csak. Innen kihagytam dolgokat, csak hogy maradjon meglepetés, bár még az ismeretükben is jó lenne nézni, rendesen mesélik a történetet, nem ADD gyerekek számára készült.

Hiába blockbuster, szép filmről van szó. Az akciórészek bizonyos szinten csak azért lehettek beletéve, hogy még jobban el lehessen adni. Talán pont ez A majmok bolygója: Lázadásnak a leggyengébb része is, főleg, hogy a pénz nagy része addigra már el is fogyott, hiszen a majmokat addig is baromi drága CGI-vel kellett létrehozni.

Azt kell mondanom, hogy a csimpánzokat baromi jól sikerült megalkotniük. Azért a mozgásuk során még feltűnik a fizikai hiánya, de eszméletlenül halad a trükktechnika fejlődése. Pár éve ez még feleennyire sem lett volna hihetően megcsinálva, most meg néha már-már valóságszerű. Szerencsére nem embereket próbáltak renderelni, így az uncanny valley máshol helyezkedik el, nem vesztek el benne.

James Franco a káosz közepén, miközben a majmok lázadnak

A trükkök mellett a további főszereplők is szót érdemelnek, hiszen a film célját tekintve James Franco és John Lithgow is remekelt. Sajnos a többiekről nem sok jót lehet mondani, rosszat is inkább csak David Oyelowo-ról, de az ő karaktere volt a legrosszabban megírva.

A majmok bolygója: Lázadás

Felemásan vártam, teljesen jó meglepetés lett belőle. Nyugisan foglalkozik Cézár felnövésével, nem erőltetik akciófilmbe a történetet, nincs is rá szükség. A Super 8 mellé megérkezett a nyár másik jó blockbustere, bár épphogy, a film vége felé kicsit kevésbé szórakoztam jól, de azért a 8/10 jár.

47 hozzászólás a “A majmok bolygója: Lázadás (Rise of the Planet of the Apes)” bejegyzéshez

 1. Valóban kellemes meglepetést okozott a film. Kedves és szerethető, egész jó forgatókönyvvel. Még pityergés közeli állapotot is sikerül okoznia. Bár a cgi a maximumra van hajtva, azé’ kilóg a lóláb. Ez persze nem a készítők hibája, csak egyszerűen tudjuk, hogy miként néz ki egy csimpi, és így nem veszi be a szemünk. Míg egy ismeretlen kreatúránál, egy szörnynél rögtön átvesszük az élményt, ebben az esetben szokni kell, de a történet magával ragad. Néhány bakitól eltekintve, szerethető film.

  Baki spoilerek: (Az állatkertből kiszabadított majmok nem fognak szervezetten hozzájuk csapódni, hiszen nem fejlettek. Ceasar miért csukja le a halott gorilla szemét ? Na jó, ezt láthatta a tv-ben esetleg.)

 2. Hatalmas film volt! Abszolút szakított a sablon forgatókönyvekkel, amitől anno annyira féltem.SPOILER Ceasar nem egy éjszaka alatt lázítja fel a majmokat, a szerelmi szálat abszolút hanyagolták SPOILER VÉGE Részemről a nyár legnagyobb filmje volt, a készítők 19-re lapot húztak és bejött.

 3. Huh, na akkor most már tényleg elkezdtem várni, hogy kiadják dvd-n, mert a moziért nem vagyok oda :D Már csak pár hónap és csekkolhatom, hogy mennyire értek egyet a kritikával XD

 4. Nekem is tetszett, pedig a korábbi Majmok Bolygója filmek nem voltak nagy kedvenceim. Itt-ott valóban megható volt, és abszolút lekötött arra kb. 1,5 órára. Én azért egy 7/10-nél maradnék, nálam komoly katarzist azért nem okozott.

 5. Most akkor ez nem arról szól, hogy a film végére a majmok uralkodnak? Mert akkor lehet megnézem, de ez a szupermajom legyőz mindenkit dolog miatt legyen más részről bármilyen, jó de nekem felejtős, kiakad nálam a bullshit-meter.

 6. Még emlékszem a hozzászólásokra a trailer után. Szar a CGI, szar a történet…. Mindig mondom, hogy először meg kellene nézni a filmet és utána eldönteni jó-e.

 7. Jaja, tralier után “bukta lesz’, “gagyi lesz” hozzászólások megint félrementek, mint annó a Star Treknél, ott is itt is a nyár legjobb filmje lett sztem!

  SPOILER

  Jó film, DE amikor Ceasar először kimondta, hogy “NEM”, ott végig futkosott a hideg a hátamon és akkor éreztem igazán, hogy ez egy remek film, mert teljesen magával ragadott, beszippantot a film hangulata és sztorija.
  + a film végi akció kegyetlenül jó lett, nem “látványos” de pörgős, dinamikus! Ez lehet a majmok fizikumával is magyarázható, de ahogy vonultak, vagy a hídon amikor a feldöntött buszt fedezékként használva, megrohamozzák a csimpánzok a rendőröket, fasza!
  SPOLER VÉGE

  8/10 és + 1 pont, hogy végül is egy majom a főszereplő, akivel teljesen együtt érez az ember + A. Serkis megint nagyot alkotott, nem tudom milyen instrukciókat kapott vagy saját “munka” van benne, de hihetetlenül jól keverte a csimpánz és emberi gesztusokat, nem zavaróan!

 8. Még nem néztem, de ezek után főleg érdekel. A majmok bolygója meg tényleg az eredeti könyv formátumban az igazí, egy sci-fi klasszikus a regény. Remélem a film ahhoz fog igazodni!

 9. 9/10-es lett.

  Spoiler

  Nagyon szép film. Komolyan mikor Will látogatóba megy Caesarhoz, és akkor jön rá a majom hogy nem, tudja elvinni… hát én azt még meg is könnyeztem. Andy Serkis egy zseni.

  Meg ugye azon jót mosolyog az ember mikor elhangzik a legendás “Take your stinking paws off me you damn dirty ape!” Feltontól

  Pazar film, James Franco is bizonyít újfent

 10. Nekem is nagyon tetszett a film 10-ből 8 pont.

  SPOILER!

  Szerintem amikor Caesar az egyik éjszaka kiugrik a városba a szérumért….(nem mutatják de) akár az állatkertbe is vihetett az ottani majmoknak belőle.

  TRIVIA!

  Hova tűntek a leterített rendőrök a hidról? ;)

 11. Ez egy nagyon nagy film!

  Végig leköt, és hál’ istenek a majmokra koncentrál, nem az emberekre. A cgi karakterek alakítása a legjobb, ami azért pár éve még durva kijelentés lett volna. Itt viszont a majmok lemosnak mindenkit. Én a trükkszakmában dolgozom, és még én is azt mondom, hogy a trükkök 60-70%-a teljesen valósághűre sikeredett. Le a kalappal…

 12. nálam 7/10, a közepét lassúnak éreztem, értem én, hogy érlelni kellett a dolgokat, szóval célja volt a legtöbb dolognak, ezt nem vitatom
  de mindenképpen érdekes remake és előzményfilm is egyben, a tévében induló mars-hajót várom már, mikor tér vissza :)

 13. Nem csak a hírekre, hanem a műsorokra is érdemes figyelni. :) Feltűnhet néhány utalás a klasszikusokra.

 14. Mammut: szerintem a tévében mutatott az a második kísérlet a Mars meghódítására… az újságban mintha az lett volna, hogy volt egy első marsi út is, de az űrhajó eltűnt (utalás az időutazásra?).

 15. “de eszméletlenül halad a trükktechnika fejlődése. Pár éve ez még feleennyire sem lett volna hihetően megcsinálva, most meg néha már-már valóságszerű.”

  halló, King Kong?

 16. +1

  Teljesen egyetértek, semmi különöset nem vártam, de egy nagyon szerethető filmet kaptam végül.

 17. Én most olvasok először ilyen pozitív kritikát..Eddig a legtöbb helyen azt olvastam h a majmok konkrétan lejátszották Francot a filmben…:) De valahogy nem akartam elhinni..Kiváncsian várom mostmár!:)

 18. SPOLIER

  ja és apróbb poénok is tök rendben voltak, amikor az orángután benyögte, hogy “hülye majmok” lefordultam a székről :-)
  remekül megírt film!

 19. Aki látta mind az 5 részt az eredeti fimből az tudja hogy kicsit sem illeszthető bele az eredetibe ez a film. Egyébként attól még biztosan megnézem mert érdekesnek találom.

 20. Nagyon tetszett a film, tényleg nem volt sablon, nekem épp a közepe tetszett, amikor halogatták a dolgot a majmok “lázadása” terén, nagyon vártam már, hogy mikor indul be. Nagyon élethűre sikeredett a cgi, és Franco is rátett nekem egy lapáttal, szóval 9/10.

 21. engem tök nem érdekelt de valahogy mégiscsak eljutottam a moziba és nem bántam meg és a végén az akciók is tök bejöttek. tényleg a nyár meglepetése.

 22. Az első fele tetszett. Onnantól viszont, h beindul az akció borzalom volt. Értem én,h kapcsoljam ki az agyam,de ennyire nem lehet vmi bugyuta.

 23. és most akkor milyen rész jöhet ezután? a Mark Wahlberg-féle sztori újrahasznosítása?

 24. Nekem nagyon tetszett a film! Szokásom ilyenkor megnézni, mi a helyzet a sorozat többi részével és feltűnt, hogy A majmok bolygója című filmben ugye nincs Caesar. Ő a Conquest of the Planet of the Apes című részben tűnik fel, mint Cornelius és Zira gyereke. Ez akkor nem teljesen egyeztethető össze, ugye? Csak kérdezem.

 25. Jó film! Én nem láttam a 2-3-4-5. részeket, de én is úgy tudom ott teljesen más magyarázata volt a annak, hogy sok évvel később mért a majmok uralták a földet. Szóval csak az első filmből kiindulva helyes a végkifejlet és a készítők ezt tudták csak kellett a pénz? :)

 26. !!!Spoileres!!!

  Szóval felmerült kérdésként, hogy az állatkertből kiszabadított majmok miért csatlakoztak társaikhoz és vonultak szervezetten. Erre félig-meddig válasz félét adhat a film legutolsó jelenete, ahol kiderül, hogy a “kór” fertőző. Tehát a kiszabadításkor egyben át is adták az okosítót szérumot. Persze tanítgatásra így sem volt idő:)

 27. tom:

  —SPOILER—

  majmok közt nem fertőző (erre nem volt utalás), csak emberről-emberre fertőző. vagy vitt nekik is korábban Ceasar a füstös szérumból (ezt ugyan nem mutatták), vagy logikai baki a filmben, ahogy a szökést követő létszámnövekedés is (volt vagy 20 majom a telepen, aztán amikor felülről mutatták a szétoszló csapatokat, már legalább 50 volt belőlük). :)

 28. SPOILER

  Nem rossz film, de nem igazán kerek a történet számomra.
  Miután a majmok lerombolják a fél várost, elmennek a
  “béke szigetére” ezzel vég is a történetnek.
  Én arra vártam, hogy az új vírustörzs, több emert
  fertőz meg, és majd az kerül jobban a közzéppontba.

 29. Nagyon jó film. De ez amolyan Batman Begins-szerű újrakezdésnek minősül, és jön majd a folytatás, vagy ez direkt a 68-as film előzményét hivatott bemutatni?, mert annak is tökéletesen passzol. :)

 30. SPOILER

  Gábriel: De, kiszökik Cézár és Franco házából lop a 113-as szerből, amit bedob a ketrecek közé, így azok a majmok is okosak lesznek a végére. Teszi ezt azért mert a cirkuszos orangután mondja neki hogy hülyék ezek a majmok.

  SPOILER

 31. Utóbbi idők egyik legjobb filmje, kár hogy ilyen kevés jön ki az ilyenekből.Rájöttem ahhoz, hogy tetszen egy film ahhoz zeneileg is ott kell lennie valamennyire, ez jó film minden szempontból (hihetetlen logikusan felépített), nem sokra lehet ezt mondani amit az elmúlt években láttam. A hangulata nagyon magával ragadja az embert.

  A stílusa engem a District 9-re emlékeztet.

 32. Ez a film egyáltalán nem lehet a klasszikus Majmok bolygója kvintológia előzménye, mivel az egész szembemegy a 3-4. résszel. Még ha az alternatív idősíkot (mikor az időutazás nélkül jön létre a majmok felemelkedése) se stimmel a dolog, mert ott meg nem volt Caesar.

  Filmnek nagyon jó, de azért ne nevezzük előzménynek, mert nem az.

 33. Fantasztikus, túléltük!
  Hihetetlen, hogy ez a film ilyen jó kritikákat kapott, miközben teljesen irreális, sablonokkal telitűzdelt történet és lapos, egysíkú sztereotip karakterekkel van teletömködve. Szinte minden percének minden cselekedetébe bele lehetne kötni. Igaz, a popcorn filmek nem a logikájukról és a realisztikusságukról híresek, de itt minden egyes létező agysejt hátrány.

  Ennyire még nem különbözött (ilyen szinten) a véleményem a többiekével szemben. 10/3

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.