Fertőzés (Contagion)

Blogging is just graffiti with punctuations.

Amikor támad a vírus. Avagy Steven Soderbergh így képzeli el biológia katasztrófát. A Fertőzésről sajnos azt mondható el, hogy érdekes, de mint film nem igazán működik.

Kép a Contagionból

Érdekes, mert teljesen realistán ábrázolja a helyzetet. Elszabadul egy furcsa vírus, amit mi az első betegek gyors elhalálozásától láthatunk. Aztán hosszasan követhetjük, hogy a sok emberre halálos fertőzésre miképp reagálnak az egészségügyi szervezetek szerte a világon.

Kicsit olyan, mintha leforgatták volna a madárinfluenza rosszra fordulását. Tényleg rengeteg ember meghal a filmben, viszont pont a mennyiség felfoghatatlansága miatt nincs akkora hatással a nézőre. A film taglineja is áll, hiszen láthatjuk, hogy a haláltól való félelem mit hoz ki az emberekből, hit és cselekvések szintjén.

Több szálon folyik a történet, hogy a tragédiát jobban felmérhessük, de valahogy nem áll össze kerek egésszé hangulatilag. Mondom, érdekes, de kicsit súlytalan. Pedig mindenhol remek színészek játszanak, tehát nem rajtuk múlt. Egyszerűen a túlzott tárgyilagosságot nem sikerült jól összepárosítani a személyi drámákkal.

Az igazi negatívumok közé nekem a kék szűrős Matt Damon szál tartozott, de csak képileg. Na meg a zene. Nincs bajom a zeneszerző Cliff Martinezzel, gondolom felső utasításra lett random ismeretterjesztő műsoré amit itt alkotott.

Fertőzés értékelés

Nehéz pontozni. Az újranézési faktora nulla, de valahogy mégis érdekelt kicsit a hatalmas gépezett miatt, amit a WHO meg a CDC meg képviselt. Reméljük sosem kell látnunk a protokolljaikat a gyakorlatban. 6/10 talán.

7 hozzászólás a “Fertőzés (Contagion)” bejegyzéshez

 1. SPOILERES
  maradt néhány nyitott kérdés:
  -mi lett a kiküldött és megbetegedett járványügyi ellenőrrel?
  -mi lett marion coutillard-al miután elfutott a reptérről?
  -matt damon, miért “csak” a feleségét gyászolja?

  SPOILER OFF

  amúgy érdekes. film közben én is elkezdtem figyelni mikor érek az arcomhoz. a való világban én rendesen is próbálok nem mindent megfogdosni amit nem muszáj. kilincs, törülköző, korlát egyebek. persze elkereülhetetlen, de sose lehet tudni :)

 2. SPOILER

  – Az első kérdésedre a válasz az az, hogy meghalt. Tömegsírba temették, a munkatársa egy virágcsokrot szorongatott a teteme fölött.

  A másik kettő meg nincs a szánkba adva:)

  SPOILER OFF

  Jude Law jól jelenítette meg a nyerészkedőt. Meg az egész film reálisnak tűnt, persze nem szeretném megtudni, hogy élesben ez így folyna e le.

 3. Ez tényleg gyenge lett, igaz nem volt unalmas, de sztem holnap már nem is fogok a film felére emlékezni 5/10.

 4. brianaspirin:

  az első kérdésedre megvan a válasz:
  meghalt, láthattuk hogy bezacskózva(átlátszó) tömegsírba kerül.

  harmadik: gyakorlatilag nem is nagyon mutatják a gyászát, kivéve a film végén amikor a digitális gép képeit nézegeti. Szóval nem tudhatjuk, hogy gyászolta-e a kisfiút. Aki mellesleg nem a saját fia volt, ellentétben a lánnyal. Ez is egy ok.

 5. Egyébként én csak ma néztem meg, mert számomra az előzetes alapján totál érdektelen volt. Ehhez képest nagyon kellemes csalódás ért, hogy mégis megtettem mert egyáltalán nem rossz, sőt.

 6. Részemről remek film volt, érdekesmód nekem a zene is tetszett, pedig, passzolt a hangulathoz számomra.

 7. Én most láttam először a filmet, és érdekes volt most így elolvasni human kritikáját róla így 2020-ban, pláne az utolsó bekezdést. Én úgy emlékeztem, hogy ez a film nagyon volt dicsérve. Nekem kicsit nagyon összevisszának tünt, eleve rövid volt, lehetett volna két órás plusz infokkal.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.