Conan the Barbarian

Csapjunk a lecsóba: Jason Momoa jobban illik a könyvekből ismert Conan szerepére, mint Swarci. Aki mást mond, az nem olvasott Conan történeteket soha. Sajnos ez a filmet egyáltalán nem tudja megmenteni, hiszen a készítők egyértelműen arra hajtottak, hogy fost adjanak ki a kezeik közül. Ez alól csak a castingos volt kivétel.

Conan kardot ránt

Rögtön a papírra vetett szavaknál el is vérzik az egész, mielőtt egy jelenetet leforgattak volna. A forgatókönyvre a pocsék jelző kevés, megsértődnek a b-filmeket írók. Nem az a baj, hogy a történet faék, ez illik Conanhoz, és miért is lenne egy bosszúhadjárat túlbonyolítva, hanem hogy minden párbeszéd és karakterépítés fáj, már amikor túl akarnak nyúlni a 1D-n az írók. Ha esetleg érdekel: az apját megölik a szeme láttára – Volt egyszer egy vadnyugatot idézve azzal a jelenettel –, ő pedig természetesen bosszút esküszik.

Nagyon úgy tűnik, hogy a film a “kitalálunk pár cool jelenetet, aztán írunk köré valamit” iskola szülötteinek keze alól került ki. Mert vannak itt fasza jelenetek, nem tagadom. Nekem bejött a lánccal lovat verés, a homokemberes harc (bár túlhúzták picit), a csak szexért rabszolgaszabadítás (Conan kaján mosolya a lányokra), és még pár. Aztán jött a malter ezek közé és áááá.

Úgy tűnik, hogy kifejezetten a jó oldalra sikerült jobban a szereplőválogatás is. Conant már említettem, de természetesen Ron Perlman minden pillanata jó volt. A női karakterek? Trololol? Conan filmről van szó, nézzenek ki jól vagy legyenek boszorkák és kész. Ezzel nagyjából nem is volt hiba, bár a főhős nem húzta meg mind a két oldal lányait ezúttal.

Conan the Barbarian értékelés

Lehetett volna jó, sőt, vannak jó részei, de ez sem rántja ki az 5/10 mocsarából, teljesen kihagyható. Viszont ha lesz folytatás, ahova esetleg a rendező és író is összekapja magát, akkor Momoa-val simán lehet jó.

Lábjegyzetként csak azt tudom megjegyezni, hogy azt simán agyonverném, aki ezt a borzasztó szűrőt ráeresztette a filmre. Olyan amitől minden jelenet alulexponáltnak tűnik. Dél közepén álldogáltak a pusztán, de “sötét hangulatot akarunk” rendezőcském/producerem miatt túlzással, de hunyorogni kell.

human
írta
2011. 11. 22. 19:11
megjelenés
35
hozzászolás


35 hozzászólás a “Conan the Barbarian” bejegyzéshez

 1. én személy szerint vastagon leszarom, hogy a regénybeli conanhoz mormota jobban passzol külsőre, mint arnold. nem mellesleg olvastam az összes novellát. ennek ellenére úgy gondolom, hogy conan egyenlő arnolddal és pont. hogy ez miért lett így, lényegtelen. valószínűleg pusztán azért, mert vele forgatták le először és az a film, abban az időben amikor kijött, jó film volt. hozta amit hoznia kellett. és van itt még valami. amellett hogy mormota fele akkora, mint arnold, a kisugárzása is fele akkora. baromira nem hozza a legyőzhetetlen, sziklaszilárd, barbár őserőt. arnold hozta. attól hogy valaki ki van gyúrva, még nem lesz conan.

 2. A sok negatív kritika után semmit nem vártam tőle, aztán kaptam egy teljesen jó filmet. Nálam olyan 8-8,5/10. Perlman engem idegesített, bár ebben közrejátszik az is, hogy utóbbi években a mozis alakításai mind hasonlóak volták.

 3. Korrekt film volt, sima 6-os, és momoa papírformaszerűen jobb volt, mint a beszélni képtelen, speedmetálos barbár, ami nagyjából Arnold legcikibb alakítása.

 4. Nem tudom mitől látod jobbnak Swarcinál Momoát?!

  Írom ezt úgy, hogy olvastam Howard összes Conan történetét, még a befejezetleneket és a vázlatokat is (hála a Szukits Kiadó gyűjteményes köteteinek).

  Habár én is úgy indultam neki, hogy ez a Conan csak úgy érhet fel a régihez, amennyiben regény-hűbbé teszik a filmet és figurát ebből egyik sem teljesült.

  Momoa inkább olyan, mint a Skorpiókirály, tehát üres izomhegy. Swarciban megvolt az az üres tekintetű őserő, ami ebben az újban egyáltalán nincs. Az osztrák tölgy legfeljebb ösztönös értelem birtokosa volt, akár a regényben, amivel szinte bármit képes volt túlélni. Momoa ezzel szemben egy kedélyes barbár, aki néha morcos arcot vág. Nem ér fel a regényalakhoz és nem ér fel Swarcihoz sem kisugárzásban.

  Ami Howard regényeihez már inkább passzol az az új mozi komplexebb világa. Törzsekkel, hadvezérekkel, kalózokkal, érzéki papnőkkel. Látszik, hogy a készítők nagy egészben gondolkodtak, a külsőségeket ellenben nem töltötték fel fikarcnyi tartalommal sem. Még azzal a minimálissal sem, amelyet az ilyen hadakozásra épülő filmek megkövetelnek.

  És ha már hadakozás, az új Conan összecsapásai borzasztóan mesterkéltek, az erőltetett vérzivatarral együtt. Nincs bennük semmi elemi erő, inkább egy jobb költségvetéssel rendelkező Xéna, vagy Herkules epizódra hajaznak.

  A láthatóan jól sikerült díszletek, kosztümök, maszkok miatt csak igazán kár a filmért.

  Momoa eddigi legjobb barbár szerepe Khal Drogo maradt.

 5. Sabre-nek igaza van. Karizma. Ez az ami Arnoldban megvolt, Momoa-ból meg hiányzik. Míg Momoa csak egy a sok kalandfilmbeli harcos közül, Arnoldról elhiszed – még mielőtt megmozdulna vagy akármit csinálna – , hogy ő maga a legyőzhetetlen harcos, ő CONAN a barbár. Árad belőle az energia, a magabiztosság, az egyediség. (…még valami. Jelen esetben ugyan ez nem döntő érv, ám azért van különbség egy évtizedek alatt felpakolt és egy pár hónap alatt felkapott izomzat között is rendesen.)
  Momoa egy B-kategóriás Conan. (…egyébként én is olvastam az elérhető összes Conan történetet fiatalabb éveimben.) Egy folytatás elkezdésekor én azért elgondolkodnék más főszereplőn.

 6. Úgy tűnik nem voltam egyedül, aki nem ment el ezért a moziba és inkább kivárta a BRIP-et:) azt kell mondjam, hogy jól döntöttem. a film tökéletesen el lett cseszve. Momoa kellemes csalódás, de ő már a Trónok harcában biztosított minket arról, hogy ez a film nem rajta fog múlni. Perlman pedig a tőle elvárt szintet hozta, nagyon nem volt előtte terep. A casting többi része szerintem gyenge, ezzel nem osztom Human véleményét. Stephen Lang kimondottan elképzelhetetlen, mint mitikus gonosztevő. Hiteltelen volt. Mint az összes többi szereplő, ő is kilógott ebből a világból.

  Egy percig sem tudtak hasonló hangulatot csalni a vászonra, mint a klasszikus conan filmek, nem éreztem a misztikumot, az időn-téren kívüliséget, az epikus történetmesélést. Ez egy conan light volt, pedig durva reboot-ot lehetett volna tolni. A címszereplő alkalmas lett volna rá:(

 7. Bár nekem mindig is Swarci lesz az igazi Conan, én ezen a filmen is jót szórakoztam. Nálam simán egy 7/10-es értéket kiérdemelt. Nem alapmű, mint nálam a régi, de egyszeri kikapcsolódásnak jó volt.

 8. Én is pár napja néztem meg, hát gondoltam egy közepes, délutánra való filmet kapok, de hát nagyon alulmúlta várakozásaimat, pedig nálam azt nagyon nehéz. Persze ízléseken múlik, de nagyon sokszor a mások által ‘szar’nak titulált filmek nekem bejönnek, persze nem kiválóak de szórakoztatóak és az elég nekem néha. Itt viszont számomra valami nagyon nem stimmelt. Egyrészt az egésznek nem volt se íze se szaga, és én amit B kategóriának hívok, az valahol magasan efölött lebeghet.
  Az is nagyon ritka nálam, sőt talán életemben vagy 2-3x fordult elő ezt beleszámítva, hogy beletekertem egy filmbe. Egyszerűen nem bírtam nézni, és annyira üres volt, hogy a hajam téptem volna.
  Egyébként Momoa-val semmi bajom nem volt a filmben, amúgyis kedvelem a színészt, ez nem változtat rajta.
  Nem szeretek leszólni filmeket, de ez kikivánkozott belőlem. Most a legjobb szó, ami leírja a véleményemet róla, az hogy Röhej.

 9. arnie egy conan volt, és marad is, viszont köze nem volt a könyvbeli conanhoz, és ez tény és való
  momoa ezerszer közelebb áll hozzá, nem csak alkatra, kezdjük ott, hogy még beszélni is tud

  a filmen jól szórakoztam, a forgatókönyv lehetett volna jobb, no de most komolyan, még az lotr (mielőtt még, imádom) sztorija is olyan, mint az 1×1, egyiket sem a csavarokért szeretjük, hanem a világért, amit adott nekünk

  nálam a legfőbb gyenge pont a zene, egyszerűen pocsék volt, még ha a régitől el is viszonyítok, úgy is… eleve igazságtalan lenne ahhoz hasonlítanom, mert bizony arnie is pózolhatott volna a karddal anno, az biztos, hogy Poledouris dallamai nélkül nem lettek volna olyan felemelőek a képsorok

  8/10-et megért nekem, megvolt a bosszúhadjárat, jöhet egy átlag quest a folytatásban :) én már várom

 10. Conan egy mozgékony párduc, aki erős is, ebből Arnold főleg erős, nem tudom miről beszéltek akik állítólag olvastátok.

 11. Conan nálam is = Schwarzy és pont. A Youtube-on a “160 Greatest Arnold Schwarzenegger Quotes” -ból nekem a kedvencem a “Náfing hörtz mí onlí péjn” és az “ináf tók!”. :D Arnold egy jelenség és kész. Egy rakat filmet az ő Niederösterreichische stílusa tesz azzá, ami. Lemásolhatsz egy kfc-s csirkeszárnyat odahaza, de a titkos ízfokozó nélkül nem lesz ugyanaz. Ez erre a filmre is igaz. Nem csak a főszereplőn múlott, tényleg nem érezni a misztikus időnkívüliséget, ami átjárta a régi filmeket. Remélem, hogy a Total Recall rimék is ugyanilyen sorsra jut. Akkor talán az emberek végre rájönnek, hogy ne rimékeljenek, hanem újat találjanak ki.

 12. Human: írtad: “a készítők egyértelműen arra hajtottak, hogy fost adjanak ki a kezeik közül. Ez alól csak a castingos volt kivétel.” és írtad: “Úgy tűnik, hogy kifejezetten a jó oldalra sikerült jobban a szereplőválogatás is” én meg azt írtam, hogy Momoa és Perlman volt jó választás a többi kuka az összes többi jó/rossz. érzek némi különbséget ebben a két megnyilvánulsában. de ha te is erre gondoltál, akkor oké;)

 13. Copkuler: a főszereplőt nagyon eltalálta, az már fél siker, nem véletlenül nincs az Avataros csávóról egy sor sem :)

 14. Momoa király volt a többi csatak szar. és fájt hogy a zene ami a nagy elődnél klasszikussá vált ítt meg valami nyikorgás volt. 2/10

 15. értem:)

  egyébként Mammut tért csak ki a zenére, ezt én is elfelejtettem, ami szintén egy nagy mellényúlás, hiszen sikerült egy tök semlegeset rakni a film mellé. az eredetiben Poledouris tényleg sokat tett hozzá a zenéjével, bár én nem mondanám, hogy anélkül üres pózolás lett volna Arnold jelenléte. sokkal inkább sikerült egy olyan zenét ráültetni a filmre, ami kiterjesztette az egész filmre a színész megejelenésének monumentalitátását.
  ha már a gonoszról is beszéltünk. James Earl Jones úgy tudta elhitetni velem, hogy ő a rohadék, aljas Thulsa Doom, hogy előtte – Vader hangját most vonjuk ki – nagyjából csak egy felnőttképzésben dolgozó brooklyn-i matektanárnak tudtam volna elképzelni őt.

 16. Sajnos ez a film egy nulla, egy ganéj egy szar. Ilyen idióta sztorit még a szuperhősös filmekben sem látni. Valami borzalom volt végignézni. Annyira következetlen az egész hogy a hajamat téptem tőle. A legnagyobb csalódás amiatt ért, h én is olvastam az összes howardot Conanről, valamint a schwarzis film is igen a szívemhez nőtt az évek során. De ez valami rettenet, nem ajánlom senkinek. Ráadásul látszik h volt pénz rá, tele van cgi-jal meg szuper jelmezzekkel de a történet homokként csúcsik ki a film markából.
  Arról h Schwarzi v Momoa jobb e Conannek. Alkatilag ugye momoa lenne a sötét hajjal és bőrrel de a barbarizmust kimerítette az üres taplóságban. A novellákban Conan egy rendkívül értelmes és képzett harcos, hatalmas erővel és elemi brutalitással. Sajnos Schwarzinál pont ez az inteligencia hiányzott, de a korábbi commentelők által említett ösztönös megoldó készség. Momoa elvileg egy 2 méteres izomember de vhogy ez a filmben nekem nem jött át. Csalódott vagyok. És szomorú. Talán tíz év múlva jön egy értelmes sorozat belőle. : (

 17. Human minden történetében hozzátett valami külső, belső tulajdonságot Howard Conan alakjához. Ez a”mozgékony párduc” ugyanúgy volt a “nyers és férfias erő kolosszusa”, mint a “barbár találékonyság mintapéldánya”, hogy ha már a szerző jelzőit vessük össze.

  Nézzetek el ide, főleg a fórum tanulságos:
  http://www.conan.com

  Tartom magam ahhoz, hogy Arni a regénybeli alaknak is jobb megfelelője volt. Lévén, hogy az eredeti mozifilm: Conan, a harcos barbár születéstörténete, tehát a kötetek cselekményét előzi meg eseményeiben. Ez a mozi ugyanezt próbálja tenni, ebből a nézőpontból viszont főszereplőjéről nem tudom elképzelni azt a fantasy-világutazót, pláne uralkodót, amivé Conan válik. Swarciból viszont ezt simán kinézem.

  Momoa ehhez kevésnek tűnik, mi több túl kifinomultnak. Míg Arni a maga faragatlanságával sütkérezik a szerepben és akár a regényalak tetterős, offenzív energiát áraszt magából.

  Negyed annyit sem beszél, mint akár egy novellában Conan (aki azért ott sem szószátyár), de a félnéma személyisége súlya is egyszerűen jobban kitölti a figurát.

  Ehhez jottányit sem mérhető Momoa, aki talán mozgékony, mint egy párduc, de ha összefut Arni Conanjával nem kérdés ki nyeri a barbár találkozót.

 18. Nem tudom miért vagytok ilyenek. Full hdban néztem, és nagyon tetszett. Bár elég sok ziccert kihagytak amivel kicsit jobb lehetett volna. De egy jó 6.5 pont megérdemel.

 19. Lehet meg fogtok érte kövezni , de nekem a Swarci féle Conan se volt túlontúl hűűű de nagy alkotás. Ma a retro hódít így egy csomó régi filmet egekig dicsérnek és szerény véleményem szerint fölöslegesen…..

  A film nekem bejött. Sokkal hitelesebb volt ez a conan , mint egy testépítő ember akiből nem láttunk mást csak izmost , de ezzel nem Swarcit akarom bántani mivel ő egy fogalom , de Momoa hozta a Conan karakterét.
  Nem túl izmos, nem túl buta.. Olyan erősen közepes :)
  Azért jegyezzük meg, hogy Arnold szinészi teljesítménye a béke feneke alatt volt vagy is játszotta a bugyuta barbárt harcost, de a barbárok egyáltalán nem voltak buták megvolt a saját dogmarendszerük :)Köszönöm a figyelmet !: D

 20. Milyen hónapok alatt magára rakott izmokról beszélünk ?
  Momoa azé nem egy kis darab gyerek, már az SGU-ban is debella volt, majdnem 2 méteres, aláírom ott nem volt ennyire kigyúrva de ott se az az inas krisztiánó ronaldó forma volt már bocsesz, Drogonak se volt utolsó mint izomarc….
  Aláírom hogy Arnieba ott volt az a nyers paraszt fej az öntudat nélküli barbár tuskó nagy kardal ami jópofa volt és nekem is etalon, de én elbírtam vólna Momoval vmi rendes Conan frencsájzot végre ami halad valamerre, legalább még +2 részre…nem őmiatta bukott ez meg…

 21. Szörnyen gyatra alkotás volt. Human jó kedvében van, hogy 5 pontot osztott rá. Ez inkább alulról súrolta a 3 at.

 22. teljesen egyetértek a kritikával
  nem tudok mit kezdeni azokkal a véleményekkel h svarci nélkül nem lehet jó a Conan. elöször nekem se tetszett a reboot ötlete de Momoa siman jo Conannak, egyetlen hibaja h nem ö svarci. sajnos a film olyan lett amilyen de ehhez Momoanak semmi köze. megjegyzem imadom Arnit de azert nem volt sose egy szineszorias..

 23. “Aláírom hogy Arnieba ott volt az a nyers paraszt fej az öntudat nélküli barbár tuskó nagy kardal ami jópofa volt és nekem is etalon”

  Ezen felröhögtem. :-]

  Úgy látom, hogy ismét a “de arnie jobb barbár mint momoa” vitába fog fulladni a dolog. Maradjunk annyiban, hogy ezt a filmet momoa vitte el a hátán. Tökéletesen megoldotta a rá kiszabott szerepet. Ez a film Arnie val sem lett volna egy fikarcnyit sem jobb. Annyira szar volt a forgatókönyv.

 24. Azért azt megnéztem volna, ahogy Arnie “elbűvöli” Rachel Nichols-t.

  Momoa ellen nem is az a kifogásom, hogy ne tette volna meg a tőle telhető legtöbbet a szerepben, inkább az, hogy nem hittem el róla, hogy barbár. Ahhoz túl intelligens benyomást tett rám, márpedig Conanban az a legfeltűnőbb, hogy erős mint a bivaly és nem a kifinomult észjárás tükröződik az arcán. Az esze inkább cselekedeteiben mutatkozik meg, mintsem megjelenésében.

  Momoáról például simán elhiszem, hogy Sartot olvas két jelenet között. Amikor bunkózik a csajjal az is annyira “hamiskás” a szájából, míg Swarci, amit oda bök azon érezni, hogy úgy is gondolja. Momoán látszik a figura hitelességét felpuhító értelem, amire hatni lehet és talán ez az egérút vele kapcsolatban.

  Míg Arnie Conanja; ha azt mondja +b és kettétép, akkor tudod, hogy hiába se vazelin se fűrész, meg fogja tenni…

 25. Rachel Nichols dudái miatt 4/10, amúgy gyenge 2… az akció tényleg nem volt rossz, de a forgatókönyv az alig jobb mint az Asylum csodái esetében – egyetértek a kritikával, csak szerintem még szarabb.

 26. Egyébként Momoából válhatott volna egy jó Conan, esetleg egy sorozatban, de így ebben az ócska moziban semmiképp.

 27. Hát BoNo, amennyi látszott Nichols melléből, ennyi erővel nyugodtan lejjebb pontozhatod :)

  Nem vagyok egyébként meggyőzve arról, hogy nem egy testdublőr volt jelen annál az ultra-soft coitusnál, mert igencsak úgy vágták össze azt a hancúrt, hogy lehetséges.

  Momoa segge inkább volt a sajátja, ha ez talán vigasztal :)

 28. Szerintem teljesen jó pontozás, esetleg az első részről is írhatnál egy ilyen szösszenet mint anno a Die Hardról!
  Pont a napokban láttam a filmet és ha belegondolok semmivel nem volt jobb mint a Schwarzis rész. Ugyanúgy egy B-kat fantasy mint az volt,ettől függetlenül olyan szinten beégett a gyermekkoromba hogy mindig is a régi lesz a kedvenc, bármikor előveszem végignézem a kardöntős jelenet az elején EPIC!
  sabre
  Igen Arnie kétszer akkora mint Momoa
  Arnold Schwarzenegger 5’10” (1.78 m)
  Jason Momoa 6 ft 5 in (196 cm)
  http://www.arnoldheight.com/articles/conanwilt.jpg
  Arnie kisugárzása meg, hát akkoriban kb alig tudott angolul ezért a tuskó barbár szerepet neki találták ki :-)

 29. A barlangban van egy hatalmas fail.

  Amikor ugrik bele a vízbe van rajta páncél, majd elvált a kamera 1mp re majd vissza (ekkor éri el a vizet) ilyenkor nincs rajta páncél de amikor leér a vízbe akkor már ismét van rajt páncél :D

  Ezt elsőre kiszúrtam és 5x néztem vissza röhögve.

  Mellesleg Momoa jobban illik a történetbe mint Arnold, de a film ettől még büntet

 30. Mély bemyomást nem tett rám a film, pedig sok novellát olvastam Howard-tól. (A film után kezembe is vettem az egyik gyűjteményt, jól is esett.)
  A hozzászólásokat olvasva egy dolog futott át az agyamon: majdnem 30 éve forgatták az ős-Conant, szerintem még ugyanennyi idő után is beszélni fognak róla, de ez utóbbi sajnos még a felét sem fogja megélni. (De ne legyen igazam!)

 31. Tegnap megnéztem az elejét, mert bevallom az úfjú Conan 20 perce Ron Perlmannel szvsz rohadt jó lett, akkor azt hittem hogy IGEn ez az ezt nem lehet elcseszni…

 32. “Egyébként Momoából válhatott volna egy jó Conan, esetleg egy sorozatban, de így ebben az ócska moziban semmiképp.” – és azt hiszem, symor ezzel remekül összefoglalta a dolgot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.