Mission: Impossible – Fantom protokoll (Mission: Impossible – Ghost Protocol)

Tudjátok mi a baj? Hogy ez rosszabb, mint az előző Mission Impossible volt. Egyáltalán nem szar, vagy nézhetetlen, csak bénán vette át a stafétát JJ Abrams-től. És erről nem Brad Bird tehet!

A Ghost Protocol legjobb jelenete?

Azért mondom, hogy nem az első élőszereplős filmjét forgató Brad Bird (Iron Giant, The Incredibles) a ludas, mert az egészet a forgatókönyvnél kefélték el. A történet röviden az lenne, hogy a nem gonosz tudós egy orosz nukleáris rakétát akar kilőni, Ethan Hunt pedig a csapatával közösen ezt igyekszik megakadályozni.

Mi a baj tehát?

A gonosz egy nulla. Forgatókönyv szinten! Az indítékai bénák, baromi keveset van a filmben ahhoz, hogy jobban megismerjük, esetleg utáljuk vagy megértsük. Ebből még a harmadik részben zseniális rosszfiút, a Mission Impossible filmek legjobbját, alakító Philip Seymour Hoffman sem tudott volna többet kihozni Michael Nyqvistnél. Ezzel nagyjából ki is lett herélve a film.

Nincs minden veszve.

Mert basszus, van 1-2 olyan akciójelenet, hogy atyaég. Rögtön a cold open bejött nekem, kár, hogy a főcím amit felvezettek az nem volt túl erős, hiába idézte a sorozatot. És hát Dubai! A filmnek ott játszódó 30-40 perce kicseszettül jó. Nem csak az épületen mászás, de a trailerben mutatott homokvihar is, és az egész átverés Mission Impossible sorozat volta. Akcióbuzi lényem ott kicsit ujjongott minden percen ott. Kár, hogy egy erőtlen fináléhoz vezetett.

a Ghost Protocol főszereplői

A szereplőkről? Szinte mindenkinek 2D-s volt a jelleme, bár igyekeztek rendesen megalapozni az új nőt és Jeremy Renner karakterét is, de elég felemás lett az eredmény. Ennek ellenére elfogadható szintet hoztak, ha a rosszak oldalán lett volna egyáltalán valaki, akkor nem lett volna baj. Bár ha nagyon ráérnék biztos levezethetném, hogy ez a béna gonosz milyen művészfilmes törekvés eredményeképp született, mit testesít meg. Tom Cruise persze a szokásos volt, ehhez ért, rutinból hozta amit lehetett. Simon Pegg pedig a humort hozta természetesen, feldobta kicsit a jeleneteket.

Mission: Impossible – Fantom protokoll értékelés

No Plan. No Backup. No Choice. volt a film szlogenje, ez tökéletesen jellemzi az írókat. Érdekes összehasonlítani az előző filmekkel. Itt is erőteljes volt a csapat szerepe, a főcím teljesen a sorozatot idézte és hát Dubai, egy 7/10-et ki merek osztani nyugodtan, de nem nőtt fel a szerintem eddigi legjobb részhez. Már leírtam miért, de röviden: hiányzott az a folyamatos előrehajtó erő, ami a 3. filmet jellemezte.

28 hozzászólás a “Mission: Impossible – Fantom protokoll (Mission: Impossible – Ghost Protocol)” bejegyzéshez

 1. Ez messze a legjobban sikerült rész volt szerintem. Nálam minden részletében 100% os, egyedül a kiszámíthatóság ami negatívum, bár így is rohadtul húzós egykét jelenet. Igazi A kategoriás nagyágyú, két óra tömör adrenalin, azután meg plusz egy óra utánérzés, mire megemésztettem azt a rengeteg királyságot amit a képembe toltak. A filmet egyébként Cruise nélkül Renner is elvinné simán szerintem, Jerry karaktere nekem jobb volt, jobban a realitás talaján jár, mint Tom. A szellőzőaknás kitörés elég vagányul nézett ki. BMW I8 naaagyon durva járgány, színvonal megvolt rendesen. A helyszínek változatossága is nagy pozitívum. Tipikusan az a film, amiből bármelyik jelenetre mmég évekkel késöbb is jó érzéssel tudok visszaidézni, Szikla / Ál-arc szinten van a helye. Az előző MI:3 viszont semmi emlékezeteset nem adott anno. Drive mellett nálam ez az év filmje, ezt meg a Fast5 követi szorosan, nem sokkal lemaradva.

 2. Teljesen egyetértek humannal. Én is azt mondtam magamban, hogy jó volt ez, korrekt volt, de valami hiányzott. “a folyamatos előrehajtó erő, ami a 3. filmet jellemezte.” tényleg itt vérzett el. Ettől még jó akciófilm, élvezhető. de a 3 jobb volt. adható a 7/10 rá.

 3. Mi ma néztük meg, szerintem elég korrekt akciófilm lett, nincs üresjárat benne. A dubai-i blokk volt a legkirályabb, bár azért az indiaiban me gelég sok durva cuccot (autók, high-tech parkolóház, luxus) felvonultattak.

 4. Teljesen elájultam az akciójelenetektől. Igaz, hogy a gonosz nagyjából annyiban ki is merült, hogy rámutattak a pasira: ő lesz az. De nagyon ott volt, mint akciófilm. Imádok a moziból hülye vigyorral kijönni, és most ez volt.
  Nem nagyon emlékszem a harmadik részre, de megnézem most már újra.
  Ami meg Pegget és a kütyüit illeti, a legújabb Bond-filmeken sírva könyörgök egy ilyen karakterért.

 5. Teljesen egyet értek az előttem szólókkal. Nagyon jó volt és szerencsére feliratosan tudtam nézni, még egy nem kis plusz volt a számomra. A dubai jelenet, mikor visszaugrik a szoba ablakához, aki látta tudja mire gondolok, más filmekben egy hasonlóan fájdalmas jelentnél csak legyintettem itt meg még fel is szisszentem hogy áhh, ez nagyon fájhatott, szóval teljesen beleéltem magam a film közben. Totál lekötött és ilyen már nagyon rég volt.
  Na és persze az utolsó percek, végig hiányoltam belőle a nagy csoki macit :D

 6. Én már akkor tudtam, hogy gyengébb lesz, mint a 3, amikor megláttam, hogy megint hosszú hajjal nyomul. :D

  Imaxbe néztem csütörtökön, nem volt rossz, csak kár, hogy nem mindegyik jelenet ment teljes kijelzőn.
  Viszont a nagytotálok gyönyörűek voltak.

  Külön öröm volt, amikor a Keletit lehetett látni felülről, és egy kicsit az Aréna is belógott. :P
  Meg érdekes “plusszokat” lehetett felfedezni Budapesten.

  Az új csaj az elején elég rondácska volt, a színészi tehetsége meg az “ázott, mérges borz” tekintetében kiürült.
  Végére se lett jobb annyival, kicsit csinosabb jöhetett volna azért, vagy csak megszoktam a Bond filmek felhozatalát. :D

  Ami engem nagyon idegesített, az Cruise járása.
  Főleg az elején, amikor indul ki a börtönből, ahogy jobbra, balra ringatja magát, mintha annyira ki lenne gyúrva..

  Amúgy Rennerről csak nekem jut eszembe egy alacsonyabb és fiatalabb Daniel Craig?:)

  Spoiler:
  Pár dolog zavaros volt.
  Dubaiban miért a főgonosz volt ott maszkban, miért nem a talpnyalója?!:S
  Dobálják a táskát a végén, benne egy régi orosz monitorral, az meg persze nem törik el.

  Én igazából az orosz atomrakétán röhögtem jót.
  Már kb a hidegháború vége felé sem lehetett kilőni a másik nagyhatalomra interkontinentális rakétát úgy, hogy a többszörös védelmi vonalon fent ne akadt volna, ez meg persze csak az utolsó mp-ben lesz hatástalanítva, de senki észre sem veszi, nem csinálnak ellene semmit.
  Ez eléggé hihetetlen volt.

  A két utolsó cameo jó volt, kár, hogy nem jutottak nagyobb szerephez.

  Fájt a szívem a sok összetört bmw látványától. :D
  A “jövőbeliért” viszont kár volt, annyi lett volna benne a plusz kakaó, hogy a szélvédőn van az érintésérzékeny gps és megáll, ha ember van előtte?!
  Kevés.

 7. Téééényleg, az a járás, valóban feltűnő volt. Meg néha látszott, hogy azért pucsít a kamerának, amikor ég a kis piros lámpa. :D
  De mégis a futása a legjobb, szerintem az IMF-en a tankönyvben a futás fejezetnél Hunt képe van.

 8. Kíváncsi vagyok most már nagyon, főleg mivel a kinti kritikák szerint nagyon jó volt. (jobb mint az előző pl.) Jövő héten asszem elballagok megnézni.

 9. Vki IMAX-ben nézte ?! Csak mert érdekelne a véleményetek arról a 25 percnyi agyonfényezett IMAX részről :) Tényleg olyan jó lett mint ahogy mondják ?

 10. Én pont azt élveztem, hogy nem volt benne igazi főgonosz.Jelen volt, tudtunk róla de alig szerepelt, nem vele adták el a filmet, nem volt erős verőlegénye akit le kellett volna győzni mielőtt vele szembekerülnek, nem volt übermachó sem és hála istennek nem volt szuperharcos és nem kerekedett ki a végére egy olyan baromság ami a 2. részt is majdnem tönkretette…

  Szerencsére beépült rosszfiú vagy régen megorrolt, titokban áskálódó barát sem jött elő, mindemellett véreztek, hibáztak, sebesültek, sántikáltak és kurvajót tett ez az egész a filmnek!

  A harmadik rész is baromora tetszik, nem is bántam benne a gonosz karakter kiteljesedését, mert professzionális volt, de ez jobban tetszik és remélem ha készül 5. rész, megmaradnak ennél a vonalnál!

 11. arzen: én abban néztem, a panoráma felvételek tényleg gyönyörűek voltak, mint minden imax-es filmnél.
  Viszont nekem olyankor olyan érzésem volt, mitha “szaggatott” volna a film, erős fps csökkenést tapasztaltam, illetve gyakran volt szemcsés a kép.

  Ezt már karib tenger 4nél is tapasztaltam, akkor is szidtam az “új” digitális vetítőt.

  De mindent összevetve megérte a nagy vásznon nézni, szerintem.

 12. Én nem Imaxban néztem ne a Kremlines sötétebb részeknél amikor a nagy üres kastély szerű termen vágnak át erősen zajos volt a kép.

  Amúgy tetszett a film. 8/10

 13. Mi Imax-ben néztük és az a bizonyos Dubai jelenet borzasztóan jól nézett ki. Tényleg szaggatott de mikor a kamera lefele nézett a 113. emeletről na akkor simán tériszonyom lett pedig nem szokott. Nagyon lehetett érezni a mélységet és a távolságokat. Nagyot dobott a jeleneten. :) Nekem megérte azt a pár száz forint plussz pénzt. 7/10 simán adható a filmre.

 14. Végig sprintel a film a marha nagy semmibe. A minden-szarul-jött-ki-de-mi-jó-csapat-vagyunk monológ pedig kínos volt. Az meg külön idegesítő, hogy Hollowayt meghalni castingolták. Iszonyat nagy hentelést csaphatott volna a 3 fickó, főleg, ha a sötétebb hangvételt megtartják a feleség ügyében.

 15. Hát… ez a film 120 perc action montage. Annak nagyon jó, másnak nem igazán. A sztori és helyenként az akciójelenetek is annyira buták, hogy a film végére kezdtem úgy érezni, hogy agykárosodást szenvedtem. De ettől függetlenül az akció lekötött, és helyenként jókat lehetett nevetni. Mint film 0/10, mint akció montage 8/10, mint szórakozás 8/10, összességében némi jó indulattal 6/10 Egyszer nézhető és csakis IMAX-ben :)

 16. Nekem is jobban tetszett a harmadik rész, hihetetlen pörgős volt és töméntelen mennyiségű pirotechnika emelte messze egy átlag akciófilm szintje fölé. A rabbit foot-ot most hagyjuk, de JJ valahogy nagyon érzi hogy intenzívek, pörgősek, humorosak legyenek a filmjei. Bár a Super 8-at utálom…lehet majd egyszer megszeretem. :)
  a Ghost protocol kicsit másféle, tehát nem durr bele bumm akció, hanem inkább thrilleresebb és visszafogottabb, de ugyanolyan ütős akciók jellemzik. Természetesen a Dubai falmászás, sandstorm üldözés a csúcspont, de jó még a börtönös menekülés, Kreml és kocsi szarrálövés is:)) A végétől én se voltam elájulva…
  10/7-et bőven megérdemel.

 17. hát, nekem jobban tetszett mint a 3, mert az nagyon nem. ez olyan jó közepes volt. Carter ügynököt viszont dugnám mint a lopott biciklit

 18. Tegnap láttam imax-ben de sajnos a nagy vászon sem tudta feldobni a filmet.
  A főgonosz személye annyira béna, jellegtelen és unalmas volt, hogy már sajnáltam szerencsétlent. Az akció részek fele a bénázásról szólt (Hunt elejti, Gonosz megfogja-elejti, Hunt elejti, elesik stbstbstb…).
  Viszont, ha nem akciófilmre készültök hanem vígjátékra akkor tűrhető a film :)
  Jót röhögtünk a masszív BMW és APPLE reklámon…tanulság: ha nincs iphonod nem lehetsz csapattag…

 19. Akinek nem tetszette nem értem mit várt? Egy jó film volt. Nem kell túlvariálni meg elemezni a “főgonosz”-t:D Ülj be és nézd meg…ennyi:D

 20. Én ma leptem meg vele magamat…karácsonyra…remek kis film…Ez az üzenet nem semmisül meg 5 mp múlva….:))

 21. Szerintem a sorozat leggyengébb része. Egyrészt a szereplők miatt, másrészt a forgatókönyv miatt.

  Legnagyobb gond a forgatókönyv. Az első néhány percben elbukik. Eddig olyan gonoszokkal és terroristákkal volt dolgunk, akik úgy tudtak volna káoszt okozni, hogy azt csak és kizárólag az IMF akadályozhatta volna meg. Erősek, jól szervezettek és kemények voltak.
  Itt sajnos hihetetlen bug a történetben az indítókódos hülyeség. Most komolyan… elviszik az indítókódokat, és erről tud szinte az összes nagyobb 3 betűs szervezet, de az IMF mindenképpen. Nem lenne egyszerűbb felhívni az orosz elnököt és azt mondani, hogy mr prezident elvitték a kódokat, meg kéne változtatni őket, mert atomháború lesz… orosz elnök változtat és vége is a történetnek.

  De nem, ehelyett az IMF kockáztatja a globális atomháborút…

  Szóval abszolut nem volt hihető a történet – mármint a motiváció és feszültségkeltés szempontjából (arról nem is beszélve, hogy a nemzeti orosz jelkép felrobbantása után az elsődleges gyanúsítottat oroszországban nem a fél spetnaz őrzi, hanem egy közkórházban sétálgat a párkányon. facepalm).

  A színészek meg… hát nem tudom. Olyan semmilyenek voltak. hozták amit kell, de nem dobtam egy hátast a karakterektől… az összekötések és történetszálak összefűzése meg olyan nyálas volt, hogy fájt. Rengeteg volt a felesleges karakter, pl az orosz zsaruk. Minek kellettek nem tudom.

  Sokan dobnak hátast a dubaji dolgoktól, de ott is az a gond, hogy nem hihető. Persze egyik filmben sem hihető a dolog, de itt már túl van mindenen. Elhiszem a kesztyűt.. de azt, hogy több emeleten át senki nem néz ki az ablakon – főleg, hogy láthat egy kajak homokvihart, és egy elcseszett pókembert – az azért kínos volt.

  Lehet, hogy most megköveznek sokan és fikázónak leszek kikiáltva, de én nem ejtettem le az állam a látványon. A Kreml lerombolása ultragáz universal channel szint volt – mármint az az 5 másodperc amíg tartott, a zöld háttér valami iszonyat gagyi lett – amiokr Cruise fut – mondjuk ez a homokvihar közeledésére is igaz.

  Szóval szerintem nagyon sok dolog hiányzott ebből a filmből. Legfőképpen a feszültség, a megfelelő főgonosz, a forgatókönyv és a kevesebb-több alkalmazása a látványnál. Túl James Bondos lett a dolog, és rengeteg lett a felesleges klisé is. Nem tudom közületek ki járt már oroszországban, de ajakra nem ez a sztereotip lepukkant hely, meg unom már, hogy ami orosz az nem működik – telefon/megsemmisülés)

  Persze egyszer elment nagy kólával és popcornnal, elröhögcsélt az ember, nem voltak tényleg jól kinéző dolgok és bmw reklám minden mennyiségben, de nem éri utol az előző részeket.

  Egy erős közepes 5/10 felejtős számomra.

 22. kameraman KICSIT SPOILERES:

  Igen ízekre lehetne szedni a filmet. Az felhőkarcolón mászkálós jelenetnél nekem is rögtön az jutott eszembe, hogy, hogy lehet, hogy nem néz ki az ablakon senki sem.
  Azt vettem észre, hogy túlságosan elmentek a humor irányába, mikor az őrt szívatták a vízcsobogással, a párkányról le ugrós rész amikor az orosz rendőr? biccent neki, hogy csak nyugodtan miközben rágyújt. stb stb. Ezek a jelenetek vitték el a filmet a paródia irányába. Habár én pont ezeken a jeleneteken szórakoztam a legjobban. Ha jól emlékszem ennyi humor nem volt az előző részekben összesen. Na meg amikor a fő gonosszal küzdött a táskáért… A tokás hörcsögképű főmanus így elintéz egy profi izommatyi ügynököt…? Azt a rész is túlhúzták…
  Hol ez kaparintotta meg a táskát, hol amaz. Mintha valami Stan és Pan filmet lestem volna. Ez a rész önmaga paródiája volt. Ha úgy tetszik vígjáték változat. Nem lehetett komolyan venni.

 23. Lehet, hogy spoileres.

  Amúgy, tegye fel a kezét, aki arra számított, hogy a film közepén Sawyer feltűnik, mint a főgonosz mögötti főgonosz?:D

  Tudom, hogy ez a szokásos kémfilm klisé, de én baromira erre számítottam, már már azt merném mondani, hogy ez lett volna a normális, erre semmi.
  Tényleg csak arra a két kis nyúlfaroknyi megjelenésre vették bele a filmbe (no meg hogy a shemalenek legyen megfelelő bosszú motivációja, bár ezt elrontotta azzal, hogy a végefele már már túl kívánatosan nézett Cruise papára). :)

 24. Röviden? Kameramannel értek egyet!

  Hosszabban? PICIT Spoileres Szerintem én nem ugyanazt a filmet néztem, amit azok akik szerint ez volt a legjobb… leszögezném, nagyon szeretem a MI filmeket, karácsonykor volt időm 3 nap alatt az előző 3at megnézni, hogy még naprakészebb legyek ha beülök a moziba… éshát… nem ájultam el nah. nem írom le hosszan ugyanazokat amiket előttem már leírtak a kommentben, de valóban olyan volt az egész mint vmi kémvígjáték, tele irreális dolgokkal.
  Bohóckodnak ott a folyosó kivetítővel fél órán át, másik meg úgy jut be, hogy eltöri az őr nyakát. bombát mikor tett a fél Kremlbe? Hogy jutott be? 190es IQ? könnyű válasz.

  A MI1 kultuszfilm, kár vesézni. A MI2 látványban sztem maximális, ráadásul fordulatos, a gonosz egy felkészült, megfelelő ellenfél volt, meggyűlt vele a baja Ethannek. A MI3ban a sztori nem volt nagy eresztés, de olyan akció volt és hát ugye P S Hoffmann… maximálisan kompenzálta, hogy még ma se tudni, hogy mi az a nyúlláb :)

  Őszinte leszek, picit csalódtam a 4. részben. A feleség halála megint egy felesleges része volt a sztorinak. végig az volt bennem, hogy na nem sikerült leszerződtetni a színésznőt ezért beletették ezt a sztorit. A 2. részben még másik csajjal van Ethan, 3.ban már a feleségjelölttel… picit az is érthetetlen vagy gagyi volt, de azt mondom belefér..
  Budapest szép volt, Dubai gyönyörű, de hiányzott vmi… hiányzott a nagy átverések, nagy kijátszsások, nagy maszkletépések, amikor ülsz és “atyaéééég”, hiányzott a zene!!! hiányzott az ami az előző 3 részben itt ott megvolt hatalmas MI OST vmi nagyrésznél benyomva bömbölve. itt néha felbukkant halkan a tömtömtöm azt kalap kabát…

  Mindegy, remélem lesz 5. rész ami megint jobban tetszik :)

  u.i.: hol volt fele de negyed ilyen szintű jelenet ebben a filmben? :-/

  http://www.youtube.com/watch?v=drQJGRedeRw

 25. alapvetően human-nal értek egyet, azzal a kiegészítéssel, hogy én inkább 8/10-s szinten, jól szórakoztam. Simon Pegg-et imádom, Cruise jó színész, Renner teljesen meggyőzött, a csaj és a szöszi csaj is teljesen jó volt. A főgonosz tényleg gyenge, (lásd Quantum Csendje) úgy látszik ez egy trend lett.
  Dubai istencsászár volt, és a többi is, kivéve az parkolós-táskás rész, az a tipikus “a kevesebb több lett volna” esete.
  A rakétás rész tényleg agyoncsapta kicsit a filmet, az már paródia volt, és a “leghitetetlenebb”, (már ha mondhatunk ilyet) számomra. A kisegítő csákó is elkezd dolgokat tönkrevágni, ahelyett hogy rálőne hőseinkre, és ezzel időt nyerjen a rakétának..
  Ezt leszámítva bejött a film, várom a folytatást.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.