Pénzcsináló (Moneyball)

Egy dolgot mindenképp érdemes megtenni a film előtt: elolvasni a baseball szabályait wikin. Kétszer. Nem azért, mert annyira kell érteni a játékot közben, hanem mert nem mutatnak szinte semmit, csak beszélnek róla. Ilyen szempontból az amerikaiak előnyben vannak, hiszen ha nem is szeretik szívből, de azért ismerik a játék szabályait esetleg.

 moneyball képek

Idén el vagyunk kényeztetve sportfilmekkel. A Warrior is ütött, a Moneyball pedig teljesen máshogy teszi ugyanazt. Megizzadtak a forgatókönyvírói, köztük Aaron Sorkin, hiszen a téma nem könnyen fogyasztható: arról szól a Moneyball, hogy kevés pénzből statisztikával győzi le a Billy Beane által managelt csapat a nagyokat. Ezzel felrúg minden tradíciót, és megváltoztatja a játékot.

Hogy lehet a statisztikát érdekessé tenni? Hát az emberi történetekkel. Azzal, hogy milyen nehéz leküzdeni egy évszázados hagyomány őrzőit, mennyire fél mindenki a változástól, egy elszúrt karrier mit jelent. Láthatjuk Billy Beane korai éveit, ezzel alátámasztják, hogy miért hajlandó jobban hinni a statisztika erejében, és behozott fiatal srác mennyit segít neki jobban megérteni ezt az oldalát a sportnak. Mindezt folyamatos bírálatok kereszttüzében, hiszen kívülre nem sok látszik, csak a csapat kezdeti sikertelensége, de elég játék után a számok győznek.

Nem egy tipikus underdog történetet kapunk, tele felemelő baseball pillanatokkal. A Pénzcsináló a legtöbb meccsből semmit sem mutat, ezzel rögtön le is tér a hasonló filmek által kitaposott útról. Csak azért emelem ki újra, mert véletlenül se várjon senki bevált recepteket.

Azt hiszem Sorkin ismét nagyot alkotott, még ha ezúttal nem is egyedül, hiszen co-writer Steven Zailliannel. Elmaradnak a pörgő dialógok, a gondolatolvasás szerűség, helyette csak az élet telepedik a párbeszédekbe. Nagyon erős ilyen szempontból a film, elkerüli a buktatók egy részét, amiről a rendező is sokat tehet. Külön érdekes, hogy a film közepe a legerősebb, méghozzá szándékosan, a téma így kívánta, ritkán érezni ilyet.

 moneyball képek

A színészekre sem lehet panaszkodni. Nem csak az, hogy Brad Pitt majdnem hibátlan, de Jonah Hillre sincs panasz, bár ő nem dobott akkorát. És akkor még nem is volt szó arról, hogy a kisebb szerepekben mi folyik, például Philip Seymour Hoffman mennyire jó “ellenfél” Pitt karakterének.

Pénzcsináló értékelés

Hatalmas filmélmény, de egyáltalán nem ajánlott mindenkinek, még úgy sem, hogy főleg a karakterekről szól. Érhető igazából a szabályok nélkül, nagyon egyben van, de az adhat egy plusz réteget. 8/10 simán. Pár apróság van negatívumnak, de nem érzem szükségét a kiemelésüknek.

10 hozzászólás a “Pénzcsináló (Moneyball)” bejegyzéshez

 1. Hát ez nekem fantasztikusan unalmas volt. Brad Pitt megy az autóval, juhéjj.
  Ez így nekem kevés volt, nem volt semmi dráma, feszültség. Egyedül a huszadiknál húztak egy kicsit, aztán annyi.

 2. Nekem ellentétben veled Anthony egyáltalán nem volt unalmas, sztem végig izgalmas volt, pedig a téma, és kevés játék alapján 10 percenként az órámat kellett volna nézni a moziban, de huss elrepült az egész film, végig marhára lekötött. Az mondjuk tény, hogy sztem kicsit réteg film…

 3. A pohárba köpködés undorító volt, de a film nekem is bejött. Brad játéka jó, de Jonah és PSH sokkal jobbak.

 4. Még nem láttam, de volt vhol egy link, talán itt, ahol pár olyan megfilmesített igaz történetet szedtek össze, amik a filmbeli happy end ellenére, végül szomorú véget értek.

  Spoiler

  Ott szerepelt ez a film is, hogy a csávó ír egy könyvet az új technikájáról, amit persze mindenki megvesz, és a csapata megint egy nagy rakás sz.. lesz.

  Itt a link:
  http://www.cracked.com/article_19564_6-based-true-story-movies-with-unpleasant-epilogues.html

 5. Zirowe: itt volt randomstuffon, de a film végén is kiírják

  SPOILER

  sőt, Billy is beszél róla, hogy a statisztika a playoffban semmit nem ér, mert túl kicsi a minta.

 6. Éveket vártunk rá, de megérte. Aaron Sorkin egy kibaszott zseni, Pitt-nek pedig köszönjük, hogy gyakorlatilag összehozta ezt a filmet.

 7. Na megnéztem. Nagyon jó. Simán az év legjobbjai között van. Igaz, mi kicsit hátrányból indulunk, mert a baseball nem a mi sportunk, de szerencsére nem is kellett túl nagy “szaktudás” hozzá, hiszen itt az emberekről, csapatról, cselekményekről, sorsokról van szó. Azokat pedig nagyon szépen mutatják be. Tulajdonképpen bármilyen sportról szólhatna, annyira nem is ez a lényeg.

  Brad nagyon jó, néha volt egy már-már Coach Taylor-os (FNL) momentuma, de ő végül is egy menedzser, aki ha törik, ha szakad, véghez akarja vinni azt, amit elképzelt(ek).

  Jonah Hill szerintem élete legnagyobb szerepét játssza. Eddig nem igazán csíptem a srácot, de most bebizonyította, hogy igenis tud. Kib@szott szimpatikus ebben a filmben. Véleményem szerint nem is kellene többet idióta komikus szerepeket vállalnia.

  Én mindenkinek ajánlom megtekintésre a filmet.

  A legjobb jelenetek — SPOILER —-

  Amikor telefonálgatnak (tradelnek), zseniális.
  Amikor Brad Pitt elmondja, hogyan kell kirúgni egy játékost. Hatalmas.
  És Pitt jelenete a lányával, amikor a kiscsaj gitározik neki. Feelgood.

 8. szerintem nagyon nagy film! én 9 is odadnán neki!
  engem human érdekelnének azok a negativumok amiket nem emelnél ki. mivel azért adtál rá 8ast…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.