Sherlock Holmes: Árnyjáték (Sherlock Holmes: A Game of Shadows)

Pont két évvel ezelőtt így fejeztem be a Sherlock Holmes első részéről szóló írásomat: „…megvan, milyen filmre megyünk 2011 karácsonyán.” 2011 karácsonya megvolt, és itt az új Sherlock Holmes, ami ugyan nem számozott, hanem alcímes (magyarul a biztonság kedvéért bevetik mindkettőt), de mégis csak a második rész. Mondanám, hogy így legyen ötösöm a lottón, de a folytatás elkészülte nagyjából holtbiztos tipp volt. Azért legyen ötösöm is a lottón.

Sherlock Holmes Game of Shadows kritika

De ugorjunk is rögtön a közepébe, a film is így tesz. Watson házasodni készül, Holmes pedig a megszállottak kedvenc elfoglaltságát űzi: egymáshoz látszólag nem kapcsolódó eseményeket köt össze szines madzaggal, a pókháló közepén pedig nem más, mint Moriarty professzor áll. Holmes-nak persze nincs kézzel fogható bizonyítéka, de ez nem akadályozza meg abban, hogy több országon keresztül hajszolja a professzort…

Az Árnyjáték klasszikus folytatás: Guy Ritchie megnézte, hogy mi volt működőképes, és mindet megduplázta. Még több akció, még több robbanás, még több „előre lekottázott” jelenet (tudjátok, amikor Holmes kisakkozza, mit és hogyan). A pozitívum mindenképpen az, hogy ezek az akciójelenetek nagyon jól sikerültek, a szuperlassú felvételek kedvelői biztos magukhoz nyúlnak majd párszor. A film gyors sodrású, miután beindul szinte meg sem áll, ami végső soron nem baj, de én azért elviseltem volna némi klasszikus nyomozást is. Ez ugyanis szinte teljesen hiányzik. De gondolhatunk rá így is: a világ legjobb nyomozója még a film előtt megcsinálta a házi feladatát. Az is a folytatásokat idézi, hogy az előzőhöz képest ez egy kicsit logikátlanabb, még inkább ad hoc jellegű megoldásokkal operál. Annyira nem zavaró, csak ne kezdjünk el gondolkodni rajta.

A főszereplőkre nem érdemes sok szót vesztegetni, Dawney és Law továbbra is jók, és ez alkalommal az első részben hiányolt buddy comedy rész is teljesen rendben volt. Most Kelly Reilly sem volt olyan vérszegény, de a dícséret mégis az új szereplőket illeti. Noomi Rapace és Stephen Fry, mindketten remekül illettek a duóhoz, különösen a Holmes testvérét, Mycroftot alakító utóbbi volt remek választás. Sajnos nem jár hatalmas kalapemelés a Moriarty-t megformáló Jared Harrisnek, aki ugyan jól játszott, de sajnos nem volt elég karizmatikus. Holmes nagy ellenfelétől azért többet vártam volna. Mondjuk Daniel Day-Lewist (a szerintem legjobbat kiemelve a régi szereposztásos pletykákból).

Két évvel ezelőtt dicsértem a zenét, most is ezt kell tennem. Hans Zimmer ismét remekül aláhangolt a jeleneteknek, és az első rész főtémájának (valamint pl. Ennio Morricone egyik kevésbé ismert szerzeményének) felhasználásával stílusában illeszkedő, de mégsem ismétlés hatását keltő muzsikát alkotott.

Amit még mindenképpen meg kell említenem, hogy az utolsó jelenet – bár volt egy nagyon jó poén – nem tetszett, és nagyon remélem, hogy a harmadik részben (2013 karácsonya?) kapunk rá legalább egy félmondatos magyarázatot, hogy hogyan is történt pontosan az a bizonyos… Gondolom a regényeket olvasók sejtik, hogy miről van szó.

Értékelés

Mindenképpen azt tanácsolom, hogy az első rész nélkül senki ne ugorjon neki ennek, és szerintem akkor se, ha az nem jött be. Zárásnak meg csak annyit, hogy Ritchie általánosban elég jó lehetett matekból, mert a kivonások után pont annyival szorozta a maradékot, hogy a végeredmény ismét 8-ra jött ki. Mármint pontban.

— A kritikát Joe-ker írta, a Not Just Popcorn teljhatalmú ura.

35 hozzászólás a “Sherlock Holmes: Árnyjáték (Sherlock Holmes: A Game of Shadows)” bejegyzéshez

 1. Bocsánat, hogy belepofázok, de én nem láttam még az első részt sem, szóval ez pótolandó. A BBC-s Sherlock c. sorozatért vagyok oda meg vissza. Szóval ennek a filmnek semmi köze nincs Arthur Conan Doyle regényeihez “cselekményileg”? Vagy a karaktereken kívül egyéb fordulatokat is beemeltek?

 2. Engem már trailerrel megvettek, na meg persze az első rész:D
  joeker hol láttad te ezt? cinemacity-ben még nincs.

 3. Nekem az első rész nagyon tetszett, remélem a 2. rész is ütős lesz. Nem moziban tervezem megtekinteni a produkciót, inkább megvárom DVD-n. Az 1. részt is DVD-n tekintettem meg és nekem bejött :-D

 4. Nekem is tetszett a film összességében.
  Inkább egy akciófilm, mint krimi, de szerintem az első rész után nem is várhattunk mást.

  Spoiler

  Egyedül Rachel McAdams szálával nem vagyok megelégedve. Elég durva volt a lezárása. Hatásos persze, de ó lett volna erről többet megtudni.

  Spoler vége

  Köszi a kritikát Joe-ker

 5. Amennyire én tudom, az előző rész-nek több köze volt az eredeti (Arthur Conan Doyle) mint a BBC féle változatnak. Ugyanis Holmes sosem volt az a jólvasalt úriember, amint az angol sorozat mutatja, hanem lusta, opiumfüggő “magánzsar” mint azt az előző filmben is láthattuk.

 6. nálam is az húzza le, hogy kevesebb gondolkodás, de annál több futkosás és akció volt, plusz az ellenfelek is jobbak voltak az első részben, moriarty tényleg elég nagy csalódás
  az első rész 8/10 volt, ez így csak 7

 7. shepee: az elsőnek semmi köze nem volt acd-hez. mégcsak krimi sem volt. ettől még jó, de köze semmi.

 8. Mindig érdeklődve olvasom az ilyen kelemen-féle hozzászólásokat, melyek szerint a filmnek semmi köze nem volt a Conan Doyle által alkotott Holmes-hoz. Én olvastam az összes novellát, ill. a regényeket is és nekem az a benyomásom, hogy RDJ Holmes-a egy az egyben mintha a könyvből pattant volna ki a lekezelő stílusával, az exhibicionizmusával, az önpusztítással, a verekedésekkel, stb. együtt. Nem tudom, lehet, ez offnak számít, de látnék már szívesen néhány érvet, hogy miért is nem volt a filmbéli karakternek semmi köze ACD-hoz…

 9. Sandor8206, nyilván nem “kung-fuzott” állandóan (egyébként harcművész is volt, ha jól emlékszem, valami fiktív küzdősportot űzött), de én sem erről beszélek. A könyvekben mindig csak említve volt, hogy kocsmákban verekedett, mert épp unta magát, illetve hogy box- és vívóbajnok is volt. Hozzá tartozott a karakteréhez, de szinte soha nem verekedett cselekményi szinten. A filmben viszont furán mutatna, ha folyton csak beszélnének a harcról, de sosem menne élesben, nemde? Én azt mondom, hogy maga a karakter nagyon is “könyvhű”, illik ahhoz, amiket olvastam. Arra lennék kíváncsi, hogy azok mire gondolnak, akik szerint semmi köze a karakternek az eredeti, Conan Doyle-féle Holmeshoz.
  Ha ez a “kung-fu” dolog érv akar lenni, nagyon gyenge.

 10. szerintem arra gondolnak, hogy s.h. egy éles elméjű nyomozó, aki egy szőke hajszálból megmondta, hogy az áldozatot mikor ölték meg, ráadásul a gyilkosság előtt májkrémet evett :)
  na ilyen pengeelmés nyomozói szál nem volt az első részben.

  tessék megnézni a jeremy brett féle sorozatot, szerintem arra lehet mondani, hogy EVöR. kábszerezik, hegedül, bokszol, beszól watsonnak és közben nyomoz.

 11. M minnifield: na látod, ebben már van valami. A “pengeelmés nyomozói szál” valóban kissé elsikkadt az előző részben (ahogy az írásból kitűnik, sajnos ebben is), bár azért megcsillogtatta a képességeit párszor. Amit mondasz, elfogadom, már sokszor hallottam, hogy Jeremy Brett sokaknak jobban tetszett, de még mindig senki nem tudta megmagyarázni, hogy ugyan miért is nincs köze ennek a figurának ACD-hoz?

 12. nem is tudom…nekem nem a figurával volt bajom, hanem magával a filmmel. jól szórakoztam rajta, teljesen jó film volt, csak nekem olyan volt mintha csináltak volna egy akciófilmet az 1800-as évek végének angliájában és a végén ráfogták volna, hogy ez sherlock holmes történet.ha james riglinek hívták volna a főszereplőt, akkor nem vártam volna az előbb leírt nyomozós cuccot, csak így pont a lényeg veszett el. mintha leslie nielsen(rip…) forgatott volna egy csupasz pisztoly filmet amiben nincsenek poénok hanem halomra halnak az emberek, és csilivili akciók lettek volna benne. biztos jó film, csak nem cs.p….
  szóval végülis szerintem nem a karakterrel, hanem a történet hiányosságával volt baj.

 13. Szerintem annyira nem jó, kicsikét csalódtam. Egyrészt egy nappal előtte néztem az M:I4-et, és ez egy az egybe ugyanolyan volt, csak 120 évvel korábban játszódott. De ugyanúgy csapatban nyomják (most már minimum 3 fővel, de inkább még többen, mindenféle furcsa eszköz szerepel, iszonyú sok a monumentális akció (lásd: Németország), olyan eszközök vannak benne, amik abszolút kilógnak a korból (a plasztikai műtét már csak kínos röhögésre ingerelt). A legjobban meg az zavart, hogy átszáguldanak Európán, szintén Mission Impossible-szerű tényezőként ugye, és világuralmi célokra/káoszra törő terroristát próbálnak leállítani a csapattal. Mindennek a csúcsaként bevonják a hatóságot otthon, a külügyminisztériumot is (vagyis az egész államot), ha jól értettem, szóval nagyon-nagyon gáz. Az első részben a kedvencem a szuper 19. századi London és angol környezet volt meg a két főszereplő, és főleg a verekedős akciókkal vegyített logikai nyomozós szál a humorral együtt. Itt ennek csak az első fél óra fele meg, az jó is volt nagyon. Utána már teljesen elgurult a gyógyszer. Ha majd jön a 3., remélem az elsőhöz hasonlít, mert ilyenből több nem hiányzik nekem. Mindig is eröltetettnek tartottam a múltba vetített távoli jövőképeket, vagyis a Vasemberben lévő szupernáci doktort, a Sean Connery-féle Szövetség filmet, és így tovább.

 14. Borzalmas volt az első, is borzalmas ez is. Semmit nem hoz vissza a könyv hangulatából, Holmest egy polgárpukkasztó pojácává alacsonytották le. Csak szánni tudom azokat akiknek tetszik, fogalmuk sincs miről szól az igazi Sherlock Holmes

 15. Dorian. mazochista vagy? Mondjuk én beszélek a Transformers 3-mal. Itt semmit nem ígértek, minden traileren az látszott, hogy dettó olyan lesz mint az előző, csak látványosabb.

 16. Ez nekem nagyon nem tetszett. A nyomozásnak nem volt eleje, igazán vége sem. Szerintem igazán arról sem volt szó, hogy a “rossz” miért csinálja, amit csinál. Kár érte…

 17. Ma néztem meg, és imádom. Az elsőt nem übereli, de nem volt semmi a film. Volt egy-két részlet, ami nem tiszta, bár másodjára átlátható lesz remélem…

 18. Szerintem baromi szórakoztató volt. A cselekmény és az akciók tényleg a nagyobb, látványosabb irányba mentek, de simán jó volt. Poénok ott voltak, rengeteget lehet rajta röhögni. Downey és Law ugyan olyan jól hozzák a figuráikat, mint az elsőben. Noomi Rapace jó volt, de igazából nem sok vizet zavar, Stephen Fry meg szokás szerint zseniális.

  Aki a nyomozás hiányát emlegeti az nem nézte a filmet? Holmes mindent elmond menet közben. Vagy az kellett volna, hogy leüljön egy asztalhoz és úgy magyarázza el?

  Arthuro_Adam
  Persze, hogy nem volt eleje, mert már a közepébe csöppentünk, ha nem tűnt volna fel. Holmes pókhálója rémlik?
  Moriarty meg miért csinálja amit? Hát pénzért, elmondja Holmes is, és a végén Moriarty szájából is halljuk.

 19. Nem unatkoztam a filmen egy percet sem, de ennek ellenére nem igazán tetszett. Sejtettem, hogy akciódús lesz, de azért több nyomozást vártam. Elég szegényes volt benne a szellemi párbaj Holmes és Moriarty között, ebből is jóval többet szerettem volna látni. Azok a részek amikor belassul minden és Holmes eltervezi előre az akcióit különösen zavartak, és sajnos elég sok volt belőlük. Leginkább a Nemzet aranya féle körbeutazzuk a világot kalandfilmhez tudnám hasonlítani (amiket szeretek), de ez nekem nagyon nem illett a témához. Lassan Sherlock beállhat majd a Bosszúállók közé is, mert ha így folytatódik, a harmadik részre átmegy tipikus amerikai szuperhősbe. A zsörtölődések ellenére nézhető kalandfilm volt, de az első részhez és különösen a sorozathoz képest labdába sem rúghat. Lehet nem tegnap kellett volna megnéznem a sorozat legutóbbi részét, mert így elég nagy a kontraszt közöttük:). Nekem 7/10, és csak azért nem 6, mert volt pár emlékezetes poén is.

 20. Régen láttam ez elsőt, de az akció lassítva előtervez, majd gyorsan lepörget lejátszik dolog ott lett kitalálva, nem most. Akkor mire föl a fanyalgás, meglepetés?

 21. Llew: Tudom, hogy a pénz, de nekem egy kicsit ütősebb érv kellene, csak a kapzsiság miatt valaki nem fáradozik azzal, hogy világháborút robbantson ki, hogy egy kis pénzt keressen.

  Tudom, hogy a közepébe csöppenünk bele, de engem ez zavart, mert szerintem a motivációi nem voltak rendesen megmagyarázva.

 22. Ma láttam a filmet, és nagyon tetszett,sokkal sötétebb, “piszkosabb” volt mint az előző. Valahogy sokkal átgondoltabbnak éreztem, jobban volt összerakva, picit lassabban is indult be, de utána viszont végig pörgött. Az akció nagyon jól van összerakva, pörgős, izgalmas (pici SPOILER: a közepén lévő világítótornyos rész volt a legjobb). Moriarty lehetett volna icicpicit többet, de nem volt vele gond, jó nemezis volt. A végjáték nagyon faszán volt összerakva, ritkán fordul velem elő, hogy vigyorgok egy filmen, mert annyira tetszik :) Szóval csak ajánlani tudom, ha tettszett az előző, ez is fog, pedig a trailer alapján nem gondoltam, hogy ennyire jó lesz :D
  Plusz csak nekem tűnt úgy, mintha “angolosabban” beszéltek volna?

 23. Arthuro_Adam: elég sokan fáradoznak még ma is azzal, hogy háborúkból gazdagodjanak meg…

 24. “hogy hogyan is történt pontosan az a bizonyos… ”

  ezt valaki elspoilerezhetné nekem itt, mert nem értem miről van szó. :)

 25. nekem az izgatja a fantáziámat, hogy

  SPOILER!!!!

  Adlert tényleg kinyírták-e? én ebbe nem tudok beletörődni, kapott kb 10 percet, és ennyi?

  SPOILER vége

  amúgy amiben a leginkább különbözött az elsőtől, az a poénos jelenetek nagyobb száma volt. Mycroftot bírtam, Stephen Fry tényleg telitalálat. És a zene is nagyon jó volt, mint az első részben is.

 26. Sziasztok,

  Akinek az első tetszett az most sem fog csalódni. A poénok ülnek, az akciók ütősek, a lassítások meg gyönyörűek.

  A nyomozó szál tényleg kicsit elsikkadt, de az, egy ilyen pörgős filmből, amúgy is kilógott volna.

  Végre egy film amiért megérte elvánszorogni a moziba, és átverekedni magad a jegyre várók tömegén. Simán megéri az árát.

  8-9/10

  SPOILER*SPOILER*SPOILER

  Moriarti véleményem szerint nem a pénzért csinálta, mert abból már amúgy sem szenvedett hiányt, hanem a hatalomért. Szépen kicsinálta a versenytársakat, majd megszerzett egy kulcsfontosságú elhelyezkedésű gyárat, és ő tervezte ellátni a kitörő VH ÖSSZES résztvevőjét. Ezzel, olyan hatalom került volna a kezébe, mint keveseknek a világon, persze az irdatlan sok pénz mellett. Az államok ki lettek volna szolgáltatva az ő szállítmányainak, versengtek volna a legújabb fegyvereiért stb stb stb.

  SPOILER Vége

 27. Nekem ilyen egy 10/10-es film: igaz, hogy a sztori buta, igaz, hogy nyomozás már alig van benne, de pontosan azt nyújtja, amit vár tőle az ember.

  Az meg, hogy egyetlenegy moziban adták Budapesten felirattal, és ott is kb 15-en voltunk a teremben, a magyar közönség szégyene szerintem. Ilyen filmet nem szabad szinkronnal nézni.

 28. Nem az angolnyelv tanuló szól belőlem…vagy lehet mégis…
  de megvan az első rész dvd-n és imádom ahogy R.D.jr beszél…ez a pali tényleg megtanult”ó englishül”….:)))
  Amugy ez a film is überfasza szerintem..IMÁDOM…ja.hogy van hibája??na és..?.:)))

 29. gergeux: nekem is fájt szinkronnal nézni, de hát nem mindenki ér rá/tud elzarándokolni az egyetlen moziba, ahol felirattal megy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.