A hatalom árnyékában (The Ides of March)

Az agyfilm. Itt nem találsz senkit, akivel együtt tudsz, vagy egyáltalán kéne érezned, viszont végig le tudja kötni a figyelmed. Már ha ki tudsz békülni a politikai szállal.

Gosling is a A hatalom árnyékában

Röviden úgy foglalható össze az Ides of March, hogy az illúziók elvesztéséről szól. Az előválasztási kampány egyik állomását mutatja be a film a Demokraták oldalán. Leegyszerűsítve tulajdonképpen itt dől el, hogy a párt kit jelöl Amerikai elnöknek. Az egyikőjüknek reménnyel teli követői vannak, és hangzatosan beszél a szebb jövőről, a másik pedig csak a klasszikus lemezt játssza. Természetesen a pozitívabb jelölt oldalán kapjuk az illúziók lerombolását, hiszen a zseniális sajtófőnöke szépen lassan rá kell döbbenjen, hogy a hatalomért kompromisszumokat kell hozni. Nagyon fájdalmasakat néhol. A jobb célokkal rendelkező jusson hatalomra bármi áron, vagy bukjon bele nem is olyan kicsinyes dolgokba. Igazából a történetről nem véletlenül fogalmazok ilyen homályosan, mert hát szokás szerint nem akarok ellőni sok mindent. Főleg, hogy ez a film úgy érdekes, ahogy a szemünk előtt kibontakozik. Pont ezért nem lesz kötelezően újranézendő sem soha. Nincs mihez vagy kihez kötődni, ahogy már említettem.

Clooney aztán főleg Ides of March

Nekem úgy tűnik, hogy Clooney egyre jobb rendező. Nyugisan bomlik ki a film, hidegen mutatja be, hogy neki sincsenek illúziói, hiába politizál eléggé aktívan. És hát a másik nagyágyú mellette Ryan Gosling, aki egy kicsit kiszínezi a karakterét a pszichopata tekintetével. Egy világ omlik össze benne, mégsem az ilyen témákban tipikus teljes naivitás sugárzik belőle már az elején sem. Egyszerűen csak hinni akart.

Őszintén szóval az érzelemmentesség mellett egy nagyobb baj van: Evan Rachel Wood. Szép a nő, nem vitás, na viszont neki kéne hozni valami tényleges fiatalos butaságot (20 éves gyakornokot alakít), viszont ez nem sikerül. Nem húzza le a filmet, csak hát ő kéne egy kis életet leheljen az egészbe.

A hatalom árnyékában értékelés

Összességében valahol 7/10 magasságában lőném be. Viszont csont nélkül néztem végig, az sem vitás.

11 hozzászólás a “A hatalom árnyékában (The Ides of March)” bejegyzéshez

 1. kicsit spoileres

  nem rossz film, csak kicsit triviálisnak tűnnek a tanulságok… naiv vagy nem naiv, az “összeomlik benne a világ” ponton mégiscsak annyit tud erre reagálni a (magyar politikán nevelkedett) néző hogy “grow up, man”. meg hát azért a “jófej” jelölttől is több frankómegmondást vártam volna (hogy átérezzem hogy mennyire jófej) mint hogy ilyen zöldenergia mellett érveléssel látszódjon rajta hogy neki kéne szurkolni. meg tudom is én, több helyen éreztem esetlennek, de voltaképp unalmas az nem volt. igazából jobb a rendezés mint az alapanyag szerintem.

 2. Nekem inkább a “de kár” jelző jutott eszembe az egészről, mert jó film is lehetett volna, azonban a történet sajnos tele van hibákkal. Természetesen lehet, hogy a szereplők szándékosan lettek ilyen hülyék, mutatván, hogy a politika szereplői mennyire nem májerek, de valahogy sokkal inkább a pongyola forgatókönyv hibájának látszott a dolog.

  A rendezés viszont tényleg jó volt (a.k.a. nekem tetszett). Remélem, egyszer összejön majd egy Sorkin-Clooney meló is, ahol végre a sztori is egyben lesz.

 3. Nekem egy kicsit alápontoztad. Én 9/10-et adnék rá. Gosling fürdik a szerepében(már megint). Nagyon-nagyon jó film lett.

 4. Kicsit kiszámítható, különösebb színészi alakítások nélkül nyomta le Gosling (kisujjból), Clooney rendezése pedig átlagos, nem dobtam el magam tőle semmilyen tekintetben. Maga a film is belesimul a szokásos politikai dolgokba/korrupciós dolgokba és egyebekbe amit eddig is mindenki tudott, több ilyen film volt már, nagy csattanó és egyediséget nem mondott. Természetesen a sok vacak mellett ez egy átlagosnál kicsivel jobb film, egyszer nézhető, de nem kell túllihegni – már ezt a tengerentúlon megtették sokan-. Clooney nem C. Eastwood azért ezt lássuk be se rendezőként se színészként. 10/6 ennél több nincs benne.

 5. SPOILER

  én tegnap néztem meg.. végig korrekt a film, Gosling hatalmasat játszott ismét.. viszont a vége..? meséljétek el, mire enged következtetni amikor Gosling bemegy a végén abba a csarnokba? kitálal? vagy mi? nemvagyok annyira otthon a politkába.. :D szal valaki legyen szíves és árulja el nekem.. :)

 6. nálam az alapból nem túl erős történetet lehúzta gosling is…tudom h most épp a sheggében illik lenni minden tekintetben, de uazt hozta, mint a driveban, teljesen fa arccal, egyáltalán nem volt hihető vagy egyáltalán látható, hogy akkor ő most dühös, vagy csalódott vagy mi is történik..a másik, hogy ez a film sokkal nagyobbnak akarja eladni magát, mint ami, amiből pl ki lehetne hozni, hogy végre nem a nagy szarkavarás és a fejesek machinációi, hanem egy kis háttérszervező története az egész, de valahol a kettő között szeretne lenni, és a padlóra ül. nagyon semmilyen, max 5/10

 7. Clooney valóban nem Eastwood, DE 30 év múlva simán lehet, hogy lesz olyan jó rendező. Mi több azt mondom Eastwood rendezői bemutatkozásaihoz (1971) már felnőtt tehetségben.

  A stílusuk ennek ellenére más, ha hasonlítanom kellene valakihez Clooney inkább úgy rendez, mint Sydney Pollack a maga zsánerfilmjeit.

  Evan Rachel Woodot meg kell kicsit védenem, merthogy jól játszik a filmben. Tőle telhetően a legjobbat hozza ki ebből a sovány szerepből, ami nem is illik rá nagyon. Ha jobban megvizsgáljuk a “gyakornok” szerepe elég kétpólusúra lett megírva. Egyrészt Wood tökéletes ha csábító arcát kell mutatnia, már azokban a pillanatokra gondolok mikor Goslint lényegében megdönti (és nem fordítva).

  Ellenben akkor, amikor az “áldozatot” kellene alakítani ahhoz nem kap megfelelő hátteret, kicsit a sebezhetőség felé akarják eltolni a karaktert, de valójában inkább a felelőtlenségére kellett volna helyezni (nála is) a hangsúlyt. Ettől még a dráma, lehetne dráma még ha nem is annyira egyszerű, mint így.

 8. Nem tudom.

  Nekem nem ütött akkorát a film.

  Eléggé sablonos figurák, sablonos párbeszédek, sablonos beállítások.

  Clooney csuklóból kirázta a figuráját, Gosling legalább vitt beleélést és lendületet a szerepébe, de ettől még számomra rettenet unalmas és kiszámítható volt az egész.

  Egynek elment, pontot inkább nem adnék.

 9. Nekem tetszett a film, Clooney mint rendező pozitív csalódás volt, helyenként Gosling is nagyon elkapta, de Paul Giamatti-é volt számomra a legjobb alakítás. 8/10

  Kérdés: Clooney benne volt a forgatókönyvben a kezdetektől, vagy csak újraírta, mikor elkezdte rendezni?

 10. Vajon a Március idusa miért nem volt jó cím? A készítők is ezt adták neki, talán megfelelt volna a hazai közönségnek is…
  Ehelyett kapott egy B-kategóriás tucatcímet, gratulálok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.