Star Wars a tévében

Nézzük meg a legfrissebb tv-spotot, mielőtt elcibáljuk a gyereket februárban a 3D-re. Az tény, hogy reklámozni még mindig jól tudnak.

human
írta
2012. 01. 18. 03:42
megjelenés
38
hozzászolás


38 hozzászólás a “Star Wars a tévében” bejegyzéshez

 1. Vaj’ mi lesz a következő rókabőr amit le fognak húzni szögény Star Wars filmekről?

 2. Esküszöm kedvet kaptam egy itthoni újranézéshez :) Tényleg értik a dolgukat a marketingesek :)

 3. Azt mégsem mondhatják, hogy “Jöjjön el megnézni ismét a pocsék filmet, ami lerombolta a mítoszt!”

 4. Mivel még sajnos egy Star Wars filmet sem láttam a nagy vásznon, így egyértelmű a pótlás most. A lényeg, hogy legyen elég haszon az első három filmben, mert úgyis a régi szériával fognak igazán tarolni. Csak ne lenne 3D.

 5. Ez ugyan nem rombolta le a mítoszt, mert messze az egyik legjobb StarWars rész lett, én az új hármast eleve jobban kedvelem mint a régiket, modernebb, pörgősebb, Vader meg annyira nem hiányzik, nálam nem főleg csak róla szól a SW. De mivel már vagy egy tucatszór volt szerencsém látni, én pénzkidobósnak érezném,ha elmennék erre, főleg az igen nyúlósféle 3D pénzbefektetést bánnám meg. 10 filmből 8 nem éri meg a plussz fizut a térhatás miatt. Főleg egy ilyen avas témánál. Tényleg előállíthatna már Lucas valami újdonsággal. Lucas+Spielberg együtt az még jobb lenne.

 6. Én nem a 3D miatt megyek el. Csak a nagyvászon miatt. Bár az első hármat láttam moziban, az is nosztalgiaként fog hatni.

 7. Miért is rombolta le a mítoszt? Azért, mert látjuk gyerekként Vadert? Mégis mit vártál, hogy a fekete szerkójában bújt ki az anyukájából? Lehet, hogy felesleges volt megcsinálni az előzmény trilógiát, de szerintem semmiképp nem rombolta le a mítoszt.

 8. Jáááj, rókabőr, fos 3D, szar prequel, kit érdekel… :D

  Már előre röhögök a SW-os posztoknál ezúttal hány troll fogja elsütögetni ezredjére is ugyanazokat a bullshiteket. Ahelyett, hogy inkább Mordorban nyitogatnák a kapukat… :P

 9. Fiatalon még imádtam, de érettebb filmes rálátással már csak azt a kérdést tudom feltenni magamnak: Ezt komolyan gondolták?

 10. Most nem kezdem el sorolni, hogy mivel gyalázta meg, ezerszer le lett már írva.
  A gyökere a problémának az, hogy nem lett megírva a film, csak három mondatban kitalálva, ezért történhet meg benne minden baromság, ami csak létezik.

 11. Mivel gyalázta meg? Kíváncsi vagyok. Tény, hogy elég vicces, sok helyen lagymatag, de attól még SW. Nehogy már egy rakás zsúrpubi mondja meg, hogy Lucas mit tehet meg, és mit nem a saját ötletével.

 12. Alien Bull: Már az hatalmas trollság volt , hogy letrolloztál egy Gyűrűk ura fant. peace
  A témához pedig, csak az eredeti trilógia éri meg, hogy 3D-ben megnézzük, habár tetszettek az előzmény filmek is.

 13. Alien Bull: Javaslom csapj fel egy értelmező kéziszótárt a “szarkazmus” címszónál, mert látom némi szövegértelmezési problémáid vannak. :P

 14. ájjj de jó lesz.. :) mintha szándékosan így készítette volna el lucas… sokszor láttam a filmet és rengeteg olyan jelenet van benne ami 3D-ben nagyon mufurc lesz.. :)

 15. “Én megértem, hogy tetszett embereknek, azt is meg kéne érteni nekik, hogy filmművészet szempontjából elég gyenge a Ep1.”

  Na és akkor mi van, ha “filmművészet szempontjából” gyenge volt? Az talán előrevalóbb értékítélet volna? Mégis miért? Talán létezik valamiféle (általam nem ismert) univerzális, _objektív_ szempontú skála, amihez mérnünk kéne/illene minden egyes filmet?

  Ugye hogy nincs ilyen. Az hogy kinek mi tetszik/nem tetszik, vagy milyen filmekről véljük úgy, hogy azok “filmművészeti szempontból” értékes/gyenge alkotások, majd mérjük ezekhez a többi filmet az mind-mind, egytől egyig _szubjektív_ értékítélet. Pont.

  Innentől kezdve tehát, aki a továbbra is azt hiszi, hogy léteznek _objektíve_ “jó” vagy “szar” filmek, nem csak filmek, amik _egyeseknek_ tetszenek, míg _másoknak_ meg nem (és itt teljesen irreleváns, hogy melyik fél képviselői vannak többen) az csak önmagát áltatja.

 16. Human: Elfogadom a kritikákat róla, csak néha olyan idegesítő már, hogy mindenki szapulja. Ne érts félre, nem forog vérben a szemem azokat látván, de mivel zsigerből szeretem a SW-t, most jobbnak láttam a védelmére kelni. Egy filmnek tekintem a hat részt, és nem teszek különbséget közöttük. Jó érzéssel eltelve dőlök el a fotelban ha adják valahol, és nem fogom a fejemet hőbörögve, hogy jaj ez az Ep. 1, 2, 3. Ha valaki szereti, az elfogadja úgy, ahogy van.

  Atilorn: Oké, főnök!

  kukulkan: Lehet valaki szarkasztikus trógerség nélkül is. Ez neked nem sikerült.

 17. kukulkan: Már megbocsáss, de nem értek veled egyet. Mégis mi más volna előrébb való értékítélet, mint egy filmek a filmművészeti szempontból való vizsgálata? Hiszen itt FILMekről beszélünk, nem igaz? A Star Wars Ep. I. tudtommal nem egy új, külön médium, vagy esetleg valami fan-kánaán, vagy mit is tudom én, mi, hanem film, ennélfogva a film szabályainak is kell megfelelnie. Azt mondod, hogy a filmekben nincs egy univerzális skála, és hogy szubjektív a filmek értékelése? Hogy egy filmet az tesz jóvá, hogy én szeretem, vagy ellenkezőleg? Nem, nem azért szép valami, mert tetszik, hanem azért tetszik valami, mert szép. Ha egy olyan világban élnénk, amilyenről te beszélsz, az egy totális káosz lenne. Egy bűnözőre sem mondjuk azt, hogy “Hát, ez neki a szubjektív véleménye, hogy ő nem ítéli el a bűnt, mindenkinek lehet saját véleménye, ezért se őt, se a bűnt ne hibáztassuk.” Ezt nem mondhatjuk. És ez igaz a filmekre is. Közmegegyezés van, nem szubjektivizmus, és lehet, hogy neked egy film jobban fog tetszeni, mert nincs füled a pocsék dialógokra, lehetetlen, semmilyen történetvezetésre (no offense, csak példát hozok fel), de attól az a film még rossz marad.

 18. “Nem, nem azért szép valami, mert tetszik, hanem azért tetszik valami, mert szép.”

  Hát ennél nagyobb baromságot se olvastam még. Egy nőt pl. mégis hogyan lehet objektív értékítélet alapján “szépnek” vagy “rondának” mondani? Ezek szerint a szépségversenyeken egy objektíve szempontú skálához mérik a versenyzőket? És azt ki állította össze? Maga Isten netalántán, vagy ki?

  Egészen véletlenül nem mindenkinek más a szép? Lehet, hogy pl. a barátnőd a te szemedben a legszebb, de attól még könnyen előfordulhat, hogy a haverjaid, családtagjaid, stb. szerint nem is olyan szép, sőt kifejezetten ronda. Akkor mi lesz? Elhagyod, mert a többség értékítéletét veszed “objektívnak”? Vagy mi?

  Vagy egy másik példa. Néhány ezer évvel ezelőtt a kövér nők számítottak szexisnek, az olyan piszkafák, akik ma a címlapokról vigyorognak vissza rád labdába sem rúghattak volna, mert ki nem nézték volna belőlük, hogy képesek lesznek gyereket kihordani és táplálni őket. De ez ugyanúgy igaz néhány jelenkori dél-amerikai törzs esetében is. Akkor mégis hol az igazság? Ki a szép, a kövér vagy a sovány nő? Hmmm?

  “…és ez igaz a filmekre is. Közmegegyezés van, nem szubjektivizmus…”

  Már megbocsáss, de lóf@faszt van közmegegyezés. :D Hol élsz te? Valamiféle diktatúrában, ahol megmondják neked, hogy mit “szerethetsz” és mit nem? Mi a “jó” film, étel, nő, stb. és mi “nem” az? Ne röhögtessél már.

  A társadalmi berendezkedés meg teljesen más tészta, szóval az analógiád erősen sántít. Az ugyanis nem ízlés kérdése, hanem (nagyon leegyszerűsítve a dolgot) annak mérlegelése, hogy adott körülmények között mi a legjobb a köz számára, mik azok a paraméterek, amik mellett egy társadalom legoptimálisabban képes működni.

 19. Alien Bull: Értem, tehát téged _abszolúte_ nem zavar, hogy még jóformán ki sem kerül egy SW-os poszt, máris hatan írják be egymás után, hogy rókabőr, fos első rész, stb.?

  (Én pl. magasról szarok az új Batman-filmekre, mégsem megyek be trollkodni a TDKR posztokba azzal, hogy “jaj, mit lehet ezen szeretni”, “túl van csak hypolva az egész”, meg “ki nem szarja már le az új TDKR-es képeket”, stb.)

  Ha nem zavar, akkor ugyan regéld már el, miért írtad négy poszttal feljebb, hogy “…idegesítő már, hogy mindenki szapulja.” Talán mert mégis zavar? Akkor meg ne játszd nekem itt a hipokratát…

 20. kukulkan: szerintem felesleges a nőket ide keverni, az teljesen más kérdés. A filmek amik 50 éve is jók voltak azok ma is jók. Vagy a 70-es 80-as évek milyen messze voltak és az SW Ep4 mégis jó, mert betartja a filmkészítés alapjait, az Ep 1 meg nem annyira. Vannak objektív szempontok is. Ettől még tetszhet egy film, de ezeket vitatni nincs sok értelme.

 21. Azt írtam, hogy elfogadom a kritikát, nem azt, hogy nem zavar. Ha nem zavarna, nem védeném. Figyelhetnél, mielőtt elkezded játszani az agysebészt, mert így semmi értelme az utolsó kommentednek.

 22. én meg pontleszarom, hogy rókabőr meg miegymás. negyven elmúltam, anno gyerekkoromban a vetítés előtt két nappal órákig álltam sorban a mozinál, hogy láthassam a star wars-t és az első taktusoktól és beúszó felirattal megvettek egy életre. később az episode1 vetítéskor is, az első előadáson ott voltam és tapsoltam együtt az egész mozival a felcsendülő zenére. tőlem jöhet minden ami csillagok háborúja! :))

 23. Human: “Vannak objektív szempontok is.”

  Amiket valakik x évvel ezelőtt szubjektív alapokon fektettek le. Na bumm. :)

  A modern festőművészet is ugyanúgy felrúgta a régi szabályokat, mégsem mondhatod, hogy teszem azt Picasso képei _objektív_ szemmel nézve “rosszak”, míg mondjuk Botticellié meg “jók” lennének. Maximum azt állíthatod, hogy _neked_ előbbiek nem tetszenek, és valószínűleg a 15. században élők is kikérnék maguknak, hogy amit Picasso művel, az nem festészet, de ez attól még a részedről is, a részükről is maximum egy-egy _szubjektív_ értékítélet lenne, hiába kezdenék el magyarázni, hogy “mert hát kérem szépen a festészetnek megvannak az objektív szempontjai”…

  Ha objektív szempontokat akarsz találni, azt ne a képzőművészetben keresd, mert ott ilyenek nem léteznek.

 24. kukulkan: Ide a rozsdás bökőt, hogy a belinkelt kritikát el se indítottad… Baromi hülye stílusban adja elő a fickó (direkt), de olyan dolgokra mutat rá, amik soha eszembe nem jutottak volna magamtól, viszont csont nélkül megállnak, mint jogos kifogás. És ne csak esztétikai dolgokra gondolj (amiről vitáztál ugye fentebb), hanem logikai bukfencek tömkelegére, amik szemen köpik az eredeti trilógiát, és ha egy picit is többre tartaná a saját munkáját (azaz az eredeti trilógiát), akkor simán kihajította volna ezeket az ötleteket az ablakon, és még agyalt volna néhány hetet a sztorin. Azt felteszem rajongóként tudod, hogy ezen tisztelet/plusz munka helyett megmásította a régi trilógiát, elismerve a baromi nyilvánvaló ütközéseket. Ezeknek a száma eltörpül az összes piszok nagy bukfenc számánál, amiket fel lehet fedezni, ha az ember figyelemesen nézi a filmet. Már ezekért érdemes belenézni a kritikába…

 25. kukulkan: Miközben megfogalmazod kritikáidat, és példákat hozol fel, te magad is láthatod, hogy a példáid sokkal inkább az én teóriáimat igazolják. Pl. a nőket bevonó példádban említed, hogy régen labdába sem rúghattak volna, mert a /közmegegyezés szerint/ a kövér nők számítottak szépnek. Vagy:

  “hanem (nagyon leegyszerűsítve a dolgot) annak mérlegelése, hogy adott körülmények között mi a legjobb a köz számára, mik azok a paraméterek, amik mellett egy társadalom legoptimálisabban képes működni.”

  Ez talán nem közmegegyezés?:)
  Egyébként a “Nem azért szép valami…” mondatot nem én találtam ki, hanem az egyik legnagyobb esztétikatudományi alapvetésről beszélünk itt.

  Ha pedig a képzőművészetben akarsz objektivitást találni, javaslom olvasd el Wölflinn: Művészettörténeti alapfogalmak c. művét.
  Ha ezeken túl vagy, belátod, hogy igazam van.

 26. megnéztem újra plinket kritikáját, és Jar Jar-ra, mint rajzfilm nyuszira hivatkozik, hibátlan :D

  ellenben hozzá kell tegyem, hogy a 6. rész DV-LS fénykard párbaj után, a DM-OK-QGJ hármas párbaj a kedvencem, és a Duel of the Fates szintén 2. helyet érdemelt ki nálam a SW zenék közül, természetesen a Birodalmi Induló után.

  de az Ep. I. valóban a leggyengébb a 6 film közül

 27. tremonti: Ha te mindössze ennyit bírsz leszűrni abból, amit írtam, akkor csak gratulálni tudok.

  Fishi: Mondjuk nem nekem lett belinkelve, de valóban nem néztem meg (még akkor sem, ha a “logikai bukfencek tömkelege” már egy valóban sokkal nyomósabb indok, mint a vergődés azon, hogy kinek mi tetszik.) Se most, se korábban, mikor még anno Human posztolt róla. Miért is nem? Mert leszarom, plusz csak felidegesíteném magam rajta. Már anno gimiben is gyűlöltem, mikor darabokra szedtünk egy verset, és úgy boncoltuk fel, mintha egy béka volna. Ha keresek, bárhol, bármiben találhatok hibát. Szerintem a lényeg inkább az összkép. Szóval részemről bőven elég annyi, hogy nekem tetszik az Ep1, ha annak a majomnak meg nem, hát akkor nem. Ez van.

  Amúgy meg nem értem miért olyan nagy baj, hogy Lucas folyton változtatgat a sagán. Talán egyszer kifejtettem már itt, de nem tudom tudod-e, hogy pl. Tolkien a halála napjáig nem készült el a legtöbb történetével, mert neki is az volt a “mániája”, hogy folyton megváltoztatott dolgokat (kezdve attól, hogy az adott kitalált nyelvben hogyan ragozzák az igéket, vagy hogy xy-nak és felmenőinek milyen színű volt a haja), attól függően, hogy akkor és ott éppen mit diktált neki a saját ízlése. Ha így nézem a dolgot, én egyáltalán nem tudom azért hibáztatni Lucast, mert folyamatosan csiszolgatja a SW-filmeket. Az ő művei, azt csinál velük, amit akar. Ha nem tetszik, dobd ki a DVD-ket és nézegesd csak a régi trilógia eredeti mozis változatait VHS-en. Senki nem kötelez rá, hogy nézd/megvedd az újabb változatokat.

  anthony711: Hja, a tipikus “olvasd el ezt és ezt, és belátod, hogy igazam van”, szösszenet, mikor kifogysz a saját érvekből, mi? Tudod irodalmat ajánlani nem nagy kunszt, azt mindenki tud. Inkább gondolj bele józan paraszti ésszel, és (talán) meglátod, hogy nem olyan nagy hülyeség ám, amiről itt pofázok. ;)

  “Egyébként a “Nem azért szép valami…” mondatot nem én találtam ki, hanem az egyik legnagyobb esztétikatudományi alapvetésről beszélünk itt.”

  És akkor most ájuljak el? :) Attól még ugyanúgy egy kapitális marhaság. Elkezdhetném most itt biológusként elemezni a szépérzék mibenlétét evolúciós szempontból nézve, de ez ugye nem igazán az a topik. :)

  Ja és még egyszer, a közmegegyezés pedig teljesen mást jelent mondjuk jogi értelemben, mint mondjuk a nők vagy a képzőművészet esetében. Ma is ugyebár attól, hogy a szavaiddal élve “közmegegyezés szerint” (lefordítva: azok szubjektív véleménye alapján, akik többségben vannak) a vékony nőket kedvelik legtöbben, még nem jelenti azt, hogy ne lennének olyanok, akiknek a teltkarcsú, vagy éppenséggel kövér nők jönnének be. Éppen ezért nem mondhatod, hogy objektíve a vékony nők a szépek / az Ep1 szar / Picasso képei rosszak (hogy a fenti példáknál maradjak)…

 28. kukulkan: Nem fogytam ki az érvekből, egyszerűen nem látom értelmét, hogy itt másokat untassak a mi vitánkkal. Egyébként meg addig nem is tudok neked érvelni, míg nincs megfelelő irodalmi/történelmi/filmtörténeti háttértudásod a világ dolgaival kapcsolatban.

 29. Lárifári. Csak újabb hárítás… :)

  Persze nekem aztán mindegy. Dixi, et salvavi animam meam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.