A segítség (The Help)

A Help teljesen Oscar-baitnek tűnik, de mégis nézhető. Darabokra lehetne szedni, elég csak a film végére gondolni, amikor a két fekete “elengedi” főszereplőnőnket, hiszen ez így kb. katasztrófa egy rasszizmusról szóló műben, de végig van benne valami.

the help spoof plakátAz biztos, hogy a film didaktikus mivoltát a színészek segítenek elfeledni. És nem csak a feketék és a jó fehérek oldalát képviselők vannak rendben, de a castingosok a rasszistaként felnőtt fehér nőket is ügyesen választották be. Hiába na, mindkét oldanak erősnek kell lenni ilyen témánál.

A történet amúgy A segítségről szól, a cselédekről. Hogy mennyi pénzért és milyen megaláztatásokkal dolgoznak a feketék a fehér nőknél. Külön érdekes, hogy a cselédek akik felnevelik a kislányokat később milyen keményen vannak kezelve általuk. Végig ők jók hozzájuk gyerekként (ez többször is be van mutatva, értjük), mégis rasszistának nőnek fel. A különbségek érzékeltetésére az egyik legkitűnőbb példa az, hogy a házon kívül építtetnek a gazdagok nekik külön WC-t, hogy ne használják az övükét. Eléggé megalázó fordulat.

Az egyetlen tényleges hibája ha film legalapvetőbb céljától eltekintünk, hogy kicsit túlzsúfolták a gondokat. Nem elég a rasszizmus kikezdése, még kell bele rákos anya is, meg szerelmi történet meg mittomén. Túl sok lesz az már 2 órába. Főleg, hogy ahogy a kezdő riporternő szóra bírja a baromisokéves hagyomány ellenére a feketéket, az egyszerűen jó, és elég lenne a majdnem 2 órára. Addig sosem hallott cselekedet, hogy a cselédek a munkaadójuk ellen mernek beszélni. Érdekes látni, ahogy átbillennek az események, ahogy annyira betelik a pohár, hogy lépni kell mindenkinek.

A segítség értékelés

Olyan 7/10 környékére lőném be. Hatott és jó is volt nézni, természetesen ha az Oscar csaliságán túllépünk, de valószínűleg soha nem nézném újra így sem.

10 hozzászólás a “A segítség (The Help)” bejegyzéshez

 1. éppen a ma éjjeli programom lesz ez,kíváncsi vagyok milyen,hátha ez is bejön mint a többi eddig látott jelölt (artist,moneyball,tree of life)

 2. Szerintem abszolúte tetszetős darab, nyilván nem egy filmtörténeti jelentőségű remekmű, de akinek nem kőből van a szíve annak szerintem tetszeni fog :)

 3. Az Oscar jelölést abszolút megérdemli, én nem éreztem túlzsúfoltnak nálam simán üti a 8/10-et.

 4. Én is mára terveztem be,éppen most lett vége!
  Nagyon tetszett,tényleg mindenki jól játszik,de legerősebbnek a két néger cselédet éreztem.
  A humoros jelenetek is nagyon jók lettek.

  Nálam is 8/10

 5. Nálam is 8/10. Egyedi a történet – legalábbis hasonló témájú film mostanság nem nagyon volt. A 2 főszereplő cseléd nagyon jót játszik, főleg Minny (nem véletlen a Golden Globe). Emma Stone talán egy kicsit háttérbe szorul a többi fehér nő alakításával szemben. Én amúgy nem éreztem túlzsúfoltnak – a rasszizmusra volt kihegyezve, a többi problémát nem éreztem, hogy az előtérbe akarnák nyomni.

 6. Túl pátoszos, egyszerű történet, gyenge szereplőkkel, teljesen Oscar gyanús, úgyis kell mindig valami díjat kapjon egy ilyen faji esélyegyenlőségi film. Emma Stone gyengécske erre a szerepre, mindez egy elcsépelt történettel. Jessica Chastain alakítása volt számomra elfogadható… 4/10-nél semmivel sem ér többet, de biztos Oscarokat kap.

 7. Én már párszor megnéztem. Nálam abszolút 9/10.
  Régen láttam ennyire jó filmet, két órás, úgyhogy kell is, hogy lekössön, mivel 2 óra túl hosszú, hogy a sz..-t lenyomják az ember torkán.
  A kedvencem benne nekem is Jessica Chastain. Emma Stone nem igazán erős. Szerintem a rasszizmus sem annyira erős benne (sajnos), jobban ki kellett volna emelni, hiszen ez áll a középpontban.
  De mégis 9/10! Még párszor biztos megnézem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.