Lucas szerint Han sosem lőtt először

Csak épp elbaszták a jelenetet a forgatáson. Mondjuk nekem megvan a csillagok háborúja könyv is a nevével, abban is Han lő először, ahogy a jeleneteket összehasonlítva is nevetséges Greedo lövése.

THR: People can get fanatical about the movies — how does that make you feel? The puppet vs. CGI Yoda ruckus, and the who-shot-first, Han Solo or Greedo furor come to mind.

Lucas: Well, it’s not a religious event. I hate to tell people that. It’s a movie, just a movie. The controversy over who shot first, Greedo or Han Solo, in Episode IV, what I did was try to clean up the confusion, but obviously it upset people because they wanted Solo [who seemed to be the one who shot first in the original] to be a cold-blooded killer, but he actually isn’t. It had been done in all close-ups and it was confusing about who did what to whom. I put a little wider shot in there that made it clear that Greedo is the one who shot first, but everyone wanted to think that Han shot first, because they wanted to think that he actually just gunned him down.

It’s the same thing with Yoda. We tried to do Yoda in CGI in Episode I, but we just couldn’t get it done in time. We couldn’t get the technology to work, so we had to use the puppet, but the puppet really wasn’t as good as the CGI. So when we did the reissue, we had to put the CGI back in, which was what it was meant to be.

If you look at Blade Runner, it’s been cut sixteen ways from Sunday and there are all kinds of different versions of it. Star Wars, there’s basically one version — it just keeps getting improved a little bit as we move forward. … All art is technology and it improves every year. Whether it’s on the stage or in music or in painting, there are technological answers that happen, and because movies are so technological, the advances become more obvious.

A teljes interjú.

Videók, ha összehasonlítanád a különböző változatokat.

human
írta
2012. 02. 10. 12:58
megjelenés
43
hozzászolás


43 hozzászólás a “Lucas szerint Han sosem lőtt először” bejegyzéshez

 1. Lucasnak inkább hallgatni kéne, ha már érdemleges hozzászólást nem tud adni:)Lehet ez a sok feljavítós marhaság csak azért van, mert 5 év múlva jön egy “The Original Edition” aztán megint legombol egy kis zsét a fanokról…

 2. Meglepetés támadás *2 kritikál találattal.. és a görcs miatt meg elsült a fegyvere Greedonak:)

 3. höhö, hát, azért elég sokakat. soha nem felejtem az eredeti szinkron marha jó Greedo hangját, és természetesen abban a változatban is Han lőtt először. nem akarom nagyon bántani Lucast, de ahogy vénül, láthatóan úgy hülyül szegény. francért kell minden újabb megszólalásával rombolnia a már így sem létező nimbuszát?

 4. “All art is technology and it improves every year.”
  D:
  Zárják már el ezt a háborodottat…

 5. Lucas egy zseni, akárki akármit mond… Ha a seggéről készítene filmet én azt is megnézném…

 6. Ezzel igazából csak annyi a gond, hogy Lucas talán még maga sem fogja fel/hiszi el (vagy csak nem akarja)hogy a Star Wars-szal nem csak egyszerű filmet, filmeket csinált, hanem igenis vallást alapított :D A sok fanboy meg nyilván ki van borulva, hogy a drágaszágát buzerálja a “tervező” :)
  Mondom ezt úgy, hogy én is óriási SW-fan vagyok, és ráadásul – ami miatt sokan fognak leoltani – én már az új trilógián szocializálódott generáció tagja vagyok – , de engem igazából rohadtul nem tud érdekelni, hogy Lucas mit művel a filmjeivel, van ami tényleg javítás, van ami nem kellene az én ízlésemnek sem, de úgyis mindig úgy fog megmaradni bennem az összes, ahogy először láttam.

 7. Han lőtt először, ez a majom meg menjen a fax-ba a hülyeségeivel.

  A CGI yoda nem zavar, de ez egy olyan vaskalapos ragaszkodás a hülyeséghez ami nagyon idegesít.

  Olyan mintha az ET-ről azt nyilatkozná, hogy:

  “Eredetileg is adó-vevők voltak a katonák kezében nem pedig fegyverek, csak elcsesztük a jelenetket.”

  Ba…d meg vén hülye!

  Egy lesz egy zseniből gyökér.

 8. Szerintem kellene még 3 rész hogy kitisztuljon a kép :)
  Sőt az egyik rész mehet Cameronnak a másik pedig McG-nek
  Na ide löjjetek :D
  Csak viccelek. :D

  ui: ki fojtogat az erő segítségével?

 9. JackPackage, nem tudom, biztosan van olyan film, ami a szíved csücske, amit mondjuk kölyökként láttál, ezerszer, nyári szünetben minden nap, vagy hát nagyon sokszor és beléd ivódott minden jelenete. a SW első (negyedik) része egy egész generációnak kb. ilyen. és akkor most képzeld el, hogy egyszer csak elkezdenek variálni vele, átalakítják, megbontják a számodra addig tökéletes egységet, amit a film jelentett.

  Han Solo ráadásul az egyik legnagyobb badass akit elbírt a vászon, erre Lucas elkezd vele buzizni, hogy píszíbb legyen. marhaság. mi van, ha legközelebb egyik lázálmából arra ébred, hogy mennyivel jobb lenne, mikor a Felhővárosban belépnek a terembe, ahol Vader várja őket, Han nem kezdene lőni kérdés nélkül, hanem térdre rogyva esedezne? viccnek is rossz, de miért is ne, hm?

  csiszolja, tegyen bele CGI-t, meg pislogó ewokot, nem árt igazán a karaktereknek, a sztorinak. de legalább a jellemüket ne kezdje már ki, az ég szerelmére.

  mi jöhet még? Indiana Jones ostor nélkül, Frodó Samu nélkül, a Terminator “Hasta la vista, Baby” nélkül…bűn ez a mozibuzik ellen.

 10. Tudom hogy hülyeség bármikor is azzal érvelni hogy “a való életben”, de azért gondoljon már bele kicsit, ki hagyna egy fejvadászt két méterről először lőni?!
  Ha meg mégis, akkor tényleg valószínű hogy ebből a távolságból kb. fél méterrel eltéveszti a célt egy képzett fejvadász, mint ahogy a második videón látszik..
  Lucas elmehet a … . . .

 11. Az a Han vs. Greedo jelenet tudtommal egyfajta utalás a Jó, a rossz és a csúfra… abban volt ehhez hasonló párbaj, ami azzal a sommával zárult, hogy “ha lőni akarsz, lőj, ne beszélj!” (nem szó szerint idézek persze).

  Erre fogja magát a faszi, elk*rja ’97-ben egy sz*r CGI-vel mozgatott nyakkal (komolyan, hát hogy néz már ki az a mozgás?), és most még 2012-ben elkezdi védeni magát?

  “Idioooota! Creatuuuura!”

 12. Én is inkább annak örülnék, ha Lucas az egykor volt zseni inkább a “seggéről készítene filmet”, mint fentebb írta valaki. Bár én azt nem nézném meg, habár a Star Wars legutóbbi “előzményeihez” képest talán mindenki jobban járt volna az említett koncepcióval :)

  Ha meg a “seggéről” forgatna, manapság ez kitenne egy egész sagát, vagy akár a “láthatatlan álla” megkereséséről mindenki jobban járna. Ez a fajta nyúlka-piszka az utóbbi időkben már-már beteges tőle, persze tudom, hogy ezzel zsírozza a kövér bankszámláit tovább, de azért mégis…
  Mekkora marhaságokkal rombolja az utóbbi időkben a saját presztízsét.

  Spielberg haverja legalább megbánást tanúsított, hogy belenyúlt a régi nagy filmjeibe. Nem mintha őt elkerülné a korai meggárgyulás:
  Mikor gondoltátok volna A nap birodalma, Schindler és Ryan után, hogy pont ő lesz, aki forgat majd egy vértelen világháborús mesefilmet, amiben a lövészárkok romantikus naplementében úsznak, a főszereplője meg egy hadtápi kolbászjelölt paci?!

 13. Szerintem senkit nem zavart a nem CGI Yoda…mellesleg a régi trilógia bábja sokkal élethűbbnek hat mint az új számgép figurája… ez a Yoda közel sem egy Gollam, egy pillanatig sincs az az érzésem hogy ez egy létező lény

 14. Én csak Humant szeretném idézni:
  “Lucasra fújunk, Cameronnak elnézzük?”

  Aki nem érti az nyaljon gombot! :)

 15. symor: “Ha meg a “seggéről” forgatna, manapság ez kitenne egy egész sagát…”
  Ez óriási! Bár szerintem lehet, hogy nem tenne ki egy sagát, de az biztos, hogy 4D-ben érezhetnénk a szagát. :D Fenomenális lenne.

 16. B* meg, ez normááális? Még mindig nem értette meg?!? Ő csinálta egyáltalán a trilógiát? Néha már ebben is kételkedem.

  Az, hogy Han lő először, olyan mélységesen adódik Han Solo karakteréből, hogy arra nincs is szó… Egy csempész, aki nem fogja megvárni, hogy valami fejvadász eladja Jabbának. Ő csak a jó öreg lézerstukkerben hisz, nem a lovagiasságban. Lelövi, aztán megy a dolgára, ennyi.

  Pont ebből következik a karakterfejlődés, hogy idővel elkezd némi felelősséget érezni a többiekért, meg a világért, amiben él.

  Aki ebbe ilyen pc baromságot erőltet, az ne csináljon filmet.

 17. Érdekes, ez az évődés azon, hogy ki lőtt először engem valahogy mindig is hidegen hagyott. Amilyen cool módon elsétál Solo a helyszínről, felőlem tök mindegy ki lőtt először, így is úgy is ő volt fölényben a szó mindenfajta értelmében.

  De ahogy páran itt dühödten toporzékolnak azon, hogy miazhogy Lucas szerint Greedo lőtt először… Überlol. :P És még én hittem magam SW fanatikusnak.

  Engem pölö akkor már jobban idegesít hogy a negyedik részt azóta is sokan csak Star Wars-nak emlegetik, mikor pedig annak is megvan a rendes alcíme.

 18. Lucas tényleg egyre szenilisebb, de nem ez a gond, hanem ahogy minden korosztály előtt tisztára akarja mosni karaktereit. Nem kell minden karakternek egyértelműen fehérnek vagy feketének lennie. De h ezt felfogja, sajnos már túl öreg, és valszeg a pénz is sokat játszott a dologban. Tisztára mint egy politikai kampány, ahol arról akarnak meggyőzni minden film után, h amit láttunk nem is úgy volt. Én nem ismerek még egy olyan alkotást ami ekkora átalakuláson ment volna keresztül ilyen rövid idő alatt, ráadásul a kitaláló által megbecstelenítve.
  És ha Han lőtt először, talán már elfelejtette Tucot akitől Lucas ellopta az ötletet ;)
  “When u have to shoot, shoot! Don’t talk!”
  Ennyi. Szimpla western felállás.

  De hallgassuk meg Tuco véleményét:

  http://www.youtube.com/watch?v=iCB3fnXDzew

 19. Amúgy tök egyértelmű, ha Greedo lőtt volna először, akkor ott ér véget a meg sem született trilógia.

  Ja és h a IV. résznek is van rendes alcíme…. Fiacskám, az nekünk öregeknek akkor is csak Star wars marad, mivel amikor mi láttuk, akkor biza még nem volt neki “rendes” alcíme!

 20. És még van pofája a szájára venni a Blade Runner-t… Scott legalább nem ugyanabból él 30 éve.

 21. Képzeld, “fiacskám”, tudom, hogy akkor még nem volt neki rendes alcíme, de gondolom észrevetted, hogy momentán már nem ’77-et írunk, plusz remélem megengeded, hogy engem speciel ez idegesítsen, ha már nektek karót… ööö… fénykardot nyelt, “verjük-a-mellünket-mert-mi-még-moziban-láttuk-az eredeti trilógiát” ősfanoknak is szabad minden változtatáson picsogni egy sort… Köszi.

 22. Én csak egy dologra lennék kíváncsi. Mi lett volna, mi lenne Lucas-szal, ha 77-ben megbukik a az Új remény.

  Mert nincs még egy ilyen ember Hollywoodban, aki ennyire ne csinált volna mást, ennyiszer erőszakolta volna meg a saját gyermekét.

  Nem értem, hogy jön ide Cameron? Lucasba ezred annyi tehetség nem szorult, mint Cameronba.

  Tiszta szívemből imádom a Csillagok háborúját, rajongok mind a 6 film minden percéért, de ez a Lucas egy segg hülye forma, akinek bejött egy ötlete és azóta se csinált semmi hasznosat.
  És itt nem kell azzal jönni, hogy irigykedek, meg csináld utána, meg nem másnak, neki jött ez a Star Wars ötlet, de akkor is, azért ha valaki művésznek, rendezőnek tartja magát, akkor 30 akárhány év alatt illett volna még lerakni valamit az asztalra, rendezőként.

  Igaz, ott a Jones, de azért abban Spielbergnek is ott a keze rendesen. Mennyi élménnyel lennénk szegényebbek, ha mondjuk Spielberg is 75-ben azt mondja..héé, én most 30 évig azzal fogok foglalatoskodni, hogy kiegészítgetem a Cápát. :)

 23. human: az nagyon nem a wiki volt. egyedül tolkinnál használtam. a többi nem az volt. ugyan a végéről tényleg lehagytam a forrásjelölést, de akartam korrigálni. de most már mindegy. ha neked ez nem felel meg akkor hagyjuk az egészet.

  szerintem jól megvilágította volna lucas érdemeit és hiányait. de ti csak egy oldalról vizsgáljátok a dolgot. végeztem.

 24. ungarosaurus: rendben, wiki és origó? szerintem is vannak érdemei Lucasnak, de azért kicsit vicc amit csinál mostanában.

 25. Lucas tényleg egy kisebb zseni volt, de egyszerűen belehülyült a SW-ba. Régen túl kellett volna lépnie rajta, de nem tud. És azért nem tud, mert megteheti. Nem szorítja az idő, meg a pénz.
  Egy egyszerű hasonlat. Egy zenész magától sose adna ki egy lemezt, mert még itt egy kicsi változtatás, ott egy kicsi újrakeverés. De véges a stúdió idő, meg basztatja a producer is, szóval megválik tőle.
  Lucasnak megvan a módja, a lehetősége, hogy elszórakozzon a kis művével, és ebbe hülyült bele. Egyszerűen csak nézzétek meg az eredeti filmeket, ezt a szerencsétlent meg hagyjátok lógva. :)

 26. 6 éves koromban láttam először a trilógiát, azóta meg még sokszor, imádom az SW-t és totál leszarom ki lőtt először. :) A DVD-n mellesleg egyszerre lőnek. De oké, elfogadom, valakit ez zavar. Azt viszont sose fogom megérteni, hogyan lehet azon kiakadni, hogy a hülyén kinéző és mellesleg az eredeti trilógiásra se hasonlító első részes Yoda baba helyére CGIt rakott be. Vagy, hogy felújíttotta a trilógiát és így végre kinéz valahogy a CGI. Vagy, hogy lecserélte a Jedi visszatér fapados/szarzenés végét egy grandiózusabbra. Vagy, hogy a Cloud City a Bespinen vagy Mos Eisley is kinéz valahogy végre. Meg, hogy a Birodalom visszavágban is Ian McDiarmind az Uralkodó. Ezekkel mi a baja a sok “hardcore” fannak, de komolyan?

  Azzal meg pláne nincs baj, hogy pár évente moziba küldi a filmjeit. Én speciel az eredeti trilógiát még sose láttam moziban így amikor eljutunk addig a konvertáltakkal tuti beülök rá. Lehet a 3D szar lesz de a film nem.

 27. Most mééér kell egyfolytában hazudnia? :(
  Egyre inkább az az érzésem, hogy Lucas nem több mint a legszerencsésebb ember Hollywoodban.

 28. Fú srácok, azért valamit tisztázzunk: Nem az a baj első sorban, hogy George hetente átírja a saját 30 éves filmjeit. Abban még többé-kevésbé igazat adok neki, hogy ő csinálta a filmeket, az ő joga eldönteni, hogy hogy rontja el meg hogy nem. A gond ott van, hogy George szíve szerint eltörölné a föld színéről az összes olyan példányát a régi trilógiának, ami éppen nem a legújabb verzió. Red Letter Mediáék jól rávilágítottak, hogy ha a mindenkori felújított változathoz meg lehetne venni egyúttal az eredeti moziváltozatot is egy szép dobozban, akkor senki nem pattogna, és végre béke lenne a galaxisban. De nem lehet. Sőt lassan ott tartunk, hogy azok George szerint meg se történtek.
  Amúgy eredetileg Han lőtt először, később Greedo lőtt először, újfent pedig egyszerre lőnek. Mi a faszt csinál ez az ember?

 29. Szerintem Lucasnak igaza van. Nyilvánvaló, hogy Greedo lőtt először, Han Solo ilyet nem tenne, nem fér bele a karakterébe, elvégre ő a jó fiú.

  Mellesleg én is elmegyek rá moziba de csakis a Jar Jar-os jelenetek miatt, szerintem ő a mindkét trilógia legfontosabb karaktere. Gyönyörű jellemfejlődésen ment át.

  Mellesleg az új trilógia sokkal jobb mint a régi.

 30. Ja persze.. Han karakterébe nem fér bele.. Persze, de az első felvételeken a Cantinában két prostival nyomta :P Én ősrajongó vagyok, szóval be lehet kapni :D Az eredeti trilógia a király, már akkor néztem SW-t amikor még a legtöbb fikagép gondolat sem volt. (cirka 1985)

  Simán Han lőtt először, csak a mai pussyknak ezt már nem lehet beadni, ezért kellett elcseszni az ET-t is, puska helyett adóvevőt a nép kezébe…

  szégyen b+, legközelebb mi jön? Bőrpofa kezébe chainsaw helyett csokor virág?

 31. teljesen értelmetlen a vita, mert greedo nem is lőtt. ez abszolút nyilvánvaló. csak később lett odafirkálva, és rettenetesen el is rontotta a jelenetet.

 32. Han karakterét talán legjobban a Randomstuffon is posztolt Be like Han filozófia jellemzi:

  “So Han’s walking down the halls of Bespin with his old friend Lando. Leia’s there, and lookin’ good. Han thinks he’s off to dinner – maybe some wine, a little flirting, and then back to the ol’ guest quarters with Her Hotness.

  But the door opens, and there’s Darth Vader.

  Han doesn’t look incredulously at Lando; he doesn’t duck or run away. What does Han do?

  He starts shooting at the motherfucker. He starts shooting.

  Be like Han.”

  A karakterére pedig kimondottan jellemzo is hogy csak o lott. Sot a motivációja is elejinte teljesen onzo (penz). Az uj 3 SW meg egy kalap szar. Mintha nem is ugyanaz az ember rendezte volna…

 33. Számomra marhaságnak hangzik az, hogy Solo megvárja, míg a vérdíjért küldött fejvadász megpróbálkozik megölni őt. Miért várt volna? Ő nem egy jólelkű pacifista jedi, hanem egy kib’tt csempész, aki még ha nem is hidegvérű gyilkos, de biztosan megvédik magát.
  Meg mekkora marhaság már a blue rayes verzió! Ha Greedo lő először, akkor hogy a péniszbe lő 1 méterrel Han feje mellé 2 méterről? Elszúrták ezt.

  Arról nem is beszélve, hogy nyúl a fegyveréért, tehát használni akarja!! Akkor miért mondja azt Lucas, hogy “azért változtatott a jeleneten, mert azt sokan félreértették: azok, akik azt szerették volna hinni, hogy Han Solo egy hidegvérű gyilkos.”
  Miért, nem lő le egy csomó gárdistát??? Nem lövi szét az űrhajókat? Nem segít felrobbantani egy Halálcsillagot x ezer emberrel a fedélzetén? Nem tüzel egyből Darth Vaderre a Birodalom visszavágban?
  Ha nem ő lőtt volna először, az épp, hogy elvett volna a karakteréből. Ki akarja nyírni Greedo-t, ez egy vadnyugati párbaj Mos Eisley-ben, még a sivatagos lepukkant kocsma is megvan, egyértelműen westernes (Jó, a rossz és a csúf) felfogásban Tehát:
  A) a fejvadász gyorsabb nála, de 1 méterrel mellé lő.
  vagy
  B) Han a gyorsabb, lelövi Greedo-t, ezért téveszt célt a lövése.
  Mégis melyik a valószínűbb?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.