Hadak útján (War Horse)

Az Artistot ünneplik, mert némafilm 2011-ben, Spielberg pedig menjen a fenébe, mert a Gone With The Wind a kedvence, és ezt be is mutatta? A sok War Horse oltás között az embernek szinte kedve támad megvédni a filmet, pedig nagyon messze van a tökéletestől.

Joey és a fiú

Odáig egyetértünk, hogy a Hadak útján Oscar jelölése egy vicc, kivéve talán a fényképzésért járó. Az egész ott van rögtön elrontva, hogy a forgatókönyv rossz. Nem elég, hogy borzasztó klisés, de a karaktereket borzasztóan építi fel. Ez azért probléma, mert sokan nem tudnak együtt érezni egy lóval (nem mindenki SJP), kell nekik az, hogy az emberi szereplő motivációja szívül üsse őket, izguljanak az ismételt találkozásért. Ebben gyenge a War Horse: az összes emberi szereplőben. A kitalálható fordulatok se segítenek azért.

A fentebbihez talán el kellett volna árulnom a film történetét is. Na jó, üsse kő. Egy fiúról és a lováról szól. Ez utóbbi anyagi okokból bevonul katonának az első világháborúban, rengeteg borzalmon esik át, a fiú pedig próbálja felkutatni.

Amivel gyorsan szembesül mindenki aki nézi: a tényleges főszereplő egy ló, és kész. Itt rögtön elvérzik a film sokaknál, hiszen mint mondtam, a forgatókönyv az emberi karakterekkel nem bánt jól. Egy védtelen állat szemszögéből pedig még rosszabbnak tűnhet a háború. Amúgy igazi harcosként minden háborús dolgoz átél, felvonul az összes húzás ami egy emberrel történne abban a környezetben, meg még egy kicsit több is, hogy végül a karácsonyi fegyverszünetet is beletuszkolhassák a filmbe.

War Horse immáron tényleg a csatamezőn

Ami miatt mégis végignézhető, sőt, akár élvezhető filmélmény, az Spielberg rutinja. Nagyon ért az érzelmi manipuláláshoz az öreg, ezt most újra bebizonyította, hiszen a klisés húzások, a katasztrofális párbeszédek között is van rengeteg jelenet ami hat. Nyilván megkaphatja a giccses jelzőt is párszor a ló tekintete, de ha te nem voltál szomorú a tankos jelenet előtt… nos akkor téged elért a forgatókönyv legnagyobb hibája, ez van.

Mindezt úgy megrendezve, mintha az Elfújta a szélt néznénk néhol. Az a művies bevilágítás, az a túljátszás, mondom, War Horse is a 2011-es nosztalgiarohamos, tiszteletadós művek sorába állt be. Nem mond újat, nem ad semmit a filmművészethez, de jó volt megnézni.

Hadak útján értékelés

Egy dolog biztos, nem akartam volna ezzel a lóval találkozni a világháborúban. ha megnézitek a filmet majd megértitek miért. A másik, hogy valahova 7/10 környékére simán feltornázta magát. Mondom, az Oscar jelölést kicsit viccesnek tartom, de esélye a győzelemre azért a nulla körül van, szóval mindegy, nézni meg egyszer kifejezetten jó volt.

22 hozzászólás a “Hadak útján (War Horse)” bejegyzéshez

  1. Már egy hete nézem… el fog tartani egy ideig.
    Örülnék inkább egy Band of Brothers sorinak a mestertől vagy esetleg egy ifjú indiana Jones filmnek :)
    De ez sajna nagyon “hangulattalan” film lett…

  2. Itt csücsül egy ideje arra várva, hogy megnézzem, de nem bírom rászánni magam, pedig szeretem a lovakat, meg sok jó színész van benne. És mégis attól félek, hogy baromi uncsi lesz. Te sem annyira tuszkoltál felé ezzel a posttal. :-)

  3. ezzel is úgy vagyok mint a midnight in paris-al, itt van a gépen 2-3 hete de vhogy nem bírok nekiülni,főleg h nem is bírom a lovakat,és nekem ha állat a főszereplő akkor maradjuk animációnál inkább,az nekem vhogy hitelesebben átjön (filmen nem jut eszembe egy se ahol állat a főszereplő és tetszett,igen,a lassiet is utálom)
    ha nem oscarjelölt valószínűleg sose venném elő (ahogy a legtöbb jelöltet az évek során)
    azért remélem pozitív csalódás lesz ez is mint a Help, The Descendants, Artist

  4. Hát, én megnéztem egyszer, néhol szép volt, néhány helyen semmilyen, de végig olyan érzésem volt, hogy valami hiányzik. Egyszer nézhető. 10/5.

  5. Mondjuk a sok klisés jelenet tényleg ront a filmen..Bár engem, ami fel idegesített az a főszereplő srác hangja..akárhányszor megszólalt, akkor inkább egy szegény fogyatékkal élő, bamba srácot tudnék elképzelni..szóval rémes………

  6. A sok negatív kritika ellenére, engem még mindig érdekel a film. Leginkább a háttere, környezete miatt. Kevés film játszódik a Nagy Háború korában/környezetében. Bár az előzetes alapján én is érzem, hogy mekkora giccs és kliséhegyekből épül fel.

  7. Tényleg klisés, meg hatásvadász, meg ilyesmi, viszont ennek ellenére meg tudott fogni,voltak nagyon jó részei. Pici SPOILER
    Például a két ellenséges katona alkudozása a csapdába esett ló fölött nagyon jól sikerült jelenet volt. Zene se volt kutya, dehát John Williams… Jóindulatú 8 pont.

  8. “look at my horse, my horse is amazing” De most komolyan ezt oscarra miért? ki? hogyan? Én se azt mondanám, hogy rossz film, de ahogy elnéztem ezt a bődületes hülyeséget senki nem érti, ennyi erővel a transformers 3 is mehetett volna legjobb filmre, az a látvánnyal manipulál ez meg az érzelmekkel.

  9. spoiler?
    én egyedül benedict cumberbatch miatt néztem meg, és igen hosszúnak éreztem azt a két és negyed órát, amiben nem szerepelt :P
    nem volt rossz film, csak giccses, leginkább gyerekfilmként kategorizálnám…..

  10. Ez akárki szerint jobb,mint a j.edgar(kritikák,oszijelölések,mégazimdb-n is).
    Hát bizony f.ck u humankind.

  11. Spielberg egyre szentimentálisabb lett, ez a film totális kaptafa a sikeres filmre, de a folyamatos érzelemkifejező zene és a gyenge színészek és a lagymatag (totálisan kiszámítható) sztori egy vasárnapi Váratlan utazásos Hetty-nénis film izgalmi állapotával ér fel, giccses, nyálas, hatásvadász, és ezeket a babérokat Joyeux Noël c. film már learatta. 2/10 szerintem (moziban nem éri megnézni, maximum randira csajjal)

  12. Én is csak Benedict Cumberbatch miatt nézném meg, de olvasva a kritikát, meg a hozzászólásokat lehet, hogy ez most kimarad…

  13. Nekem összességében tetszett… igen, hatásvadász, de van ahol így is nagyon jól működik. Igen, nem áll össze annyira, mint x másik Spielberg film, de azért bőven nézhető. Plusz nekem nagyon-nagyon tetszett a fényképézés, végig, és a korai színesfilmek megidézése is bejött.

  14. Kritika alapján azt hittem, legalább 4-5-re fogod pontozni, 7-est soknak tartom az írás alapján.

    Nekem egyébként bejött a klisék ellenére is. Sajnos a történet végig kiszámítható volt, így a 7 pont reális.

  15. Michael Morpurgo megindító története az angol ifjúsági irodalom klasszikussá érett remekműve, melyből az egyik legnagyobb hollywoodi rendező, Steven Spielberg készített filmet.

    istenem igy múlik el a világ dicsősége vajon hány iró, költő, rendező érte már meg hogy a történetein felnőtt generáció nem érti miről mesél vagy miről akar mesélni az öreg mestertalán ha több autobot vérfarkas vámpir vagy varázsló szerepelt volna a történetben…

  16. másrészről ez nem is csoda. azok a fiatalok akik a mozibajárók gerincét alkotják akik hozzáteszem egyre kevesebben vannak hisz ha nem fantasy vagy robotos vagy szuperhősős filmet vetitenek elég nehéz a pc vagy konzol elől kirobbantani. ez a generácio valamikor a rendszerválttás tájékán születtek akik 5-6 évvel később mikor már elvitték őket moziba nem spielberg filmre ültek be hisz a mester akkor már annak a generációnak késziett drámákat akik az ő filmjein nőttek fel a 80-as években vagy előtt akárhogyis spielberg filmet az értmeg aki ismeri az elbeszélő stilusát. az ért a borhoz aki szereti a bort aki meg nem igyon kólát

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.