Kidumáló: Az éhezők viadala (The Hunger Games)

Mivel nekem a hétvégén biztos kimarad, de Amerikában hatalmas hiszti övezi épp, és itthon is akad pár rajongója a könyveknek, így mindenképp szóba kell hozni ezt a heti premiert. Tessék beszámolókat írni, milyen lett az adaptáció, milyen lett a könyv ismerete nélkül. Természetesen a spoilereket jelölve, hogy ha valaki ez alapján döntene, akkor se fusson a film végébe.

Katniss az éhezők viadala előtt

A könyv maga egy jövőbeli országról szól – Amerika romjai elvileg, de az emberek száma valahogy baromi kevés végig, inkább egy sima országnak érződik – ahol a fejlett főváros, a hatalom elnyomásban tartja az alá tartozó körzeteket. Mindez egy évente megrendezésre kerülő viadalban teljesedik ki, amin az összes körzetből egy 12-18 év közötti fiú és lány kell részt vegyen. Ezzel szimbolikusan emlékeztetik a körzeteket a 74 évvel ezelőtti lázadásukra, ami természetesen rosszul sült el anno.

A csavar, hogy ezt a viadalt a tévé is közvetíti, még jobban az elnyomottak képébe tolva a helyzetüket, és csak egy túlélő lehet. Ő utána jól él, de 23 gyerek meghal ezért. És pont a tévé szál miatt nem is elég ám az arénában helyt állnia a harcosoknak, hiszen kintről os kaphatnak segítséget, ha a gazdag közönség kedveli őket, akkor vehetnek nekik olyasmiket, amik segíthetnek a túlélésben. Egyszerűbben: a vérengzés közben kifelé is játszaniuk kell.

Az egész amolyan Ókori rómaiak & Running Man & Battle Royale keverék, bár az írónő váltig állítja, hogy ő nem látta/olvasta az utóbbit, csak amikor a könyve megjelent akörül szóltak neki róla. Elhisszük, vagy nem, hiszen elég sok hasonló “húzás” van az egészben. Nem akarom elspoilerezni, de a viadal során levő húzásokra gondolok, nem arra, hogy gyerekek küzdenek vagy akármi.

Az előrejelzések szerint hatalmas lesz a bevétel a nyitóhétvégén, szóval a folytatások szinte biztosra vehetőek. Mivel sokszor előkerül, hiszen Meyers ajánlja a könyvet, ezért tisztáznám: a Twilightnál jobb a Hunger Games, de ezért itt is egy főszereplő tini lány, és szerelmi háromszögben vergődés az egyik főbb szál, csak közben komolyabb téma a másik. Érdekes egyveleg. A könyvek remek ponyvák voltak, minden hibájuk ellenére is, gondolom a filmmel sem lesz ez másképp, akármilyen rossz casting Peeta.

Tippre 7/10, nyugodtan elmehetnek rá a fiúk is a barátnőjükkel, nem fog annyira fájni, mint a csillogó vámpírok.

104 hozzászólás a “Kidumáló: Az éhezők viadala (The Hunger Games)” bejegyzéshez

 1. Teljesen jó volt, inkább 8/10 szerintem mint 7/10. :P Miközben néztem nem éreztem kirívóan jónak, aztán a végén csak lestem milyen gyorsan elment a 2,5 óra. Jennifer Lawrence zseniális volt (ez mondjuk nem meglepő, tudtuk előre), a mellékszereplőket kiválóan összeválogatták.

  SPOILER !!!!!
  (Mikor Donald lenyomta az ‘I like you. Be careful.’ szöveget az például óriási volt.)
  SPOILER !!!

  Alapvetően csak néhány problémám volt:

  1. Hutcherson sráccal nem sikerült megbarátkozni, nem tudom miért.
  2. A film második fele jobb lett volna nem pg-13-ban, de megértem hogy nem mondtak le egy hatalmas összegről a készítők egy R besorolással.

  Most olvasom beérkeztek az első napi számok Ausztráliából, $1.8M lett. Összehasonlításképpen Iron Man $1.0M volt, Transformers 2 $1.2M

 2. Ja és egyébként amivel a legnagyobb gondom volt, hogy a viadal többi karaktere el volt hanyagolva picit. Még olyanok is mint Rue, Clove, Tresh vagy Cato. És én egyébként nem olvastam a könyvet, mégis le merném fogadni, hogy sokkal többet foglalkozik a könyv ezekkel a karakterekkel.

  Az érem másik oldala viszont, hogy 3,5 óra nem igazán kivitelezhető már, franchise indító filmet meg nem akartak ketté vágni.

 3. Olvastam a könyvet és az eleje még tetszett is, az UTOLSÓ 30 oldalig :/ ennek fényében a filmben is valószínű, hogy lesz egy számomra ODA NEM illő történés.
  Viszont ha a készítők azt a részt átírták, akkor a film lehet hogy jobb lett mint a könyv :D

  Aki látta attól viszont kérdezném, hogy a trilógia más részeiből is tartalmaz részeket a film? (mint pl a Darren Shan filmnél, ahol a filmben már a 7dik kötet történéseit is bele sűrítették :/)

 4. Már a tvájlájtot sem néztem meg, ezek a mai tinifilmek a sok csöpögős szerelemmel, meg csillogással nem jönnek be.. Gondolom semmi vér, erőszak, brutalitás, bár ha így lenne írjatok, mert akkor nézős, amúgy kuka az eddigi infok alapján.

 5. “Gondolom semmi vér, erőszak, brutalitás, ”

  húúú, szörnyűség. akkor már csak rossz lehet. (nem mellesleg, hö? itt ölik egymást az emberek és ez is kevés?

  “a sok csöpögős szerelemmel, ”

  fúúúj, a szerelem rossz. fúj. köp. köp. várd ki, aztán rájössz, ha nagy leszel.

 6. Annyi vér van amennyi belefért a pg-13 besorolásba, ez van. Ha te lennél a producer te sem dobnál el egy 8 (talán 9) számjegyű összeget a több brutalitás kedvéért.

 7. Csak Human felcsigázott a Battle Royale hasonlattal, mert ha olyasmi lenne, akkor nézős lenne, de az, hogy virágokkal ütögeti egymást 2-3 gondosan szőrtelenített mellkasú fiú, hát arra nem vágyom :D (tvájlájt is valami hasonló okosság volt, dobtam is :D)

  Nyilván ennek is megvan a közönsége, én a nyolcvanas években szocializálódtam, szóval nekem azért több kell egy jól belőtt sérónál meg néhány mosolynál :D

 8. Ale: a könyv sem bontja ki jobban a versenytársakat. Mindenki más, aki nem főszereplő, csak skicc.

 9. Jó érzés fog el hogy amcsiban sikeres egy olyan könyv ahol gyerekek ölnek gyerekeket
  Én annyira vonzónak tartom magát az alapötletet. Aki nem hallotta még egy sérült gyerek jajgatását csak az tudja dicsérni ezt a sztorit. :/

 10. En nagyon megijedtem amikor csak tizeneves csajokat lattam az egesz teremben, baratnöm csak csititott, hogy ez csak nagy veletlen, nem kell felned, nem lesznek csillogo vampirok benne!

  A Film nekem 7/10-es kb, lekötött, annak ellenere, hogy a PG-13 NAGYON erezhetö volt, az hogy csajoknak csinaltak a filmet, es hogy egyetlen egy bonyolult mondat nem volt a filmben (ertsd nemetül neztem, es nem vagyok profi benne, megis siman ertettem mindent.)

  Battle Royalt olvastam, az volt a merce szamomra, ami uj volt nekem az a sok elökeszüles a csata elött es a feszenges, az nagyon tetszett!

  !!! Lehet pici SPOILER a vegehez, de ezt ugy is tudjak akik lattak mar trailert:

  A 2,5 ora kellett, de a vege nem tetszett! Olyan erzesem volt mint Dustin Hoffmannak a Stranger Than Fictionban, amikor megkapja az atirt könyvet amiben Will Ferrel nem hal meg. Jo-jo, de nem lett igy remek! Emiatt nem lett nekem 8/10-es gyerekfilm! Nem ütött akkorat a vege, inkabb csalodas volt a hangulat, de gondolom a könyvben is ugyanez volt. Rossz erzessel jöttem ki, es egesz este ideges voltam utana, de nem a jo idegesseg mint egy jo filmnel.

 11. Amit meg nem ertettem, hogy volt a District 12, a nagy orszag egyik lepratelepe, de a felsorakozott gyerekek kb 100-an voltak. Azt hittem millio gyerekböl valogatnak itt.

 12. blade78, akkor bizonyára még nem hallottál a Legyek ura c. kisregényről a Nobel-díjas William Goldingtól (1954), amelyben szintén gyerekek ölnek gyerekeket, és amelyben a témának hatalmas művészi ereje van, a regény világhírű, nemcsak Amerikában örvend nagy népszerűségnek, hanem az egész világon. Nekünk külön tanították a gimnáziumban.

  Ugyancsak van művészi irodalmi előzménye a filmbeli lottósorsolásnak: Shirley Jackson: The Lottery (1948) című immár klasszikus novellája, amelyben hasonló hangulatú sorsolás zajlik a népesség szabályozása érdekében, mint ebben a filmben (csak a trailert láttam, de bakker még a ruhák is az 1948-as Lottery-re emlékeztetnek). Jackson novellája brutális és a lottósorsolásba a gyerekek is beleesnek, mint kihúzható tételek, tehát benne van az esély, hogy ők is agyonverhetőek. A Lottery úgy tudom, szintén középiskolai tananyag az USA-ban.

  Azt az egyszerű dolgot kéne felfogni, hogy ha egy műben gyerekek ölnek gyerekeket, az nem azt jelenti, hogy ez a szerző szerint jó dolog, hanem talán éppen ellenkezőleg. Ahogy pl. a Terror Háza sem azért alakult, hogy a terrort éltesse és népszerűsítse…

 13. Flo2-vel teljesen egyetértek, a filmet csak ma-holnap nézem majd, úgyhogy arról csak később nyilatkozok:).

 14. Flo2
  Az nem teljesen erről szól… valszeg te csak a filmet láttad, olvasni nem olvastad. Ez egy egész más történet.
  Kényszeríteni ölésre, majd a szenvedésükben gyönyörködni közel sem ugyan az.
  Keress más példát… vagy inkább hallgass mert a félművelt az még mindig csak műveletlen…

 15. Én már láttam, és olvastam a könyvet is, úgyhogy nagyjából tudtam mire számítsak. A könyv simán 8/10 lett nálam, pedig be én a darkosabb sci-fy, high fantasy-t kedvelem. Nem tom valahogy megfogott. Nah jó talán az is közrejátszik, hogy egyszerre olvastam a 3 kötetet, és úgy azért jobb mint ha csak az elsőt.
  Viszont látva az igen gyakori f*s kategóriás könyvadaptációkat, a filmtől nem sokat vártam és abszolút kellemes csalódás lett. Baromi jó adaptáció szerintem. Ott nyúltak a könyvhöz ahol kellett, de óvatosan nem megerőszakolva azt, és mégis sikerült egy elég jó filmet lerakni az asztalra. A PG13 egyértelműen nem tett jót, a könyv brutálisabb emlékeim szerint (főleg a végén a “kutyák”), de érthető miért ragaszkodtak hozzá. Lawrence kisasszony nem először bizonyít, most is egyértelműen elvitte a hátán a filmet, a Peeta-t alakító srác viszont nem volt nagy eresztés. Donald Sutherland, Woody Hareldson is hozta a kötelezőt, úgyhogy igazából nagy bajom nem volt a színészi gárdával.
  Látvány, CGI ott volt a szeren, összességében eléggé élvezetes 2,5 óra volt, bár nem fogja megváltani a világot. Mondjuk 7/10, és várom a 2. részt (ismerve a könyvet, ha marad ez a készítői stáb, az sem lesz bukás).

 16. blade78, sajnálom, de nem vagyok sem a gyereked, sem a kutyád, hogy azt mondd nekem, hogy hallgass, én nem mondok ilyet senkinek.

  Sem a filmet nem láttam, sem a könyvet nem olvastam, és az a vicc az egészben, hogy lehet, hogy egyiket sem fogom. Magára a témára figyeltem fel, mert érdekelne, ha volna benne társadalomkritika, de attól tartok, nincs, vagy nagyon lebutított, ami kár. Nem ártana, ha egy mai tini célközönségnek valaki értelmesen bemutatná és leleplezné ezt a valóságshow-világot, amiben élünk. Igen, ilyen túlzásokkal, hogy ez emberéletekbe kerül nap mint nap. Kényszeríteni ölésre, majd a szenvedésben gyönyörködni, igen, ez ismerős több értékes műből is, amelyek azzal szembesítenek minket, hogy a megfelelő propaganda hatására, vagy terrorisztikus elnyomás alatt hogyan győzzük meg saját magunkat is arról, hogy a kegyetlenség jogos (mert ez egyszerűbb és kényelmesebb, mint szót emelni ellene és szembeszállni a többséggel).

  Ami pedig a félműveltséget illeti, bírom, amikor olyanok oktatnak ki erről, akik pl. az “ugyan az”t külön írják.

 17. OFF
  “Magára a témára figyeltem fel, mert érdekelne, ha volna benne társadalomkritika, de attól tartok, nincs, vagy nagyon lebutított, ami kár. Nem ártana, ha egy mai tini célközönségnek valaki értelmesen bemutatná és leleplezné ezt a valóságshow-világot, amiben élünk.”

  Flo2 olvasd el a könyveket. A komplett sorozatot (nem tom magyarul van-e 2. 3. rész). Anélkül hogy elspoilerezném, igen, itt van/lesz társadalomkritika.

  Spoiler bár nem nagy!

  Lázadás fog kitörni a Kapitólium ellen a 2. részben. A 3. már kompletten erről szól. Felvetődik itt a gyerekek egymást ölik morális oldalaitól elkezdve, a körzetek életvitelei közötti különbségeken és ennek okain át elég sok minden, bár azért alapvetően nem ez a fő motívum, hanem buktassuk meg a Snow elnököt mert ő olyan gonosz… :)

 18. Nem arról volt szó,hogy ez előtt vetítik le a tvájlájt előzetesét? ahol mi voltunk,ott nem vetítettek semmilyen előzetest…(Corvin)

  Egyébként a filmről: nekem tetszett,meg nem is. olyan volt az egész,mint egy jó étel só nélkül. valami üresség végig ott volt. pl az alapmotivációja a filmnek teljesen hiányzott,nem lett elmondva…oké hogy van 12 körzet,de hol,miből lett? mert azért egy körzetből ott kivonult 100 gyerek…hát nem hiszem hogy annyi maradt…szóval már itt sántított az egész.
  A másik amit nem értek az ilyen posztapokaliptikus filmekben,hogy miért előírás,hogy a gazdag embereknek színes hajuk legyen,meg agyon legyenek sminkelve,idétlen ruhát hordjanak? ez miért kell? komolyan amikor a nőt megláttam a bíbor kosztümében,fehérre vakolt fejjel,majdnem felálltam és kimentem a moziból. Ráadásul úgy nézett ki mint egy transzfesztita.
  Ez nagyon zavart a filmben,és sokszor nevetségessé teszi az egészet.

  Szóval ezek negatívumok nálam,de ettől függetlenül nem bántam meg,hogy megnéztem, de ez meg egyedül Jennifer Lawrance miatt van. nagyon jól játszott szerintem, nem sokat beszélt,de a szavainak volt súlya.
  Nem pontozok,ugye a könyvek miatt lesz folytatás, kíváncsi vagyok mi lesz belőle. A könyvet viszont nem olvasom el, mert annyira nem keltette fel az érdeklődésem.

 19. Kellemes csalódás volt, mert elég hűen követi a könyvet, az apró változtatások pedig nem zavaróak.

  Na jó, max 2 dolgot képzeltem el másképpen: a 12. körzetet körbevevő kerítést nagyobbnak (amolyan Jurassic Park félének :D ), illetve Snow elnök kinézetét.
  Sutherland jó választás volt, ami viszont nem tetszett, hogy a könyvekből egy ápolt őszhajú ember jön le, eközben Sutherland meg nagy lobonccal és “ápolatlan” szakállal volt (a bajszának egy része be is lógott a szájába:D ).
  Szóval jobban bírtam volna, ha kicsit megnyírják a haját, és a szakálla meg olyasmi, mint ami a játékmesternek van.

  A Galet alakító srác tényleg tenyérbemászó volt, nem kicsit idegesített, de szerencsére keveset szerepelt.

  Ami nagy pozitívum a könyvhöz képest, hogy nincs szó Katniss belső vívódásáról, szerencsére.

  Viszont kicsit elcsépeltnek tartottam, hogy vagy 3-4x bejátszották a kenyeres részt, hogy minden “buta” néző felfoghassa a mondanivalóját.
  Szerintem elég lett volna egyszer.

  Ja, és hatalmas +: nem volt Twillight előzetes a film előtt!:D
  Avengers és Prometheus, meg vicces Ameriaki Pite felhívás a mobilokra. :)

 20. Flo2
  mobilról úgy irok ahogy tudok.
  És ráadásul meg sem értetted mit is írtam. Érted? Dehogy érted…

 21. Ja, max még annyit tudnék hozzátenni, hogy kicsit szerintem túl hightechnek volt mutatva a Kapitólium.

  Oké, fejlettebb, mint a Körzetek meg minden, de azért éreztem pár túlzást.

  Főleg a vonatos résznél, amikor mondják, hogy óránként 200mérföldet megy, aztán utaznak vele vagy másfél napot.
  Körbejárják a fél világot?:D

  Spoiler
  Meg, hogy csak úgy előbújnak a földből a végső szörnyek..
  Spoiler vége

  De összességébe annyira nem volt zavaró, legfeljebb egy picit szurkálta a bennem lévő geeket. :D

 22. Miért hasonlítjátok a Twilighthoz? Oké, h van benne 2 srác,aki odavan a főszereplőért, de ezen kívül mi a közös? Itt semmi nyáladzás, ömlengés nincs, KAtniss kb. le se …-ja az első könyvben ilyen téren őket, többször is említve van h nem érez szerelmet egyik iránt se,stb. Lehet a filmben ezt kicsit átalakítják (még nem láttam),dehát na! :P Ne ijesszétek el az embereket! :D

 23. Tegnap láttam a filmet, olvastam a könyvet is. Szerintem nagyon sok mindent ügyesen ültettek át a filmbe. Összességében csak egy picit csalódtam. Miért?

  SPOILER:

  Amikor elkezdődik a játék a bőségszarunál, totál el lett rontva. A trailer alapján a film egyik csúcspontja. A filmben viszont totál nem tetszett, hogy leveszik a zenét, és alig mutatnak valamit. Értem én, hogy pg13, de azért ez tényleg kevés volt. Ráadásul én nem voltam képben a besorolással, és amikor a film elején legördült, hogy 16 éven aluliaknak nem ajánlják, akkor részben megkönnyebbültem. Szinte semmi vér, vagy erőszak, ahhoz képest, ami indokolt lenne a téma alapján.

  A vége volt még kicsit elsietve, de a film többi részével teljesen meg voltam elégedve.

 24. Számomra a film picit csalódás volt. Annyi helyen olvastam előtte, hogy ilyen könyvhű, meg olyan jól visszaadja a sztorit.
  Nekem pont ez hiányoztak, azok az apró dolgok, amik megadták Katniss gondolkodásmódját, hogy mit miért, tesz, mikre emlékszik.

  SPOILER szerű
  A kegyetlenség nagyon alul maradt szerintem, többet mutathattak volna az előző viadalokból, pl amikor valaki előbb indul el a bőségszaruhoz és felrobban.

  Kellett volna a feelinghez, hogy a mutánsok a halott résztvevőkből készültek, hogy Ruta virággal beborítása mennyire “lázadás”, amit ki is vágnak az adásból. Mert ő nem egy halott gyerek, csak egy szórakoztatóeszköz.
  És ami nagyon nem: Katniss – aki erős, ő gondoskodik az anyjáról és a hugáról, és mélységesen megveti az anyját, a gyengesége miatt – Mi a francok kuporog az esőben a pékség előtt???

  Jennifer Lawrens: Hát már az előzetesben sem tetszett, elhiszem én, hogy nagyon jó színész, de az itteni játéka leginkább a Bella fapofa alakítást juttatta eszembe.

  De még ezek ellenére is azt kell, hogy mondjam, hogy tetszett a film.
  Az Aréna makettjét, ahogy megcsinálták, ahogy berakták az egyes elemeket, az zseniális ötlet volt.

  Nekem 7/10

 25. Nyugtasson meg aki nálam jobban ért az íjászathoz, hogy az első képen a nyíl tolla nem metélte le Jennifer ujját miután lőtt

 26. SPOILER

  Szilvi “KAtniss kb. le se …-ja az első könyvben ilyen téren őket, többször is említve van h nem érez szerelmet egyik iránt se,stb.”
  Te olvastad a könyvet?? Az rendben van, h Katniss nem a két fiúval van elfoglalva 0-24, DE több alkalommal is úgy érzi, h túlságosan közel engedte magához Peetá-t és el is mondja neki a végén, h nem az egész volt színjáték.

 27. Zirowe: Remélem, hogy lesz valahol rendezői kiadás, ami kicsit morcosabb lesz.

  De amúgy szerintem simán meg lehetne oldani, hogy minden hasonló jellegű filmből legyen egy pg13, meg egy r kategóriás. Két külön teremben vetítik, a gyerekeknek sem lesznek rémálmaik, a felnőttek sem unják el magukat. Biztos nem én vagyok, akinek ez eszébe jutott.

 28. Viki: oké,persze, de itt most arra akartam célozni, h nem erről szól a könyv, nem ezen van a hangsúly, stb.

 29. F*sznak ajánlgatja pont Stephanie Myer ezt a történetet…én tegnap néztem meg, könyvet nem olvastam, és úgy érzem, nem kicsit van félrepozicionálva. Megértem amúgy, a BEVÉTEL miatt, ezért a PG-13 Amerikában, ezért a “tinis” marketing, de a promók, plakátok, szóval a külsőségek alapján nagyon mást hihet az ember, mint amit kap. Én a Twiligtokat is megnéztem (elolvasni képtelen lennék), de ez nem is állhatna távolabb tőle. Szerencsére. OK, tinilány a főszereplő, de ebben ki is merül a párhuzam, egy egy elég kemény társadalomkritika, a Twilight meg legdurvább pillanataiban is csak egy tündérmese.
  Az, hogy itt gyerekek gyilkolnak gyerekeket, mert csak így élhetik túl, és ez nem is az ő döntésük volt, elég kemény téma megemészteni, akkor is, ha nem mutogatnak hentelést ezerrel (nem nem is szirupos azért látványra sem).
  Nekem egyébként nagyon tetszett, de meglepett, hogy a téma sokkal keményebb, mint amire számítottam, és nem lightos a tálalás sem.

 30. a Battle Royale is elvileg egy (fiktív) társadalom kritikája, de könnyű belátni, hogy csak olcsó szórakoztatás, és nem értem, hogy miért kell gyerekeket alkalmazni benne.
  Joggal fel lehet hozni A legyek urát, amelyben szintén gyerekek vannak, de annak van mondanivalója, és nem az adrenalin szint megemelése, meg az agresszív fantáziák kiélésére lett írva. De még így sem tetszik, és nem tudom elképzelni/elfogadni, hogy gyerekek így viselkednének (vesd össze: afrikai gyerek katonák)
  Kíváncsi vagyok, ebben a filmben hogy jelenik meg a kérdés

 31. spinakker Azért gyerekek ölnek, mert az sokkal drámaibb, mintha felnőttek tennék ugyanezt. Pontosabban utóbbihoz már szinte hozzá vagyunk szokva. (Akármilyen gáz is ez…) Azt írod, h nem tudod elfogadni, h Panemben a gyerekek így viselkednek (nyilván arra gondolsz, h vérre menő harcot vívnak ahelyett, h feladnák), de ne felejtsd el, h ők ebbe születtek bele! Úgy nőttek fel, úgy szocializálódtak, h egy napon talán bekerülnek a játékba.
  Plusz! Ezek a gyerekek nyomorban élnek. Amikor Peeta azt mondja Katnissnek, h ő az utolsó pillanatig szeretne ember maradni, Katniss pedig erre azt válaszolja, h ő ezt nem engedheti meg magának, az is azt mutatja, h az eltérő anyagi helyzetük miatt mennyire másképp gondolkodnak. Pedig ők még egy körzetben is élnek, csak Peetá-nak jobbak a körülményei.

 32. Én múlt hét elején olvastam az első könyvet,mivel kíváncsi voltam mi ez a “hiszti” körülötte. Viszont azonnal beszippantott az egész világ. Most járok a befejező rész vége felé és bár kicsit mást vártam, de összességében nagyon bejön ez a trilógia.
  Ami a filmet illeti abszolút pozitívan jöttem ki a moziból,pedig nagyon féltem előtte, hogy elrontják. Mivel az múlt heti olvasás friss élmény, ezért elég sok apróságra emlékeztem,amik eszembe se jutottak,hogy beraknák a filmbe,mégis ott volt. Ennek nagyon örültem.

  Szerintem az utóbbi évek egyik legjobb könyvadataptációja. Tényleg könyvhű, és ahol változtattak,az sem lógott ki a sztoriból és nem kaptam a fejezemhez, hogy ááá (nem úgy mint pl. HP filmek 4.részétől kezdve..). Ez mondjuk nagyrészt annak köszönhető, hogy a könyv írója, Suzanne Collins is részt vett a forgatókönyvírásban. Ez látszik is mondjuk.

  Jennifer Lawrence-t pedig már a Winter’s bone óta szeretem (ki nem?) és tökéletes választás volt Katniss szerepére. Méghozzá azért,mert a könyv az ő szemszögéből íródott,tehát ő mesél, ezt viszont filmen elég nehezen lehetne interpretálni,max. narrálással,de az elég rosszul nézne ki. Viszont Jennifer pint azért nagyszerű színésznő,mert egy-egy pillantásával lehet látni az érzelmeket,meg sem kell szólalnia.
  A 2 srác közül csak a Gale-t alakítóval volt bajom. Hát az abszolút félrenézték a castingosok.. :S Viszont a peeta-t játszó srác a Kapitóliumba való megérkezéstől kezdve egész szimpatikus lett, úgyhogy reméljük a folytatásokban csak még jobb lesz.

  Összeségében mindenképp kb. 8/10. Érdemes rá beülni, annak is aki nem olvasta a könyvet,bár szerintem,aki olvasta az egy kicsit jobban fogja érteni.

  Ja, és a Twilight-os hasonlítgatásokat haggyjuk már a fenébe! Semmi köze egymáshoz a kettőnek, ráaádsul itt a romantikus szál közel sem annyira vezérvonala sem a filmnek, sem a könyvnek,mert van mellette más is,szembe a Twilight-tal,ahol végig csak a vámpír-románcra fókuszál az egész.

 33. spinakker, az még hagyján, de azon nem bírok megkoppanni, hogy majdnem 1/3-adnál fogja azt a ***** ideget. én vagyok nagyon hülye vagy ilyen tényleg nincs egy normális íjásznál?

 34. Belőlem valahogy vegyes érzelmeket váltott ki a film. A könyveket olvastam, és erre fel a kétely.

  Egyrészt, mint film jó, de bőven hagy kívánnivalókat. Kezdésnek elég összecsapottnak tűnik. Az jó, hogy próbáltak sokat beletenni a könyvből, de még a 2,5 óra ellenére is olyan érzés volt, mintha egy vázlatos dara lett volna, simán ültem volna még egy órát, hogy legyen olyan jelenet is ahol színészkedést is látni. Sokan dicsérik Lawrencest, és kövezzenek meg érte, de szerintem szörnyű volt. Élettelen, és gyenge. De ennek ellenére kellemes élmény volt, és megérdemli a 7/10-et.

  Másik részről, viszont, ha a könyvet is veszem alapul végig szinte kapartam az arcomat, a hülyeségektől. Az egy dolog, hogy megváltoztatnak dolgokat, mert persze, ez nem ugyanaz, meg mozi verzió stb. stb.

  [SPOILER]

  De, hogy olyanra nem voltak képesek, hogy ne csak suttogjon, hanem felordítson és valami érzelem látszódjon Katniss arcán, mikor megtudja, hogy Peeta-val ketten is győzhetnek. Akkor, hogy Haymitch első beszólása az volt “meghaltok”, az helyett, hogy “éljétek túl” (nem szó szerint).
  Az meg végképp kiakasztott, amikor Peeta kőnek álcázta magát…
  Apró dolgok, de nálam alapjaiban rengette meg a film egész hangulatát, és még hosszan tudnék ilyeneket sorolni.

  [/SPOILER]

  Mint említettem egy random filmnek nagyon jó volt, de így, hogy előtte olvastam a könyvet hatalmas csalódás. A jó szándék látszik rajta, hogy próbálták a maximumot kihozni, de súrolni se sikerült az eredeti.

 35. Nem olvastam a könyvet ezért nemtudom a filmet hozzá hasonlítani, lehet hogy a könyv jobb de a film nekem nem jött be. Az egész tele van unalmas, vontatott párbeszédekkel, a szereplők nem esnek át szinte semmilyen jellemfejlődésen. Legalább a többi játékost mutatták volna többet hogy mit csinálnak az erdőben, DE NEM. Egyetlen 1 jelenet tetszett, a darazsas. 10/4

 36. A hozzászólásoknak csak a nagy részét olvastam el és a Battle Royal-osokkal nem nagyon tudok mit kezdeni, mivel csak hallottam a történetről, de nem olvastam. Viszont a Twilight-osoknál picit szúrja a szememet az, hogy nem is az „ez egy tvájlájt kettő” hozzászólások vannak többségben, hanem azok, amik bizonygatják, hogy „ez nem, ez nem Twilight!” Olyan, mintha szánt-szándékkal negatív kampányt akarnánk a könyvnek csinálni, hiszen, ha valamit túl sokszor hajtogatnak, az ember automatikusan elkezd gyanakodni…; legalábbis én így vagyok ezzel. Inkább azt kellene szajkózni, hogy mi is az, amitől ennyire hatásos az egész trilógia. Az ember elállatiasodása, 24 ártatlan gyerek rákényszerítése arra, hogy öljenek, csak azért, hogy a Capitol sakkban tarthassa a körzeteket, hogy igazából nem is az a fontos, hogy mennyire ügyes valaki, hanem az, hogy a show folytatódhasson, szerezz támogatókat, egy totálisan emberidegen környezetben, ahol magadra vagy utalva, hiszen ez a kulcsa a túlélésnek. És persze ott van a főszereplő személyes családi és persze szerelmi drámája is, SPOILER ON nem akar gyereket, mert nem akarja, hogy bábbá váljon a Capitol játékában, és bármennyire kegyetlenül hangzik, felhasználja a társa érzelmeit azért, hogy győzhessen, és tovább gondoskodhasson a húgáról. SPOILER OFF.

  És ezzel rá is térek a filmre. Mert miután kijöttem a moziból azt éreztem, hogy teljesen visszaadta a könyv mondanivalóját – már amennyire egy film Hollywood-ból vissza tud adni ilyesmit. A megvalósítás kifejezetten tetszett, a casting nagyon jól sikerült – főleg Katniss, Ceasar F., Snow elnök, Haymitchről nem is beszélve :D és Peeta-t is egészen megkedveltem a film végére – a párbeszédek a helyükön voltak, és amennyire lehetett megpróbáltak könyvhűek maradni.
  A kézikamerás megoldás tetszett talán a legjobban – bár több helyen olvastam, hogy volt, akinek már sok volt, az egyik barátnőm is túlzásnak tartotta a sok rázkódást, viszont szerintem remekül visszaadta, hogy a könyv E/1-ben íródott, illetve az ember picit az események közepében érezhette magát :).
  Innentől SPOILEREK nélkül talán nem is lehet írni. Jennifer Lawrence szimplán zseniális volt, akárki látta meg benne Katniss-t, hatalmas dicséretet érdemel – már az első jelenetekben, mikor Prim-et öltözteti, vagy az aratás után, egy pillantásából ki lehet találni, hogy itt ő a családfenntartó vadász és a kedves „anyuka” is egyben. A Viadal során pedig talán Rue halálakor volt még kiemelkedően hihető és megható a játéka. Az is nagyon jól lejött, hogy őt egyik srác sem érdekli igazán, nem szerelmes beléjük, egyszerűen „kellettek” neki a túléléshez – Gale otthon, Peeta pedig a viadalon – ilyen vagy olyan okból. Josh Hutcherson kifejezetten Peeta-s lett a végére. Kravitz nekem teljesen Cinna volt, így képzeltem el olvasás közben. Tucci, Harrelson, Sutherland – róluk meg úgyis tudjuk, amit tudunk :D. Seneca Crane-ből nekem egy kicsit sok volt, nem értettem, miért kell annyit mutogatni…
  Azért akadt sajnos negatívum is, amit én egyértelműen a PG13 számlájára írok: picit kevés volt a szenvedés – és most nem a vérre vagy az öldöklésre gondolok, hanem pl. a vadállatok szemére (pedig ott kifejezetten kíváncsi lettem volna a megoldásra), vagyis az az okozta lelki szenvedésre is – ezzel együtt Cato halálára -, illetve Peeta lesérülésére a végén.
  Effie felszerelése szuper volt :), bár nem éreztem annyira szélsőségesnek a viselkedését, mint a könyvben. Az egyik hozzászólásban olvastam, hogy miért néztek ki ilyen brutálisan a kapitóliumiak – a könyvben leírtak alapján én még sokkal durvábbra számítottam… SPOILER OFF
  Picit sajnálom, hogy nem csináltak 3D verziót, legalábbis volt olyan jelenet, ahol ütött volna (pl. Tracker-Jackers – mondjuk ott 3D nélkül is úgy éreztem, hogy rajtam vannak :D, vagy a bányarobbanás, vadállatok).
  Ja és el ne felejtsem: a felirat! Tudom, hogy sokszor előkerül, de itt nem tudok egyszerűen elmenni mellette. „Hazakísértelek”-nek fordították azt, hogy „I watched you going home”. Mint valami utolsó rajongói fordítás, amit félig google fordítóval oldottak meg!

  Összességében le a kalappal a készítők előtt, mert amennyire lehetett hűek maradtak a könyvhöz. Az nyilvánvaló volt, hogy nem lehet egytől-egyig mindent vászonra vinni, és az is, hogy a minél alacsonyabb korhatár – és persze az azzal együtt járó pénz – nagy úr. Bár friss az élmény egyelőre úgy érzem, hogy az egyik legjobb adaptáció, amit eddig láttam. Emlékszem, hogy anno a Harry Potter filmekben mindig hatalmasat csalódtam, itt most elégedetten jöttem ki a moziból. 8/10 a pici negatívumok miatt.

 37. highwyacat: spoileres válasz

  Azért ez már eléggé szőrszálhasogatás.
  Lehetett tudni, hogy nem 100%-ban kapod vissza a könyvet, de sok eddig látott adaptációból, még ez volt az egyik leghűségesebb, amit eddig láttam.

  Akkor olyanokért is lehetne szólni, hogy:
  jaj, a kitűző története
  jaj, nem volt Caton páncél a végén
  jaj, nem láttuk a kecskét, meg nem volt a születésnapi falatozás
  jaj, nem volt erőtér a gyakorlópályán és a tetőn se, illetve oda se mentek ki
  jaj, nem tértek ki a beszélni nem tudó szolgákra, és az erdőben látott lányra
  stb..

  Közben meg nem, mert ezek tényleg csak apróságok, amik nélkül a film gyorsabb tempóban halad, és így is ugyanúgy lehetett élvezni.

  Vedd hozzá, hogy sokan úgy lesznek vele, hogy ha tetszett a film, akkor elolvassák a regényt, ha eddig nem tették meg, és egy sokkal tágabb élményben lesz részük, ami kiegészíti az eddig látottakat.

  Amúgy nekem Peeta kőnek való álcázása nagyon bejött, mondjuk kicsit úgy nézett ki, mint egy Ent. :D

 38. Zirowe:

  Tudom sajnos, hogy szőrszálhasogatás, de azért írtam le őket, mert számomra ezek voltak azok a jelenetek, pillanatok, amik először beugrottak ha valaki a könyvről kérdezett, és szívesen gondolok vissza rájuk. Persze az egy másik dolog, hogy nem ezt meséltem :D

  [SPOILER]

  Najó, a Peeta álca nem ide tartozik, és aláírom, hogy iszonyú jól megcsinálták, csak ott egy elég erős túlzást éreztem.

  [/SPOILER]

  De hozzáteszem még egyszer, egy ez teljesen szubjektív vélemény.

 39. Azt hiszem én már eljutottam egy olyan szintre, hogy nem érdekel, ha valaki valamit egyszerűen újabb Twilightnak titulál. Hol érdekel engem, hogy megnézi-e vagy nem? A lényeg, hogy én nem maradok le semmi jóról a bekategorizálás miatt!

  Olvastam a könyvet, nagyon tetszett, ennek fényében természetesen a film is, és alig várom a második részt!

  A romantikus szálról: Hát nem tudom, Katnisst szerintem a romantika érdekli legkevésbé a trilógia során, ő inkább ilyen harcos amazon típus. :D

 40. Most akarom megnézni, de most lusta vagyok olvasni. Az egyik helyen azt írják, hogy szinkronos, de a jegyrendelésnél azt írják, hogy feliratos. Na most melyik lehet a cinema pécsben?

 41. Ja és Seneca Crane borbélyának 10/10. :DD

  Sobal: mindenhol feliratos szerintem.

 42. Nekem személy szerint csalódás volt a film. A könyvet nem olvastam, de jó reményeket fűztem a sztorihoz. Remélem önfeledten fogok szórakozni, de nem az lett a vége…

  Kicsit olyan, mintha a Truman Showt kevernék a Battle Royallal. Meg egy csipetnyi Sziget.

  A kameramunka se volt valami megragadó. Csalódtam.

 43. Sobal: Pécsen a Cinema-ba tuti feliratos, mivel én tegnap ott néztem feliratosan :D

 44. Mindenhol feliratos szerencsére. Valószínűleg a forgalmazó mikor megvette nem tudta mi is ez és mekkora blockbuster. :-)))

 45. hú, most néztem meg a filmet. olvastam a könyvet és a folytatásait és tök jó volt nem úgy kijönni a moziból, hogy ‘úristen, de gagyi volt’, mert kb. a könyvön alapuló filmek háromnegyedénél ezt érzem.
  jennifer lawrence tényleg fantasztikusan játszott, szerintem jobb színésznőt nem is találhattak volna a szerepre. olvastam, hogy kik voltak még a pakliban, hát…mit ne mondjak… tuti, hogy nem hoztak volna olyan alakítást, mint jennifer.
  És pont ezért bosszant, hogy párhuzamot vonnak a twilight és e között, mert rohadtul nem lehet egy napon említeni a kettőt. a könyveknél még talán (nagyon nagyon talán), de a film. pff, kristen stewart-tól eddig csak fapofát és üres tekintetet láttunk, addig jennifer lawrence-nek ott van a szebében egy oscar-jelölés.
  nagyon tetszettek a filmben a plusz jelenetek SPOILER pl. a játékmesternek az az írányító terme. Jók voltak még Snow és Seneca közötti párbeszédek is, főleg az utóbbinak az éjfürtös jelenete a legvégén. SPOILER VÉGE
  remélem, hogy ez a sok maszlag, hogy ez egyújabb twilight nem fogja eltántorítani az embereket, mert nagy kár lenne.

 46. verogirl: Nem hiszem, hogy nagyon eltántorodnának az emberek. :) Sőt, állítólag egyre csak nő az érdeklődés és sokan elképzelhetőnek tartják, hogy ez a film megveri a Shitlight legutóbbi filmjének a nyitó hétvégéjét. Ez valami brutális siker lenne. 138 millát hozott az a film az első hétvégén, az első Shitlight 78 milliót, eredetileg annak a túlszárnyalása volt a kitűzött cél de az már 100% meglesz.

 47. OFF: Mivel 5-10 év múlva ténylegesen egymást fogjuk ölni a megmaradt javakért, ez a fikció képtelen felkelteni az érdeklődésemet. Majd pár év múlva visszatérünk a hentelésre, élőben. ;-)

 48. “Viszont kicsit elcsépeltnek tartottam, hogy vagy 3-4x bejátszották a kenyeres részt, hogy minden “buta” néző felfoghassa a mondanivalóját. Szerintem elég lett volna egyszer.”

  3szor lenyomták és mindig más volt a jelentése. teljesen rendben volt, mindig hozzátett.

 49. “És pont ezért bosszant, hogy párhuzamot vonnak a twilight és e között, mert rohadtul nem lehet egy napon említeni a kettőt. ”

  a párhuzam a siker. kortárs regény adaptációja, amit sikító tinik milliói várnak. ennyi.

 50. Nekem kicsit felemás volt a film. Azt el kell ismerni, hogy könyvfeldolgozások között egész előkelő helyen áll a film, mert tényleg csak kis dolgokat vágtak ki/másítottak meg, amiktől gyorsabb lett a tempó, és mégsem lehet 100%os átültetést várni. (igaz a könyveket még angolul olvastam amikor megjelentek, de azért nem találtam olyan borzasztó nagy megmásítást, inkább kisebb kivágásokat)

  Magára a filmre visszatérve, én igazán csak az aréna előtti részt tudtam élvezni, egyrészt a jelmeztervezők profi munkája (bár 1-2 ruha a fejemben szebb volt), másrészt a mellékszereplők miatt, akiket öröm volt nézni játszani. A film második felében csak azért imádkoztam körülbelül, hogy ne jöjjön újabb akciójelenet, mivel azoknál az operatőr alighanem bukfenceket vetett, és közben a feje körül pörgette a kamerát, egyszerűen borzalmas volt. Emellett érzelmeket sem nagyon sikerült kiváltania bennem a második résznek, pedig könyvben azért többször is előfordult. Érdekes helyzet ez, hogy egy gyerekfilmről/könyvről beszélünk, de mégis a felnőtt besorolás sokkal élvezhetőbbé tenné, ami viszont hatalmas bevételkiesést jelentene cserébe, nincs igazán van jó választás.

  Számomra a film 7/10 lett a második fele miatt, a könyvsorozat viszont továbbra is a top3-ban van:).

 51. Na örülök, hogy jókat hallok a filmről, kicsit féltem, hogy elrontják a könyveket a tökjó színészek ellenére. Annak meg pláne örülök, hogy csaknem 2,5 óra, mert legalább nem egy 90perces rövidített holywoodi szemetet kapunk, hanem mindenre van idő.tem :D

 52. Hm… nem rágtam át magam minden hozzászóláson, de azért elég sok pozitív véleményt olvasok itt. Nálam max 6/10 és marha jó szívvel. Alapvetően a filmet nálam megölte az operatőr. Egyetlen akcióból se lehetett lóf.szt se látni, az pedig, hogy folyamat rángott a kamara még ott is, ahol nem kellett volna egyszerűen borzalmas volt. Komolyan ehhez képest a Cloverfield olyan volt, mintha Tarr rendezte volna (nem minőségre, vagy lassúságra értve).
  Nem olvastam a könyveket, de ezek után el fogom, mert kb olyan érzésem volt (könyv nélkül) mint bármely Potter filmnél könyv olvasás után. Rengeteg helyen nem állt össze, nem éreztem egyes kapcsolatok mélységét kellően kibontva, azon kívül a film szakaszosan úgy lelassult mint folyam a síkságon, már-már érdektelenül unalmassá vált, aztán persze fel-felpörgött, de… A többi játékos háttérbe szorulása meg… aw… Illetve hiányzott a show… 1-2 kisebb bevágáson kívül semmi nem utalt arra, hogy ez egy közönség szórakoztatására szánt játék lenne, viszont azok a részek, amikben ez volt a főszerep, bemutatás végén lezárás, azok nagyon bejöttek. Jelen formájában a 142 perc marha sok ennek filmnek, mint mondtam nem olvastam a könyvet, de nekem valahogy egy kihagyott lehetőségnek tűnt az egész film. Csalódás volt…

 53. “Jelen formájában a 142 perc marha sok ennek filmnek”

  Akkor egész pontosan hogy került volna bele az a még 2 óra ami alatt jobban felépítik a többi játékost + magát a játékot?

 54. Idézem: “Jelen formájában…”

  Számomra nem volt megfelelő a film ritmusa, így közel 2,5 órát soknak éreztem, illetve jobban el tudtam volna képzelni egy 6-8 részes miniszériaként, jobban kifejtve a karaktereket, egymáshoz való viszonyaikat stb… Illetve a súlypontok se voltak igazán a helyükön: olyan mintha minden “mélyebb” gondolatba egy kicsit belekaptak volna, de semmit nem bontottak ki ténylegesen és elégségesen. Jah de: egy kvázi részben érdekből létrejött szerelmi szálat, ami olyan is volt… :S
  De igazából, ami legjobban legyilkolta számomra a filmélményt az az operatőri munka volt. Michael Bayt szidták, hogy a TF1-ben nem lehet látni ahogy a robotok gyakják egymást, alig fél éve néztem újra az egész trilógiát, és ehhez képest gyönyörűen lehetett látni majdnem minden harcot. Voltak ebben a filmben is nagyon jól elkapott hangulat képek, de kevés volt belőlük.

 55. Az nyilvánvaló, hogy több idő alatt jobban ki lehetne fejteni sok mindent, de ezt hajlamos vagyok ilyen helyzetben elnézni. (Annak ellenére is, hogy ahogy írtam én is szívesen néztem volna többet a többi fontosabb játékosról.) Egyrészt 2,5 óránál hosszabb mozi nyilván már nagyon nem ajánlatos, másrészt pedig franchise indító filmet kettévágni sem lehet. A trilógia befejezése pl. simán elképzelhető, hogy szét lesz szedve, az utóbbi időben ugye nem egy példa volt erre. Úgy abba belefér majd sokkal több.

  A kamera rángatása miatt rengetegen panaszkodtak, a film megnézése előtt ettől féltem legjobban, de nekem egyáltalán nem volt borzalmas.

 56. nemrég jöttünk ki a filmről. hát sajnos azt kell, hogy mondjam, ez bizony arcpirítóan középszerű és unalmas.

  nem olvastam a könyvet, de látszik rajta, hogy mint adaptáció, nagyon gyatra, kapkodtak vele és nagyon súlytalan volt az egész. nem jött át a dráma, a cudar életkörülmények, az idő múlása, a nélkülözés, semmi.
  a főszereplő csaj játéka viszi el az egészet a hátán, az nagyon rendben van, meg 1-2 effekt, utómunka, viszont az operatőr ezzel a kézikameRÁZÁSSAL nagyon hitvány munkát végzett.

  5/10, egy tizeddel se több.

 57. Nemrég értem haza róla.

  SPOILEREK

  Olvastam a Battle Royal-t és az a brutalitása ellenére is sokkal jobb volt(mert volt benne egy olyan főgonosz, akit annyira de annyira utáltam, hogy öröm volt csúfos végét látni! :)).Ez max csak egy véres American Idolra hasonlított. Nagyon családbarát aprítással, ami nem vált előnyére. Komolyan, mi értelme a PG13-nak, ha az egész arról szól, hogy gyerekek gyilkolják 1mást? Hö?

  Az első 10 perc után azt hittem hányingert kapok a kameramozgástól de később se lett sokkal jobb…

  Alapvetően hiányoltam a többi játékos bemutatását és úgy alapvetően mindenkiét Katniss és Peeta kivételével. Ki a fene volt a nő, aki kisorsolta a nevüket??Nem emlékszem a nevére se!

  Kis történelemlecke se ártott volna, kíváncsi voltam a Capitolium történetére – ami ennyiben kísértetiesen hasonlított a Code Geass c. animére aminek a megfilmesítésével lehet jobban jártunk volna – de erről se tudtam meg semmit!

  Ami mégis jó volt benne, az az a néhány jól belőtt kép, ami nem forgott. Nekem tetszett a főváros és a vidék durva eltérése, még ha túlzás is volt néha( fotocellás ajtók és a nyomortelep azért..)A két főszereplő nagyon jól játszott, mérföldekkel lekörözték Kristent és Rob-ot.A többiek is elég jók voltak szerintem. Katniss karaktere nagyrészt szimpatikus volt, egy-két apróságot leszámítva.

  Sajnos sok mindent még így se értettem, a sztori sokszor nagyon huzatos volt..valószínűleg a készítők próbáltak nagyon könyvhűek lenni, de emiatt félinformációkat tettek elénk.Az meg kevés volt.

  A szerelmi szál nem zavart annyira de dramaturgiailag jobb döntés lett volna Peeta halála, viszont akkor nem lett volna happy end. Így szintén nem volt! :D Úgy értem a várt üzenet nem jött át:

  -“Részt vettünk egy halálos játékon és láttuk mekkora álszent a főváros, ami igazságtalanul és elnyomó módon irányít minket! Kezdünk ezzel a felismeréssel valamit és alapítunk egy titkos földalatti ellenállást, ahol mostantól a szabadságunkért harcolunk?”

  -“Nem.Elfelejtjük az egészet!”

  6/10

 58. -“Nem.Elfelejtjük az egészet!”

  Ümm, azt ugye tudod, hogy ez egy trilógia első könyve alapján készült? Nincs még vége a sztorinak. :)

 59. Tyberius: ideje lenne neked is meg a többieknek is leszállnia arról, hogy “az operatőr a hibás, hogy nem mutat semmit” meg, hogy nem lehetett látni semmi akciót.
  Pg-13, nem fognak semmit mutatni a vérengzésből.
  Ennyi, de ezt lehetett tudni már a filmre való beülés előtt is, ezen kár rugózni utána.
  Max lehet reménykedni egy majdani unrated verzióban.

  Innerkrisz: a könyvben is kb annyit lehet tudni a múltról, mint amennyit lejátszottak a sorsolás előtt.
  Nincs kifejtve bővebben mi történt pontosan a Körzetek felkelése előtt, ami elpusztította az usát.

 60. No így az összes hozzászólás átnyálazása után kicsit jobban képben vagyok, hogy általában kinek mi tetszett és mi nem. De azért látom, hogy a többség egészen jó véleménnyel van a filmről. Én is amúgy, még úgy is, hogy durván 2 hete olvastam a könyvet, szóval olyan friss volt az élmény, a másodikat meg közvetlenül a mozi előtt fejeztem be. Szerintem az egyik legjobb könyvadaptáció, amit láttam. Nyilván felületes, nyilván nem olyan durva, mint ahogy le van írva, de szerintetek 400 oldal PG13-al 2,5 órába belefér? Úgy, hogy részletes legyen? Ugyan már… Az meg teljesen érthető, hogy mire a besorolás, ilyen könyvsikernél egy unrated 4-5 órás film megvalósíthatatlan (de azért örültem volna neki).

  SPOILERES

  Különösen tetszettek a bónusz jelenetek, a District 11 fellázadása, Seneca + Snow jelenetei (pedig Crane kb. szerepel vagy 5 mondatot a könyvben… eleinte nem is értettem, hogy miért pakolták ennyire bele, de az egyik legjobb jelenet, amikor bezárják az éjfürtökkel). Haymitch meg telitalálat, jókor van jó helyen, Banks a.k.a Effie pedig a maga Kapitóliumi módján röhejes… Tucci meg úgy hozza Caesart, hogy nem is főszereplő, de imádkoztam érte hogy mégmégmég legyen, fergeteges.

  A változtatásoknál a mutánsok nem tetszettek a legjobban, ott azért az nagyon dobott a könyvön, hogy tudjuk, hogy azok a megölt ellenfelek, ráadásul k**vanagy farkasok, nem ilyen kis kutyuskák… Peeta sebesülése a barlangban hozzádobott volna, itt kb. csak egy vágásról volt szó, a könyvben pedig hosszasan ecsetelik, hogy vérfertőzés lesz a vége, és hogyha megússza, az a legkevesebb, hogy levágják a lábát, de tovább terjedhet, stb… Meg a végén is, amikor asszem Cato sebesíti meg, emiatt kapja a könyvben a műlábat is például. A Rue-s vonalra is pakolhattak volna még egy picit…

  SPOILER OFF

  De azért a változtatások ellenére én elégedett vagyok a filmmel, a Capitol képi világát is pont eltalálták, nem túloztak (pedig a könyv szerint néha indokolt lett volna), a jelmezek tetszettek, bár a felvonulásos tüzes ruhánál én egy picit máshogy képzeltem el, több tűzzel, satöbbi. Jennifer nekem a megtestesült Katniss, Peeta egy kicsit gyengusz volt. Ja meg a szerelmi szál, amit nagyon emlegettetek… a könyvben is, filmben is teljesen másodlagos. Sőt, SPOILER Katniss igazából úgy van vele, hogy nem akarja egyiket se, a körülmények miatt… SPOILER OFF. Kameramozgás engem nem zavart, sőt, túlzással észre se vettem, de lehet azért, mert szerdán néztem és már nem tudtam megülni egy helyben hogy mikor lesz már… nem volt zavaró. Összességében tetszett, nyilván inkább azoknak szól, akik olvasák a könyvet, jobban meg fogják érteni, mert nem térnek annyira ki a részletekre, de azért könyv nélkül is elég emészthető szerintem. 10/8.5 és várom már nagyon a másodikat.

 61. hmm. Nos. A twilight-os hasonlítgatásoknak itt semmi értelme. Mivel abszolúte nem azzal kell összemérni az éhezőket.
  Ki merem jelenteni (eddig nem láttam a filmet, csak trailerek, képek, sztori) hogy itt a Battle Royale az ellenlábas. Annyiban érdekes csak a dolog, hogy az amcsik továbbvitték a sztorit, és mint általában minden sztorinál, kihoznak belőle egy elnyomás alatt az amcsi nép, fellázadunk és nyerünk dolgot. Mivel ennyire vesézitek, ezért most már én is kezdek rámozdulni a filmre. Eddig csak egy BR klónnak tartottam HW módra, de most már kíváncsi lettem.

 62. Kellemes csalódás volt! A trailerek nézése közben végig attól tartottam, hogy el fogják rontani a filmet, vagy nem lesz könyv hű, nem jön át a hangulat… egyedül a színészekben bíztam. És igen, megcsinálták! Néha voltak üres járatok, főleg az elején, de ez mind kellet, hogy a végére fel legyen építve az egész sztori. Még simán néztem volna 1 órát a filmből, olyan hamar vége lett!
  SPOILER
  a legvégén amikor már lehetett tudni, hogy jönnek a szörnyek, végig azt vártam mikor fut feléjük Cato teljes páncélzatban! :D az nagy jelenet lett volna! sajnálom, hogy kihagyták…. meg Peeta komoly sérülését is :(
  Meg nagyon jól megoldották azt, hogy közben kommentátorok adják meg a magyarázatokat (pl. darazsak), meg a háttérmunkálatok, ahogy küldik a tűzgolyókat, mintha csak videójátékot játszanának… Jah és igen, Katniss és Peeta tüzes bevonulása! Fantasztikus volt! Még sok dolgot ki tudnék emelni, ami nagyot dob a film hangulatán (Prim velőtrázó sikolyai…) Nekem 8,5/10 és nagyon várom már a folytatást… a 2. rész arénája ütni fog!!!!

 63. Liafen:

  spoiler:
  amúgy a könyvben írták, hogy azok nem a kiesett versenyzők voltak szörnnyé alakítva, hanem a szörnyeket alakították úgy, hogy hasonlítsanak rájuk, a még életben maradtak szopatása végett (szemek+nyakláncok és ismertetőjelek).

  De érthető, hogy ezt kihagyták, mert egyrészt már közel volt a vége a filmnek, ami már így is hosszú volt, és gondolom ez se nagyon fért volna bele a pg-13-ba.

  Peeta lábára is van szerintem egy egyszerű magyarázat: gondolom olcsóbb, ha megmarad a lába, mint hogy a következő filmekben mindig műlábat kell cgizni neki. :)

  Spoiler off.

  Amúgy Harrelson 4 filmre írt alá, szóval eléggé sanszos, hogy ha a maradék 2 könyvet megfilmesítik, akkor ennek az utolsó része is ketté lesz szedve, mint az olyan divatos manapság.

 64. Zirowe:

  Spoileres ez is

  Igen, asszem a második könyvben említik (?) hogy a muttik csak megcsináltak. De ezt ők nem tudták, amikor bent voltak, szóval simán hozzá lehetett volna dobni ezt a vonalat. Én elbírtam volna nézni, de valószínű tényleg, hogy PG-13 plusz időszűke miatt is ilyen lett. Peeta lába nyilván ezért maradt meg, ezt leszűrtem már akkor, amikor kijöttünk a teremből, de azért kár volt, nevettem volna azon, ahogy Caesar-interjúban a végén Peeta megmutatja neki. :D

  Spoiler off

  Hű, azt tudom, hogy 4 film lesz, és meg is vagyok könnyebbülve miatta :) A másodikat nem tudják szétszedni, az első meg a nyitófilm, amit szintén értelmetlen lenne, mint ahogy azt sokan írták előttem… Harmadikat most olvasom, de az már jó, hogy annyi történés lesz benne, hogy kettévágják :) Csak többet kell várni, míg kijön az utolsó rész is… :D

 65. Liafen: remek, a harmadikat félbeszedik valszeg a hegység után akkor, marha jó lesz…

 66. Hát, pénz beszél szóval tuti szétszedik az utolsót…

  68.25M-s nyitónapot csinált a film egyébként csak kint, all time best non-sequel. (ráadásul nem is a szokásos nyári blockbuster időben)

 67. Majdnem elmentem ma rá, de az utóbbi “nagy címek utáni csalódásom miatt mint például John Carter mégis cancel lett, bár a kommentek alapján már lehet hogy bánom :D

 68. Ma néztem meg, nagyon tetszett. A könyv olvasása nélkül is élvezetes volt.

  spoiler előfordulhat

  A kamerarángatás engem is idegesített, jó lett volna látni egy tiszta verekedést, de mindegy, így is eléggé morbid, ahogy végeznek egymással. Főleg mikor először elindultak és ott rögtön elesett 6 ember.
  A többi versenyzőből én is szívesebben láttam volna többet, valamint a külvilágot sem mutatták elégszer. Kíváncsi lettem volna a reakciójukra mikor meghal mondjuk valakinek a gyereke. Tudom Rue-nál volt.
  És igazából vártam, hogy mikor hal meg Peeta, a film végével nem voltam tökéletesen megelégedve, de most így pár órával később már nincs vele bajom.
  Rue halálakor amúgy volt ágyúdörgés? mert azt vártam, de mintha elmaradt volna.

  Nálam abszolút megadta azt amit szerettem volna megkapni ettől a filmtől. Most nyomban meg is veszem a könyveket, mert nem bírok tovább várni a folytatásra :)

 69. lehet h elavult dolog a könyv alapján megítélni egy filmet de magyarázza meg nekem vki miért ilyen gömbölyű csajt választottak egy éhező lány szerepére? értem h így könnyebb eladni a filmet de akkor is…és akkor csak a legidegesítőbbet említettem…

 70. Azért az teljesen jogos, hogy aki nem olvasta a könyvet, annak csomó dolog nem egyértelmű (miért fetrengett Katniss az esőben, stb.), meg néha kicsit szájbarágós volt, amikor a kommentátorok magyarázták a dolgokat, de az kellett. A behind the scenes jelenetek viszont jó ötletek voltak, meg az egész uprising 11-ben (jól előrevetítve, hogy már most foglald a jegyed a második részre :D). Seneca Crane is nagyobb jelentősségű volt, és dejó, hogy így volt.

  Rue-nál tényleg nem volt ágyú.

  Effie Trinketnek (rózsaszín hülyehajú hülyefejű nő) sem emlékszem, hogy elhangzott volna a neve.

  És igen, a történelem el volt intézve azzal az öt sorral az elején. Talán a következő részben, ahol nagyobb szerepe lesz, jobban kifejtik.

  Az viszont, hogy öncélú, szerintem nem igaz, az egész sorozat egy baszomnagy társadalomkritika, a konzumer, valóságsókon élő világ görbetükre, ahol az emberek már olyan szinten nem tudnak mit kezdeni magukkal, hogy a legjobb szórakozás az, ha gyerekek ölik egymást élő egyenesben, meg rózsaszín szőrt csinálnak a kutyájuknak. Ez is jobban ki volt fejtve a könyvben, dehát ez van. Viszont legalább néhány tényleg borzasztó rész is kimaradt (lásd prep team…).

 71. dagan72: Peeta mondta is, hogy tőle szoktak vadat (mókust) venni, tehát az átlagnál azért jobban volt táplálva+a felkészülés két hetében betápozott kajával. :)

 72. Nekem 8/10, A Gyűrűk Ura nem tetszett ennyire egy könyvadaptáció (ami nyilván egy nagyon személyes meglátás, hisz sokak lehet, hogy épp azt utálták, de lépjünk…)

  A Suzanne Collns sorozatát amúgy nem tartom egy hűdenagy originál remekműnek, ennek ellenére az egyik legaddiktívabb könyvélményem volt ama a pár nap, mialatt végeztem velük. Ez a gyerekek ölnek gyerekeket alapsztori mindig megkapó, THG-nél viszont külön tetszik az, ahogy mindebbe belekombinálják a valóságshow hátteret. Van ám itt társadalomkritika bőven. Az pedig, hogy az ifjonc főszereplőlyánynak kisebb gondja is nagyobb annál, minthogy a ráaggatott szerelmi háromszöggel bajlódjon külön plusz nálam. Inkább ez legyen tini-tömeghisztériás siker, mint bármi más.

  Rátérve a filmre, számomra abszolúte átjött a lényeg a PG-13as megszorítás ellenére (persze érezni is lehetett, de annyi baj legyen), ahogy a karakterek is. Utóbbit gondolom a már-már parádés szereposztásnak kell megköszönni, nekem mindenki rendben és szerepre szabott volt, Hutchersont se tudom miért piszkáljátok ennyire, jól áll neki a szerep. Amikor pedig negatívumot olvasok Lawrence-ről, az első reakcióm általában a “HÜLYE VAGY EMBER?!”, de aztán győz a józan ész, merthogy persze, nem feltétlenül mindenki így képzelte el Katnisst, aki meg nem olvasta a könyveket, annak is ott van a szubjektív szólásszabadsága. Ennek ellenére én kitartok azon véleményem mellett, hogy amilyen keveset beszélt, olyan sokat mondott az arcjátékával. (OFF esélyes is, hogy előszedem néhány régebbi filmjét nézésre, mert eddig csak a Winter’s Bone-ban láttam.)

  Tetszett az is, ahogy az E/1. narrálást átültették a filmbe a külső jelenetekkel, [SPOILER] a lázadás külön nagy ötlet volt, ügyesen előrevetít, ugyanakkor a könyvbeli történethez is passzol a szabálycserével. [/SPOILER]

  Ami a kihagyásokat illeti, nekem igazából ott sincs nagyon ellenvetésem. Kihozták a lehető legnagyobb maximumot, anélkül hogy mellőztek volna lényegesebb momentumokat, és még néhány jópofa pillanat is bekerült. [SPOILER] Peeta műlába igazából nem is nagyon kerül elő a későbbiekben sem, szerintem egy csomó olvasó el is felejti útközben, úgyhogy nem csoda, hogy itt se szenvedtek vele. Bár nem ártott volna, ha tényleg drámaibb lett volna egy kicsit az a sérülés, a könyvben Katnissnak meg se kellett volna ölnie Peetát a végén, ő kis híján önként elvérzett. Ez teszi még viccesebbé azt az éjfürtös beintést a Kapitóliumnak. [/SPOILER]

  A kameramozgással kapcsolatban viszont inkább a negatív oszlophoz csatlakoznék, tudom, hogy ez a csel részben a PG-13 miatt kellett, de ettől függetlenül néha tényleg sok volt, és nem igazán tudtam hozzászokni a végére sem.

  Alapvetően viszont abszolúte pozitív hangulatban jöttem ki a moziból, hype ide vagy oda, nekem ez megérte a pénzét.

 73. Nem is tudom, hol kezdjem… talán azzal, hogy olvastam a könyvet, és nagyon tetszett!
  SPOILERMENTESen próbálok írni

  Ami a legjobban feldühített, az a vége volt (a Katniss-Peeta párbeszédre gondolok). Kár, hogy nem azt csinálták meg, ami a könyvben volt.
  A korhatár dolog miatt várható volt, hogy nem lesz sok durva rész, de azért örültem volna ha ennyire nem rángatják a kamerát, mert a csatajelenetek így konkrétan élvezhetetlenek voltak. Tényleg jó lenne, ha majd DVD-n kijönne egy unrated verzió.
  Azon is gondolkoztam, hogy tényleg aki nem olvasta, az mennyire foghatja fel a motivációkat.. Nem hinném, hogy nagyon értették, hogy mi miért történik, vagy néha egyáltalán mi történik.

  A képi világa nagyon tetszett, sok minden olyan volt, ahogy elképzeltem.

  Ez már mellékes, de a zenék is hiányoztak kicsit. Meghallgattam a soundtracket és tök sok zene bejött, vártam is, hogy mikor lesznek, erre sehol semmi.

  A kis (és 1-2 nagyobb) változtatásoktól eltekintve mégis azt mondom, hogy nagyon hű maradt a könyvhöz, és megér 8/10et.

 74. mse:
  “Inkább ez legyen tini-tömeghisztériás siker, mint bármi más.”

  Ez egy nagy igazság. Én tkp azt sem értem, hogy mitől lett hype. Valami nagyon zseniális marketinget rakhattak mögé, hogy el tudták adni a Twilighton szocializálódott tiniknek, noha óriási a különbség, itt se nyál, ellenben finoman beépített társadalomkritika (oké, nem túl eredeti, de ügyesen megközelített), hogy meglepő, hogy ennyire sikeres tudott lenni.
  Ritkaság, hogy értelmes történetet kapnak fel, és a film kapcsán pedig az is, hogy nem elsősorban a látványra épülő film 155 milliót hoz az első hétvégén.

 75. Előrebocsátom, hogy nem olvastam még a könyvet, nem is olvastam utána a történetnek, nehogy valami nagy spolierbe fussak, és így mondom: hogy kib*szott jó volt!
  A film már az első percekben úgy a hatása alá vont, úgy izgultam szinte végig, hogy fáj a szám, annyit harapdáltam az ajkaimat. Váó…! Hitelesek voltak a színészek, Woody Harrelson brillírozott, mint mindig, de a többiekre sem lehet panasz, de különösen azok a részek tetszettek, ahol nem volt hang, vagy csak valami csendes zene, a viadal kezdeténél például alig mertem emiatt pislogni is… Az egész sztori a helyén volt, nem fecsérelték el az időt, minden rész egyensúlyban volt, nem volt nyálas, unalmas, tényleg nem tudok rá mást mondani, csak hogy kib*szottul jó volt. Alig várom, hogy újra nézzem és elolvassam a könyvet.
  Elolvasgattam az eddigi hozzászólásokat, így eszembe ötlött, hogy Katniss-on és Peeta-n kívül a többi kiválaszott tényleg elég háttérbe szorult, meg valaki felrótta, hogy lányoknak készült, meg kevés a vér… a kampányból, vagy a főszereplő kilátáből az előbbire következtetni lehetett, és ebből adódóan az utóbbira is. Én lány vagyok, és tökéletesen elégedett vagyok a vér, halál mutatásának mennyiségével.

  És azt még megjegyezném, hogy ha valaki azért nem nézi meg, mert párhuzamba hozták az alkonyattal, akkor nem tudja mit veszít. Edward és Bella úgy elvérzett már a viadal legelején mint a sicc, és nem azért, mert sütött rájuk a nap és a vámpír ragyogása jobb célponttá tette őket, mint a tűz füstje. Hanem azért, mert e film fényében az alkonyat egy viccnek tűnik. És ezt úgy mondom, hogy szeretem az alkonyatot.

 76. Na megnéztem, tetszett, jó volt. Mint film, szerintem 7/10, de a könyvek miatt nálam felmegy simán 8-ra, mert nagyon jó a megvalósítás. A színészek jók voltak, Josh Hutchersont nemtudom miért szidják, de ettől a Hemsworth gyerektől ráz a hideg, annyira gyenge és idegesítő. Engem nem zavart a kameramozgás, de igaz, hogy ahol nem kézikamera volt, ott fantasztikus volt az operatőri munka. Valahogy rátaláltam egy “fanvideóra” ahol valaki (feltételezem egy kislány) összedobta az álmai szereposztását a filmhez. Na erre kell vigyázni a következő részeknél, ugyanis ez most eddig szuper, de ha az új, fontos karaktereknek Pattinson, vagy a farkasfiú típusú szemetet raknak, akkor szerintem a nem tini nézőket hamar elveszítik…

  A könyv alapja vitatott, amikor olvastam, akkor 1984 és Legyek ura ugrott be Robinsonos beütéssel (BR-t nem ismerem, nem merek mondani ezügyben semmit).

  Spoileres is lehet:

  Amit hiányoltam az az, hogy Haymitch apróbb részeit kihagyták. Ez azért fontos, mert ugyebár szinte végig piás, de mint később burkoltan kiderül, szinte végig okkal csinált mindent (jó azért a hányást talán nem :D:D)… Meg valjuk be, kellett volna az az elején, ahogy Woody matt részegen műsorozik a színpadnál.

  A karakterek viszonyulása miatt beraktam volna még Peeta apját a kiválasztások után, meg a film végére azt, amikor Katniss benyögi, hogy már nem kell játszani a szerelmest, Peeta meg kiakad, ugyanis pár kislány a moziban eléggé el volt tájolódva én meg téptem az arcomat (“Pedig azt hittem, hogy a másik srácba szerelmes”, “Örülök, hogy szerelmes lett Pítába Katniss”, stb), vagy valahogy letisztáztam volna, hogy itt még totál nulla amit érez.

  Az aréna király, az ágyúhangok jók, kellett a 2,5 óra, sokmindent letisztáztak, ezért nem lesz gond a folytatásoknál, Caesar és Seneca nagyon kellett a filmbe, méghozzá pont így. Néhol nem tetszett a díszlet, de talán pénzhiány(?), vagy később kialakul.

  Vitatott volt még a mutánsok szeme. Szerintem ezt megcsinálták könyvhűen, mert Cato monológja ha jól emlékszem az emiatti rémülethez köthető, csak kivágták korhatár miatt, vagy fene tudja. Ha már korhatár, akkor azt hittem, hogy ennyi vér és agresszió sem fér be, szóval meg vagyok elégedve ezen a téren is. Peeta műlába tényleg nem fontos, de legalább a végén komolyabban megsérülhetett volna.

  Valaki említette még, hogy a viadal uncsi. Ezzel nem értek egyet, ugyanis mindent belezsúfoltak, ami akció és izgalom és kihagyták a hosszabb “Robinsonádos” részeket.

  Más (film előtti rtailerek kapcsán): Az EX2-re 12 évesek is mehetnek?! A legdurvább jelenet az a narancsfacsarás lesz? Nem merem kiírni, de “kössz” Norris! elszúrtad!
  Gandalf új magyarhangot kap????!

 77. No, megnéztem.
  Véleményem? Van. Egyestés film. Semmi több.

  Indokaim:
  Nem olvastam a könyvet, szolgáljon mentségemül. Amit vártam: Egy lightos tipikusan hollywoodi BR. Meg is kaptam. Talán ha nem láttam volna már annyi klisét, akkor talán még jónak is tartanám, de sajna így csak egy natúr átlagos filmmé sikeredett a dolog.

  Innentől SPOILER gyanús minden szavam:
  – A film kezdése túl kapkodó. nincs kibontva, hogy mi is történt, ami a filmbeli állapotokat okozta.
  – Hiányzott a korábban más által is írt medál sztorija. Ugyanis lejött, hogy baromi fontos lenne tudni valamit azokról a nyüves poszátákról, főleg a végén, mikor Snow dumál Katrinnal.
  – A körzetek. Elhangzik többször is, hogy hűdeqrvarossz ott élni. Ahhoz képest elég jó állapotban vannak a szereplők és normálisnak mondható körülmények között élnek. Bőrjakó, bőrcsizma és hasonlók. Ha elmaradott lett volna a térség, akkor katrin nem olyan cuccban flangált volna az erdőben. Jah és nem lett volna olyan íja, ami alapból nálunk 80-90 eft. Az itt olvasottak után az jött le, hogy a könyvben elég durván körbe voltak kerítve szeparálva a körzetek. A filmben volt pár danger tábla, meg egy nem működő magasfesz-es kerítés, amin simán átbújik a lány.
  – Aztán ott vannak a rendfenntartók. Szó esik, hogy jönnek, megtalálnak bárhová is bújsz. A 11. körzeti lázadásnál is a max beavatkozó eszköz a vízágyú. Hol van itt az elnyomás? Nem volt semmi a filmben, ami létrehozta volna bennem azt a feszültséget, hogy basszus, itt komoly elnyomás, népkizsigerelés folyik és hogy mindenkinek kuss van, meg lapos pofa, örüljenek, ha meghalhatnak.
  – No és ami talán a legdühítőbb volt. Íjat adnak egy lány kezébe, de csesznek neki megmutatni, hogy hogyan is köllene lőni azzal a fegyverrel. Az íjászok csíkosra röhögik a gatyájukat, ha megnézik a filmet! Főleg amikor megszerzi az “acél” vesszőket. Komolyan mondom egy vicc volt.
  – Zavaró jelenetek. pl. mikor Katrin a gyógyszerért megy és verekedni kezd a csajjal. Lenyomja a bringa a főhőst és elkezd pofázni hosszan. Komolyan mondom ekkora hibát nem szabad véteni egy filmben. Akkor még a kutyulik a végén. Oké, finálé. De basszus. Hirtelen sötét, kergetőzés kicsit, aztán hiphop vége.milyen fight befejezés ez? Ha ez egy showműsor keretén belül megy, akkor (főleg egy olyan high-tech-es brigádnál, mint a Kapitóliumi, pláne nem lett volna szabad ekkora hibát véteni. A másik meg az, hogy ez talán a leginkább elfogadott klisé, hogy a végső fightot elhúzzuk, minden pillanatát kicentizzük. Erre neszenektek itt a vége 3 percben és kész. Olyan, mintha megmutatták volna neked a tábla csokit és az egészet egybe benyomnák a pofádba. Nincs meg az élmény, nincs az, hogy végigizgulod az utolsó tizedmásodperceket is szinte és fújsz egy nagyot a végén.
  – Többen mondták a többi szereplő kibontásának hiányát, nos ehhez én is csatlakozom.
  No, azért némi pozitívum is. Woody Harry bácsi bizony jó volt. Donald bácsi is. Katrin karaktere is elég jó volt. Tetszett az, hogy azért alap dolgokat eléggé kiemeltek az erdőben való mozgásból, mint amikor pl. megriasztotta az őzet. Vagy mikor a kiscsaj levelekkel szivatta ki a zsebből a mérget Katrin kezéből. A darazsas kommentár tényleg bejött nálam is. A kommentáros dolog tényleg jó húzás volt. Tetszett az is, mikor Katrin elkezdi nézni a táska tartalmát és alapdolgok kerülnek elő, mint kötél, drótfűrész, kulacs, gyufa, testmelegítő fólia… Jó volt, hogy kikötötte magát a fához. ahogy kereste a vizet. Szépen felépített jelenetek voltak.
  Katrin jellemfejlődése is elég jól kérzékelhető volt, hogy hogyan alkalmazkodik az újabb és újabb helyzetekhez, mint a csókos jelenet, illetve az almás. Alapjában véve a szereplők hozták azt, amit ki lehetett hozni a filmben a karakterekből.
  SPOILER vége.

  No, szóval egy egyes szám első személyes filmet nézhet meg aki látni akarja ezt a filmet. Rengeteg kérdés nyitva marad az emberben, rengeteg info hiányzik a film végén az embernek. Rengeteg ziccrt kihagytak a filmkészítők. Olyan jelenetek hiányoznak, esetleg nincsenek megfelelően kibontva, amelyek az alapját kellene képezzék a filmnek. Cserébe kapunk egy nagyon jó képi világú sztorit egy lányról, aki belekeveredik egy számára nem előnyös szituba, amit végigbóklászik az erdőben szinte fapofával.
  Sokat kell majd letenni a következő rész hipe-olásánál nálam, hogy azt fontolgassam, hogy megnézem. Mindenesetre a könyvet el fogom olvasni. Ugyanis annyi minden hiányzik a sztoriból, hogy kénytelen leszek utánajárni.
  Lehet, hogy a filmkészítőknek is ez volt a céljuk? Egy gigareklám egy könyvnek?
  Talán.
  És ugye, marad a remény. hogy talán kapunk egy megfelelő folytatást.

 78. with:
  az általad felsoroltak közül sok kérdésre nem kapsz választ a könyvekben sem (amik egy az egyben E/1. személyben íródtak – ezért nem kell sok mellékszereplő-kifejtésre számítani ott se). Néhányra válaszolva viszont (nyilván ez is SPOILER-esélyes):
  -a körzetek közti átjárás valójában tényleg nehéz, az a drótkerítés, amin mi láttuk Katnisst (nem “Katrin” ;) ) átmászni, az csak az erdős részt szeparálja, elvileg az ott lévő vadaktól védve a lakosokat, de persze cs****nek áramot vezetni bele, merthogy ha nem muszáj, vagy nincs valami közérdekű tévépropaganda, akkor általában amúgy sincs elektromosság.
  -a “profi íj” egyike azoknak, amiket Katniss apja készített, mondhatni ez volt az egyik hobbija az ürgének. Ha jól emlékszem egy fél tucat biztos maradt utána, csak éppen a fegyvertartás nem számít valami legálisnak arrafelé, azért tartja a lány az erdőben őket.
  -a poszátáról azt kell tudni, hogy egy olyan állatfaj, amit akaratlanul fejlesztett ki a Kapitólium, éppen ezért valamiféle lázadó eszme kapcsolódik hozzájuk. Igazi jelentőséget viszont épp Katniss fog adni neki, és miatta válik szimbólummá.
  A rendfenntartós rész a lázadásnál valóban lehetett volna erélyesebb (a következő könyvben pont van egy ilyen jelenet, amit remélem bennhagynak).

  Vicces, mert bele se gondol az ember, hogy mennyi részlet lehet zavaros annak, aki előismeret nélkül nézi. Szerintem azért próbáld be a könyvet, talán segít tisztázni még néhány dolgot, bár esélyes, hogy az se fog a teljesség érzésével eltölteni.

 79. with: ha már kifejted a véleményedet egy filmről, akkor legalább a főszereplő nevét írd le helyes (mind a kb 20 alkalommal, amikor említetted).

  Spoiler:
  mint már korábban szó volt, a könyvben sincs több kifejtve arról, hogy hogyan jutott ide a “világ”, csak az azutáni események
  a medál sztorija meg a fecsegőposzáta az két külön dolog amúgy a könyvben is (mint már említették a fecsegőposzátát a felkelés alatt fejlesztették ki a lázadók “lehallgatására”, de amikor ezek rájöttek a trükkre, elkezdték őket átverni)
  Katnissből indulsz ki, hogy neki volt bőrkabátja+fegyvere (mind a kettőt az apja hagyta rá amúgy), de ő folyamatosan vadászik is, “gazdagabbnak” számít, mint a többi, más mindenki szakadt cuccokban volt
  nem látszik a szegénység, ja, tényleg, kár, hogy mutatták, hogy az emberek kb csontokat ettek, közben a Kapitóliumban meg folyamatosan lukulluszi lakomák voltak
  a Körzetek között elég nagy távolság van, nincs átjárás csak úgy
  nyilván Cato halála után azért lettek visszahívva a “kutyulik”, mert sokkal izgalmasabb egymásnak ereszteni a szerelmespárt, mintsem megvárni, míg a vadak megkajálják őket

 80. “- No és ami talán a legdühítőbb volt. Íjat adnak egy lány kezébe, de csesznek neki megmutatni, hogy hogyan is köllene lőni azzal a fegyverrel. Az íjászok csíkosra röhögik a gatyájukat, ha megnézik a filmet! Főleg amikor megszerzi az “acél” vesszőket. Komolyan mondom egy vicc volt.”

  Biztos így van, de leginkább nem. Olimpikon íjászok készítették fel a csajt és nem 2 órás felkészülés volt.

 81. Sziasztok,

  én tegnap láttam a filmet, viszont mik az a mutánsok amit sokan emlegettek előttem? Én nem nagyon emlékszem ilyesmire.. vagy azok azok a film végéről a kutyaszerű valamik?

 82. Hasufel:

  spoiler

  a könyvben a végén lévő “kutyáknak” olyan vonásaik vannak, mint az egyes kiesett versenyzőknek (szemek, meg vmi ismertetőjel, nyaklánc vagy ilyesmi), hogy még jobban összezavarják ezzel a még életben lévőket.

 83. Nem tudom jól tettem e, hogy pár hete elolvastam a könyveket, mert így a film közben sokszor csak húztam a számat, míg haverom, aki nem olvasta sokkal jobban élvezte, és utána el is kérte tőlem a folytatásokat.

  Ami a legjobban zavart, az talán a kamera kezelés volt. Biztos, hogy menő ez a kamera rángatás dolog, mert sok filmben csinálják, de azért nem kellene ennyire túlzásba esni. Persze nem számítottam akciófilmre, de így azt a kevés akciót is élvezhetetlenné tették, ami volt benne. A végét emelném most ki, amikor a bőségszaru tetején voltak. Kb kétszer 2 másodpercig mutatták álló kameraállásból, és basszus mire épp megnyugodott volna a szemem már váltottak is vissza rángatós közeli nézetre, hogy láthassuk hogy nem látunk semmit.
  Az a rész se tetszett, amikor kezdődött a viadal, nagyon zűrzavaros volt: hopp most valakinek elvágták a nyakát, itt mintha valakibe beleállt volna egy kés, de nem biztos, mert pont elrántották a kamerát, ott egy másik elfutott az erdőbe… Nekem így egy kicsit súlytalanná tették ezt az egészet. Persze biztosan van, akinek ez így tetszik, de nekem csak rontott az élményen. Néhány párbeszédet is hiányoltam belőle, de ez annyira nem volt zavaró.

  Valamennyire kárpótoltak a színészek, Tucci, Harrelson és Banks nagyon jók voltak, és a többiek is nagyjából hozták a szintet. Plusz pont jár még az extra jelenetekért, amik a könyvben nem voltak, talán így volt a legegyszerűbb megmagyarázni néhány dolgot azoknak, akik nem olvasták.

  Összességében azt tudom mondani, hogy könyvadaptációnak jó, de sci-finek csak elfogadható a film. Csak remélni tudom, hogy a folytatások jobban fognak sikerülni.

 84. Biztosan jobbak lesznek, egy ilyen franchise-nál mindig az első filmet a legnehezebb megcsinálni. Következőnél már nem kell annyit foglalkozni a bemutatásokkal, elmondani mi az a Hunger Games stb.

 85. Szerintem egész állat volt. Bár robinak igaza van, le kéne szoktatni az epilepsziás operatőröket a munkáról…

  A másik, hogy komolyan nem vágom, hogy ez miért tini regény. Homifarkas az oké, még csöpög is, de ebben elvétve voltak csak ilyen csöpögős jelenetek

  hozzáteszem, azok is jobbára csak a stratégia részletei voltak, hogy a támogatókat lenyűgözzék ezzel a párocskás imázzsal.

  A másik meg, hogy igazából az egész viadalos részt ki is hagyhatták volna, annyira 0 az egész úgy, hogy gyakorlatilag semmit nem mutathatnak, hogy szinte már fáj. Oké hogy gyerekek (zárójelben úgy gyerekek, hogy két véglet van, aki tényleg nagyon gyerek, meg a kigyúrt vérprofi, aki életében erre készült, és a nagyon gyerekek hááát… nem hiszem hogy meglepetést okozok, de 18 éves kigyúrt csóka vs 12 éves kislányocska elég egyoldalú dolog, és már a legelején kihullanak), szóval még azt se lehet ráfogni, hogy gyerekgyilkos… Onnantól kezdve, hogy a törpicsekek elmentek a bányába meg semmivel nem rosszabb 1 átlagos péntek esti akciónál. Így viszont se ez, se az.

  A történetben meg elég fontos szál, hogy mit miért csinálnak (hogy a kapitólium idegeit borzolják), itt viszont teljesen semmis az egész, vagy nem is lehet tudni, hogy most az a cél, vagy a szádba rágják előtte egy külön jelenettel.

 86. Kamera rángatás: lehet róla olvasni, hogy USA-ban és pl. UK-ben így is erősen reklamálták a besorolást, UK-ben meg is kellett változtatni 4 jelenetet, hogy beférjenek a 12-es besorolásba. “Epilepsziás operatőr” nélkül valszeg egyáltalán nem fértek volna be a besorolásba, annyi pénzt meg nem dobhattak ki…

 87. Ha röhögni akarsz a filmen, akkor a megnézése előtt mindenképpen el kell olvasni a könyvet. A nevetés garantált lesz.
  Ha egy szar filmet akarsz látni szerelmi háromszögről, béna szereplőválogatással, nyálas ömlengésekkel, nagyon gyenge brutalitással megspékelve, akkor előismeretek nélkül ülj le a film elé.
  A könyv ebben az esetben is ezerszer jobbnak bizonyult, a filmnek egyáltalán nem sikerült átadnia a könyv mondanivalóját/lényegét.
  SPOILER!!!
  Amikor Katniss megsüketül, a filmben úgy jelzik, hogy néhány másodpercig semmi hang nincsen, de aki nem tudja, h minek kellett volna történnie, annak szerintem le sem esik, h mi történt.
  Ceasar karaktere szerintem nagyon el lett találva, míg Katniss-t nagyon elbaltázták azáltal, h Jennifer Lawrence-nek adták a szerepet. Könyörgöm, egy vékony(!), könnyű, és légies színésznek kellett volna adni, nem egy ilyen debella állatnak. Az egyetlen pozitívum annyi volt benne, hogy még mindig nevetnem kell, ha eszembe jut, hogyan odakente a falra szegény Peetát, mikor az benyögte az interjúnál, h szerelmes belé. Egyébként, kicsit sem röhejes, hogy Peeta egy fejjel alacsonyabb Katnissnél…
  A szereplők kiválasztása miatt semmi hitelesség nem volt a filmben. Ki a fene hinné el a Jennifer Lawrence által alakított Katnissről, hogy akár életében egy napot is éhezett?!
  Lehetett volna több statisztával is érzékeltetni a tömeget, tényleg olyan volt, mintha csak egy nagyobb város lakóit osztották volna fel a körzetek közt :S
  A kapitólium viszont nagyon el lett találva szerintem, az emberek furcsasága jól lett érzékeltetve, bár egy idő után kezdett olyan érzésem lenni, hogy mindenkit ugyanolyan ruhába öltöztettek, csak a színükön változtattak, na meg a parókákon.
  A mutánsok viccesek voltak, közük sem volt a meghalt játékosokból génmanipulált félig farkas egyedekhez, de jót lehetett nevetni rajtuk.
  Az egyetlen pozitívuma az volt a filmnek, hogy csak hárman voltunk a teremben két barátnőmmel, és nyugodtan káromkodhattunk, meg szidhattuk a rendezőt. Remélem nem kapnak kedvet a film alapján a 13 éves kis pisisek, h elolvassák a könyvet. Nem lenne jó, ha tvájlájt2-t akarnának belőle csinálni.

 88. Ezt még elfelejtettem: csak nekem szúrta a szemem, hogy amikor Katniss-nek a játékmesterek előtt be kellett mutatnia, h mit tud, csak egy íj volt kikészítve neki? Honnan a fenéből tudták, h jól bánik az íjjal? Direkt az van benne, h a gyakorlás alatt közelébe se ment az íjaknak, nehogy rájöjjön a többi kiválasztott gyerek, h profi íjász. Na mindegy. Elég menthetetlen a film, de Katniss csizmája azért tetszett. Az anyja még jó volt, viszont Prim se volt igazán jó választás.

 89. Filmnézés előtt elolvastam minden véleményt, így annyira nem értek váratlanul a PG-13-as korhatár következményei. Na igen, mondjuk arra nem számítottam, hogy az egész küzdelem egy könnyed kis kalandnak fog kinézni (Katniss rögtön talál vizet, míg a könyvben már durván a halálán van a kiszáradás miatt, mire kilyukad a pataknál). Jó, persze annak örülök, hogy nem írták újra a könyvet, mint a legtöbb adaptáció esetén, csak hiányzott ahogy Katniss és Peeta helyrebillentik Haymitch viselkedését mikor nekiesnek még az elején, vagy az, hogy Haymitch és Katniss ki nem állhatják egymást. Viszont, hogy pozitívat is írjak, a vezérlőszoba mutatása meg Seneca jelenetei tényleg jók voltak, hozzátettek a történethez.

  SPOILERES lehet:
  A végső harc nekem is fájó pont, baromira megnéztem volna ahogy a mutánsok által üldözött Cato elsüvít Katnissék mellett teljes védőfelszerelésben, azok meg rohannak utána. Na meg Cato nyöszörgése mi volt már? Hogy úgyis halálra van ítélve, öljék csak meg. Egyáltalán nem illik az arrogáns “mindenkit megölök, mert erre lettem kiképezve” személyiségéhez. Meg ahol fogtam a fejem, pl. a barlangban, mikor szerencsétlen Peeta épp halálra akar fagyni, és bár Katnissnak van egy fullos hálózsákja ami visszaveri a testhőmérsékletet, sebaj, vacogjon csak szegény srác :D Ami még fura volt az az, hogy Rue activityzi el Katnissnak, hogy fűrészelje el a darazsas ágat. Nemár.

  Összességében szerintem egyszer nézhető. Ha nem olvastam volna a könyveket, akkor pont annyit érne el nálam a film, hogy felkeltse az érdeklődésemet a könyvek iránt. Illetve én Miss Lawrence többször említett csodás színészi képességeitől sem vágtam magam hanyatt, Hemsworth egy bamba óriás, Hutcherson viszont pozitív csalódás volt.

  Sebaj, könyvre fel emberek! Azért aki közepes szinten boldogul az angollal, annak melegen ajánlom az eredeti nyelven való olvasást, mert a magyar fordítás egyszerűen szörnyű.

 90. “Azért aki közepes szinten boldogul az angollal, annak melegen ajánlom az eredeti nyelven való olvasást, mert a magyar fordítás egyszerűen szörnyű.”

  Az utóbbi 2-3 kritika csupán ezen pontján értettem egyet, úgyhogy gondoltam, bemásolom. :)

 91. “Ezt még elfelejtettem: csak nekem szúrta a szemem, hogy amikor Katniss-nek a játékmesterek előtt be kellett mutatnia, h mit tud, csak egy íj volt kikészítve neki? Honnan a fenéből tudták, h jól bánik az íjjal? Direkt az van benne, h a gyakorlás alatt közelébe se ment az íjaknak, nehogy rájöjjön a többi kiválasztott gyerek, h profi íjász.”

  Röhögcsélés helyett ha esetleg a filmet néztétek volna a 2 BFF-fel akkor tudnád miért volt. Haymitch intézte, mivel a bemutatón a lehető legmagasabb értékelés a fontos így ott már nem kellett titkolózni. El is mondta előtte Katnissnek, hogy lesz majd ott egy íj, nyugodtan használja.

 92. Amúgy a könyvben is használta az íjat a gyakorlás alatt, csak nem mutatta ki a teljes tudását és nem foglalkozott vele annyit.

 93. SPOILEREKET TARTALMAZ

  Összességében elégedetten jöttem ki, kicsit sietős volt itt-ott, főleg Cinna, Haymitch és Effie játékidejét keveselltem, néha mutathatták volna őket a viadal közben is, amint nézik és aggódnak/beszélgetnek. Katnisszal az egyetlen bajom, hogy baromira nem úgy néz ki, mint aki éhezik. Oké, hogy a vadászatból viszonylag normálisan élnek, de a könyven többször említi, hogy a hivatásosok 20-30 kilóval többek nála és a filmben az se volt tiszta, miért nem próbál senki felmászni utána a fára, miután Cato leesett. Illetve Clove nem tudja leszedni egy dobótőrrel? *facepalm*

  Peeta bejött, bár nem az esetem a srác, de jól visszadta a karaktert. Gale megint csak nem kapott elég játékidőt. Őszintén szólva a szerelmi szálat untam a könyvben is, pláne francot érdekel két ilyen suttyó kölök…
  Prim édes. Azért Haymitch kellett volna az aratási jelenetbe is, amit ott előad seggrészegen a könyvben, az fergeteges. Amúgy őt én öregebbnek és lepusztultabbnak képzeltem, kb. mint Jeff Bridges volt a True Gritben.

  Ami abszolút pozitívum:

  – Sutherland tökéletes. Elegáns, visszafogottan gonosz, creepy. Alig várom a folytatást.
  – Rue. A könyvben is bőgtem és a filmen is. Olyan, mint egy kis tündér. Viszont ha már most elkezdődött a felkelés a Tizenegyedikben, hogyan fogják megoldani a körutat?
  – Cato. Nem emlékszem, hogy a könyvben is lenyomta-e ezt a mindig is halott voltam dumát, de hirtelen megsajnáltam még őt is. Az ember hajlamos elfelejteni, hogy a hivatásosok félrenevelt, behülyített gyerekek, akik abban a hitben nőttek fel, hogy gyilkológépnek lenni teljesen normális dolog.
  – Thresh, bár alig láttuk, pont olyan volt, amilyennek elképzeltem.
  – Effie tökéletes.
  – A helyszínek nagyszerűek, általában minden úgy néz ki, ahogyan köll.
  – És végül a teljesen váratlan show-stealer, Seneca Crane. Nemcsak a szakálla epic, a karakter is nagyszerű, pedig a könyvben észre se vettem, csak a második részben említette Snow, hogy kivégezték. Az éjfürtös húzás pedig zseniális és stílusos.

 94. Ez az egész duma kapcsán arról, hogy Katniss miért ilyen jól táplált:
  Az bezzeg senkit nem zavart, hogy Liam Hemsworth egy kigyúrt állat?
  Nem?
  Ok.
  Pá.

 95. Na behúztam, kíváncsi voltam mi a hiszti tárgya.

  Spoileres lehet

  Végülis annyira nem volt tré mint amilyenre számítottam a tvájlájt kapcsán. Az biztos így elsőre, hogy az írónő kajakra olvasta illetve látta a Battle Royale-t aztán koppintott egyet, de ezt megszokhattuk már, a Harry Potter sem csak úgy megszületett az író fejében.

  No de essünk neki a múvinak. Nem szarozunk bele a közepébe. A népek szenvednek, de azért a fiatalok laza Sassoon vágással nyargalnak a lágy szélben. Többen felvetették már itt, hogy éheznek a népek, na ez senkin nem látszik, jóltáplált pufók-ufók. Az elején már besírtam, amikor a csaj elmegy vadászni. Elvileg kajak kint él az erdőben, meg minden, erre széllel szemben akar őzet lőni, és a széljárást csak utána! ellenőrzi, miután az elszaladt..ááá (arról nem beszélve, hogy az íjj egyáltalán nem állt jól a kezében)

  Na mindegy, a kiválasztás túl sok izgalmat nem rejteget, úgyis tudod, hogy ki az aki bekerül, hiszen ő a főszereplő. Woody meglepett, nem is tudtam, hogy szerepel a filmben, hozza a kötelezőt.

  Pozitívum volt, vagyis a film előtt azon gondolkoztam, hogy remélem a jövőben nem kommersz lesz a divat és tényleg színes-szagos mindenféle hajak, jelmezek, meg kell mondjam tetszett, kissé a Menekülő emberre hajazott, de bejött.

  Aztán elkezdődik az akció és meg kell valljam férfiasan nem vártam ennyi vért sem, de legalább volt, szóval itt elismerem meglepődtem. Ahhoz képest, hogy Woody a csajszit a halálra, kihülésre, kiszáradásra stb készíti fel, kajak erdő, teli kajával, vízzel, rejtekkel, szóval nem értettem, ebben mi a marhára kemény környezet. Aztán jött a buzulás, a mű tűznél már fogtam a fejem, nagyon gáz volt szeritem, főleg, hogy nem értettem, hogy miért nem terjedt, illetve, hogyan koordinálták (bár az a kb 40 ember aki a moziteremben ült szinte egyszerre hördült fel amikor egy érintéssel éjszakát csináltak.. na ott komolyan megtört bennem valami)

  Az egésszel az a legnagyobb gondom, hogy több sebtől vérzik számomra a forgatókönyv. mivel nem olvastam a könyvet, ezért nincs meg az a tudás ami kitöltené az üres helyeket, így a film önmagában nem áll meg, ami szerintem komoly hiba.

  Nincs megmagyarázva, hogy miért kell harcolni, miért kell nyerni. Az egész lóg a levegőben, egy manipulált szórakoztató show, de nincs mögöttes motiváció.

  Aztán a legnagyobb probléma, hogy nincsenek igazi ellenfelek, a két főszereplő úgyis életben marad, és nyer, sajnos ez így behatároja a film izgalomfaktorát számomra.

  az utolsó fél óra nagyon nyálas és nőies lett, a tökéletes hajú srác imádja a cicát, akit otthon vár a másik tökéletes hajú srác. A digitális monsztereken már nevetni sem tudtam, az éjszakát már említettem.

  Valahogy az egésznek se füle se farka. Nem vezet sehova, nem alapoz meg semmit, nem tudni, hogy mi motiválja a karaktereket, se a gonoszokat, se a jókat. Üres rohangálás az erdőben.

  Mindenesetre jobb volt, mint amire számítottam, okozott kellemes meglepetéseket is, de ez a film szerintem nagyon, sőt őrülten túlhájpolt, nem értem, hogy miért, talán I’m too old for this shit. :D

  Mozijegy árát immel-ámmal megérte, mondjuk kongott az ürességtől a terem…

 96. Lina: köszönöm a hozzászólásod, rég nem nevettem ennyit, annyira képtelenségeket írtál, hogy majd’ leestem a székről.

 97. A gyilkolós VV vagy gyilkolós Megasztár?

  A történet végig elfogadott marad,mert a sztárolás ismert(pl Megasztár lakás,Faktor lakás.
  Papir bábuk,cikkek)
  Lehet kintről is segiteni a játékosnak,ezt is ismerjük,mivel sms kérdéseket vagy véleményeket kapnak a játékosok.

  Szóval az iró csaj szépen összelopkodta a hosszú évek alatti média energiák befektetése által kialakult nézői tapasztalatokat,betette a hökkentést(gyilok),és mivel nő,a szerelem erejéről beszél.

  Téma:Jó,de nem egyéni.
  Szereplők:Különleges vászon karizmával megáldott(nem klasszikus modell),a Jennifer Lawrence és a stabil Gary Ross rendező menti meg az egészet.
  Remélem ők csinálják végig a részeket és 3-nál zárnak.
  Miattuk polcos a film.
  Nem katarzis,de jó film.

 98. Végre sikerült megnéznem, nem értek egyet nagyon veletek, szerintem a könyv egy eszméletlen pocsék produkció, a filmben úgy ahogy sikerült a meleg tvájláljt kopit normális keretek közé kihúzni.

 99. Hát nincs 10/7 inkább egy 10/5 és egyszerű oka van. UNALMAS. És mindezt a besorolás miatt. Oké hogy nem csak egy darabolós filmet akartak de a film fele (ami 145 perces játékidőnél sok) elmegy és még nem történt semmi. A viadal alatt meg szinte semmit nem mutatnak. A filmbe mélységet próbálnak tenni de valahogy nem sikerült popcornmozinak viszont meg már túl komoly két szék közül a pad alá. Nem rossz egyszer meglehet nézni de többször már nem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.