24 hozzászólás a “Storm Shadow az új GI Joe 2 képen” bejegyzéshez

  1. De, régi. És valószínűleg ahhoz a hullajelölthöz tartozik, akit mellette szorongat. Egy szekuritis meg nem lövöldözhet high tech stukkerekkel.

  2. Régi-régi, persze
    DE olyan műszaki megoldásai vannak, hogy csak pislogsz rajta.
    Rendkívül megbízható. A német fegyvergyártás egyik gyöngyszeme.
    Ez gyakorlatilag egy minikarabély.

    Az AK-47 sem mai darab oszt mégis az egyik legrettegettebb személyi fegyver a földön.

  3. human: fejlesztettek, van több új variánsa is, sőt a magyar honvédség is megcsinálta a sajátját AMD néven, de mindegyik a 47-es alapjaira épít, tehát még illik rá a név, csak kb egy kis verziószám csere történt :)

  4. Human: az Ak 47 forgácsolásos technikával készült míg pl az AMD és a legtöbb utód már lemezsajtolásos technikával, mármint ami az alkatrészeket illeti.

    ellenben a szerkezetben változás nem történt gyakorlatilag a mai napig. egy primitív, igénytelen, de ezáltal rendkívüli üzembiztosságú szerkezetről beszélünk.
    Persze az anyag felhasználás modernebb van benne műanyag, pl a tusa, de a legutóbbi fejlesztésig ami emlékeim szerint az AK-105.

    az már kapott szereléksínt is, így mindenféle játékszer(reddot, fegyverlámpa,holosige)feldobható rá,

    ja és már 5.56-os lőszerrel készül mint az M4-es, mert a modern hadviselésben egy karabélynak nagy a 7.62-es…

    de a szerkezet és működési elv vajmi keveset, kb semmit sem módosult a 47-eshez képest. az más kérdés hogy aki használt már 5.56-os és 7.62-es kalibert is az mind a régi ló rugás erejű lőszerre esküszik :)

  5. igen, erre gondoltam, h másfajta a lőszer, ami sok mindenen változtat, nem simán ak47 már

  6. meneghwo: human:
    Az AK-47 – és behajtható válltámaszú változata az AKSz-47 – (ezen a néven és ilyen formában) három gyártási altípusban létezik (létezett): 1., 2. és 3. típus. Mivel a szovjet ipar akkoriban (1946-’47) nem rendelkezett megfelelő minőségű ipari tömegtermelésre alkalmas présekkel, azért a tokokat marták. Ez volt az 1. típus. Az ’50-es évek elejére eljutottak oda, hogy megfelelő pontossággal tudtak lemezt kivágni és hajlítani, így elkezdődött a lemeztokos AK-47 (2. típus) gyártása. Mivel a gyártás tömegszerűségével még így is gondok voltak kis módosítással tovább gyártották a mart tokos AK-t. Ez volt a 3. típus.
    Az ’50 évek végére problémák merültek föl a fegyverrel kapcsolatban mind minőségi, mind kezelhetőségi szempontból (a tűzsebesség az eredeti AK-n a 700-as tartományban mozgott), ezért kicsit átalakították, ez lett az AKM (és AKMSz). Ezt használják a mai napig minden szaros lyukban, az eredeti AK-47 igen ritka. Az AKM-nek az elődjéhez képesti fő különbsége az egyszerűsített gyártás, kisebb (450-550) tűzsebesség, nagyobb megbízhatóság (a préselt/hajlított alkatrészek strapabíróbbak, mint a forgácsoltak)
    1974-ben fejlesztették ki a gyakorlatilag 5.45-ös lőszert tüzelő AKM-et, az AK-74-et (és AKSz-74-et). Ennek a fegyvernek a lőszere könnyebb (de az 5.56-os babszemnél még mindig nehezebb), mint az elődtípusoké (amelyek 7.62x39mm-est tüzeltek). Ez ma az orosz fegyveres erők fő gyalogsági fegyvere.

    meneghwo:

    Az AK legújabb típusa az AK-12 (Avtomat Kalasnyikov 2012), mely gyaklatilag ugyanaz a fegyver pontosabb tűrésekkel és áttervezett kezelőszervekkel.

    Az az állításod, h nagy a 7.62-es, sztem egy kicsit butaság, mert mitől lenne nagy? Mostanában az 5.56/5.45 a divat, mert könnyű és sokat lehet vinni belőle. Ellenben a 7.62×39 sokkkkal nagyobb energiával rendelkezik (másfélszer akkora a lövedék tömege, mint az 5.56-osé), így sokkal nagyobb “ütést” mér a célpontra találatkor. Ez azért is fontos, mert a hidrosztatikai sokk sokszor fontosabb, mint a találat maga, ezt pedig az 5.56-os nem mindig tudja produkálni, főleg közepes (300-400m) távolságon (sokszor azon belül se). Így nem garantált a célpont azonnali harcképtelensége.

    human:

    Az MP-5 a HK G3 hadipuska (az FN FAL mellett ezt hívták a “Nyugat Kalasnyikov”-jának) működési elvét veszi alapul 9mm Para kaliberben, és a nyugati fegyverek közt nagyon megbízható és pontos (a világ majd minden – érts MINDEN – rendőri és katonai alakulata használja, mert egyszerűen annyira jó.).

    Remélem nem esik a TL;DR kategóriába :D

  7. Anno, mikor az AK hadrendbe állt azért készült a 7.62-es kaliberrel mivel azt feltételezték h amikor eljön a következő háború akkor komoly páncélos hadosztályok fognak összecsapni egymással, valamint a gyalogság minden egyes tagja fog lövedék álló mellényt viselni. Az 5.56/5.45 ezeket nem küldi át a 7.62 pedig igen.

    Egy pillanatig nem állítottam h az kisebb kaliber jobb lenne. DE vannak érvek ellene is.

    Jó példa erre h a magyar alakulatok Afganisztánban hiába kapta M4est vitték a jó öreg Kalast mivel nem bíztak az ámerikás fegyverben. Még a pontoságkban sem, nem hogy az erejükben. Szlankó Bálint könyvét veszem alapul.

    Ami hadviseléshez azért jó az 5.56-os mivel asszimetrikus hadviselés folyik. Magyarul jól felszerelt csapatok és gerillák hajkurásszák egymást. a gerillának nincs lövedékállója, nem kell a nagy átütő erő. ilyen egyszerű. Magyarul a 7.62 ebből a szempontól felesleges, mivel anyag pazarló, és nehezebb is általa felszerelés, plusz a fegyver is komolyabb kell legyen ami elkezeli.

    ÉS mit spórolnak itt? Pénzt.
    És minden háború Alfája és Omegája? a pénz…

    Persze ez a teoretikus része, a valóság szerintem messze mást mutat…

  8. Ropesszor: a CS:GO-ban már lecserélik elvileg, mert a modernebb változata az elterjedtebb a terroristaelhárítók között már.

  9. Az M43 7.62×39-es lőszer alapváltozata nem, ismétlem nem viszi át a SAPI IV fokozatú védőbetéteket, ugyanez igaz a 7.62x54R kaliberre, ami az orosz (és keletiblokk) puskalőszer. Ezek páncéltörő változata korlátozott (M43: max. 100m, 7.62x54R max. ~300m) távolságon már produkál átütést, de a sima teljes köpenyes hatástalan.
    Az afganisztáni magyar alakulatok közül a PRT csak AK-63-asokat használ (a magyar gyártású AKM), az OMLT vegyesen használ M4-et és AK-63-at, a KMCs pedig csak amerikai fegyvereket használ (értsd M4 és M249), de ők azért, mert a feladatkörük és bevetési körülményeik ezt megkívánják és lehetővé teszik.

    Amit írsz az átütőerőről az lényegében igaz, DE. Az 5.56-os a nagyobb távolságon (mint írtam) nem vált ki hidrosztatikai sokkot, és többször is előfordult, hogy az a-sztáni hadszíntér általános távolságán (közepes táv, 300-400m) a célpontok egyszerűen a saját lábukon távoztak találat után, feltéve, hogy nem kaptak olyan találatot ami létfontosságú szervet érintett volna, vagy halálos volt. Ez a 7.62-essel nem történik meg (ezen a távon), mert olyan erejű és energiájú a becsapódás, hogy a testben lökéshullám terjed szét a találati ponttól (ez a hidrosztatikai sokk), ami a szervek működését megzavarja (leglátványosabban az egyensúly-érzéket) és dezorientáltságot okoz. Ezek után senki sem fog a saját lábán távozni sehonnan.

  10. MP5 helyett MP7 lett betéve a játékba, ami szintén egy H&K gyártmány, és PDW-ként reklámozták sokáig, mert az is speciális lőszert tüzel, mint a jól ismert P90. (nem ugyanazt a kalibert) Lövésálló mellény átütésére tervezték rövid távon, kis méretekkel, elsősorban olyan személyeknek akik kis helyen, pl autóban vagy harci járműben szolgálnak, de szükségük lehet egy automata fegyverre, 9-esnél erősebb kaliberrel. Nem ártott már felfrissíteni a vérvonalat CS-ben.
    Az meg hogy a filmekben az őröknek mindig MP5 meg Beretta pisztoly jut, nem véletlen, amcsik ritkán figyelnek a korrekt fegyveres megjelenítésre, azt adnak a szereplők kezébe ami raktáron van. Ha high tech fegyver kell akkor FNH F2000, ha régi akkor AK, fatusával, ha pisztoly akkor Beretta vagy Glock, ritka a csemege az olyan fegyverbuziknak mint a kollégák itt feljebb :)

  11. Az az igazság, hogy a legelterjedtebbek között még mindig ezek vannak: MP5, AK (fatussal, vagy régi fém válltámasszal), Beretta (az amerikai hadsereg legrosszabb tenderdöntése, csak mert a sokkal jobb Sig épp drágább volt), Glock (napjaink legmegbízhatóbb és legtöbb helyen rendszeresített oldalfegyvere, “modern”, bár immár 20 éves pisztoly).

    Persze, hogy MP5 van a kezében, lényegesen hitelesebb, hogy egy ilyenbe fut bele egy biztonsági őrnél, vagy kommandósnál (vagy fojtogasson épp akárkit), mint egy posztmodern FNH F2000 (ami nem túl népszerű fegyver valójában), vagy egy P90-be (amit még csak nem is a legmegbízhatóbb).

    GI Joe-ról van szó egyébként, így nem nagyon tudom miért van ez a “hitelesség” felvetés, hisz maga a film inkább amolyan esti mese tereppizsamás kislurkóknak.

    Human:
    A Counter Strike – Global Offensive játék sem tekinthető alapnak semmiben. A játékban ugyanis még mindig szerepelnek olyan marhaságok az eszköztárban, mint a Tec-9, a Sivatagi Sas .50, vagy a Mac-10-es (ami az UZI alkalmatlan koppintása).

    A legjobb fegyvergarnitúrával rendelkező játékprogi szerintem jelenleg a Battlefield 3 (eltekintve a USAS-12-től, ami szintén egy reklámpuska).

  12. Symor: 35, az első generációs 17-es ’77-ben lett rendszeresítve az osztrákoknál.

    Az FN F2000 azért nem népszerű, mert drága. Valójában egészen használható (bár ha valaki a “hétköznapi” fegyverekhez van szokva, akkor elsőre elég fura), bár vannak rajta hajmeresztő műszaki megoldások, melyeknek gyakorlati haszna kérdéses. Példa: az előre kivezetett hüvelykivetés: nagyon hasznos, hogy nem vágja oldalra, a lövész vagy a társ arcába a hüvelyeket, nem kell átszerelni a kivetőt, mint a FAMAS-on, vagy hüvelyvezetőt rárakni, de a hüvely bizony hosszú úton jut előre, és ha egyszer oda beakad, akkor az kampó.

    A Beretta amúgy nem rossz, sokan nyavalyogtak miatta, de lőttem már olyannal semmi rossz nincs vele, könnyű szétszedni, karbantartani, kezelni. Tény, hogy a Sig P226-vel nem tartoznak ugyanabba a ligába, de a Sig nem véletlenül drágább annyival. Semmivel nem bonyolultabb, csak épp a szériapéldányok is szebben kidolgozottak, több munkaórát igényelnek. Hadipisztolyként ANNYIVAL nem kell többet tudnia. (Ez kicsit olyan, mint hogy mindenki fikázza a FÉG által gyártott Browning HP másolatokat/lincenszváltozatokat, de lényegi részükben ugyanúgy megfeleltek a feladatnak, olyan gondjaik voltak, hogy a tárüreg nem volt pontosan a markolat központjába marva, a középvonaltól el volt csúszva.) Legnagyobb kifogás a Berettával (és a Sig-gel, mert az is rendszeresítve van a különleges erőknél M11-ként) kapcsolatban az a kaliber volt, mert azért a 9×19 Para nem tudja ugyan azt, mint a .45 ACP amit az M1911 tüzel (ezt ellensúlyozandó, 15+ lövésük van a régi 7+1-hez képest). A Glock meg a Glock, nincs mit mondani. körülbelül az AK szintjén van kezelési szempontból: tár, töltőfogás, lövés.
    Nekem a kedvenc pisztolyom ettől még a Browning Hi-Power MK III. lesz, egy régi, de nagyon megbízható konstrukció.

  13. Ropesszor:

    1982-ben lett rendszeresítve a Glock pisztoly, elsőként az osztrák rendőrségnél P80 néven. Maga Gaston Glock is csak 1980-ban fejlesztette ki a konstrukciót.

    Tehát a ’77-et nem tudom honnan veszed.

    Direkt utánanéztem, hátha valami olyan információd van, amiről eddig nem tudtam, de a Pisztolyok és revolverek nagyenciklopédiája és kis enciklopédiája (Gabo 1998, Alexandra 2002) szerint sem készülhetett 1980 előtt Glock pisztoly.

    Ha nekem nem hiszel menj fel a magyar, vagy bármely más külföldi forgalmazó oldalára (glock.hu, glock.com) azokon is 1980-tól számítják a tervezést, ’82-től a rendszeresítést.

    A FÉG “Browning”, mint megfelelő hadipisztoly (LOL).
    70 évvel ezelőtt tényleg egész fasza kis másolat lett volna :)

    A többinek, amit írtál meg nem is mondhatok ellent.

  14. HK MP5 a legnagyobb király fegyver.. már Die Hard-ban is, de a legjobb változatot eddig Swarczinál láttam a Raw Deal-ben. Nem vagyok fegyverszakértő, szóval nem tudom, hogy mi az a kiegészítő, gondolom torkolattűz lefolytó, vagy elosztó, pofás lesz tőle a gun az biztos :D

  15. symor: igazad van, az AUG rendszeresítésével kevertem a ’77-et a dologba, my bad.

    Amúgy meg nem tudom, h te honnan veszed, h a FÉG féle Browning másolat szar. Lőttem vele, semmivel nem rosszabb mint a HP, hacsak abban nem, hogy kevesebb odafigyeléssel készült (kevésbé minőségi), de van annyira megbízható (van egy olyan érzésem, h divat leszólni a magyar cuccokat). Jó, érthető senki nem fogja pontlövészetre használni, de mellbe lőni vele valakit pont elég. Persze, nem mai darab, de ezen kívül nincs vele gond.

    kameraman: a kiegészítő egy lámpa. A markolatba van építve, kiegészítőként lehet venni a fegyverhez, vagy lehet úgy rendelni a gyártól.

  16. Ropesszor szerintem az nem lámpa… Mármint a csőre van illesztve egy “lyukacsos” kiegészítő, és arra egy fogantyú is. A raw deal poszterén is rajta van ha rákeresel.

    Tudom mire gondolsz, egy kis lámpát lehet az MP5 alá illeszteni, de ez nem az, inkább talán csőszájfék vagy valami hasonló. Meg most ugrott be, hogy van még egy fajtája ami nagyon bejön, amelyet Dennis Hopper használt a Speed-ben.

  17. Ropesszor:

    Elhiszem, hogy neked tetszett, de a FÉG “Browingjai” azok azon túl is szarok, hogy csupán “kevésbé minőségiek”, bár lőni ugyanúgy lehet velük, mint mondjuk egy elöltöltős kanócos puskával. Szóval, ha úgy vesszük a célra megfelelnek :D

    Ha attól eltekintünk, hogy a FÉG pisztoly belső szervei úgy néznek ki mintha kovácspista hegesztette, reszelte volna egybe őket a garázsában és fel sem vesszük, hogy lakatosferi is szebb zárat rak össze, mint a magyar pisztolyszán, ami legtöbb esetben nem lekerekített, hanem szögletes (egyébként a HP elkeskenyedő, a magyarnál NO, mert a magyar az dobozol és kész!) :) EZ TÉNYLEG EGY CSODAFEGYVER (egy magyar narancs, kicsit ugyan ez is az is, de a MIENK!).

    A FÉG “Browingjának” az originálhoz képest ráadásul valami ordenáré a sütése és minden harmadik tárcserénél 90% az esély arra, hogy megakasztja a hüvelyt a csőben. A szerkezeti elemek (és ez nem vicc!) gyakran lötyögnek a fegyveren a szánakasztó, az ravasz. DE ne legyenek nagy igényeink az irányzék legalább jó szokott lenni a pisztolyon, várj… nem, ha jól belegondolok mégse mindegyiken :D, csak amelyiken épp eltalálják.

    A FÉG gyári hulladékfémet árul, nem pisztolyt!
    Ezt persze büszkén gondolhatja akárki másképp…:P

    Én P9R-t használtam, de az ismerősök már végigszenvedték a FÉG egyéb “konstrukcióit” is. Legtöbben maximum belátóak voltak, elégedett egyikük sem.

  18. symor: akkor csak jó darabot fogtam ki, mert amivel én lőttem nem volt rossz… A P9RC-t mondjuk nem szeretem. (Zárójeles kérdés: hogy lehet, hogy a fegyverbuzi amcsik pont nem fikázzák, hanem szeretik?
    http://feghp.blogspot.com/ )

    kameraman: Abból, amit elmondasz a csőszájfékre gondolok (angolul muzzle break), vagy a kompenzátorra.
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Cs%C5%91sz%C3%A1jf%C3%A9k
    (ne higgy a cikknek, az AKM végén a “kompenzátor” szart se ér)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.