Így készül a filmek hangja

Már nem emlékszem ki küldte ezt a videót, de egy kis betekintés a varázslat mögé. A hangról van szó. Azzal kezdenek, hogy még ha a terepen is veszik fel a hangot, akkor is főleg a beszédre koncentrálnak, a többit pedig majd hozzáteszik stúdióban. Na így készülnek ezek az effektek:

human
írta
2012. 05. 21. 03:04
megjelenés
23
hozzászolás


23 hozzászólás a “Így készül a filmek hangja” bejegyzéshez

 1. Legalábbis így készül néhány film, ezt azért érdemes ideírni. Kicsit úgy van bemutatva, mintha mindegyik filmhez így csinálnák. A legtöbb a studió hangtárából építkezik, csak kivételes alkotások kapnak ennyire humán erőforrás által készített effekteket. (régen azért több…) Egy átlagos filmet simán a “hangtárból” megoldanak 90%-ban, főleg a digitális világban. (Már nem emlékszem, de valamelyik filmnek éppen ezért kellett felvenni új lövés hangokat, mert a rendezőnek nem feleltek meg a régiek, talán túl sok volt a geller, vagy valami hasonló)

  Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy az a jó, mert ami a videón van az az igazi filmkészítés, nagyon bírom az ilyen videókat, de kicsit kuriózum jellegűek manapság (Persze ez a videó sem említette még azt amikor muki kimegy és felvesz ezer hangot és abból kevernek mindenféle zörejt – na az is jó móka :D. )

 2. kameraman: no de a hangtár is így készült javarészt, hogy a régi filmekhez megcsinálták az effekteket, és ment a db-be (ahogy ezek a fentiek is odakerülnek), amikor a muki kimegy az erdőbe effekteket gyűjteni, azt is hasonló célzattal teszi :)
  ahogy a nagyobb stúdiók hangeffekt lemezei is mind ilyenek, amiket kapni lehet
  duplán felesleges dolgozni, így logikus, hogyha már rendelkeznek adott effekttel, akkor azt használják, több idő jut az újakra, hiszen minden filmnél előfordul jó pár új is, ha már lett volna lézerkard hang, nem vacakoltak volna sw-nél sem a tévével, mint ahogy utána sem tették, mert már megvolt :)

 3. Én is erre próbáltam célozni, hogy sajnos ma már kevesebb az egyedi hangzás, inkább tárból dolgoznak és régebben csinálták a gyűjtést. Azért is olyan meglepő ezen a videón, hogy pl kardkihúzást játszanak, holott abból lehet vagy 2000 féle :D

  Véletlenül sem akartam a jófajta iparosmunka (jó értelemben) ellen beszélni, ez a filmkészítés igazi esszenciája.

 4. FÉNYkaaaaaaard!!! :-D

  Egyébként nagyon jó ez a videó, pont hétvégén láttam ugyanezt játékokra (konkrétan Batman: Arkham City), zellerrel szimulálták a csönttérést, bőrkabátot dobáltak a szárny hangjaihoz, stb. Nagyon bejön az insider téma :)

 5. Ez baromi szórakoztató volt. Még az utó szinkronizálás (talán így hívják) lennék kíváncsi pár filmhez. Reméltem, hogy egszer majd előkerül valahonnan, ahogy Heath Ledger utó szinkronizálja magát a Jokerhez, de sajna nincs ilyen.

 6. Ettől lesz csak igazán műanyag hatású a film. Elég kiakasztóak tudnak lenni néha. Én inkább arra fordítanék erőforrásokat, hogy minél többet felvegyek a helyszínen.

  Mammut
  Hát azért még ennél is jóval rosszabb amikor már sokadszor hallod tökugyanazt a hangot már felismered nem kicsit illúzióromboló. Pl valamelyik nap néztem a Ronin-t amiben vagy 3-5 ször volt ugyanaz a gagyi hang a fegyver elűhúzásához. Amit egyébként már hallottam videójátékban is meg ki tudja még hány helyen.

 7. Ha linket akarok berakni az már automatikusan spam?
  Mindegy, aki még nem látta keressen rá youtube-on hogy perfect sound effect commercial, vicces és a témába vág, bár már száz éves :)

 8. kameraman: “régebben csinálták a gyűjtést”
  hát, ha most találnák fel a filmet, most kezdenék el kisvártatva a gyűjtést is, de nem most találták fel, ez van :)

 9. “Ha linket akarok berakni az már automatikusan spam?”

  naná. a spamek linkek.

 10. A leginkább elcsépelt effekt a “wilhelm scream”, több filmben van benne, mint amiben nincs. Keressetek rá youtubeon, de előre szólok, hogy utána minden filmben ki fogjátok szúrni, és bizony erősen rontja az élvezeti értéket :-)

 11. “wilhelm scream”-et már csak poénból rakják bele a filmekbe. Volt itt egyszer egy videó amiben össze voltak szedve és még az egészen újakban is benne van :)

 12. A jatekban, amit fejlesztettem, a tengeralattjarok csavarhangja az egyik designer bofogese volt, visszafele lejatszva, lassitva.

 13. A King Kong extra DVD-n is van ilyen, hogyan vették fel a fák törésének hangját, meg minden.

 14. Sokszor hallani filmekben ugyanazokat a hangokat, pl. az Avatarban is nem egy Jurassic Park-ban használt hang volt. Vagy az a tipikus Star Wars-os kiáltás, mikor valaki meghal, vagy lezuhan, sok filmben van. :)

 15. Alex, az a “tipikus Star Wars-os kiáltás” a Wilhelm scream, fentebb volt szó róla. Keress rá YouTube-on, nagyon vicces.

 16. Ez nagyon jó.

  Viszont a Reclaiming the blade című dokuban azt mondták, hogy ez a hüvelyből kijövő kard súrlódó hangja a legnagyobb marhaság, amit csak kitalált hollywood valaha, ugyanis ilyen hangot nem ad a kard.

 17. XY
  Pont nemrég olvastam, hogy egy lazított nagybőgő húrjaihoz gyantás bőrkesztyűt dörzsölt a hang előállítója, majd lelassította. :)

  gergeux
  Erre nem is gondoltam, hogy hány olyan hangeffekt lehet ami teljes hülyeség, de nem tudhatom mert a valóságban nem hallottam.
  Talán még rosszabb mint az újrafeldolgozott műanyag hangok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.