Röviden: Éjsötét árnyék (Dark Shadows)

Ezzel a filmmel az a fő baj, hogy olyan semmilyen. Rutinos Tim Burton-munka egy érzelmes Deppel, nem pedig olyan, amiért vért izzadt mindenki, hogy üssön. Az egyedüli tényleges erénye, hogy megpróbál régimódi, gótikus vámpírtörtétnet lenni manapság, amikor már minden csillog az igazi szenvedés helyett. Pedig az éjszakában élni, a halhatatlanság miatt szeretteket elveszteni nem a legvidámabb téma ám.

Depp a Dark Shadowsban

A történet szerintem egy boszorka elátkozza főszereplő Barnabas Collinst (Depp), egyrészt a vámpírságba taszítva őt, másrészt pedig elvéve tőle élete szerelmét. Mindezek után egy koporsóban eltemetteti az erdőben. A vámpír kiszabadul 200 évvel később, legyilkol pár embert, és megpróbálja a régen virágzó, most már csak vegetáló családi bizniszt feléleszteni az ükükükunokáinak.

A film vicces, amikor a modern civilizációval szembesül az öreg vámpír, ahogy a szintén halhatatlan boszorkával is jót acsarkodik ennyi év után, viszont a film gerince, a szerelemi háromszög nevetségesen rossz. És sajnos a pozitívumokból kevés van, amolyan tudnék mondani két jó jelenetet, de a többit már rég elfelejtettem így másfél héttel a film megtekintése után. Részemről 5/10, nem nézhetetlenül rossz, de semmit nem veszt, aki kihagyja, sőt, nyer cirka 2 órát.

18 hozzászólás a “Röviden: Éjsötét árnyék (Dark Shadows)” bejegyzéshez

  1. Én röviden csak Góthstin Powers-ként aposztrofáltam a filmet. Csak azon nevettem, ezen nem… kár!

  2. A filmet nem láttam, csak a trailereket, de azokban a civilizációval való ütközések poénjai számomra teljesen olyanok voltak, mint a Jöttünk, láttunk, visszamennénkben.
    Számomra Depp egyszerűen nézhetetlen ripacs, a hülye manírjaival. És szerintem nem a Karib tenger óta lett ilyen, mint azt sokan állítják, hanem mindig is ilyen volt. Már a Sleepy Hollowban is ugyanezeket az idióta grimaszokat vágta. Érdekes, hogy nem is emlékszem egyetlen komoly szerepére sem, amiben jó lett volna, szerintem erre a bohóc figurára képes és ennyi. Nevetséges, hogy nagy színésznek kiáltották ki csak azért, mert sokszor szinte a felismerhetetlenségig kimaszkírozzák. Az még nem színészet.

  3. Élien: Láttad már a: Közellenségek, Sweeney Todd, A pokolból, Fedőneve: Donnie Brasco, Félelem és reszketés Las Vegasban c. filmjeit? Ha nem, akkor nézd meg őket gyorsan.

  4. Az előzetesek alapján túl sokat nem vártam, mondjuk kicsit reménykedtem, hogy legalább jó zenék lesznek benne, mint a trailerben.. Ez részben bejött, de nem teljesen.

    A film olyan, mint egy fehér lapon egy fehér négyzet. Üres és semmilyen. Az egész belefullad az erőlködésbe, hogy bemutatta a színes világot, melyet Burton álmodott meg. A párbeszédek közepesek, lassúak és sótlanok. Kevés a poén, a rendező nem mert belemenni komolyabban a dolgokba, a drámázás meg hiteltelen és csöpögős.

    A történet ismerős lehet azoknak akik látták a sorozatot, mondjuk a filmnek nem sok köze van hozzá egy idő után. Az elején még vigyorogtam, hogy hopp teljes jeleneteket átemelt a sorozatból Burton, de aztán el elfelejtődik és az egész egy idióta Austin Powers homázzsá alakul át. A forgatókönyv nem állt össze, a főszereplő néhány kitételén túl nem éreztem, hogy megviselné a modern világba csöppenés, ebben azért több humorforrás lett volna. Az egész történeten azt éreztem, mintha egy halom megírt jelent közül véletlenszerűen választották volna ki őket és egymás után rakták. Kicsit szétesett, random hatása volt.

    A színészeken végig azt éreztem, hogy kínosan mozognak a díszletek között, nem tud kibontakozni egyikük sem, beleszürkülnek a szerepekbe. Depp egyre inkább kiégett színész számomra, frissessége már régen elszállt, túljátszott mimikával próbálja magát eladni. Azért több volt benne sokkal, mint amit manapság mutat magából.

    Képileg rendben volt, a zenére sem lehetett panasz, amin megfeküdt az a forgatókönyv, a rendezés és a színészek. Lassú, vontatott, Depp csak árnyéka régi önmagának. Burton pedig..Hol van már a 80-as évek vége amikor bármihez nyúlt arannyá vált..

    4/10

  5. A kritikával teljes mértékben egyetértek, az egészen még a mozi sem segített. Még rosszabb, hogy 2003 óta nem volt igazán jó Tim Burton film.

  6. Élien javaslom az Én, Pán Pétert. Az is a komolyabb filmjei közt van.

  7. azt nem szeretem, hogy egy topicban human-on kívül is irkálhatnak ilyen-olyan kritikákat…

  8. ezek után biztos nem fogom megnézni, pedig reménykedtem benne. kameraember meg már engem is idegesít az okoskodásával csak nem veszi észre, hogy senki nem kíváncsi rá. csináljon egy külön blogot magának ha mindig regényt akar írni.

  9. Sajnos nekem is csalódás volt, pedig nagyon szeretem Burton bácsi filmjeit,de már a film elején nem tetszett az amire számítottam volna, a tipikus “Burton zenére” de kimaradt, zeneileg semmi Burton-ös nem volt, a látvány az stimmelt, de csalódás volt, sokkal többet vártam.

    SPOILER!!!!

    amikor a kis csajról kiderül h vérfarkas… ááá az nevetséges volt:(

  10. Régen unatkoztam ennyire moziban, 1-2 poénon (SPOILER pl: Alice Cooper részen) és néha a látványon kívül teljesen értékelhetetlen film.

  11. No, még nem néztem meg a filmet, most várom, hogy leötltés alatt legyen. Kissé félek, megnézni otthon is pedig nekem Tim Burton a Halott menyasszonya miatt eléggé kedvelt lett, ez a kedvelés tartott Alice Csodaországig, ez votl a második alakítás tőle amit megnéztem és hát… na igen. Ahhoz képes mennyi ember mondta, hű meg ha egy csalódás volt. Mint a szereplők, mint maga a környezet miatt. Szóval, utánatok olvasva, meggondoltam, vajon tényleg eltöltsem -e keressem – e vagy hagyjam a csudába, mert nagy 0…

  12. Hát nekem felemás élményeim vannak a filmmel. Nehezen tudtam végigülni fogfájás miatt, az elejét még élveztem a vége nagyon nem jött be.
    Amúgy Johnny Depptől ajánlom még a Dead Man c. filmet.

  13. Én szeretem Deppet, bármiben is legyen. Számomra ő a legjobbak között van. Ezt a filmet nagyon vártam. Imádom Burton bácsit. Számomra nem volt csalódás. Jókat nevettem, a képi világ tetszett, a zenék szintén. Végre valami érdekeset néztem nem pedig valami agyhalott csillogós vámpír nyálat :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.