Gollam két formája

Micsoda átalakulásra képes.

És ha már szóba került a Hobbit, úgy néz kis, hogy Peter Jackson összehozna egy harmadik részt is. Konkrétan jövő nyáron forgatná le a szükséges anyagot hozzá, és úgy tűnik, hogy a stúdió hajlik a trilógiává bővítésre, tárgyal a színészekkel és a többi, ami ehhez kell. Ez a két hónapnyi munka nem egy teljes filmet jelentene, hanem kibővítené a másodikat, és kettévágnák azt. Legalábbis valami hasonló tervet hámozok ki, főleg, ha hozzáveszem, hogy most kettőt mennyi idő alatt forgatott le Jackson. A stúdió ezeket még nem kommentálta hivatalosan.


human
írta
2012. 07. 26. 02:53
megjelenés
27
hozzászolás


27 hozzászólás a “Gollam két formája” bejegyzéshez

  1. én valahol pont azt láttam hogy Jackson felvetette az ötletet és nemet mondtak neki, bár lehet az csak spekuláció volt. a könyvet nem olvastam, de amit a könyvről olvastam az alapján én abban sem voltam biztos hogy egyáltalán ketté kellett volna szedni, nem hogy három felé. ettől függetlenül várom a filmet, csak fura ez így egyelőre.

  2. Na még az kéne csak… Ez folyton nyújtja, mint a rétestésztát. Aztán megint nézhetjük a dögunalmas negyvenedik befejezést, meg ahogy fél órákig fröcsög az orkvér.

  3. Azt olvastam, hogy “A király visszatér” végén fellelhető függelékeiből forgatna. Ami mondjuk nem is hülyeség sztori-alapanyag szempontjából, csak nem biztos, hogy kéne. Igazából a könyv is – már “A babó” (nem fogom “A hobbit”-nak nevezni) – max. egy filmre elegendő. Ha abból két filmet tud gyártani, akkor a Gyűrűk Urából minimum hatot kellett volna (mert ugye annyi könyvből is áll).

  4. Az azért nem kicsit vicces hogy könyvben a Gyűrűk Ura nem is tudom hányszor olyan hosszú, mint a Babó, ráadásul a történet is sokkal összetettebb és sokkal több szálon fut, mégis három részben csinálták meg, de ezt… ezt muszáj három részre nyújtani, mert nem fér bele kevesebbe. Én elismerem a munkásságát, sőt, mindhárom eddigi film gyönyörű mestermű, de itt azért nagyon terjeng a pénzszag…
    Vagy akkor a LotR-hoz is forgassanak még plusz részeket, és legyen 5 órás mindenhárom film :) Nem bánnám :)

  5. sőt, remake-elni kellene az első trilógiát, mert kihagyták a filmből Bombadil Tomát… :)

    viccet félretéve a Babó csak egy kisebb szelete lesz ennek a két vagy háromrészes filmnek, egy rakás olyan rész lesz benne, ami más Tolkien művekből származik, ezek közül a legtöbbet emlegetett a Szilmarilok, ami egyébként Tolkien halála után jelent meg, a fia meg egy fantasy író rendezte könyvbe. ezen túl még elég sok könyv jelent meg posztumusz, szóval van forrásanyag bőven… a Babót meg eléggé újra kell értelmezni, mert a Bilbó fáról makkal dobálja az orkot típusú jelenetek nem biztos, hogy kasszasikert fognak eredményezni. :)

  6. ThomassLord
    a bővített kiadásokban majdnem van öt óra mindegyik film. :D

    Bazsi
    e heti hír

  7. A Hobbit könyv feldolgozásának még az egy film is sok, mert rettentő rövid. Nem is felnőtt könyv, hanem gyerekeknek szánta Tolkien. Ezt kettészedni is butaság volt szerintem.

  8. Tolkien amikor megírta a Babót, akkor azt még nagyon mesésre vette, konkrétan gyerekeknek írta. Majd a Gyűrűk ura megírása után úgy gondolta, hogy átírja a Babót is epikusabb, felnőttesebb stílusban, és kiterjeszti a történetét is (pl. a Babóban csak úgy eltűnik egy jó párszor Gandalf, de nincs részletezve, hogy hova is megy, mit is csinál.) Ezért kezdte el megírni a jegyzeteit (a könyvet már nem tudta újra írni), amit később a Gyűrűk ura függelékeként kiadtak. Ezzel együtt a Babó története már azért jóval bővebb, mint amit először kiadtak könyvben. Így jön ki a két film belőle.
    A Gyűrűk urából kiindulva, ahol a 3 hosszú film után még kiadtak egy jóval hosszabb DVD-t (extended edition), most se fér bele minden 2 részbe. Szerintem arról van szó, hogy egy későbbi bővített DVD változat helyett, egyszerűen 3 részre szedik inkább a 2 filmet, a több profit miatt. Nem biztos, hogy húzni akarják a történetet, inkább csak arról van szó, hogy PJ nem tudott mindent belerakni a 2 filmbe. A Gyűrűk uránál nem volt olyan egyszerű megcsinálni, mert ott a 3 könyv adta a 3 filmet. Itt viszont már úgyis 2 részre szedték az 1 könyvet, akkor már mindegy, hogy 2 vagy 3 rész lesz belőle.

  9. dimitrij 2012. 07. 26. 8:42

    A Szilmarilok jogát nem kapta meg PJ, úgyhogy azok nem lehetnek benne sajnos…
    A makkal dobálós rész meg azért csak nem lesz benne… :)

  10. Hát engem ez a film annyira, de annyira hidegen hagy… Teljesen feleslegesnek érzem, elég lenne belőle egy másfél órás tévéfilm. Pénz. Egyébként nekem az a fura, hogy igazából sok értelmes dologról nem is szól a könyv, vagy inkább novella, csak hogy véletlenül megtalálja a gyűrűt. Az meg ki a khm-öt érdekel…

  11. fardavid 2012. 07. 26. 8:58

    ez biztos? nem így hallottam… tudtommal a Tolkien örökösök hozzájárulásával forgatta a korábbi trilógiát is…

  12. emeric 2012. 07. 26. 10:13

    engem spec érdekel…

    fardavid 2012. 07. 26. 8:58

    egyébként Tolkiennek az alábbi művei jelentek meg a halála előtt és a halálát követően:

    1937 A hobbit / A babó (magyarul: 1975)
    1945 Pepecs mester falevele (nem Középföldén játszódik)
    1947 On Fairy-Stories (A tündérmesékről, esszé)
    1949 A sonkádi Egyed gazda (középkori mese, nem Középföldén játszódik; magyarul: 1988; megjelent Giles, a sárkányok ura címmel is)
    1954 A Gyűrű szövetsége (A Gyűrűk Ura 1. kötete; magyarul megj. 1981-ben)
    1954 A két torony (A Gyűrűk Ura 2. kötete)
    1955 A király visszatér (a Gyűrűk Ura 3. kötete)
    1962 Bombadil Toma kalandjai és más versek a vörös könyvből (versek)
    1964 A gyűrű nyomán – Fa és levél (az On Fairy-Stories és a Leaf by Niggle egy könyvben)
    1967 A woottoni kovácsmester (magyarul: 1994)
    1967 The Road Goes Ever On (dalok Donald Swann zeneszerzővel közösen)

    1977 A szilmarilok (A Gyűrűk Ura előzményei; magyarul: 1991)
    1980 A Gyűrű keresése (történetek Númenorról és Középföldéről; magyarul: 1995)
    1981 The Letters of J. R. R. Tolkien
    1983 Szörnyek és ítészek (tanulmányok, magyarul: 2007)
    1983 Az elveszett mesék könyve I. (magyarul: 1996)
    1984 Az elveszett mesék könyve II. (magyarul: 1996)
    1985 The Lays of Beleriand
    1986 The Shaping of Middle-earth
    1987 The Lost Road and Other Writings
    1988 The Return of the Shadow (The History of The Lord of the Rings v.1)
    1989 The Treason of Isengard (The History of The Lord of the Rings v.2)
    1990 The War of the Ring (The History of The Lord of the Rings v.3)
    1992 Sauron Defeated (The History of The Lord of the Rings v.4)
    1993 Morgoth’s Ring (The Later Silmarillion v.1)
    1994 The War of the Jewels (The Later Silmarillion v.2)
    1996 The Peoples of Middle-earth
    2007 Húrin gyermekei (The Children of Húrin; magyarul: 2008)
    2007 The History of The Hobbit I: Mr. Baggins
    2007 The History of The Hobbit II: Return to Bag-End

    szóval forrásanyag van bőven…

  13. Lehetne még a Tolkien-univerzumból millió filmet csinálni, kérdés, érdemes-e…én nem tartom kizártnak, hogy lesz előbb-utóbb pl.egy Sauron-eredetsztori a Szilmarilok alapján, mert nagyon adja magát a mai hollywood-i üzletpolitikát nézve. Vagyis hogyan férkőzik Sauron előbb a tündék, majd az emberek bizalmába, hogy kelt viszályt, majd hogyan tör hatalomra, stb….
    (aki nem ismerné a történetet: Sauron egy kisebb rangú szellem volt a Tolkien-univerzum ősgonoszához, a fellázadt ősszellem Morgoth-hoz csapódott többi kisebb szellem közül -mellesleg Gandalf és Szarumán is egy ilyen szellem testetöltése, akik pont Sauron fenygeetése ellen jöttek Középföldére- és Sauron a történet folyamán átveszi az univerzumból száműzött Morgoth szerepét)

    Ha csak pénz kérdése, akkor nem kizárt, hogy lesznek még filmek Középfölde első, és másodkorából is…a tündék közül több szerepel már a Szilmarilokban is (Galadriel, ELrond), és nekik is megvan a maguk története, szóval lehet itt még minden…

  14. emeric 2012. 07. 26. 10:13

    Berakom inkább link nélkül, mert azzal nem jelenik meg a kommentem…

    Engem érdekel, meg szerintem még több millió embert. Amúgy meg egy TV film költségvetéséből nemigen lehetne összehozni egy valamirevaló filmet. Mondjuk utána legalább verhetnéd a melled, hogy te megmondtad előre…

    dimitrij 2012. 07. 26. 10:13

    99%-ig biztos, hogy csak a Babó és a Gyűrűk ura könyvhöz van meg a megfilmesítési jog és a Szilmarilokhoz nem. De persze, simán meglehet, hogy tévedek…

  15. human: köszi

    fardavid: Tuti biztos, hogy csak azokhoz vannak meg a jogok, Comic Conon a Q&A alatt mondta PJ, hogy a Szilmarilokból nem tud forgatni.

  16. a Király visszatér végén van párszáz oldal függelék, ahhoz viszont megkapta a jogokat, ebből turbózta már fel eredetileg is a Hobbitot, illetve emiatt gondolkodik a további bővítésen is.

  17. A 125 oldalas függelék adja az alapot a történet kibővítéséhez. Jackson azt szeretné a harmadig résszel, hogy legyen egy értelmes átvezetés a Hobbit és a GYU között. Tehát nem a Hobbit lesz nyújtva, hanem mellé lesz eresztve egy átvezető történet. Ezt írják most és erről fog dönteni a stúdió.

  18. fardavid 2012. 07. 26. 11:32

    Nem akarom a mellem verni, mert biztos siker lesz a film. Elhiszem, hogy mások várják, talán részben azért mert rég volt az a gyűrűk ura trilógia, és újra azt az élményt várják majd. Ez a film viszont inkább pótlék lesz, önmagában soha nem került volna megfilmesítésre, ha nincs a trilógia. Egyszerűen semmi extra.

    Ha jókat olvasok róla lehet megnézem majd. Nem drukkolok azért, hogy megbukjon, csak jeleztem, nem az én filmem lesz. Bár lehet kár ilyet írni… :)

  19. Csak aztán nehogy már a Váratlan utazás is bukás legyen(ami persze csak annyit jelent, hogy nem termel annyit, amennyit a studió várna).

  20. kizárt. itt nagyjából azzal lehet számolni, mint a prometheussal. szar lett a film, de akkora a frencsájz közönsége, hogy kizárt a bukás.

  21. Copkuler 2012. 07. 26. 14:38

    Azért a Prometheusra azt mondani, hogy szar, talán egy kicsit túlzás. Szerintem például kifejezetten jó volt.
    Azt se hiszem, hogy bukás lenne a Hobbit. Az tuti, hogy lesznek fanyalgók, akik kikezdik azért, mert nem követi szóról szóra a könyvet, vagy csak egyszerűen azért, mert sikeres. Így volt az Avatarnál is. Az se egy tökéletes film, vagy egy eredeti történet, de be kell látni, hogy fantasztikusan lett megcsinálva és roppant szórakoztató volt. Mégis egy csomóan utálták, csak mert másoknak nagyon tetszett…

  22. decemberben kiderül, hogy milyen.

    szarnak nem nevezhető, egyrészt mert legfeljebb trailert láthatott belőle az ember, másrészt mert anyagi és technikai háttér volt bőven az elkészítésre. az egy másik kérdés, hogy lehet bugyuta, unalmas, következetlen, ellentmondásos stb., de szarnak ne nevezzünk valami olyat, amit nem láttunk.

    a Prometheus se szar, csak kár volt a forgatókönyv közelébe engedni Lindelofot… kontraprodukítv, amit a sztorival művelt. :)

  23. fardavid

    Ízlések és pofonok. láthattuk, hogy a film totálisan megosztotta a közönséget. Számomra egy szar lett. de nem akarok OFF-olni.

    A GYU sem követi mindenben a könyvet, a fanatikus Tolkien rajongók mégis elnézték PJ-nek, mert PJ is a maga nemében Tolkien fanatikus és a lehető legjobban adta vissza a könyvek hangulatát. Miért lenne ez másképp a Hobbittal és a függelék átkötéssel? Ezért érdemes neki pénzt adni a Tolkien adaptációkra.

  24. Scorpion82

    Én szívesen megnéznék egy előzmény-trilógiát abból, amit írsz. Benne lehetne Szauron felemelkedése, Númenor pusztulása, a vége meg valahol Elendil partaszállásánál lehetne . . . itt lehetnének látványos csaták is, történet is, stb stb.

    Ez de jó lenne . . .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.