Podcast: Nyilvános vetítés 002: Az apokalipszis vasfogai

Már megint leültünk beszélgetni a premierekről, meg múlt héten kiszúrt IMDB filmet is megnéztük, már csak nektek kell meghallgatni. A jövő hétre az Untouchablest újrázzuk az IMDB listáról, ha addig fel akarnátok frissíteni az élményt, vagy esetleg megnéznétek most először azt a remek filmet.

002: Az apokalipszis vasfogai

Premier: Míg a világvége el nem választ

Apokaliptikus és posztapokaliptikus filmek

A ‘happy end’ szükségessége

IMDb 250 felzárkóztató: The Celebration

Premier: A sötét lovag – felemelkedés

Korábbi Batman filmek mai szemmel

Időtállóak-e kedvenc filmjeink?

Man of Steel teaser

Le is tölthető.

iTunes feliratkozás, RSS feed.

human
írta
2012. 07. 26. 12:10
megjelenés
26
hozzászolás


26 hozzászólás a “Podcast: Nyilvános vetítés 002: Az apokalipszis vasfogai” bejegyzéshez

  1. A TDKR-ről mennyire spoileresen beszélgettek? Mert csak jövő kedden nézem, és nem akarok ellőni semmit előre, viszont a podcast többi témája nagyon érdekel. :)

  2. Human: Katie Holmes azért nem szerepelt a második részben, mert az akkori férje Tom Cruise sokkalta a TDK forgatási idejét, ezért nem engedte a feleségének, hogy elvállalja a filmet.

  3. nincs TDKR spoiler a podcastben, mert valószínűleg keddi a felvétel vagy régebbi. amúgy szívesen hallgatok ilyet. hazánkban hasonlót csak freddyD csinált amiről én tudok persze :D

  4. Sziasztok.

    Csak az 1989-es Batman-t szeretném megvédeni. Köztudott pl hogy az elején abban a jelenetben direkt úgymond poénból rajzolt a Batman. A képregényes hatást is az ilyen festményekkel akarták ábrázolni. Ezt hívják alkotói szabadságnak. Ugyanis ha megnézitek később teljesen “normális” Gotham. Rendesen meg van csinálva a város. A költségvetésből bőven futotta volna amire szükség van Budget: $35,000,000. Szóval ilyesmibe kár belekötni tényleg. Lehetne sorolni pl a Jedi Vissszatér rancor-ját hogy mozog és ahogy luke-ot felemeli a vetített háttér stb.. Teljesen felesleges. Túl kell az ilyesmin lépni és élvezni a filmet.

  5. Pont erről írtam valamelyik oldalnak néhány napja, hogy mennyire időtálló a batman új trilógia. A régi batman azért megvédeném. Az új nem tudott szerintem olyan hatást elérni,mint anno a régi. Főleg az első. Az én szempontjaim szerint az új trilógia az, amely nem állja majd ki az idő próbáját. Az első rész már feledésbe merült, gyakorlatilag sehol nem említik, mindenki Jokerrel van megégve. A harmadik rész meg olyan amilyen – aki még nem látta majd megnézni – én már túl vagyok rajta jópárszor, mert van kapcsolatom a szinkronstúdióban, bejárok néha :D, szóval nem a levegőbe mondom, volt időm megcsámcsogni a jeleneteket, hogy egyszerűen a harmadik rész nem üti meg a második szintjét. És így agyonvágja a trilógiát is.

    Emlékeztek még a hisztériára amit kiváltott a 89-es BAtman? szinte mindenhonnan az folyt. És kicsit sznobnak érzem csak azért lehordani, mert az újat nyilván fényezni kell. Semmit sem veszített a varázsából, de ti olyan dolgokra fogjátok, amit bármelyik régi filmre rá lehetne húzni. Az, hogy személyes véleményetek szerint nem időtálló, az nem jelenti, hogy ténylegesen nem az. Akkor mi az időtálló? De most komolyan?

    Az új Batman teljesen szakít a képregényes dolgokkal, talán az TDKR vége lett az, de pont ezzel csapják agyon a felépített sötét hangulatot. Szóval ott visszaüt, de egészében abszolut nem képregényes a film.

    Amúgy nem féltek, hogy valaki felismeri a hangotokat és rátokhúzza a régi illegalitást? feliratok, filmletöltés stb..? :D

  6. Mondta is Human, hogy meg fogtok kövezni, de ez van. :)

    Szerintem nem időtálló. És valóban: ez a személyes véleményem, így aztán nem feltétlenül igaz vagy mérvadó. Nem kell felfortyanni.

    Ellenben szerintem elég jól látszik, hogy mi az ami időtálló. Vannak a Batman-nél jóval idősebb filmek, amik ma is ugyanolyan élményt adnak, mint annak idején, amiket mai szemmel sem látsz zavaróan gyengének. Lehet, hogy Burton alkotói ihletettségében alkalmazott bizonyos módszereket, de ettől még nem lesz időtállóbb. Akkor jó volt. Szerettem. Ma már zavar és ennek nem sok köze van az új trilógiához és még kevesebb a sznobériához… ;)

    Az újak közül szerintem egyébként a Batman: begins a jobb, a Dark Knight-ban Heath Ledger-en kívül szerintem nem volt kiemelkedő dolog. Mindemellett az új trilógia nem szakított ‘a képregényes dolgokkal’ csak képi világában egy modernebb verzióhoz, a Year One c. képregényhez nyúlt.

  7. Kameraman

    ,,Az, hogy személyes véleményetek szerint nem időtálló, az nem jelenti, hogy ténylegesen nem az.”

    Teljesen jogos, csak hogy a Te személyes véleményed, és állítólagos tapasztalatod sem számít többet mint az fent elhangzottak. Kinek a pap, kinek a paplan alapon mindenki saját maga ítéli meg ezeket a filmeket, nem kell mást felülbírálni az ilyesmiben. Még ha csak a saját véleményed írnád le, azt megérteném, de mást fikázni meg trollkodni… fel kellene egyszer nőni, nem?

  8. A cikkhez pedig: az Életrevalók eléggé jó kis film, Rises-re kíváncsi leszek, és tényleg jó lenne már egy “Terrorist win” filmecske. :) Mondjuk a Marvel össze is dobhatná a sok csöpögős sztorija után. (Nem, nem fikázom a Marvel filmeket, sőt, FAN vagyok, de tényleg megnéznék egy filmet amiben valamelyik hős bácsi rosszul jár. Na nem Vasember, azért harapnék. :D)

  9. Azért ne mondjuk már azt, hogy a Burton-féle Batman annyira képregényes, amikor Joker öli meg benne Batman szüleit, és végül meg is hal.

  10. kameraman: Tehát az új batmannél szánalmas a csordaszellem, a hatalmas hype és rajongás, de a 89-es azért jobb mert beindított egy bat hullámot? Kicsit unintelligens érvelésnek érzem ezt, gyönyörűen kivehető az ellentét. A tdk filmek egy egyedi, új stílusban készültek és számtalan embert megfogott a geekokon túl is, mert a realista stílus fekszik az átlag mozinézőknek, sőt jóval többeknek fekszik mint a burton féle groteszk megközelítés, hiszen az egy kisebb csoport mellett egy másik kis csoportot talált meg, névszerint a geekek után a burton elborult stílusát kedvelő filmrajongókat. Sok embertől nem fogod visszahallani, hogy ódákat zeng a 89es batmanről, hacsak nem ismeri és kedveli vagy burton munkásságát, az elborult megoldásokat, vagy a képregényeket. ugyanez lehet nem lesz elmondható a tdk esetében, sokkal “barátibb” a stílusa. Ez persze nem jelenti azt hogy az új batmanek a jobbak, a régi is profi munka, nem tudnék választani, de a tdk beivódott a köztudatba nagyobb-egyenlő szinten mint az eredeti batman, ez biztos, ezzel vitatkozni badarság és a saját véleményed próbálod küszködve alátámasztani valamiféle vélt objektivitással. Neked az a bajod az új batmanekkel, hogy eltérnek az alapanyag hangulatától. Mivel ez egy szándékos változtatás, ami a jelek szerint működik is erre “objektív” érveket felsorakoztatni nem lehet, így amibe lehet belekötsz. Az új batman filmek a sírból keltették fel újra a sötét lovag történetét, nagyobb a bat-láz mint valaha, anyagilag is hatalmas sikert arattak, kritikait szintúgy. Ezek után próbálj objektív kritikát megfogalmazni a filmsorozat sikerét illetően… A Batman egy jó film volt amit megannyi rossz folytatás követett, A Batman Begins meglepően jó film volt, amit két jó folytatás követett a jelek szerint. 7-8 éve tartják maxon az érdeklődést nolanék úgy, hogy egyszer sem hagyták cserben a rajongókat tömegesen. Ha meg valami látszólagosan objektív értékelésre vagy kíváncsi vesd össze imdbn a burton-féle két batman és a nolan-féle három imdb értékelését. Az meg had ne hibája legyen a filmnek, hogy a második részben olyan főellenséget sikerült kreálni akitől ketté állt a kritikusok füle. Jelezném pár jelenetet már ledger halála előtt levetítettek kritikusoknak és minden cikknek kb. az volt a lényege, hogy “meghalt a király, éljen a király”, ledger elképesztő jokert hoz és mindenki aki ebben a rendezői választásban kételkedett tévedett.

  11. Nekem az új Supermen teaser-ről, Nolan Insomnia filmje jut eszembe. Kezdem úgy érezni, hogy Nolan csak egyféle vonalon tud dolgozni, jó tudom itt csak producer, de akkor is

  12. Blaser: Pedig csak a három batman is nagyban eltér és akkor a többi filmjéről nem is beszéltünk. Az elsőben nyomasztó hangulatú város van, klasszikus kalandfilmes elemek, szeretett hölgy megmentése stb. A tdkban vártalan fordulatok, thrilleres jellemzők, kevés harc, a tdkr meg inkább akciófilmes stílusú. Persze az irány megegyezik, de ez tartja a filmeket össze. Ettől függetlenül a stúdió tényleg úgy tűnik batman hangulatot akar supermanre erőltetni ami bődületes marhaságnak tűnik így elsőre, de ne legyen igazam, nem gondolom, hogy nolan minden áron supermannel akart foglalkozni, ráadásul pont ezzel a stílussal, csak gondolom megint kap egy ajándék filmet, mint anno az inceptiont, “csinálj amit akarsz” alapon. Most mondhatnánk, hogy batmannek is segített a hangulatváltás, de míg ott a rendező döntött, így ezt valószínűtlennek érzem. Mindegy, ha jó lesz a film, nem számít, klasszikus supermannek ott vannak az eredetiek, ha azt vesszük.

  13. Halálos fegyver 2 spoiler ON
    Amikor azt mondta valamelyikőtök, hogy a Halálos fegyver időtállóbb, mert nem lóg ki sehol a lóláb, rögtön beugrott mikor a második részben felrobbantják a kirakatbábut az ugródeszkán. Simán rosszabb trükk mint az első Batmanben bármi. :D
    spoiler OFF

  14. az életrevalók az Intouchables,ők Untouchablest nézik,csak a tisztázásért :D
    bár előbbi is sorra kerül valószínűleg egyszer,hisz ott van a top250ben az is egy kicsivel előrébb

    egyébként human,vmi címkét majd lehetne adni ezeknek a nyilvános vetítéseknek is? főleg ha jön hetente egy
    később könnyebb legyen visszakeresni

    a podcast pedig jó továbbra is,várom a következőt,talán még a felzárkóztató filmet is letudom h tudjam miről beszéltek

  15. @khaos

    Akkor félre hallottam picit. :) Azt a filmet viszont még nem láttam! :D

  16. untouchables a nagy kedvencek között van, jó mulatást hozzá, de nincs script a podcastekről? :)

  17. Látom nem sikerült felfogni, hogy az új batman triológia csak és kizárólag batman-ről szól. Mindenki még a főgonoszok is csak statiszták akik wayne személyiségét viszik előrébb.

    Első rész: hogyan alakul ki a szimbólum
    Főgonoszok: csak az eredetéhez kapcsolódó, gotham megrontói, és egy a pszichológiáját előhozó.

    Második rész: ennek a szimbólumnak a létezése milyen árral jár (ellene fordulnak, Rachel, Harvey)
    Főgonoszok: Joker -egyértelmű, Kétarc: a rövid filmidő miatt ő csak az áldozata a Sötét Lovag tevékenykedésének.

    Harmadik rész: megoldás/bukás/kompromisszum/visszatérés a gyökerekhez (még nem láttam).
    Főgonoszok: Bane: hát a trailerekből és a képregényekből sejthető hogy fontos batman életében. Macskanő – detto.

  18. Azért vicces úgy meghallgatni a podcastot, hogy már láttam a TDKR-t, és tudom, hogy mi teljesült az elvárásaitokból és mi nem :D Btw mikor lesz róla kritika? Szívesen olvasnám már :)

  19. Gonosz nyer filmet akartok?

    Tim Robbins Jeff Bridges, A szomszéd.
    Garantáltan a fotelben maradsz utána.

  20. Human, először is gratula, hogy végre rászántátok magatok egy podcastra, szerintem ezt már sokat vártuk. De ugye Te is tudod, hogy amit eddig csináltatok az még próbálkozásnak is gyenge?! Azért ennél Ti (Te) sokkal jobbak vagytok! Legalább is többet vártam ezeknél az eddig olvasott kritikáid alapján, ami évről évre egyre összeszedettebb, színvonalasabb lett. Nyilván a podcast-nál is el kell telnie egy kis időnek, hogy kitaláljátok a struktúráját, és elismerem, hogy a beszélgetős “műsor” más műfaj, mint az összedobok (utánanézek, leírom, megszerkesztem) egy “review”-t a blogomra… De (!) amit ebben a két podcast-ban csináltatok, abból süt a felkészületlenség, és még arra sem vettétek a fáradtságot, hogy a spoilereket kerüljétek, vagy minimum jelezzétek! Nyilvánvalóan Ti is találkoztatok a /Filmcast-tal… Nem szégyen a jobbtól tanulni!

  21. birop77: először is, köszi a pozitív részeit a kommentednek! Másrészt abban egyetértünk, hogy még rengeteget kell fejlődnünk. Bár nem ismertem amit említettél, rákerestem, és 195 epizódnál tartanak.., hogy is mondjam, 3 évvel később szerintem már mi is jobbak leszünk. Ez jelenleg a második adás volt. Most beszéltem harmadszor vagy negyedszer a két társsal benne, szóval még az is ott van, hogy össze kell szoknunk.

    A spoilerek ügyében viszont kénytelen leszek más állásponton lenni. Igenis örülnék, ha a sitetal ellentétesen végre mondhatnék spoilereket is néha, hiszen a kritikákban/élménybeszámolókban mindig kerülöm, ez szerintem ott alap. Az biztos, hogy a jövőben mindenképp igyekszünk jobban jelölni.

    A próbálkozásnak is gyenge mondatod viszont baromság, belehallgattam pár magyar podcastbe, próbálkozásnak ez sem gyenge, bár itthon is akadt jobb, de nem százával. Valahol mindenképp el kell kezdeni, csinálni csinálni csinálni és fejlődni. Nem lehet azt várni, hogy majd elsőre tökéletes lesz, mert még 52.-re sem lesz az, csak jobb lesz, mint az első. Ahogy a filmbuzi jobb, mint 5 éve volt.

  22. Srácok,

    Meghallgattam mindkét adást és nagyon jó a minősége (vetekszik a Heti Meteorral), hallani néha ugyan a vágásokat, de a lényeg, hogy alakul! ;)
    Pár adás múlva még profibb lesz, garantált a dobogós hely az iTunes-on.

    _Más_: ami miatt jöttem és hiányolom, hogy nincsenek a hivatkozott filmek itt egy csokorba IMDB-re linkelve (Shownotes, avagy a műsorban meghivatkozott dolgok). :(
    Voltak apokaliptikus filmek említve, de nem látom a nevüket leírva. Megadjátok (például: “The Road”, “Mad Max”, stb) mindet? Volt egy film közülük, amit nem láttam még és kíváncsi vagyok, mi az.

    Human: spoilerezés nem gond, ezt még elég szűk réteg hallgatja.

    Még egyszer gratula a munkátokhoz!

  23. Human: köszönöm, hogy reagáltál! A spoilerre vonatkozó részt továbbra is fenntartom, mert szerintem az “alap” egy filmes témával foglalkozó oldalon, vagy műsorban, hogy legalább jelzitek, hogy “hahó, most spoilerek következnek!”, és mint mondtam, erre Te is láthatóan odafigyelsz az írásos változatban. Lehet kötetlen beszélgetés a podcast, és nyugodtan spoilerezhetsz is, de erre legyen külön section. Ezt szerintem a /Filmcast-ban nagyon ügyesen oldják meg. (És mondom, ahogy Te is itt a blogon.) Az, hogy ők már hanyadik műsornál tartanak “csak” a rutinjuknál számít, a kiérlelt műsor-struktúra átvételével sok időt spórolhattok.
    Én ismerem a többi hazai hasonló tematikájú podcastot, nem ahhoz hasonlítottalak benneteket, hanem az előbb említetthez, illetve az elvárásaimhoz.
    Másrészről nyilván sokkal nehezebb a podcastban pontos információkat adni, emlékezni nevekre, jelenetekre, de legyen a kezetek ügyében az internet, hogy mikor valamelyikőtök beszél azért utána lehessen nézni egy-két lényegesebb információknak! Ettől színvonalasabb lesz a műsor, és kevésbé tűnik a műsor gagyinak…
    De túlbeszéltem, biztos vagyok, hogy lesz ez még jobb!:)

  24. Ezt az egy epizódot hallgattam meg eddig, úgyhogy ide jön a komment, remélhetőleg konstruktív kritikaként: engem elégggé zavart, hogy nagyon hosszan beszéltetek filmekről amiket nem láttatok. Szerintem a heti premierek rövid megtárgyalása, nézős/nem nézős besorolása jó ötlet, még akár a trélerek szemléje is, viszont egy tréler alapján beszélni hosszasan filmről fölösleges, hiszen a filmet nem tudod érdemben megítélni vagy összevetni más filmekkel amíg nem láttad.
    Mondom ezt úgy, hogy egyébként még én se láttam azokat a filmeket amikről beszéltetek, szóval lehet, hogy pont beletrafáltatok és a beszélgetés minden pontjában igazatok volt. Engem inkább a beszélgetés spekulatív, ködszurkáló jellege zavart.
    Illetve egyetértek birop77-tel abban, hogy nem szégyen a jobbtól tanulni / ötleteket ellesni. Én pl a Filmspotting nagy rajongója vagyok. (400+ adásnál tartanak, nagyon jók).
    Amúgy meg hajrá, meg minden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.