The Dark Knight Rises

“A győzelem gyengévé tett” – jegyzi meg Bane Batmannek az első összecsapásuk során, és valami ilyesmit éreztem a The Dark Knight Rises első fele kapcsán: mintha Nolan nem tudná mit akar, és csak dobálja egymásra a jeleneteket, önti az információt. Itt még féltem egy kicsit…

The Dark Knight Rises főszereplői

A történetről elég annyit tudni továbbra is, hogy ezúttal Bane a nagy ellenfél, aki bár nem buta, de alapvetően az erőt képviseli inkább, a megállíthatatlan, nyugodt gonoszt. Ő az a bulldózer, aki le tudja győzni Batmant. Ezen kívül még van valami forradalom szerűség, meg két nő, meg a film elején Wayne bottal jár és nincs kedve az élethez. Na meg adott az is, hogy egy trilógia lezáró darabjáról beszélünk, így bizony pár dolog elvárt a közönség részéről, konkrétan valami tényleges befejezés, és nem olyan, mint amilyen a The Dark Knight végén volt.

Az biztos, hogy Nolan magát szorította sarokba az előző két filmjével, hiszen mivel lehet követni a Sötét lovagot és az Eredetet? Az egyik legjobb képregényfilmet és egy 10 éve kotlott ötletet bizony nehéz lehet felülmúlni, és nem is sikerült. Na jó, tényleg nem kerülgettem tovább, ha az utóbbi éveihez viszonyítunk akkor bizony a Rises gyengébb, de még így is valami veszett jó.

Annak nem látom értelmét, hogy egyesével soroljam a film első felében levő negatívumokat, mivel a prologue utáni részeket kicsit kötelező körnek éreztem. Bár itt is nagyon tetszett, hogy a barlangból előbújás nem egy égre vetített jel, egy rutinos mozzanat után történik, hanem sok vívódás vezeti fel. Ez lehet kicsit spoileresnek hat, de Batman olyan helyzetben van, hogy érezni a sötét fordulópontot. A hősnek el kell buknia. Az ehhez vezető úton viszont kicsit sok az információ, amik bár összeállnak egésszé, minden igazoltan van ott, de túlzsófult tőlük az az óra.

Mivel ez a trilógia lezárása, így természetesen előkerül a “mit jelent hősnek lenni” kérdéskör. Ez egy beszélgetésben Alfreddal csúcsosodik ki, ezúttal sokkal őszintébben, mint eddig bármikor, hiszen a komornyik bizony aggódik Wayne-ért, aki láthatóan nem fél semmitől (hiszen azt már rég legyőzte, lásd Batman Begins), és ránézésre ezzel keresi is a halált. Mivel nem 10 éves, így a felpofozás inkább érzelmileg, na meg egy hatalmas izomkolosszus által történik meg, hogy végre képes legyen tovább fejlődni Bruce. Ki kell lépnie abból a 8 éves tetszhalott állapotból, ahova az eddigi tettei sodorták. Más terápiára jár, de rajta az nem segítene.

Bane a The Dark Knight Risesben

Bár Batmanen kívül nincs főszereplő, de azért muszáj megemlíteni még a Macskanőt, aki pont annyira játékos, ami még nem vesz el a film feszültségéből, és Anne hathaway remek a szerepben. Vagy épp Bane-t, aki nem érhet fel Jokerrel, főleg, hogy teljesen másfajta gonosz, mégis megfelelő katalizátora az eseményeknek. Tom Hardy a maszk mögött és a testbeszédével is simán eladja a karaktert. És hát a főszereplő Christian Bale, aki most bizonyítja, hogy nem csak a playboy Wayne és az erős Batman megy neki, hiszen a minden fronton érkező támadás másfajta cselekedeteket is kikényszerít a milliárdos figurából.

Végül kiderült, hogy Nolan tudja mit akar, és hiába nem tökéletes a film, pedig mi más vártunk volna az eddigi teljesítményére alapozott hype után, mégis hatalmas darab. Még a zenét akartam mindenképp megemlíteni, ami általánosan is jó, de volt egy olyan pillanat, amikor a két főszereplő témája csapott össze a dallamokban, és szinte kirázott a hideg tőle.

267 hozzászólás a “The Dark Knight Rises” bejegyzéshez

 1. Bennem is sok ilyen kritika megfogalmazódott, a film nézése közben is, meg a film után is, de aludva rá egyet, meg úgy az idő múlásával egyre jobban tetszik a film. Ennek meg kell érnie az emberben. Nekem speciel tökéletes a film, mégsem übereli számomra a TDK-t, de simán egy szinten van vele. Ami szerintem a legjobb, hogy nem is akarja überelni az előző részt, hanem, mint a TDK a BB-től, totálisan különbözni akar tematikában, szinte mindenben. Mondogattam is, hogy a TDK csak egy Jokerrel jobb, és ez egy eléggé nagy előny :D . De akárhogyan is, Nolan megcsinálta a tökéletes trilógiát, és számomra egy tökéletes befejezést/önálló filmet alkotott. 10/10.

 2. Egyetértek, szerintem is jobb volt az Eredet és a Sötét Lovag, de teljesen méltó lezárásnak éreztem

  SPOILER:

  a kiszabadulós jelenet pedig az egész filmet elvitte a hátán, valami hihetetlenül jól meg volt csinálva.

 3. Hozta az eddigi Nolan féle Batman filmek eddigi magas szintjét, a 8/10 korrekt értékelés.

 4. Az idei év legjobbja. És asszem méltó lezárása a Nolan- Batman triólogiának.

  ui: A Bane meme póz kitalálója én vagyok. Sikeresen megfertőztem vele vagy 15 embert :)

 5. A végét befejezhette volna, olyan “Eredetesen”. Meghal – Nem hal meg, legyen miről vitázni (bár akkor meg sokan kritizálnák, hogy ötlettelen, illetve másolja önmagát). Egyébként nem múlja fölül az előző részeket, de a Nolan minőség egyértelmű. Így nem lehet rá szimplán azt mondani, hogy jó, mert annál több…

 6. nagyszerű film volt. és a neveletlen hercegnő nagyon meggyőző volt selina Kyle szerepében.
  SPOILER ON
  én is ott ujjongtam a rendőrökkel szinte amikor felbukkant a motors üldözésnél a sötét lovag, annyira hatásos volt a zenével együtt :D
  SPOILER OFF
  én simán merem a Nolan féle Batman trilógiát emlegetni olyan klasszikusokkal mint a Gyűrűk ura vagy a Csillagok Háborúja.

 7. SPOILER
  Bane “halála” elég súlytalan volt szerintem. Az egész filmen átívelő a test-test elleni küzdelem rendesen hozzátett a drámához, erre jön macskanő és hátba lövi… az egész karakter meggyalázása kb. Ti mit gondoltok erről?

 8. mrbalage
  SPOILER
  Mert talán nem halt meg… sajnos a való életben láttunk már olyan iraki katonát akit az rpg eltalált de túlélte….
  A filmbe beleillik az is hogy túlélhet egy ilyen durva sérülést is…

 9. Szerintem simán hozza a TDK színvonalát.Igaz hogy nincs Jóker de cserébe kaptunk egy Bane-t aki nagyon jó főellenségnek, még akkor is ha Hardynak nyilvánvalóan nincs lehetősége olyan színészi játékra mint Heath Ledgernek volt, már csak a maszk miatt is.Na meg nem mellékesen kapunk egy Bruce Wayne-t is akit végre nem csak Batmanként rohangálva látunk.:)
  Összeségében remek film bár nem ér fel a Batman Begins-hez de szorosan ott van a TDK mellett.:)

 10. Az Arénában néztem csütörtökön, a déli feliratos vetítést és… hihetetlen élmény volt. Mást nem is tudok mondani, még mindig a hatása alatt vagyok. A film végén az egész terem tapsolt, és elöntött a gyönyörűség.

 11. én azon kevés ember közé tartozik, aki szerint a TDK iszonyatosan túlértékelt és ennek megfelelően nekem ez jobban is tetszett a TDK-nál.
  Batman Begins: 9/10
  The Dark Knight: 8/10
  The Dark Knight Rises: 9/10

 12. A két filmet külön nézük akkor igen egy fokal jobb a Sötét Lovag de ha úgy nézük hogy ez a film egy lezáró darab és ott van a hátérben az elöző két rész akkor így már a felemelkedés a jobb.

  Az elejét nem éreztem zavarosnak söt inkább egy remek bevezető hiszen 7éver kelet ugrani.

  SPOILER

  Az egyetlen amitöl nem 100% os hanem csak 99.99% az az hogy a végén nem halt meg vagy legalább nem kelet volna a kamerának meg mutatnia waynet.

 13. Nekem nagy élmény volt és ebbe a film utolsó 20 perce nagyon belejátszik. Persze nem The Dark Knight szintű, én nem is vártam, hogy az legyen. Joker a Batman univerzum (és szerintem képregény irodalom) legjobb “gonosza”, Bane nem érhet karatkterileg a nyomába. Mondjuk azért Nolan mindent megpróbál belenyomni Banebe, hogy teljes jellem legyen.
  Nagyon szépen összehozza a 3. film az előző kettőt. Tényleg teljessé.

  SPOILER

  pl. A két helyszín a Barlang és a 2. részben lévő földalatti szállásra a visszatérés is ilyen, na meg a Gordonnak mondott utolsó mondat. Vagy Crane felbukkanása:) Nagyon igyekeztek, hogy körbe érjen és sikerült.

  SPOILER OFF

  Anne Hathaway szerintem semmi extra a karatkatere és motivációi is elég sablonosak voltak a többiekhez képest (az egész trilógiában).
  A Zene ELKÉPESZTŐ! Tényleg hidegrázós egyes jelenetekben.

  SPOILER

  Bár egy lövéssel elintézni Banet… picit olcsó megoldás, mintha “na innentől nincs szükségünk rád, most van már más problémánk”

  Ja és igen, Nolan legszebb gesztusa az egész Batman univerzum felé az a pillanat volt mikor meg tudjuk John Blake harmadik nevét…
  akkor már sírtam és nevettem egyszerre. Eufória a javából. (Lelet velem van valami baj…:))

  SPOILER OFF

  9/10

  (SPOILER valahol felvetették, hogy mi van ha Alfred utolsó jelenete csak elképzelt. Mert, hogy elég valószínűtlen, hogy pont ott és pont akkor…. Érdekes SPOILER)

 14. SPOILER
  Most akkor a végen hogy is van? Csütörtök 00.01-esen voltam és talán kicsit elfáradtam a végére. Fox megtudja, hogy Bruce megcsinálta a robotpilótát, viszont az nem a fekete (elvileg felrobbant) Bat amit bütykölnek. Wayne túlélt, talán ez egyértelmű, de hogyan? Amúgy szerintem jobban járt Anne Hathaway-jel :))
  SPOILER OFF

 15. Tegnap Imaxben sikerült megnéznem.
  Nem volt rossz, de nem is estem hasra. Helyenként kicsit lapos volt és lassú, de a vége miatt így is teljesen elégedetten távoztam a moziból.Ez azért is nagy szó, mert rettenetesen aggódtam macskanő miatt, de emészthető formába hozták. Továbbra is tartom azonban, hogy külön filmet nem tudok elképzelni vele.

  Tehát összegzés: 8/10

 16. Joly
  SPOILER

  a 2. részben elhangzott (itt vissza is utaltak rá), hogy a hősöknek előbb-utóbb meg kell halniuk, vagy ők maguk vállnak közellenséggé.

 17. Túl vásári volt, túl ‘szokványos’, eleje lapos és unalmas, a vége kiváló. Hiába volt Bane nagy és erős és karakteres, nem volt úgy képes tartalommal megtölteni a gonoszt, mint Joker … 7/10 de ez még módosulhat. Sajnálom, nem akartam magas elvárásokkal beülni, de a ‘múltat’ nem lehet semmissé tenni …

 18. SPOILER

  Átolvasva a kommenteket, a Bane kritikákkal én is egyet tudok érteni, a kettőjük közötti párharc megérdemelt volna valami komolyabb lezárást, azért valóban kár.
  A másik a vége. Ott pl én sokkal jobbnak tartottam volna egy olyan befejezést, hogy Alfred fölnéz az asztaltól és láthatóan felismer valakit és elmosolyodik. Vagy valami hasonló, nem ennyire egyértelműt.

 19. Nekem hihetetlen módon tetszett a film!
  Spoiler.
  A vége volt a legjobb, meg persze a film közben is az apró utalgatások. Jó, hogy végül megmutatták Bruce-t, ráadásul Selina-val, mert pont ez volt a lényeg, a korábbi Alfred történetnek, hogy elment és azt remélte egyszer meglátja Bruce-t valakivel, esetleg családdal stb. (ő újrakezdheti mostantól az életét, az ezelőttit lezárta) Bruce-nak Batman halt meg, mindenki másnak Wayne, mert Batman örök, és bárki lehet a hős, ezért is jó hogy Blake rátalált a barlangra, a Robin név pedig kifejezetten szép utalás volt, de most ugye nehogy azt higgye valaki is, hogy ő lesz Robin. Blake lesz az új Batman, mert most neki van szüksége a maszkra, a városnak meg majd újra Batmanre, aki mint eszmény, halhatatlan. Cseszett jó film volt. A középső rész számomra a legjobb, de ha egyben nézem, akkor ez egy 10/10-es trilógia. :)

 20. nálam ez 10/10 volt könnyedén. barátommal mentem megnézni, a végén zokogtunk.

  SPOILER ON

  szükségszerű a végén, hogy Alfred meglátja őket, ezt tudatosan akarhatta Wayne, hiszen Alfred mesélt neki erről az álmáról, és elég szarul érezhettem agát Wayne amiatt, ahogy hagyta őt elmenni, illetve engedte, hogy sokáig Alfred is halottnak higgye.

  a robotpilótás részben sem találok bukfencet. Wayne megcsinálta a pilótát bele, amit aztán befrissített egy központi rendszerbe.

  SPOILER OFF

 21. Tegnap volt szerencsém megnézni délután feliratosan és én abszolút elégedettem távoztam a moziból. Mint önálló film, abszolút 10/10. Nolan egy zseni (ezt mondjuk már évek óta mondogatom). Remekül lezárta a trilógiát, összehozta az első és második rész néhány szálát is, és így kerek egész lett a sztori. Igazából lehetne dícsérni itt mindent a látványtól kezdve, a színészeken ás egészen a zenéig. Tényleg profi és tökéletes film lett.
  Nolan nagyon nagyon magasra rakta a lécet 4 éve a TDK-val, és bár egy icipicit reménykedtem, várható volt,hogy azt nem fogja tudni megugrani. De szerintem ez így is elég volt és amit lehetett kihozott belőle. Bane a közelében sincs Joker karakterének, és hiába okos,de lényegében a fizikai ereje az, ami komoly ellenféllé teszi Batman számára, így másmódon is tud hatni a nézőre.

  SPOILER

  Bane halála egyébként nekem is kicsit túlságosan is hirtelennek tetszett,de utána Cotillard karakterének (sajna a neve nem maradt meg) a csavarja feledtette ezt az apró negatívumot.
  SPOILER OFF

  Anne Hathaway-vel se volt semmi baj, de főleg az tetszett nagyon,hogy soha nem hívták Macskanőnek. Ugyanis számomra a Nolan-féle Batman trilógia pont a realitása miatt volt értékes és kiemelkedő (szemben a többi a képregényfilmmel).

 22. az tény, hogy a sok visszautalás is remek volt, legjobb az ítélet kiszabó tetszett, de persze a helyszínek is, meg pár visszautaló jelenet. Igen, kerek.

 23. Ha Nolan oda szarna a bejárati a ajtóba az emeberek azt is jónak neveznék? Nézve a az IDMd és RT számokat a válasz: Igen.

  Mondom ezt úgy én is nagy rangója vagyok. De ez valami katasztrófa. 7/10 és akkor még nagylelkű voltam.

  SPOILER! SPOILER!

  Ami tetszett:

  – Első Bane-Batman harc. Brútális, rövid, sokkoló.

  -Scarecrow cameo. Első igazán vicces pillanat.

  -Prológus Bane eredeti hangjával. Nolan bizonyára bedühödött amiért panaszkodtak Bane hangjára, ezért úgy felnyomta, hogy valami nevetséges volt.

  és ennyi, jöhet a negatív.

  -Bane nem Joker! Szükségeve eredet sztorira, mert nagyon egy-dimenzionális volt és nem volt mélysége a karakternek. A prológusban mondja is, hogy No one cared who i was until I put on the mask. Engem érdekelt volna, hogy hogyan formálódott ilyenné a karaktere a börtönévek alatt és csalódott voltam, hogy nem is haljuk beszélni a maszkaja nélkül.

  A hanja nevetséges volt azzal az akcentussal. Túl magas és tiszta. Mélynek, sötétnek kellet volna lennie. A trailerekben jó volt és erre kapjuk ezt.

  – A “Bat”. Nem volt wow pillanat vele, mint pl a Batpodnal a TDK-ban és elég rondán nézett is ki.

  – A sztori. Túl képregényes és béna. Az egész egy hülye bombárol szól amin még visszaszámlaló is van. Ugyanmár, Nolan!

  – A csavar. Megint túl képregényes és kiszámitható.

  – Bane halála. Egszerűen lusta és megalázó volt. 2 óráig vele fogalkozol és utánna csak úgy kinyiród?

  – Vége. Ha azt a végén Alfred nem álmodja akkor megyek és én magam ölöm meg Batmant. Egy az, hogy éli túl a robbanást? Miért nem ismeri fel senki? Ott ül Bruce Wayne, akit halottnak hittünk és még egy szobrot is állítottunk neki erre meg meg se hal?

  – Talia, azaz Miranda Tate halála. Igazábol ez inkább vicces volt. Ahogyan gyorsa becsukaja a szemét. LOL Felrögögtem rajta.

 24. polokem:
  – Azért mégis csak egy képregényfilmről beszélünk!
  Spolier
  – A robbanással nekem nem az a bajom hogy túlélte hanem az, hogy 1:50 alatt hogy tudta a bombát legalább 6, de inkább 10-15 mérföldre vinni a várostól úgy, hogy közben még váltott egy csókot a macskanővel, beszélgetett egy kicsit Gordonnal, fölszállt a géppel és még ki is kellett repülnie a városból!
  – Az eredeti hangja sokkal jobban tetszett, mint a végleges. Ez így már inkább vicces volt, mint félelmetes.

 25. Spoiler
  – Azt meg el is felejtettem írni, hogy szobrot Batmannek emeltek és nem Bruce Wayne-nek!
  – A vége meg pont ettől lett Nolan-szerű.

  Azt még hozzátenném, hogy én a MOM Parkban néztem meg a filmet csütörtök hajnalban, és a kép valamit a hang is olyan borzasztó volt, hogy sokat rontott nekem a film élményén! Ezért nézem meg még egyszer szombaton IMAX-ben is!

 26. jó kis popcorn-mozi volt, egy percig sem unatkoztam… nálam egy kövér 7/10, ennyit nyomtam rá az IMDb-n, csak azért nem nyolcas, mert az első kettő azért jobb volt ennél.

 27. Szerintem a film jó volt 8/10. De azt nem értem, hogy hol volt itt az epikus lezárása a trilógiának amit nem lehet folytatni? Mert ugye azt nyilatkozták ehelyett kaptuk ezt a kicsit nyálast.

 28. Elkepeszto film volt, csak szerintem kicsit rovid, elneztrm volna meg par oran keresztul. :)

  Imaxben lattamtegnap, csodalatos volt.

  Spoiler

  Robinosvege nagyon nem kellett volna+a szobor se, az mar kicsittulzas volt.
  Jott nevettem azon, hogy ugyanaz az elnok volt, mint az SG-1ben. lehet, hogy azonos univerzumban jatszodnak. :)
  Teal’c is nagyon megoregedett.

  Mas is eszrevette a parhuzamot a ket firenzei jelenet es az inceptiongyerekes jelenetei kozott?:)

 29. a magyar szinkron viszont emberiség elleni bűntett volt, mind a fordítás, mind a “színészi játék”, főleg bane és batman hangja. bane hangja pedig azért különbözik az első trailerektől mert újra szinkronizáltattak vele minden sort, mert panaszkodtak sokan, hogy nem értik mit mond.

 30. play93:

  Nem kellett volna újra szinkronizálni. Csak lentébb venni a zenét és a külső zajokat. Talán kicsit tisztábbá tenni, de megtartani mély basszus hangot.

  De a kommentetből látom, hogy még így is jobban jártam, mint a szinkronossal.

 31. SPOILER

  Csatlakozom a Polokem féle táborhoz. Nekem sem tetszett. Pedig fan vagyok a javából. A TDK még szinkronosan is tetszett!! :D

  Nekem a legnagyobb bajom az egészben az volt, hogy nem volt egy WTF moment sem a filmben. Ha a Batmant kivonjuk a képletből, akkor marad egy sima atombombás film egy random amerikai nagyvárosban. Ez az alapsztori elég gagyi. Értem én, hogy Ra’s Al Ghul annak idején kijelölte az “utat vagy irányt”, de ő legalább elegánsabban akarta ezt elintézni. A film felétől gyakorlatilag végig azt vártam, hogy mikor tűnik fel a Hősök tere a tűntetőkkel és Bruce Willis, amint lövöldözik vagy autósüldöz.

  Persze, nem volt gagyi a film, de egy Eredet meg az előző Batmanek után ennél magasabbra került az a bizonyos léc. Ezt a filmet bárki más is megrendezhette és megírhatta volna.

  Már az előző részben is főként az fogott meg, hogy Nolan úgy tudott Batman filmet forgatni, hogy közben, ha abból kivonjuk a főszereplőt, akkor egy istencsászár krimi/akció filmet kapunk. És ebbe a környezetbe nagyon jól ültette be a batmant. De itt ezt nem éreztem. Az egész film tulajdonképpen az előzőekben elindított szálak lezárásáról szól (meghal, elad, elveszít, elutazik, elrepül…), de azok kényszeredettek. A főgonosz pedig sem Ra’s Al Ghul, sem Joker magasságaiba nem ér el. Egy sima, nagyranőtt Thug, mindenféle jellem és karakteres gonoszság nélkül. Pont annyit ért Bane, mint a vicces halála, aminél egyébként nekem rögtön az Indiana Jones (Frigyládás epizódjának) idevágó jelenete ugrott be. Hangosan felröhögtem.

  Amennyire szerettem az előző részek fifikás, agyafúrt és még szerepjátékos szemmmel is jónéhány WTF-ot hozó forgatókönyveit, itt ez ponyvának hatott. Voltak benne jó részek, de azok nem voltak rendesen és főként IZGALMASAN összekötve.

  A zenéről is ugyan ez a véleményem. Hans Zimmer egy isten, ez teljesen egyértelmű. Kétségtelenül ő a jelenkor John Williamse. DE ez most nem sikerült. Keveselltem az új témákat, nem volt elég változatos a score. Egy tessék, tessék, b@sszál, b@asszál téma ugyan kemény, de már olyan régóta hallgatjuk, és a filmben is annyira sokat szerepel, hogy a közepétől egész biztosan unalmas. Egyedül a Macskanő téma tetszett, az jó volt.

  Nekem maximum 6/10 a film. Sajnos. Sírok. :(

 32. Merlinicus: jól ellentmondtál magadnak: kiveszik batman akkor csak bombás, utána: előző filmben az tetszett, hogy kiveszem batmant akkor thriller.

 33. Az eleje tényleg kicsit szedett-vedett volt. Párbeszéd. Vágás.Párbeszéd.. és így tovább. Aztán felélénkült a film, nem is kicsit.
  SPOILER
  A végén viszont nagyon rossz helyen vágták el. Alfred felnéz, elmosolyodik, és kész. Így még nagyobbat ütött volna.
  SPOILER VÉGE

  Nem üti a Sötét lovagot, de ettől még simán 2012 legjobb filmje. 10/9,5

 34. human: szerintem nem mondott ellent. arra gondolhatott hogy kiveszi batmant akkor egy fordulatokkal teli thrillert kap a tdk esetében. a tdkrnél kiveszi batmant és egy egyszerű bombás sztorit lát, semmi extra, vagyis batman adja az extrát. Ezzel így nem értenék egyet, de meg tudom érteni.

 35. A TDK szintjét szerintem sem éri el, de attól még kiváló film lett!
  rosickyz: Nekem az egész film alatt az volt az érzésem, hogy kb 4 órásnak készült, és aztán összevágták egy “emberi” hosszúságúra! Reménykedem benne, hogy ebből már lesz valami rendezői verzió legalább Blu-ray-en, valamint Bane hangján megint alakítanak valamit, mert ez a mozis valami borzasztó volt!
  human: Az írása olvasása közben én is “Hangosan felröhögtem” ezen!

 36. foppa:
  szerintem olyanon nem forogj, hogy mi mennyi idő alatt ment végbe egyik-másik cselekmény között. Azért a film több hetes eseményeit is összevágták 160 akárhány percre :)
  szőrszálhasogatás egy picit, amit írsz ;)

 37. SPOILER

  1, Amikor bemegy Batman a sikátorba a rendőrök elől, és utána kirepül a Batwing-el, akkor egyszerűen otthagyja a Batpod-ot?

  2, Ha a cél a város elpusztítása, mire volt jó ez az egész polgárháborús dolog? Kivették volna a magot, bumm, aztán kész.

  3, A rendőröket fél év föld alatt töltött idő után kórházba kellett volna szállítani, nem csatába. Valahogy nem életszerű hogy a segélyszállítmányon élő több ezer rendőr kibújik onnan úgy mintha otthonról jöttek volna be melóba.

 38. SPOILER

  human: És mégsem, hiszen két különböző Batman részről beszélek. De, akkor még egyszer, hogy a fogalmazás része biztosan rendben legyen: A TDK azért tetszett, mert Batman nélkül is egy tökös akció/krimi film. Batmannal együtt pedig egy alapmű. Fantasztikus rendezés, csodálatos színészek, remek zene, mi mind egy nagy család voltunk… :)

  Az új résszel az a bajom, hogy, ha kivesszük belőle a Batmant, akkor viszont csak egy ketyegő bomba marad és nem egy fasza akció/krimi. Az TDKR viszont se Batmannel együtt, sem akkor, ha kivonjuk az egyenletből, nem tetszik. Kiszámítható. Ráadásul a közepes, hollywoodi vígjátékok közkedvelt csapdájába esik bele maga is: a jó “poénokat”, mint a Talia Al Ghul megjelenése vagy a robbantás a focimeccsen előre elkotyogták, megmutatták.

  A film megtekintése előtt, hozzátok hasonlóan én is igyekeztem elkerülni a nagyon hivatalos előzeteseken túli marketingdömpinget, de ennek ellenére nem maradt számomra sok izgalom. Joker WTF húzásait (bankrablási szál elvarrása, nagy jelenetek, pszicho játék a kompon lévőkkel, stb.) Nolanék vagy a vonatkozó képregényekből/rajzfilmekből vették át vagy pedig maguk találták ki. Azt sajnáltam, hogy Bane-re nem maradt muníció. Nekem egy nagyranőtt, de random gazfickónak tűnt, némi Darth Vader utóérzéssel (főleg mikor a végén Batman lenyomta, nem sokkal a halála előtt nekiesett egy kőlapnak – még a beállítás is rímelt a Luke, vedd le a maszkomat! -ra).

  De – és most jön az önellentmondás – megnézem mégegyszer. Hátha. De azért sírok.

 39. ndani9319:
  Jelöld a spoiler-t, kérlek.

  Spoiler ON
  1. talán berakta ugyanabba a konténerbe, ahol a film vége felé átpasszolta macskanőnek
  2. szerintem erre Gary Oldman karaktere vagy valamelyik másol pozitív szereplő megadta a választ. pontosan nem tudnám idézni
  3. abba is gondolj bele, hogy mennyire begőzölhettek és milyen adrenalin pumpa az, ha szembetalálkoznak a “bebörtönzőikkel”

 40. Human! a soundtrack-en milyen címmel szerepel az a zene amelyikre gondolsz a “két főszereplő témája csapott össze a dallamokban” mondattal? Nekem is nagyon tetszett, de nem találom melyik…

 41. petke: elnézést, későn vettem észre. Jó lenne egy szerkesztés gomb.

  SPOILER

  1,Ha nyomozó lennék, csak átvizsgálnám azt a sikátort, ahol nyilvánvalóan ott maradt egy olyan Batman bicikli.

  2, Elképzelhető, újra kéne nézni :)

  3, Szerintem akkor is kicsit homeless kinézetük lenne.

  4, A filmben a vágások nagyon rosszak voltak szerintem, rengeteg olyan snitt volt aminél azt éreztem, hogy ha 2 másodperccel hosszabb lett volna akkor király, így meg olyan WTF volt.

 42. petke: Spoiler
  Amit írtál, az nem magyarázza meg azt, hogy már 2 perc sem volt hátra a robbanásig, és még akkor bőven a város közepén voltak a földön!
  Nekem ez sajnos olyan tipikus utolsó másodperces dolog ami majdnem minden filmben így van. Abban igazad van, hogy ezt így is kellene kezelni, de azért megoldhatták volna kevésbé drámaian is.

 43. Kevin23
  szerintem a “The Fire Rises” végére, vagy az “Imagine The Fire” közepére gondol, ezt a kettőt hallgasd meg.

 44. Spoiler

  Robinos dolgot szinte megkönnyeztem, Bruce Wayne él, de Batman meghall és Robinnal egy új legenda születik, remélem egyszer valamikor kapunk majd egy Robin filmet :)

 45. Nekem csalódás volt a film, ahhoz képest csalódás, amit az előző két film hozott, egyébként jó popcorn mozi. Maga a film sztem a kelleténél sziruposabb volt, tele volt nagyon olcsó, giccses húzásokkal. Néhány érzelmes résznél nevetni támadt kedvem, néhány epic jelenetnek szánt részen pedig sírni.
  SPOILER1: Batman miután visszatér és megmenti Gordonékat majd aztán mondja neki hogy gyújtsa meg azt a jelzőbigyót, majd dobja le, amiből majd woah a hídon keletkezik egy k**va nagy batman logo, akkor megfogadtam magamnak hogyha hazajövök lecsekkolom hogy ezt biztos a Nolan tesók hozták össze…iszonyat gagyi volt.
  SPOILER2: Batman, habár jelmezben volt, minek beszél Selina Kyle-hoz Batman hangon, hisz ő már tudja hogy ő Bruce Wayne? Mindegy.
  És még sorolhatnám a hasonló bakikat, amik nálam nagyon lehúzták a filmet, de mondom, popcorn mozinak tökéletes volt, 6/10.

 46. Fantasztikus egy film volt! Méltó befejezés.
  Aki az egészben a legjobb alakítást nyújtotta az Michael Caine volt, csak sajnos kevés játékidő jutott neki. Viszont a kibontakozás hiányában ha nem is kap, de legalább egy Oscar-jelölést tiszteletből megérdemelne.

 47. Jolly

  SPOILER

  Teljesen egyszerű: azért kellett elvinnie a gépet magának, mert nem volt benne autopilota, hogy beindítsa és kiugorjon.
  DE kiderül, hogy ő már menet közben megcsinálta az autopilotát (gondolom, miután visszatért Gothambe, s felvette a felszerelését)
  Ezt senki nem tudta.
  Innentől kezdve őneki nem kellett benn lennie, viszont ezt senki nem tudhatta, így tudott eltűnni, s Olaszországba menni.
  Nem?

 48. SPOILER!
  rhynn
  a robotpilótát akkor csinálta meg, amikor először használta a Bat-et, mert a végén azt mondják, hogy hat hónappal korábban lett megcsinálva, szóval a felépülése is kb 5 és fél hónap lehetett.

 49. Lejti

  Értem, ez már nem maradt meg így hajnalban.
  No, majd szombaton a 2. nézéssel figyelek erre is.

 50. Spoiler

  Tomi:
  Én nem szinte, hanem ott szakadt el végleg a dolog, végül ott zokogtam, pedig nem vagyok sírós fajta. Akkor tisztelgés az egész Batman jelenség előtt az a pillanat. Sokan nem szeretik Robint, de Robin/Nightwing számomra mindig valami ilyesmit képviselt amit Blake ebben a filmben.

  Spioler off

  Kevin23
  A “Fear will find you” track is az.

 51. SPOILER
  Azért is furcsállom Nolanék bombás alapstory megoldását, mert ez pont a fentebb említett és egyéb hibákat eredményezi:
  – visszaszámláló a bombára. MINEK? A főgonoszok (szerintem csak pályavégi szörnyek) láthatólag nem akartak elmenekülni. Ez csak a nézői feszültség fokozása miatt került rá, ami viszont kicsit olcsó húzás. Nem illett az előzményekhez.
  – valóban felmerül a kérdés: Miért nem robbantanak rögtön? Joker biztosan ezt tette volna. Elképzelem: Joker besétál a fúziós reaktorhoz, élesítteti. Ott rögtön kinyír mindenki mást. Bomba elrejt, elmenekül. És egy youtube videó formájában felrobbantja a bombát. Csak így a film rövidebb lett volna egy gyenge órával.

  Apropó, nemcsak a Stargate univerzummal közös Gotham, hanem ott vannak a Transformerek is. Gordonért a kórházba igyekvő két, fegyveres csávó közül az első egy Álca. Ő “vezette” a Transformers 1-ben az elején az átalakuló helikoptert és később az átalakuló rendőrautót is. :)

 52. SPOILER

  Tudom, szadista vagyok, de nekem kerekebb lett volna, ha tényleg meghal. Pont azért, amit itt már korábban írtak – így a legeslegvégső harc-a versenyfutás a bazinagy digitáliskijelzős bombával-egy átlag hollywoodi film zárójelenete lett, egy milliószor látott sablon a világ (vagy most épp Gotham) megmentésére. A robotpilótás csavar nélkül pedig az utolsó, teljes önfeláldozás eszköze lett volna, ami önmagában annyira grandiózus, hogy annak részletein nem is lehetne fennakadni.

  Bane halálát már sokan leírták, de számomra a megelőző pár perc is csalódás volt. Kiderül, hogy ez a bulldózer, ez a tökéletes romboló erő kis túlzással csupán egy mélabús szerelmes, wtf?

  Persze mindennel együtt egy zseniális film, zseniális befejezése egy zseniális trilógiának, de a 10/10 most messze maradt.

 53. Akkor viszont már egy univerzumban van a Prison Break-el is. Bellick visszatért mint börtönőr.:)

 54. SPOILER

  Merlinicus:
  Az nem bomba volt, hanem egy reaktor amit “átalakítottak” bombává, a visszaszámláló pedig azt mutatta, hogy mikor lesz instabil a reaktormag.

 55. 9/10

  Tegnap láttam, egyszerűen rázott a hideg, főleg a

  SPOILER ON!!!

  Bane-Batman első harcnál – Nekem fájt minden ütés, ezt a jelenetsort vártam a legjobban, amióta az előzetesekben láttam ahogy Batman lassan hátrafordul…
  Bruce börtönös jeleneteinél…a kimászás…..akárki akármit mond, nekem ezek !epic! percei a filmnek!!!

  SPOILER OFF!!!!

  Tom Hardy , Christian Bale tökéletesek voltak, Anne Hathaway is jól hozta a szerepét, személyes kifogásom annyi vele szemben hogy nem szép nő.

  Ha már rangsor:

  Begins: 10/10
  TDK: 8/10
  TDKR: 9/10

  A filmzene meg maga 20/10….főleg a Bane téma……te jó ég….

 56. A film egyszerre elsietett és szájbarágós. SPOILER SPOILER!

  Elsietett,mert..

  ..nem magyarázza meg, hogy akkor hogyan is ismerte fel John Blake Batman. Egyszerűen nem hiszem el hogy a nézéséről.

  ..nem magyarázza el, hogyan jutott Bruce Wayne vissza is Gothambe és hogyan találta meg Catwomant egyből.

  Szájbarágós,mert..

  ..mi értelme van a flashbacknek a film elején. Aki látta az tudja, hogyan végződött. Gordon nem akart hazudni többé.

  ..mi értelme van a flashbacknek Alfred álmáról a kávézóban. Talán Nolan félt, hogy valaki majd nem jön rá, hogy azaz kávézó. Teljesen el lett rontva befejezés az utolsó képpel.

  Rá kellett volna hagyni a képzelőerőre. Alfred elmosolyodik és kész. Nem kellett volna látnuk Bruce-t meg Selinát. Talán nem érezem volna úgy, hogy ez is csak egy hülye amerikai Happy End.

 57. polokem
  milyen álomról beszélsz? azt mondta, hogy minden évben elment az év ugyanazon a napján, ugyan abba a kávézóba.

 58. Én éjféli vetítésen láttam szinkronosan (no komment ezzel kapcsolatban, mert mindjárt kitiltanak innen, lévén nyomdafestéket nem tűr). Szombaton terv a feliratos megtekintése természetesen :)

  Nekem hidegrázós aztak…a élmény volt. Való igaz, hogy Bane karaktere teljesen más, mint Jokeré, de éppen ezért teljesen más elvárásaim is voltak, és azt magasan überelte. Szerintem kevesen lettek volna képesek így hozni ezt a figurát csupán testbeszéddel, kézmozdulatokkal és néhány szemvillanással, mint Tom Hardy. Ezért aztán nekem is komoly negatívum a filmmel kapcsolatban, hogy

  *SPOILER*

  csak úgy jön Catwoman, és lelövi. Elkapkodott, semmilyen, súlytalan volt. Különösen a Batman-Bane verekedés után a csatornában, ami egészen egyszerűen EPIC!!! volt. Levegőt se bírtam venni szinte, annyira zsigerig hatott.

  A végével kapcsolatban nekem is beugrott az Inception vége, hogy ez most valóság, vagy csak Alfred képzelete. Valahogy olyan álomszerűnek tűnt.

  *SPOILER OFF*

  Mindent összevetve, csak azért nem 10/10, mert mint valaki írta már fentebb, “rövid” volt, elnéztem volna még :) Ja, és még minimum 10 perc Bane kellett volna, de nagyon. Zenét nem részletezem, már mindent leírtatok :)
  Így legyen 9,5/10.

 59. Merlinicus, SPOILER, lehet figyelni is kellet volna néha a film közben, nem csak bambulni előre. Bane el mondja Bruce-nak, hogy miért nem robbant rögtön, pont az enlékezetes ágyban fekvős jelenetnél, amikor mondja, hogyha Gotham-ből hamu lesz, akkor megkapod az engedélyem a halálra, vagy hogyan. Az ő kínzása miatt nem robantottak. a számlálót meg fentebb írták elöttem

 60. Lejti:

  Bocsi, eltévesztettem. Azt szerettem volna mondani, hogy Alfred álma az Bruce végre túllépne és élne a normális életet. És ezt Alfred úgy képzelte el, hogy Bruce ott teázik egy nővel(feleségével?). Nem emlékszem.

 61. sugabubu:
  SPOILER!
  Az a baj, hogy nem volt mit látni, amitől Bruce szenvedhetett volna. Mindenki otthon volt, az egész olyan volt, mint egy szellemváros. Az emberek készültek a nagy összecsapásra.

  Nincs akkora éhezés, pusztitás. Nem láttam túl sok értelmét várni. Bane simán csak ledobhata volna a bombát a város közepébe.

 62. SPOLIER!!
  Én úgy gondolom, hogy Alfred nem a valóságot látta a végén..eleve láttuk a sírnál, hogy mennyire bántotta, hogy úgy váltak el, ahogy. Minimum a nyakába ugrott volna rögtön. Wayne megcsinálta a robotpilótát, igen..ugyan akkor vágyott a hősi halálra, és elég hosszan mutatták, ahogy berepül a víz fölé, nem katapultál. Esélye nem lett volna túlélni az atomrobbanást. Persze ez csak egy vélemény, de én így látom.

 63. Most néztem meg. Nagyon szerettem volna, hogy tetszen a film, nagyon vártam. De nem tetszett.

  Spoiler

  Nolan semmi tiszteletet nem tanusított a karakterek iránt. Egyszerűen összegyúrt valamik volta. Bane nem Bane volt. Robint dick graysonból és jason todd -ból gyúrta egybe és még így is eltért. A macskanő, remélem ezt nem kell magyaráznom, hogy semmi köze sem volt a macskanőhöz.

  Spoiler off

  Ha nem lett volna benne a batman akkor egy jó film lett volna. Mondjuk a tömegjelenetek nagyon viccesek voltak. Amekkora beleéléssel bunyóztak a háttérben, azon felröhögtem.

  Remélem lessz mostmár vmi normális reboot, bár az előző két részt nagyon szerettem.

 64. SPOILER

  Sugabubus: Batman megkínzása szerintem inkább rögtönzés volt, hiszen Bane nem tudhatta, hogy Bruce Wayne visszatér-e egyáltalán (hiszen BW sem tudta). Persze, lehetett erre egy B terve, de csak ezért, külön, egészen biztosan nem tették tűvé az egész világot egy olyan bombáért, ami pont 5 hónapra robban.

  Bár a mögöttes szándékot, érveket és az üzenetet is értem és sejtem, de a valóságban mennyivel egyszerűbb lett volna egy nukleáris robbanófejet Gothambe csempészni… Szerintem.

 65. Ma néztem meg IMAX-ban, szerintem eszméletlen jó lett a film, még az eleje is tetszett, a sok információval, szinte kíváncsi voltam, mi történt az alatt a 8 év alatt Gotham-mal, Bruce-al, megy úgy mindenkivel.
  Bane karaktere pedig nekem nagyon bejön, aki pedig Joker-t Bane-hez hasonlítja, max annyi közöset találhat bennük, hogy Batman ellenségei, nem több, nem kell egymáshoz hasonlítgatni a két anti hőst, két teljesen különböző egyéniség, nyilván nem fogják még egyszer Joker-t a vászonra vetíteni, nem lehet elvárni, hogy Bane legyen az új Joker.
  Amin nagyon meglepődtem, hogy Anne Hathaway egyáltalán nem lóg ki a sorból, pedig nagyon féltem ettől.
  A zene pedig csodálatos, nem lehet szavakban leírni, mennyire illenek a jelenetekhez a háttérzenék.

  Az élményről pedig annyit, hogy a film végén, a mellettem két székkel ülő, kb.30 éves srác, úgy sírt, hogy még most sem hiszem el.

  Számomra az év filmje, egy kihagyhatatlan élmény, ezért megy el az ember moziba, ezért az élményekért!

  10/10

 66. SPOILER
  miért lett volna rögtönzés? Bane és Talia tudta Wayne titkát. tudták, hogy ő ölte meg a mentorukat, ezért ha visszatér Batmanként hanem, mindenképpen elrabolták volna, és ezt csinálják vele
  az meg hogy semmi olyan nem volt, ami fájhatott volna neki… meg akarta tisztítani Gotham-et a bűnözőktől, hogy mindenki szabadon járhasson az utcákon, erre Bane elérte, hogy minden normális ember bezárkózzon, a bűnözők meg elmebetegek meg kint rohangáltak, meg rögtönítélő bíróságot állítottak fel, ahol csak egyféle ítélet volt.
  ez ne fájt volna Bruce-nak?
  értem én, hogy nem tetszett a film, meg 6/10, de olyan dolgokat hoztok fel érvként, hogy logikátlan a film, amiket simán meg lehetett volna érteni, ha picit odafigyeltek

  bocsánat, ha sértő voltam, nem kötekedni akartam

 67. ja igen, ami engem egyedül bántott a filmmel kapcsolatban, az a PG13 volt. pedig Nolan a Memento-val már megmutatta, hogy tud jó rated filmet csinálni, itt meg pl
  SPOILER
  a rendőrök és bűnözők harca tényleg inkább vicces volt, Foley halála is vértócsa meg golyó ütötte lyukak nélkül nevetséges. nem azt mondom, hogy szeretem a slasher filmket, és ennek is olyannak kellet volna lenni, de ez így fájdalmas volt. a film többi része viszont eszméletlenül tetszett, a történet, a karakterek, a zene

 68. human: Komolyan.

  SPOLIER!
  Miért, nem tűnik legalább ugyan ennyire valószínűtlennek, hogy túléli azt a rohadt nagy robbanást, és utána még pont ott és úgy össze is futnak? Egyik teória sem áll nagyon szilárd lábakon szerintem. Nolant meg ismerjük.. :)

 69. SPOILER

  Először én is azt hittem, hogy él de azóta biztos vagyok benne, hogy Batman meghalt. Sokkal több szól amelett, hogy meghalt mint hogy él- Alfred a végén csak behallucinálta őket, teljesen bekkantatatt az öreg. Nekem így kerek és tragikus, hogy meghal.

  Swen

 70. SPOILER

  Merlinicus: “de a valóságban mennyivel egyszerűbb lett volna egy nukleáris robbanófejet Gothambe csempészni”
  Ha annyira egyszerű lenne egy amerikai városba atombombát csempészni, akkor már rég megcsinálta volna valaki! Szerintem ezt azért már páran eltervezték az elmúlt 40-50 évben.
  Regggie: Azért az elképzelhető, hogy miután Bruce meghallgatta Alfréd beszédét arról a firenzei kávézóról szándékosan ment oda, hogy találkozzon vele.

 71. SPOILER
  Nekem tünt csak fel h a börtönböl kötél lóg le és mindenki a falon akar felmászni és nem a kötélen ? vagy már fáradt voltam és valamit benéztem .

 72. szerintem elég egyértelmű a vége, de még ebbe is belemagyaráznak egyesek dolgokat, mint pl a tdk-nál, hogy kétarc nem halt meg, pedig ott volt a filmben egyértelműen.

 73. SPOILER

  Sugabubus: Úgy gondolom, hogy, amiről beszélünk, olyan kicsit, mint a Prometheus kapcsán felmerült koncepcionális viták. Engem mindenesetre a story nem győzött meg, de messze nem ez a gond. Hanem, hogy egyáltalán volt kedvem a hibákon gondolkodni, rágódni. Biztos van ötezer hasonló baki vagy kiálló lóláb, elhantolt eb és egyéb miazmás a TDK-ban is, csak ott konkrétan a leesett államat kerestem.

  Az megvan, hogy ugyan az volt a vége, mint az Avengersnek? A főhös messze repül a bombával, de megússza az utolsó pillanatban. :)))

 74. A kötél elvileg nem volt kikötve, csak átvetve – gondolom addig lehetett feldobni. :)

  A film kerekké tette a trilógiát, az első rész felfelé ívelő, a második rész a csúcs, a harmadik enyhén lefelé ívelő, de egyúttal teljessé is teszi a kört – és a zárójelenetek által hagy lehetőséget a folytatásokra, más színésszel, akár egy reálisabb Igazság Ligáját is (lásd a közelgő Man of Steel stílusát).

  A Puzsér reklám a film előtt azért mókás volt! :P

  Milyen prológusról beszéltek? Volt stáblista utáni jelenet is?

 75. Káposzta
  prológus, a film első öt-hat perce, Bane a repülőn, mint Joker bankrablása a TDKban

 76. SPOILER

  Foppa: Nem azt mondtam, hogy egyszerű, sőt nem is tervezek ilyet, mielőtt megkérded. :) Azt írtam, hogy egyszerűbb az egyik verzió a másiknál.

  Gondoljuk csak végig: Maszkos terroristák vagyunk, akik ki akarják iktatni Gotham lakosságát. Számtalan lehetőség közül válogathatunk, még akkor is, ha csak a realitás talaján akarunk maradni. Mi a logikusabb? Megvárjuk, míg valaki pont olyan reaktort tervez, ami nekünk kell? Nem. Persze, lehetne manipulálni egy nagyvállalatot, hogy készítse el nekünk az “alapanyagot”. Csakhogy ebben erősen benne van az idő előtti lebukás veszélye. Ráadásul – bár erre lehet, hogy nem 100%-ig jól emlékszem, de mintha úgy lenne, hogy – a filmben kijelentik, hogy ezt a reaktort Lucius (és csapata) tervezte és csak később szállt be Miranda Tate, mint támogató. Így ez is bukó. Ha én Bane lennék (nem vagyok :), akkor az erőforrásaimmal könnyebb lenne nyélbe ütni egy nukleáris robbanófej ellopását (lásd “24” c. sorozat szinte bármely évada) és azt azonnal felrobbantanám. És így nemcsak Gotham, hanem Metropolis is pusztulhatna ;)

  Ha kicsit több időt szántak volna a technológia bemutatására, akkor hitelesebbnek tűnt volna. Szerintem.

 77. kár veled beszélgetni :) már megint az ‘okosabb vagyok, mint három forgatókönyvíró, meg pár producer, meg pár fejes, aki olvasta a scriptet, és senkinek nem tünt fel a logikátlanság a történetben’ dolog. mint anno néhány ember az inceptionnál
  Talia és Bane-nek tudnia kellett a reaktorról, bármilyen titokban is fejlesztették. ezért is rabolták el Pavel-t az elején. és EZ volt a könnyebb módszer, nem pedig odavinni egy atombombát. valamint ezzel is növelték Bruce bűntudatát, hogy az őáltala pénzelt kutatással pusztítják el a várost. már csak ezért is megérte nekik

 78. 1. kérdés SPOILER

  Ra’s al Ghul megfontolt, elhatározott volt. Gothamnek el kell pusztúlnia az igazság nevében.

  Joker őrült, kiszámithatlan volt. Káoszt akart idézni.

  Bane…milyen is volt Bane? A tettei nem mondtak el sokat róla, csak össze-vissza tekerte ki a nyakakat.

  Mivel csak az arcának 20%-át láttuk. Így csak úgy tudhatunk meg többet róla mielött feltette a maszkját.

  Nolan miért nem mutatta meg hogyan élte meg a börtönt, azt , hogy Ra’s kirúgta a League of Shadows-ból? Talán láthattuk volna a kiképzést, amit Batman csinált végig a BB-be?

  2. kérdés

  Nolan megtudja különböztetni a valóságot a fikciótól?
  Azzal, hogy nem említette Jokert semmilyen formában mutatja, hogy hagyta, hogy személyes érzelmei/kapcsolata Heathel az útba áljon.

  Heath Ledger meghalt, de a Joker lezáratlan maradt.
  Minden karaktert láttunk az előző két filmből ebben. Hogy lehet a legjobbat kihagyni. Ilyen formában ez inkább tiszteletlen, mint kedves gesztus?

 79. Szerintem a Sötét lovagnál egy fokkal volt gyengébb, de alapból nevetséges a gyenge jelzőt használni egy még így is megérintő és emberközeli érzelmek színes sorát felvonultató filmnél. Egy olyan filmnél, ami azt gondolom, hogy az előbb említett tulajdonságai miatt is egy hihetetlen, pozitív példa a hollywoody szuperprodukció-gyártó gépezetnél, ami tudjuk, hogy mennyi vackot is gyárt.

  Mondhat akárki, akármit. Felfedezhetőek néha logikai hiányosságok, igen. Egyébként ezek felfedezhetőek voltak a Sötét lovagban is, aki nagyon keresgélte őket (pld a Joker party jelenet után, hogy tűnt el, nem mutattak semmit) De egy valamire kérek mindenkit, hogy ne vitassunk el. Azt, hogy fantasztikus, gyönyörű színészi alakítások voltak ebben a filmben is, az előzőekhez hasonlóan. Azt gondolom, hogy ebben a filmben voltak a legerősebbek a drámai jelenetek, Heath Ledger ide vagy oda. Nekem akkora élményt jelentett pld Michael Caine játékát látni. Annyira szikrázott a SPOILER Bruce-tól való búcsújelenete SPOILER VÉGE, hogy ezek a vitathatatlanul kiemelkedő alakítások, velem személy szerint minden apró logikai hiányosságot felejtettek.

  Tom Hardy: Fantasztikus volt nézni, számomra ugyanannyira hozta a saját karakterét, mint Heath Ledger Jokerét és tényleg felesleges hasonlítgatni a kettőt, a karakterek különbözősége maitt is. Zseniális volt Bane, szórakoztató is volt nézni, hallgatni, de eközben pedig a végén, mikor megismerjük az egész történetét, még csontig hatolóan szomorú is. Én bevallom, hogy a gonoszokkal is együtt éreztem egy kicsit, ezért is volt nagyon jó ez a film, mert ennyi különböző karaktert is megismerhettünk mélyebben.

  Számomra Batman: Kezdődik 8.5/10
  A sötét lovag 9.5/10
  A sötét lovag – Felemelkedés (9/10)

 80. Ha az itt felmerülő kérdéseket mind megválaszolta vagy bemutatta volna a film, akkor legalább 4-5 órásnak kellett volna lennie! az igazat megvallva tényleg ennyi idő kellett volna minden kérdést megmagyarázni kezdve azzal, hogy mi is történt az elmúlt 8 évben!

 81. Ehh..a szokàsos “intelligens” reakciò, amint valaki felvet egy a tièdtöl eltèrö vèlemènyt. Mièrt is nem vagyok meglepve? :-) Kàr a szòèrt..

 82. Nolan csináljon még szuperhősös filmet! :-( Superman már most dupla akkora léc elott áll Nolan neve miatt! Hajrá! Üssön az is!

 83. Reggie: most modnjam azt, hogy nem vagyok meglepődve én sem, hiszen a véleményt (amiből a negatívaknak is bőven van helye, nem mondhatod, hoyg nincs, hiszen elég csak itt görgetni vagy kameraman ámokfutását követni az új Batman kapcsán, szóval nem értem az utalást ennek ellenkezőjére) kevered azzal, amit mutattak a vásznon ténylegesen. Neked jobban tetszett volna máshogy, rendben, de erre semmi nem utal. Úgy írod le, hogy “de jó lett volna” és senki nem szól semmit, úgy írod le, hogy “valójában ez történt” és lám, lesz akit zavarni fog. Mint akik szerint Two Face életben maradt, remek példa volt Lejtitől.

 84. SPOILER:
  Pár hozzászólásban olvastam, h Bane-t túl gyorsan kinyírják, és ez zavar néhány embert. Hát szerintem, amilyen kaliber volt Batmannek nem hinném, h testi erővel ki lehetett volna nyírni.
  Én erre a filmre 10/10-et adok mivel többszöri újranézéssel 1-re jobban tetszik. De legelső alkalommal nekem is voltak nemtetszéseim. Pl van az a jelenet, amikor leleplezi a börtön előtt Dentet, na ott nekem vhogy nem igazán jön be az a malacvisítás. Mivel eddig szerintem nagyon durva és félelmetes karakter, de itt vhogy bohóccá válik 1-2 pillanatig, de meg lehet szokni.
  Számomra visszajött ugyanaz az érzés 1-2 jelentben mint a TDK-ban az az erő ami Joker és Batman között volt. Itt is meg volt ez Bannel. Félelmetes monstrum volt és nagyon meggyötörte szegényt. Nagyon jó a stílusa törte a nyakakat 1000rel. És a focimeccses jelenet, amikor Pavelt nyírja ki az vmi “kurvanyáddenagysokk!!!” :D

  Egyébként annyi kérdésem lenne, h jól láttam az utolsó jelenetben amikor Thaila beszél Batmanhez, akkor Bane könnyezik?

 85. polokem
  “….de a Joker lezáratlan maradt.
  Minden karaktert láttunk az előző két filmből ebben. Hogy lehet a legjobbat kihagyni. Ilyen formában ez inkább tiszteletlen, mint kedves gesztus?”

  Tök igaz! Ha már nem mutathatják egy pár mondatot megérdemelt volna.

 86. SPOILERES (kisregény,szigorúan saját vélemény,ami lehet más mint a tied!)
  Ez a film “csak” jó volt,de ez nolan szinten 3-4 jelenettől eltekintve gyenge.
  Negatív:
  -Gondoljuk végig a sztorit,halál sablon az egész,readásul több sebből vérzik…atombomba ilyen hatósugárral? vízben meg milyen gyorsan süllyed…tudom képregény film nem szabad komolyan venni,de ne film közben kelljen már nekem is b.zamgeolni,hogy mekkora ökörség vannak
  -Bane olyan mint egy sértődött ovis a film vége felé majd hősszerelmes..édes istenem
  -Cillian Murphy scarecrownként most gyenge volt
  -az egész amerikai,igen sokszor csöpög
  -a film első fele steril,hangulattalan,rosszul van vágva
  -A vágásoknál sokszor tisztán látszik,hogy onnan hiányzik vmi..illletve a jelenet folytatódna,csak no time
  -amikor batman a végén megcsókolja macskanőt pár 10 másodperccel a bomba robbanása előtt..omg
  -zene néha nem eltalált
  -bane története hihetetlen visszafogottan volt ábrázolva,kb mint egy lighttosabb szökés rész,ami komolytalánná tette az egész bane-i “filózófiát”
  -most batman lejár gyúrni és megver vmi fitalabbat,erősebbet gyorsabbat?
  -A legrosszabb:Mintha nolan csupán kötelességből forgatta volna le filmet.Túl sok a kötelezőkör,mindenkinek meg akart feleni,az emberek nagyrészének sikerült is mint a kommentekből látszik,de ez nekem kevés volt
  Pozítív:
  -jó film volt
  -bane amikor nem kerül hatalomra,addig egész jó karakter
  -tom hardy,anne
  -egy,két zene üt
  -az első fight
  -néhány jelenet borzasztó erős
  Sum:Mozinak nagyon jó,sőt lehet egy két jelent miatt újra is nézem,de ennyi. 7/10

 87. SPOILER
  evil9
  Bane sokkal idősebb, mint aminek látszik, a visszatekintésből ez egyértelmű, hogy nem fiatalabb Batman-nél.

 88. evil9
  “..atombomba ilyen hatósugárral? vízben meg milyen gyorsan süllyed…”
  Ez értelmesen leírva mit jelent? Kicsi vagy nagy, milyen vízben süllyedés?

  “most batman lejár gyúrni és megver vmi fitalabbat,erősebbet gyorsabbat?”
  Bruce kb. egykorú Mirandával, akinek a szökésekor Bane már legalább a 20-as éveinek első felében jár, vagyis minimum egy tizessel idősebb Batmannél.

 89. SPOILER
  Banet éreztem az egész filmben a legerősebbnek, a karakterét a leggondolatébresztőbbnek. Meg a háttértörténetetét. A kúttól kiráz a hideg, és amikor Bane harcol Batmannel és mondja neki, hogy a sötétség az Ő otthona, na ott éreztem úgy, hogy hiába minden ez az ember sokkal jobb Batmannél, semmi esély.
  A “tiszta lap”-os dolgot nem teljesen értettem, valóban megkapja azt Selena és ha igen, akkor honnan szerezte meg Bruce? Illetve, a tőzsdei betörésnek is csak az volt a szerepe, hogy Bruce Wayne elveszítse a vagyonát?

 90. SPOILER!

  Aki azt hangoztatja,hogy Bruce nem halt meg,mert Alfred azt csak hallucinálta,az nem látta a filmet egyébként? de most komolyan,vagy ennyire dilettáns?

  Elmondja az egész utolsó jelenet előzményeit,hogy minden évben elmegy oda,stb,stb. Brucenak mondja el,nyilván azért ment oda,ahova,mert tudta,hogy Alfred ott lesz.
  A másik,hogy igen,BATMAN meghalt,mert Bruce már nem lesz újra az,hiszen azzal hogy ott ültek Firenzében beteljesedett a sorsa,új életet él. ilyen egyszerű,kár ezen ugrálni.SPOILER!

  Ha meg az lett volna,hogy Alfred csak odamosolyog egyet,akkor meg ugranátok,hogy ezt csinálta az Eredetben is, mégegyszer ellövi,hogy nyitva hagyja ezt a kérdést.

  A játékidőről annyit,hogy én is néztem volna dupla ennyi ideig,egy Bane háttértörténettel jobban megspékelve,mert az egész trilógia leginkább figyelemfelkeltő karaktere,engem amikor megjelent kirázott a hideg,féltem,nyakamon éreztem a szorítását.Jokernél ez nem volt,nála jókat röhögtem. HOgy miért féltem tőle,elmondom. Két ilyen durva jelenet volt: SPOILER!
  1) repülőn amikor mondta az emberének,hogy valakinek itt kell maradni,az meg szó nélkül elfogadta ezt. tekintélytparancsoló.
  2) Amikor Gordont eléviszik,mondja az emberének,hogy “kutasd át,aztán megöllek” :D:D hatalmas volt.

  Szóval a játékidő ha hosszabb,az már azért kényelmetlen moziban. Ha meg kettészedi akkor mindenki azért szidná,mert dupla pénzt akar belőle csinálni.

  Ez így volt kerek egész, a rendezői változat hosszabb lesz,plusz extrák a kimaradt jelenetekről,hátha megtudunk még valamit,ami érdekelt volna.

  nem tudom,hogy valaha fogok e ennél jobb képregényfilmet látni, mert ez nálam a kategóriájában 10/10,de kiragadva a képregénykategóriában is partiban van a legnagyobb filmekkel.

 91. katyvaszlipp:

  Én pedig pont ellenkezőjét éreztem Bane-Gordon jelenetnél.
  De most komolyan Bane legalább megölt egy embert minden 10. percben. Értem én, hogy gonosz meg minden, de miért is lett ilyen gonosz?

  Sok potenciál volt a karakterében, de Nolan helyette úgy döntött, hogy nem mutatja azt meg, inkább gyorsan kinyírja.

 92. evil9: Hogy az egész irományod nevetséges, az jelzi, hogy a sok negatív fanyalgás után, köztük a “zene sokszor nem eltalálttal, azzal kezded a pozitív érveket, hogy “jó film volt.” Ez egy érv? :D

  Tolli: én is úgy láttam

  SPOILER
  Örülök, hogy ilyen sokan írtatok a filmről, mert sok minden csak így állt össze, illetve néhány hiányosság is felszínre került. Nekem ami nagy szívfájdalom és talán negatívum, hogy a Jokert egyáltalán nem említik meg. A második film egésze az ő karakterére épül, ez pedig ugye egy trilógia lezárása, és rajta kívül minden Batman-nemezis előkerült, és nagy szerepet kapott – KétArc ügyeinek eltussolása elég nagy katalizátor volt, de ugye a Ra’s Al Ghul-hoz való visszatérés a legfontosabb. A Madárijesztő gyorsan ítélő bírósága is illett szerintem a karakterhez. Szóval ezek tükrében nálam nagy hiányosság, hogy Batman fő-fő ellenfele, aki miatt száműzetésbe is vonult, mert mint mondta a 2. rész végén, “a Joker nem győzhet” teljesen mellőzésre került ezáltal. Nyilván eszembe sem jut hogy bárki helyeteesíthette volna a karaktert, de egy-két mondatot több mint megérdemelet volna a sorsáról valamelyik karakter szájából.

  Ami még negatívum így visszagondolva, a már említett Selina Kyle beszáguld, Bane a falnak repül jelenet. Szerintem jobb lett volna, ha Batmannek sikerül őt megölnie, és csak utána követi ezt az a bizonyos jelenet. És a film végi Bruce Wayne Selinával az étteremben tényleg nem kellett volna, szerintem sokkal erősebb lenne a film, ha megmerte volna lépni Batman halálát. Ez az egyetlen momentum ami erősen emlékeztett rá, hogy ez egy képregényfilm, mert a robotpilótás megoldás sem magyarázza, hogy tudott volna elmenekülni az atomfelhő elől időben. A bombával elrepülés előtti “utolsó csók” jelenet pedig szintén kimaradhatott volna, túlszentimentalizált háborús filmekre emlékeztet. A Bruce eltorzított hangon beszél Batmanként Selinának fel sem tűnt, nem emlékszem ki írta. Amúgy nem tudom más is így emlékszik-e, már aki angolul nézte, de Bane hangja nem más a repülőből szabadulós jelenetben mint az összes későbbiben?

  A negatívumokkal kezdtem, de ezekből jócskán kevesebb van. Ezektől eltekintve a film parádés, kiemelve
  – a Bane/Bruce Wayne ökölharcok eszméletlenek voltak, főleg az első, amikor még zene sincsen, és hallani Bruce Wayne fájdalmát
  – a score valami zseniális
  – Anne Hathaway kíválóan hozza Selina Kyle szerepét
  – a két karakter valódi kilétének felfedése nagyon hatásos volt, de vicces, hogy mind a kettő el lett találva anno, mikor bejelentették, hogy szerepelnek a filmben – Talia is megvolt, de Cotillard rögtön tagadta, és azt mondta egy teljesen eredeti ötlet a karaktere, Robint meg ugye megmondta Nolan és Bale is, hogy az ő Batman-világukban nem lesz (bár végülis ténylegesen nem is született meg a film lezárásáig a karakter, úgyhogy nem hazudtak)
  – Tom Hardy a mimikai korlátok ellenére ütős és az egyetlen ellenfél a trilógiában, aki számomra félelmetes
  – sokak kifogásoltak a játékidő kezelését, ami néhol helytálló (végső jelenet a bombával, Bruce hazakerülése a börtönből), de szerintem nagyon jól építkezik a film; lassan indul, lassan bontakoznak ki a szálak, a film utolsó 50 perce pedig katarzis.

  Ennyi jutott eszembe. Esetleg a filmet Imaxben nézők írnának valamit az Imax jelenekről? Lehet megéri megnéznem így is, magyar hang ide vagy oda. Mellesleg csoki a Cinema Citynek, hogy vidékre is elküldték több városba a filmet angolul, ha csak pár előadás erejéig is (itt Székesfehérváron 2x adják angolul).

 93. sugabubus:

  Foley-t nem lőtték le. Az egyik tumbler elüti. Ez off-screen-en történeik. De láttam róla egy videót, amiben felveszik a jelenetet, de a végső termékbe már nem került bele. Javítson ki valaki, ha hülyeségeket beszélek!

 94. SPOILERES — SPOILERES — SPOILERES

  Végetért Batman vesszőfutása, megmondom őszintén ideje volt már. Számomra ez a sorozat nem adta vissza azt a fajta Batman-t akit megismertem a képregényekből. Eltűnt a groteszkség, a könnyedség. És a végére megértettem, hogy min szállt el ez a sorozat.

  De előbb a filmről. Egy szóban talán annyit, hogy hosszú. Indokolatlanul hosszú. Túl nagy időt próbál felölelni, túl sok karaktert próbál mozgatni – közben kínosan ügyelve arra, hogy a nézőket kösse a régi részekhez, utalások, visszautalások folytonosan. Az epic-conclusion, a végső megfejtés elsikkad a zavaros történetvezetésen, ami egyértelműen a rendező hibája.
  Nolan nem tudott mit kezdeni Joker hiánya nélkül. Egyértelműen látszik a filmen, hogy erőltetett és sietve innen-onnan összecsapott munka. Nincs meg benne az az egység amely jellemezte az előző filmet.

  Nolan elfáradt a végére, nem tudott olyan lezárást adni a filmnek, amelyet az első két filmmel felvezetett. A második rész sötét lezárása után a TDKR utolsó fél órája egy hollywood-i giccsé válik, ötlettelen és százszor látott jelenetekkel. A harc az utcán erőtlen és teljesen felesleges, a két csapat egymásnak rohanása inkább röhejes ovodás harc a homokozóban, mint életre-halálra zajló ütközet. A két ellenfél egymást keresése a csatában olyan elcsépelt klisé, amelyet már ezerszer láthattunk más filmekben, az utána jövő felismerés, szerelmi szál és leszámolás pedig lerombolja a megmaradt hangulatot is, nem beszélve a visszaszámláló bombáról. A film végén Batman trükkje pedig egy olyan csöpögős kliséhalmaz, amin csak nevetni tud az ember. A sőtét befejezés helyett egy nyitott ajtó, ez végleg megölte a második rész hangulatát,mondhatni adott neki egy pofont.

  A karakterekkel alapvetően nincs gond, – és itt jön az amit az előbb említettem – csak egyetlen egyel. Batman karakterét szerintem nem érti sem Nolan, sem Bale. Ebben a részben szinte teljesen háttérbe szorul, sokkal erősebb újfent a gonosz és a mellékszereplők. Már a
  második részben érezni lehetett, hogy Nolan nem tud mit kezdeni Batman-nel – mint képregényfigurával, – tehát itt nem arra gondolok, hogy nem tud drámát, meg lelkizést csinálni átlagemberekkel, – a gonosz karaktere uralta a vásznat és itt is ugyanaz lett. A néző egy idő után teljesen érdektelennek érzi a Batmanruhában futkosó figurát. Még Macskanő karaktere is erősebb, mint a Bale által kicsit megfáradtan játszott Batman.

  Bane karaktere talán kicsit túljátszott is, amikor a mikrofonba beszél túl sok vászonidőt kap, egyszerűen nem értem, hogy miért vannak a filmnek olyan szakaszai ahol felborul az egyensúly és a rendező képtelen megtartani a karakterek “természetes” egyensúlyát. Erre
  ráerősít a vágás teljes zavarodottsága, néhány olyan érzése van az embernek, hogy random nyisszantottak bele egy-egy jelenetbe.

  A film vontatott, szakaszos, nincs kohézió, olyan, mintha a végére már összecsapták volna. Nem tudom, hogy idő nem volt-e megfelelő befejezést írni, vagy a stúdió nyúlt bele, esetleg – és szerintem inkább – Nolan nem tudott dönteni, de akkor inkább már maradhatott volna az
  eredeti képregénytörténetnél, ha meg eltért tőle, akkor nem tudom miért adta fel Nolan az eddigi sötét irányvonalat. És itt jön be az, amiért szerintem sokan megköveznek majd, hogy ez a film (is) megmutatta, hogy Nolan jó iparos, de nem ösztönös rendező. Amikor szépen
  aládolgoznak, megvan a stabil háttér összáll neki, de amikor beüt valami nem állja meg helyét, kapkod, kliséket rángat elő, önt rá egy kis szirupot. A film utolsó harmada olyan mint egy átlagos b-film, szinte az összes Hollywood-i klisé ott szerepel szépen sorban.

  Az egész filmen érződik egyfajta unottság, szürke laposság. Nem tud olyan szinten felpörögni, hogy az embert magával rántsa. Amikor Bane rácsap Gotham-re egyszerűen megvonja az ember a vállát. Nem drámai. Százszor látott terrorcselekmények, semmi kiemelkedő. Hiába sugároz erőt a karakter, tettei mégis sablonosak, de még így is erősebb, mint a papírmasé Batman.

  Hogy jó film lett-e a TDKR? Nem, annak elleére, hogy jobb, mint a Begins. Középszerű, a végére giccsparádéval, szerelmi szállal és happy enddel. Kár érte, annak ellenére, hogy nem igazán szerettem ezt a sorozatot és iszonyatosan túlértékeltnek tartottam. Ha egy erős negatív befejezése lett volna, számomra sokkal jobban elfogadható/befogadható lenne. Pont ezekért kicsit talán jobban hasonlít a képregényekre, valahogy klisésebb és a kohézió hiánya miatt jobban elképzelhető képregényként – ugyanakkor pont ezért olyan erős a negatív kontraszt az előző filmhez képest.

  Ha értékelni kellene, akkor egy erős 6-os a film, untam sok helyen, nem éreztem, hogy miért kellene izgulnom egy-egy karakterért. Azt gondolom, hogy 2-3 év múlva senki nem emlékszik majd erre a filmre, 5 év múlva pedig a sorozatra sem. Egyszerűn mesterségesnek érzem a hype-ot körülötte, és ez le fog csengeni. Nem lesz kult-classic szerintem. Nem érzem ebben a trilógiában azt az erőt ami azzá tenné. Egy karater – Joker – pedig erre nem képes. Egy trilógiával nagy gond van szerintem, ha 100 emberből 100 elsőre nem a rendezőt, nem a főszereplőt (címszereplőt), hanem a csak egy filmben szerepelt főgonoszt hozza elő. Ledger igazából ezt az egész csimm-bumm cirkuszt megmentette, mert a Begins nagyon gyenge lett, gyakorlatilag a Burton féle mozi bőven 100 milliót vert rá a pénztáraknál, tehát az embereket annyira nem érdekelte Nolan Batmanje alapjában. Aztán jött Ledger és beindult a nagyüzem a neten, feltornázták rendesen. És most a harmadik filmre szépen visszazuhant – a nagy várakozások ellenére, vagy pont azért – oda ahonnan indult. Mert ha kiemeljük a
  képletből Jokert, mi marad? Hát nem sok minden. Volt is egy olyan gondolatom a TDKR közben, hogy ez olyan, mintha a Jedi-ben nem lett volna ott Vader.

  Amikor először megnéztem a BB-t elsőre az ugrott be, hogy ez egy Superman film. A város szürkesége, a modernitás, Batman eszközei és ruházata mind olyan érzést keltett, hogy Nolannak mindegy ki a főszereplő, ő csak egy emberi drámát akar forgatni, és éppen ezért
  Batman lehetett volna akárki. A második részben talán egy kicsit próbálta erősíteni a képregény-karaktert. Az egész trilógiával az a gondom, hogy eltűnt belőle a képregényesség, túlzottan valóságos.

  Nálam a trilógia így néz ki:

  BB: 4/10
  TDK: 7,5/10
  TDKR: 6/10

  P.S.: Arra azonban jó volt, hogy kinyírja a Pókembert. Nem is értem, hogy miért ilyen közel

 95. Jó volt, már úgy értem nézni. Mert maga a történet enyhén szétfolyt, és helyenként nem igazán állt össze a kép. Bane karaktere nagyon el lett találva, Tom Hardy a maszk ellenére képes volt a testbeszéddel, mozgással kihozni a legtöbbet belőle.

 96. SPOILER

  mindegy, érted, akkor meg több keréknyom a testén. rated és nem pg13
  ja, és Marion tényleg nem tud meghalni :D egyszer valamelyik vígjátékban volt ez, hogy így kell a filmben meghalni :D

 97. 9/10 nálam is.

  SPOILER

  Mivel magyarázták Wayna halálát? MErt hogy végrendelkezett,de mikor halt meg?

  A kandallós jelenetnél mutatták Miranda hátán valamilyen heget. Az majd a kivágott jelentben fog kiderülni hogy szerezte?

 98. Spoiler!
  1. Joker karakterét sem bontotta ki Nolan, semmit nem tudtunk a múltjáról konkrétan. Baneerol igen, és a “realisztikusabb” hatást ugy értek el h egy zsoldosnak allitottak be. Egy zsoldosok nem latszodhatnak olyan őrült jelek mint Jokeren és nem lehet olyan kifinomult mint Rah’s az BBben! De volt eszme mögötte hisz az emberei szó nélkül feláldozzák magukat pl a repülőn!
  2. A vegen azt mutattak h robbanások után a Bat kirepul a városból. Batman simán kirepulhetett belőle észrevétlenül, biztos h nem a víz felett.

 99. SPOILER

  Sugabubus: Látod, teljesen parttalan a vita. Nem győztél meg. Főleg azért, mert nem is ez a lényeg. Szinte érdektelen, hogy mi lett volna egyszerűbb. (Bár hozzáteszem, régi motoros RPG mesélőként azért tudom, hogy bizonyos történeteket mennyire nehéz kitalálni. Ezért is hajtom fejemet igen mélyre a TDK előtt és kevésbé a TDKR előtt.)

  A lényeg, hogy a film nem váltotta ki azt a WTF érzést, amit az elődei, hogy az embereknek ne zavarják az esetleges logikai bukfencek. És látod, a TDK-ban az a “nagy” kérdés, hogy hova tűnt Joker a party után, míg a TDKR-ban a story alapvető elemeit (sőt, magát a plot device-t) is megkérdőjelezik emberek (én is néhányat).

  Inkább azzal zárnám le a vitát, hogy véleményem szerint egészen más film, egy sokkal jobb és mélyebb film születhetett volna a Joker karakter behozásával vagy nem elfelejtésével.

 100. lényegtelen, de azért oldalakat vitatkoztál róla :)
  érdektelen, hogy mi az egyszerűbb, de azért te a szerinted egyszerűbbet tetted volna a történetbe :)
  neked nem tetszett a film, másoknak meg a TDK nem tetszett. imdb-n egyformán áll kb. a megítélése, tehát nagyságredni különbségek nem hiszem, hogy lettek volna a kettő között
  tényleg lezárva a vitánkat, én meg rohadtul örülök, hogy Joker nem volt benne, mert a tököm tele volt már, hogy soha nem lehetett Batman képregény, rajzfilm, film nélküle. értem én, hogy ő a nemezise, de rohadt unalmas volt már, hogy bárki volt is éppen Batman ellenfele, Jokernek mindig fel kellett tűnni legalább egy jelenetre. Félre ne értsd, nem azt mondom, hogy nem jó a karakter, csak egyszerűen unalmas volt már ez

 101. Die Hard 3 Batmannel, kevesebb humorral és bitang sok pátosszal.

  Amúgy tetszett a film, de sok helyen erőltetettnek éreztem.
  Ja, és senki nem hitt nekem JGL karakterét illetően, pedig amint megláttam az első előzetesben, biztos voltam benne hogy… és mindenki azt mondta, hogy nem, mert a Nolan azt mondta, hogy… :D

  Na, akkor most a SPOILERek:
  – a “gödör” nekem tök random volt, teljesen feleslegesnek éreztem, ill. máshogy is meg lehetett volna oldani ezt a “legyőzni a félelmet” témát, Bane meg Talia eredetét meg el lehetett volna mesélni két másik flashbackben, azt’ csókolom, szerintem egy teljesen szükségtelen elem volt a sztoriban.
  – a zene; bár húdeklafa, néha kissé overkill volt. Akkor is csúcsra volt járatva, amikor nem történt semmi, én meg kényelmetlenül feszengtem mint kisiskolások az első évnyitójukon, hogy mégis mire ez a felhajtás.
  – amiért mindig ütni tudok: robbanni fog a bomba, de smaci meg a kikacsintás még belefér; majdnem felóbégattam, hogy “mennyé má, b*zzeg!”
  – meg szerintem kissé hosszú volt

 102. SPOLIER

  Ja, meg Bane és Batmam összecsapása, hát ezen már tényleg röhögtem.
  Olyan volt, mint a “Fegyverek szavában” amikor az indián meg a japán csávó vagy fél percig testközelből fogják egymásra a puskát, tétováznak, miközben tombol körülöttük a második világháború. Bane halála meg… na…

 103. SPOILER

  kameraman: Mindenki először nolant emlegeti, utána ledgert és utána még balet is, már itt elvérzik a “miért nem lesz kult” teóriád. Egyébként meg a film háromnegyede batman felépüléséről szól, nem tudom te mit néztél, ahol a néző számára érdektelen a főhős. ” A film utolsó harmada olyan mint egy átlagos b-film, szinte az összes Hollywood-i klisé ott szerepel szépen sorban.” Mármint a torony tetejéről lelógó csajszi megmentése, a végső ökölharc és szembesítés? A random batkütyü ami megmenti a napot? A főgonosz baleset általi halála? Az ördögi, mindenki legyen olyan mint én terv? Ja nem, ezek a burton féle “kult” filmben voltak, összekevertem, bocs. Kákán keresed a csomót. Abban még egyet is tudok érteni veled, hogy a három filmben együtt nem kapott kellő építgetést batman maga, illetve, hogy elég szirupos az ending, de hogy jó film-e? Igen és minden bizonnyal a burton-féle két filmnél nagyobb kult fogja övezni a trilógiát. Mesterséges hype az volt amit a disney csinált a John Carterrel, ez igazi rajongás és bat-láz. Ezek után elég szépen bevéste magát a filmrajongók emlékezetébe batman. Ja amúgy lásd imdb top 250 film. Egy burton féle batmant sem látok ott, nolan félét annál inkább…

 104. “Nem lesz kult-classic szerintem. Nem érzem ebben a trilógiában azt az erőt ami azzá tenné. Egy karater – Joker – pedig erre nem képes.” A bárányok hallgatnak? Ne mondd, hogy erről a címről nem egy karakter jut eszedbe… Amúgy kimondtad a varázsszót “eltűnt belőle a képregényesség, túlzottan valóságos.” és mégis ez lesz az amiért sikeresebb lesz hosszú távon a nolan batman a burton félénél. Megsúgom van jó pár olyan filmnéző aki ugyanígy nem rajong a groteszk megközelítésért, a realista megközelítés, mint kiderült működik. A többi egyéni szociális probléma…

 105. h82 – azért IMDB 250-re én nem alapoznék, főleg, hogy az újabb sikerfilmek szignifikánsan nagyobb szavazatarányt tudnak eléni,mint régebbiek, amelyek jók ugyan, de rájuk kell keresni. Mert azért nehogy egy Birodalom Visszavágnál, vagy Dühöngő bikánál jobb legyen a TDKR, mert nyomában sincs. de egyáltaln nem is értem, hogy a személyes véleményem miért vált ki belőled ilyen dühöt :S Írd le te is mit gondolsz a filmről olyan részletesen mint én és én nagyon szívesen elolvasom.

 106. Regggie: SPOILER

  öö, most akkor más is leírta ugyanannyi infóval mint te a véleményét, ez nem alátámasztás, ez még mindig Two Face. Rögtön a cikkben is felsorolnak ellenérvet Selinával, vagy a Blakenek hátrahagyott cucc. Kicsit olyan, mintha hinni akarnátok, hogy több van a végében, pedig ha tényleg halott lenne, az sem lenne semmi extra. Őszintén szólva még talán jobb is a jelenlegi Sherlock Holmes húzás.

  Ha már bele akarunk látni valamit, akkor azt se felejtsük el, hogy NOlan nem akar Shamalajamamammá válni, akit az emberek a nagy fordulatról ismernek, Nolant meg a mindig kérdést hagyó befejezésről ismernénk? Húz egy tök ugyanolyat, mint az Inception? Szerintem amúgy ha nem lett volna a sok “Two Face él” és hasonló dolog, vagy a hatalmas vita és a nagy fókuszálás _csak arra_, hoyg most eldől-e vagy nem a pörgettyű, akkor biztos Alfred elmosolyodikkal lett volna vége, de úgy érezte, hogy muszáj megmutatnia, hogy Bruce végre megpihent, igazi hőst hagyva Gothamre, és jó utódot, szemben a hamis Harvey Dent árnyékával.

 107. kameraman, én semmi dühöt nem láttam h82 hozzászólásában. :D reagált pár felvetésedre, teljesen normális hangnemben, és még igaza is volt

 108. kameraman: a véleményedhez jogod van, nyugi :D csak arra próbáltam rámutatni, hogy pár helyen a szubjektivitás és objektivitás határán kicsit furcsa lépéseket teszel! Értem ezalatt az ‘úgyse fogunk rá emlékezni’ mondandót. Tökéletesen érthető az is, hogy neked a 89es a favorit, de nem szimpi, hogy csordaszellemmel és hozzáhasonlókkal illetted az ellentábort anno, nagyon egyoldalú megközelítés. Egyébként ha belegondolsz a tieidhez hasonló érveket a klasszikussá vált nicholson joker karakter ellen is fel lehetne hozni. Azért lett jó karakter mert nicholson magát játssza, burton kijátszotta a tegyük a gonoszt a szülők gyilkosává olcsó húzást, túl sok háttérsztori, stb. És mégis, szerintem az a film is tökéletesen működik. Hasonlóképp ezzel a három filmmel is. A Beginssel kapcsolatos érdektelenség részben az előző filmeknek is köszönhető, annyi rettentő film után a kutyát nem érdekelte batman. Aztán megindult a szekér…

 109. Imdb valóban nem mérvadó, de érted… most akkor mit mire alapozzunk? :D csupa ilyen információ áll a birtokunkban. Egyébként a régi batmanből sugárzik is szerintem a 80-as-90-es évek stílusa, ez meg nem feltétlenül jön be a mai korosztálynak, így egyfajta veszélyt is jelenthet a jövőben a nolan-féle sorozat a régi filmekre. Aztán majd kíváncsi leszek az újabb rebootra, mert hogy lesz az biztos.

 110. kameraman: Azzal, hogy saját véleményed van, semmi gond nincs. Azzal sem, ha normális érvekkel támasztod alá. Az embereket (legalábbis engem) szerintem két dolog zavar nagyon:

  1. Sokszor saját magadnak mondasz ellent, és hatalmas baromságokat vagy képes írni, ezeket úgy beállítva, mintha valódi tények lennének (Nolan nem érti Batman karakterét? Soha senki nem értette meg még úgy, mint Nolan. Vagy tudsz jobbat mondani? Burton, a Jokermegölteaszület szállal? Esetleg a régi, Adam West féle feldolgozás? A másik meg az, hogy lehet, hogy neked hiányzik a groteszkség, stb., de ha olvasnál képregényeket, akkor tudnád, hogy Batmannak, pont úgy, mint Pókembernek NEM CSAK ÉS KIZÁRÓLAG GROTESZK FORMÁJA VAN. Számtalan olyan képregényt tudok neked mutatni, ami ugyanolyan, földhözragadt, szuperrealista, mint Nolan trilógiája. Számtalant, és nem csak Batman univerzumában, ha már itt tartunk. Vagy esetleg az, hogy sírsz azért, mert képregényes lett szerinted a film: eddig nem az volt a baj, hogy nem képregényes, ami szintén baromság?)

  2. Mióta csak kijöttek az első anyagok a TDKR-ről, érezni lehetett az összes kommenteden, hogy te szívből akarod gyűlölni ezt a filmet, és lehetne akár ez minden idők legjobb, császár, über, örökké uralkodó filmje, téged akkor sem győzne meg, és te akkor is gyűlölnéd, és gyűlölni is fogod. Már vártam a fikázó kommentedet, őszintén, hogy mikor fogod beírni, mert annyira kiszámítható volt az eljövetele. Elhiszem, hogy görcsösen szembe akarsz menni azzal, ami most éppen a divat, mert azt hiszed, hogy a divat az önmagában véve rossz dolog. De talán észre kellene venni, különbséget kellene tenni aközött, hogy mi az, ami csak tényleg divat, és minek van valódi valóságalapja, miért lehet tényleg rajongani, de egy olyan, előítéletekkel felfűtött hozzáállással, amivel te nézted meg a filmet, lehetetlen állást foglalni. És ne bizonyítsd az ellenkezőjét, mert mindenki látta rajtam kívül, hogy mekkora utálkozással vártad a filmet.

  Szóval nem lenne itt gond, ha objektívan, tényleg a film alapján tudnád értékelni a dolgot, de így, a film megtekintése nélkül is megírhattad volna ugyanezt a kritikát. Mellesleg csodálkozom, hogy hiányoznak a kritikádból a szokásos okoskodó megfigyelések, valószínűleg ez annak köszönhető, hogy ösztönösen csak az járt a fejedben a film alatt, hogy “ezdepocsékezdepocsékezdepocsék”, és nem vetted észre az olyan dolgokat, mint a borzasztóan sablonos sztori hatalmas hasonlósága a valami mezei író, Charles Dickens egyik pocsék ponyvájval, a Két város történetével, vagy esetleg a politikai/társadalmi áthallásokat, mint a mai terrorhelyzet, az egész világon. Bizonyára csak arra figyeltél, hogy mennyire össze van kapkodva, és csapva egy négy éven keresztül érlelődő film, amiben nincs cgi, mégis repülőket szednek széjjel a levegőben, valamint egész New-York aláaknázása is megtörténik. Ehhez tervezés nem szükséges, valamint egy ilyen komplex, bonyolult, ezernyi sakkfigurát mozgató hatalmi harchoz sem, hogy a sztoriról is beszéljek. Talán úgy kellene nézni a filmeket, hogy engedjük, hogy hassanak ránk, és gondolkodni alatta, belépni a játékba, amibe hívnak, nem pedig utálkozva csücsülni, várva a WTF momenteket. A film, amire vársz, sohasem fog elkészülni, nem lehet úgy hozzáállni a filmekhez, hogy a múltban készültek nagy filmek, ezek felülmúlhatatlanok, kész, zárjuk be a filmipart, ne készítsünk több filmet, mert minek? Igenis, egy TDKR lehet olyan jó, mint a Birodalom Visszavág, vagy a Dügöngő Bika, mert miért ne? Nyitottan kell hozzáállni a filmekhez, és mindenhez, nem olyan rigorózus, zárt elmével, mint ahogyan te, azért, hogy csodás filmélményekkel gazdagodhassunk, ne csak a múlt dolgain üldögéljünk pöfögve.

 111. SPOILER

  Írták páran John Blake karakterére hogy Robin! Felhívom rá a figyelmetek hogy ez csak a harmadik neve!!!! Ha jobban figyeltetek volna a filmre akkor nyilvánvaló lett volna hogy Nolan miért tette bele a Robin nevet(bár enélkül is egyértelmű lett volna hogy a srácból ki lesz). Nem Robin lesz. Hanem Ő lesz az új Batman.Pláne hogy Nolan kijelentette hogy nem lesz Robin a filmjében, szóval a név csak egy kikacsintás a rajongók felé, meg azoknak akik ismerik a képregényt és Grayson vagy esetleg Tim Drake karakterét! John Blake egy új képregényben nem megjelent karakter, viszont egy olyan karakter akiből lehet Batman!
  Mint a képregényben mikor az első Robin(D. Grayson/Éjszárny) veszi át Batman helyét egy időre mert azt hiszik Batman meghalt..Ezt megerősíti a Batmannel való közös jelenete mikor Batman tanácsolja neki hogy húzzon maszkot, valamint ugye hogy kilépett a rendőrségtől valamint a Bat felrobbanása előtt Batmanről és Blakeről vágtak csak be képet. Valamint mikor Gordonnak mondja hogy többet akar tenni. Amikor Blake megtalálta a barlangot és a denevérek ugyanúgy körbezsongták mint Bruce-t a Beginsben, valamint a legfontosabb hogy a Bat hívó meg lett javítva, nos nem azért hogy Robint vagy Éjszárnyt hívják hanem hogy Batmant! És Bruce Wayne ezt tudta gondolt erre hiszen ahogy mondta Gordonnak: Bárki lehet Batman és Batmanre mindig szükség lesz!!! S Wayne pontosan tudta ki lesz az utódja!!

 112. SPOILERES:

  Jean(John)+Robin Ezek Azrael és Robin keresztnevei, szerintem maga a karakter ennek a két szereplőnek az összemosása.

  illetve robinnak az nem az igazi keresztneve de mindegy…

 113. Nekem nagyon tetszett a film,szinkronosan néztem meg és nekem teljesen megfelelt így is,én is azon a véleményen vagyok h a TDK-t nem nyomja le és nekem is joker szaga volt Banenek,de szerintem ott volt a film,voltak benne
  SPOILER
  kicsit (számomra)buta jelenetek(1-2 halált nem mutatnak,csak az ember arcát és bum,fekszik a földön)
  de ami pl zavart:
  -Bane háttértörténet az nuku+azért kíváncsi voltam az arcára
  -Bane halál tényleg érdekes
  -Bomba záró jelenet,kirepül-túléli stb..na szóvak oké,valahogy megoldja a robotpilótát.oké,túléli a robbantást.oké a neutron bomba! felrobban a várostól elég messze a tenger/óceán(rossz voltam föciből)közepén,oké,DE annak nem kellett volna egy isten verte cunamit okoznia?!
  de ezeket leszámítva,volt egy olyan hangulata,ami nálam epikus szintet vert,szóval nyugodt szívvel rakom ki a polcomra ezt a mozijegyet is.
  8/10

 114. Slevin
  mutatták Bane arcát a sérülés előtt, vagy a sérült arcára gondoltál?

 115. SPOILER

  Sokan hiányolják, miért nem mutattak többet Bane multjából, hátteréből. Nagyon egyszerű, mert az a karakter nem létezik a Batman világában, egy több negatív karakterből összegyúrt vmi, aminek annyi köve van Bane-hez hogy eltöri a batman hátát, és van rajta maszk. Nolan meg ahoz kevés, hogy egy olyan mély karaktert létrehozzon ami a képregényekben 20 – 30 év alatt fejlődött ki. Sztem a filmben az volt a legnagyobb hiba, hogy nem tudta eldönteni ki legyen batman ellenfele ezért összetákolt egyet.

  Remélem most már vki olyan veszi kézbe a folytatásokat/reboot -okat aki legalább minimálisan érti, tiszteli a Batman/DC univerzumot. Már az új superman miatt is előre aggódok, remélem abba nem nagyon szól majd bele.

 116. Slevin SPOILER
  A neutronbombának viszonylag kicsi a lökéshulláma, mert pont az a célja, hogy az élőlényeket elpusztítsa, de az infrastruktúrát, járműveket ne rongálja. Plusz a cunami úgy alakul ki, hogy a gyorsan mozgó víztömeg a part közelében a sekély vízben feltornyosul. Itt max egy pár méteres hullám keletkezhetett, ami a kikötőt, meg a part közvetlen közelét esetleg rongálhatja, de a várost biztos nem mosta volna el.

 117. “Azt gondolom, hogy 2-3 év múlva senki nem emlékszik majd erre a filmre, 5 év múlva pedig a sorozatra sem”

  kameraman:

  Ez most komolyan gondoltad? lol

 118. SPOILER, ESKÜ JELÖLÖM ÁM

  Blake karaktere szerintem inkább egyből Nightwing szerepébe ugorhatna. Szép felvezetése lenne egy Batman visszetérésnek. Jobban is illene a film atmoszférájához mint a gyerekes Robin. Amúgy is túl öreg a Robin szerepre.

 119. SPIKE VAGYOk, NEM SZERETEK SPOILERT JELÖLNI!

  John Blake=Új Batman!
  Fentebb már leírtam miért és így is lenne az egésznek értelme! Érdekes módon a haveri körömmel akivel néztük mindenki ezen a véleményen volt!

 120. Aki szerint a Burton féle förmedvények hűebbek a képregényekhez mint a Nolan filmek az egészen egyszerűen nem ismeri/érti Batman karakterét.

  A film számomra minden hibájával együtt is 10/10, tökéletes lezárás a legjobb képregény hősnek!

 121. SZERETEK A FILM VÉGÉRŐL BESZÉLNI SPOILER JELÖLÉS NÉLKÜL

  Lejti: jaja,a sérült arcára gondoltam
  Llew: oh,ezesetben én voltam most a balga ,csak azt hittem h ez is legalább akkorát szól.na meg a cunami keletkezését értem/tudom,de a” nagy meteor a vízbe csapódik-cunami” dologtól jött a gondolat:D de köszönöm a választ!

 122. SPOILER on
  azért az jó pofa volt, hogy a börtön egy verem alján volt, ahol wayne lábadozott. pont az első rész jelmondata köszönt vissza :D
  “miért zuhanunk a mélybe? hogy utána megtanuljunk kimászni onnan”
  SPOILER off
  ez nagyon tetszett.

 123. Spolier

  Csak nekem tűnt fel, vagy beképzelem, hogy a kút-börtön és
  (miután kimászik Wayne) a kék város az ugyan ott lett forgatva mint a Tarsem féle Zuhanás jelenetei?

 124. kameraman:
  Van igazság abban, amit írsz, de az összes filmértékelésed nevetségesé teszed hasonló megjegyzésekkel, mint ez hogy senki nem fog pár év múlva emlékezni erre a filmre.

  A Nolan féle Batman trilógia valóban nem adja vissza teljesen hűen a képregényeket. De magát batman karakterét szerintem pont hogy a lehető legjobban megragadja. A képregények világa ebben az univerzumban nyilván nem tud egészen képregényhűen visszaköszönni, de ez nem baj, ez csak egyfajta megközelítése a világnak. Ami legkevésbé adja vissza a képregényeket az maga Gotham City, mert Nolan egy valós amerikai város mintájára formálja, és így nem tud úgy működni mint a képregényekben. Például fontos jellemzője GC-nek, hogy megfoghatatlan a kora, a képregényekben semmi nem utal erre, sem az épületek, sem a kocsik, mert ebben az egész elborult, gótikus világban nincs jelentősége ennek. Szerintem a legképregényhűebb a Batman-The Animated Series volt, de live action filmként az nem tudna működni.

  Szóval aki képregényhű dologra vágyik, nézze azt, vagy egyszerűen csak olvassa a képregényt. A filmet viszont nem (csak) úgy kell értékelni, hogy a képregényt mennyire adja vissza, hanem mint önálló alkotást. És ha valaki annyival elintézi, hogy középszerű, és 3 év múlva el lesz felejtve, azt nem tudom komolyan venni.

 125. Üdv!

  SPOILER!!!

  Számomra biztos, hogy túlélte… Nem Alfred hallucinál.
  – Egyrészt ott van vele Selina.
  – Másrészt a robotpilóta 6 hónapja működik
  – És ami lehet, hogy nem tűnt fel senkinek a végén… Gordon a tetőn már nem szétvert Batmen-es fényszorót talált. Egyértelmű jelzés, hogy lehet hívni Batmant.

 126. SPOILKER

  nemrégiben, még a film előtt olvastam egy olyan, hozzászólást, hogy srác nem érti miért mennek folyton ökölharcra a nagyfiúk, és hogy milyen vicces lenne ha jönne egy girnyó csaj aki szépen hátulról lepuffantja Banet. Hát tessék kérem, megkapta :D

 127. 6/10

  hosszú, vontatott, összecsapott, gyenge

  Bane nem volt megfelelő főgonosz,
  ez az erőltetett morális szál, miszerint az embereknek visszaadni a hatalmat stb.stb., nagyon nem kellett volna
  nem volt benne feszültség, egy percig nem gondoltam, hogy nem győz a jó a végén

  Nagyon kár, mert az előző rész az 10/10 volt. :(

 128. Spoiler!!

  Látom sokan kritizálják! BW kevés szerephez jutott! Joker jobb gonosz volt mint Bane, de Bane jó volt, mert iszonyat könyörtelen! Alfred minimális de még Gordon is kevés szerephez jutott, Robin túl sokhoz! Cica jó nyomta! Voltak benne hibák! De sztem ennél a trilógiánál(akár külön vesszük a részeket is) nem hiszem h jobbat csinálnak mostanában!

  Baszki szinkronosan néztem, és Bane-nek ritka sz’r hangja volt, de a szink.Trailerben sokkal jobb! Minek kellett megváltoztatni!

  Ami nagyon nem tetszett h elég gyenge drámai hatás volt amikor a végén Batman elvitte a bombát! (Iron man bombás drámája jobb volt!)

  Szép lezárás volt!!!

  u.i.: Bedobhattak volna egy olyan jelenetett h Bane és joker egy cellában van!!

 129. SPOILER
  .
  .
  .
  Szerintem nem kell annyira halálosan komolyan venni ezt az egész Robin dolgot, hogy most ő lesz-e az új Batman, vagy nem, vagy hogy ő Robin-e, vagy Nightwing-e, vagy kicsoda. Véleményem szerint John Blake ebben a filmben egyértelműen Robin volt, csak Robinnak a Nolan féle realista változata, aki nem húzza magára a sokszor (de nem mindig) béna Robin hacukát, hanem ő lesz mondjuk az új Batman: de ettől még Bat sidekickje volt, egy fiatal srác, ambiciózus srác, aki többet akar tenni, és rájön Batman kilétére, több Robin változatból összegyúrva. Ergo ő Robin, és ezen az nem változtat, hogy most ő az új Batman lesz, vagy sem. Azért tartom valószínűtlennek a képregényrajongók felé való kikacsintást, mert Nolan nem igazán szereti ilyenre csinálni a filmjeit. Ő mindenkinek szánja, és aki nem ismeri a képregényeket, annak John Blake akkor csak John Blake marad. Én ezt így gondolom, de nekem Blake egyértelműen Robin.

  Az meg, hogy Nolan azt mondta, úgyse lesz benne Robin: azt is mondta, hogy Marion NEM Talia lesz:)

 130. Másodszori megtekintés után:
  SPOILER
  A végén – mielőtt kiérne a városból – Batman robbant egyet, utána jön ki a füstből a Bat. Elég egyértelmű – bár a vágás zavaró -, hogy ott tudott kiszállni a repülőből. -> Tényleg ott ül a kávézóban, tényleg túlélte.

  És igen, tényleg van új Batman Blake személyében. A következő film megint szólhatna arról, hogyan lesz Batman egy civil rendőr, aki “látta meghalni az előzőt”. Vajon Nolan ezzel előkészítette az új Batmant JGL-tel, vagy csak lezárta a sajátját? Gyakorlatilag ott tart ezzel a zárórésszel a franchise, hogy holnap elkezdhetnék a negyedik forgatását, hiszen minden adott hozzá.

 131. Szerintem meg a trilógia legjobbja volt. Pörgött és akciódús volt. Méltó befejezés.
  SPOILER:

  Bane nem is főellenség volt, csak egy hátulgombolós az igazi nagy ász kezében :) Összecsapott a sztori? Miért is? A sötét lovag volt olyan hogy 3-szor meg kell nézni, hogy megértse az ember, hogy most mi micsoda volt. és annyi cselekmény volt belesűrítve, hogy összecsapott vége lett.
  Meg ez volt a leg epikusabb, meg nagyszabásúbb. Mikor Batman megjelent a végén, akkor csúnyán rendet rakott, nagyon király volt!
  Egy ilyen film után, a Csodálatos Pókember, még jelentéktelenebbnek, gyermetegebbnek, szarabbnak tűnik visszagondolva :D Az év filmje eddig nálam. Pedig a Bosszuállók és a Prometheus is nagyon bejött, de ez visz mindent.
  Ja, és a soundtrack nagy átverés, fele nincs is rajt, ami a filmben volt.

 132. SPOILER
  Joly
  A robbantás után (mikor kiér a városból) még egyszer mutatják Batmant amint a Bat-ben ülve körülnéz.

 133. YOYOYO, JACK VAGYOK ÉS ALAPBÓL NEM JELÖLÖK SPOILERT

  Szerintem kib*szott nagy film! Nem tudom miért kell a hibát keresni mindenben. Aki kritikusan ül be egy filmre, az csak azzal lesz elfoglalva, hogy hol tud belekötni valamibe. Én nem vártam tőle sokat pont az előző rész miatt, éppen ezért nagyon tetszett és ennél jobb befejezést nem is kaphatott volna szerintem. Egyik hozzászóló írta, hogy nem kellett volna Wayne-t mutatni, amikor Alfred a kávézóba megy. Ott szerintem is elég lett volna egy mosolyt elengedni neki, utána pedig jöhet a stáblista:) (így viszont azt is megtudtuk kivel van)

 134. Egy hibat lattam, amikor kiscsaj nezegeti az ujsagokat, a cimlapon HIEST van HEIST helyett :)

 135. SPOILER

  Szerintem elég egyértelmű, hogy Wayne életben marad a film végén. Ehhez nem csak a konkrét jelenetet kell nézni, hanem az egész történetet, ami végig arról szól hogy fel kell adnia a halálvágyát, mert csak az adhat neki igazi erőt ha élni akar. Így tud kimászni a kútból, így tudja legyőzni a szintén halálra szánt Bane-t, és ezért nem marad a Batben, ha van bármi más lehetősége.

  Erről szól az egész harmadik rész, hogy képes túllépni a korábbi önmagán, változtatni a hozzáállásán, ehhez pedig tökéletesen illik az a befejezés hogy Selinával Firenzében – meg a világ körül – éli tovább az életét, miután tényleg szinte mindent odaadott már az egyébként elég hálátlan szülővárosának.

 136. ma néztem meg a moziban nem estem hanyat tőle jobbra számitotam valamivel jobb volt mint a sőtét lovag
  macskanő szar volt benne
  nálam egyszernézős

 137. Human:

  Hát, a maga részéről erről szólt a történet: hogyan tud lelkiekben hozzáacélosodni Bane-hez, ilyen parasztosan szólva. Végül is mindegy, egy túlerőltetett kitérő az egész szerintem. Főleg, hogy fizikai távolságban is olyan messze volt az egész.

 138. Azt nem értem h ha Bane-ék a csatornában tanyáztak akkor hol volt DDe Vito a Pingvin!?

 139. SPOILER

  Na ne már! Most tényleg erről megy a vita, hogy életben maradt-e a végén? Ott ül a székben, vigyorog mint a tök. Valóra váltja Alfréd álmát. Szándékosan. Ecsém, ez nem a Hatodik érzék, vagy az Eredet, vagy a Persona, ne adja Isten. :D
  Lehet, pont azzal zavarta meg Nolan a népet, hogy túlságosan szájbarágta a jelenetet. Ha még oda is írta volna, hogy “Bruce Wayne él!”, akkor Bane-t a film végén a zuhanyzóban találják, azt’ kiderül, hogy Gordon felügyelő álmodta az egészet.

 140. Nekem tetszett és most biztos írok néhány SPOILERT is:

  Valóban hosszú volt a film, de elnéztem volna még vagy két órát biztosan. (Ez valami olyasmit jelent, hogy tényleg működik.) Nagyon jók voltak a színészi játékok, a macsekot külön kiemelném. könnyed volt és játékos, tetszett amit művelt a vásznon. Bane szerepe kicsit hálátlan… ugye ott ez a maszk, ami takarja a fél arcát, de ettől függetlenül jól hozta a karaktert. tényleg lehetett tőle “tartani”, és amikor először összecsaptak az valami epic volt.
  hogy negatívumot is írjak: kicsit sterilnek tűnt a film. kurvajó volt, rengeteg kiváló pillanatra emlékszem, de annyira nem hatott meg… úgy értem nem aktivizálódott a könnycsatornám. :) Mikor azt hittük, hogy meghalt, még akkor sem (mondjuk annak tudtam örülni, hogy életben maradt). Én személy szerint Vártam egy szívbemarkoló katarzist, de sajnos most elmaradt. :(

  Ezt leszámítva tényleg nagyon jó film, ajánlom mindenkinek. Én is biztosan meg fogom nézni még párszor (ha nem is moziban). Nagyszerű színészi alakítások, nagyszerű zene, szuper kosztümök, jó kis összecsapások, a jól megszokott komorság kellemes humorral fűszerezve + a repzi maga a tökély… és még sorolhatnám sokáig. :)
  9/10

 141. Most értem haza, Mom park, felirat.

  SPOILER ALERT!
  Bane hangja kicsit durván nyom oda. Szerintem iszonyat jó film. Engem pl az borzongatott meg, amikor Batman először megjelent az alagútban és mondta a az öreg rendőr a másiknak, hogy most figyeljen.
  Voltak elnyújtott részek, de hát ez van. Szerintem van az a pénzt, hogy folytassák.

 142. Haaat, nem tudom…
  Sajnos csalodtam egy kicsit a filmen. Az elozo (szerintem a tokeletest megkozelito) resz utan ez olyan osszehanyt volt. Tulzottan butara vettek a figurat es nekem fajtak a direkt lassitasok es szajbaragasok, hogy akkor mit es miert is csinalnak eppen. A hatasvadasz jelenetek tomkelegerol ne is beszeljunk. Voltak uj szereplok, akiket be kellett hozni, valami melyseget kellett nekik adni, kapcsolatot felepiteni a batman-el..meg persze volt ez a buskomor (soha tobbet nem fogok bebaszni! soha tobbet alkoholt!) magamele bamulok elet,aztan meg tortent ami tortent..(nekem ez nagyon eroltetett volt)
  Joker (RIP) a tokeletes antihos volt, twoface szenvedeset is at lehett erezni…kozel hoztak oket a nezokhoz. Bane? Nagydarab baromallat es meg csak le sem fekszik a rengeteg utleg utan. (ne keredezzetek, hogy miert nem)Ellenben valami fel-szuicid terve van, hogy hogyan is lehetne mindenkit egszerre felrobbantani. Mert csak. Ennel sokkal tobbet vartam Bane-tol.
  Cicus: sajnos ot is sulytalannak ereztem. Volt par jopofa beszolasa, de kb itt veget is ert a szerepe.
  Lehetne meg hosszasan soroli a szajhuzos reszeket (sajnos akadt beloluk az elejetol a vegeig),de inkabb nem teszem.
  Nekem vegeredmenyben 6-6.5/10 eredmeny mutat a film. par jelenet erejeig felemgy 7-7.5 kornyekere, de aztan meg jon a ver nelkuli tomegharc es visszahuzza 5.0-ra.

 143. SPOILER

  Tartottam a trailerektől és a kiszivárgott anyagoktól, nem éreztem tőlük semmit, de meg kell hagyni, jót szórakoztam.

  1. Azt becsülöm Nolanben, hogy nem adaptál, hanem elolvas, átgondol, meghámoz és újra összegyúr. Az előző két filmet tudjuk mi inspirálta, de egyik sem volt egy valósághű másolata egy-egy képregénynek. Vicc azt olvasni, hogy Nolan “nem értette meg a karaktereket”, pont, hogy nagyon is megértette és a saját világához formálta. Mindegyikben megtalálta azt, amitől emberszerű, azokat a vonásokat, amely ott van bennünk vagy a környezetünkben.

  2. A 3. filmről úgy nyilatkozott, hogy rohadt nehéz feladat, tényleg sarokba volt szorítva, – ahogy írja human – és mindezt tudta és csak azt akarta, hogy egyrészt új útra vigye a karaktereket és másrészt méltó lezárást firkantson. Szerintem ezek maximálisan teljesültek. Mi volt az új út? Szerintem a szembenézés, az elfogadás és a fizikai megmérettetés. Túl van már a félelmen, legyőzte azt, tudja, hogy bűnőzők képesek visszaélni az ő egyetlen szabályával (“I’m gonna brake your one rule”), itt viszont egy időben és térben megfagyott embert kellett továbbvinni. És itt érzem, hogy a karakterek bár megalapozták a helyzetet, mégsem sikerült teljesen kerekre formálni a dolgot.

  3. Kyle, Bane, Tate, Blake meg az a rendőr csóka, ennyi új karakter jelent meg, akikről azt éreztem egymást lábát tapossák, Bane a repülős szökés után kb. 20-25 percig nem jelent meg, Tate a semmiből odacsöppent vezetőségi board member, aki mellesleg egy korábbi híres bűnöző lánya. Bane a múlt nélküli ember, hagyján, de célja volt, nem is kicsi és szerintem a kétféleképp elmondott sztori (gyerek vs. segítő) inkább zavaró, mint lásd a Joker saját maga által mesélt eredete, ami erősítette az őrültségét, hozzáadott a karakteréhez. Blake még megáll a lábán, valaki írta, hogy ő egy maszk nélküli ifjú idealista Robin, nekem tetszik ez a jellemzés függetlenül attól a Robin-vitától. De úgy éreztem a szereplők egyszerűen időhiány miatt nem tudnak formát ölteni, Tate-ben éreztem sokkal többet, a fordulatig gyakorlatilag súlytalan volt, talán az ő karakterét lehetett volna sokkal jobbra formálni, akár Selina rovására – bár meg kell hagyni baromi jól pucsított a motoron. :)

  4. Valahogy eltűntek a maffiózók Gothamből erre a harmadik részre, nem? Az egészet átvette ez a League of Shadows-vonal, ami a leginkább nem valósághű része volt a Nolan világában. Ezt szerettem pl. a TDK-ban, hogy az elsősorban egy maffiafilm, képregény karakterekkel. Falcone, Maroni…aztán nincs több utánpótlás.

  7. Azt is gyengének éreztem, hogy 8 évvel a történtek után Wayne bottal jár, nameg, hogy Alfred ugyanúgy győzködi, hogy szedje össze magát és csak végső elkeseredésében említi meg a levelet, amit elégetett. Ha azt akarta volna, hogy Bruce továbblépjen, már rég beszélt volna neki a levélről, nem?

  5. Zene csillagos ötös.

  6. A fizikai megpróbáltatás abszolút vitte a prímet, volt valami nagyon friss és profi Bane mozgásában, az ökölharcokban, ahogy lekapcsolták a zenét az első párbajnál és csak a recsegéseket hallottad.

  7. Szerintem tökmindegy, hogy meghalt-e Bruce Wayne a végén vagy sem. Az a lényeg, hogy értelmet nyer mindaz, amiért küzdött és amit elmagyaráz Blake-nek a film felénél, hogy az egész egy szimbólum: Batman bárki lehet. Az ügy számít, amiért kiáll és ezt bárki megteheti. Másrészt meg, Bruce továbblépett, mert ha meghalt, akkor azt nem Harvey gyilkosaként tette (Tehát tisztázta magát), vagy ha nem halt meg, akkor végre új életet kezdhet. Mondjuk Firenzében.

  Szóval jó film, sok kérdőjellel még így is, csak gondoltam arról írok, ami itt még talán nem fogalmazódott meg.

 144. Azert jo latni, hogy sokan csak neztek a filmet, de nem lattak semmit..

  Spoiler
  A repuloben azert nyomtak ra a hullara a doki veret, hogy azt higyjek o ott meghalt, mivel utana mondja is a cia-s csoka, hogy az lehetetlen, a repulon meghalt.

  Az osszes maffiozot bortonbe zartak a Dent torveny ertelmeben, Gotham tiszta volt.

  Bruce a TDK vegen elszenvedett eses miatt jart bottal, es Rachel meg Dent halala miatt onkentes szamuzetesbe vonult.

  Egyertelmu, hogy a tisztalapot Waynenek sikerult megszereznie Dagget elott, es ennek koszonhetoen tudtak uj eletet kezdeni Selinaval (bar ez nem magyarazza, hogy hova tuntek a paüir alapu dolgok).

  A godor egy fejhajtas volt Rhas kepregenybeli szemelye elott (leprasok-lazarus pit, keress utana)+mondta is a halucinacio, hogy o halhatatlan.

  A tozsde tamadasanak ket ertelme volt, de egy celja: Brucet tonkre tenni anyagilag, ezt elsosorban Dagget szerette volna, es ezzel bizta keg a zsoldos Banet, masreszt ez pont megegyezett Bane celjaval, hiszen Wayne megolte a mesteret+addig is azt hisziDagget, hogy o szofogado, igy tovabbra is ki tudja hasznalni.

  Alfred nem almodta az elso firenzei bejatszast, hanem mondta, hogy amig o 7evig eltunt, mindenevbe ugyanakkor oda ment szabadsagra es elmondta miben remenykedett mindig. Kotelezo voöt Waynek eleget tenni ezen elkepzelesnek, hisz apja helyett apja volt Alfred es rosszizuen valtak el, nem volt lehetoseg bucsura, a vegen meg latszott, hogy Alfred onmagat hibaztatja a halala miatt.
  Ha Wayne csondbe marad, akkor nagy geci.
  Es igen, nem almodta a vegso firenzei jelenetet, az valodi.

  Vki linkelt egy angol leirast, hogy miert nem menekult meg a Batbol, es irjak is, hogy csak egy gep volt.
  Komolyan, masik filmet neztek?
  Kerek perec ott a filmben a masik Bat, mait a mernokok neznek a vegen es mondjak, hogy tobb, mint fel eve megcsinalta Wayne a robotpilotat.

  Tate egy befekteto volt (BB-ben lett ugyebar Nyrt a tarsasag), ezert volt board member, es csak az utolso percekben derul ki, hogy Rhas lanya, addig senki sem tudta, hogy volt egyaltalan lanya.

  Az, hogy Bane hogyan lett kikepezve es kitagadva a Ligabol nem ezen filmre tartozik, hiszen ez Batman “felemelkedesevel” foglalkozik, szerintem ennyi misztikum boven eleg volt.

  A nagy tomegverekedesben az volt a jo, hogy vegre nem egy nagy cgi paca volt az egesz, hanem tisztessegesen statisztakkal forgattak le.

  Cunami dolog sem allja meg a helyet, tobb oldalon is irjak, hogy egy ilyen robbanasnal nem lett volna, a regi kiserleti robbantasokra alapozva.

  Hogy miert nem kereste senki se Waynet az esemenyek utan?
  Az osszes milliomost a Madarijeszto birosaga ele allitottak es kb mindenki meghalt, Waynet is elkonyveltek halottnak, ennyi.

  A film alapjat pedig a Knightfall es a No man’s land adta, persze jol atdolgozva.

  Es meg lehetne sorolni.

  Komolyan emberek, nem a filmet neztetek?

 145. SPOILER

  Wayne-t azért nem kereste senki, mert elmondta magáról Gordonnak, hogy ő Batman, Gordon meg gondolom nem engedte, hogy megfeledkezzenek róla.

 146. anthony711: bar te nem jelolted, jelolom en:

  Spoiler
  Szerinted Gordon elmondta barkinek is?
  Ott volt Wayne temetesen, ahol csak azok voltak ott, akik tudtak az igazsagot Batman szemelyerol, a szobrot pedig Batmannak, mint idealnak allitottak, nem Waynenek, hiszen Batman nem halhat meg, errol szolt az egesz es az is, hogy ujra egyben van a szignal.

  De ez mind, mind benne van a filmben, nem is egy bonyolult darab.

 147. Spoiler

  Ebben van igazság, bár nem vagyok benne teljesen biztos, hiszen erre nem volt egyértelmű kijelentés, de szerintem amúgy lényegtelen dolog. Meg kell nézni még többször, az tény, hogy minden összeálljon.

 148. Nekem az elejen a felvezetes pont tetszett, nagyon tudatosan es hatarozottan vezettek fel a vegkifejletet, pont azt ereztem, hogy Nolan tudja a dolgat.

  Tok jo, hogy irtad Bane karakteret: okos huzas, hogy nem egy ujabb zsenialis honoszt akartak hozni, akit Batman konnyen nyakoncsap, hanem egy kemeny kalapacsot.

  Zsenialis befejezes volt, meg a klisekkel egyutt is.

 149. Zirowe:
  SPOILER

  De,a filmben Batman meghal.vagyis úgy állítja be Wayne,hogy meghalt.feláldozta magát a városért.vagy úgy értetted,h az nem halt meg amit képviselt?

 150. Slevin. :

  Spoiler:
  Szerintem meg pont ugy van beallitva, hogy Batman nem halhat meg, hiszen idotlen idealt kepvisel, ezt jelkepezi az uj szignal es az, hogy Wayne meghagyja a barlang koordinatait Blakenek, hogy vigye tovabb a legendat.

 151. Zirowe-nek van igaza mindenben. egyébként tényleg durva, hogy egyesek mennyire nem figyeltek a filmre.

 152. kösz Zirowe, neked legalább volt türelmed válaszolni nekik
  az még hagyján, hogy nem figyeltek, de emiatt nem értenek sok dolgot, és ezért szar a film, mert értelmetlen :)
  SPOILER
  például Neurózis 7. pontja. Alfred addig is győzködte Bruce-t, hogy lépjen tovább, de mint Bruce. Erre 8 év után újra visszatér Batman-ként egy olyan ellenfél ellen, akit nem fog tudni legyőzni. Ezért mondja el pont akkor Alfred a levelet neki, mint végső lehetőséget, hogy meggyőzze

 153. Nem érzem úgy, hogy berántott volna a hype, vagy hogy túl nagy elvárásaim lettek volna a filmmel kapcsolatban, de nem volt az a katarzis érzés, mint az előző rész végén. Lehet nem kellett volna előző napokban újra nézni az előzményeket.
  Jó film volt, ugyan nem ér fel az előzményekhez, de azért elég közel van hozzájuk, hogy még így is a mezőny fölé emelkedjen. Epikus lett, de bármennyire is tetszetős az eredmény, azért átérződik rajta az erőlködés. Túlságosan grandiózus akart lenni.
  A színészek ugyanakkor remekelnek, mint azt már megszoktuk tőlük. A nagy öregekre nem lehet panasz, Hathaway pedig óriási pozitív csalódás a hamiskás mosolyával, a macskafüles fejpánt és a felhajtott szemüveg alatt. A második cameó jó poén.

  SPOILERES

  TÉNYLEG, ÉN SZÓLTAM

  A TDK-ban átérezhető Wayne normális élet utáni vágya, majd Rachel és vele ennek elvesztése miatti gyásza, haragja. Míg itt az önsajnálat és letargia csak unszimpatikussá teszi. Hova lett mellőle az az Alfréd, aki a gyászban is megtudta tőle kérdezni, hogy tán arra számított nem lesznek sérülések veszteségek? Aki a Beginsben azt mondta sosem mond le róla? Nyolc év ejnye-bejnyés fejmosás helyett inkább lezavart volna neki pár atyai pofont, hogy ébresztő, ha már én a néző ezt nem tehetem meg. Végül aztán, ami felrázza Wayne-t (kétszer is), az nem arra ok, hogy újra éljen, hanem, hogy van miért meghalnia.

  Sajnálnom kéne Batmant, aki a “kútból” felemelkedve meghalni ment haza, hogy a várost és önmagát megszabadítva meghozhassa a végső áldozatot?
  Megy a rugózás, hogy él-e vagy sem, de arról senki nem beszél, hogy Thalia faszán vesén szúrta, mellékesen az eredeti terv szerint nem számolhatott volna a eltűnök a robbanásban megoldással, de mindenki úgy kezeli a dolgot, mintha eleve az lett volna a terve.
  Értem én, hogy Nolan meg akarta mutatni, hogy hátrahagyta az örökségét biztosítva a város jövőbeni védelmét és elérte az Alfréd által remélt boldogságot, de a z egész hátba szúrva elmenekülök az atomrobbanás elől pont a három rész legnagyobb pozitívumát adó realista szemléletnek mond ellent.

  Magát feláldozza/ná, de a nagy elvhűségében (tudom a képregény alap kötelezi) – közvetlenül – nem öli meg azokat, akik rászolgáltak, ugyanakkor csak azért menti ki a rendőröket az alagutakból, hogy aztán a városháza előtt hagyja őket beleszaladni a sortűzbe, miközben ott van a segge alatt az eszköz, amivel ha teljesen nem is akadályozhatná ezt meg, de jelentősen javíthatná az egyenruhások esélyeit?
  Kikezdhetetlenül alakká vált, aki mindennét feláldozta egy városért, ami talán jobban járt volna egy Selinához hasonló, kevésbé oda adó, megkérdőjelezhető, de piszkos kezű “hőssel”.
  Na jó, elkalandoztam.

  Bane félelmetes és karakteres főgenyó, de az egész karaktert hazavágja, hogy a végén kiderül,c sak egy láncon tartott kutya. Ezen felül számomra a motivációja, illetve inkább ugye Thaliáé még Kétarc bosszúhadjáratához képest is megalapozatlan. Ra’s al Ghul, illetve az emberei hittek valamiben, de azért annyira nem, hogy mindenáron meg akartak volna halni érte. A lánya meg erre is hajlandó lenne a fater hitéért, úgy, hogy az eltaszította az ő megmentő hősét? Lehet hülyeség, de nekem hiányzott egy kis, legalább plátói szerelmi szál Bane és Thalia között. Igaz utóbbi ehhez elég későn lett felfedve. Ilyen szintű odaadásra férfi és nő között a “csak” barátság, még ha élet mentésen alapuló is, szerintem kevés indok.
  Persze legyen, na de a golyófogók, akik mezei zsoldosok, nem Árnyékligás fanatikusok, ők is simán a halálba masíroznak? Miért, mikor Bane apróbb hibákért is kinyírja őket? A kettő valahogy nekem nem fér össze.
  Az egész nagy terv pedig sok éves lefutásban, egy új technológiára van alapozva (vagy azzal kapcsolatos véletlenre, mert a bombává alakíthatóság az volt nem, vagy rosszul értettem?), az emberekre gyakorolt hatása pedig (a lakosságági reakció bemutatásának hiánya miatt [kompos jelenettel egyenértékű]) eltörpül(ni látszik) a mellett, amit a tervek nélküli Joker napok alatt elért pár dinamittal és puskával.

  Arról nem is beszélve, hogy Gotham elpusztításával alapvetően a világot, illetve minimum az USA-t akarták felrázni. Ezt a mai információ dömpinges világban nem lehet elhúzni ennyire, mert az emberek elfelejtik, ahogy a Gothamiek bele is törődtek, mert a gazdagokat elítélő csőcseléken túl nem nagyon láttuk, hogy éltek volna Bane “visszaadom nektek a várost” ajánlatával. Ha a város elfoglalása után max pár napon belül felrobbantják a bombát az hasba rúgja az egész világot, de öt hónap után már lehet csak a második oldalon szerepelt volna a hír az újságban. Így az egész, elhúzom öt hónapra a rituális öngyilkosságos akciómat dolog -elég átlátszóan – csak arra jó, hogy Waynenek legyen ideje összekalapálni magát szellemileg és testileg.

  A BB bunyók jók – és nem utolsó sorban jól követhetőek – voltak, leginkább az első, de az is főleg a végső “fatality”-nek köszönhetően. Viszont, ha bele gondolunk, hogy anno a vonaton Ra’s fájdalom érzet hiánya, szarrá gyúrtság és minden egyéb nélkül, egy szál öltönyben elég jól elpofozta a páncélos tanítványt, akkor az erősen csorbítja Bane eredményét.
  Nekem kimondottan tetszett a halálának az iróniája, hogy a legyőzhetetlen izomkolosszus státusza után egy gyenge nő egyszerűen hátba lövi.

  Szóval a lassan felépített sztorinak szerintem gyenge az alapja, és bár jó részleteken, jeleneteken (Batman viszzamotorozik a színre, bunyó Bannel és “a” gerinctörés) keresztül, de darabosan, döcögősen halad a végkifejlet felé, ami nem okoz gyomorszorító izgalmat, hanem csak egy vállrándítós hát ez van érzést vált ki belőlem.

  Zirowe:

  SPOILER folytatódik

  “A repuloben azert nyomtak ra a hullara a doki veret, hogy azt higyjek o ott meghalt, mivel utana mondja is a cia-s csoka, hogy az lehetetlen, a repulon meghalt.”

  Emlékeim szerint a doki kapott vért egy zacsiból, de ha kötözködni akarunk az a gépes jelenet tényleg a film egyik gyenge pontja logikailag.
  Még ha a doki vérét is nyomták a hullára, akkor ma, mikor minden tv krimiben fogsorról, meg DNS-ről azonosítanak, akkor ki hiszi el egy filmben, hogy a hullára locsolt vércsopor alapján majd másnak azonosítják. Arról nem is beszélve, hogy az úgy csinálunk, mintha lezuhant volna rész is bődületes ökörség.
  Az egész gépeltérítés tök irreális a Hong Kong-i menekülés repülős jelenetéhez képest, de még hihető is volna, ha csak az emberrablás lenne a cél. Viszont még egy laikusnak is gyanús lenne egy olyan géplezuhanás, ahol a szárnyak mérnöki pontossággal leszakadnak, a törzs meg mérföldekkel odébb függőlegesen fúródik a talajba kívülről ütött kézi fegyver nyomokkal, bent meg lelőtt holttestekkel.

  “Bruce a TDK vegen elszenvedett eses miatt jart bottal, es Rachel meg Dent halala miatt onkentes szamuzetesbe vonult.”

  Ja, csak a TDK végén simán elfutott a kutyák meg zsaruk elől és ha nyolc éve nem “extrém sportol”, akkor mitől van olyan szar egészségügyi állapotban? Illetve mitől gyógyul meg pikk-pakk

 154. Ja és nem, ezeken nem rugóztam a film alatt, mielőtt azzal jöttök, hogy hibát keresni ültem be. Élveztem a filmet, tetszett, de nem azzal a megelégedéssel jöttem ki róla, mint TDK-nál, és nem lesz túl sokszor újranézős.

 155. Llew:

  Spoiler
  En a mozi elott daraltam le az elso ket reszt, es a TDK ugy er veget, hogy santitva elfut.
  Feltehetoleg ugyanaz az onmarcangolas, ami miatt visszavonult az kozeletbol, tartotta vissza attol, hogy orvoshoz menjen, igy rosszabbodott az alapota, a tobbit meg elotte szedte ossze.

  A labat azzal a fekete merevito cuccal hozzak rendbe, ennyi belefer egy kepregenyi vilagba. :)

  Ugyanigy szerinten a nezo fele szolt ez a ver dolog a repulon.
  Mondjuk ha az egesz hulla eleg, de a vert speci cuccba raktak ra, es csak az maradt meg, akkor nincs mas, amibol azonositani lehetne.
  De sikerult a csel, mert mindenki halottnak hitte a csokat, Wayne is, ezert mutatta meg Tatenek is.

  Ja, meg par dolog, mert sok hulyesegen akadtak fel egyesek. :D

  Miert beszel Selinaval torokhangon maszkban, ha tudja, hogy o Wayne?
  Azert, mert karakterben van, es ez a maszkkal jar.
  TDKban is, amikor Foxxal beszel a nagy sonar gep elott maszkban, akkor is torokhangon beszel.

  Miert volt a bomban szamlalo?
  Azert, mert az elaosorban egy reaktor, es ezzel jelezte a leolvadasig hatralevo idot.

  Par kikacsintas: Bane a tozsdere egy piros sisakban megy, aminek fekete az ellenzoje (Red Hood), a kabatjara az van irva, hogy DCS (DC comics), a godor–> leprasok menedeke eredetileg–> ezek regi neve lazarette–> innen egy kopes a Lazarus Pit utalas, allitolag, ezt nem vettem eszre, csak olvastam, Blake a vege fele egy fekete pulcsiban van, amin kek csik van (Nightwing utalas, de ettol meg o Batman helyet fogja atvenni egyertelmuen).

 156. SPOILER

  Llew: Nem futott el simán a kutyák elől, majd összeesett, nézd csak meg figyelmesen ;) És pikk-pakk meggyógyulást sem láttam, hetekbe telt, mire újra visszatért, + volt valami lábsegítő szerkentyűje, de Bane még így is simán lenyomta, szóval… Egyébként hiába mondtad, az egész alapján úgy hangzik, mintha tényleg hibákat keresve ültél volna be a filmre.

  Zirowe: Egyértelmű, hogy Batman (nem Bruce) meghalt. Jó, hogy Blake-nek, meg Gordonnak mondta, hogy a szimbólum nem halhat meg, és nem is, valakinek mindig folytatnia kell, jó kezekben lesz, de azt egész Gotham City látta, hogy felrobban a Bat az atombombával. Ezért is állítanak neki szobrot, ugye, mert élő embernek nem állítanak szobrot… Úgy látszik, te sem figyeltél annyira de nagyon, mint gondoltad. Mondd el a véleményed, meg azt, amit hozzá akarsz tenni, de azért ne sajnálj már le itt mindenkit. Nekem sem tetszik a sok kötözködés, meg felesleges, alaptalan kritizálás, de azért nem kellene ezért annyira oda meg vissza lenni magadtól…

 157. anthony711:

  Spoiler
  Pedig ez lett volna az egesz trilogia lenyege, mar Alfrednak is ezt magyarazta BBben a repulon, hogy egy idealt akar letrehozni, amit nem lehet megolni, es ami inspiralja majd az embereket.
  Ezert is adta at a stafetabotot Blakenek.

 158. spoiler

  ” Ezért is állítanak neki szobrot, ugye, mert élő embernek nem állítanak szobrot… ” halottnak hinni és tudni, hogy halott valaki két külön dolog

 159. SPOILER

  h82: Ha tudom, vagy ha hiszem, hogy halott, akkor is az a meggyőződésem, hogy halott…

 160. spoiler: anthony711: Igen, de ha blake feltűnik a jól ismert jelmezben, hihetik, hogy megint ugyanaz a csóka tért vissza, meg amúgyis, ha leesne nekik a változás, batman az batman és batman nem halt meg ahogy bruce sem.

 161. S P O I L E R

  Tényleg komolyan gondolják egyes emberek hogy meghalt bruce???
  Annyira egyértelmű hogy életben van hogy még az értelmi fogyatékos emberek is megértik hogy él,ez hihetetlen, milyen filmet néztetek ti?
  A film nagyon jó, aki fikázza meg elvesz a saját maga kreált részletekben az nézze a discovery channelt

 162. Rövid leszek ennek a résznek is pont olyan szirupos akció szar a története, mint az előző kettőnek.
  A Batman franchisenak már az előző szériája is ilyen volt, amit a kilencvenes években gyártottak.
  Viszont szeretem Christopher Nolan Filmjeit, remek rendező, remek látásmóddal és technikailag is jó. A három általa rendezett Batman csak az általa létrehozott látványvilága miatt érdemes megnézni, a sztorija viszont olyan rém közepes, hogy egy számológéppel is jobbat lehet írni. A hös győz, a rossz veszít, a hős kinlódik saját hősi mivolta miatt, a hős visszatér és ismét győz, de belehal. NAGYON EREDETI!!!! Pfffffffffffff……..
  REMÉLEM MOST MÁR TÉNYLEG NEM RENDEZ TÖBB BATMAN RÉSZT NOLAN, MERT JÓVAL TÖBB VAN BENNE, MINT, HOGY ILYEN KÖZÉP SZAR FILMEKKEL VACAKOLJON.

 163. Mondjuk tenyleg erdekes: vkinek nem tetszett az elso, se a masodik, es pont ezert megnezi a harmadikat is moziban a premier heten, es lass csodat, ez se tetszik.

  Ertelmet ennek nem latom.

  Megertem, ha vkinek nem tetszik, de akkor minek nezi meg a tobbit?!

 164. Zirowe, nagyon egyetértek.

  Llew
  “Imádom az aki fikázza, az minek nézte, meg ne nézze érveket.”

  Igen, én is sok mindent imádok, pl a fikázást. Na azt nagyon imádom. A világ egyik le értelmetlenebb dolga. Igaza van NorthCarolina-nak!

 165. realface:

  Ha ennyire nem tetszett az előző kettő sem, akkor miért jössz ide és sírsz róla?

  Örűlj neki, mert feltehetőleg nem csinál Nolan többet.

 166. Én nem értem ezzeket az embereket,de télleg!egy ilyen filmet hogyan lehet fikázni.van benne akcio,dráma.Örülök hgy christopher nolan megszülette és megcsinálta minden idők legjobb filmjét.
  SPOILER:
  batman/Bruce wayne nem halt meg.nagyon is él mert elment alfred kedvenc kávázojába és ott van vele Selyna.NEM hallucinált alfred mert mint ki derült volt benne robot pilota és ezt senki nem tudta na de ez volt benne a pláne.

  szoval hagyjuk a fikázást mert unalmas már egy kicsit.akinek nem tetszik az ne irjon ide!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  amig élek belém rögzódött ez a film!

 167. Nem értem azokat az embereket, akik nem tudják elviselni az övéktől eltérő véleményt, és azzal jönnek, hogy akinek nem tetszett (annyira) az ne is írja le.
  Mondjuk írhatnám egyszerűen azt is, hogy nem értem a fanboyokat.

 168. muszáj lesz megnéznem még egyszer :D

  Azon vigyorogtam, h majdnem ugyanazt írtam le facere, mint Human, csak más szavakkal.

  köszönet Nolannek, egyszerűen nem tud csalódást okozni.
  Nem is tudok egyebet hozzáfűzni..
  talán annyit, h ilyen filmekért érdemes kicsengetni azt a mozijegy árat.

 169. SPOILER
  Én úgy emlékszem, hogy Batman leverte Banet, legalábbis már nyert helyzetben volt, amikor az a nő oldalba szúrta, nem tudom, hogy hova lehetett volna azt még húzni, vagy aki fanyalog az mit várt volna még oda. Meg a vége is tök egyértelmű volt, tiszta röhej, hogy néhány ember miket képzel bele.

  Egyébként én szívesen megnéznék egy folytatást JGL-el, akár más rendezővel is, mert hát Batmanből sosem elég. :)

 170. pesz:

  Az jól van, hogy akinek már előző kettő sem tetszett az miért lepődik meg azon, hogy ez se lett jó.

  De azt mondani, hogy ne írjanak ide akiknek nem tetszett ez az akkora egy ökörség már. Legtöbször ezt die-hard fanboyok mondják, akik nem tudják elfogadni, hogy másoknak különböző véleményük van.

  Sok gond volt ezzel a filmel. Nagyon akartam, hogy tetszen, de nem tetszett.

 171. Őszintén szólva , úgy ültem be a moziba , hogy úgysem lehet jobb a TDK-nál.
  Volt olyan jó , megérte megnézni és végre nem 3D-ben volt a film.

  A történetból nem tudtak minden szálat elvarrni pedig kellően hossz uvolt a film igy is.

  Szinészek/szereplők 10/10
  zenék/hangok 10/10
  bat cuccok a motor miatt 8/10 :D

  SPOILER

  A végé namikor Blake átvesz ia csomagfját és kiderül , hogy a harmadik neve ROBIN!!!! ott felugrottam a szekbol , hogy robin ááá lesz robin film iisss :D
  (Igaz nem volt soha Blake nevu Robin de hat ez a legkevesebb probléma)

  Plusz a batbarlangba is bement : )

  Én személy szerint 2 lehetőséget látok Nlan elött:
  VAGY csinál egy előzmény filmet Batman kiképzés árnyak ligája VAGY Robin kiképzés lesz a következő.

  Elismerésem a Blogért/oldalért mindenap követem üdv :)

 172. OK! szolás szabadság van ugy tudom,de mostanába amilyen filmek mint hogy PL buzikat csinálnak a vámpirokbol és sorolhatnám ez a film valami müvészi alkotás let.mint tudjuk az igazi film a:DRÁMA.de egy olyan képregény film mint BATMAN és azzon belül dráma megspékizve egy ultrabrutál akcioval avval mit lehet kötöszködni? szerintem egyre ilyen több film kellene a világba. mint ezzek a szar twilight vagy transformers……és sorolhatném de télleg egésznap,és erre tessék jöt egy ember aki olyat filmet tett le az asztalra azért durva.teljesen más hogyan közzeliti meg a filmek pontjait ami eddig egy rendezőnek se sikerült.Minden elismerésem Cristopher Nolan-é mert ez a film sokáig emlékezni fognak.
  UI:és most esik le hogy már nem rendez több batman filmet :(
  the legend ends!!!

 173. Spoiler

  Ra’s Al Ghul a Batman Beginsben ha jól emlékszem (és az imdb szerint is) nem Liam Neeson karaktere volt hanem egy kecskeszakállas ázsiai fickó… Akkor most hogy, hogy ő lett hirtelen Ra’s Al Ghul? Vagy ez csak az árnyak ligáját vezető személy titulusa és nem neve? Valaki ezt el tudja nekem magyarázni?

 174. Harris kapitány

  Végig a Neeson által alakított karakter volt Ra’s Al Ghul! Az az öreg tag nem számít… megtévesztés volt, vagy nem tudom, de nem ő volt a valódi Ra’s Al Ghul! (Mellesleg ez a Beginsben is kiderül egyértelműen!)

 175. Riddick
  Ok köszi, ideje újranéznem az elsőt :)

  Spoiler

  Az a könnycsepp Bane arcán a végén nagyon nem kellett volna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :(((

 176. SPOILER

  Lehet én gondolkodom máshogy de számomra nem létezik az hogy túlzsúfolt. A film eleje épp elég infót tartalmazott ahhoz, hogy teljesen lekössön a csihipuhi hiányának ellenére.

  Alapvetően sztem remek hogy emberi szempontból közelíti meg a dolgokat.

  Azt pedig egyszerűen röhejesnek találom hogy egyesek ennyire képtelenek felfogni a filmet… nem anynira bonyolult ez emberek…

  Talán jobb lett volna ha úgy fejeződik be hogy Batman meghal, de így legalább a megkönnyebbülés jó volt a végén.

  Zirowe mondja a legértelmesebben a dolgokat, mindenre megvan a magyarázat, van amire mondjuk eléggé sántít, mondjuk az elején a repülő, de valószínűleg egy az Isten háta mögötti helyen lezuhant géphez nem hívják az CSI-t..

  Néhol kicsit sántít pl amikor másfél perc múlva robban az atombomba nem lenne a legfőbb gondom hogy elkezdjek smárolni (Ha én vagyok a hős és meg kell mentenem a várost, ha nem vagyok hős akkor legalább még kiélvezem amit lehet:D).

  Értetlenkedőknek:
  Bruce Wayne él,
  Batman mint idea él,
  Batman mint ismert hős meghal.

  Szerintem remek film volt, szép színészi teljesítményekkel, hatásos jelenetekkel.Remélem lesz egy 4 órás rendezői változat:D

 177. Amúgy meg kb Neeson az egyetlen színész aki két franchise-ban is a halála után még oktatja a volt tanítványát:D

 178. Hm..elég sokan leírták a véleményüket, jó volt végigolvasni, mert ezek szerint sokakban hagyott mély nyomot a film!

  Zirowe!
  Szerintem is te írtad le legjobban a lényeget.

  Mindenkiben más érzést hagyhatott a film, más vélemény…ezzel nincs is baj.Az én szerény véleményem az hogy ha valaki már megnézte 2x (mint én) vagy fontolja..az akkor már valahol egy jó filmet kapott (ismerve magamat)!
  Nekem mindegyik rész egy külön kis élmény volt, lehet vannak benne hibák, biztos egy másik rendező máshogy csinálta volna meg (abba is lenne aki beleköt),de szerintem egy parádés esti mozi volt!
  Spioler on
  Nekem a két kedvenc jelenetem a Bane vs Batman első összecsapása…valami brutális lett!…valamint amikor először látjuk a BAT-el elrepülni és ott hagyja a rendőröket! :)
  A rendőr reakciója…” Uram, azt hiszem egy másik állatfajjal van dolgunk..” :D
  Spoiler off

  Wáá még az ütő is megállt bennem!

 179. Még valamit..őszintén nem értem miért fáj nektek a befejezés.
  Tudtommal Batman minden helyen úgy jelenik meg amellett hogy jól képzett, hogy elég okos és agyafúrt.
  Spoiler on
  Simán volt a kútban ideje átgondolni mit is tesz mikor visszatér…hogy leszámol Bane-el, hogy miként menti meg a várost. Alfréd ismeri a legjobban látja rajta hogy arra vágyik igazán Bruce hogy váltani tudjon…egy olyan életre amikor már nem lesz szükség Batmanre…ezt akarta Rachel-el is.
  Sztem is direkt akarta hogy Alfréd lássa, hogy révbe ért!
  A Robinos húzás a végén pedig számomra egy pozitív dolog:)
  Spioler off

  Azt sajnálom egyedül hogy vége…pár ilyen Batman filmet elviselnék még! :)

 180. Zirowe (SPOILERES)

  Érdekes, hogy mindenben látod az összefüggést, de ez közel sem ilyen egyértelmű.

  “Az osszes maffiozot bortonbe zartak a Dent torveny ertelmeben, Gotham tiszta volt.”

  Akkor minek az egész League of Shadows fél éven át tartó fenyegetése? Meg akarták tisztítani a várost, értem én, hogy személyes bosszújukat akarták érvényre juttatni, de ha tiszta volt Gotham, teljesen feleslegessé vált a megsemmisítése.

  Másrészről ezt arra a felvetésemre írtad, hogy eltűntek a maffiózók, ami nem baj, csak szintén olyan elemei voltak a sztorinak, ami közérthetőbbé tette az egészet. Azzal, hogy ők mentek és mindenféle gerillák jöttek nem túl világos indíttatásból, szernitem elvette a dolog valódiság-érzetéből.

  “Tate egy befekteto volt (BB-ben lett ugyebar Nyrt a tarsasag), ezert volt board member, es csak az utolso percekben derul ki, hogy Rhas lanya, addig senki sem tudta, hogy volt egyaltalan lanya.”

  És? Bin Laden összes gyerekéről tudják ki-kicsoda, elég érdekes lenne, ha bármelyikük szépen beépülne szó nélkül valamelyik nagy konzorciumhoz board membernek. Egyszerűen nem így működik a világ és fárasztó ez a “24”-féle fordulat, hogy mindig van valaki, aki beépül vagy az USA elnök mellé, vagy a terrorelhárításhoz. Ezért mondom, hogy Tate karaktere nincs eléggé kidolgozva. Bane eredetét még el-elnézed, de Miranda a mindennapokban is ott él Gotham-ben, ellenben Bane-nel – és ennyi exotikum tényleg belefér. Persze van aki ezt elnézi, nekem viszont higítja a sztorit.

  A részletekért (piros satyak, DC, stb.) thumbs up!

 181. Neurózis
  SPOILER
  Azért akarták elpusztítani a várost, mert Ra’s al Gul ezt nem tudta véghezvinni Batman (Bruce) miatt, ezért Bane és Talia bosszúból és hogy beteljesítsék Ra’s munkáját.

 182. Lejti
  SPOILER

  Érthető, csak Ra’s al Gul azért akarta, mert a várost ellepte a szenny. Marad a személyes bosszú, persze, csak valahogy az ok-okozat kuszálódik össze.

 183. úgy látom elég rendesen beindult a hozzászólás termelés, bár ez a blockbuster szezonban, különösen egy Nolan film esetén nem meglepő. :)

  erősen SPOILER-es leszek

  kezdem akkor én is, most a pontszámot írom előre: 9,5/10

  ütött a film, méltó befejezése a trilógiának. számomra a trilógia egy egységes, koherens egész lett, öröm volt látni, hogy az első részben felépített alapszál miként szökkent szárba és jutott el a katarzisig. jók voltak a flash back-ek, a kitekintések, szépen került ábrázolásra Bruce Wayne lelki útja, ahogy az engesztelhetetlen és kiolthatatlan bosszúvágytól, gyűlölettől eljutott odáig – amire Alfred már jóval korábban vágyott, a firenzei teraszos leírásával, – hogy megbékéljen, elengedje azokat a szeretteit, akiket elveszített, a szüleit, majd a második rész után Rachelt. ez a gyűlölet egyébként erőt is adott neki, segített neki eljutni egy szintre, ugyanakkor gátolta is abban, hogy teljes életet élhessen, és lehetetlenné tette, hogy egy hasonló, az Árnyak ligáját megjárt, még nála is frusztráltabb karaktert legyőzzön (értsd: Bane). tehát az, ami Gotham Sötét Lovagjává, majdnem legyőzhetetlenné tette, az egyben a legnagyobb akadálya is volt annak, hogy teljes győzelmet arasson és tovább tudjon lépni. végül sikerrel abszolválta ezt a kihívást, de ehhez szükség volt arra is, hogy kudarcot vajon, elbukjon. újra találkozhattunk az első részben az apja és Alfred által többször ismételt, már-már szállóigévé váló mondatokkal: miért zuhanunk a mélybe? hogy újra talpra álljunk. persze a tényleges jelentéstartam változik, mindegyik részben más, de szerintem Nolan páratlan érzékkel mutatja meg, hogy ami nem töri meg a főhősét, az erősebbé teszi. Bruce Wayne a szülei halálától kezdve ne féli a halált, sőt, egy idő után keresi is azt, megszállottan, de éppen a halálfélelem hiánya az, ami miatt nem tud továbbfejlődni, továbblépni. Bane legyőzi, megtöri testben, de lélekben éppen erre a kudarcra van szüksége. az is elég nyilvánvaló, hogy Harvey Dent bűneinek bevállalása ugyan Gotham City érdekeit szolgálta rövid távon, de olyan áldozat volt Batman részéről, ami felesleges, és hosszabb távon inkább káros volt. vélhetően ez okozta Gordon meghasonultságát is… érdekes volt látni, hogy elég hasonló dilemmák nehezítik mindkét karaktert: hazugsággal nem lehet igazságot tenni.

  nagyon szépen fel volt építve egyébként a terv, Bane rászabadul a városra, kvázi túszul ejti a lakosságot, teret enged az őrületnek, néhány nap alatt veszélyesebbé teszi, mint Falcone idején valaha is volt. véres, polgárháborús időszak ez, ahol egy ember kevés ahhoz, hogy rendet tegyen. a film alatt végig az volt az érzésem, hogy kevés Bane egyedül ahhoz, hogy egy ilyen tervet kiötöljön, véghez vigyen, végig sejthető volt, hogy bár Bane fizikálisan, harci képességek terén felülmúlja Batmant, de intellektusban nem, kell tehát legyen valaki, aki felépítette a tervet s irányítja Bane-t. a Wayne vállalat tözsdei krachja, az ujjlenyomat megszerzése után, illetve a fúziós reaktor fejlesztése, majd titokban tartása, leplezése, annak háborús célú felhasználásának aggodalma hamar egyértelművé tette, hogy a terv kiagyalója nem egyszerű bűnöző, nem egy alapvetően erőszakos elme műve, hanem olyan intellektusé, aki az üzleti életben is otthonosan mozog. tehát a terv, ami még Raa’s Al Ghul ötölt ki az volt, hogy egy gotham-i polgár vezeti majd az Árnyak Ligáját, egy helyi (Gotham hercege) pusztítja majd el a várost. mivel Bruce Wayne erre nem volt hajlandó, sőt, majdnem elpusztította a Ligát, így annyit módosult a terv, hogy nem Bruce Wayne vezeti majd a csapatot, hanem a Wayne vállalat által feljlesztett technológiát vetik be a város ellen, előbb a Ducard vezette csapat, a kék virág kivonata, és a Wayne vállalat mikrohullámú párologtató berendezése segítségével, 9 évvel később pedig a Bane-Talia al Ghul páros, és megint egy a Wayne vállalat által kifejlesztett, de már féltve örzött fúziós reaktor segítségével. a terv elég komoly volt, a tőzsdére történő betörés eredménye az volt, hogy a Wayne vállalat kapcsán releváns kockázat lesz, hogy egy másik befektető megszerzi az irányító többséget, de ahhoz, hogy ez elkerülhtő legyen be kell vonni Miranda Tate-t, hogy megóvják a berendezést, nehogy rossz kezekbe kerülhessen. ettől brilliáns a terv, mert mindkét kimenetele ugyan ahhoz a befejezéshez vitte közelebb a tervet kiagyalót, így is-úgy is rossz kezekbe került, de közben Miranda még beférkőzött Bruce, de még Lucius bizalmába is. ez utóbbinak a film végén van igazi jelentősége, amikor Miranda elérasztja a helyiséget, hogy ne lehessen leállítani a reaktort. de hogy teljes legyen Bruce Wayne kudarca, a várost tulajdonképpen a Wayne vállalat eszközeivel tartják sakkban (bomba és tankok).

  Batman tehét elbukik, de ez a bukás kell ahhoz, hogy felül tudjon emelkedni azon, ameddig eljutott, ez a bukás szükséges ahhoz, hogy magasabb szintre jusson, illetve hogy legyőzhesse a város elpusztítására törő erőket, illetve akik az ő legyőzésére és megtörésére szövetkeznek, részben sikerrel. az első körös kudarc tehát új távlatot nyitott, megtanította Bruce Wynak, hogy ami nem töri meg, az erősebbé teszi. fizikálisan tehát fölé került Bane, de éppen ez adott erőt, ez biztosított lehetőséget arra, hogy a „poklot” is megjárva tovább tudjon lépni. zseniális volt a kútból kimászós próbálkozás, amíg kötél volt rajta nem volt képes kijutni, amint minden egy lapra tett fel, elhagyta a köteléket, egyből siker koronázta a próbálkozást, megerősödve jött ki a „gödörből”. az egész trilógiában erős volt a párhuzam teremtés, de ebben a részben járatta csúcsra Nolan ezt, igen erős érzéke van ehhez. egyébként Bruce Wayne-Batman abban az értelemben is elbukik, hogy sokak számára nyilvánvaló lesz, hogy ki a jelmez mögötti ember, Bane és Talia is tudja, de tudja Blake is. Blake személyében még az utódját is megtalálja vélhetően, bár a harmadik névre tett utalás mosolyt csalt az arcomra, de a stúdió hálás lehet ezért Nolannek. a bukás után tehát Batman visszatér a végső leszámolásra, de bejön egy olyan tényező, amire nem számított, vagy a Talia-Miranda tényező. a bukás teljes lenne, ha nem segítené őt egy olyan személy, akiben minden racionalitás szerint nem lehet megbízni, akinek nincsenek olyan fenntartásai, mint Batmannak… Bane legyőzése és Talia megnyilvánulását követően teljes lenne a kudarc, de Selinában felül kerekedik valami, ami az egyéni története alapján szinte sorszerű: a film elején megszerzi Bruce Wayne ujjlenyomatát, közreműködik a tőzsdei manőver előkészítésében, majd elárulja Batmant, kelepcébe csalja, tehát komoly szerepe van a bukásban, ez nyomot hagy benne. az azonban, hogy Batman ennek ellenére megbízik benne egy olyan tényező, amivel nem tud mit kezdeni, de hatással van rá… aki kardot húz kard által vész el, és ezt be is bizonyítja Bane-nel szemben, rövid úton lenullázza, ami szerintem koncepciójában tökéletesen illik a filmhez és a két karakterhez, Batman vélhetően sose tett volna pontot így a történet végére. ezt követően jön az áldozatvállalás, Batman feláldozza magát a város megmentéséért, de Bruce Wayne gondoskodik arról, hogy eljusson az Alfred által vágyott élethelyzetbe, elengedje a halott szeretteit, továbblépjen, élje azt az életet, aminek a lehetőségét biztosította Selinának is.

  zseniálisan zárja tehát le a történetet, nyitva hagyva a kaput, hogy Gotham City új lovagot kapjon.

  karakterek:
  – Oldman Gordon szerepében hozta a szokásos, magas szintet, de ebben nincs semmi meglepő,
  – Anne Hathaway meglepően jól alakította a karakterét, Selinát, ettől nagyon féltem, de rászolgált a bizalomra,
  – JGL is erős karaktert hozott Blake szerepében, bár ő már rutinos Nolan színész,
  – Cotillard remek volt, Mirandaként is, de főleg Taliaként, szinte látni lehetett az őrületet a szemében… mint az Eredetben,
  – Tom Hardy zseniális volt, szem és testjátéka is ült, sajnos a hangját nem tudom egyelőre megítélni, mert szinkronosan láttam, itt jegyezném meg, hogy aki a Bane zenei témákat komponálta, az egy géniusz… :)
  – Michael Cane és Morgan Freeman hozták a kötelezőt, sőt, még rá is tettek egy-egy lapáttal,
  – Christian Bale túlnőtt az eddigi karakterábrázoláson, bár ebben sincs semmi meglepő…
  – Foley szerepét játszó Matthew Modine-t én gyengének éreztem, súlytalan volt, és Cillian Murphy is halvány volt.
  – jó volt újra látni Liam Neeson-t, ha csak egy rövid cameo erejéig ugrott is be. :)

  Bane-nél már említettem, de külön dicséret a zenéért jár még, az valami frenetikus volt, minden ponton csak hozzátett az egyébként is erős dramaturgiához, gratula hát Hans Zimmernek.

  zoral volt, összességében, sok hasonló filmet szeretnék még látni, és kíváncsian várom, hogy mi lesz a következő Nolan film? :)

 184. Neurózis:

  Spoile

  Egyszeru kerdesek,egyszeru valaszok. :)

  Bane azert tartotta rettegesbe fel evig a varost, hogy ezzel Waynet buntesse, aki elarulta es megolte kozos mesteruket, Mondta is neki a godorbe+ bekapcsolta neki a tvt+tisztaban volt azzal, hogy a bomba ugyos felrobban x ido mulva magatol, hiszen eleve a varos megsemmisitese volt a terve.

  Rhas a BBben azert akarta megsemmisiteni Gothamet, mert szerinte erkolcsi fertobe sullyedt az egesz, es menthetetlen, fuggetlenul attol, hogy Batman bebizonyitotta, hogy az ottani emberekben can hajlandosag a valtozasra (a monostor+Wayne manor+vasutbeli parbeszedek a BBben).

  A piti bunozok es gengszterek elfogasa nem megoldas Rhas dzerint, mert eredendo a rohadas, ezert kell teljesen elpusztitani a varost, ezt mutatja az is, hogy Bane a gazdagokat iteloszek ele kuldi.

  A gerillakat Bane hozta (film elejen beszelnek puccsrol egy del amerikai orszagban+hogy szerzett maganak es dagettnak is banyakat).

  Tate-el kapcsolatban azt elfelejted, hogy Batmanon kivul senki mas nem tudta, hogy a BB tamadasok mogott nem Crane es Falcone van, hanem a Liga es Rhas.
  Ezt o sosem arulta el, es gondolom a nyomokat is eltuntette.
  Ezek utan a kormany nem nezett utana Rhasnak.
  Wayne pedig eveket toltott Rhas tarsasagaban a kikepzese soran, ugy gondolta, hogy mindent tud rola, aztan jott a csalodas (hogy o nem is Ducard, a terv, Bane es Thalia).

  Tate sztorijat a godorben ismertetik, hogy egy herceg (vagy kiraly?! :S) lanyanak a sarja.
  Feltehetoleg az anyja nevet/vagyonat vette fel es jott a varosba.
  Ha eleg penzed van, mindent meg tudsz magadnak vasarolni, a nyugalmat es a szimatolodzas mentesseget is. :)

 185. SPOILER

  Lehet, hogy elhangzott a filmben, nem emlékszem,de tudja valaki Bane hogy szabadult ki a börtönből?

 186. CSAK A FILM MÁSODIK FELÉBŐL SPOILEREZEK!!

  beyond: Talia kimászott, megkereste az apját, aki visszament bosszút állni a gyilkosain, ő szabadította ki és szervezte be az Árnyak Ligájába, mert a lánya barátként tekintett rá… majd mivel mindig a szeretett nő halála jutott róla eszébe egy elhajtotta, amit a lánya csak a halálakor bocsátott meg neki.

 187. Szerintem egész jó kis film volt. A Joker kérdéshez szeretnék mélyebben hozzászólni a harmadik rész kapcsán:

  SPOILER

  Akik Joker miatt panaszkodnak meg hogy Heath Ledger tudja cska eljátszani, azokkal nem értek egyet. Tény hogy kivételes teljesítménnyel játszotta el a karaktert, de szerintem ezt még kb. másik húsz jó színész meg tudta volna csinálni, azért ennyire ne istenítsük már. Joseph Gordon Levitt sokak szerint hasonlít Heathre ki tudja lehet tudta volna hozni a figurát Blake helyett, de nem bánom hogy Blake karakterét kapta meg. Kegyeleti okok ide vagy oda, nagy ziccert hagyott ki a rendező hogy nem szerepeltette Jokert (akár színész cserével mint Katie Holmes esetében. Egyszerűen ütött volna, simán alázta volna az amúgy hozzáteszem igen jó második részt. Így sem volt rossz, na de Jokerrel fenomenális lett volna. Ugye Bane el akarta pusztítani Gothamet, de Joker csak játszani akart Batmannel, sohasem akarta megölni mert túl jól szórakozott. Jó lett volna ez a szál a filmbe, talán még azt is megléphették volna hogy Joker keresztbe tesz a bane bagázsnak az utolsó pillanatban persze nem világ megmentésért, hanem önző céljaiért, mert nem engedi hogy másé legyen Batman. Sajnálatos hogy volt ez a haláleset, ha nem történik meg akkor egész biztosan benne lett volna szerintem Joker (ha nem hülye a rendező) és úgy még nagyobbat ütött volna.

  A másik: ha új színésszel nem is, de biztosan voltak soha be nem mutatott jelenetek Jokerrel az előző filmből, bevághattak volna belőle párat egy kis utómunkával hogy illeszkedjen a történetbe. Szerintem ez nem halott gyalázás, vagy akármi, Ledger tuti örült volna hogy egy ilyen nagyszabású filmben szerepelhet a halála után.

  Összességében a film szerintem nagyon jó volt csak fáj a szívem emiatt, Jokerrel még jobban ütött volna.

 188. Milan: az a baj, hogy mar igy is nagyon zsufolt volt a film, egyszeruen ennyi tortenes es szereplo melle nem fert volna be joker is, max kb annyi fejbiccentes gyanant, mint crane.

 189. Miért nem lehet már leszállni erről a Jokert a filmbe témáról? Nem lépték meg és kész, túl kell rajta lépni és rájönni,hogy ebből a filmből nem hiányzott a karaktere. Megvolt minden ami kell:zsoldos aki cselekszik és egy gépezetet mozgató egyén. Kár lett volna visszahozni hiszen Ledger által játszott Joker a sajátja volt,bárki másra bízták volna a szerepét ripacskodás lett volna. Akkor meg az lenne a baj!
  Amúgy nagyon jól sikerült film szerintem,csak nem értem azokat akik Megváltást várnak egy olyan filmtől ami csupán szórakoztatni akar. A

 190. Nem csalódtam human, a kritikád, mint általában, most is nagyon jó. Többségében egyetértek, nekem A sötét lovag maradt a kedvencem, de ezt is élveztem, csak… csak az a baj, hogy ez inkább Beginshez húz.

 191. Kár volt érte. Ha nem lenne a 2. rész, akkor kellemes filmélményem lett volna. Sajnos ettől nem tudtam elvonatkoztatni, így csalódás volt. A TDK után nem hittem volna, hogy ennek a feléig többször is rá kell néznem az órámra. Ízlések és pofonok. Nolantől kevés, mástól sok. De ezt Nolan rendezte.

 192. A jó dolgokat már felsoroltátok, így pár negatív észrevétel jön SPOILERESEN:

  1. Ami nagyon nem tetszett a filmben, ahogy Manhattanben felvett vágóképeket turbóztak fel. Miért nem lehetett akkor már egy normális CGI várost lemodellezni? A hidas / befagyott folyós jelenetek miatt? Aztán bevágnak olyan négyemeletes lakónegyedeket, amelyeket elég nehéz elképzelni Gotham Citynek, de az illúzió azon része már rég szerte foszlott.

  2. A rendőrök rohannak a bűnözők felé rohannak, de azok nem tudják őket lekaszálni pár gépfegyverrel? Egyébként is, mi volt ez a hülyeség, hogy a csatornában életben hagyták őket?

  3. A rakéták elől a felhőkarcolók közötti repkedés is vicces volt. Ilyet még a Stargate : Atlantisban is elsütöttek évekkel ezelőtt, de itt egy ekkora költségvetésű filmben vérszegénynek tűnt. Ez speciel a legtöbb látványeffektre elmondható volt. Egyedül talán a térben pörgő-forgó motor nyűgözött le, de az összes többi átlagos volt sajnos.

 193. A film befejezését magyarázó értelmezések késtégbeejtően kicsinyesek. (Bevallom, hogy nem olvastam el azért az összesen több mint 200 kommentet, csak néhány emblematikusabbat.)

  Szóval:

  SPOILER

  Aki Batman/Bruce Wayne túlélését látja a fináléban, az nem igazán van tisztában a Nolenesque lényegével.
  A filmben a világon semmi meglepetés sincs. A cselekményszál főbb elemei is az előre megjósolt fordulatokat hozták. Ez a zsenialitásából semmit se vesz el, persze – a filmbuzik hibája, hogy mindent magukba szippantanak értsd a castingot, forgatási képeket (ilyen vagyok én is, nem tagadom) – bár azért eléggé ügyesen titkolták a Talia dolgot, s még így is meglepetés volt számomra.

  Bruce/Batman pedig meghal. Pont.

  Ezt tkp. onnantól lehetett tudni, mikor 2010-ben Nolan hivatalossá tette a harmadik részt. A legendává válásnak van egy kritériuma: a halál. El kell hagynod ezt a világot, hogy halhatatlanná legyél. És nem, s most ezt nem lehet eleget hangsúlyozni: nincs, kizárt a furmányosan posszibilis happyend: “kiugrok a Bat-ből a tenger felett, visszaúszok a városba, vagy már inkább egyenesen Firenzébe” (és még KétArc túlélésre tett blőd magyarázatot vetítitek ki azokra, kik nem ismerik el az idézőjeles szöveg hitelességét, könyörgöm… human, nézd már meg Batman arcát mikor a tenger fölé repül!)

  Ezzel maga a legenda lenne oda. Alfred pontosan tudja, hogy Brucenak meg kell halnia. Ebből a világból nincs menekülés, nincs tiszta lap, mindenkinek az élete ott van bármelyik kölyök telefonján, ez elől nincs menekülés. Hogy kicsit valóságosabban érzékeltessem: Ti tudtuk ma olyan helyet ezen a bolygón, ahol az ember teljes nyugalomban, csendben élhetne, ahol ne húzna el a feje felett legalább egy repülőgép legyen éppen a legeldugottabb erdőben, vagy mondjuk a nyílt tengeren? Nolan ezt az életérzést adja vissza filmjeiben roppant hatásosan. Selina szembesülése ezzel a ténnyel a bizonyíték. Nincs exodus. Materiális értelemben.

  Álmok vannak. S most nem akarok közvetlenül az Inception-re utalni, ahol más formába van öntve ugyan, de lényegében ugyanaz a konklúzió.

  “Keressük a titkot, de nem leljük, mert valójában nem is keressük. Nem a nyugtató lecsengésre várunk, hanem az illúzióra.” – ez a Firenze-képsor maga. Ez a Nolani alkotói felfogás szíve. S ki más adhatná, mondhatná, érzékeltethetné ezt, mint aki a trilógiában végig, következetes magát a szívet képviseli, a komornyik.

 194. Anzelmus:

  Spoiler

  Bruce halott Gotham es a vilag szamara.
  Batman halott Bruce szamara.
  De maga az ember el es virul, a tisztalappal uj eletet kezdett Selinaval, amint azt a kepsorok is mutattak a vegen.
  Ez nem inception, nincs itt felrevezetes vagy alom, az tortenik, amit mutatnak.
  Batman legendaja pedig tovabb el Blake-el.

  Basszus, ezt mind mutattak, hogy lehet ezen meg mindig vitazni?!

 195. SPOILER

  Nem értem, hogy Blake miért ne lehetne Robin?
  Lehet, hogy csak én gondolom így, de Bruce Wayne továbbra is Batman marad. Több ok miatt is:
  1. Ha Bruce csak úgy eltűnne újdonsült barátnőjével, hogy sziesztázzon és magára hagyja a várost, akkor milyen ember is ő? Egy geci mondjuk ki. Nem ilyet nem tenne. Ha Nolan így gondolta, hát kapja be.
  2. Valaki lépjen a helyébe? Rendben, belátom, hogy Blake akár a helyébe is léphetne, csak kifelejtetek valamit. Bruce-t kiképezték, méghozzá nem is akárkik nem is akárhogy. Egy fiatal rendőr hogy lenne képes arra amire ő? Vagyis ha így is lenne, Brucenak vissza kell jönnie, kiképezni a srácot, ergo simán lehetnek Batman és Robin. Nem is beszélve a hi-tech cuccokról, amihez a srác nem ért semmit.
  Szerintem.

 196. harveydent25

  SPOILER:

  Feláldozta az emberekért a vagyonát, az egészségét, a múltját és a jelenét. Tényleg, mekkora geci már, hogy hajlandó tovább lépni és élni a saját életét. Menten berosálok.

  Blake nem biztos, hogy konkrétan a helyébe lép, lehetnek más módszerei is, nem kell minden áron a Batman / Robin kánonhoz ragaszkodni.

  Anzelmus

  Ez azért nem egy olyan bonyolult film, hogy hosszasan kelljen elemezni a befejezést. Nolenesque? Miről beszélsz? Bruce Wayne eljátszotta a halálát, mert rájött, hogy tartozik magának és a szeretteinek annyival, hogy boldog életet él. Pont. Azért ment el az étterembe, hogy Alfreddel tudassa: megtanulta a leckét, felnőtt, felelősségteljes ember lett aki újra tud szeretni. Ennyi és nem több.

 197. Én most a többségtől kicsit lemaradva tudtam csak megnézni, ergo nem is olvastam el mind a 200 valahány hozzászólást, szóval ha valamelyik pontra már válaszolt valaki, akkor sorry. A filmről az az átfogó véleményem, hogy van benne 1-2 jó ötlet, meg vagy száz oltári hülyeség, ami nagyon jó lett volna, ha jobban belemennek, vagy éppen semmi értelme nem volt.

  SPOILER

  1. Nem ismerem a képregényt, azt sem tudom, hogy Bane benne volt-e, de nagyon zavaró, hogy semmit nem tudunk meg a maszkról.
  2. A Börtönről sem tudjuk meg, hogy hol van, pedig érdekelne, ahogy az is, hogy Bane gyerekként hogy tudott kikerülni onnan.
  3. A zene az első két részben végtelenül monoton, itt egy fokkal jobb, az elején az autós üldözésnél az alagútban kifejezetten tetszett.
  4. Ha már akció: nagyon kevés van benne a film hosszához képest.
  5. Bane karaktere nevetségesen sekélyes, az Árnyak ligájáról már nem is beszélve, elveszik az ok, hogy miért is akarja elpusztítani annyira Gothamet. Visszaadja a hatalmat a népnek, akik tulképp rejtély, hogy miért is elégedetlenek, hiszen már szinte bűnözés sincs.
  6. Blake: Gothamben tényleg ilyen könnyen osztogatják a nyomozói kinevezéseket?
  7. Wayne biceg inkább 8 évig, minthogy azonnal rendbe hozatná magát?
  8. Alfréd miért éppen Firenzében gondolta, hogy majd találkozik Wayne-nel?
  9. Wayne tulképp hol volt 7 évig?
  10. Dent mártírrá avatása nem tetszett, mint írói lépés, bár ez egyéni szociális probléma.
  11. Macskanő: kb. pont olyan erőltetett lett, mint számítottam rá. Maga a szerep kivételesen jól ki lett találva, tetszett a Tiszta Lapért való küzdelem, csak mindezt nem Hathawayre kellett volna osztani.
  12. A Himnusz-éneklős jelenet nagy ötlet volt, mégis elszúrták.
  13. Nolan nem tanul sose a saját hibáiból, az első részben volt rendes Gotham, a másodikban semmi, ahogy most sem. (Ezt is írta már más is)
  14. Az, hogy a Dent dolog úgy derül ki, hogy a rendőrfőnök van olyan hülye, hogy leírjon mindent, majd ne olvassa fel – az valami nagyon durván jelzi, mennyire hülyének nézték a nézőket időnként.
  15. Joker: másokkal ellentétben nekem nem hiányzott, pedig imádtam az előző részben, de ide nem kellett, nyilván nem GC-ben tartották fogva.
  16. Hogy ne csak a rosszakat soroljam, a moralizálás jól meg lett csinálva, csak elnyújtott és szerintem épp Batman a legkevésbé alaposan felépített karakter.
  17. Miért kell, hogy csak 5 hónap múlva pusztuljon el a város? Miért hagyták életben a rendőröket?
  18. Blakenek van egy fantom társa, akit alig mutatnak.
  19. A fúziós reaktor honnan jött? Benne volt a 2-ben is és elfelejtettem?
  20. Befagyott folyó: ha az egész szélességében befagy, akkor főleg a part mentén baromi vastag, nem szakad csak úgy be.
  21. Wayne honnan szerezte meg a Tiszta Lapot?
  22. Batman és Bane harca a végén olyan erőtlen, hogy még sorozatokban is jobbat szoktak nyomni.
  23. Az, hogy Miranda volt végig a hunyó, csak azért meglepő, mert egyáltalán nem építettek korábban a sztoriba semmilyen utalást, szal eléggé lóg a levegőben. Ha most tulképp ő is utálta az apját, meg Bane is, akkor miért az ő küldetését viszik tovább?
  24. Miranda simán felrobbantotta volna a várost úgy, hogy ő is ott van?
  25. 12 millás városban 1000 fő a börtönben elég kevés.
  26. Mások is írták, hát Bane halála tényleg túl gyors volt.
  27. A Bat cuccok a motort leszámítva még mindig úgy néznek ki, mintha kartonpapírból csinálták volna őket.
  28. Valaki írta a házak közötti repkedést, nekem azzal semmi bajom nem volt.
  29. Batman eltorzított hangja csak szerintem hangzik még mindig nyomin?
  30. A meghal-e Batman kérdéshez: már rég kint jár az öböl fölött, amikor mutatják, hogy még benne ül a repülőben, szóval ha utána katapultál, azt legalább Blakenek és még pár embernek látnia kellett volna. Amúgy meg elég egyértelmű, hogy túlélte, aki szerint Alfred hallucinált vagy hasonló, az túldimenzionálta a dolgot. Nem mellesleg habár csak egy biccentést látunk, szerintem a jelenet az egész trilógia legmeghatóbb jelenete.
  31. A szobor avatás jó ötlet volt.

  Na szóval akiknek ez most a kedvenc filmje, azok ne szálljanak rám, nem direkt szekálom, csak úgy feltűntek ezek a dolgok.

  harveydent25
  Kimondják vagy 100x, hogy bárki lehet Batman és ő bővel sokat tett már a városért, amit most megint megmentett, ergo nyugodtan lazíthat egyet.
  Blake: a hagyományos értelemben véve ő eddig volt Robin, tehát Batman szárnysegédje, most pedig átveszi a stafétát és Batman lesz belőle, tök egyértelműen benne volt a filmben. Ki képzi ki? Hát majd valaki, vagy ő önmagát, ez a legkevesebb, jó, hogy nem azt kérdezed, hogy ki igazítja rá a jelmezt :D Amúgy meg Fox még mindig ott van,

 198. No, már mindent megbeszéltetek, semmit se tudnék mondani amit Zirowe nem irt volna le. Talán csak annyit hogy Batman és Bane maszkja milyen gyönyörüen egymás ellentétei voltak, amig batmané egy jelkép ami félelmet és fájdalmat okoz az ellenfeleiben addig bane-é fájdalmat csillapít. Batman a száját hagyja szabadon és védelmez, Bane a szemeit és támad. Ez egy jopofa változtatás volt az eredeti karakter maszkjához képest.

  SPOILER

  Érdekel még hogy a LexDent cég amely a Blackgate börtönt tartotta fennt, milyen összeköttetésben van a Lexcorppal és igy a közelgő man of Steel filmmel.

 199. Gabe, szerintem te még most sem láttad:)

  Én a TDK-ot nem éreztem olyan nagy filmnek, inkább egy ember személyes tragédiájáról szólt.

  Chochoval értek egyet.

  Szerintem lenyűgöző lett ez a rész. Nekem ez jobban tetszik, mint a második, filozófikusabb volt, a jóról és a rosszról elmélkedhetek. Néha csak egy pillanaton múlik,hogy miként döntünk?

 200. Gabe: meg jo, hogy a kerdeseid jo nagy reszre van valasz a filmben.

  yosha: nem LexDent, hanem lex Dent–> Dent torveny, ami alapjan bortonbe raktak a maffiozokat.
  Semm9 koze Luthorhoz.

 201. Azok táborát gyarapítom, akiknek nem jött be ez a film, pedig eskü, hogy nagyon vártam, az első film volt, amit idén moziban néztem meg.

  SPOLIER ALERT ON!

  Amiért nem tetszett: valahogy hiteltelenebbnek, kevésbé kidolgozottnak éreztem, mint a második részt. Ott is voltak blődségek (hogyan kerül annyi robbanószer a kompokra, kórházba, stb.), de ott az Joker karakteréhez, meg főleg amilyen eszmét ő képviselt és ahogy azt kifejtette sokkal hitelesebben passzolt mint ez a polgárháborús katyvasz.

  Bane-t nem igazán tudom elképzelni olyan karizmatikus vezetőnek akiért halálba mennének az emberei, miközben tucatjával öli őket. Lehetett volna belőle egy megtébolyodott zseni izomkolosszust is csinálni (á lá Joker izmosan – volt is ilyen érzésem amikor a börtön előtt szónokolt), de sosem volt elég karakteres. A végéről meg a könnyeiről meg már ne is beszéljünk.

  Nem beszélve arról, hogy a börtön, az árnyékok ligája olyan meseszerű, hogy az éles kontrasztban van a második rész sötét, alvilággal és emberi moralitással foglalkozó tónusával. Az meg külön összezavart, hogy akkor hogy is van – a börtönben azt “tanítják”, hogy a félelem visz előre, holott az első részben meg az volt a fő mondanivaló, hogy légy a félelem Te magad?

  Valahogy a moralizálás, a párbeszédek, az eszmei és filozófiai mondanivaló sokkal kidolgozatlanabb volt itt mint a második részben. “Either you die or you live long enough to see yourself become the villain” – hogy nagyjából idézzem Harvey Dent klasszikus mondatát, hol vannak itt ilyenek?

  Az egész polgárháborús, adjuk vissza a várost Gotham lakosainak eszme is egy nagy demagóg bullshit volt. Egyáltalán nem volt kidolgozva sem az eszme, amit a lecsúszott, szegényebb réteg követne, sem a módszer, csak oda volt vetve, szolgálva a hatásvadász végkifejletet ami szintén gagyi volt: a rendőrök betemetve 5 hónapig, segély élelmen él vagy 1000-2000 rendőr, és mikor kiszabadulnak akkor megrohamozzák a zsoldosokat, úgy hogy azok lövik őket… de mégsem hullanak tucatjával? Na ne…

  A macskanő karaktere is elég felszínes volt – a rossz kislány akinek valójában jó a szíve, és az új életet keresi… ez még jó is lenne de ennél többet nem igazán tudunk meg róla. Szintén csak oda volt dobva.

  A legvége, Batman csókja a macsekkal, elrepül a bombával majd a végén túléli… na az nagyon szirup volt, egyszerűen nem illik a korábban felépített komorabb, áldozatvállalásról szóló sötét Batman világba. A Blake karakterrel nem volt bajom, csak soknak éreztem bele, nélküle is meglett volna a film.

  Sokat akart markolni a film, nagyon akart durrantani, sokat akart mondani, nagyot akart szólni, de nagy erőlködésnek nyögés lett a vége… egy 2,5 órás nyögés. Annyi minden apróságba bele tudnék még kötni, pedig ezt a filmet nagyon akartam szeretni… de nem sikerült. Pedig csupán annyit vártam, hogy a TDK-hoz hasonlóan legyen intelligens, hiteles és kidolgozottak a karakterek meg a világ.

  Hát ez most nem jött össze…

 202. SPOILER

  “Van, hogy az igazság nem elég – az embereknek néha több kell”

  A befejezés ugyanolyan interaktív narrációval bír, mint Nolan szinte valamennyi filmjének a fináléja. Ez a tökéletes befejezés. Szerintem a mozi, s egyben talán az utóbbi tíz év legmeghatóbb jelenete a végső, firenzei szcéna. Ha van, ami az ember retinájába ég akkor az az.
  Visszakanyarodva a TDK-hoz. Igen, volt az a borzalmas vita arról, hogy TwoFace valójában nem halt meg, mert még gengszterkednie kellene majd, nyomulnia a Rébusszal… etc. Nolan aztán magának a színésznek deklarálta, hogy ne reménykedjen nem lesz benne a TDKR-ben, Dentnek meg kellett halnia, az ő halála ugyanis a fő iniciátora az utolsó filmnek. Ha Dent élne, akkor nincs se Lex Dent, se a nyolc év magány – Kétarc pusztulása nagyon fontos részét képezi a történet ívének.
  Dent halála körüli hazugság viszont idővel – még ha nemes céllal fogant is – felszámolja magát. Tkp. erről szól a harmadik film. Azaz a városnak, a világnak egy újabb, egy igazi idol kell. A TDK egyik fő következtetése, hogy az igazság nem elég, van hogy több kell az embereknek – ez dől meg. Vagy mondjuk úgy, hogy kap határozottabb kontúrt az események által, melyek Batman fölött állnak. A városnak kell a valódi legenda, hogy tudjon hinni. Ezt a filmben egyedül Alfréd látja, a többiek ezzel a bomba felrobbanásakor szembesülnek. (elsőként persze Batman, mikor eldönti, hogy felszáll a gépével és a bombával)

  “Van, hogy az igazság nem elég – az embereknek néha több kell”

  Az életben, (társadalmi értelemben) ha egy ember meghal sírkövet kap, jobb esetben szobrot is, hogy emlékezzenek rá. Ha az illető mégis élne, akkor mindez feleslegessé válna. Hazugsággá. Teljesen mindegy, abszolút indifferens az a tény, hogy az illető hol tartózkodik, bujkál, vagy hogy önfeledten csajozik Olaszországban. Az sem érdekes, hogy mindenki azt gondolja, hogy halott mikor közben meg nem is. Ergo nincs olyan, hogy Batman/Bruce Wayne elvégezte a dolgát és mehet nyugdíjba. Ezzel ugyanis maga a legenda válna semmissé, torzzá. A film pedig önmagát köpné szemen. Az történne, ami Dent esetében az egész harmadik film mozgatórugója lett, vagyis hogy egy hazugságba, egy kreált látszatba ringatja a nagyérdemű újból. Nem lehet valakinek New Yorkban egy szobra a világmegváltásról, hogy ezzel párhuzamosan ő vígan élje normális életét a szerelmével a tengeren innen. Ez valljuk be abszurd meg komikus lenne.

  Alfred vágya, sugallata hogy Bruce hagyjon fel a halálvágyával, hogy éljen békében ergo akassza végleg szögre a Batman gúnyát érthető. Nyílván a legjobbat akarja neki, azt amit az apjának megígért. Amikor elhagyja azzal kerül hozzá a legközelebb. Batman nincs Bruce Wayne nélkül és fordítva. Akárcsak Harvey Dent sincs KétArc nélkül, többé nem lesz az aki volt a tragédiája előtt. Bruce Wayne sorsa elrendeltetett az álarc felöltésével – valójában már a szüleit ért tragédiával.
  Bruce Wayne halála a megváltás, azaz igazság ami a városnak Batman-szoborban ölt testet, azoknak pedig, akik közel álltak hozzá a sírkőben. Bruce révbe érése a hit leképeződése – csúnyán mondva. Fennköltebben: a megnyugvása Gotham-ben és a filmbeli realitásban kizárt, csak a túlvilágon valósulhat meg.
  Amit Alfréd hisz is. A hangsúly a hiten van.

  “Van, hogy az igazság nem elég – az embereknek néha több kell”

 203. Nem olvastam végig a 200 akárhány hozzászólást, ha valaki már írt hozzám hasonlót, elnézést.Megpróbálom röviden, de így is hosszú lesz.SOK SPOILER!!!Csak a legfontosabbak.

  Kezdeném azzal hogy szeretem Nolan filmjeit, távol álljon tőlem a fikázás, DE:
  Negatívum:
  -Bane karaktere a film előrehaladtával folyamatosan hanyatlott.Én végig azt hittem hogy ő egy forradalmár, de mindenki azt hajtogatta hogy zsoldos.A végén pedig kiderült hogy egy senki.A fizettség amit kapott nem érdekelte, így nem nevezhető zsoldosnak.Forradalmárként megbüntette a gazdagokat, visszaadta a várost a népnek(pár hétre, hónapra? nem emlékszem).És itt jön az atombomba ami olyan szinten tette nálam tönkre a filmet…Miért pusztítja el a várost ha igazságot akar szolgáltatni a népnek?Vagy miért akar igazságot szolgáltatni a népnek ha elpusztítja a várost?Önmagával és mindenki mással együtt!!!Gonoszok?Megérdemelték?Akkor mi volt az értelme a film ez előtti részének?Ha ez volt a lényeg hogy befejezzék az örökséget, megtehették volna mindenféle bazári vásár és trükkök nélkül.Ellopni a bombát és azonnal felrobbantani.Időzítő??Detonátor???Vicc.Azt már nem is említem ahogy eltűnt a filmből.Banenek számomra nem volt motivációja, nem volt célja, csak mindenféle álérvekkel teletömött önellentmondásos főgonosza volt a történetnek.(Maga a karakter és a színész tetszett)
  -Túl sok szál volt a történetben ami nem lett kibontva kellőképpen, én ezeket negatívumként éltem meg.
  -Batman és Bane harcjelenetei borzalmasak voltak
  Pozitívum:
  -A zene csodálatos volt
  -Nálam Michael Caine jelenetei messze vitték a filmet(de az összes főbb szereplő nagyon jól alakított)
  -A látványvilág,effektek,technika stb.
  -Batman első motoros feltűnését külön kiemelném

  Nolan filmjei általában logikailag nagyon jól fel vannak építve és jó a történetvezetés,illetve mélysége van a karaktereinek.De itt annyira ellentmondásos a történet, és néhány karakter annyira felületes hogy számomra ez abszolút csalódás.

  Ha röviden össze akarnám foglalni akkor érezhetően kerekedik a végén a történet de számomra inkább tojás lett semmint egy szabályos kör.Jó volt a film, de Nolani mércével sajnos nem.

 204. Anzelmus, aha, oké, szép okfejtés.
  SPOILER
  akkor miért mutatta meg Blake-nek a barlangot meg a cuccokat?

 205. Anzelmus: SPOILER

  az elméleted ott hibádzik, hogy Bruce nyugodtan élhet a világ másik végén, mert elvált Batmantől – és még át is adta a stafétát – plusz senki sem tudja, hogy ő volt az. Valaki kiszúrja Waynet Firenzében? Na és, egy gazdag kihasználta a kavarodást és el akart vonulni a világtól, ezt már megtette korábban is ám. Viszont Batman, a szimbólum, örök, így indifferens, hoyg az előző életre keltőjével mi van utána. Egybeforrtak, megtette amit kellett, és kvázi meggyógyult abból, ami életre hívta benne, visszaszerezte a félelmet, az élethez ragaszkodást. A denevérek pedig már az utódot repdesték körbe a barlangban. Ez amúgy tipikusan olyan jelenet, ami igazolja akár Alfredet is. Ha a bomba után csak a kávézás mutatták volna, akkor még megérteném ezt a huzavonát.

  Sőt, az, hogy jön az új Batman (meg van javítva a jelző is – de akár az autopilot megszerelése is, felesleges jelenet, ha nem igazi utána Wayne és Selina) már “szembeköpné” a szobrot. Viszont maga a cselekedete nem volt hazugság, míg Harveynél kénytelenek voltak másítani a tettein, Batman magára vállalta a rosszakat. Szintén olyasmi, ami miatt lényegtelen mi

 206. ja és Gabe, kösz a 30 pontodat :D ilyen nagyot kurta rég röhögtem :D
  főleg a ‘csak úgy feltűntek ezek a dolgok’ lezáráson

 207. Chocho

  SPOILER

  A vagyonát nem áldozta fel, mivel kisemmizték. Persze a barátnőjével összerabolhattak annyit, hogy szépen éldegéljenek Firenzében, de hát ez nem éppen hozzá méltó lenne. Én értem a ti álláspontjaitokat, de ahogy olvasom, mindenki elveszik abban a túlzott realitásban amit Nolan adott a filmnek, és elfelejtjük, hogy egy Batman filmről van szó, aki egy képregénybeli hős.
  + ha eddig ilyen nehéz volt feladnia a másik énjét, nem hiszem, hogy most így menne. A filmben szép, csak hát na..
  “lehetnek más módszerei is nem kell minden áron a Batman / Robin kánonhoz ragaszkodni.” Ezt is megértem, értelmes gondolat is, csak az a baj, hogy egy Batman filmet néztünk. Lehet belőle egy új John McClane is nem azt mondom, csak érted.

  Gabe

  SPOILER

  “Bárki lehet Batman.” Ez egy szép gondolat, mindaddig amíg nincs baj újra. Tényleg bárki lehetett Batman, mert ő egy hős aki megmentette a várost, mindenki hálás neki. De a gyakorlatban nem ilyen egyszerű, hogy bárki lehet Batman, lásd TDK eleje, mert az nem biztos, hogy jól sül el. Értem én az elmélkedést, szép is, de ha belegondolunk nem ilyen egyszerű. Jah igen, azt hozzátéve, hogy Brucenak ilyen kiképzéssel sem volt könnyű dolga. Egy amatőr nem biztos, hogy így teljesítene.

  Értelek titeket, csak nekem ez így nem tetszik.

 208. Az egész egy kérdésen dől el:
  Abban megállapodhatunk, hogy ezzel a stábbal (rendezővel, színészekkel) folytatás nem lesz? Tehát kerek egész a történet. Max, majd rebootolják más koncepcióval, megközelítéssel.

  Miben áll a hős természete? Annyiban, hogy tökéletesen aláveti magát annak a fensőbb jónak, amit képvisel. Bizonyos értelemben teljesen mindegy, hogy jó vagy rossz. Joker is hős, csak épp antihős, a rossz oldalon áll, kikezdhetetlen, akárcsak Talia vagy Kétarc. Ők mind abszolút módon korrumpálódtak. Batman hasonló archetípust alkot a jó oldalon. Amikor összecsapnak, valamelyikőjük elbukik. Persze a rossz, mindig. (Joker, mint Harlekin, a bohóc a kivétel, azaz ő nem halhat meg, mivel az ősnemezisként mindig jelen kell lennie, csatákat veszíthet. A többi villain pedig hozzá képest “csak” ihletett antagonisták gyülekezete, úgy aránylanak Jokerhez, ahogy Robin Batmanhez) Esik úgy, hogy a csata a végletekig kitolódik, mindent elönt a sötétség és a győzelem eléréséhez a jónak kevés egy bunyóban győznie, fel kell emelkednie. Igen, istenülnie kell – a legendává válással persze nem nyeri meg a háborút (fogadjuk el most itt, hogy az lehetetlen) így szükség lesz újabb hősökre, megváltókra. Az új protagonista szárba szökken, hogy elődjéhez felnőve az elődje legendáját elfelejtett emberiségnek ismét példát mutasson. Ez a ciklikusság hivatott a balanszot fenntartani és kezelni a dekadenciát. Az emberiség a bűnben él és mindig kellenek fáklyavivők. A bűn természete: a jó nemcsak a rosszat szimbolizáló gonosz karakterekkel harcol, hanem szimultán az emberiség dekadenciájával is. Mint, ahogy itteni vitánkban is látszik, mindig van másféle látásmód, néha ez brutálisabban fejeződik ki, jó esetben a tisztelet nyelvén. (örülök is ennek) Nekünk embereknek a bűn mindennapos, egy penetráns dolog. Drog. Hagyományaink legendáink segítenek tartani az irányt. (egy ideig) Az, aki végül nemesül – felemelkedik – a jó rabjává válik. A totális, tökéletes, abszolút jóvá. Az ehhez vezető út, akárcsak a bűné addiktív. Ha elkövetsz valami morálisan megkérdőjelezhető dolgot – mindenki aki ezt olvassa tett már ilyet – akkor az veled marad. A súlyától mérhetően igenis beépül a személyiségedbe. Ha nem így lenne akkor baj lenne, ugyanis akkor irány a virtigli szociopatizmus, pszichopatizmus. Az őrület, a Jokeri téboly akkor következik be, mikor az ember nem tud tanulni vétkéből, tkp. elfelejti azt. Elfelejti a hagyományt, a múltját, az eredetét. Joker is össze-vissza beszél sebhelyéről például. A bűntudatot életben kell tartani. Amikor valaki elkezd inni és úgy dönt, hogy akaratával megálljt parancsol akkor az első, hogy kimondja mit követett el. Teljesen, soha nem fog meggyógyulni, épp azért, mert ébren tartja bűntudatát, hogy ne essen vissza. Az egyetlen, amit tehet, hogy megtanulja kezelni, kontroll alatt tartani. Aki egyszer alkoholista lett az az is marad élete végéig, absztinensen kell élnie, de soha el nem felejti, felejtheti, hogy mit tett magával, különben neki vége. Az írás számára megjelent a falon.
  Bruce Wayne soha sem teszi le az álarcot. John Blake Robin szintén soha sem fog megszabadulni a saját eredeti maszkjától. (melynek az eszménye ugyan az elődjétől ered, de formájában másnak kell lennie hisz Blake más személyiség, más komplexusokkal, nem lehet “új batman” )
  Két dolgot tehetnek:
  1 – halogatják, próbálnak kitérni sorsuk elől, egy időre szögre akasztják a köpenyt, fegyelemmel, önmegtartóztatással, aszkézissel vezérelve megállnak. (valójában csak a szárnyukat próbálgatják – persze elbukhatnak csendben, csak ez esetben persze nem hősök) A ciklikusan visszatérő dekadencia és törvényszerű hanyatlás azonban ismét presszió alá fogja helyezni őket és kénytelenek lesznek elvégezni azt, amit csak ők végezhetnek el, senki más. Ha egyszerre vannak jelen, közös realitásban léteznek, egy a világuk, akkor ezt együtt teszik természetesen. Batman és Robin.
  Tehát visszatérve: kizártuk a folytatást ebben az alkotói konstellációban? Ez a történet valóban le lett kerekítve, vagy Nolan átver minket és már írja a folytatást, hogy megrendezhesse Bale-el meg JGL-el?

  Ja, a másik dolog a: FELMELKEDÉS.

  /Bocs, hosszú volt./

 209. Amugy en mar a TDK-nal is csodalkoztam a sok osszeeskuveselmeleten, miszerint Dent tulelte, pedig ott is jelen volt kerek perec a megoldas..

 210. harveydent25

  “mindenki elveszik abban a túlzott realitásban amit Nolan adott a filmnek, és elfelejtjük, hogy egy Batman filmről van szó, aki egy képregénybeli hős”

  Neked sikerült összefoglalnod 2 mondatban a hosszú ömlengésemet. :)

 211. Nos, enyém lesz a népharag.

  Megnéztem.

  Mielőtt kinyilvánítom a véleményem, elöljáróban annyit, hogy Batman az egyik kedvenc hősöm. (Rozsi a másik, de ez lényegtelen most.)

  Nos az első két rész jó volt. Az első über nyitány volt. Azt gondoltam, hogy igen, ez az a stílus, amivel feltámadt Batman. A második is tuti volt. Joker különösen ott volt Ledger személyében. Nem is gondoltam volna, hogy az után akarnak még egy filmet. Egyszerűen Joker és Batman összecsapása az, ami a denevért denevérré teszi. Nem tudom más hogy van vele, de mindig is a vigyorit tekintettem a denevér másik felének, örökös főgonoszának.

  No, ezek után a véleményem a 3. részről:

  SPOILERVESZÉLY

  A film kritikán aluli.
  Nulla.
  A történet az első órában egyszerűen siralmasan lassú, vontatott. A második felében pedig a lemaradást sietősen be akarták pótolni, ezért rohamtempóban történik minden.

  A BAT hiphop kerül elő. Semmi extra felvezetés neki.

  Batman és Bane párharca bár gigászinak tűnik az elmondók szerint, szerintem elég gyatrára sikeredett.
  Miután eltörik a gerince, (és ráadásul a gerinctörött embert csak úgy húzgálják egészen a kút-ig, no ez közröhej) Wayne cirka 3 hónap alatt überkemény gyerek lesz, akinek a frissen összeforrott gerince (bár a filmben csak egy csigolya elmozdulást szövegel a pacák, de hát jól tudjuk, hogy nem az történt) bírja a BAT hirtelen fordulásait, az “irgalmatlan” bunyót.
  Jut eszembe bunyó. Egy laza kis tömegverekedés, amiben egyik oldalon eléggé fegyvertelen rendőrök szaladnak egy állig felgépfegyverezett tömeg felé. Besza.

  A 2. B&B összecsapás. Hát mit ne mondjak, láttam már szánalmasabbat is. Keressük meg egymást a tömegben, aztán lazán öklözzünk már egy jót.

  A Sensei lánya hirtelen ripszropsz feltűnik. Uggyanmááá, hagyjál lógva. Ráadásul Bane szerelme. Meg a túrót. Mi ez, a Love Story modern változata?!

  1:50 alatt felcuccolja a bombát a BAT-re, cseveg kicsit Gordonnal, smárol kicsit Cicussal, majd végigcsattog a városon a golyszlival, hogy kivigye a várostól rohadt messze, és még életben is marad anélkül, hogy a finom kis késszúrásról tudomást sem vesz, no meg a bombáról. Bár éppen lehetett a robotpilóta, mert ugye azt a poént elsütik a végén. Csak tudnám, hogy a vágóképek alapján hol is szállhatott ki a gépből. Talán akkor, mikor repülés közben felpukkant egypár épületet. Esetleg. Úgy még a 6 km-es körzetet is meg lehet magyarázni.

  Apróságok is elvették a kedvem. Pl. mikor Bale és Freeman abban a raktárban keresgélnek, amit már régesrégen megszüntetett Wayne úrfi. Az kicsit sok volt.
  A tüzes Bat-jel a folyónál kicsit übergiccses volt.

  Az egyetlen valamirevaló momentum a Cicus volt, mikor a moci fegyverzetével megküldi Bane-t. És pont.

  Összecsapott fércmunka, amiből csak annyi jött le, hogy a BATMAN-ről Joker után le akartak húzni még egy bőrt. És esetleg hogy Más koncepciót gondoltak a Denevérember folytatására. Lehet, hogy Éjszárny jobb koncepció lesz?

  SPOILER VÉGE

  Ez van. Kell egy kemény kritika is.
  Szinte éreztem, hogy Joker után már nem fognak tudni semmit tenni. Titkon reméltem, hogy nem lesz igazam, de sajna, most sem jött be. “Apa, te megmondtad…”

 212. with:

  Spoiler

  Igen, valoban kar, hogy nem mutattak a kohot, ahol a Bat elkeszult..

  Jo neked, hogy tudod, hogy eltorte a gerincet, viszont ebben a filmben/vilagban “csak ” egy csigolya mozdult el.

  Amugy meg, ha mar a mozgatasrol beszelsz, a Knightfallban, ahol tenylegesen kette lett roppantva, meg harcolt is olyan allapotban, de persze az csak kepregeny. :D

 213. SPOILER

  100%-ig egyetértek with-el, sőt! A film kritikán aluli, Nolan előző filmjei is többnyire a zenéiknek köszönhették a fura és izgalmas légkört, mert mindnek hasonló. A rendezés gyatra, a történet unalmas és giccses, az akciójelenetek viccnek is rosszak. Tele van logikai bukfenccel a film. A főgonoszok motivációja egyszerűen értelmetlen, szar.

  Kicsi lány elmondja, hogy utálja az apuka Razalghult, amiért elbánt a hőn szeretett (ja hány éves?) Bane-nel, erre következő mondat, hogy a szeretett apja tervét fejezi be. Wtf? Bane, meg minden embere meg ott várja, hogy robbanjon a város a fejükre? Mivan? Minek? Miafasz? Nagy szociopata gyilkos, akiből a végén hős szerelmes lesz?

  Az a rengeteg utolsó fél órába hányt kliséhegy meg már csak megkoronázza az egészet.

  Ebben az évben a számomra legélvezetesebb film a Detachment volt, ami kb egy amerikai művészfilmnek fogható fel. Na ez mindent elmond az idei beharangozott “nagyágyú” blockbusterekről.

 214. ma meg kellett néznem másodszor is – én hülye elmentem a bemutató napján megnézni – mert barátnőm is látni akarta.
  hát, nagyon kínosan feszengtem egész film alatt és nagyon nagyon vártam a film végét. ami első nézetre egy egész nézhető popcorn-mozi volt, másodszorra már csak egy rossz paródia volt. a végén már nagyon kinlódtam…

  SPOILER!!!!!444négy

  amikor blake egy iskolabuszon akarja evakuálni gotham 12 millió lakosát, még csak halkan röhögtem, de mikor elküld 3 srácot, hogy ugorjanak oda pár házhoz és kopogjanak be mindenhová mondják el az embereknek merre kell menekülni, és mindezt teszi egy felhőkarcolókkal tömbházakkal teli utcában/negyedben (elképzeltem ahogy 5-6 hét alatt bejárnak talán két épületet) már vinnyogtam a visszafojtott röhögéstől.

  SPOILER OFF

  az első nézésre adott pontszámot módosítom egy 5,5/10 -re

 215. Röviden: nekem se tetszett annyira a film. Tipikus Hollywoodi történet… sajnos. Hatásvadász jelenetek. A történet korcsosítása a látvány kedvéért. Ez nem jellemző Nolanre. Azért nagyon remélem, hogy nagyrészt a rövidebbre vágásnak köszönhető, hogy ilyen lyukas és átgondolatlan a történet. Talán majd írok egy hosszabb véleményt is, de sok újat biztos nem tudok mondani a 200 hozzászólás után.

  Amúgy úgy vettem észre, sokan nem tanulták meg a Lecsóból a “bárki” és a “mindenki” közti különbséget. Természetesen nem lehet mindenki Batman, de az, aki méltó rá, hogy viselje a maszkot, bárhonnan jöhet.

  (Ui: a film után, mikor újra megnéztem a legelső előzetest, már sokkal jobban tetszett. ” …ha egy eszmének szenteli az életét, akkor valami egészen mássá válik: legenda lesz… hős!” csak most esett le, hogy ez a harmadik részben Bane-re illik. Róla szólt ez az előzetes. És így tényleg üt.)

 216. nyílméregbéka, ne viccelj már. oké nem tetszik, de legalább értelmes érvet hoznál fel a történet ellen
  SPOILER
  a buszon csak az árvaházi gyerekek utaztak, a többi ember ott volt mögöttük autóval, gyalog a hídon, ha nézted volna. és bdáz meg, kétszer is ‘láttad’
  a lakóknak szólásról meg annyit, hogy kertesházas területen inkább összefoshatták volna magukat. kaputelefon? kb. 10perc végigcsengetni és elmondani mindenkinek kaputelefonon keresztül egy tömbben, hogy meneküljenek

 217. SPOILER

  A legviccesebb ebben az egész filmben, hogy a végén, rendben túléli, rendben ott a program, kitöröl mindent! De emberek, még hogy egy ekkora nagyágyút nem ismernének fel sehol se a világon! Áhhh! Persze, s nem akarok kötözködni, de pont egyidőben hal meg mindkettő felettébb gyanús! S persze Bane, Thalia tudta, Selena tudta ki a Batman, de senki más nem tudta??? Katonák közül se, mert ugye nem haltak meg a végén! S igen lehetne kötözködni ezek csak megjegyzések! Ha más nem mondaná el a véleményét akkor nem haladna a világ! Biztosan a világ másik pontján valaki ugyanúgy érvel Nolan felé! Legalább legközelebb megtanulja, hogy ne kövesse el ezeket a hibákat!

  Ui.: haverom, aki kívűlről fújja a képregényeket, (de persze megjegyezném nem lehet teljesen ugyanúgy felépíteni az egész trilógiát) két résznél röhögött sírva majdnem:
  A végső csata: jó zsaru, rossz morcos lázadó, egymásnak ugranak, lázadóknak géppigyú, rendőröknek kb, ahogy kivehető volt gumibot :-), hogy mi??? S lő a támadás, lőnek a morci lázadók, lehet látni felűlről nézve ahogy a lövedéknek álcázott petárdák durrannak a betonon, mert persze nem arról van szó, hogy mindenki a lépcsőn áll, s jó akkor elfogadható, hogy lefelé lő, s senkit nem találnak el géppigyúval, de egyenesen nem tudnak lőni?? Kb itt vége is lehetett volna az egésznek, mivel mindenkit le lehetett volna darálni, de valahogy mégiscsak olyan rendőrök haltak meg, akik kb 200 kilósak voltak, el tudták nagy nehezen találni egy golyóval.
  Sajnos a másik nagy felhörrenése, amikor szegény nem furgon lezuhant, mekkorát röhögött, hogy a csaj elől, nincs bekötve látszik majdnem szétgyűrődik az egész eleje, csaj még lélegzik ok elfogadva, de hogy Gordon pappa hátul a nagy furgon térben van s semmi bajjal kiszáll, na neeee! Szegény öreg barátomnak itt borult el az agya!
  De Bane-t, ahogy elintézik a gáz volt, nem volt méltó hozzá, s igen Becci boy lazán rohangált miután kb 10 cm hosszú kést döfödt az oldalbordájába a csaj, amitől, ha kb 5 orvost megkérdezünk tuttó, hogy meghalt volna!

  Sajnálom a filmet!

  S igen, miért nem lehetne kritizálni a filmet! Pont ez a lényege, ha a rendezőt nem tájékoztatják ezekról a nem is tudom minek nevezhető félrelépésekről, akkor nem fog fejlődni tovább, s más filmjeiben is hibázik! S sokan írták, hogy igen a másik, és az első rész sokkalta jobban összeszedettebb volt! Olyan érzése van az embernek, mintha Nolan valaki sűrgette volna, s nem nézte át mégegyszer az egészet! Lehet csak pár apró egy-két másodperces jelenettel be lehetett volna tömni ezeket a lyukakat!

  S az, hogy azt mondja egy-két ember, hogy ne fikázd, s nem a hibát keresd benne! Nem értem azok az emberek hogyan néznek filmet a moziban! Ezek olyan jelenetek, amit az emberi agy fel tud dolgozni, s kibukkan neki, s beugrik, hogy kopp ez így nem jó! Ha csak nem drogos vagy, s azt sem tudod hol vagy, akkor megértem, hogy nem törődsz semmivel csak bambulsz, s hagyod, hogy elvigyen a film varázsa! A mai világban ez nem így működik, s nem vagyunk kicsi lüke gyerekek, akiket be lehet etetni ilyen dolgokkal, mivel úgyse vesszük észre!! Ezt kell felfogni!
  S ezért jó, s mindegy milyen stílusú filmről van szó, hogy egy aprócska tényezőnek mindig bele kell férnie, s ez a hitelesség! El lehet rugaszkodni tőle, de néha nem árt, hogy mennyire engedi a kötelet az ember!

 218. Imtal:

  Spoiler

  8eve visszahuzodott es nem keszult rola kep, visszaterese utanis csak szakallas+botos oregemberneklatszodott+csak amerikaba szokas sztarolni a helyo gazdagokat.

  A rendoroknel is volt fegyver, hisz teljes menetfelszerelesben mentek le a csatornaba.

  Amugy meg annak, aki azt talalja furcsanak, hogy 5honapnyi fogsag utan mennek verekedni a rendorok, az gondoljon bele:5honapig nincs semmidolgod, be vagy zarva, kaja van, forr benned a bosszuvagy,csak egy dolgod csinalsz–> egesz nap edzel es felkeszited magad arra a napra, amikor vegre kiszabadulsz es vegre bosszut allhatsz (mint az oldboyban).

 219. Imtal
  Te szórakoztál már valaha filmen? Mert ezen a logikán elindulva, a világ összes filmjében találok faszságot.

 220. Kedves Zirowe!

  SPOILER

  Csak, hogy már kötözködjön az ember! Azt ugye Te sem gondolod komolyan, hogy 8 év után se ismer fel senki, senki nem emlékszik az arcodra stb, stb, stb. S pl.: Te voltál, vagy, maradtál volna, ha nem így írják meg a forgatókönyvet a világ egyik, de gondolom az első 20-ba, vagy 50-be befért multi milliárdos. Megjegyzem a képregény szerint!! Ez fontos kitétel! Még a filmben is mekkora sajtó visszhangja volt annak, hogy elvesztette mindenét, s egyből felismerte a leglúzerebb kinézetű fotós 8 év után! (Ide jelezném, hogy azért nem hinném, hogy csak helyi gazdag sztár lenne,, mivel sokmindent adott már a világnak, fejlesztések stb, stb) Velencében kb. ugyanúgy nézett ki, mint az előző két részben! Ha belegondolsz ez bizony nagy bullshit! Nem mondom, hogy rossz elképzelés lett volna, de másképp is ki lehetett talán találni! Kivágják a jelenetet a sírnál, s pl. inkább a visszahúzódó zárkózott életet választja, úgy, hogy új személyazonosságot kreál magának a programmal, s talán még egy minimális szakáll növesztés, ami a MackaMuncinak megfelelően sexi lett volna.

  S azt is értem, hogy persze volt náluk fegyver, de könyörgöm nézd majd vissza, s látszik, hogy elől a legtöbbje bottal támad! S röhejesen majdnem mindenki mellélő, alig lőnek le valakit! Nagyon sok zsoldos katona volt ott! Egy tárral leszedték volna az első sort! Csak gondold már át! Ennyire vakok ne legyünk! Ez nem egy New York bandái, ahol üsd vágd! Gordon,s vele együtt a többiek jól felépítették a támadást, de ilyenre gondolni, hogy gyerünk arccal nekik!! Khmm
  S sajnos több jelenetben se múgy tűnt, hogy annyira sok ételt kaptak volna, s gyúrnak volna folyamatosan, sőt semmi ilyen nem volt! Az emberek megtörve látszottak, s a hidegről ne is beszéljünk, hiszen tél volt! Ez apróság, de akkor vágták volna ki, azokat a pár másodperces jeleneteket!

  Kedves Csakapuffin!

  Te miért jársz moziba, talán nem azért, mivel az is egy szórakozás, élvezkedés a szabadidődban!
  Nem arról van szó, hogy rossz film volt, hanem, hogy az ember ilyen “bántóan nagy hibákat” észre vesz, jó max egy kisgyerek, ha megnézi nem érdekli, mivel el van ragadtatva! Szóval az ilyen dolgok azért mégiscsak idegesítően hatnak, főleg úgy, hogy nem egy neve senki csinálta a filmet! Mondom, talán mégegyszer átnézték volna, s lehet egy-két dolgot újraforgattak volna esetleg! Ennyi csak!

  Kedves Azelmus!

  Igen elvitt a varázsa, mivel imádom a képregényeket, s így talán Batman az egyik kedvenc! Meg is fogott, de ez olyan volt, mintha ebédelnél, s anyukád azt mondaná, hogy fiam edd meg ez rántott csirke, de Te meg azt mondod, biztosan nem az, mivel amikor belevágsz látod, hogy másmilyen a színe! Így végeredményképp kedves édesanyád azt hiszi, hogy marhára hülye vagy,s be lehet etetni!

 221. Összegezve nekem is csalódás volt a film. IMDB pontszám durván irreális.

  SPOILER!!

  Azt kell mondjam, hogy ez bizony egy eléggé összecsapott munka lett, tipikus amerikai befejezéssel.
  Bane egy nagy 0 volt, fizikailag szépen kidolgozták, de istenem, ő elvégre egy nagy stratéga is kellene, hogy legyen! Na ebből kb. semmit nem láthattunk. A motivációi homályosak, arról nem is beszélve, mikor Nolan kinyíratta Bane-t egy szempillantás alatt, na ott volt az egyik olyan pillanat, amikor azt mondogattam magamban, hogy akkor itt -1 pont, levonás. Az maga volt a vicc.
  Amúgy honnan tudta Bane, hogy hol van Wayne fegyverraktára? Semmi utalást nem találtam rá, véletlen szerencsével pont alá sikerült fúrnia…
  A másik ami nagyon zavart, hogy Wayne pénz, minden nélkül hagyva az Isten háta mögött, hirtelen csodálatra méltó módon előkerül Gothamben – amit mellesleg teljesen elszigeteltek, semmi ki-be járkálás nincs a szigetre – Wayne mégis hipp-hopp ott terem, ráadásul pont a bomba robbanása előtt egy nappal. Én azért tökre kíváncsi lettem, volna, hogy jutott be, legalább utalás szintjén.
  A film utolsó részében egyértelműen lehetett érezni, hogy na itt van mindjárt a film vége, gyorsan varrjunk el minden szálat, nyissz-nyassz és így szépen össze is csapták az egészet.
  Megnézném én azt a rendőrt, hogy mekkora kedve lenne harcba menni több hónapnyi csatornapatkányság után – ha volt kajájuk, ha nem. Azok átlagemberek voltak, nem hősök, akik kiállnak egy ekkora megpróbáltatást. Én azt vártam, hogy csomóan leteszik a fegyvert és haza akarnának menni a családjukhoz, vagy esetleg belső zavargások törtek volna ki, páran átálltak volna inkább a másik oldalra, de ehelyett mindenki becsületesen elindult az állig felfegyverkezett, jobb morálú ellenség felé.
  Az atombombánál én azt hittem Wayne meghalt. Szerintem ez lett volna a jó lezárása a sztorinak. Wayne meghal, Batman tovább él és pont.
  Erre tök feleslegesen bevágják ahogy Alfred leül kávézni és meglátja Wayne úrfit a Macskanővel. Na ezt itt jópáran kifogásolták, hogy tök felesleges volt megmutatni. 1000% elég lett volna annyi, hogy Alfred felnéz, ott egy kis mosoly kanyarodik az arcára, és VÉGE. E helyett belerakták az idióta amcsi happy endet. És még sokmindent írhatnék, ami kifejezetten zavart, most hirtelen ezek jutottak az eszembe.

  Azért valamennyire élveztem a filmet, csak ezek miatt nagy csalódás volt az előző részekhez képest.
  Az akciójelenetek látványosak voltak, Robin karakter véglis bejött, a Bat is szépen megvolt csinálva.
  Nekem ez így kb. 7 pontot ért.

 222. SPOILER

  Nukleáris meg fúziós? Most akkor melyik? Ha fúziós akkor, abban atomok egyesülnek nagyobb atommá, és nincs benne semmi rádióaktivitás. Összevissza keverik a témát.
  Jó, ez nem természettudományos film, de ez (is) fájóan rossz ebben a filmben. A többit meg előttem már leírták.
  Sajnos nagyon gyenge film.

 223. Sajnálatos, hogy vannak olyanok, akik elvakultan csak előre néznek, s a nyilvánvaló, és feltűnő részleteket (amik szomorúan mutatnak a vásznon) nem veszik észre!
  Gondolom mindenki jobb zárást gondolt volna! Viszont a vélemények eltérnek egymástól! Ennyi! Csapó!!

 224. Imtal

  SPOILER

  “A legviccesebb ebben az egész filmben, hogy a végén, rendben túléli, rendben ott a program, kitöröl mindent! De emberek, még hogy egy ekkora nagyágyút nem ismernének fel sehol se a világon! Áhhh!”

  Nem ismerik fel, mert meghalt.

  Nem kell elvakultan csak előre (inkább lefelé) nézni.

  Meg milyen egyáltalán szöveg már ez?? —> Elvakultan előre nézni. <---- először azt hittem, hogy a rántott csirkés szöveged a "csúcs".

 225. SPOILER
  TakeshiKovacs
  tudom hogy wikipediaról nem idézünk, de:
  “Nincs nagy mennyiségű sugárzó hulladék, így összehasonlíthatatlanul környezetbarátabb, mint a hagyományos urán alapú atomerőmű.”
  a fúziósról írják
  a filmben sem radioaktivitásról beszélnek, hanem csak sugárzásról

  a Talia és Bane motivációja, meg a miért nem lövik halomra a rendőröket és Talia halála dolgokat még el is fogadom, hogy nem tetszettek, nekem se annyira, de a film többi része, a hangulat simán elvitte ezeket is a hátán

 226. Remelem aki Bane hangjat dicseri a filmben, an nem szinkronosban latta. Magyarul nezni Borzaszto. Egy kivetelevel az osszes szinkronhang jo. Es az Bane. Moziban feliratosan neztem es hat abszolut megerte. Az ilyen filmeket eredeti nyelven erdemes nezni, ugy ad igazi elmenyt a szineszek alakitasa.

  Am nyitott a vege egy esetleges 4. reszhez, de Nolan azt mondta h tobbet nem rendez Batman filmet.

 227. Kedves Anzelmus!

  SPOILER

  Ez azért most tényleg gyerekes! Azért mert valaki meghal, már teljesen el is felejtik! Ilyet kérlek ne írj! Ha egy híres ember meghal a világban rá már fél évre pl. mindenki elfelejti, hogy nézett ki stb! Na nee!!

  Az a baj, hogy mindenkiben az él egy trilógiában, hogy az első rész bezsebel mindent nem csodálkozás, hogy ilyet létre lehet hozni, vagy másképp előadni! Jön a második rész általában itt szokott bukni a dolog! Nehéz olyan filmekkel példálózni, ahol jobb volt a második rész! S az utolsó rész, pedig valahogy mindig csak visszatér talán az első rész minőségéhez! Nincs olyan hatással az emberre, sok mindent akarnak bele rakni! S sajnos ilyenkor jön elő az, hogy mindent pakoljunk bele keverjük meg, s úgyis mindenki meg akarja nézni, s a pénz meg dőlni fog! Csapó

 228. Én tegnap néztem meg, heten voltunk a teremben, szóval teljes volt az élmény se nyafogás, röhögés, se mobil. Szóval minden adva volt ahhoz, hogy élvezhessem…
  … és élveztem is.
  Vannak hibái igen, sok apró kis hülyeség, de ez kell ahhoz, hogy szórakoztasson. Ezt különösen annak a tükrében érzem igaznak, hogy direkt a film elé időzítve megnéztem a Beginst és a The Dark Knightot… azt kell, hogy mondjam, a zárás nem emelkedik feléjük, de nem is marad el a felvezető két darabtól.
  SPOILER
  A prológus nem ütött akkorát, mint anno a bohócok bankrablása, azonban élvezetes, látványos volt, nem kell ahhoz 3D, hogy az ember eltátsa a száját egy-egy akció láttán. A következő egy óra lassú építkezés volt, ám egyszerűen jól esett nézni, megtudni mi is történt az elmúlt nyolc évben Gothamben. Aztán ahogy indul be a film, kikapcsoltam és néztem, amit Nolan elém tár.
  Meg kell emlkéznem az első Batman-Bane fightról, ami parádés lett. Semmi zene, csak a halotti csend, az ütések hangja, a nyögések, a csontok reccsenése. A film egyértelmű csúcs pontja, Alfred beszéde mellett… az a jelenet karistolt.
  Nem is tudok mit mondani, a lényeges pozitívumokat elmondtátok, a (néha szőrszálhasogató)negatívumokra kitértetek… talán a szereplők, főleg az újak. Mindenki remek volt. Blake/Robin kiváló karakter, a Bruce-szal való közös jelenetek élmény számba mentek, Anne Hathaway nagyon hiteles Macskanő lett.
  Most szót ejtenék két számomra bántó dologról: az egyik, hogy az IMDB névlistáján elspoilereztem magamnak Talia valódi kilétét, így nem ütött akkorát a pálfordulása. Ez az én hibám.
  A másik fájó pont, hogy idén már harmadszor látom a “főszereplő eljátsza saját-halálát” csavart (House és Sherlock is ezzel zárta az idei etapjukat ugye).
  Mindent összevetve tetszett a film (valahol a Kezdődik és a Sötét Lovag ügyes fúziójának tartom), az egész trilógiával egyetemben. A legnagyobbak között a helye, már csak azért is, mert bebizonyítja: nagy számok törvénye ide vagy oda, nem csak a sorozatokban találkozahtunk komplex történetekkel és egyedi karakterekkel.

 229. Ingorion!

  SPOILER. F*SZ VAGYOK DE A JÖVŐBEN JELÖLÖM

  Végül is, Te leírtad, amire Én is gondoltam, csak nem jutott eszembe! :-D Az első két rész összekeverése, s lett belőle a harmadik rész! Nekem pl. a Macskanő tetszett a legjobban, egy jó női színésznő választás! Baromi szép, tudott lenni vicces, szomorú, agresszív, bántó, fájdalmat okozó! Tetszettek a gyors hangulat váltásai! S nem maradt ugyanazon sablonos szerepkörben! Én lehet a végén, amit már valaki írt, csak annyit vágtam volna be, hogy Alfred csak mosolyog! Így izgalmasabb lett volna! Sajnos a Robin rész se fogott meg, de el tudom képzelni, hogy mivel sokat hoz a konyhára stúdiónak megcsinálják a Robint is csak nem ilyen néven fog futni!

 230. Imtal

  SPOILER

  Mivel nagyon leragadtunk ennél a felismerik-e témánál, azért abba nem árt belegondolni, hogy ez hogy működne a való életben. Mert szerintem hiába láttuk már Bill Gatest a TV-ben, ha halálhírét keltenék és fél évre rá látnánk egy tök ugyanolyan csókát a helyi kávézóban, a legtöbbünk elámulna, nyomna egy poént a hasonlóságról és ennyi.
  Azt hiszem ezen a fórumon írta valaki, hogy ha nem került volna bele ez a rész, hanem Alfred csak biccent, akkor meg azon rugóznátok, hogy pfejj Nolan koppintotta az eredetet.

  A rendőr-attak valóban fura, de épp annyira szimbólikus is (talán egy Nolan-filmben ezért szokatlan).

  Amúgy már a TDK-ban is bebizonyosodott a kompos jelenettel, hogy nem erőssége a készítőknek a társadalmi reakciók hihető bemutatása.

  De ahogy ott is lenyomták a pozitívumok a film gyengeségeit, szerintem itt is pozitív az összkép.

 231. Kedves Gr-13!

  SPOILER, JELÖLÖM, ESKÜ, HISZEN A FILM VÉGÉRŐL BESZÉLEK

  Igazad van bizonyos értelemben! Csak ez a tipikus esete annak, hogy utána azt mondják az emberek, hogy mi lett volna ha stb, s hozzá hasonló! De azért nem biztos, hogy koppintás lett volna, inkább kicsit nem is tudom, egyben vicces, fura, s úgy kelsz fel a székből, hogy tuti Wayne volt az! De abból a szempontból viszont lehet, hogy erős löket volt, ahogy odatálalták szegény Alfrednak, azt hitte hallott, s lám mégis él! Lehet, hogy így kapta vissza azt, ahogy ő meg elmondta Bruce-nak, nem őt választotta a TDK-ban a girl, hanem Dentet!?
  Talán jobb lett volna úgy, hogy van a program, s segítségével eltünnek a föld színéről, de Alfred, és Fox tudnak mindent, s lesz aki majd segíti Robin Hood-ot! Így frappánsabban elő lehetett volna készíteni egy önálló Robin of Gotham filmet! De ez csak egyéni vélemény!

 232. Nemrég ertunk haza a mozibol. Szamomra 10/10, tokeletes lezaras lett. Az egesz trilogiara szinten 10/10.

  INNENTOL SPOILERVESZELY!!!!

  Az elejen valoban voltak kotelezo korok, de ez ha mas nem studionyomasra mindig kell a folytatasokban, hogy legalabb nagyjabol belojek a dolgokat az uj nezoknek. De Nolan igazabol ezt is egesz jol megoldotta, mert mar kozben is halad a cselekmeny, bonyolodnak a szalak mas utakon.

  Nagyon jok voltak az ellenfelek, foleg Bane jeghideg brutalitasa a szekbe passziroz, kegyetlensege letagloz, es ezzel szemben a konnyek a vegen… nagyszeru! Es ahogy egyre inkabb a kaosz fele sodrodik a varos ugy lesz egyre felelmetesebb a jelenlete. A hatalomatvetel pedig konkretan beszaratos, szo szerint felelemmel toltott el, ahogy kitort az anarchia.

  Tetszettek a “cameok”, es kulonoskeppen a befejezes, hogy “tiszta lappal” ujrakezdik az eletuket. Batman az onfelaldozasaval legendava valik, es ugyanolyan peldakep lehet a varos szamara mint amilyet Harveybol csinaltak. De persze kellett a kotelezo happy end, de Nolan meg ezt is ugy tudta megcsinalni, hogy jolesett, elszorult a torkom. Persze ehhez Alfred is kellett, Caine nagyszeruen adta at az erzelmeket. Blake pedig igazolja azt, amit eddig is hangoztattak, hogy nem az ember a fontos, hanem az eszme, amit igy Robinkent tovabbvihet.

  A masik ami kimondottan tetszett, hogy mar megint milyen jol lettek atultetve a kepregenyes dolgok a realitas talajara. Bane idezojelben itt is “megoli” Batmant, pontosan ugyanugy, mint a kepregenyben, meg a jellegzetes gerincroppanto mozdulat is ott volt, csak ebben a verzioban nem engedheto meg hogy valoban meghaljon es feltamadjon. De egyertelmu volt a lazar verem parhuzam, ahol Rha’s Al Ghul segitsegevel “ujjaszuletik” hosunk. A film egy-ket fordulata ugyan varhato volt ha valaki tisztaban van vele kicsoda Miranda Tate, foleg amikor Bane foglyul ejtette mar szamitottam ra, hogy o lesz a hunyo de nem tudtam, hogy Nolan meglepi-e a Thalia dolgot, hiszen vegig Bane volt a kozeppontban pl. egeszen a vegeig le sem esett mennyire hasonlit Tate-re a kolyok. Mondjuk a rab, aki vedte viszont testalkatilag, mozgasaban hajazott Bane-re, egy pillanatig gyanus is volt, de aztan nem foglalkoztam vele, porogtek az esemenyek.

  Nade mindent egybevetve nagyszeru filmelmeny volt. Minden szinesz a legjobbjat nyujtotta, az akciok nagyszeruek voltak, ahogy ez Nolantol elvarhato, tortenet ugyszinten.

 233. hát olyan 3/10 a film nagyon gyenge, a börtönkútas rész az zseniális az felhúzza nálam 5/10-re.

 234. nem tudom mit kell ennyit nyekeregni ezen. Simán hozta az előző részek színvonalát. nem volt sem jobb, sem rosszabb tőlük. mindegyiknek megvan a maga erénye és gyengesége. ez egy film volt gyerekek, a jobbik a fajtából. számomra remek szórakozás, ennyit vártam tőle.

  szórakoztató végig olvasni a több mint 250 kommentet, hogy kiből milyen érzéseket váltott ki a több mint 2,5 óra.
  akik nagyon lehúzták, azok nézzék végig még egyszer nyugodtan, minden féle elvárás nélkül. Amikor majd csendesül a hype már nem akartok majd “megmondóemberek” lenni…

 235. Elolvastam/majdnem/az összes kommentet..hm…megosztja a népet…ez jó…mert mindenki véleménye számit szerintem..személy szerint én szeretem ezt a filmet..nagyon is…egy denevérszőrszálnyival lett csak gyengébb mint az előző film..vannak benne hibák,logikai bukfencek..de ki bánja…ha szereti…én személy szerint /a Nolan féle Batmant imádom/..pár éve amikor az akkori barátnőmmel néztem meg a Watchmen-t..mondtam neki..”ok,jó film…de akkor is a Batman a KIRÁLY…uff..szólottam!:)

 236. Csak most néztem meg. Nekem összességében tetszett. Persze volt pár gagyi jelenet, meg pár dramaturgiailag megkérdőjelezhető esemény, de végülis ez egy film.

  SPOILER
  Ennyire gagyi pillanatot, mint amikor Miranda Tate meghal régen nem láttam. Mint a paródiákban: most meghalok, leesik a fejem, eee. Katasztrófa :)
  Meg persze előtte elárulja az ördögi tervet, hogy átprogramozta a rendszert. Ez amugy is kiderült volna pár mp-el később.

  Nem volt megalapozott számomra, hogy Bane meg Tate miért akartak meghalni a városban. Az, hogy fel akarják robbantani, az mondjuk okés.

  Ez a trilógia lezárása, aztán mégis olyan szálakat vezettek fel, mint pl. Robin, meg a Macskanő, meg hasonlók. Esetleg lesz Robin spinoff?

  Az, hogy Bruce Wayne él nem tudom mért probléma, a nyilvánosság előtt semmi köze Batmanhoz, 1-2 ember tudja csak a titkot.

  Ez a rész egy kicsivel gyengébbre sikerült, de lehetne még folytatni, kár hogy vége.

 237. nem volt tökéletes, de ettől még nagyon élveztem végig
  a no man’s land képregényeket a film előtt daráltam le és jó volt látni mennyi utalás volt rájuk annak ellenére h a történetet azért teljesen átdolgozta nolan

 238. beleolvastam a kommentekbe és vazz mit néztetek, cseh 2-őt?
  olyasmiken vitáztok meg köttök bele amik teljesen egyértelműek a filmben. meg ha a képregényes kánontól eltérnek az alapból csk rossz lehet? áh whatever

 239. Én azért többet vártam Bat vs. Bane 2. menettől, ez nálam elég gyenge lett! Ti h vagytok vele?
  Amúgy a képregényt(TDK(R) magyarul meg van valahol??

 240. SPOILER

  Nekem is csak akkor tűnt fel mikor másodjára néztem meg a filmet, de Batman nem halt meg, Alfred nem halucinál.
  Lucius megkérdezi a film végén, hogy mit tehetett volna, hogy megjavítsa a gép autopilotját és mondják neki, hogy már megjavította Bruce Wayne azelőtt 6 hónappal.
  Amúgy a film nagyon bejött és Tom Hardy előtt le a kalappal. Nem veszett el a maszk mögött.

 241. Én is most néztem meg csak.
  Attól függetlenül h volt benne pár furcsa rész nekem teljesen rendben volt. Néha csak úgy vártam, hogy nyomják a hangerőt a zenének. Hátborzongató jelenetek voltak benne.

  Spoiler!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Egyébként ti nem éreztétek úgy hogy a börtönös, kiszabadítós jelenet után, mintha elfogyott volna Bane karaktere és utána csak a csaj story-ánál jött vissza. Nekem van egy tippem, hogy Nolan Jokert akarta betenni azon a részen és ő át is vitte volna ezt az anarchiás részt. Nélküle viszont kicsit súlytalan volt.
  Ettől függetlenül én szerettem ezt a filmet. Páran mondták, hogy az eleje el volt csúsztatva, kicsit sokáig húzták. Én annyira bírom ezeket a karaktereket, hogy ha ilyen lett volna végig a film, azt is elégedetten végignézem.
  Pont a végén lévő robbanások nem kellettek volna bele, olyan volt, mintha a producer kérésére beletettek volna még több lángot ide-oda.

  Összességében hiányozni fog!

  Kivlov

 242. Amúgy nagyon egyszerű, ha már fikázni szeretnénk a filmet.

  Spoiler

  A film elején még Bane keménykedik, hogy ha leveszik a maszkját, akkor az fájni fog, de nem neki, hanem annak, aki leveszi.
  A film végén látszik rajta, hogy egy aprócska sérülés a maszkján máris hatalmas fájdalommal és koncentráció csökkenéssel jár, ami majdnem a teljes vereségével záródott.

  Akkor a nagy kérdés: ha nincs lyuk a maszkján és a maszk nélkül kb meghal, hogy szokott eszik?:D:D:D

 243. Ezzel az baj hogy most már nincs mit várni :((

  Amúgy a film nagyon jó és a három rész egyenként egy hatalmas összképet alkot, minden idők legnagyobb trilógiája, szerintem.

 244. Csucsigenytelen film volt. Majdnem hozta a Michael Bay transformersz szinvonalat. A sok logikatlansaghoz amit mar tobben is irtak meg azt tegyem hozza hogy a fold alatti bortonbe biztos minden nap hoztak a feherje potlokat, meg a sok csirket meg tojást hogy a foglyok olyan bazi izmossa tornazhassak magukat mint Bale meg a ficko aki a kotelet nyujtogatta. Haha.

  Amugymeg semmi realizmus ami a fegyvereket illeti. Semmi ver, vagy lathato lott seb mint a 90-es evekben, vagy verekedesnel bammeg olyan nehez lett volna rendesen megcsinalni hogy pl. a batmennek dolt volna az orabol a ver, a banenek meg 3 helyen felszakadt volna az arca stb stb??. Hihetetlen hogy mar ezt is kihagyjak az ilyen kaliberu filmekbol…

 245. Nem értem az olyan embereket, akik az ilyen filmekben ennyire keresik a realizmust….át kell adni magad a fikciónak, élvezni és kikapcsolni!

  A film isteni, természetesen van egy két szál, ami nem feltétlenül klappol, de ennek ellenére is király!

 246. jól kiveséztétek… :)

  nálam sok kis apró dolog miatt nem hozta az ‘elvárt’ szintet, részemről hiányzott olyan valami ami az előző részekben megvoltak, pedig nem volt baj a színészekkel, nem volt baj a zenével, inkább tényleg néhol a klisés beszólások, meg a többi. talán egy fordulat még el kellett volna vagy pontosan én sem tudom, de valami hiányzott a filmből

  úgyhogy csak annyit írnék, hogyha nálam 8,5 pont a BB és 9 pont a TDK, akkor így elsőre a TDKR-nak kerek 8-as jár

  SPOILER

  valaki írta h tetszett a film vége, főleg mikor meghallotta a robin nevet, nekem is bejött (a zene is jó volt), de nyilván nem lehetett dick grayson a neve mert mi abban a poén ha tudod pontosan előre mi lesz a sorsa, ráadásul nem robinként vagy nightwingként folytatja hanem batmanként, de ilyenen filózni h esetleg lesz e batman begins előzmény vagy újabb batman kiképzés, pföá, röhej

 247. na, megnéztük.

  kár volt. ez egy közepesnél is gyengébb film, parodisztikusan hülye jelenetekkel.

  nem tudom, hogy hozta össze Nolan az első kettőt, vagy mivel ütötte magát a harmadik közben, de ebben a fimben minden hiba megvan, ami csak elképzelhető. unalmas, érdektelen, nincs érezhető motiváció, zavaros, feleslegesen-kegyetlenül-irtózatosan hosszú, gagyin pátoszos, USA zászlós, kamu mondanivalós, gyakran logikátlan semmi.

  az utolsó 10 perc legalább jó, a robbanástól. de ezt nem fogom többet megnézni, inkább minél hamarabb szeretném elfelejteni.

 248. Azért az érdekes, hogy TDK postnál összejött vagy 600 komment, addig itt jó, ha a fele meglesz egyszer.

 249. Nálam ez a film hatalmas 10/10. Ha tehetném több pontot is adnék rá. Már alig várom, hogy kijöjjön a trilógia dvd-n, már raknám fel a polcra :)

 250. Nekem ez egyáltalán nem tetszett, a TDK remek volt, de ez nem csak ahhoz képest volt gyenge. A willing suspension of disbelief-em nagyon hamar elvesztettem (magyarul azt hiszem nincs rá ilyen jó kifejezés, mondjuk azt, hogy nem tudtam magam beleélni, mert mindig valami hülyeségen fennakadtam). A cselekmény szerintem vacak, a főgonosznak nincs értelmes motivációja, a tervei kuszák; Wayne drámája nem igazán érdekelt.
  A TDK-nál megvolt az a könnyebbsége az íróknak, hogy Jokernél oké, hogy ha nincs igazi célja a pusztításon kívül, ha a tervei feleslegesen kockázatosak, ha egérutat ad Batmannek, mert ő a Joker.
  SPOILER
  SPOILER
  De úgy tűnik, mint ha először kitalálták volna, hogy legyen Batman-Bane verekedés, legyen megszállt város, legyen nagy fordulat, legyen Wayne válságban meg, hogy Anne Hathaway hajoljon rá a batcyclere aztán írtak hozzá egy történetet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.