Merida, a bátor (Brave)

A Pixar feladta az egyediséget teljesen? A Disney megette őket végleg? És basszus, ezek most már teljesen jogos kérdések, mivel a Brave a lenyűgőzö animációt kivéve egy Disney mese. Még tipikus betétdalai is vannak, bár azért nem a szereplőkből fakadnak ki hirtelen.

kép a Brave-ből, a hercegnő nyilaz

A Merida amúgy nem szar film, vagy rosszabb, egyszerűen csak a Cars 2-féle pénzgyűjtés után, eredeti ötletből forgatva, nem ezt várja az ember a Pixartól. Ha feminista lennék simán be tudnám támadni a stúdiót, hogy az első női főszereplőjük tipikussága fájdalmas. Pedig érdekes lenne a fő lány-anya kapcsolat, miután tanmesésen felrúgják “csak férfivel lehet teljes egy nő” tradíciót. Valahogy hiányzott az a plusz, amivel a Pixar ilyesmi témát fel szokott ruházni.

Ha érdekesebb lenne a film, akkor akár el is lehetne merülni a fordulat szimbolikusságában – van benne fordulat, amit a trailerek nem árultak el, mondjuk nem véletlenül –, főleg, ha nem úgy lenne kibontva, mint egy Disney mese. Tudom, ezt már említettem párszor, de tényleg fájt tőlük. Úgy tűnik, hogy hiába rúgták fel a daliás herceg körül bonyolódó meseklisét, pedig egy hercegnőnél az adta volna magát, nem jó irányba mentek helyette. Vagyis nem jól.

Merida apjával kardozik

A forgatókönyv bénaságait kivéve a film hatalmas eyecandy. Ebben nincs hiba, és vitatkozni is felesleges lenne rajta. Viszont ez már nem elég, hiszen a többiek is szépen-lassan felzárkóztak hozzájuk.

Őszintén szólva én mindet elhiszek arról, hogy a 9 meg mittomén hány éves gyerekek mennyire élvezték a filmet, de a Pixar nem csak egy volt a kicsiknek gyártók közül, hanem mertek többek lenni. És ez anyagilag is működött, hiszen a Némó sem csak az animáció miatt keresett olyan sok talicskányi pénzt. A karaktereik gyönyörűen fejlődtek, emberien mentek át dolgokon, akkor is ha nem emberek voltak, nem pedig így, nem ilyen tipikus tündérmesésen.

Ez bizony lehetett volna jobb, képesek jobbra.

23 hozzászólás a “Merida, a bátor (Brave)” bejegyzéshez

 1. Szerintem zseniális volt. Végre egy mese, ahol a főhős önmagában találja meg a boldogságot. Képi világ, hangulat, mind nagyon jók voltak. Nem egyszer felröhögtem a poénokon, és a vége is jó volt. Nem volt benne felesleges pillanat vagy jelenet, zenék is nagyon ott voltak.
  Így kell világot teremteni.
  9/10, csak azért nem 10, mert lehetett volna benne több mesebeli dolog, persze az lehet, túlságosan elterelte volna a figyelmet a lényeges dolgokról.

 2. hogy tipikusak? hogy mindegyik ugyanolyan? hogy 80 percből 30-at énekelnek?

  dezső87: nem bukta, nagy siker.

 3. Abszolút nem értek egyet. Mint eredeti Pixar, az Up és a Ratatouille nekem pl. nem tetszett, a folytatások közül pedig a TS3 és a Cars 2 még annyira sem. Utoljára a Wall-E volt elfogadható minőségű számomra. Ezt vártam mint a messiást a skótsága miatt és a női főszereplő miatt, és nem csalódtam kicsit sem. Nekem megy a Némó és a Szörnyek mellé a legjobb Pixarok társaságába.

 4. Az Up és a Toy Story 3 után minden előzetes vagy kritikák ismerete nélkül ültem be rá bátran a moziba, mondván hogy rosz nem lehet. Ekkorát rég csalódtam moziban. Egy igazi gyerekmese volt, családoknak kisgyerekkel ideális lehet viszont aki a szokásos pixar pillanatokra vagyik az csalódni fog. Szörnyű volt a film, a ‘csavar’-on kínomban röhögtem mert máson nem lehetett. A poénok a szokásos mesés csitt-csatt fejbekólintósok. Sajnos nem sok újdonságot lehet ezekbe beleszőni a tom és jerry óta. Nem gondoltam volna, hogy ezt mondom de a film előtti “La Luna” jobb volt mérföldekkel mint a nagyfilm.

 5. No, megkukkantottam, mert vártam már.
  Bocs, kicsit hosszú leszek.

  A film hozta azt, amit elvártam.

  INNENTŐL SPOILERVESZÉLY!

  A poénok bár a szokásosak voltak, de mégis volt bennük valami újdonságérzet, talán a skót vonal miatt. Egy kis faragatlanság, egy kis bumfordiság, de megfelelő mértékben adagolva.
  Leírtátok, hogy Disney alapokon gurul a film és hogy ez mennyire érződik. Bizony ebben én is egyet kell értsek.
  A karakterek nálam átjöttek, szerethetők voltak. Kedvencem a király volt. No meg a medveölős sztori és amikor leült az asszonytárssal, hogy hogyan is köllene megbeszélni a dolgokat a lányukkal, no az nagyon penge volt.
  A boszi sem volt rossz karakter, főleg az “üzenetrögzítős üst”. No ott masszívan röhögtem.
  Merida egy igazi tipikus mai gyerkőc kedvence hercegnő lehetne, ha nem úgy alakulna a sztori, ahogy. Mindenesetre az íjász jeleneteket tökéletesen hozták Pixar-ék, le a kalappal előttük.

  A filmmel kapcsolatban egyetlenegy negatívumot tudok felhozni, viszont ez volt az, ami lehúzta 9/10-ről az eredmény nálam 5/10-re.
  Ez pedig maga a sztori. Bár klisésen indul, de ez egy disney cuccnál megszokható, sőt elvárandó. viszont amit ki lehetett volna hozni belőle a skót mondavilággal, legendákkal és hasonlókkal (druidák, TirNaNog, egyebek) az elmaradt, helyette egy dolgot kaptunk csak.
  Egy skótföldön játszódó Mackótestvért.

  Nagyon sajnálom a filmet, mert tényleg mérföldkő lehetett volna.

  A grafika nagyon tuti, bár vannak sötét részek, amik ki tudnak akasztani egy gyerkőcfilmnél. Gúvad a szem itt is vagy fél órán keresztül legalább, amikor zajlanak az események.
  A zene és a hangulat sem rossz, bár volt azért egy két olyan pillanat, mikor elkalandoztam.

  SPOILERVESZÉLY VÉGE.

  Mindent összevetve egy hatalmas lehetőséget hagyott ki a Pixar.
  Arra visszatérve, hogy gyerkőcfilm, mi a véleményem. Nos, a lányom, aki 6 éves, bizony nem fogom elvinni, mert egy két-sok olyan jelenet, pillanat van, ahol bizony összepisilné magát és sok estén keresztül kellene átbattyognom a szobájába az ijesztő álmok miatt. Szóval egyenlőre marad Barbie. Pedig a lányom imádja az íjászatot és a lovaglást.

 6. Én is azokhoz tartozok akik csalódtak a mesében, számomra az volt a gond, hogy teljesen hiányzott bármiféle eredeti ötlet a meséből. Értem ez alatt, hogy a történet egy teljesen átlagos Disney történetsablon, de nem vették a fáradtságot, hogy megtöltsék elég élettel, valamint kreatív ötlettel. Aki látott már legalább 3 gyerekeknek szóló mesét, annak nem tud semmi újat mutatni, pedig ez eddig nem volt jellemző a Disney és Pixar mesékre. Sajnos a moziban ahol néztem csak 3Dben adták a filmet, ugyan látványosnak látványos az egész, de nagyon sötét a mese színvilága, így a 3D rész nem igazán jött át.

  Végezetül még annyi, hogy alighanem nem a legjobb mérce, de nálam akkor hatásos egy animációs mese, ha a végére 1-2-szer megkönnyezem, mindegy hogy azért mert szomorú / vidám. Ráadásul ehhez hozzájön, hogy nem kell túl sok minden nálam ennek kiváltásához. Ehhez képest az utóbbi években a Merida, a bátor volt az egyetlen mese (bár nem láttam a Cars legújabb részét, meg még pár jelentéktelenebb mesét) ami még csak közel sem került a kívánt hatás eléréséhez:). Végül ha értékelnem kellene, nálam 6/10 lenne a végeredmény, még csak azt sem nagyon tudták elérni, hogy megszeressem a karaktereket, ez alól talán csak a medve és a boszorkány a kivétel. Szomorú leszek, ha ezentúl ez lesz az új Pixar színvonal, a régebbi meséik felnőttek számára is élvezhetőek voltak, de a Meridát csak gyerekeknek ajánlanám.

 7. Northop: Nyilván nem ez lesz a Pixar legsikeresebb filmje, de közel sem bukta.

  Már most lazán visszahozta a költségeit. Kb. 185 millióból készült és jelenleg már 340 milliónál jár.

 8. Bukta biztos nem lesz.
  Mármint pénzben, ugye.
  Asszem a Pixar nagy korszakának vége. Biztos vagyok benne hogy ezután is minden évben előrukkolnak majd egy anyagilag sikeres filmmel, de semmi több. A nagy rendezőik új kihívások után néztek (Bird), vagy kiégtek, megöregedtek és beültek egy kényelmes fotelbe valami impozáns íróasztal mögé ( Lasseter).

 9. Mikor beültünk a párommal megnézni a filmet, reménykedtünk, hogy ez egy jó mese lesz. Mindketten imádjuk őket, még így közel a 30-hoz is. Igazából kicsit csalódás volt, annak ellenére, hogy csak a mozis előzeteseket láttuk. Valójában nem egy rossz film a Brave, de nem is annyira jó. Bár inkább azt mondanám hogy átlagos, és hiányzik belőle az a bizonyos Pixaros plusz, ami miatt a felnőtteknek is érdemes lenne megnézni… de így sajnos legfeljebb a gyerkőcöknek lesz izgalmas. Sajnos az amúgy sem kimagasló élményt tovább rombolta pár tizenéves leányzó, akik azt hitték piacon vannak, és végig dumálták, telefonálták, csörögték az egész filmet. Persze a film végére kiviharzottak a moziból, mielőtt még a nép haragja lesújtott volna rájuk. Utolsó gondolatként megjegyezném, hogy a 3d itt is, mint sok más esetben, teljesen indokolatlan volt.
  Remélem a Pixar összekapja magát, és a következő meséjük valóban egyedi, és szórakoztató lesz.

 10. mati: szerintem van még remény, hogy a Pixar nagy öregjei villantanak az elkövetkező évekbe.

 11. Én sem egészen értem hogy lehetne egy Disney meséket negatív példaként hozni, most ne a gagyi Disney csatornára gondoljunk, vagy a videóra jött folytatásokra, de a filmtörténet legszebb, és legjobb rajzfilmjei mind Disney: Oroszlánykirály, Tarzan, Szépség és a szörnyeteg (amiről mi sem mond többet, minthogy korában a legjobb film kategóriában indulhatott az Oscarért), Pinokkió, Aladin, Hófehérke és a héttörpe, és még sorolhatnám napestig. Ezek lehet, hogy főleg gyerekeknek szólnak, de mind gyönyörűek, és én a mai napig 20 éves fejjel is bármikor leülök végignézem őket, és ugyanúgyelragadnak mint 10-15 évvel ezelött, hiányoznak is a mozikból, és a gyerekek neveléséből is a régi klasszikus mesék, ne értsetek félre imádom a Wall-E-t a Shreket és társait, de hiányoznak a régi a klasszikus Disney mesék.

 12. procsek: Ha figyelmen kívül hagyom, hogy az általad felsorolt három adaptáció is síkosító nélkül erőszakolja az eredeti történeteket, akkor sem alkottak nézhetőt, vagy emlékezeteset 1994 óta. Ellenben egyre pofátlanabbul rabolják ki a szülők pénztárcáját, akiknek úgy is el kell vinnie a síró csemetéjét a kölyköt egyébként minimum halmozottan fogyatékosnak tekintő förmedvényekre.

 13. SlyZero:
  1999: Tarzan (zseniális),
  2003: Mackótestvér (igaz a mozikban bukta volt de az első rész remek volt)
  1998: Mulan
  És ez csak az első három ami eszembe jut.

 14. Csak hogy összefoglaljuk a dolgot: az a bajotok, hogy a Disney (akik gyerekeknek gyártanak műsorokat) és a Pixar (akik célközönsége szintén a 18 éven aluliak lennének)gyártott egy filmet a gyerekeknek?

 15. Arról meg hogy mennyire erőszakolja meg a Disney a sztorikat, hát igen megváltoztatják, bár megnézném abból a gyerekből milyen felnőtt lenne aki a Disney mesék eredeti verzióját nézné meg: Notre Dame-i toronyőr (Párizsi Notre Dame a regény címe) Esmeraldát felakasztják Quasi modó pedig a hullája mellett sorvad el; Kis hableány: a végén a sellő megha; stb. Nem hiszem hogy ezek az ideális mesék a kisgyerekeknek. Ráadásul ezek a mesék a címen a főszereplőkön és a sztori nagyon nagyon vázlatos körvonalain kívül sosem akarták az eredetit visszaadni.

 16. Ordel: igen,185 millióból készült,de a költségek dupláját kell visszahoznia plusz még marketingköltség,és 185×2 már több mint 340 millió. Úgyhogy ez bukta,ráadásul a csúnya fajta.

 17. Ma néztük meg, cefetnagy csalódás volt, a Toy Story 3 még tetszett tőlük viszont a 2 verdák után vártam valamit hogy megrázzák magukat, amikor olvastam két éve a szinopszist akkor azt mondtam ez béna lesz, aztán ezt csak erősítette a rendező váltás, utána atrailerek meggyőztek, aztán ma a vásznon éktelen pofára esés következett, számomra is lezárult a Pixar korszak, még valahol mélyen titkon reménykedem, de már nincsenek számomra sem a toppon, szerettem a meséiket mert izgalmasak voltak, érdekesek, ötletesek és ami a legfontosabb, értelmesek. A szörny egyetem trailere csak a csalódottságomat erősíti, ha lesz Toy Story 4 akkor ott is erősen fenntartásokkal fogok mindent fogadni róla, és másról egyelőre nem tudok ami náluk készül, szóval én nem látok sok esélyt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.