Expendables 2

Az igazi akciófilm majdnem halott. A westernnel ellentétben „hivatalosan” ugyan nem temettük el, de az utóbbi tíz-tizenkét év termését nézve ez világosan látszik. A mostani zsánerfilmekben már a dráma (rosszabb esetben a romantika) dominál: a főszereplőknek – mert ők már nem hősök – először önmagukat kell legyőzni, ők már moralizálnak, fedezékből lőnek, műholdas nyomkövető lóg ki a seggükből is. Hát lófaszt. John McClane-nek eszébe jutott, hogy ő kevés Hans Gruber ellen? John Matrix kételkedett abban, hogy meg fogja menteni a lányát a cigánytrikós Freddie Mercury-imitátor Bennett kezei közül? John Spartan gondolt arra, hogy inkább visszamegy a jégbe, mert Simon Phoenix nem az ő problémája? Nem hiszem. Megacélozták a golyóikat, és odabasztak, ahogy kell, hiszen ez a dolguk. Ez a fajta nyers akaraterő, ez az elhivatottság hiányzik manapság az akciófilmekből, emiatt haldoklik a műfaj.

Expendables 2 jófiúk oldaláról

Szerencsére itt az Expendables 2., ahol még több az akció, még több az egysoros, és a film már a nyitójelenetnél felpörög az első rész sebességére, majd onnan szinte végig padlógázzal száguld. A szereplőkről itt már nem kell mondani semmit, mindenki bedobja a közösbe, amit kell (az új érkező Van Damme is remek). A kamerák szépen letámasztva, a vágó sem volt idegbeteg, és a rendező Simon West is jól végezte a dolgát. Szóval ha az első tetszett, valószínűleg a második is fog. Ha már az első sem tetszett, akkor ez sem neked készült. Fordulj meg és menj haza, többet ne is lássalak.

A film persze nem tökéletes, az igazi klasszikusoknál sem jobb, de olyan közel kerül hozzájuk, amennyire csak lehetséges. És a tökéletlenségében is sokkal jobb, szórakoztatóbb és őszintébb, mint a jelenlegi felhozatal. Éppen ezért nem vehető komolyan a legtöbb kritika, ami azt pedzegeti, hogy már nincs szükség ilyen filmekre. Nem számít ugyanis, hogy a szereplők átlagéletkora 87 év, vagy ha untad az egysorosokat. Az Expendables 2. fontos film, mert egy szebb kort idéz meg. És ha egyszer ezek a nagy öregek abbahagyják a filmezést, akkor tényleg meghal az akciófilm.

(A régi és új közti különbséget egyébként remekül szimbolizálja a filmben Liam Hemsworth karaktere. Míg a nagy öregek testközelből aprítanak, neki csak a mesterlövészpuska jut, mert másként esélye sem lenne.)

— A kritikát Joe-ker írta, a Not Just Popcorn teljhatalmú ura.

45 hozzászólás a “Expendables 2” bejegyzéshez

 1. Nálam 10/9. Mindenki a maxot hozta ki magából, a felállás tökéletes. Két meglepetés ember: Van damme /akció érában a legjobbféle főgonoszt hozza/ Lundgren, aki meg nagyon jó arc volt. Egyrészt kiváló karaktert kapott, és jól is játszotta. Kicsit a régi háborús filmekből D.Sutherland jutott róla eszembe így egyéniségben. Nyilván Stall és Staham a film gerince, a többiek halványabbak. SNegger halvány volt eléggé. Adkins Statham fight epic, akárcsak az utso.
  Tökéletes akciófilm is lehetett volna,ha az ellenséges katonák nem csak fegyvert fogó kuglibábuk” lettek volna, illetve ha a golyók nem akarnák az összes jópalit direkt véletlenül sem eltalálni. Showmankedés szempontjából tökéletesen szórakoztató. Akcióban lehetett volna még több is.

 2. Tegnap néztem moziban, és baromira tetszett nekem is! Totál olyan mint az első rész, még Chuck Norrisra is elégedetten bólintottam, mikor felbukkant a nagy vásznon. Egyszerűen EPIC volt az a jelenet! Van sajnos hibája is a filmnek bőven, de engem csak egy valami zavart igazán, kíváncsi lennék, más hogy van vele.. Szerintetek a végső fight jelenet Sly és Van Damme között nem volt túl sötét? Én konkrétan ezt a részt vártam a legjobban a filmben, de alig lehetett látni valamit belőlük, sokszor szinte csak a sziluettüket! Van Damme híres pörgőrugásánál sem lehetett kivenni őt magát, akár egy dublőr is lehetett volna. :(

 3. Szerintem nagyon jó volt. Abszolút egyetértek azzal, hogy ez egy igazi akció film. Semmi romantikus faszság vagy fölös túldrámázás. Odamennek és szétbasznak mindent úgy ahogy azt kell. Nálam ez jelenti az akciót. Mai akció filmnek titulált szemetekkel az a bazi nagy baj, hogy a 90 perc futamidő alatt van 30 perc dráma, 30 perc romantika és max 30 perc akció. Ezekre mondják azt, hogy akció film. Könyörgöm ha drámát vagy romantikust akarok nézni, akkor kerítek 1-1t 90 percben. Ez a film frankón visszahozta a régi időket és ez nagyon hiányzik manapság. A Willis-Swarci-Sly jelenetnél, mikor ment a slowmo és baszott nagy mordállyal lőttek a tömegbe, szabályosan megkönnyeztem.

  Terror: az ellenséges katonáknak pont az volt a célja, hogy kuglibábok legyenek :D
  Azaz ominózus jelenet, mikor Norris egymaga szétverte azt a kisebb sereget tankostul mindenestül. :D Kuglibábok, nem többek :D

  Ahogy az 1. rész ez is 10/10
  Jöhet a 3. rész, oda már egy Steven Seagal is elférne! :D
  Csak remélem addig a nagy öregek közül nem purcan ki senki…. :P

 4. Marv: Nem volt az sötét, csak túl rövid.

  A film király volt, de hát a klasszikus mindig bejön.:)
  Van Damme kiváló gonosz volt, Swarzi beszólásai meg mindent vittek.

 5. Legjobb akciófilm az elmúlt időszakban. Hányok már azoktól a genny filmektől, melyekben popsztárocskák is felbukkannak és keménykedni próbálnak, és azoktól a rendezőktől, akik azt hiszik magukról nagyon faszák, hogy teletűzdelik CGI-vel az egész filmet és szarnak mások véleményére, mint ahogy az értelmes forgatókönyvre is.

  Ha Sly és társai abbahagyják az ipart, egy korszak zárul majd le.

  Filmben tetszettek az egysorosok, és az is hogy a saját korukon gúnyolódtak.:)

  Egy hátrányt is mondok, hogy a CGI-n lehetett volna faragni pár helyen, kicsit nyersnek tűnt.

  Összességében 10/9.5 :O

 6. Már vártam a szakkörös kritikát…

  Iszonyúan imádtam a filmet, azt kaptam, amit vártam. Akkora aprítás ment, hogy öröm volt nézni és remekül mozgatták a karaktereket. Lány létemre egyáltalán nem hiányzott a romantikus katarzis, sem pedig a tökéletes sminkben és frizurával mászkáló akciócsajok jelenléte.

  Néhány poén összeollózottnak tűnik és (valószínűleg a fordítás miatt) elég sutára sikerült.
  Viszont külön tetszett, hogy ízlésemnek megfelelő zenéket raktak alá.
  Ami viszont annyira nem jött be, az az egyik díszlet (biztos tudjátok, melyikre gondolok)… olyan érzésem volt, hogy maradt valahonnan és kapóra jött, így csináltak rá egy jelenetet.

  De ezek az apró észrevételek mind eltörpülnek a tény mellett, hogy ők, így együtt felejthetetlen élmény.

  Talán csak akkor élveztem volna jobban, ha a lövöldözés közben le is veszik a pólójukat, ennek ellenére akciófilm kategóriában így is 10/10-re értékelem a filmet :)

 7. SPOILER

  9/10 nálam is a film, csak egyetlen próblémám volt, lehet elfogultság miatt, de miért kellett Jet Li-t ilyen hamar kiírni a filmből? Ez az ázsia akció hős vonalt teljesen kihagyták, az új csaj helyett nyugodtan maradhatott volna…

 8. Az elsőt is nagyon szerettem és az írás alapján ezzel sem lesz máshogy. Azok alapján amit olvastam már most csorog a nyálam :D Várjuk a 3-ik részt ^^

 9. A nyers akarető hiányzik a mai akciófilmekből- ez nagyon igaz, azt hiszem, ezért magaslik a mezőny fölé a Taken.

 10. Tegnap én is megnéztem eme remeket. Én nem pontozok, felesleges, ez jobb volt, mint az előző, az egysorosok, az akciók. Chuck Norris mindent vitt, a belépője azzal a zenével, a megmozdulásai, a beszólásai. Hm… 90 perc tömény szórakozás, nagyon rég nem szórakoztam ilyen jól filmen.

 11. Ne haragudj, de így bemondani egy kritikába, ha nem tetsziett húzzál el szerintem nem helyes.

  Az hogy mi az igazi akciófilm szerintem hossszan lehetne tagolni. Szerintem nem az mint az expendables, hogy állandóan jön 6 ember ellen 200 ember, ők folyamatosan lőnek de egy sem talál, míg a főszereplők beszélgetnek viccelkednek, előveszik a fegyvert egy helyben lőnek lőnek, és a 200as hadsereg meghal. Ha ez az igazi akciófilm fogalma, akkor őszintén én örülök a halálának, mivel számomra eszméletlen unalmas. Ezt példázza az arnnoldos utolsó akcióhős film is, ahol ezeket az elemeket parodizálják ki.

  (ha igazi akciófilmről kellene beszélni szerintem a Taken simán leveri ezt)

  Maga a film elfogadható volt. Bár a vége felé már untam a fent említett öldöklést, de sokkal jobban fel tudta tartani az érdeklődésemet az egész történet mint az első részben. De Chuckért érdemes megnézni moziban.
  10/7

 12. Már az első rész is szuper volt, de ez a második még a vártnál is jobban teljesített.

  (Chuck belépőjét megkönnyeztem… :))

 13. Tipikus, hogyha nem tetszett húzz el, ha pedig igen (pl. Joe-ker Aranypolgár írásánál) akkor pedig veled van a baj. Szerintem sem helyes ez a hozzáállás.

 14. végre egy tökös, tesztoszterontól és vértől csöpögő akciófilm! egy kövér 9/10

  Oldamur 2012. 09. 02. 13:03
  szpojleres mókus 2012. 09. 02. 11:51

  SZÖVEGÉRTÉS KÖNYÖRGÖM!
  ” Ha már az első sem tetszett, akkor ez sem neked készült. Fordulj meg és menj haza, többet ne is lássalak.”

 15. Én speciel sok jelenetnél csak röhögtem annyira tetszett.
  Azok a jó kis “beszólások” 1-1 mondat erejéig:D
  Norris mikor megjelent az is szerintem jól meg lett csinálva:D főleg amit mond:

  (SPOILER: …visszavonultam…és a teljesítménye: ellenséges katonák likvidálva, tank felrobbantva:D)
  SPOILER OFF

  Én nem is szívesen értékelek mert nálam a 10es skála inkább így épül fel: pocsék(kár volt időt pazarolni rá) – tűrhető(volt a filmben pár zavaró jelenet…) – azt a k*rva életbe:D(ha van benne esetlegesen hiba is az nem zavaró, illetve az egész film kárpótol azért a kis bakiért)

  Számomra az 1. és ez a rész is az “azt a k*rva életbe” tartozik.

 16. Nem a tartalmat kifogásoltam, hanem stílust. Ha azt írj Joe-ker: ”Ha már az első sem tetszett, akkor maradj távol tőle, mert ez nem a te filmed.” 1 szót sem írtam volna. Viszont menyél haza és többé ne is lássalak (a film erejéig vagy örökre?), ha nem tetszett az Expendablest. Kicsit erős.

  Ezt leszámítva tudok azonosulni a cikk lelkesedésével, mert én is szeretem ezeket régi akció motorosokat.:)
  És másodjára az első rész is jobban tetszett, de azt hiszem kihagyom 2.részt a moziba.

 17. Oldamur

  ” Ha már az első sem tetszett, akkor ez sem neked készült. Fordulj meg és menj haza, többet ne is lássalak.”

  ezzel gondolom azt akarja mondani, ha neked az első rész sem tetszett, akkor ez nem a te filmed, nem fog tetszeni, így ne is menj el rá. Nem azt írja, hogy ha negatív véleményed van róla, akkor húzz el.

 18. Számomra megvan az év második helyezettje filmek terén. Remekül szórakoztam, a régi filmek/idők jutottak eszembe. Akció, humor, irónia, sablonok… tökéletes. :D

 19. kritika tökéletesen megfogalmazza, hasonló kategória mint az előző, de jobb.
  JCVD remekül játszott, nagy nagy + pont.
  Jó, hogy maradt R, ment a hentelés ezerrel.
  Aki ezt a filmet komolyan veszi, azzal nagy gondok vannak, elég csak Chuck N. jeleneteire gondolni, full önirónia.

 20. Jövő héten talán megnézem. De az első rész nekem elég közepesre sikerült. Ugyanis szinte önmaga és a stílusának paródiájává vált néha. S nem úgy reklámozták épp.

  No egyébként ma a Bosszúállók már az 1,5 milliárdon túl is bosszút álltak. :D Bane hadserege meg túllépdelt a Sötét lovag 1 milliárdos össz. bevételén is a nemzetközi bevételekkel, ahogy tippeltem.

 21. A bevezető stílusából és az alatta lévő irományból már most tudom,hogy nagyon fogom szeretni ezt a filmet is!
  A cukifiú kritikusok meg bekaphatják Dolph f@szát.

  Akinek az old school akció nem tetszik,az egy buz|

 22. Nem értem, hogy miért kell fennakadni a szövegen.

  Ha nem tetszett az első, akkor minek néznéd meg a másodikat, illetve minek olvasnád ezt el?

  Ez olyan, mint amikor a TDKR topicban csomóan panaszkodtak, hogy rossz volt az első, rossz volt a második, és lám, a harmadik is az volt.
  Akkor meg minek mész el rá a premier hetén??!!

  Mindenesetre alig várom már, hogy lássam a filmet. :)

 23. Üdv!

  Az első film nagyon tetszett!!! (három felkiáltó jel) Azt mondtam, hogy ez igen, így kell ezt csinálni.

  A második rész csalódást keltő x@r volt, már bocs, nem akarok senkinek a lelkébe kaparni…, de a fénypont a filmben van Damme “nagy” monológja a harcnál. Na az beteg, betalált, a többi meg egy nagy nulla. Meg talán Statham csuhás verekedése, de ezek is várhatóak voltak, mert a trailerben láttuk…Nagyon sajnálom, de ez semmi. Akkor inkább swarzi féle Kommandó. Az is agyatlan, de legalább a maga módján vicces. Itt nekem ezaz egész nagyon komoly akart lenni, az egysorosok megjátszottak, gyengék voltak (lehet a magyar szinkron miatt, de sztem nem). SZóval ennyi. 5/10.

 24. Vicces, hogy Joe-kerrel szöges ellentétben szokott lenni a véleményem a filmekkel kapcsolatban, ami neki tetszik, az nekem nem, és fordítva. És ez alól épp az Expendables első része volt kivétel, és ennek nagyon-nagyon örültem, mert a régi, tökös klasszikusokat nagyon szeretem.
  Nagyon sok helyen láttam lehúzva a második részt, viszont az, hogy Joe-ker méltatja, számomra abszolút pozitívum, mert nem elég, hogy várom a filmet az első hírek óta, de így, hogy olvastam a kritikáját, nagyon szeretném, ha ebben a részben is egyet érthetnék vele.

  Szóval részemről tuti nézős lesz, csak a mikor kérdéses :)

 25. Számomra nagy csalódás volt a film.

  Míg az első egy kemény akciófilm a maga teljesen egészséges, aranykorra emlékeztető túlzásaival, addig ez inkább egy vígjáték. Jól lehet szórakozni a filmen, de jómagam nem ezt vártam. Az elsőben izgultam, és bármilyen fura is, átéreztem a drámát, nehézségeket. Ebben inkább nevetséges volt minden, egy pillanatig nem tudtam komolyan venni a filmet (kivéve talán JCVD feltűnésekor történtek).
  sajnálom, megnézem még 1X az elsőt.

 26. Még kijön a Last Stand, Bullet to the Head, meg a börtönös közös film, meg ebből a harmadik, és konkrétan létrehoznak egy új filmkategóriát valami posztakármilyen akciófilm-néven.

 27. Az első rész sokkal jobban tetszett. A két film olyan, mintha megnéznéd az “Utolsó akcióhős” c. opuszt. Az első fele a filmnek (ti. egyfajta stílusgyakorlat, teljesen hihető a saját univerzumában) az EX1, a második fele (az a rész amikor átlépnek a “való világba”) az EX2. Van humor, meg moralizálás, de valahogy egy sem talál célba, olyan erőltetett az egész. Lehet azt mondani, hogy a sztori nem számít, majd a karakterek elviszik a történetet. De itt annyi a szereplő, hogy egy sor önparódiánál senkinek nem jut több, szétesik az egész (kivétel talán JCVD – nem is tudom miért nem vállal több rosszfiú szerepet, tök jól áll neki. Talán több hollywood-i produkcióban is feltűnhetne, nem kellene Bulgáriában élnie, kvázi). Olyan mintha egy akcióparódia websorozat összeillesztett részeit néznénk. Öt percben nagyon ütős, de sorban végignézve már fárasztó.

  Az akciófilmek témaköréhez hozzászólva pedig tényleg a film utolsó mondata jellemzi a zsánert. Ma már édeskevés, hogy nagy muszklikkal valaki felkaroljon egy gépkarabélyt és tüzeljen másfél órán keresztül. Ez azért már a 80-as években is vicces volt, de pl. pont ezzel együtt zseniális film a Kommandó, mert egy pillanatra sem veszi komolyan magát (az EX2 sem, de helló, 2012 van).

  Az újkori akciófilmek közül pedig a Bourne-trilógia (ill. most már tetralógia) viszi a prímet a Takennel együtt. Ugyanezek a szótlan főhősök, egy, azaz egy db. motivációval, csak ők nyomoznak is, képzett ügynökök, mindenre képesek. Egyszerűen hihetőbb karakterek, emellett az EX2 figurái tényleg csak vicces karikatúrák egy múzeum falán.

 28. Teljesen elégedett vagyok a filmmel. Pont azt nyújtotta amire vártam : akciót és szórakozást. Jókat lehetett nevetni is (igaz ami igaz , eléggé erőltetett poénok voltak ,de így is tetszik).
  Részemről : 10/8

 29. Ezeken a sztárokon nőttem fel, de az első rész annyira minősíthetetlenül szar és ostoba volt, hogy ettől sem várok többet. Még véletlenül sem nézem meg moziban.
  Csak azért meg nem fogom hájpolni, mert a vhs korszak nagyjai tűnnek fel a filmben. Az ő idejük már régen lejárt.

 30. Nem hiszem, hogy lejárt az idejük. Inkább annak a sok köcsög ripacsnak járt le, akik feltűntek az elmúlt pár évben. Ezek még értettek az akcióhoz.

 31. Nos a végén mégis Westendben néztük meg. És imádtam. A haverom is imádta a filmet.
  és a rajtunk kívül lévő 40-50 ember is.
  Akinek nem tetszik az húzzon vissza a barátok közt matinéra. Mert ez a akciófilm. 100% tisztaságú.
  Chuck Norris mindent vitt.
  Bruce Arnold oda-vissza beszólások állatiak :D
  Stallone hihetetlenül erős karakter egyedül is király; de Stathammel együtt ütős páros.

 32. Azért nem ők az egyedüliek, szerintem az utóbbi Liam Neeson féle akciófilmek is tökéletesen megfelelőek a célra, ahogy azt páran előttem is mondták, a Taken és az unknown is mind ízléses, gyors tempójú számomra tökéletes akciófilm amelyek vetekszenek a nagyokéval, persze Liam is nagy, ha nem óriás.

 33. Hatalmas film volt :) Aki nem ezeken a sztárokon nőtt fel, az ne is értékelje a filmet, nem neki készült. Agyatlan lövöldözés, óriási egysorosok, mindemellett épp eléggé komolytalan ahhoz, hogy az ember egy percig se akadjon fenn a logikai bukfenceken. Ilyennek kellett lennie. Nagyon remélem, hogy lesz még folytatása.

  Amúgy az pl csak nekem tűnt fel, hogy Van Damme egy belga gépkarabéllyal rohangált, vagy hogy Gunnar azért kémia diplomás, mert Lundgren is az? :)) Hihetetlen jó kis kikacsintásokkal volt tele az egész film és ezek után az embert már az sem érdekli, ha agyatlan baromkodás az egész, csak vigyorog az akcióorgián. Kellenek az ilyen filmek is, ha másoknak nem, hát a hozzám hasonlóknak, akik Stallone és Schwarzi filmjein nőttek fel.

 34. 10/10 – Hatalmas filmelmeny, letettem a hajamat ugy porgott vegig. Akciok tokeletesek, mindenki odatette magat maximalisan es a poenok is nagyon utottek, foleg az onironia, itt-ott hangosan rohogott az egesz nezoter. Jobban tetszett as elsonel, es ez mindent el is mond :) Dehat csak tizes a skala, ugyhogy mindketto 10/10, de ennel vastagabb ceruzaval irva :)

 35. Számomra kellemes meglepetés. Nehéz jó színvonalú folytatásokat összerakni, de ez az utóbbi évek egyik legszórakoztatóbb filmje. Másfél óra felhőtlen szórakozás. Tuti BD-n is a gyűjteményembe kerül. :-)

 36. Old School múvi, másfél óra szórakozás és visszaidézi a 80-as éveket. Nekem bejött. A legjobbak a Chuck Norris-os jelenetek voltak.

  Következő részben jöhetne Jackie Chan is (Li-vel lehetne pár látványos, pergős jelenetük), én még őt hiányolom a felhozatalból, meg persze Steven Seagal-t! A mostanában száműzött, sokat mellőzött Gibson-t is bedobhatnák…

 37. Jó volt a film! Végre nem unatkoztam a film alatt, mert nem hagytak. Igaz, hogy kiszámítható volt a film minden jelenete, de én nem meglepődni akarok a moziban, hanem szórakozni. Végre 90 perc alatt végig jól éreztem magam a moziszékben. Ez rég történt meg velem.

 38. Az elején kicsit nehezemre esett kikapcsolni az agyam, de utána már jó volt :D
  Önmagában nem hiszem, hogy megállná a helyét, de így, hogy egy visszatekintés az akciófilmek fénykorára ezekkel az emberekkel…tényleg jó.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.