A diktátor (The Dictator)

Mondhatnám, hogy “úristen, de rég röhögtem ennyit”, de azért volt egy Ted pár hete. A diktátor más, de szénné röhögtem magam ezen is.

A diktátor és Megan Fox

A film fő baja amúgy, hogy van története. Valójában dobott volna rajta, ha még véletlenszerűbb az egész, szkeccs komédia. Akkor nem is kellett volna a kötelező körökre vinni az utolsó 20 percében, bár még ott is marad röhögni való.

Amúgy ha tényleg érdekel a történet: a Föld utolsó nagy diktátora kénytelen beszédet tartani az ENSZ-ben, New Yorkban. Természetesen az életére törők kihasználják az alkalmat, és letaszítják őt a trónról, egy bábot téve a helyére. Ki más tenné ezt, ha nem Ben Kingsley, a nagy összeesküvő? Természetesen a diktátor ezt nem hagyhatja, így egy régi barátja segítségével megpróbálja visszaszerezni az őt megillető helyet, miközben valami öko maximális tolerancia mindörökké boltban dolgozik. Mindezt akkora politikai inkorrektség halmazában, hogy leborulsz a székről és a könnyed potyog. Lehet ez csak nálam volt tünet a trailerben is szóba hozott, de szerencsére nem teljesen előtt helikopteres jelenet alatt.

– You are a very nice man!
– What the fuck did you just call me?

Ha megpróbálok kicsit komolyabban tekinteni rá, akkor filmként nem működik a Dictator. A történet borzasztóan gagyi, a végén a demokráciáról moralizálás unalmas, pedig előtte a médiát milyen zseniálisan osztják ki, és hát addig is akad jó pár kellemetlen poén, elég csak szóba hozni az utcára szarást vagy a kéztörlővel kirohanást… de minden rossz húzás helyére volt vagy 5 jó.

A diktátor és haverrja

És ha ez nem lett volna elég, akkor még a behozott buddy karakter, a volt rakétatudós csávó (Jason Mantzoukas), hát baszki, az összes jelenet amiben ő és Sacha Baron Cohen feltűnt közösen az kb. színtiszta arany. A film legjobb pillanatai magasan.

– Indulge me. For one second, pretend that I’m an idiot.

– Okay. I’m there.

Tudom, hogy vígjátékokban néha furcsa az ízlésem, itt sokkal több az eltérés hozzátok képest, de ez a fajta politikai inkorrektség eszméletlenül bejött. Cohen legújabb agymenése a sok gyengesége ellenére is rohadt jó. Lehet, hogy a Boratot nem üti, de a Brúnót elfelejthetjük.

Kim Jong-il emlékére.

19 hozzászólás a “A diktátor (The Dictator)” bejegyzéshez

 1. leírtad a pozitívumot és negatívumot is amit gondolok róla,kivételesen nem is tudok mit hozzáfűzni
  max annyit h ha vki most ezután nézné először keresse a rendezői/vágatlan verziót(+15-20 percet jelent),mert igencsak megkurtítottak jópár humorosabb jelenetet,főleg a korhatár besorolásnak köszönhetően gondolom,bár azért a vágottban sem kímélnek senkit

 2. Én IMÁDOM Cohen műveit, még anno, mikor ment a Viasaton az Ali G In Da House sorozat, na onnantól fanatikusa vagyok! Imádom a sorozat minden egyes részét, minden filmjét, így nem tudok pártatlanul ítéletet mondani a filmről.
  Aki szereti Cohen stílusát, az 100%, hogy ezen a filmen is sz@rrá röhögi magát, nekem eddig az év legjobb vígjátéka! (…de mondom, elfogult vagyok és még nem láttad a Ted-et. :) )
  Egyszerűen zseniális, bár lehet a Boratot nem üti, de még így is 9/10 nálam! :D

 3. Nekem SBC eddigi összes filmje tetszett. A helikopteres jelenetért tényleg kár, de volt jó pár jelenet, ahol fetrengtem a röhögéstől, pl. szülés. Edward Norton-ra meg végképp nem számítottam.

 4. Szerintem is egész jó lett, jókat röhögtem rajta :D.
  Mondjuk trailert direkt nem néztem, hogy még jobban üssön.

 5. Szerintem jobb lett mint a Borat, de az Ali G szintjét nem éri el. Nem baj ha van sztori, de legyen legalább annyira kidolgozott mint az Aliban volt, és hozza a szokásos poénokat. Mindenesetre Brüno után nagyon jó irányba halad, remélem hoz még pár agyament filmet.

 6. Távolról sem olyan vicces a film, ha valaki ezt látta előtte:
  The Devil’s Double
  http://www.imdb.com/title/tt1270262/
  Dominic Cooper egészen elképesztően jól játszik benne, és ami a Diktátorban humor, az sajnos sok esetben tényleg meg is történt, ha nem Saddaméknál, akkor Kadhafiéknál.

 7. Szerintem is eltalálták a filmet. Volt egy pár laposabb jelenet, de tényleg jó jöttek ki belőle. Természetesen Cohen film, így van pár elég gusztustalan jelent, de hát ez van… :D

 8. Nekem is bejött, a Meganos poénon igen nagyot röhögtem.
  Az irás minden szavával egyetértek.
  troc: The Devil’s Double is jó volt, érdemes megnézni.

 9. Nekem tetszett a film, szerintem is az év legnagyobb vígjátéka, bár nekem sem volt meg a Ted.
  Talán az a legnagyobb “hibája”, hogy a Borat túl magasra tette a mércét. Mindig, mikor megnézem Cohen egyik filmjét, valójában a Borat kaliberét keresem, csak az a baj, hogy azt már szinte lehetetlen megcsinálni ismét :(

 10. Szerintem a Dictatoros részek voltak a legjobbak.Meg a youtubeon fent lévő promó interjúk.Azok hatalmasak. Van egy olyan amelyikben megkérdezik hogy mit csinál szabadidejében,aztán azt a választ adja hogy néz valami science fictiont…például a schindler listáját:D
  (asszem a larry kinges interjú bővített verziója volt)

 11. Ajánljuk, hogy tekintse meg az Empire State Buildinget, mielőtt még valamelyik rokona lerombolja :)))))

 12. Alapjában véve Cohen egy marha jó színész. Csak kár, hogy elpazarolta olyan dolgokra a tehetségét, mint Borat, meg Bruno.. (szerintem)

  Ez a film kifejezetten jó, sőt azt kell mondani sok helyen zseniálisan állít pellengérre dolgokat, csak sajnos a szülési jelenetnél megzuhan az egész. Egészen addig tartott egy szintet, ami nem az olcsó vásári komédia, de ott az valahogy már erőltetett volt, aztán belezuhan az a film a szokásos altáji ki és bejáratok, valamnt a végén a moralizálás mély kútjába..áhhh nem is mondok inkább semmit, kár a végéért.

  Ennek ellenére tényleg jó szórakozás, az év egyik legjobb vígjátéka. Ha Cohen túllépne ezeken az alacsony poénokon bizony nagyon hamar nagy magasságokat érhetne el szerintem.

 13. A soundtrack után szabadon: Labadadada here he comes the mighty leader “Aladeeen” – Aladeen motherfucker

 14. troc: örök hála, már régóta meg akarom nézni ezt a filmet, csak sajnos nem tudtam a címét.

  Amúgy a diktátor nem rossz film, de láttam a trailert és a legnagyobb poénok mind benne voltak és így nem ütött egyátalán.

 15. Ez egy jó film volt, teli poénnal. Igen én mondom azt, akire megmondtátok hogy prűd világnézetem van, mert nem tetszett a TED. Ez a TED-hez képest 10/10, ilyen egy vígjáték, amin lehet röhögni.

 16. Nem tudtam végignézni:) a Borattal vagy a bruno val ellentétben ennek volt egy ilyen nagyon hollywood i történetmesélése, túl filmes lett a sztori. ez előző kettőben viszont ez az áldokus dolog nagyon nagyon erős volt, nem beszélve az erős társadalom kritikáról. sztem a diktátorban sokkal durvábbat is lehetett volna csinálni pláne hogy némely diktátor milyen kegyetlen is volt valójában. sztem ez a leggyengébb sbc film

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.