Podcast: Nyilvános vetítés 015: Bond 50

Az Iron Man trailernél villantom mennyire igyekszem kizárni minden infót pár várt filmnél a fejemből, szóba kerül Bond felületesen és ilyesmi.

Visszatekintések

Régi magyar képregények
Rövidebb lesz a Hobbit
Trailer: Iron Man 3
Trailer: Evil Dead
Premier: Skyfall
Megtekintve: Lorax
Sky 007 és Star Wars sorozat
Ajánló: Safe House
Átkötések
IMDb250: The Killing

le is tölthető (mp3), iTunes feliratkozás a podcastre

15 hozzászólás a “Podcast: Nyilvános vetítés 015: Bond 50” bejegyzéshez

 1. Bondhoz lenne egy kis kérdésem. Semmi spoiler!

  Skyfall –> M kinek az idézetét olvasta fel?? nagyon kellene, de sehol sem találom :S

 2. Leonie, nagyon kösz ;)

  amúgy a film nálam magasan a legjobb Craig Bond film. Elképesztően jó rendezés. Javier Bardem meg… zseniális.

 3. A film a maga nemében jó, de ez már rég nem James Bond film, hanem egy akció-thriller, simán…

 4. Eddard 2012. 10. 28. 1:43
  szerintem pont az ellenkezője! hosszú idő után végre visszakanyarodtak a régi bond filmek hagyományaihoz, hangulatához, az utóbbi 15 év “legbondosabb” bond filmje (leszámítva a Q-gadgetek hiányát), igazi tisztelgés az 50 éves születésnapra. az én bond-listámon az első ötben simán benne van a skyfall. remélem lesz poszt róla ahol bővebben ki lehet beszélni:)

 5. Bond témában szólhatnék hozzá nagyon sok mindent, de tartalékolom arra az időre, amikor már a Skyfall kritikáját podcast-oljátok, aminél gondolom az 50 éves évforduló miatt kicsit jobban szóba kerülnek majd a filmek, vagy nem.

  Minden esetre az összes puskaport inkább oda tartogatom részemről.

  Ryan Reynolds a “kemény gyerek/ kemény legény”, ezen felröhögtem :)

  Kubrick a The Killing-ben bizonyította a tehetségét (ez volt a második mozifilmje), emiatt a film miatt figyelt fel rá Kirk Douglas, akinek lényegében a rendező a felívelő pályáját köszönheti. Ennél a filmnél Kubrick még nem élvezte azt a totális kontrollt, amit a Spartacus után például minden filmjénél megkövetelt.

  A narráció emiatt nem biztos, hogy Kubrick ötlete volt, lehet, hogy a producerek tették bele a végső vágásnál, hogy valami klasszikus noir-os vonás is kerüljön a moziba.

 6. Arra például kifejezetten kíváncsi vagyok kinek melyik a kedvenc Bond filmje, mert ki tudja a Skyfall talán előkelő helyezést tud majd elérni.

  Az erre a ranglistára adható miértek meg kellemes tanulságokkal járhatnának a Bond-ismerők körében.

  Ha korosztályra akarnám lebontani én eddig ilyen reakciókat kaptam:

  45-60 éves korig úgy vettem észre, hacsak nem egy filmrajongóról van szó, hanem egy átlag magyarról, akkor James Bond alakja Roger Moore-ral egyenlő. Ez amiatt is érdekes, mert nem a Bond-moziélményeik alapján állítják ezt. Bár tudnak Connery-ről mégis Moore az, aki emlékeik Simon Templar-ja és Lord Brett Sinclair-je miatt egyből beugrik, mint első számú Bond.

  25-40 éves korig a legjobb Bond általában Brosnan szokott lenni, 35-40 között ugyan néhányan még megemlítik Daltont is mint kellemes kezdeti benyomást.

  20-25 között Craig-et ismerik el, mint Bond, Brosnan-ról is vannak ugyan emlékeik, de ott is előkerül az, hogy Craig-hez képest milyen puha kezű volt. Az erőt az eleganciánál sokkal többre becsülve.

  15-20 között gyakori eset: “Ki is az a Bond? Ismerős, de nem tudom honnan?”
  Craig-et úgy nagyjából tudják kicsoda, mint az a csávó akinek “szép a szeme, de elég ronda arca van” (lányismerős). A filmjeivel is tisztában vannak, némi rávezetés után azzal is, hogy ő a mostani James Bond. A Bond mozikra viszont úgy tekintenek, mint egy-egy jobb-rosszabb akciófilmre és nem a legenda részeként helyezik el őket.

  Ennyit előzetesen a Skyfall megtekintésénél kiadom magamból a többit is :D

 7. star wars temahoz: az “ulnek egy szobaban es beszelgetnek” cimu musort eljatszottak, haromszor is, ugy hivjak, hogy elozmeny trilogia.

 8. sztem mindegyik Bond jó volt, mindegyiknek van jó és rossz Bond mozija, szóval sztem sose a színészeken múlott.
  Pl: Dalton lerakta a legjobb és legrosszabb Bond mozit, Craig is.
  Kedvencem Moore, édesapám vele ismertette meg ezt a franchiset velem, szóval ez biztos bele játszik. Conneryseket sose bírtam, bár a színész alap és jól is áll neki a szerep, de a filmek nem fogtak meg.
  Connerytől Goldfinger elmegy. Lazenbys nagy jó film, csak a színész hurka sztem.
  Moore: Polipka, Halálvágta tetszett még a tata Moore-al is :-)
  Dalton Halálos rémületje sztem az egyik legjobb Bond film.
  Brosnan is jó volt sztem, de az igaz, hogy a zseniális Goldeneye és a jó Holnap markában miatt, DaD borzalom.
  Craig CR szintén sztem az egyik legjobb Bond-film, QoS pedig az egyik legrosszabb.
  Skyfall nagyon jó kritikákat kap, trailer is tetszett, szóval tuti moziban nézős.

  Furcsa, hogy Hobbitnál ezt a 160 percet rövidnek emlegetik :-) Várós nagyon.

  SW sorozat jöhetne, bár kétségeim vannak Lucas újkori tevékenysége miatt, de legfeljebb kaszálnám, ennyi :-)

 9. Vasember 3-ba bejelentették, hogy lesz Radioactive-man, Coldblood, meg igen az a nagy robot akinek nem jut eszembe a neve. Mind Mandarin csatlósa lesz.

 10. Bondhoz röviden annyit, hogy ez már nem Bond film.. Nagyon jó akciófilm, de sajnos Bondhoz már nem sok köze van. Annak ellenére sem, hogy sok esetben próbál az elődökhöz visszakanyarodni, sőt próbál landmarkot is letenni, de ugyanúgy nem sikerül szerintem neki, mint anno az Őfelsége Titkosszolgálatában-ban sem tudták megalapozni az érzelmes, túlérzelmes bondot (bár itt is nagyon erőltettek egyfajta érzelmi kötődést.) A vége pedig.. Na majd ha lesz kritika…

  Amúgy az maximálisan igaz, hogy itthon az “átlagember” számára Moore jelenti Bondot. 35 felett vagyok, de nekem is az első film az A kém aki szeretett engem volt, még moziban. Nyilván a fejlődésük tükrözött egyfajta korszellemet – viszont a stílus hiánya csak Craignél ennyire szembetűnő. Connery gyenge visszatérése pl a nyolcvanas években nem csak a rém rossz forgatókönyvnek tudható be, hanem a karakter kicsit megkopott lett egyesek szemében.

  Számomra mindegyik Bond elfogadható, nyilván vannak gyenge filmjeik is (gyengébb, talán ez a helyes szó), én több lehetőséget láttam volna Daltonban. Craig filmjei most már így együtt nézve sajnos nem a legjobb Bond filmek számomra, hiányzik belőlük az a fajta könnyedség, elegancia és sárm, amely az elődökében – ha néha erőltetetten is – de megvolt. Az igazi főgonosz talán az egyik, amely hiányzott. Meg a gadgetek.

  De a legnagyobb gond, hogy megszűnt az a fajta közeg, ahol Bond megélhet. A hidegháború, az igazi kémek kora, ahol kimondva-kimondatlanul is létezett ellenségkép mára teljesen megváltozott. A Goldeneye sikeréhez talán az is hozzájárult, hogy visszanyúlt az egyik “főellenfélhez”. Craig filmjeiben mivel találkozunk? Egy kártyás? Aztán egy semmilyen valaki, végül egy “jólfésült” őrült… Nem volt igazán érdekes, sablonos, klisés főgonosz.

  A podcast-ben említett “kegyetlen és hidegvérű” gyilkos karaktert amúgy nem Craig hozta először, hanem már Moore nagyon keményen ebben az irányban indult el, viszont vicces egysorosokkal oldja a gyilkosságokat, ami még kegyetlenebbé teszi a karaktert, annak ellenére, hogy a nézőben ez akkor nem is tudatosodik (emlékezzünk csak pl (SPOILER

  A kém aki szeretett engem-ben amikor a nyakkendőjénél fogva tartja a kopasz fickót, majd egyszerűen ledobja, vagy a Moonraker-ben amikor a fácánvadászaton csak úgy lazán leszedi a fickót és egy vicces beszólás után távozik, de ott van pl az a jelenet, amikor az egyik főgonoszt simán leküldi az autójával a sziklák közé.

  SPOILER OFF)

  Szóval Moore karaktere bőven hidegvérű, ugyanakkor már nagyon képregényszerű is, és ezért nehezebb komolyan venni. Kissé groteszk a figura, plasztik. Viszont Moore-nak jutottak a legjobb főgonosz segédek – JAWS mindent visz, hatalmas karakter – a Moonraker-ben a kezdő akcióban amikor evez a karjaival az Priceless :D De ott van Mayday is pl.

  Igazán kedvenc Bond filmet nem tudnék kiemelni, mindegyikben látok olyan dolgot ami egyedivé teszi, talán a Quantum volt kicsit gyengébb, az ellenfél szinte nulla volt ugyanúgy, mint a Live and Let Die-ban, azzal is a főgonosszal van a gondom. Dalton filmjei nagyon jók, Moore filmjei abból a szempontból is érdekesek, hogy gyakorlatilag a KGB-vel az enyhülésen dolgoznak folyamatosan, szinte minden filmjében előkerül a respekt az ellenséges szolgálatok irányába. Brosnan a leginkább sármőr és stílusos, Connery pedig egyszerűen a legjobb választás. Az viszont tény, hogy 30 alatt szerintem nem sok mai fiatal van, akik végignéznének egy Connery filmet, pedig érdemes. Lazenby pedig egy filmmel is tudott újat hozni Bond életébe. Az érzelmes figura az új Craig filmben is visszaköszön, igaz más személy irányába nyilvánul meg. (Érdekes, hogy a karaktert legjobban Moore filmjei bontották ki, a Kém aki szeretett engemben pl elég sokat megtudunk a dolgairól, plusz ott említik újra a Lazenby-s film egyik jelentős eseményét is)

 11. robur ftw
  lehet, hogy ez csak azért nem lett kiemelve, mert egyértelmű, de azért legyen meg leírva is: a necronomicon lovecraft találmánya
  a szörny-idézés általában azért történik, hogy a megidézett lény(eke)t valaki(k)re ráuszítsák (kapcsolódó hardclash: rabbit junk-legend of julian modely) vagy valamilyen módon használják őket.
  daniel craig ftw. mi az hogy “igazi bond”? van valami szabvány? :P

 12. Mi ez? Mi ez?! Mi eeeez?!!!! Nyilvános vetítés, főcím? Na, hagyjatok már! : ) Nagyon állat, tetszett!

  Csillagok háborúja képregények alap volt anno, akárcsak a Korcsmáros Pál rajzolta Rejtő-regények. (Jó bevezető volt arra, hogy aztán később könyv formájában is végleg beszippantson a Rejtő-világ.) A Robur nem, de a Galaktika bejátszott. :) Azt hiszem annak valamelyik számában volt egy interaktív történet, amit kvázi te alakíthattál, mert az oldal alján két (vagy több?) variáció fel lett ajánlva és a kiválasztott folytatáshoz az azt a szálat továbbvivő oldalra kellett lapozni. Jó móka volt.

  Az összes képregény feldolgozás közül nekem egyébként az Ironman jön be leginkább. Nem mondom, hogy csak a Downey Jr. miatt, de mindenesetre ő erre a szerepre nagyon jó választás

  volt.

  Nem én vagyok a Bond filmek legnagyobb rajongója. Időről időre azért egyet-egyet megnézek. (Ez is ér?) Valószínűleg ezért, de én nem tudnék Bond-ot választani magamnak. A legelsőt még

  valami ocsmány minőségben láttam VHS kazettán, Roger Moore-ral, de nekem ő sokkal inkább Simon Templar vagy Lord Brett Sinclair, mint Bond. Ugyanakkor Brosnan se harcolta ki ezt nálam

  magának, de mint Bond, mégis jobban működik Craig-nél. Hajlok arra én is, hogy a legújabbak inkább szimpla akciófilmként működnek inkább, mint Bond-filmekként. De csak halkan mondtam, mert 007 ügyben én aztán tényleg csak kocanéző vagyok.

  Csillagok háborújához, ahhoz a világhoz szerintem kell a látvány, a grandiózusság, még egy sorozathoz is. Nekem különben nem adná.

  Nem tudnék már okot mondani, mert régen láttam, de a Safe House nekem annyira nem jött be, legalábbis sokkal jobbra számítottam. : ( Oké, egyszer meg lehetett nézni, de nem olyan, mint pl.

  A tűzben edzett férfi, amit szinte bárhol, bármikor újranéznék. (Tehát nálam ez pont fordítva volt, inkább ez fogott meg.) Ettől függetlenül a Washington filmek nagy része tényleg jó.

  Miközben beszéltetek a The Killing-ről, megnéztem a trailer-ét és én is pont arra gondoltam, hogy ha valami spoiler-es, na akkor ez az. :) Egyébként szerintem akkoriban sokkal inkább megmaradhatott az előzetes az emlékekben, sokkal kevesebb filmes-tévés hatás érhette az embereket. Ha tévében esetleg nem is adták le, akkor is megnézte egy másik film előtt a moziban, de aztán max tévézett egy kicsit mellé a héten, de ennyi, sok minden nem volt, ami kiverte volna a fejéből. Szerintem az emberek a mostaninál sokkal kevésbé voltak médiafüggők. Ma az internetnek is köszönhetően ömlik mindenhonnan annyi információ, hogy sanszosabb szerintem most elfelejteni egy trailer-t, mint akkor. Ráadásul ugyan nem tudom, csak feltételezem, hogy ott se lehetett akkoriban még tonnaszám tévécsatorna, amik orrba-szájba adták volna a jobbnál jobb (vagy rosszabbnál rosszabb) filmeket és sorozatokat, mint most. Az persze lehet, hogy a kíváncsiság szempontjából az nagyobb súllyal nyomhatott a latban, hogy a legvégén mi történik, mint az odavezető út.

  Na jó, meghallgatom a következő podcast-ot is, ha már ilyen szépen kéritek. Ráadásul már kint is van. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.