Az utolsó műszak (End of Watch)

Úristen! Az End of Watch tökéletes lezárása a késő nyári-kora őszi erőszaktriónak, aminek a Lawless és a Savages a további tagjai. Ez utóbbi volt a kemény lazítás a két nagyagyú között. Mindenképp örömteli trend, hogy van piaca a felnőtt filmeknek, és hogy itt még írnak forgatókönyveket is néha.

Az End of Watch egy dráma két zsaruról, akik országos jóbarátok, és teszik a dolgukat. Hiába figyelmezteti őket tapasztalt kollégájuk, hogy idővel jön majd a méteres kékeres hátulról, ők ezt lazán veszik. Többet nem is érdemes tudni a történetről. Tényleg olyan tipikusan filmes zsaruesetekről szól, mint mondjuk a remek Southland sorozat, csak keményebb annál.

A másik, amit mindenképp kell tudni, hogy végig dokukamerás a kép. Az egyik szereplő vesz fel dolgokat, meg a mellkasukon van ilyen apró kamera. Ez a koncepció, még ha néha ki is lóg belőle Az utolsó műszak. Nem találkamerás misztikus, viszont végig imbolyog, meg borzasztó állásokból rögzíti az eseményeket. Ez amolyan nézői figyelmeztetés volt. A másik, hogy akció az nem sok van benne, az is villámgyorsan lezajlik, teljesen realistán, akármit is sugallt a trailer.

Mindezek mellett viszont olyan gyomrosokat osztó dráma, hogy más hangulatban jössz ki a moziból, mint ahogy bementél. David Ayer (Street Kings, Training Day) megcsinálta basszus. A fő karaktereket és barátságukat olyan gyönyörűen építi fel, erről a két remek színész, Jake Gyllenhaal és Michael Peña is tehet, hogy érdekel minket a sorsuk. Konkrétan izgulni lehet értük a csúcsponton, pedig addigra is kaptunk már pár erőszakos pofont a filmtől. Mindezt úgy, hogy a főszereplők valójában átlépik a törvény határait. Annyira megértjük őket a hosszú építkezés során, hogy hiába látjuk a rossz dolgokat, mégis elfogadjuk a zsarupárost végig. Mindebben a dokukamera sokat segít, mivel az egyikőjük “filmezése a filmben” ugye teljesen az ő szempontjára tereli a hangsúlyt, mi pedig azt “kukkolhatjuk”.

Még ilyet! Nem hülye döntések és hatalmas lyukak tátongnak a forgatókönyvben, hanem emberi szereplők lepik el a lapokat, és így a vásznat is. Az End of Watch kemény zsarufilm, elkerülve rengeteg klisét (belső ügyosztály, nyomuló szabálybubus, ilyesmi), nagyon megér minden ráfordított percet.

23 hozzászólás a “Az utolsó műszak (End of Watch)” bejegyzéshez

 1. Régen nyilatkoztál ennyire pozitívan egy filmről. Az előzetes nem tetszett, de mostmár tuti, hogy megnézem majd. Köszi a tippet.

 2. holnapra tervezem a nézését, kíváncsivá tettél.

  (off)egy javaslat: nem lehetne az értékelést a cikkekbe beírni mint régen? nem tart semeddig, nekem meg majd kifolyik szemem míg a bolhaméretű csillagokat kisilabizálom…

 3. Nekem ez az év filmje – hajszállal ugyan, de a Warrior előtt. Zseniális, hibátlan. Tökély.

 4. Amikor elkezdődött a moziba, nem sok jót jósoltam neki, de elég hamar beszippantott! Jó volt a film. Ajánlom mindenkinek azzal, hogy az elején a dokumentum stílus ne riasszon el, mert pont az adja meg később az ízét. Nagyon jó a két rendőr barátságának a felépítése, jó adag realizmus társul hozzá (gettó + FBI), szóval csak hajrá! Elő a popkornt meg a kólát!

 5. 7végén megnézésre kerül…hát mit ne mondjak, mindannyiunkat beszippantott a film!!! nagyon jo, nekünk nagyon tetszett :)

 6. Spoiler:
  Élveztem a filmet egészen addig amíg be nem rohannak a végén a házba és lövik őket 3-an Ak47-essel 5 méterről és egy golyó sem kapja el őket, itt azért felborlul az általad leírt “teljesen realistán lezajló akciók”, meg a véletlenek, hogy pont oda mennek ki és pont azt találják ott…ezek sajnos nálam rontottak az élményen, de tény hogy érdemes megnézni…

 7. Teljes mértékben egyetértek minden szavaddal!Ugyanígy éreztem magamat a moziban ülve és máshogy mikor kijöttem,nem hittem volna hogy pont ez a film fog olyan érzelmeket kihozni belőlem,amiket a Crash(ütközések)óta nem éreztem.Minden percét élveztem,számomra 10/10 ,az év filmje.Mondjuk nálam amúgy is prioritást élvez a kézikamera meg a(z) LA gengszter bandák (Bloods,Crips,C.W.A,CF,MS13 stb)de ennek ellenére is végig izgultam a végét és örültem h egy reális filmet kaptunk..á nem is koptatom a számat,mindent leírtál amit írnék :D!

 8. axenomorph

  spoiler:
  nem a csapdára értettem a véletlent, hanem arra mikor pl a bejelentések közül válogatnak, hogy melyiket ellenőrizzék és pont azt választják ki ahol…meg a csapdás résznél ez a kis klisé hogy pont nincs térerő ahová berohannak…ezen hibák kicsit idegesítőek voltak a számomra…de tény hogy nagyon jó a film ennek ellenére.

 9. Oren: szerintem a “bejelentések közül azt választják ki” dolog egyáltalán nem para, hisz elég nagy ugrások vannak a történetben, így a film azokat az akciókat mutatja be ahol érdemleges dolog is történt. a második az igen, abban igazad van, de cserébe olyat ad a film, hogy simán elnézem neki. nagyon tetszett, egyedüli probléma az volt, hogy középen ültem a teremben és így kicsit ebben a stílusban túl közelinek éreztem + a felirat borzalmas volt, de abszolút megérte megnézni.

 10. reg volt, hogy ennyire nem ertettem volna egyet itteni kritikaval. a formatum eleve nem tetszik, de a trailer meggyozott, viszont a vegeredmeny… az idobeni ugrasok zavaroak, az eskuvoi resz total felesleges, a parbeszedekbol, egy ido utan a “bro, i love you bro” meg a “fuck, fuck, fuckin’ fuck” maradt meg. nagyon nem fogott meg. a vegen levo lovoldozes kicsit kejli is volt, viszont, hogy pozitivat is emlitsek: a film nyito autos uldozese a dash-cam-rol emlekezetes volt, azert pacsi.

 11. egyénként hatalmas film. nekem tetszett a koncepció és egyáltalán nem zavart, ogy néha kilógott belőle. az fps-es jelenetek meg üditőek voltak.

 12. Engem csak egy dolog érdekel, mert nem most, nem itt látom először: hol is lépik át a törvényességet a srácok, amit simán elnézek nekik mert annyira megszeretem őket? Tény, hogy lazán imádtam mindkettőt a végére, de nekem nem jött át az, hogy ők bármi illegalba belementek volna.

  na mindegy. A film maga egyszerűen zseniális, nekem, aki nem csípem a kézikamerás cuccokat, csak az első 10 perc volt borzasztó, de utána valahogy nagyon könnyen, nagyon mélyre beránt, SPOILER! talán egy kicsit meg is könnyeztem a végén, de hát férfi vagyok, szóval kizárt. SPOILER VÉGE

 13. SPOILEREK

  Ugyan-ugyan. Egy reálisnak induló, Shield-Southland elemekkel operáló dráma, ami a végén iszonyatosan befullad. Ilyen témában egyszerre elég nehéz fenntartani a full drámát és a realitást, de azért nem lehetetlen, és mint általában, úgy ez a film is ezen a ponton csúszott el. Gondolok itt a szürreális csapdajelenetre, amikor is kb 10 méterről, 4 ak-ból teljes tárat ürítenek, a shootout alatt az anyjába kapaszkodó kisgyereket hátrahagyják, meg sem próbálják biztonságba helyezni. Továbbá akkora böszmék voltak, hogy az egyik fekete bandafőnök Folsom-ból származó tippjét is kinevették, holott tudták, hogy a kartellről van szó, és ők belenyúltak a dolgokba. A kivégzés-szerű jelenetben pedig jelképszerű, hogy a golyókat a testével fogja fel a srác (akarva-akaratlan), de nem biztos, hogy azok az AK-töltények nem vitték volna át mellényestől mindenestől szerencsétlent (és a haldokló haverját).
  Azt hittem, előjön valami korrupció, lepaktálás a bandákkal, vagy vmi nagy válaszút-szerűség, de semmi. Ez a film nálam 10/6. Lehet, hogy csak azért, mert most fejeztem be a Shieldet, nem tudom.

 14. SPOILERES

  nem fogom védeni a filmet, megáll a saját lábán, én nem találtam benne hibát.

  fegyverszakértő nem vagyok, de azon nem kell fennakadni, hogy négyen se találták el őket, tíz méterről. ti se találnátok el. ezek nem mesterlövészek voltak, csak daráltak meg legyeztek a fegyverrel, plusz aki már lőtt AK-val, az tudja, hogy ha nem tartod acélmarokkal célra, esélyed nincs vele. szóval ott nem volt semmi különös.

  az, hogy “éppen oda mentek, ahol” – hát ja, nem volt szerencséjük, belenyúltak. illetve hadd ne kelljen már elmondani, hogy egy filmbe nem árt valami cselekmény, sztori. szedegethettek volna kismacskákat is fák tetejéről, de lássuk be, az elég unalmas lett volna. szóval ezért mentek “épp oda”.

  nekem az tűnt fel, hogy az éjszakai lehallgatós jelenetből, amiben a kokainbáró megbízást ad a megölésükre, mintha az derült volna ki, hogy valahol, valakik (FBI, nem tudom) azért tudtak a dologról. mégis csak annyi figyelmeztetést kaptak korábban a marcona figurától, hogy ne pattogjanak, ha jót akarnak. meg valahogy nagyon nem akart odaérni egyetlen járőr sem, mikor rajtuk ütöttek. mintha csalinak használták volna őket. de ezt már csak én magyarázom bele.

  jó film, rendben van teljesen. kicsit klisés, de nem feltűnően.

 15. SPOILER

  pff komolyan nem hiszem el a kommenteket meg a cikket úgy egyáltalán. Ez a film ritka szar. a bűnözők karakterei(“alakításai”???) a legbutább gengszteres videojátékokban található “szereplők” szintjén vannak, annyira klisé gonosz fejeket tudnak végig vágni hogy beszarás, aztán ott vannak a sokkolónak szánt hirtelen a semmiből “kibontakozó” gore jelenetek. wtf!!? a következő pillanatban meg már próbálják lenyomni a torkunkon a baráti szálat amiből süt hogy az lesz a vége hogy meghal a szerencsétlen, életigenlő, egyszerűenbölcs mexikói. bocs a sok idézőjelért de ez a “film” kiverte nálam a biztosítékot. ótvar klisé okádék. az eleje még vállalható lett volna de aztán pff.. nem értem mi a fasz van.

 16. Kibaszott jó film. Kíváncsi lennék a valódi LA-zsaruk véleményére, hogy hiteles-e, tényleg így mennek-e ott a dolgok.

 17. lauhha:
  Ez film teljesen rendben van és egy kőkemény dráma.A bűnöző karakterek meg eléggé hitelesek,tudom ajánlani a Gangland c. doku sorozatot..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.