Thale

Miközben a Flukt BD-re vártam, kedvet kaptam egy másik norvég filmhez. Ismét a skandináv folklórhoz nyúltak, és kíváncsi voltam rá, mert pár éve egy másik mítoszbeli lényről is elég érdekes filmet készítettek Trolljegeren (Trollvadász) címmel. Ezúttal egy huldra áll a középpontban, egy erdei lény, mely szirénekhez hasonló énekével becsalja az erdőben megforduló férfiakat a bozótosba, és ha jó volt, megjutalmazza őket, ha nem, hát, abból is kapunk némi ízelítőt a filmben.

Persze némiképp más felállással, a főszerepben két takarítóval, Leóval és Elvisszel, akik rátalálnak egy fura lányra munka közben. Innentől lassan bontakozik ki a történet, itt-ott már-már művészien, az én szájízemnek túlságosan is. Továbbá, míg az említett trolloknál sikerült egy ismertebb lényt kellőképpen rejtelmesen bemutatni, ez itt valahogy nem működött, pedig a huldra korántsem annyira elterjedt. Ezt tetézi, hogy a folklórból is elég keveset tudunk meg, erős utánolvasás javallott.

Kicsit nagyobb költségvetéssel bizonyára jobb film születhetett volna. Érdekesnek érdekes volt, szóval nem bántam meg, hogy megnéztem, és alig várom, hogy újabb mesét vegyenek elő, én biztosan megnézem. Aki kíváncsi a lényre, vagy arra, mennyire lehetett vonzó a fent említett eltévedt favágóknak a tehénfarok, nyugodtan nézze meg, ez kiderül, de aki egy szörnyes horrort várna tőle, az tartalékoljon be egy másik filmet is mellé. Nálam egy felkerekített közepes lett, 5/10.

Mammut
írta
2012. 12. 02. 04:08
megjelenés
5
hozzászolás


5 hozzászólás a “Thale” bejegyzéshez

 1. A Trolljegeren valamint a Rare Exports és a Hideg préda nekem nagyon tetszettek és köszi erről a filmről még nem hallottam. Esetleg van még olyan régebbi skandináv film amit érdemes megnézni és iylesmi témákat dolgoz fel?

 2. Oren:
  kifejezetten ilyen mítoszfeldolgozást többet nem tudok tőlük, de más témák bőven vannak, pl. náci zombikkal a dead snow volt nemrég még a jobbak között, vagy régebbi dán horrorok közül a final hour jött be nekem nagyon anno
  de ha a fritt vilt bejött, akkor majd a fluktot te is nézd meg, ha még nem láttad, annak a készítői követték el azt is (a horror feszkón leadták itthon moziban, és úgy volt, hogy upc videótárban is lesz mind a 8 film, egyedül ezt vártam, erre jellemző módon csak a másik 7 volt nézhető)

  amúgy a hollandok is csináltak “gonosz mikulásos” filmet, Sint címen

 3. Peti:

  szerintem nem értettél félre, másnap jöttem rá, hogy jobb lett volna málnást írni bozótos helyett :)

 4. Már vagy 2 hónapja várok feliratra ehhez a filmhez, de nem találok még most sem sehol… pedig már én is nézném :3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.