Resident Evil – Retribution

Mindig megmosolygom, mikor már az első plakátnál megjelennek az utálók egy filmsorozat sokadik részénél, elszajkózva tök ugyanazt, amit már unalomig ismételgettek korábban, még több percet ajándékozva ezzel életükből az utált filmnek. A Resident Evil sem kivétel ez alól, kapott már hideget, meleget, és mivel nagyjából semmi sem változott az előzményekhez képest, akinek eddig nem tetszett, az ötödik résztől sem változna meg a véleménye. Ellenben, aki kedvelte eddig is a sorozatot, az ugyanúgy szórakoztatónak fogja találni a folytatást is, és mondom ezt úgy, hogy szerintem ez a rész sikerült a leggyengébbre.

Ami mindenképpen pozitívum, hogy egy csomó régi arcot láthatunk viszont az első részből, és persze még mindig velünk van Milla; ezúttal valamilyen bőrfűzős szerkóban, aminek maximum csak a férfiközönség felé mutatott szerepére sikerült rájönnöm. De annyi baj legyen, mert fő ellenfele, Sienna is valószínűleg ugyanabban a boltban vásárolta a cicaruháját, a lényeg, hogy miközben a szörnyeket vagy épp egymást püfölik, mutatósak legyenek.

Ebben a részben legalábbis még jobban, mint eddig, mert igencsak a látványra mentek rá, ami sajnos a negatívum felé billenti a mérleget, mivel a sokszor steril környezet erősen előhozta a CG-t, és enyhén szólva túl mű lett ott a kép, jó, nem 48 fps mű, de ettől még kétségtelenül mű. Lehet, hogy 3D-ben jól mutat, azt nem vitatom, de 2D-ben valahogy nem volt az igazi.

A másik nagy negatívum, hogy nem csak a régi szereplőkkel lovagolták meg az első részt, de egy röpke kikacsintástól eltekintve még a sztori is nagyjából ugyanaz, szökés a komplexumból, és ráadásul ezt elintézték kb. 85 percben (utána közel 10 perces stáblistával). Ha ehhez hozzáveszem, hogy egy filmből szerintem eléggé kilógó recap is volt az elején, nem csoda, ha olyan érzésem volt, mintha tényleg csak egy epizódot láttam volna valami sorozatból, csak itt nem jövő héten jön a következő rész, hanem vagy két évet kell rá várni, már ha lesz.

“I met your sister. She’s not very nice!”

A filozófiai és drámai mélységek eddig sem voltak jellemzőek a Resident Evilre, annál inkább az agyatlan akció, amiben a folytatásban sem szenvedünk hiányt, óriás hóhér zombi, ruszki zombikatonák, van itt minden. Bár Milla kicsit lassabb, ami teljesen érthető, már csak az előző rész eseményeit tekintve is, de azért ennél többet vártam a fő bunyótól. No sebaj, azért így is szórakoztató volt, bár mint említettem, az eddigi leggyengébb rész, így csak egy 6/10-et tudok adni neki a sorozaton belül.

34 hozzászólás a “Resident Evil – Retribution” bejegyzéshez

 1. Én, mint old school RE fan… nálam ez a film még a 10es skálára sem fért fel… ha 1 v 2 pontot adnék rá, akkor azokat a filmeket sérteném meg, amiket korábban ennyire pontoztam. És tényleg az eddigi legszarabb volt… pedig már az előző sem volt semmi :D

 2. Az első három amilyen jó volt… Ezek már annyira bénák, nem tom minek erőltetni valamit, ha nem megy… :D

 3. SPOILER talán

  Lehet én értelmeztem rosszul az első filmet, de ott a Red Queen nem azért zárta le a létesítményt és ölt meg mindenkit, hogy ki ne szabaduljon a vírus. Még figyelmeztette is a többieket, hogy ha lekapcsolják, akkor lesz gond. Erre most meg ki akarja írtani az egész emberiséget? Az meg mire jó neki?

 4. Az RE sorozat úgy néz ki, hogy az első részből összehoztak egy egész tűrhető, klausztrofób zombi “horrort”, a másodiktól kezdve pedig egy oltári nagy fan service a játék rajongóinak. Indokolatlanul telenyomják a játék felületes karaktereivel a filmeket (erre a részre ez hatványozottan igaz), és a játékokhoz hasonlóan a filmsorozat is átmegy horrorból ilyen fantasztikus, látvány-akciófilm izébe.
  Kedvenc momentumom a második részben van, amikor a temetőben verekszenek a zombikkal, pár perc után megunják és arréb sétálnak, majd az egyik csaj odaszól Mila-nak:
  “Jól ütötted-vágtad őket!”
  Na ekkor éreztem, hogy ennek a franchisenak kampec.

 5. Valóban, az első háromnál még fejlődést mutatott a sorozat, a 4. egy rossz vicc volt, az 5. meg értékelhetetlen, de azért mégis voltak benne jó dolgok, szóval 4/10-et adnék neki. A díszlet helyenként nevetséges volt, ill. nagyon zavar, hogy folyamatosan kiszolgálják a játékfanokat, de az egyszerű mozinéző nem kap választ arra, hogy a csápok, az irányítható zombik és az eddig ismeretlen karakterek honnan jöttek, mi a las plagas, stb. A visszatérő szereplőknek mindig örülök, csak annak nem, hogy akik eltűnnek, azoknál megint nincs semmi magyarázat…jó lenne tudni, hogy Jill-t mikor fogták el, hova lett K-Mart, Claire és Chris, na meg még a 2. részből a második kislány. Mivel Alice most Washingtonban van, lehet, hogy őket már sose látjuk viszont, de ezt a fekete sm szerkót a kövi részre lecserélhetnék, valahogy nem illett az eddigi jelmezek közé, mármint szerintem.
  Na meg ez az Alice az egyetlen, aki…kapásból nem az egyetlen, mert Weskernek is vannak szuperképességei, na meg Alice most elvileg “halandó” volt ebben a részben, mégis simán túlélte, hogy megállt a szíve, stb.

 6. Doug: én úgy emlékszem, hogy a Királynő nem csak az embereket, hanem minden életet ki akar irtani a Földön, mert már minden fertőzött.

 7. Ami még a fáj kategória, de persze rengeteg ilyen van: Alice olyan aprópénzzel lövöldözik, ami be sem férne a pisztolycsőbe XD

 8. kurva jók voltak benne a csajok, igaziból ennyi pozitívuma van a filmnek

  az alapsztori nem lett volna rossz, ha megfelelően kidolgozzák

  ja és én zombikat akartam, nem náci zombikat, azokból meg alig volt

  tök jó lenne pl ha a resident evil 2őt egy az egyben megfilmesítenék, mikor a kisvárost ellepik a zombik, meg nyomozgatnak a rendőrőrsön

 9. Sírva röhögtem végig a filmet, annyira már-már komikus jellege volt néhány dolognak… a legváratlanabb pillanatokban szólal meg egy drámai ezerszer ismételt zenei motivum, ami egyáltalán nem illett a jelenetbe, meg a sok utolsó utáni utáni küzdelmek, amiben már mindenki halottnak “tűnt” legalább négyszer…

  Ez az a kategória nálam, hogy annyira rossz, hogy már jó. Annak ellenére, hogy mikor a filmet befejeztem azon gondolkoztam, hogy láttam-e egyáltalán már ennyire rosszul összerakott, nagybetűs Agyatlan filmet.. Mindenesetre jól szórakoztam rajta, nem volt egy időrablás részemről.

 10. Épp most fejeztem be a filmet és mondom feljövök megnézni, van-e írás. Hát nem pont most jelent meg? :)

  Sajnos én is egyre többet fogom a fejem ezen a sorozaton. Komolyan mondom, azok az ugrások, amiket lenyomnak egy-egy bunyóban… :D

  A királynőt pedig elég gonosznak állították be most.
  Az első részben azért akarta megölni az ott dolgozókat (és mellette zárta le a létesítményt), hogy ne terjedjen szét a vírus.

  Most meg, mintha az lett volna az eredeti terve is, hogy mindenkivel végezzen a Földön…

  Az oké, hogy most már mindenki fertőzött, ezért a királynőnek takarítani kell, de miért pont az embereket akarja kiírtani? Világuralomra tör? :)

  Na de annak kifejezetten örültem, hogy Barry szerepet kapott meg az ő magnumja is, mint (nagyon)anno az első RE játékban :)

  Leon mondjuk nálam gázul szerepelt, valami olyasmit kellett volna összehozni neki, mint az animációs filmekben!

 11. Én nem utáltam sose a RE sorozatot, és nem is bíráltam egy fórumon sem. De hétvégén mikor néztem a filmet, a végére rendesen dühöt éreztem. Egyrészt, hogy miért kelett ennyire nevetségesen gyengére csinálni. Másrészt pedig magamra voltam mérges, hogy miért néztem én ezt végig. Nem szokásom filmeket félbehagyni mert ùgy nem tudom értékelni. Itt a Moszkvai jelenetnél már megfordult a fejemben, hogy kikapcsolom. A 6/10 érthetetlen, 2/10 et adnék a csajok miatt. Számomra bekerült abba az illusztris társaságba ahol azok a filmek vannak amelyek nézése rettenetes rossz élmény volt. (Mulholland Drive, és A melankólia mellé)

 12. Csak tipp, mert ugye megmagyarázva nincs semmi: a Királynő nem akarja kiírtani az embereket, Alicet sem akarta megölni az elején, inkább katonákat akar belőle csinálni, akiket ő irányíthat. Aki nemet mond, az meg vesszen és kész. Jó lenne tudni, hogy ebben az univerzumban (lol, szerintem mi többet agyalunk rajta, mint Anderson) pl. a tengerekbe eljutott-e a vírus, vagy az élőlények ott még érintetlenek, mert akkor simán porig égeti a földet, aztán majd újra kialakul az élet.

 13. Nem értem miért írtátok páran, hogy a filmek márcsak fan service… pont ellenkezőleg. Az igazi fanok gyűlölik, mint a szart, mivel csak a karakterek nevét és ruháját fogták és összekeverték ezzel a szarral. Minden, csak nem az.

 14. mondjuk tényleg nem értem, elvileg ezt a resident evil rajongóknak csinálják,

  meg ok hogy legyen bevétel mindenkinek, aki szereti a zombis cuccokat

  de akkor miért gondolják, hogy ez a közönség agyatlan, retardáltakból áll

  aki resident evillel játszik az valami agyhalott paraszt, akinek mindegy mit adnak be?

  legjobb zombifilmet lehetett volna belőle csinálni

  csak az elején valami suttyó rendező elvitte az egészet ebbe az irányba, és jól beleragadtak

  annyira igénytelen az egész

  miért nem tudnak neki normális forgatókönyvet írni? :(

 15. Leon-al értek egyet.
  Szerintem meg fogjuk élni (nagyon remélem), hogy kidobnak mindenkit (Milát is) és csinálnak egy rendes REBOOT-ot ami nem erről a szarságról fog szólni, hanem arról amiről a játék is! Normális rendezővel, forgatókönyvvel.
  Az a durva,hogy egy Nolan-el a székben tényleg minden idők legjobb filmje is lehetne!!

 16. “Nem értem miért írtátok páran, hogy a filmek márcsak fan service”

  az, csak nem a játék rajongóit, hanem a filmsorozatét célozza meg :)

  a játéktól nagyon elszakadt a sorozat már az elején, ez nem is kérdéses

  “A 6/10 érthetetlen, 2/10 et adnék”

  szerencsés ember vagy akkor, mert tényleg rossz filmet ezek szerint még nem láttál, lehet ez még sokkal, mondom, sokkal rosszabb :)

  “Az a durva,hogy egy Nolan-el a székben tényleg minden idők legjobb filmje is lehetne!”

  azt mondjuk kétlem, de mindenesetre az egy teljesen más műfaj lenne, és logikusan mindkét műfajra van igény, különben ez sem jutott volna el az 5. részig

 17. “az, csak nem a játék rajongóit, hanem a filmsorozatét célozza meg :)

  a játéktól nagyon elszakadt a sorozat már az elején, ez nem is kérdéses”

  Igazából én nagyon szeretném, ha tényleg elszakadna a játéksorozattól… de hát folyamatosan pakolnak bele dolgokat a játékból… Egy rossz szavam sem lenne, ha tényleg nem lenne semmi köze az old school RE-hez a címen kívül… De nem erről van szó.

 18. Pocok:
  egy univerzum, szóval átvesznek ezt-azt, persze, de ennyi, ettől még rég felesleges feldolgozásként tekinteni rá
  ez már a sokadik rész, gondolhatod, hogy nem itt akarják megfogni a játék rajongóit az újabb karikkal

 19. Akkor azt ùgy kell érteni, hogy a szar filmekhez viszonyítva ez 6-os? Vagy mondjuk az End of Watch-ot alapul véve 6-os? :)
  Mellesleg örülök, hogy nem láttam sok rossz filmet, ezért is olvasom rendszeresen a blogot, hogy tajékozódjak. És elkerüljem a szennyet. De ez az értékelés szerintem félrevezető.

 20. LnB:
  miért lenne félrevezető? rosszabb volt, mint az eddigiek, de még bőven szórakoztató a kategóriájában, egyáltalán nem volt annyira rossz
  ez a véleményem, amit tartok, és szerintem ezt is írtam le

 21. Ez nem igaz… mármint én az előző részeit megnéztem , de ezt elkezdtem és 10 perc után … ki is kapcsoltam.

 22. LNB
  Mammut:”így csak egy 6/10-et tudok adni neki a sorozaton belül.” Mammut a sorozaton belül értékeli tehát nem más filmek pontszámaihoz kell hasonlítani az általa adott pontokat, így nem félrevezető a kritika!

 23. A játékot imádtam, bár annak a filmhez már régőta semmi köze.

  A film meg már önmaga paródiája. Az Asylum bukta ezt a sorozatot. Már nem lehet ennél rosszabbra csinálni. Egyszerűen borzalmas.

  Remélem vmikor lesz belőle egy remake ami tényleg vhogy átülteti a filmvászonra a játék hangulatát.

 24. Két napja néztem és egy szó jutott eszembe, már az első jelent után. Gagyi!
  De nagyon. Egyértelműen a sorozat leggyengébb része. 10-ből 2-3-at érdemel.
  Ezt így fölösleges folyatatni.

 25. Én moziban jól szórakoztam rajta, szemrágóztatásnak elment. Azonban az első 3 rész után már kár volt folytatni, ha a minőséget nézzük.

  Remélem egyszer reboot-olják a filmet és hűek maradnak a játékhoz, mivel az első 2 rész alapján jóféle nyomozós-feszkós-horrort lehetne forgatni, a 3. rész meg mehetne zombihentnek némi horror-szörnyes beütéssel és a végleleges megoldással (“Atomot nekik! :D)

 26. Szombaton néztem, nagyon sokat nevettem rajta, pontozni szerintem fizikai képtelenség :)
  Iszonyat B az egész, gagyi bunyók, sztori nulla, sajnos ismét van Michelle Rodr. és csak folytatni lehetne.
  SPOILER
  Az meg egyenesen pofátlan, hogy a film egyik legjobban beharangozott jelenete – lángoló Washington, utolsó bástya – az konkrétan a film végén egy képkocka, hogy “na, ez lesz a 6. részben” :D
  VÉGE

 27. Csigusz:

  még jó, hogy nem nézek bemutatót meg hasonlókat, így nem is tudtam, hogy várni kéne azt a jelenetet :)

 28. Értelmet keresni felesleges ebben a filmben, nem arról szól. Eddig sem arról szólt. De ettől függetlenül történet és koncepció kellene…

  Az első rész, és még az utána jövő 1-2 folytatás tartalmazott valami újat, valamit, amire rá lehetett fogni – bár egyre lankadó lelkesedéssel -, a történet mesélést. De ez a rész ez már teljesen értelmetlen: vegyük elő a régi szereplőket, öntsük le egy adag olyan zombival, aki még nem volt, meg vonszoljuk őket ide-oda.

  Teljesen koncepciótlan, értékelhetetlen darab, a 2/10 a maximum, amit kaphat. Ez egy ugyanolyan “csajos” film a 15 éves nagyfiúknak, mint a Jennifer’s body.

 29. Az a komoly hogy a pár éve kiadott CGI rajzfilmnek – amibe a magyar fordítóknak ki tudja milyen áldozatos és kínkeserves munkával de sikerült valahogy a hőn szeretett KAPTÁR szót ismét beleerőltetniük.- is kb 100%-al több IGAZI Resident hangulata van mint a eddigi összes Resident filmnek együtt.

 30. Szerintem a 6/10 igen erosen joindulatu ertekeles.. nalam ilyen 3.5/10 kornyeken mozog. Mondjuk az igaz, hogy ez tenyleg az eddig legrosszabb resz es helyenkent teljesen ugy ereztem, mintha egy xbox-os jatekot neznek, ahol meg karakter valaszto is van :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.