A végzet napja (The Day)

A The Day legnagyobb erénye az, hogy rövid. A megvalósult formájában 30 percnyi puskapor nincs benne. Olyan, mint egy sorozat bottle epizódja és fillere egyben. A céljuk felé haladó főhősök megpihennek út közben egy házban, ahol elég erőszakos dolgok történnek.

Ebből nincs sok a The Day-ben

Még a podcastban említette Béla, hogy a trailer alapján leginkább a Road egy részére hasonlít, arra amikor kannibálokra akadnak a főszereplők. Na most ezzel telibe is találta a filmet. A posztapok világban bandukoló (semmit nem tudunk meg semmiről, csak mennek előre és rajtuk kívül nincs élőlény semerre) csoport az egyikük betegsége miatt meghúzza magát egy házban. Nagyon fosnak a zárt helyen, ez látszik rajtuk, elsőre nem tudni miért. Itt még azt is hihetnénk, hogy űrlények tarolták le a Földet, akik elől csak a mező közepén van biztonságban az ember, de sajnos nem ez a megfejtés.

Az emberiség feloszlott: kannibálokra és a táplálékukra. Mint kiderül, a ház csapda, jönnek is értük a húsevők. Innentől még inkább szétesik a film.

Igazából még azt sem lehet mondani, hogy az ostrom alá kerülő ház témában nincs elég puskapor, hiszen van valami rendőrőrs, ami simán kitöltötte a játékidejét izgalmasan, szóval nem ez a baj. Egyszerűen csak béna az író és a rendező, ezen kívül a hangulatkeltéshez az első 10 percen kívül közük nincs. Arra pedig már nincsenek is szavak, hogy mennyire unalmas az összecsapáshoz vezető 40 perc. A végén van egy tv-sorozatos harc, az még elmenne, de amilyen hajtépős időhúzást lenyomnak előtte, az valami katasztrófa. Kliséhegyek nulla beleéléssel, kidolgozatlanul. Végig azt érezni az “árulós” szálon, hogy a “csak legyen még valami” ötlet útján kerültek bele.

Semmit nem akartak mondani ezzel a filmmel. Koncepció nélkül ültek neki, elég kevés pénzzel, miután olvasták a Roadot. Nem voltak nagy terveik, vagy ötletek, semmi. De még innen is lehetett volna jó, mondjuk elmennek a trash horror irányba, komolytalanra véve az egészet: ijesztgetés, eljutás a házba ahol utoléri őket a “horda”, nagy összecsapás (jobban kidolgozva, mint itt), csattanó a végére. Mindezt úgy, hogy a szaturációs csúszkát nem húzzák minimumra “mert az posztapok hííííja”. Sajnos nem ezt az utat választották, de a komolykodáshoz meg egy értelmes gondolatuk vagy eredeti mondatuk nem volt, szóval egy nulla a film. Most jöhetnének a színészek, de ne vicceljünk már, a túlélők még csak-csak elmennek, kivéve az alibinéger, de baszki, az ellenfelük nevetségesen nulla 2D papírmasé volt.

A legviccesebb amúgy A végzet napja vége felé van, el is mondom, mert miért ne. Spoiler, de igazából ne vesztegessetek a filmre egy percet sem… na szóval az egészséges kannibálok rátámadnak a csoportra; mivel hőseinknek még vannak lőfegyverei, így simán lelőnek vagy tizet, ezen kívül még 4-5 kannibál kap machete és hasonlókkal kezelést. Na most ez annyi hús, amivel a maradék 5-6 kannibál hónapokig jóllakhatna. Ehelyett természetesen folytatják a támadást. Mivel a nézőbe felmerül a friss hús, ostrom abbahagyása kérdés, így a forgatókönyvíró igyekszik egy párbeszédben megválaszolni:

– Annyit megöltünk, hogy abból hónapokig elvannak, mit akarnak még tőlünk?
– Emberek… s nincs emberibb a bosszúnál.

Wóóóóó. Ennyi.

12 hozzászólás a “A végzet napja (The Day)” bejegyzéshez

  1. Hát igen, kb ennyi. De legalább ölték a gyerekeket is. Ez plusz. (az erdős teleportálos gyerek részt inkább hagyjuk).

    Amúgy milyen egy sorozat “bottle epizódja”?

  2. The Day: Vállalhatatlanul gyenge hulladék. Hell: Hasonló témát boncolgató, nagyságrendekkel jobb német mozi.

  3. Ízlések és pofonok, eszemben sincs védeni a filmet, de sokkal rosszabb filmeket intéztél már el kétsoros leírással human, ezt meg eléggé sokáig szidod : ) Egyébként én ezt a filmet jobban élveztem, mint a Kaptár 5-öt, de hát nem vagyunk egyformák.

  4. Tenyleg olyan ez a film, mint egy posztapo sorozat kezdo epizodja. Gyenge, de egyetertek, hogy sokkal jobb a kaptar-fele szaroknal.

  5. Jófajta trash ez a film, el lehet rajta röhögcsélni, meg azért gyilkolnak benne rendesen, ami ugye poszt-apokban alap – már ha ebben a kategóriában barangolunk. Nyilván nem egy Hell Comes To Frogtown (ami szintén a poszt-apok legalja) de éppen ezért nem kell ebben értelmet, vagy különösebb motivációt, vagy adott esetben logikát keresni. Aki ilyet akar, az nézze inkább a Five-ot, vagy Logan’s Run-t. Szerintem örülni kell ezeknek az agyatlan, kisebb kategóriás filmeknek, legalábbis van egy réteg, akiknek jó szórakozást nyújtanak ezek az alkotások. Sokkal több ilyen “gyengébb” film kellene, a 80-as évek teli volt ezekkel a mókákkal, főleg az olaszok csináltak hatalmas “kopizott” filmeket.

    Nem tagadom, én mindig odavoltam az ilyen, sokszor kis költségvetésű, amatőr, vagy gyenge forgatókönyvvel megvalósított filmekért, ezért nekem a The Day tetszett. Nyilván a helyén tudom kezelni,de kategóriájában nem volt rossz.

  6. volt valami hasonló témájú angol film is… csak abban egy elhagyatott klinikára vették be magukat maréknyian és ott támadt rájuk egy kannibál banda. nem jut eszembe a címe, de az nem volt rossz a maga agyatlan módján, lehet ez is tetszene. :)

  7. K.Leslee: azaz! a fog és köröm! tényleg amerikai, akkor lehet, hogy csak a vinnie jones meg a gagyi helyszín miatt marad meg bennem az, hogy angol film volt :)

  8. Tipikusan az a film aminél elkezdem pörgetni,várom hogy történjen valami,de semmi.
    Időpocsékolás volt megnézni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.