A hobbit – Váratlan utazás

Elérkezett ez a nap is, fiatalkorunk újabb története került a nagyvászonra A hobbit személyében, ezúttal persze nem olyan epikus, mint filmbeli előzménye, hiszen most magáról a meséről van szó, a nagy kalandról, amire jó párszor utaltak A Gyűrűk Urában.

Mit tesz egy félszerzet, ha egy nagy utazásra indul az ismeretlenbe? Kalandozik, és jó kalandozó módjára mindenféle kalandokba keveredik. Ez esetben persze nem Frodóról van szó, hanem magáról Bilbóról, aki 13 törp és Gandalf, a mágus társaságában indult el Zsáklakból, hogy visszaszerezzék a törpök királyságát és kincseit Smaugtól, a sárkánytól.

Azt persze most nem árulom el, hogy pontosan miféle kalandokat élnek át az úton, hiszen nem mindenki ismeri őket, és ők is csak részint, másrészt pedig vannak, akik még a könyvet sem olvasták. Annyit azért megemlítek, hogy a történet pár dologtól eltekintve elég hű a könyv rövid cselekményéhez, bár jó sok mellékszállal lett megtűzdelve. Erősen érződik az előszele mindannak, amiről már láthattunk egy trilógiát; hogy ez a valamelyest sötétebb tónus jót tett-e a mesének vagy sem, azt mindenki döntse majd el maga.

Martin Freeman szerintem jó Bilbó volt, mint ahogy a törpöket játszó színészek is jól hozták a maguk szerepét. Gandalfot nem kell bemutatni, és persze ott van Szméagol, aki ismét hozta a már ismert feleselését. Mellettük még páran feltűnnek a régi trilógiából, jó volt újralátni őket is.

Smaugból még nem mutattak sokat, de amit eddig láttam, az igencsak jól nézett ki. Ellentétben pár csatával: azért voltak olyan részek, ahol túlságosan is kilógott a CG. Lehetséges, hogy 3D-ben jobban kijönnek ezek a jelenetek, ezt már nem tudom, mert a 2D-s feliratos verziót néztem, szóval majd ti megmondjátok. De persze ezeket az apró hibákat simán feledtetik a csodás képsorok, amik már A Gyűrűk Urát is jellemezték.

Valahol megértem a fanyalgókat, mert tényleg sok az ide-oda menetel és helyszínváltás, és mégsem történik semmi jelentős, ellenben tudom, hogy én miért imádtam. Mert azonnal elkapott az a bizonyos hangulat, amit Peter Jackson már A Gyűrűk Ura első perceinél is megteremtett számomra. Persze, vannak hibái a filmnek, szerintem nem volt kellőképpen foglalkozva minden törppel, és a már említett sötétebb tónus is kicsit a mese kárára ment, de kíváncsian várom a továbbiakat, majd kiderül, hogy felesleges volt-e vagy sem. Szóval maximális pontot nem kapna, de ha ehhez még hozzávesszük azt, hogy régebben is simán lepipálták a rendezői változatok a moziverziókat, akkor pláne maradjunk egyelőre csak egy 8/10-nél.

A fiataloknak jobban fekszik a mese, és az a sötétebb dolog sem olyan vészes azért, de egy-két durvább jelenet akad a csatákban, szóval nyugodt szívvel nem merném gyerekeknek ajánlani; de javarészt sokkal könnyedebb kikapcsolódást nyújt a film, mint a korábbiak. Az biztos, hogy én még jó sokszor újra fogom nézni ezt is.

Mammut
írta
2012. 12. 13. 19:10
megjelenés
135
hozzászolás


135 hozzászólás a “A hobbit – Váratlan utazás” bejegyzéshez

  1. SPOILER!!!

    A legvégén, mikor felkelt a sárkány,vártam, hogy Dagobert bácsi előtűnik a sok aranyban úszkálva.:D

  2. Ma néztem meg és teljesen egyetértek a hangulatra vonatkozó megállapítással. Zseniális film. Valóban sok a mászkálás, de hát ez erről (is) szól. Nem akar Gyűrűk Ura lenni, de annyi utalás felismerhető benne, hogy széles vigyorral üldögéltem jó néhányszor a székben(nekem személy szerint a völgyzugoly-beli beszélgetés tetszett Galadriel és Szarumán, Gandalf nagyon jók voltak benne…) PJ ugyanolyan jól nyúlt hozzá, mint anno, már türelmetlenül várom a következő részt. Én is többször meg fogom nézni(most éjjel a Gyűrűk Urát újrázom pl.)

  3. Ha megvan a hangulat akkor gondolom nem kérdéses hogy Howard Shore jó soundtracket hozott össze. Addig nem akarom meghallgatni amíg nem láttam a filmet, legyen friss az élmény.

  4. horathius:
    én elég vizuális ember vagyok, szóval inkább együttes hatás lesz az, némi nosztalgiával fűszerezve

  5. Most akkor elgondolkodtam, hogy Mammut vajon hány éves lehet?

    “Elérkezett ez a nap is, fiatalkorunk újabb története került a nagyvászonra A hobbit személyében”

    Az eredeti történet ugye 1937-es megjelenésű. Vajon Mammut akkor olvasta először eredetiben Tolkien műveit, mint Göncz Árpád is, kiskorában :D
    Vagy esetleg 1975-re gondol A hobbit (valójában A babó), amikor először megjelent magyarul.

    Mindkét esetben tiszteletem Onkel Mammut és köszönöm az írást :D

  6. Király volt a film, nagyon gyorsan elrepült számomra a játékidő. De sokára lesz 2013 december 13. :(

  7. symor:
    sajnos már nem vagyok olyan fiatal, mint azt én szeretném, de annyira azért öreg sem, szóval maradjunk a babónál :)

  8. Ja és a képi világ fantasztikus volt, 3D HFR-ben néztem, engem kilóra megvettek ezzel a cuccal. Martin Freeman pedig zseniálisan játszott, bár szerintem mindenki jól hozta a szerepét. A Fehér Tanácsot pedig kifejezetten izgalmas nézni, ez a szál Dol Guldurral nagyon ígéretesnek tűnik.

  9. Bazsi:
    akkor 3d hfr-ben jobb volt a kép, a 2d sajnos elég életlen volt a hd-hez szokott szememnek, kíváncsi leszek a bd-re

  10. Most kivételen kifejezetten üdítő volt a kritikát és eddig a hozzászólásokat is olvasni.

    Mammut, köszönöm a kritikát! :)

    Copkuler says:

    “jó olvasni ezt a kritikát a sok fikkantás közepette.”

    Teljesen egyetértek!

  11. Most értem haza a moziból.. de legszívesebben már most újranézném.
    Szombat messze van mert akkor talán megint :D

  12. akkor első leszek, aki nem magasztalja fel a filmet. nem volt ez rossz, de egy hobbit filmtől többet vártam. sok volt benne az értelmetlen, céltalan jelenet, a humor többször idétlen volt. meg úgy nagy általában ment az időhúzás. persze a színészek jók voltak, a turisztikai-reklámfilm része még mindig szép, az akciók kellően pörgősek és izgalmasak voltak. na meg a 3D… nagyon fölösleges volt

  13. most néztem meg, engem egyből beszippantott jackson/tolkien világa, pillanatok alatt elillant a 3 óra. 30 éve kőkemény tolkien rajongó vagyok, egyszerűen nem tudom kritikusan nézni ezt a filmet, simán nyomtam rá az iMDB-n a 10/10-et, minden percét élveztem.
    szinkronnal és sima 3D-ben néztem. szerintem a 3D látványosra sikerült, az avatar óta nem éreztem a létjogosultságát, de ennél a filmnél nagyon élveztem. a szinkron az átlagosnál jobb, de azért a héten majd megnézem eredetiben is.

  14. nyílméregbéka:
    imdb-n én is :D a dircutnál biztos megkapja tőlem is, pláne hogy addigra már úgyis hozzámnő a sok megnézés után, és így nem kell majd átírni később :)
    de simán most még nem, a moziverzió tuti, hogy itt is csak egy kivonat ;)

    állítólag a törpdalt is leszinkronizálták, ez igaz?

  15. no mozibol 1 orája jöttem ki, hát pfhhh elöször a film harmatgyenge a 3D röl annyit hogy felesleges egy rakás végtermék szigoruan 2D továbiakban.

    3D tv be jobb a térhatás,azmeg hogy imax ba ilyen cool olyan cool hát 400km nem vonatozom azért a csodáért.

    10/7 drágaság miatt.

  16. Szinkronosan néztem, ugye 3 dal volt, mindhárom végighallgatása közben kifejezetten kínosan éreztem magam, azt jobb lett volna magyarul elfelejteni. :D
    Amúgy Peter Jacksont felfedezte valaki?

  17. Megszeretném kérdezni azoktól, akik sima 3d-ben látták, hogy milyen? Mennyi élményt ad hozzá a filmhez stb.? Valaki nagyon jónak vélte, valaki meg teljesen feleslegesnek titulálta … most akkor hogy is van? :D

  18. szia,ha felétek2 D is vetitik ugy nézd meg inkább semmit nem tesz hozzá van minimális mélysége meg robbanásoknál,meg ha felkavarodik a föld akkor némi 3D is van de ennyi….

  19. A film maga nagyon jó. Tehát belekötni igazából nem illik.. és ezzel politikailag korrekt voltam ezzel a kicsit túlnyújtott – szerezzünk pénzt a három részből – meneteléssel.

    A 3D furcsamód kicsit gyengének érződik, néhol nagyon elüt, úgy tűnik, hogy az idei év 3D-s filmje számomra továbbra is az Abraham Lincoln Vampire Hunter marad. (Merjem azt írni, hogy a 3D sok helyen gagyi volt?) Természetesen hozza a kötelezőt, gyakorlatilag laza ujjgyakorlat, ismétlés. (Ez sajnos a kárára is válik, igazából újat nem tud hozni a film, de legalább vizualitásában illeszkedik a későbbményekhez.)

    Nem éreztem átütőnek, valahogy rutinnak tűnt egész végig a történet levezénylése. A biztos siker sokszor elnyomja az innovációt és megrekednek a dolgok. De nem fanyalgok, félreértés ne essék. Korrekt fantasy film a Hobbit, csak túlságosan nyújtott és hosszú, néhol feleslegesen dark a regényhez képest.

    A szereplőkbe igazából nem lehet belekötni, a régiek hozzák amit tudnak, az újak pedig elmenetelnek, túl sok a karakter, tehát a rendező nem is tud mindegyikkel foglalkozni. A maszkok itt a filmben nem tűntek annyira gagyinak, mint a posztereken, de volt néhány amit azért átgondoltam volna a crew helyében. Bilbo karaktere végülis jól sikerült, azt gondolom jó választás volt a szerepre.

    A felesleges – a regénytől független szálakat annyira nem respektáltam, nem vagyok hardcore fan, aki az utolsó betűig ismeri a legendát, nyilván azoknak többet adott néhány dolog, mint nekem.

    Alapjában véve egy kommersznél kicsit jobb, túlhájpolt fantasy, de nem olyan üdítően új, mint anno a LOTR volt. “Csak” egy folytatás (előzmény), de semmi több. 7/10.

  20. Bő 2 órája jöttem ki…Nekem is tetszettt!!!!DE JÓTANÁCS gyermeknek nem való!!!!Nem épp egy horror film de van benne egy két durva dolog..engem is beszippantott..JÓ ÚJRA KÖZÉPFÖLDÉN!!!:))))))…./Borzalmas ötlet a magyar “dalolászás”../

  21. Nekem nagyon tetszett, viszont az öreg Bilbónak miért volt más a szinkronja???? Az előzeteseben még az eredeti szinkron, a filmben meg már más? Ezt valaki magyarázza már el… :(

    HFR-rel 95%-ban elégedett vagyok. A Fehér Tanács uuuhhh imádtam minden másodpercét, Radagast is szerethető egy karakter, és a prplógus!!!!! Erebor eszméletlenül szép és látványos, Mória elbújhat :)

    Smaugból megnéztem volna többet, na de ki nem?
    A sok utalás a LOTR-ra nagyon tetszett!

    Bilbó és Gollam uuuuu, konkrétan az egész mozi röhögött, és az egyik kedvencem, amikor a kijáratnál, a “sajnálat visszafogja Bilbó kezét” na az totálisan ütött <3

    nekem 10/9 csak azért mert a LOTR trilógiából, nem a Gyűrű Szövetsége a kedvencem :P

  22. Nem bírtam magammal beültem a 2D-s verzióra, de nem szögezett annyira a székbe a film. Az első fele konkrétan túlnyújtott és unalmas, közben azon gondolkodtam, lehet hogy a magyar szinkron sem túl jó. Viszont a második fele a sok akció miatt jobban lekötött.
    A könyvel nehéz lenne összehasonlítani főleg mivel friss az élmény, és elég apró részletekre is emlékszem.

    Viszont mondja meg valaki hogy Ian Holmot miért kellet így maszkirozni? Ha gyakorlatilag ugyan az az állapot mint A gyűrű szövetsége elején, miért simább az arca? Fel sem ismertem…

  23. pezo:
    hát, több mint 10 évet öregedett azóta Ian Holm, szóval megoldották, amennyire lehetett, szerintem nem lett olyan rossz

  24. Nem tudom én túlzásnak éreztem, azért ott sem volt olyan fiatal, azért kérdeztem, meg persze , hogy ez csak engem zavart e

  25. Én sajnos borzalmasan öncélúnak és vontatottnak éltem meg a filmet. Örülök hogy másoknak tetszett!

  26. hát igen, a magyarított daloláson én is kínosan feszengtem, de ez nem a film hibája, oltára nagy baromság volt ez a szinkronrendezőtől. amúgy nagy baj nem volt ezen kívül a szinkronnal szerintem. a 3D meg tényleg ízlés kérdése, aki kicsit is megengedőbb a technikával szemben, annak ajánlom, mert szerintem adott hozzá az élményhez, de aki puristább felfogású az nézze hagyományosan. én úgy indultam a moziba, hogy nem 3D-ben akartam megnézni, de nagyteremben, nagy vásznon csak így adták, “kisszobában” meg nem volt kedvem házimozizni. a végén nem bántam meg.

  27. tényleg ennyire gyenge lenne a magyar éneklés? legalább a magyar fordítást a könyvből vették át?

  28. csak 3 dolog ölte meg számomra maga egy film varázsát. a 48 fps, a 3D és a szinkron:D
    nagyon kíváncsi voltak HFR-re, és abból csak szinkronos volt. Sajnos elveszi a filmes varázst az egészből, túl reális, vagyis jobban látszik hogy nem az. 3D szerintem továbbra is szar, gyors mozgásnál nem éles, néha kicsit szellemképes. Sokkal jobb volt a film, amikor 1 szemmel néztem :P, de 48fps-t nem tudom így kiszűrni. Nálam így abszolút nem volt meg az a hangulat ami abszolút elkapott a gyűrük szövetségénél, és a törpök se akkora karakterek, mint Legolas vagy Aragorn.Az univerzum még mindig nagyon jó, és 2D felirattal szerintem engem is elkapott volna, de az itt szereplő karakterek és a történet nyomába sem ér az egy gyűrűének. Nem vagyok abszolút nem LOTR fan, semmit nem vágok a háttértörténetből, de a trilógiát láttam többször is.
    SPOILER
    Átpislogtam, vagy tényleg nem volt semmi motiváció a nagy utazásra? Odagurul a 13 törpe, és akkor menjünk a térképen a piros X-hez, mert ott a gonosz sárkány? Nem is tudják hogy hol van a bejárat, majd biztos rájövünk valahogy…Közben gandalf meg a sasok kétszer megmentik őket, kis szmeagol, és ez volt a film?:S jah és 3 óra:D

  29. uhh, fájt elolvasni az előző kommentem, annyi typo, sry, de nincs edit, és a kis boxba nem szeretem visszaolvasni, csak így még idiótábbnak jön le a véleményem:D

  30. dezmond
    önmagában nem lett volna gyenge a magyar éneklés, csak az eredetihez viszonyítva. annál az ember háta borsózott annyira hatásos, de magyar színészek sajnos nem olyan jók éneklésben :) a fordítás a könyv szerinti volt.

  31. köszi
    még mindíg nemtudom hogy magyar vagy eredeti szinkronnal nézzem meg, tudom az angol jobb mindenben, de Gandalf magyar hangját olyan jó hallani:D
    ja és köszi a kritikát, tényleg jó végre egy normálisat olvasni.

  32. “Ha már Zsáklak, meg Bilbó, akkor légyszíves Gollam legyen már szegény Szméagol.”

    Miért is? Ebben a történetben már Gollam. Legfeljebb Nyelem lehetne, de akkor a hobbit is babó lenne…

  33. A szinkronos változatoknál kötelező volt a magyar éneklés, a stúdiók ugyanis minden országban ezt írták elő A hobbithoz, akárcsak A GyU-nál. A Forum Hungarynak és a Mafilm Audionak nem volt ebbe beleszólása. Ahol működött a dalamra N. Kiss Zsuzsa versfordítása, ott azt használták, ahol nem, ott vagy módosítottak rajta avgy újraírták. Feliratos változatban a könyvbeli műfordítás van természetesen (kivéve a Nagy Kobold énekét, ha jól emlékszem).

  34. persze aki olvasta a könyvet, az tisztában van vele, hogy a sztori a következő részekben nyeri el igazán azt a komplexitást és mélységet, ami miatt eleve érdekes a történet.

  35. Nekem nagyon tetszett a film,Pécsett csak 3Dben vetítették a premiert,sz’al ott a csaták nekem bejöttek,nem voltak vele gondjaim.Na meg maga a film azért tetszett nagyon,mert az első perctől kezdve megragadott,nem unatkoztam(amint azt a kritikában is leírták)Még 1 órát eltudtam volna ülni a moziban…Nekem nagyon bejött!Vizsgaidőszak után meg a könyvet is tutira elkezdem!

  36. Slevin
    en is Pecsen fogom megnezni :)
    irnal kicsit bovebben rola hogy milyen volt a 3D? Egyebkent pedig adjak feliratosan is es sima 2D-s valtozatban is Pecsett.

  37. Nekem sajnos nem tetszett a film. Túl hosszúnak találtam és 20 percre nem is emlékszem. Ez szerintem csak azoknak való akik a Gyűrűk Uráért oda meg vissza vannak.
    Sajnos nekem nem érte meg a jegy ára nem pláne az idő.

  38. A látvány, a zene tökéletes volt,de túl hosszú és vontatott.Nálam a Gyűrűk Ura sokkal jobb eddig,de persze még párszor meg fogom nézni.

  39. david
    Premieren voltam,ott nem volt 2D :/ (nem vagyok 3D fan..)
    Hát ,hogy őszinte legyek nem tudom nagyon mihez viszonyítani,mert ritkán nézek 3D-s filmet.Végülis nekem nem volt vele bajom,jó volt így is a kép,bár IMaxban gondolom 100x jobb..Am Gábor,bírom a Gyűrűk Urát,de nekem SW a fav. Sz’al nem vágom annyira a Gyűrűk Ura témát,csak a filmeket,de ettől függetlenül én teljesen oda vagyok a filmért,nekem teljesen okés volt. (nem hétvégi filmbuzi vagyok)

  40. semmit nem tudtam a sztoriról, arról sem tudok mi lesz később. viszont nagyon tetszett, annak ellenére is, hogy hosszú.. fel se tűnt úgy elrepült a 3 óra. tele van vicces egysorosokkal és ahogy a törpök is megmondták az események “csöbörből vödörbe” esnek.

  41. Csak azt szeretném kérdezni, hogy az első rész meddig jut el a könyv történetében? Most kezdtem el olvasni a könyvet.

  42. Jackson többet borozgathatott volna Nolan-nel, hogy megértse, miért nem szabad nagy volumenű filmeket 3d-fososítani.
    Még a 12 éves fiam is azt mondja, hogy minden, a moziban 3d-ben (kis barátnője miatt) nézett alkotás sokkal-sokkal jobban tetszik neki otthon a plazmán 2d-ben.
    A Hobbitra is kizárólag 2d-ben hajlandó beülni.
    Büszke is vagyok rá, hogy nem állt be az agyatlan csordába.
    Hobbit: olvastam a könyvet (a legújabb fordítást), bocs, hogy ezt mondom, de az egyik diplomám szerint van közöm a dologhoz, és én két hét alatt különb történetet írnék, mint a Hobbit/Babó cselekménye.
    Nem csodálom, ha sokan okafogyottnak, erőltetettnek, tölteléknek éreznek bizonyos részeket a filmben is. Jó sok mellékszál kell ide, hogy kigyűjjön még 6 (bővítettben 7,5 óra ebbűl). Ettől még biztosan imádni fogjuk, mert mégiscsak PJ, meg LOTR-világ.

  43. bocs, hogy ezt mondom, de az egyik diplomám szerint van közöm a dologhoz, és én két hét alatt különb történetet írnék, mint a Hobbit/Babó cselekménye.

    Január elsején linkeld már be ide. KÖSZI!

  44. demerzel:
    ez csak egy kis mese volt, ami egy olyan világban játszódott, amit Tolkien alkotott meg a világban beszélt saját nyelvekkel egyetemben, egy műfajt teremtve meg vele, szóval szerintem, ha majd mindezzel megleszel te is, utána kezdj el mesélni ;)

  45. Nekem bejött a film, de az eleje tényleg túl hosszú, és mire igazán beindul, már vége is. Viszont elég nehéz objektíven megítélni, mert nagyon erősen és ügyesen játszik rá a nosztalgia-faktorra, a zenék, a helyszínek végig a régi érzéseket hozzák elő.

  46. Kutyasok a hozzaszolas, amit mar senki nem fog elolvasni, de azert megirom a velemenyemet:

    – 48 FPS, hat nehez lesz hozzaszokni, ugy nezett ki mint ha benyomtak volna a Fast Forwardot, neha azt mondom oke, de neha olyan b@szott gyors volt, hogy ilyen gyorsan senki sem tud mozogni. Fejfajas nekem nem volt, baratnönek kicsit, de csak a kapkodas miatt, viszont emiatt a 3D szebb volt es nem farasztott. De elveszi az eddigi Hollywood film erzest ez a real time stilus.

    – Film jo hangulat, nekem is visszajött, de nem annyira erdekes mint az elözö 8/10.

    – CGI picit kilogott, de 48 miatt ugy pörgött, hogy fokuszalni nem tudtam 1 mp-nel tovabb, ezert nem lattam, inkabb PC jatekra emlekeztetett, de annak f@sza volt

    – Nagyon kellett gondolkoznom, de vegül felismertem Crixus-t :D

    – Gandalf ennyit sosem varazsolt mint itt.

    Jövöre is megyek folytatasra:)

  47. demerzel: Whoa, oké, azt elfogadom, ha valakinek nem tetszik egy film (és normális érvekkel támasztja alá, nem pedig, hogy a 20. percben, a jobb alsó sarokban teljesen logikátlan egy bokor elhelyezkedése), de azért Tolkient, a saját kitalált nyelvével, világával (amiket azóta is szinte mindenki másol) így lehúzni… Ahhoz egy kicsit nagy mellény kell.

    Egyébként még nem láttam a filmet, holnapra tervezem megnézni. Az eddigi kritikák és kommentek alapján nagyjából olyan lesz, mint amire számítottam: egy kis mese a nagy, imádott világban.

  48. demerzel:

    Alkoss meg egy világot, több ezer éves múlttal, világgal, térképpel, fajokkal, városokkal, földrészekkel, mitológiával, legendákkal, új nyelvvel aztán utána írhatsz ilyen nagyarcú kijelentéseket:)

    Egyéb:

    Senki sem mondta, hogy jobb lesz mint a LoTR.A műfaj ugyanaz, a világ és a szereplők ismerősek, de ezenkívül teljesen két külön dolog.A LotR grandiózus, sötét, komor és mély, a Hobbit pedig szimpla mese ami az a már felépített világban játszódik és egy mellékszálat mesél el…ennyi.

  49. A Király visszatérnél Liv Tyler által énekelt rész nem volt leszinkkronizálva hála az égnek. Vagy a bővített Két toronyos temetéskori ének eowyntől szintén. Az egyik mai a másik ó-angol ének volt. S ez a törp dal pl szintén nem kellett volna, hogy magyar legyen.
    A szinkront egyébként ugyanazok csinálták mint a GYU trilógiánál. (szinkronrendező, a színészek nagy része)

  50. Én még mindig nem tudom eldönteni, hogy tetszett-e vagy nem… Annyira vártam már, és annyira izgultam, hogy emiatt egy kicsit csalódás lett. A könyvet elkezdtem olvasni a héten és nagyon tetszik, pörgős, kevés olyan rész van benne, ahol megáll a történet, ezért is vártam azt, hogy a film is pörgős lesz. Sajnos nem így lett. 3d-ben kellett végigszenvednem, mert nálunk nincs választás, a végére teljesen megfájdult a fejem,szerintem teljesen felesleges volt. Öreg Bilbó hangját én se értettem kicsit zavaró volt számomra, uez az énekekkel. Ami hiányzott kicsit a könnyed humor, ami a gyűrűk urában szépen jelen volt. (tudom, ne hasonlítsak, de azért egy kicsit mégis)
    Ami jó volt az a látvány. A törpök nagyon el lettek találva, jó kis gárda. Gollam szuper még mindig :)
    Nyilván meg fogom még nézni később, amikor már nem lesz ilyen friss a könyvélmény, hátha akkor jobban fog tetszeni.

  51. Nekem bejött a film egyébként kb 85%-ra értékelném röviden it mert a hosszú kritikát nem akarom becopízni. :D

    A Kimaradt jelenetekről:
    A Hobbit 2. trailerben volt egy rész amikor Gandalf hátrahőköl egy barlangban arra a részre nem emlékszem hogy a filmben lett volna. Lehet bővítettre megy, ahogy amikor hátraesik asszem Bifur a székről a Zsáklakos lakománál ez egy produkciós naplóban volt benne, s az is kimaradt. Meg egy pók vagy mi betöri a házát Radagastnak, no ilyen nem volt a filmben, pedig azt hittem lesz. Meg amikor a fiatal Bilbo a piacra megy, ez még az 1. trailerben volt.

  52. casi:
    én ezer éve olvastam, és direkt nem frissítettem fel, mert az szerintem hiba lett volna

    hahakocka:
    ja, hogy már a trailereknél is voltak plusz jelenetek, még jó, hogy nem nézek bemutatókat :) mostantól kommentet sem, nehogy minden el legyen lőve a rendezőiből :D

  53. Én azért a trailereket meg szoktam nézni hogy kb tudjam mire számíthatok. Pl PAcific Rim lehet hogy nem lesz nézős moziban nagyon Transformers-es hatása volt pedig Del Toro eddigi munkáit szerettem.

  54. Na, hát akkor már én is!
    Tegnap voltam HFR-vetítésen a WestEND-ben. Mondanom sem kell telt házas vetítés volt.

    Először a technológiáról írnék egy keveset: A nagytotál képeknek speciel jót tett, sokkal szebbek és élethűbbek lettek! A múlt héten kikerült “home-made HFR-trailerben” tapasztalt műanyag-, szappanopera-szerűséget sem éreztem, bár tény és való, hogy a mozgások sokszor bizony tényleg felgyorsítottnak érződtek, és ez főleg a harci-részeknél volt zavaró! A 3D-nek meg egyenesen újabb szintet adott! Nem vagyok 3D-fan, de amiko Radagast madárkája végigrepült a termen, vagy Balin a képembe vágta a szikrázó tobozt, na az…. Bár még új a HFR-technológia, jövő ilyenkorra hátha kiforrottabb lesz!

    Ha már technológia: Gollam valami egészen hihetetlenre sikeredett, már-már tényleg életszerű mimikája van! Azogban meg akkor nem csak én ismertem rá Manu Benettre (Crixus a Spartacus-sorozatból), mert bár ugye a Spartacus fanoknak már a hangjáról is feltűnhetett, de az arca is felismerhető szerintem.

    A film:
    EGYSZERŰEN KURVA JÓ!!!!!!!
    Persze vannak kisebb hibák, spoilermentesen csak annyit, hogy Radagast és Azog szálainál kicsit érezhető volt, hogy kilóg a koncepcióból, de alapvetően nem voltak ők sem funkciómentesek! Jó volt látni a régi karaktereket is, a kisebb szerepekben (Frodó, öreg Bilbó, Elrond, Galadriel, Szarumán, aki mintha már itt sejtene valamit az éledező gonoszról), valamint tetszett, hogy a régi zenékkel is rátettek a nosztalgiára, úgy, hogy az új “törpös” téma is baromi hangulatos lett (bár nem értem, hogyha annak idején Pipin dalával meglépték, hogy ne a szinkronszínész énekelje, akkor itt miért nem lehetett ezt is).

    Bár aki a Gyűrk Uárt azért kritizálta, mert “csak mennek” (a’la Randall a Clerks II-ből), azoknak ez sem fog tetszeni, még ha itt folyamatos is az akciós a vándorlás során (Jól mondja Thorin, hogy csöbörből vödörbe esnek folyamatosan).
    Gollam jeleneteit meg az egész mozi síri csendben nézte. A végén pedig sokaknál lehetett hallani a csalódott “Óóóó!”-t, mert gondolom ők is nézték volna még egy ideig.
    Én azonban csak annyit mondtam: “Találkozunk jövőre, ugyanitt!” :)

  55. Jaaa, és semmi fejfájás, vagy szédülés nem volt a HFR miatt, pedig rövidlátó lévén alapból érzékenyebb a szemem a 3D-re!
    Itt jó, ha kétszer kellett levennem a 3D-szemüveget, hogy kicsit megdörzsöljem a szememet, meg vagy háromszor elmosódott a kép, de mivel a társaság többi tagja is, akikkel voltam, ugyanannál a jeleneteknél érzékelte ezt, mint én, így élek a gyanúperrel, hogy a filmszalag lehetett valahogy hibás.

  56. Ma voltam a MM-ban és sirva raktam vissza a duplalemezes filmzene cd-t…:(((( 7000pénz…ja azért se töltöm ..le

  57. david 2012. December 14 at 00:32

    pécsett a két nagyteremben megy párhuzamosan 3D-ben szinkronosan, és egy közepes teremben (azt hiszem 5-ös) megy feliratosan 2D-ben.

    demerzel 2012. December 14 at 08:20 “Hobbit: olvastam a könyvet (a legújabb fordítást), bocs, hogy ezt mondom, de az egyik diplomám szerint van közöm a dologhoz, és én két hét alatt különb történetet írnék, mint a Hobbit/Babó cselekménye”

    ez a buta nagyképűség annyira szép példája, hogy sírok! :DDD tiéd az “év legnagyarcúbb kommentje” díja!

  58. Đarth Riddick:
    Ezt mondtam én is, de azt a dalt nem a rendes szinkronszínész énekelte, hanem valami normális énekhangú ember! Mert itt is bírom Armittage (Thorin) szinkronját, de énekeln sajnos nem tud szegény fickó! :/

  59. A bővített Két toronyban és Király visszatérben volt 1-1 új dal és azok eredetiek maradtak viszont. (Theoden fiának temetése, Liv Tyler(Arwen) által énekelt Ispotályos szám)

  60. Jogos… bocsi.

    Amúgy a muksót, aki Thorint szinkronizálta Széles Tamásnak hívják.

    Szvsz az egyik legjobb szinkronszínész.

  61. Mondom, én bírom a faszit, Strike Back-ben is ő volt Armittage szinkronja, meg talán már a Robin Hood sorozatban is (utóbbi azért már nem 100%). Illik az orgánuma Armittage-hoz, de énekelni sajnos láthatóan nem tud olyan jól, mint az eredeti színész! :/

  62. Örülök, hogy tetszett a szöveg!!! :-)
    Amúgy van már három befutott forgatókönyvem (nem, nem Agyarországon)
    Nem nagyképű, csak őszinte voltam.
    Mint mondom, szeretem a LOTR-világot, azt megalkotni nem két hét lenne, nyilván, és igen, pontosan ismerem a Hobbit létrejöttének körülményeit.
    De a kardoskodásotok azt jelzi, hogy sokan szeretitek a maestro-t és ezt jó olvasni.

  63. Éowyn óangol dala azért nem volt lefordítva, mert óangol, azaz “rohír” nyelvű – ugyanezért nem forították le a sindarin és quenya dalokat sem, csak ami modern angol.

    Liv Tyler betétdala pedig nem Arwen dala volt, éppen ezért nem kellett leszinkronizálni. Ha Arwen énekelt volna egy jelenetben, azt bizony kellett volna, de ez egy utólag beillesztett szám volt, amelyet eredetileg egészen máshova szántak, nem az Ispotályhoz. Stáblista alatti betétdalokat sem kellett lefordítani, csak azt, amikor konkrét szereplők egy jelenetben modern angol nyelven fakadnak dalra.

  64. Szerintem nagyon jól sikerült. Igaz, hogy kicsit elnyújtott, de szerintem nem gáz. Ez egy kis mese, egy kalandfilm: vándorolnak, kalandoznak, együtt esnek csöbörből vödörbe :)

    A törpök nagyon nagy figurák, a látvány és a zene pazar, és az egész film nagyon hangulatos. Igazi nosztalgikus érzés visszatérni ebbe a varázslatos világba kalandozni egy kicsit.

  65. Tudom olvastam a Szilmarilokat, Hobbitot, függelékeket Gyűrk Urát is (a Tolkien féle nyelveket is stb meg meg van a 4*4 dvd-s szett) de itt meg egy törp dal volt igaz angolul de a törp királyság érdekében énekelték el,(ahog annó Rohan nyelvén ó angolul Eowynegy rohani temetésen) és én meghagytam volna eredetiben. :) Én csak a Goblinkirályosat hagytam volna magyarul.
    Ezenkívül nem nagoy tudtak jól énekelni az eredetihez képest, az amúgy jól szinkronizáló színészeink szerintem.

  66. Az ének nekem sem tetszett igazán, mert a trailerben pont az fogott meg, kirázott tőle a hideg, itt sem semmi… :S

    Egyébként nincs panaszom a szinkronra, remekül sikerült szerintem.

  67. hahakocka:
    Éowyn dalát két dolog miatt nem fordították le:
    1.) Mert a bővített változatban van.
    2.) Mert az ó-angol nyelv itt a rohanit helyettesíti, mivel Tolkien nem dolgozta ki, csak utal rá, hogy “olyan mint az ó-angol”!

    A törpök dalát viszont közös nyelven éneklik, azaz itt momentán magyarul! Csakúgy mint Pipin Denethornak, vagy a Zöld Sárkány dala a GYU-trilógiából.

    Amúgy meg két törp dal volt, a másik a “Csorbítsd a késeket” (Blunt the knives) ugye azt is magyarul éneklik, amikor a törpök mosogatnak.

  68. Én most jöttem haza a filmről, 3D HFR-ben néztem. A film nagyon tetszett, a 3D sztem marha jól kiegészítette a látványt, viszont a HFR.. mintha mindenki 1.1x-es sebességen ment volna, a mindenhol tűéles kép miatt kilógott a CG, esetlennek hatott tőle az egész, kifejezetten nem tetszett. Bár nem szeretek magyar szinkronnal filmet nézni ennek most egész elviselhető volt, bár a nevek magyar kiejtésével néhol leet, hogy vitatkoznék :)

  69. HRF 3D Westend…
    Azt már máshol is olvastam, hogy nem az általm nézett vetítésen volt többször is szellemképes a 3D (szétcsúszott a két kép).
    A HRF-ről egyenlőre nem tudom eldönteni jó-e. A lassú kameramozgást egyszerűen tönkrevágja. Ahogy itt is írják 1,1-1,2-es sebességgel megy a film. Lehet összeesküvés elmélet, de nem lehet, hogy a nagy sietség (alig készültek el az utómunkával) miatt egyes jelenetekben egyszerűen nem készült el a 2×48 kép/sec? Vagy a westend vetítője van rosszúl kalibrálva?
    Mert ez a begyorsulás nem konstans. Van ahol kifejezetten jót tesz a látványnak a 48 fps. Viszont ezt a technológiát nem egy agyon CGI-t fantasy esetén kellett volna kipróbálni. Néhol szinte nevetséges tőle a számítógépes grafika (pl. félkezű ork) A hülye is meg tudja így különböztetni, hogy ki az élőszereplő és ki a CGI. Pedig ezen a filmen a világ egyik legjobb trükkös gárdája dolgozott (Weta), szóval nem hiszem, hogy sokkal jobbat ki lehetne jelenleg hozni ebből.
    Félek az Avatar 2 esetén (még több CGI) ez még romlani fog…

  70. A filmről:
    Na hát itt van a probléma. Sajnos teljes mértékben beigazolódott, hogy előzetes terv megváltoztatása (2 helyett 3 rész) csak is a pénzről szól.
    A majdnem 3 órát egyszerűen semmi nem indokolja. Vitatkoznék azzal, hogy csak az eleje vontatott. A második részben is simán járhatott volna az olló. Sajnos igen sokszor esik szét a dramaturgia, filmes nyelven mondva nem feszes a vágás.
    A Gyűrű szövetségében simán elnézhető volt a terjengős bevezető, hiszen meg kellett alapozni egy komplex univerzumot. Most pont az válik végtelenül unalmassá, hogy régi ismerősöket látunk felvezetni túl hosszú ideig. Ez egy folytatás, akár mennyire is előzményregényről van szó.
    Hogy pozitívat is írjak: Bilbót játszó Freeman tökéletes választás. Az hogy Jackson próbálja összefésülni a gyűrű triológiát, az amúgy előbb megírt (ezért kevésbé előreutaló) Babóval szerintem becsülendő. Próbálja magasabbra emelni a tétet (törpök ne csak kincsvadászok, hanem újrahonfoglalók is + sötét erők gyülekeznek…)
    A Gollamos rész a film csúcspontja. Ott látszik igazán, hogy attól még lehetne jó a film, hogy ez csak a Gyűrűk ura B-változata. Hiába tudom, hogy mi lesz a karakterek későbbi sorja, tudok izgulni azon a jelneten, van benne feszültség, feszesség (pedig tart vagy 10-12 percig még ez a kis epzód is)

    SPOILER
    Ennek ellentéte a film vége felé a “sasos rész”…már az első filmnél is volt hasonló: http://youtu.be/1yqVD0swvWU
    …amit szerintem ki lehet magyarázni (nem lehet csak úgy elrepülni Mordorba)
    Na de itt? Miért kb 1000 km-re rakják le őket a madarak? És miért egy kibaszott magas, meredek szírten? Amikor kb 1 km-re ott van a síkság???
    SPOILER VÉGE

    Pozitívum természetesen még a táj, illetve a zene. A törp-dal szerintem simán Oscar esélyes. A jelmezek, és díszletek szintén hozzák a már ismert nagyon magas szintet.
    A szinkron (dalokat leszámítva) teljesen rendben volt.

    Nem tudom, lehet az alapanyag színvonala miatt talán lehetetlen olyan színtű filmeket összehozni mint annó a Gyűrűk Ura triológia volt, de szemlátomás súlyos rendezői és vágási hibákat követet el Peter Jackson (talán, hogy kijöjjön a 3 film a szokásos hosszal), ami miatt számomra csalódás volt a Váratlan utazás.
    10/6

  71. Tegnap néztem meg, és nagyon hamar eltelt az a 3 óra. A karakterek, a vizuális megálmodása a történetnek nagyon jó lett. A 3D nem volt annyira arcbamászó, a feszesre vágott akciójelenetekben viszont nem működött annyira. Persze ez nem negatívum, csak egy megállapítés részemről. A CG szépen illeszkedett az élő felvételekbe, ismét realisztikus karaktereket láthattunk, de a legfantasztikusabb még mindig Gollum karaktere. A nagytotálok lehengerlőek, a színészek hitelesek voltak, volt benne bőven humor, és jó volt a film felépítése – jól váltották egymást a lassú és a pörgős részek. A zene megint gyönyörű, sok az átfedés az előző trilógiával. várjuk a következő részt!! :)

  72. biker – igaz én 24 fpsben néztem de a szintetikus karakterek jók voltak. Viszont nálunk meg a kép volt sötét és kellett jó 20 perc mire alkalmazkodot a szemem/agyam hozzá. Szóval elképzelhető hogy a mozi spórolt a beállításokon.. :S

  73. Tegnap (14.-én délután) megnéztük IMAX 3D-ben.
    Mivel első IMAX élményem így teljsen elégedett voltam.
    3D: Úgy érzem itt IMAX-ben érdemes nézni, mert jól kijött, egyedül a gyors képváltások és a forgó kameramozgás ronott egy kicsit, de lényegében krva jó volt.
    Nálam a legparásabb rész az Szauron árnyalakja ahogy előjött… na az komoly volt.
    Nálam teles mértékben visszajött a GYU-feeling. Minden percét élveztem.
    A Bilbó-Gollam rész nagyon ütött.

    ///kicsit off topic:
    IMAX személyzete, és szervezése egy nagy rakás szar! 5.én foglaltam jegyet mert akkor még csak személyesen lehetett. (direkt megkérdeztem, hogy átvehetem e majd a vetítés napján, azt mondták igen.) erre tegnap 3 órával a kezdés előtt mikor fel akartuk venni a jegyet, azt mondták ,hogy 8.án valaki felvette. …????…
    Kiderült hogyegy bizonyos napig, csak azonnal megvett jegyekre érényes a foglalás. tehát nekem aznap meg kellett volna vennem a jegyet, mert ígytörölték a foglalásomat. ??Mi a fa..?? Majdnem balhét csináltunk, de kaptunk jegyet,sokkal jobb helyre.
    ..Ja és még nekik állt feljebb hogy mi mit akarunk.

  74. Én is egyetértek a kritikával, miszerint, ha nem is olyan nagy volumenű a sztori, de a hangulat, látvány, zene rögtön beránt, mint anno a Gyűrűk Uránál.

    Én egyáltalán nem vártam a filmet. Az előzetest kivéve semmit nem tudtam róla, még azt a kis sztorit sem, amit elmesél, de mikor láttam teljesen bezsongtam és utána megnéztem az LotR első részét. :D

  75. Valaki árulja már el, hogy Dol Guldur, miért volt romos??? Elvileg nem egy full extrás erődítménynek kellett volna lennie, amit majd Galadriel rombol le? Vagy akkor ez már megtörtént, jóval a Hobbit története előtt?

  76. Tényleg, a stáblista után volt valami jelenet? Mert nem vártam meg a stáblista végét. Ha volt, akkor valaki írja már le, mi volt az! :)

  77. Sötétebb tónus mese kárára ment? Szerintem éppen a transformers féle gagyizás vágta hanyatt az egész hangulatot.

  78. Peter Jackson és Ian Mckellen beszéltek a bővített jelenetekről. Amit most már kivételesen meg is csinált Peter Jackson így talán nem kell rá várni 1 évet + kiadásként már akinek. Én már csak ezt fogom megvenni.

    Új Bilbo + Gandalf beszélgetős és visszaemlékezős részek lesznek (aki látta a filmet az talán tudja hogy a film elején mesél Gandalf az 1. találkozásukkor valamiről), lesz új törp vs elfek csörte Völgyzsugolyban. Lesz még új Goblinkirályos rész (Barry az egyik színész akit Peter Jackson említ ő adja a hangját a goblinkirálynak híres új zélandi idősebb színész), amit csak azért vágtak ki, mert már nem volt már idejük, hogy megcsinálják időben. :D Olyan 20-25 perc +. Remélem az extrák is megint zseniális minőségben és tonnaszámra lesznek fent rajta.

    http://www.empireonline.com/news/story.asp?NID=36034

    Az első 6-7 percben Erebornál egy törpöt játszik most Jackson a rendező. De nehéz észrevenni mert be van öltözve páncélba és szakállal. :) (Minden filmjében volt Hullajótól kezdve az összes Gyűrűk Ura-n át (Király visszatérben csak a bővítettben ott az egész fő technikai + operatőri stábbal a kalóz hajón :D ), King Kongban cameoja)

    http://www.empireonline.com/news/story.asp?NID=36032
    Itt mesél róla.

  79. A vilag beszippant, de igazabol a 3 ora alatt semmi sem tortenik a filmben, csak A-bol elmennek B-be, ami feluton van C fele. Viszont a seta baromi latvanyosra sikerult, igaz az egesz eddigi sztorit egy laza baratokkozt alatt le lehetett volna zavarni. 3D szinte semmi sem volt, inkabb csak zavaro az idiota szemuveg (imax) Ezen a teren nekem meg mindig az avatar az etalon. Teljesen folosleges volt 3Dben nezni.
    Az elso fel oraban mikor mar masodszor kezdenek enekelni a torpicsekek, kezdtem aggodni. Vaddizni meseket sem nezek epp e miatt. Ruhellem, mikor ket vagas kozott celtalanul nyekergunk fel orat. Szerencsere tobbet nem fordult elo a filmben :) Sajnalom, hogy 3 reszre szethuztak ezt a nyulfarknyi sztorit. Kihozhattak volna egy 4 oras kiadasban az egeszet, a kevesebb neha tobb.

  80. Menjen neki a 10/10!

    A 48 fps kb. 10 percig rendkívül irritáló, játék intro-feelinget áraszt, ráadásul úgy tűnik, mintha az egészet gyorsítva látnánk, de miután megszokja a szem (vagy az agy) eszméletlen látványossá és élvezetessé válik.

    Brutálisan jó film, szívesen néztem volna még pár órát belőle, akár egy ültő helyemben.

  81. DnP meg mások akik említették:

    “Mennek A-ból B-be és nem történik semmi”

    Hát de erről szól a film, ezt előre is lehetett tudni (akkor is, ha nem olvastad a könyvet). Vándorol a kis csapat és kalandozgatnak. Nekem pont ezért tetszett, mert tényleg “kalandoztak”. Meg azért volt ott történés is :) Nekem egy tábortűznél üldögélős sztorizgatós rész hiányzott kicsit, el tudtam volna nézni egy ilyet is :)

  82. az a vicces, hogy anno fellowship of the ringnél is elhangzottak ilyen lehúzások, hogy csak mennek, és nem történik semmi :D

  83. Dol Guldur, miért volt romos??? Elvileg nem egy full extrás erődítménynek kellett volna lennie, amit majd Galadriel rombol le? Vagy akkor ez már megtörtént, jóval a Hobbit története előtt?

  84. Csak én vagyok az , aki jobban élvezte a 3d-t mint bárhol máshol? Végre nem végig azt nyomatták, hogy “hú vazze 3d, mindent a pofádba tolunk”, hanem arra használta érzésem szerint PJ, hogy valóban kitágítsa a teret. itt inkább éreztem az önkifejezés újabb eszközének, ellentétben minden eddig látott filmmel, ahol a 3d minden más kárára ment.
    itt szép volt tőle a mélységélesség, mg inkább magába szippantott.
    Persze volt néha az optikai tengely mentén itt is egy-egy látvány miatt betett snitt, de ha minden film 3d-je ilyen lenne, simán kifizetném mindig azt a pluszpénzt érte.

  85. 3Dt egyszer ereztem, mikor elkaptak a bandat a hegy belsejeben, es a kamera ment lefele a tarnakban,kozben a tengelye korul forgott, na ott picit el is szedultem :)

  86. Arni:
    Hát, Dol Guldur történelme (is) erősen át lett írva A Gyűrűk Ura függelékeiben található adatokhoz képest…
    Kíváncsi vagyok én is, hogy Jacksonék a folytatásokban hogyan oldják fel az alternatív filmes történelmük ellentmondásait.

  87. Gandalf:

    Összetudnád foglalni?
    De akkor jól tudom, hogy elvileg annak nem romhalmaznak kéne lennie?

  88. Olvastam már többször is a Hobbitot, legutóbb pár hete, hogy kicsit felfrissítsem.
    Nagyjából azt kaptam a filmtől amit vártam: ez a cselekmény 3 órás terjedelemben nekem kicsit elnyújtott volt, kétszer néztem rá az órámra közben; egyébként szerethető a film, Jackson apánk végül is kitett magáért, bár ahogy már mások is írták, nem volt annyira átütő alkotás.
    Abszolút Gollam vitte el a bulit, Aaron Sorkin játéka zseniális volt egyszerűen.
    A polarizációs 3d nekem ugyanolyan volt, mint az összes többi filmnél szokott (utoljára az avengerst néztem pl), nem értem miért kell erőltetni, nekem nem ad különösebb pluszt. A magyar szinkronban Bilbó hangja nem kifejezetten tetszett (bár maga Martin Freeman sem volt számomra megfelelő választás, de hát ízlések és pofonok), a törpök dala egy fokkal jobb volt magyarul, mint amire számítottam.
    Néhol idétlen humor és felesleges feszkózás jellemzi, ennek ellenére meg fogom még nézni többször is.
    Nekem 7/10. Várom a sárkányos párbeszédet (az volt a kedvencem a könyvben).

  89. 82. biker: “…Na de itt? Miért kb 1000 km-re rakják le őket a madarak? És miért egy kibaszott magas, meredek szírten? Amikor kb 1 km-re ott van a síkság???…”

    Most olvasom a regényt, de lusta vagyok, úgyhogy meg nem keresem, de a könyvben elmondják a sasok Gandalfnak, hogy miért csak addig viszik. Valami elég konkrét és érthető dolog, úgyhogy emiatt ne nagyon aggódj :)

  90. A kutya se olvassa már el, de azért megírom:

    1.) Törp-dal magyarítás: a tolkien.hu oldal fórumán olvasott információ szerint a Warner írta elő, hogy ezt a dalt szinkronizálni kell (azaz nem a magyar forgalmazón múlott).

    2.) Az “alternatív” dolgok megítélése közben ne felejtsük el, hogy a megfilmesítési jogok kizárólag A hobbitra és A gyűrűk urára szólnak, így nem meríthettek a többiből (pl. Szilmarilok, History of Middle-Earth I-XII.), Christopher Tolkien pedig kifejezetten ellenezte már A gyűrűk ura megfilmesítését, úgyhogy valószínűleg árgus szemekkel figyeli, hogy Jacksonék merítettek-e más forrásból vagy sem.

  91. Arni:

    Hát, A Gyűrűk Ura függelékében ez a kronológiai sorrend áll:

    FIGYELEM! KÖNYVES SPOILER!

    Harmadkor:

    kb. 1100 – A Bölcsek (az istarok és a fő eldák) rájönnek, hogy gonosz hatalom fészkelte be magát Dol Goldurba. Úgy vélik, a nazgulok közül való.
    2060 – Dol Guldur hatalma növekvőben. A Bölcsek attól tartanak, hogy talán Sauron ölt ismét alakot.
    2063 – Gandalf Dol Guldurba megy. Sauron visszavonul és keleten rejtőzik el. Az Éber Béke kezdete. A nazgulok nyugton maradnak Minas Morgulban.
    2460 – Az Éber Béke véget ért. Sauron friss erőkkel tér vissza Dol Guldurba.
    2463 – Megalakul a Fehér Tanács. Ez idő tájt találja meg a sztúr Déagol az Egy Gyűrűt; Szméagol meggyilkolja.
    2845 – A törp Thraint börtönbe vetik Dol Guldurban; elveszik tőle az utolsó, a Hetedik Gyűrűt.
    2850 – Gandalf ismét Dol Guldurba megy, rájön, itt valóban Sauron az úr. aki minden Gyűrűt össze akar gyűjtani, és keresteti az Egyet, valamint Isildur örökösét. Gandalf rábukkan Thrainra, és megkapja Erebor kulcsát. Thrain meghal Dol Guldurban.
    2851 – A Fehér Tanács egybegyűl. Gandalf sürgeti a támadást Dol Guldur ellen. Saruman leszavaztatja. Saruman kutatni kezd a Nősziromföld mellett.
    2939 – Saruman megtudja, hogy Sauron szolgái Nősziromföld mellett kutatnak az Anduinban, Sauron tehát tudomást szerzett Isildur halálának körülményeiről. A hír nyugtalanítja, de a Tanácsnak nem szól semmit.
    2941 – Tölgypajzsos Thorin és Gandalf felkeresi Bilbót a Megyében. Bilbó találkozik Szméagol-Gollammal, és megtalálja a Gyűrűt. A Fehér Tanács összeül; Saruman nem ellenzi a Dol Guldur elleni támadást, mert most már szeretné megakadályozni, hogy Sauron átkutassa a folyót. Sauron terveket készít, és elhagyja Dol Guldurt.
    2942 – Bilbó a Gyűrűvel visszatér a Megyébe. Sauron titokban visszamegy Mordorba.

    KÖNYVES SPOILER VÉGE.

    Ehhez képest a filmben…

    FILMES SPOILER:

    A hobbit eseményeivel párhuzamosan fedezik fel, hogy Dol Guldur romos (!) erődjébe bevetette magát valami sötét hatalom, amely Feketemágusnak hívja magát, és a Nagy Zölderdőt csak mostantól kezdik el Bakacsinerdőként emlegetni.

  92. Gandalf:

    Köszönöm!

    Közben utána néztem én is, megkerestem és igen ez fura, hogy romos!!! Szerintem senki sem erre számított.

    SPOILER!!!

    A teaser trailerben, láthatjuk, hogy Gandalf elmegy Dol Guldur-ba és ott harcol valakivel. Nekem nagyon úgy tűnik, hogy az egy törp és egyből Thráinra gondoltam, aki elvileg halott… Lehet, hogy Szauron hozta vissza?
    Mindenesetre, alaposan megcsavaríntották ezt az egészet, majd úgy is meglátjuk

  93. Am nem tom mit pattog a Christopher??? Láthatja, hogy az apja műve jó kezekben van, hiszen rajongók csinálják, úgyhogy nem értem mi ez a hozzá állás…

  94. Arni:
    Gyaníthatóan a filmben Gandalf nem Dol Guldurban kaphatta meg a térképet és a kulcsot Thraintól, hanem még a fogságba esése előtt. Máskülönben nem lepődött volna meg Radagast hírein a Feketemágusról.
    Az első trailerben látott Gandalfos és Dol Gulduros jelenetek szerintem átkerültek a második filmbe, amikor a trilógiává bővítés mellett döntöttek. Érdekes változtatás ez is a könyvhöz képest.

  95. Ma néztük a hobbitot.

    Pár dolgot nem értek világosítsatok fel légyszives. A regényt nem olvastam.

    Spoiler:

    A kő óriások miért boxoltak egymással? Annak a jelenetnek mi volt az értelme?
    A másik meg, hogy minek egy sárkánynak arany? Mégis mit a fészkes fenét csinál vele? :) Azon kívül, hogy benne fekszik. Még csak a zsebét sem tudja megtömni vele :) Játékterembe sem tud elmenni… :-]

  96. bandido:

    A kőoriásoknak a könyvben sincs különösebb szerepük, emlékeim szerint pusztán látvány/kalandelem. (Lásd pl A király visszatér bővített verziójában a “koponyaömlést”, annak még tolkieni alapja se volt.)

    A szarka is szereti csillogó dolgokat. :)

  97. Bandido:
    A kőóriások nekem nem rémlenek a könyvből, úgyhogy gyanítom, hogy csak a látvány miatt vannak benne.
    A sárkányoknak meg semmi céljuk nincs az arannyal, csak szeretik és vágynak rá. A könyvben ez azt hiszem benne van, hogy alapvetően csak mohók, de semmire nem használják, “csak fekszenek benne”.

  98. David R. Blake: a kőoriások benne vannak a könyvben is, 4. fejezet (nincs kéznél, nem tudom mi a pontos fordítás, angolul Over Hill and Under Hill a fejezet cím).

  99. Hmm, akkor tévedtem. Mentségemre szolgáljon, hogy 12 évesen olvastam legutóbb a könyvet és most 21 vagyok! :D
    Bár nemrég találtam egy hangoskönyvet, a megboldogult kaszás Attila előadásában, amit valószínűleg meg fogok valamikor a közeljövőben hallgatni! :)

  100. Gandalf

    igen, az egyértelmű, hogy nem akkor adja oda neki. Most még tudatlanok vagyunk, majd meglátjuk, hogy mit is hoznak majd össze, de abban biztosak lehetünk, hogy csalódni nem fogunk, az fix!!! :)

    Másik!

    Christopherék, hogy hogy nem kapnak semmit?

  101. Neten olvasott információ szerint Tolkien 1969-ben fix £100,000-ért adta el A Hobbit és A Gyűrűk Ura megfilmesítésének jogait eredetileg a United Artistsnak.

  102. Megnéztük, besza-behu konkrétan :D Megmondom őszintén már évek óta nem éreztem magam ilyen jól moziban, mint ezen a mesén annyira magával ragadott. A trilógiából is az első rész a kedvencem, az ide-oda megyünk és kalandozunk történeteket alapból imádom és na hát ismét kisgyereknek éreztem magam miközben néztem :) A táj és a környezet gyönyörű, még órákig el tudtam volna nézni, Ereborn, a megye,a föld alatti goblinos jelentek és persze Völgyzugoly, jó volt látni majdnem teljes pompájában és nem abban az őszies elmúló környezetben, mint a trilógiánál.
    A visszatérő szereplők hozzák számomra a kötelezőt, sőt még Elrond is egész szerethető lett :D
    Martin Freeman telitalálat, nem annyira komoly mint Frodó és Samu de azért nem is olyan szórakozott mint Trufa vagy Pippin. Csak egy hobbit szerepelt és nem 4
    A törpök nagyon jó arcok, de még ez a három óra is kevés, hogy mindenkivel eleget foglalkozzon a film. Valószínűleg ezen a bővített változat sem fog sokat javítani.
    Viszont azokat is megértem akik többet vártak és valahol igazuk is van, mert lehetett volna több az előző részek után, átugrani az a bizonyos lécet hisz valahol mégis csak folytatás és nem eladni megint azt amit 10 évvel ezelőtt. De figyelembe véve a könyv terjedelmét ezt nem is nagyon lehetett megcsinálni, nem is tudták.
    Számomra ennek ellenére is tökéletes volt, várom a rendezői változatot és a következő részt.
    Még valami, mezei 3D-ben néztük a csabai moziban és meg kell mondanom, hogy egyáltalán nem volt tolakodó sehol sem, szépen kiegészített a látványt, sehol egy elmosódás vagy hasonló jelenség.

  103. Én is ma néztem, normál film, Aréna, szinkronnal. Nem volt rossz, bár annyira váratlanul hosszúra nyújtották, hogy jómagam is tehettem volna egy váratlan utazást Bécsbe, mert az is kb 3 óra. Az ember valaga kezd azért 3 óra után elfáradni… :D

    SPOILER ON
    A kőóriások fölösleges elemei voltak a dolognak. A sárkányos téma se volt nagyon fölvezetve… Csak jött, bement, és nem tudják kiszedni onnan, aztán annyi.
    Nekem ez a sötét varázslós dolog, meg így, hogy ott volt Saruman, kicsit Star Wars-os dolognak tűnik. Állj át a sötét oldalra, bla-bla. A nagyúr meg minden hülyeség.
    A legnagyobb hibája a filmnek az, ami az első háromnak szerintem, és itt Peter Jackson ugyan azt a “poént” süti el. Komolyan mondjátok, hogy 3 részen fognak gyalogolni, és a térképen kanyarogni jobbra-balra? Mi a frász?! Minek? Csak annyi a különbség, hogy most nem a vulkánhoz mennek, hanem a hegyhez. Ezt nem gondolhatják komolyan… :( Ez olyan, mintha a SW első 3 részében is felrobbantottak volna egy halálcsillagot, csak az nem gömb, hanem teszemazt banán alakú lett volna…
    A színészi játék jó. A túl sok karakterre nem volt idő, hogy kidolgozzák, meg minden, amit kicsit sajnálok is. Magneto már… izé… Gandalf már nagyon öreg. :(

    Spoiler OFF

  104. Délután meglestük, 2D és felirat. Hihetetlen, PJ megint megcsinálta, akár azonnal beültem volna a következő vetítésre, bár a GYU azért még mindig jobb. Nagyon jól siekrült összefésülnie a trilógiával, a kikacsintások, utalások mind a helyükön voltak. A cgi néha tényleg nem volt a helyzet magaslatán, de nem zavaró mennyiségben. Három óra letörhetetlen vigyor, lehet még egyszer befizetek egy mozijegyre.

  105. Én is most láttam 3D-ben. Egész szórakoztató kis film volt, de mégsem éreztem azt a késztetést, hogy “hű most azonnal újból meg kell néznem”. Ehhez egy kicsit sok volt az üresjárat és valóban le lehetett volna ezt rövidíteni 2 órára, majd úgyis gondolom megint lesz bővített változatos DVD is. Néha azt éreztem, mintha PJ megint Új Zéland útifilmet forgatott volna, mert annyi hegyek és völgyek fölött szálló részt tett bele. :)

    A törpök többsége totál egyforma és érdektelen volt a számomra.

    Az sem igazán jött be, hogy mindenféle hidakon kelnek át és össze-vissza zuhannak, de persze senki nem sérül meg semmitől.

    Ami viszont hihetetlen jó volt, hogy újra Középföldére vitték a nézőt és átjárt a világ hangulata, ahogy a mellékszereplőkkel a folytonosságot is sikerült megteremteni.

  106. Másnak is olyan volt a HFR párszor mintha Benny Hill showt nézne?

    Szép volt, a zene (magyar dalolászással is!)zseniális volt, a képi világ szintúgy, csak néha nagyon kijött hogy mi díszlet és mi nem, meg kell néznem sima 2Dben vagy valami.

    Pár mellékszálat feleslegesnek érzek, ez a Völgyzugolyi tanács meg ifejezetten megtörte a lendületet.

    Gandalf meg azért varázsolt ennyivel többet, mert a GyU-ra hivatott felvezetni azt ahogy az emberek vették át a földrészt a varázslényektől. Amíg ők elhajóztak addig az emberek nyertek, a király visszatért, a mágia eltűnt, történelem előtti korszak vége. Ez maga a korszak és érződik. Gyerekkel beülni 3 órás mesefilmre viszont meggondolandó lehet.

  107. Mindemellett a trailer tartalmazott olyan jeleneteket is, ami nem volt benne a filmben. Például, amikot két varázsló az elhagyott feketemágus várában harcol. Nem tudni kik azok, de ha jól kockáztam ki, akkor Gandalf meg a Barna mágus, aki, mint valami zombi úgy néz ki… Válasz? Pls!

  108. DvDvDv:

    Akivel Gandalf harcol, valószínűleg Thrain lehet, de jövő ilyenkor majd okosabbak leszünk. A korábbi trailerekből a Dol Gulduros jelenetek átkerülhettek a második filmbe, amikor trilógiává írták át az egészet.

    És persze néhány traileres jelenet meg esetleg a bővített változatban köszönhet vissza. Még erről sem tudni hivatalosan túl sokat.

  109. Húúú, hát nekem nagyon vegyes az élmény.

    Innentől SPOILERveszély!

    Imádnivalóak a törpök, de túlzásba vitték a karakterizálásukat, volt amelyiktől sikítófrászt kaptam, amikor megláttam. Ettől függetlenül PJ remekül alapozza meg a szimpátiát irányukban, és tetszik, hogy némileg megtűzdelik Trónokharcás brutalitással:-D Pl Thorin apjának halála, randa egy látvány, ahogy lerúgja a lépcsőn. Martin Freeman lubickol ebben a szerepben, és szépen fel van vezetve Bilbó jelleme: kíváncsiskodó, hebrencs, kissé lusta, de ha olyan a helyzet éleseszű és fürge. Később persze pont ez a hirtelenség lesz ugye majdnem a veszte. Talán még a könyvben sincs ennyire kidolgozva a figurája. A főgonosztól szorri, de egyáltalán nem lehetett betojni, ahhoz képest, hogy milyen badass az elején, a Thorin vs. OrkPalpatine szenátor nem hozza a várt izgalomfaktort. A Hobbit sztoriban unblock ott a lehetőség, sajnos a lassú részek tényleg lassítják a befogadót is, de a menekülős, üldözős részek ütősek, feszesek, tetszetősek. Annyi számomra bizonyos, hogy kalandfilmként jobban megállja a helyét, mint fantasynek, mivel az ellenség is némileg humanizálva lett, de ez persze Tolkien “hibája”. Smaug-ra nagyon kíváncsi vagyok (na ő lesz csak igazán humanizála:-D), nem gondoltam volna, hogy a Sárkányszív után lesz még film, amiben ennyire csipázni lehet egy sárkányt, de itt remélem megadatik majd a lehetőség, pláne a B. Cumberbatch lesz a hangja (Sherlockfaktor!:-D) Szóval szerintem okés lett a film, de van rajta sok csiszolnivaló(pl én falnak mentem a prosztó törpöktől, értemén, hogy ki kell hangsúlyozni az életmódjukat meg habitusukat, de könyörgöm, úgy agyonvágja az élményt, az elején, mintha Monthy Python-t néztem volna o.O)

  110. Just for fun, nekem a OrkPalpatine farkasáról Havas Jon rémfarkasa jutott eszembe, kábé így képzeltem olvasás közben:-D

  111. En imax 3dben neztem meg, volt szerencsem megtekinteni a Star Trek uj filmbol azt a bizonyos elso par percet is. Na az 3dben nagyon utos lesz kicsit felcsigazott. A hobbitrol nem is tudom mit gondoljak, kicsit tenyleg sok volt nehany jelenetnel, de a vege fele beindult. 3d az nem sokat adott hozza. Ja es a leglatvanyosabb resze kb a legeleje…

  112. hát, ez is eljött. életem első filmje, amin elaludtam a moziban. mármint szó szerint. IMAX, szemüveg, nagyvászon, puha szék, menetelés, duma, ének, duma, duma, menetelés…hork. ennyi.

  113. akkor csak szerintem egy fos a film…imdb-n még most is 8 körül áll
    nem olyan rég néztem meg. Hallottam hogy gyenge, de végül csak rávettem magam. Hát kb elb.szarintottam 3 órát az életemből.
    Oké, az alapanyag rövidke, de akkor ne húzzák el 9 órásra (rendezőiben meg majd biztos 11-12 órásra) a sztorit, hanem csináljanak egy nagy feszes valamit. Persze tudom – 3 film, 3x akkora bevétel.
    A könyvet nem olvastam, de ennek a sztorija nem nagyon tetszett. Nyilván egy vázlatos kis valami és nem érhet fel A gyűrűk urához.
    De 10-20 perceket elqrni arra hogy mosogatnak, meg találós kérdéseket mondogatnak? Na neee
    A törpök kinézetével nem nagyon voltam kibékülve. Aki mellékszereplő az tényleg olyan gnóm fejű, a főszereplő meg úgy néz ki mint egy normális, nagydarab harcos, csak le van kicsinyitve.
    Gimli anno azért törpösebbnek nézett ki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.