Sinister

Bár az a horror ízlésem nem a legkifinomultabb, de a Sinister olyan erős volt, hogy egy-két pillanatra bizony megijesztett. Vagy inkább úgy mondom, hogy felzaklatott. A legjobb kommerz horror mostanában?

hawke in sinister

A történet ugye annyi lenne, hogy a főszereplő dokumentarista bűnügyi regényeket író karrierje a béka segge alatt leledzik. Ez már anyagilag is megviseli, így amikor egy kislány eltűnik, miután a családjának minden tagja egy fára akasztva végezte, ő is az ügy nyomába ered. Kicsit leegyszerűsítettem, hiszen jó pár hónappal később teszi ezt, abban reménykedve, hogy eddig fel nem fedezett nyomra bukkan.

A családjával az elhunytak lakásába költözik, és itt kezdődnek a bonyodalmak. Konkrétan az a probléma, hogy a padláson talál egy dobozt, amiben régi családi videók vannak, méghozzá elég felkavaróak. Ezzel el is szabadít valami démonszerűséget természetesen…

Igazából a film legnagyobb erőssége a talált videókban rejlik. Sikerült olyan felvételeket készíteniük, ami a nézőt is felzaklatja, így még jobban átérezzük az író lelkiállapotát. És pont ezért mondtam, hogy anyagilag is szorult helyzetben van, mert így még az ügyhöz ragaszkodása, sőt, a kezdeti kíváncsisága is sokkal érhetőbb, nem csak bután megy a végzetébe.

Valahogy összeállt a film, így az olcsó, de azért nem túlhasznált arcunkba ijesztgetés mellett is valahogy beránt minket a hangulat. Ehhez hozzájárul a korrekt rendezés, a kevés helyszín, a szinte folyamatos éjszaka. Konrétan meglepett, hogy a bevált kliséket milyen jól keverték össze. Emellett természetesen Ethan Hawke is jól alakított, így bizony azt kell mondanom, hogy eléggé ajánlott azoknak, akik kicsit meg akarnak ijedni.

human
írta
2013. 02. 01. 16:24
megjelenés
21
hozzászolás


21 hozzászólás a “Sinister” bejegyzéshez

  1. Annyira szerintem nem volt nagy szám, de egynek elmegy…bár a legtöbb horror egynek megy el mostanság…

  2. Értékeltem, hogy végre nem belezős/erőszakolós torture porn-t kínáltak horror álnéven, de azért nem éreztem erősebbnek egy atmoszferikus Woman in Black-nél, tehát egy olyan középerős kategóriánál. Amikor a gyerekek ugrabugráltak a főszereplő mögött, meg a hosszúra nyújtott, béna ending meg még inkább elkedvtelenített.

  3. Scorpion: ja, elég nehéz a műfajban újat mutatni, sajnos… én is átlagosnak mondanám de egyszer bőven nézhető azért.

  4. Nagyon ritkán nézek horrort (bár mostanában egyre többet… nem is értem), nekem tetszett. Amikor felnézett a padlásra, akkor annyira vártam, hogy fog jönni… tudtam, hogy lesz valami, de mégis befostam, amikor felbukkant :D
    Human: The Collection-t láttad/megnézed?

  5. Átlagosnál kicsit jobb volt, de nem az az eget rengető film, viszont simán nézhető, ami manapság igen nagy szó. Erős közepes (bár ha azt nézem, hogy manapság sajnos a kínzós/erőszakolós stílus terjed jobban, kifejezetten üdítő volt).

  6. A felvételek tényleg jók voltak, ezt leszámítva viszont csalódás volt, főleg a vége. Eygszer meg lehet nézni, de nyugodtan ki is lehet hagyni.

  7. SPOILER

    addig cskaugyan nagyon tetszett, és örültem hogy végre egy normális horrorfilm, amíg meg nem jelentek a zombimaszkos gyerekek, onnantól nagyon meredek lejtmenetbe indult és szakadék fenekén végezte.

  8. A kisfilmek gore jellegűek vagy inkább ijesztgetős az egész?Hogy értve “zaklatott fel”?

  9. egyszervolt says:

    Igazából egyik sem. Inkább csak sokkoló… mármint ha ijesztegetős alatt a jumpscareket érted.

  10. Csodálkozom, hogy a zenéjét senki sem említi pedig nagyon eltalálták, baromira passzol a film atmoszférájához! Amúgy a film nem volt rossz, de annyira kiemelkedően jó sem…bár ha azt nézzük, hogy a témában milyen művek születtek mostanság akkor jónak nevezhetjük! :)

  11. Nem volt rossz, de miután megnéztem a The Collectiont, el is felejtettem, hogy láttam. :) A vége szvsz gáz, nem jött be ez a túlmagyarázott “rejrély”.

  12. En mondjuk lapbol nem vagyok horrorfilm nezo, de ezt kivetelesen lattam. Sztem amugy nem volt rossz, de igy is bantoak voltak a klisek. A szellemgyerekek ngyjabol tonkre is vagtak a misztikussagat.

  13. Chocho – azért Collection más tészta, Collector karakterét én már az első rész után méltónak találtam 6-8 folytatásra :D mondhatni a 2010-es évek slasher sorozata is lehetne a karakterre épülve. Igazi “b” karakter.

  14. Ezt az időzítést! Pont most fejeztem be! Hááát volt, hogy lentebb kellett vennem a hangerőt :D Vége nem a legjobb, de azért tolta az adrenalint :)

  15. Egy buta blöff volt az egész…szerintem rémgyenge volt. Felépítették egy poénra a sztorit, de az a poén még egy rendes csúcspontra is képtelen volt, e nélkül pedig még üresebb volt az egész.

  16. Összességében tetszett.
    Volt pár sokkoló jelenet, rendben volt a hangulat, de a lezárásban csalódtam.

  17. A Sinister kb. 20 perccel hosszabb, mint kellene, és pár ostobaságot is ki kellett volna gyomlálni belőle, de azért nem rossz darab és egyszer végig lehet nézni.

    A Collection viszont borzasztó pocsék film lett. A Collector-ben még volt jövő, lehetőség, de a Collection egy ostoba Fűrész-utánzattá degradálta az egészet, ami ráadásul még unalmas is. Sajnálom, mert tényleg volt benne potenciál, de így…

  18. Enyhén túlhype-oltnak éreztem, mindenki mondogatta, hogy mennyire ijesztő, mennyire nyomasztó, mennyire megviseli az ember idegeit. Határozottan megviselt annyiban, hogy alig bírtam ébren maradni a játékidő végéig. Aki látott már két-három “juj, de gonosz ez a ház” horrort, annak nem sok újdonságot tud mutatni, a vége meg aztán totális blődség.

  19. Sajnos nem enyhén túlhypeolt, bár tény, hogy a legjobb kommerszhorror az elmúlt évekből: ezzel együtt viszont még mindig gyenge, ami mást nem mutat, mint hogy a kommerszhorrorok egy zsák szart nem érnek.

    Egyedüli a vége tetszett (de az nagyon), egyébként végigásítoztam, meg kétszer beszartam amikor belenyomták üvöltve az arcomba. Kommersz, bugyuta, gyenge. Na persze nem ennyire, csak 10/7-től messze, mint makó jeruzsálemtől.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.