A BAFTA bemutat az Oscarnak

Ugye Hollywoodtól Ben Affleck nem kapott legjobb rendezői jelölést, az egyesek által komolyabb szakmai díjnak tartott BAFTA szobrocskát pedig hazavihette. A jelöltek ezek voltak.

Legjobb film: ARGO
Legjobb angol film: SKYFALL
Legjobb újonc angol: BART LAYTON (Director), DIMITRI DOGANIS (Producer) The Imposter
Idegen nyelvű film: AMOUR Michael Haneke, Margaret Ménégoz
Dokumentumfilm: SEARCHING FOR SUGAR MAN Malik Bendjelloul, Simon Chinn
Animációs: BRAVE Mark Andrews, Brenda Chapman
Rendező: ARGO Ben Affleck
Eredeti forgatókönyv: DJANGO UNCHAINED Quentin Tarantino
Adaptált forgatókönv: SILVER LININGS PLAYBOOK David O. Russell
Főszereplő: DANIEL DAY-LEWIS Lincoln
Főszereplőnő: EMMANUELLE RIVA Amour
Mellékszereplő: CHRISTOPH WALTZ Django Unchained
Mellékszereplőnő: ANNE HATHAWAY Les Misérables
Filmzene: SKYFALL Thomas Newman
Fényképezés: LIFE OF PI Claudio Miranda
Vágás: ARGO William Goldenberg
PRODUCTION DESIGN: LES MISÉRABLES Eve Stewart, Anna Lynch-Robinson
COSTUME DESIGN: ANNA KARENINA Jacqueline Durran
MAKE UP & HAIR: LES MISÉRABLES Lisa Westcott
Hang: Les Misérables

human
írta
2013. 02. 11. 03:23
megjelenés
16
hozzászolás


16 hozzászólás a “A BAFTA bemutat az Oscarnak” bejegyzéshez

 1. A BAFTA, mint Oscar-nál komolyabb szakmai díj nagyon szépen hangzana, ha nem volna rögtön alatta a “legjobb” angol filmként a Skyfall :P

 2. Az a gond, hogy komolyan venni egyiket sem lehet, mert egyik sem merít elég mélyről, annak ellenére, hogy a BAFTA ugye nem kellene, hogy ugyanonnan merítsen. Mert hát az alap cél az a brit filmkultúra előrevitele, na most itt mennyi brit film került be? Mert ugye azt megértem, hogy az angolok megszavazzák maguk között az országuk vélt legjobb filmjét. De, hogy a külföldi filmeknél miért nincs változatosabb kép, azt nem értem. A legjobb angolul beszélő film az egész világon tavalyról az Argo lenne? Hát ezért nem vehető komolyan a dolog. Nyilván pénz diktál, iszonyat kenőpénz áramlik azért ilyen helyeken.

 3. Nyomorultak 4, Lincoln 1? Nekem jó. :)))) Várom, hogy az Oscarra kitenyésztett Lincoln nagyot bukjon majd. Mondjuk, a 12-ből 2 díjat biztosan megkap majd. Ráadásul, két nagyot.

 4. Nem értem miért szeretik ennyire az Argót! Semmi extrát nem nyújtott! Ami pozitív az a hangulata! A kor hű ábrázolása ami nagyon üt! De nekem ezen kívül semmit sem nyújtott!

 5. Nekem a Lincoln sokkal jobban tetszett, mint az Argo, a War Horse ezerszer inkább volt “Oscarra kitenyésztett” film, legalábbis az én szememben. Én meg annyira nem hinném, hogy itt kenőpénzek számítanának. Szerintem inkább az a helyzet, hogy az átlag brit akadémmia-tag sem lát több filmet egy évben mint az átlag filmrajongó, nagy stúdiók köreiben mozog, nem hall a kisebb indie stúdiók filmjeiről (a nagy részükökről én sem, mert ugye ezeket szimplán nem tudják, vagy nem is akarják így marketingelni Oscar szezonban). Én is csak azokból a filmekből tudnék számomra legjobban tetszőt kiemelni, amiket láttam, és nekem is időszűke illetve bővebb indie-információk híján csak a nagy, hypeolt stúdióprodukciók maradtak. Persze, ez nem szép dolog, meg lehet itt szeméthollywoodozni, de szerintem teljesen felesleges. Én így is meg fogom nézni az Oscart, mert ugyan oda csak a big budget stúdiófilmek jutnak be nagyrészt, azért azokra sem lehet kijelenteni egy az egyben, hogy szarok. Nem volt az Argo az idei kedvencem, de szerintem egy teljesen jó kis film volt, az AMourt leszámítva az összes legjobb film jelöltet láttam már, az egyetlen, ami igazán nem tetszett közülük, az a Les Mis. Na elég a szócséplésből, pá.

 6. Én sem értem miért tartják sokan olyan nagy filmnek az Argo-t, nem azt mondom hogy rossz, de szerintem csak simán jó film, semmi extra. A Tolvajok városát sokkal jobb filmnek tartom minden szempontból.
  A lottó ötösben lennék ennyire biztos, mint amennyire tudtam hogy az angolok a Skyfall-nak adják a legjobb angol film díját.
  Valaki nem tudja mitől lesz valaki mellék vagy főszereplő? Mert nem értem Christoph Waltz mellékszereplő pedig szinte végig szerepelt a Djangoban, míg Anne Hathaway-nek talán 15 perc szerepe volt.

 7. Nem húzós legjobb mellékszereplőnek kihírdetni vkit aki összesen talán 10 percet szerepelt a filmben?

 8. Pont pár napja néztem a “Searching for Sugar Man”-t, úgy, hogy nem is tudtam hogy most jelölték bárhol is, egyszerűen nézni akartam egy jó dokmentumfilmet.

  Az tényleg jó és szórakoztató volt!

 9. Nekem amúgy az év egyik legnagyobb filmélményem volt az Argo tavlyról. Belegondolva tényleg nem egy nagy szám, biztos belejátszott az is, hogy még a nagy hype előtt sikerült megtekintenem.

  De van az egésznek egy nagyon egyedi hangulata, meg pont az tetszik benne, hogy igazából visszafogott (a végét leszámítva, amikor már később a feleségemmel együtt néztük, majdnem eltörte a karom :)), pedig akár adta volna is magát a téma, hogy valami akció-dráma legyen belőle.

  A másik, teljesen váratlan és abszolút pozitív filméményem tavalyról (mondjuk még belefér) a Wreck-it Ralph volt. Eredetileg csak a 8-bit nosztalgia miatt voltam rá kiváncsi, de percek alatt beszippantott és teljesen a hatása alá kerültem. Megkockáztatom, hogy a Toy Story filmeknél is jobb kategóriájában (az pedig nem kis szó).

 10. Az Argo témához annyit tennék hozzá, hogy egy rohadt propagandafilm és nem több. A jelenlegi politikai helyzetet ismerve nem meglepő, hogy pont most nyomatják orba-szájba. Ennyi jelölést sem érdemelne, nem hogy díjat. Ahogy írták az a pozitívum, hogy a kort hűen mutatja be, de a történéseket már nagyon nem.

 11. Lehet, hogy a tavalyi év filmterméséből nem az Argo a legjobb, de mind az Oscar, mind a BAFTA jelöltjei közül szerintem igenis megérdemelten emelkedik ki.
  Affleck pedig nem hiába van agyondíjazva,mint rendező, igenis nagyon odatette magát és ezerszer jobb munkát végzett,mint pl. Spielberg a Lincoln-nál.
  Az egy csöppet röhejes, hogy érdekes módon Affleck megkapta a DGA-t, PGA-t és az Argo ugye bezsebelte a SAG-et szóval kb. mindegyik szakmai kamara elismerte a filmet, kivéve az Akadémia nem volt képes még csak jelölni sem Afflecket.

  A Skyfall díjazásán nem lepődtem, Bond évforduló van, még jó, hogy adtak neki valami díjat. Ezt kár túlbeszélni, semmi több nincs mögötte szerintem.

 12. Bocs a duplájért de most láttam, hogy kérdezték nlhányan a mellékszereplő dolgot:

  Az, hogy ki mellékszereplő ill. főszereplő nem attól függ, hogy mennyit szerepel az adott filmben. Általában maga a sztori dönti el, hogy ki lesz mellék vagy főszereplő. Ha díjátadókról van szó, akkor pedig azt dönt, hogy hol van nagyobb esélye az adott színésznek a győzelemre, ettől függően indítják mellék vagy fő kategóriában.

  Az meg, hogy Anne Hathaway kb. 15 percet szerepelt és mellékszereplő lett…. Hát erre én csak annyit mondanék, hogy anno a Bárányok hallgatnakban Anthony Hopkins a 120 perc alatt kb. 20 percet szerepelt és legjobb főszereplő díjat ynert. ;) Úgyhogy mondom, nem a vásznon töltött idő számít.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.