Ígéret földje (Promised Land)

Az a helyzet, hogy ha láttad az előzetest, és csak a meglepetésekért néznéd meg a filmet, akkor egy kicsit sem javasolt, ellenben ha szereted az odavezető utakat, nem csak a végeredményt, akkor ne hagyd ki.

promised-land-matt-damon-frances-mcdormand

A történet annyi lenne, hogy a főszereplőink egy szegény városban házalnak a talajfúrás jogaiért. Az üzlet némi foglalót, és ha találnak gázt, akkor részesedést jelentene az ottani lakosoknak, de benne rejlik az a veszély, hogy a folyamat örökre tönkreteszi a helyi vízkészletet. Évszázados mezőgazdasági hagyománnyal a hátuk mögött mit tehetnének a helyiek, ha ez megtörténne? De mivel a termelés már nem hoz olyan sok pénzt, eléggé rossz helyzetben vannak, amire megoldást jelenthetne a kapott ajánlat, és mellesleg az ország kőolaj problémáján is enyhítene, ha engedélyeznék a fúrást. Ez az egyik főbb kérdés, a másik pedig természetesen a gonosz vállalatok oldala, ahol a két ügynök áll, akik kellően különbözőek, hogy bemutathassák a kétfajta hozzáállást ehhez a munkához. Leegyszerűsítve.

A Promised Land egyik baja szerintem pont az, hogy a forgatókönyvön a mértani munkát érezni. Ide egy kis háttértörténet, itt most a meghasonlás jön, hasonló, a végső felfedést pedig nagyon bénán oldották meg, konkrétan alá is ássák vele a film nehéz döntésekre vonatkozó felépítését. Mármint nyilván minden jobb forgatókönyv a szabályokat betartva, kellő helyen felrúgva készül, de az igazán jókon nem érezni ennyire, mint itt.

Viszont az átlagos történetet három ember felemeli picit az átlag fölé. Vagyis négy. Egyrészt Gus Van Sant még mindig tud rendezni ha akar, a fényképésze pedig fantasztikus, másrészt Matt Damon és John Krasinski baromi jót alakított. Nyilván a többiek is, de ez a két különböző karakter harca volt az, ami jobbá tette a filmet.

3 hozzászólás a “Ígéret földje (Promised Land)” bejegyzéshez

  1. SPOILER

    Ennek a filmnek semmi értelme. Matt Damon karaktere gyakorlatilag a rosszfiút alakítja, aki ígérget az embereknek, pedig a film előrehaladtával egyre világosabbá válik, hogy valószínűleg nem ér túl sokat a földjük. A nagy katarzis meg az lenne, hogy világossá válik számára, hogy a saját vállalata kvázi segítette őt egy kamu sztorival? Ha ténylegesen igaz lett volna a ‘környezetvédő’ mondókája, azaz tényleg elpusztulnak miattuk az állatok és így nyernek, az oké? De az már nem, hogy ez csak egy kitalált sztori volt és így ugyanúgy nyertek? Most mi itt a morál? LOL.

    A végére (itt már teljesen romokban volt logikailag az egész) meg azért felemás módon berakják a bűntudatot?

    Imádon Matt Damon-t, a drámákat is, a trailer alapján azt hittem, hogy baromi jó lesz (csodálkoztam is az IMDb 6,4-en), de utólag még ennyit se adnék neki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.