Man of Steel harmadszor

És a Star Trek mellé befutott a legújabb, legtöbbet mesélő Superman trailer is. WOWOWOW. Bár kicsit darkos, de úristen, annyira EPIC hangulatot áraszt. Az akcióból is mutogatnak, meg kicsit időrendben van, de ha eddig nem lettem volna meggyőzve, most tuti elkapna a gépszíj.

human
írta
2013. 04. 17. 04:10
megjelenés
84
hozzászolás


84 hozzászólás a “Man of Steel harmadszor” bejegyzéshez

 1. Hát ez valami csöpögős szívszaggatónak szánt szenvedő rinyálás lesz végig ahogy nézem. Kár, hogy ide fajult a világ, hogy sokaknak az jelenti a mesét, a fantasztikumot, hogy annak örülnek, hogy ez nincs benne és “reális” “sötét” “dark”… Lehet tapsolni, itt a következő “eposz”. Jelzem a képregény nem erről szól.

 2. És, ha ez nem egy képregény feldolgozás? Muszáj minden filmnek ugyanolyannak lenni?

 3. Meglepődtem volna ha pozitív a kommented..-.- A trailer tényleg epic, teljesen beszippantja az embert. Akit eddig nem győzött meg, az szerintem most át fogja értékelni a dolgot. :)

 4. És akkor most STOP. Több előzetest nem nézek meg. Kemény lesz, de tartanom kell magam :D

 5. Tele van a trailer akcióval és látványos jelenettel. Erre az első kommentelőnek az jön át, hogy rinyálás lesz végig. No comment. Mindent fikázni kell ok nélkül. Amúgy meg rengeteg dark Superman történet van a képregényekben is.

 6. “Jelzem a képregény nem erről szól.”

  Jelzem leszarom, hogy miről szól a képregény. Soha nem olvastam képregényt így hidegen hagy. Ez a film meg jónak tűnik a trailer alapján.

 7. Nem is rossz, ez most bejött. A lelkizős rész meg szinte kötelező, hiszen superman azért lett Superman, mert úgy nevelték, hogy az legyen. Legalábbis valami ilyenre emlékszem a képregényből.

 8. Én úgy gondolom, hogy akitől távol áll az, hogy egy karakternek a mélységei is érdekeljék az biztosan nem fogja értékelni ezt a filmet sem. Kameramen, nem probléma, ha neked a sötétebb tónusú “Nolan”-i történetvezetés nem tetszik. Keresd ki a kölcsönzőből az Adam West féle batman részeket és nézd azokat.

 9. kameraman. Lécciléccilécci írd le hogy szerinted miről szól a Superman képregény? Kérlek foglald össze két sorban a 70-80 éve kiadott többezer történetet és többféle-fajta megközelítést és korszakot. Ha ez neked nem Superman akkor nem nagyon vagy képben.

 10. Nekem is bejött az előzetes és maga a felvázolt történetvezetés és megközelítés is, mégpedig azért, mert a mai világban annyira hangsúlyozzák az egyéniség fogalmát, miközben minden létező iparág, cég, reklámkapány és talán még vallás is arra törekszik, hogy uniformizáljon minket, hogy sok embert megfoghat az emberek között ‘idegen’-ként létező, rejtőzködő Superman története.

  Plusz ami tetszik, végre úgy tűnik egy komoly erkölcsi normákkal és értékekkel operáló történet lesz. Superman lévén ez nem is lenne annyira meglepő, de az szerintem mindig érétkes és példaértékű ha bemutatnak egy jó karakterfejlődés történetet, amiben a kiemelkedő képességekkel rendelkező hős vezéregyéniséggé válik, legyőzi félelmeit.

  Ha meg a körítés élső osztályú lesz – lásd itt a látvány – az már csak méteres hab lesz a tortán :)

 11. Keresem még az állam !

  Visszatérve a trailer-re kicsit zavaros volt egy rész :

  Zod-ot katonák tartják fogva . Most hogy is van ez?

  :D

  Amugy baromi EPIC ez egész ! A zene a hangulat!
  Must see azonnal !

 12. Trailer meg így, hogy már az akcióból és a konfliktuból is felfed dolgokat, teljesen megvett. Az ilyen filmek miatt éri meg beülni moziba. EPIC.

 13. még valami, ami nem tetszik?
  cgi, dark hangulat, érzelmek?
  pont az EMBERRÉ válásról szól, könyörgöm.
  KORREKT trailer, amely KORREKT filmet sugall.

 14. Nagyon adja. Biztos voltam benne, hogy az S valami motívum lesz a kosztümön, nem egy sima S. Vajon fogják a filmben egyszer is Supermannak hívni.

  Kameraman, neked meg annyit, hogy “csinálj jobbat” XDXDXDXD

 15. Gyerekek ez vmi Isten!!!! Batman után itt a Superman is..én mindig is jobban szerettem Nolan féle vezetést mint Avangers féle(az is jó persze) fúúúú!!!!

 16. Sokan morognak, hogy darkos stb. De hajlamosak elfelejteni, hogy pl az Earth One-nal maga a DC is sötétebbre rajzolta az egész Superman világot. Én nagyon szeretem és tisztelem a régi Superman filmeket (kivéve persze a 3at mert abban csak az Önmagával küzdős rész ér valamit) de ha csinálnak egy “régies” csillogó színes Supermant, akkor meg mindenki azzal jönne, h wtf? ez már a 21. század.

  Jó lesz ez, bízom benne, és a megtekintés előtt ne temessük, főleg, hogy az előzetes kritikák is kimondottan jók a próbavetítésről.
  Már le se írom, hogy nekem a legvárósabb, jah de mégis. :D

 17. na, ÍGY kell trailert csinálni!

  meg in nézem még egyszer, annyira jó volt a zene.

 18. amúgy meg nagyon beütött ez a trailer. eddig én se dobtam el az állam tőle, de ez most üt! :D
  kiváncsi leszek, hogy ezeket is egybefonják-e majd egy justice league epic filmmé, az igazán ütne :D akár egy justice league vs. braniac epic csata.
  CGI-t nem tudom miért fikázza mindneki mindig… teljesen rendben van látványilag és igen, legyen darkos. vagy inkább néznétek supermant a piros bugyiban? láttuk már ezer meg egy razjfilmben, képregényben, meg a régi superman filmekben. igen is legyen modern, és új “design”
  nyáron mozi maraton lesz úgy érzem :D

 19. Szerintem meg jó hogy van ez a darkos vonal párhuzamosan a “könyedebb” marvel feldogozásokkal. Engem meg az készítene ki ha minden annyira “mély” lenne mint az Avengers (ami tetszett egyébként)de kell ilyen is meg olyan is.
  Nem mindig az a jó feldolgozás ami lecopyza az irodalmi alapanyagot. Lásd Blade Runner, kis túlzással nem sok köze van a könyvhöz mégis jó film
  Azt se hiszem hogy nincs ebben a feldolgozásban elég fantasztikum( könyörgöm egy repülő földömívüliről szól). KEvin Smith dolgozott egyszer egy Superman forgatókönyvön amiből nem lett semmi, de sokat sztorizik róla, a producer pl kikötötte hogy Superman nem repülhet:) Na ott tényleg lehetett volna fanyalogni, hogy hol a fantasztikum, bár az is kikötés volt hogy a film első harmadában legyen egy összecsapás egy óriás pókkal plusz ha jól emlékszem a Fortress of Solitude ban Supermant jegesmedvék támadták volna meg. NA az tényleg mesés lett volna a szó pejoratív értelmésben is.:) Az én izlésemhez ez közelebb áll de valószínű valakinek az is tetszett volna, nem vagyunk egyformák. (hál istennek:)

 20. koponyányimonyók: Azt a Kevin Smith snittet én is láttam. Hát ott aztán voltak elborult ötletek. Kb. a Halle Berry féle macskanő szintű atombobmba lett volna, hál’ Isten, hogy nem történt meg.
  Ami az óriáspókot illeti, a Wild Wild West- ben nem úszták meg. :D

  http://www.youtube.com/watch?v=vgYhLIThTvk

 21. ADMG: a Zodos jelenet szerintem a Kryptonon volt, és Russel Crowe-val cseverészik szerintem

 22. Tudhatnátok már, hogy amiben Nolan keze benne van, az nem lehet rossz.
  Ha Batman szintjét nem is fogja elérni (bár ki tudja…) semmiképp sem lesz gagyi, csöpögős meg nem tudom mi.
  A képregényt meg hagyjuk már, Nolan is a Batmanjével új dimenziót nyitott a filmjével a képregény világában.

 23. Na akkor csapatok egy Superman Animated Series maratont. :) BTW ha itt a Krypton pusztul..akkor Brainiac benne lesz? Vagy itt úgymond az első superman film style-ba fog pusztulni..tehát Jor-El magyaráz de mindenki sz*rik bele és akkor indítja útnak Kal-elt vagy pedig úgy lesz mint az Animated Series-ben?erről valaki tud valamit?:)

 24. A zene kurva jó. A hangulat detto. Nekem kifejezetten tetszik a lelkizős körítés. A fasza akciót az nem zárja ki.
  Szuperhősös filmet még SOHA nem vártam. Most ez megváltozott.

 25. Epicnek epic, de remélem, hogy csak a trailer ennyire teátrális. Egyedül a zenei aláfestés zavarja meg a kétkedőket.

 26. Tetszenek azok a kommentek, amikben azért sírnak, mert nem olyan mint a képregény. Ha szóról szóra követik a képregény történeteket, elveszti az újdonság varázsát a film. Az adaptációknak szerintem arról kellene részben szólniuk, hogy kibővítik az azt megelőző anyagokat, akár hangulatban, akár megközelítésben.

 27. Na jó. Várós lett. De a ruha akkor sem tetszik. :)
  Ezek a képregényt hagyjuk hozzászólások…tudjátok aki annak idején nagy képregény fan volt nem tudja hagyni. Nem tudsz úgy nézni egy szuperhős filmet, hogy azt kizárod.
  Viszont ha nem is úgy van, de ha jó akkor azt személy szerint el tudom fogadni. (Lásd pld Smallwille, vagy Batman Begins).
  Szóval jó lesz remélem. Valaki kérdezte, hogy a CGI fog-e még javulni. Én nem láttam, befejezetlennek, de szokott a trailerhez képest.

 28. személyeskedés=hülye vagy -> nem oké
  vita=támaszd alá amit írtál -> oké.
  Aki máshogy áll hozzá, akár kamermanhoz, az törölve vagy editálva lett. Inkább maradjunk a trailernél az emberek elemzése helyett.

 29. Amúgy lesz abban a filmben Superman, mint Clark Kent?! Nekem nem úgy tűnt! Ha az a csaj a riporter nő volt, ha minden igaz, akkor ismeri meg először! Hogy lesz ebből a cserebogárból riporter? :D

 30. Human: Neked biztos jól jön egy olvasóidat felbosszantó, mindenhez hozzáértő,ám annál nagyobb hülyeségeket író ember, mert jönnek alá a kommentek.
  Ám legyen, a te blogod, tényleg nem kell személyeskedni, ez igaz, de én nem azért jövök ide, hogy felidegeljenek. Töröld ezt is, ha úgy látod.

 31. lol eddig nem is tudtam hogy Michael Shannon lesz a főgonosz a filmben.
  így már mindjárt várós!

 32. faszán néz ki. a dark vonal jól lesz. superman karakterét jó volt egy kicsit lehozni a földre, de hál’ istennek annyira nem fogják tudni, mint Batman-ét. azért ő mégiscsak egy valódi szuperhős. várós.

 33. Lois a Trailer végén majdnem kimondja, hogy “Superman”, észrevetttek? :D
  Nekem nagyon várós, innentől nemnézek semmiféle mozgóép anyagot belőle, ahogy már az új ST Trailert sem néztem meg… :D

 34. Személy szerint az tölt el nagy örömmel, hogy több más zeneszerzővel karöltve Hans Zimmer több évtizednyi munkásság után is képes olyat komponálni, hogy beleborsódzik a hátam…

 35. dudi: nem jön jól, egyszerűen mindenki elmondhatja a véleményét, akkor is ha az enyémmel ellenkező. látod te is, a trailer abszolút tetszett, a filmet várom, ennek ellenére nem az a reagálásom, hogy “kamerman, te hülye vagy”

 36. human: nekem sem az volt a reagálásom, tényként közöltem, hogy indokolatlanul fikázza a filmek 80%-át, meg már trailer alapján kb kritikát ír a filmről. ez valóban idegesíti szinte az összes olvasódat. ahhoz képest törölve lett.

 37. Még a végén tényleg jó lesz. :D

  ac3: Ha a Batman olyan f@s volt, akkor remélem ez is legalább akkora f@s lesz… :P Neked mi a szinted, amit meg kell ugrani? :D

 38. “olvasóidat felbosszantó” LOL

  Talán el kellene fogadni, hogy másnak más a véleménye, nem?

  “mindenhez hozzáértő,ám annál nagyobb hülyeségeket író ember”
  honnan tudod, hogy hülyeségeket ír? Mondjuk nem olyan régen a CGI vs. makett témánál. Mert szerintem amiket írt, onnan azért lehet következtetni, hogy eléggé jártas a témában.

  De persze egyből ráugrani meg fikázni a legkönnyebb…

  Hogy ON is legyek, konkrétan EPIC az előzetes, instant mozi lesz ebből.

 39. Black_Dahlia_Murder

  Most nem azért, de honnan tudod te, hogy nem látta már a filmet?
  Mondjuk egy filmfesztiválon Amerikában vagy a spanyoloknál vagy a németeknél valahol? Hogy mondjuk Ő egy film kedvéért átruccan egy másik országba, és ott nézi meg, mert van ideje és megteheti?

 40. Még egy komment, sorry.

  Egyébként nem védem kameramant, nehogy valaki ezt gondolja, de baromira unalmas már, amikor valahol beír a csávó és már jön rá a fikázás, hogy “mi, ezt te nem láthattad, hülye vagy, troll”.

 41. nem tudom minek erőltetik ezt a digitális kamerát (vagy a szűrőzést), szarul nézz ki nagyon a képanyag. Amúgy rendben van

 42. Az előzetes nagyon profin össze van rakva. Szerintem baromira hatásos. Sokkal inkább érdekel, mint a marvel filmek. Ami meg a fikázókat illeti: Nem kell megnézni a filmet és életed nagy problémája ezzel meg is oldódott. Csak ahogy ismerem őket, az ilyen emberek hamarabb látják majd a filmet, mint pl. én akinek amúgy bejött az előzetes ;)

 43. Zsírfeka: Akkor másképp fogalmazok: Az általam olvasott hozzászólásai jelentős része előre fikázó és baromira “szakértős-megmondós”, de hogy ne csak oltsam, egyszer volt, hogy egyet értettem vele, amikor egy tisztább pillanatában elfelejtette a trollkodást és tudott objektív lenni. Nem tudom már melyik film kapcsán.
  Ami a trailert és/ vagy a filmet illeti: Gondolkoztam rajta, hogy, ha realistára veszik a figurát, nem fogják Superman- nek hívni a filmben, hanem Kal- El lesz a megszólítás. Lehet, hogy a végén így is lesz. Apróság, de így illik a (komolyabb, realistább…akármi) hangvételhez.

 44. CGI miatt akik fanyalognak, igazuk van, befejezetlen, Russel Crowe haján látszik jól az elején, hogy a maszkolás még hiányos.

 45. human: véletlen sem offolni akarok, de akkor lenne létjogosultsága annak amit írsz, ha nem kb a 30. előzetes lenne, amihez hasonló gondolatokat böfög be, főleg igazi mondanivaló nélkül. Anno a Springbreakers kapcsán ha jól emlékszem még téged is felbosszantott picit.

  Persze ez a te blogod, azt tűrsz el amit akarsz, csak főleg elsőként egy ilyen kommenttel találkozni, kicsit kiábrándító. Még úgyis, hogy ez a trailer (a zene túlzottan heroikos mivolta ellenére is) nagyon tetszetős…

 46. Ez a zene? Ennyire futotta Zimmertől? Csak mert ez nem közelíti meg a régi színvonalát. :/

 47. IStenem… kössetek bele mindenbe.
  CGI lol, zenével mi a bajotok?? szerintem atom.

  Elmondok én nektek valamit. 22 éves vagyok, de még mindig emlékszem arra, amikor öt évesen megláttam legelőször szuperment a tv-ben, és az életem legsebb élménye volt amikor 1 év múlva megkaptam életem legelső figuráját superment. És szerintem nem én vagyok vele az egyetlen.
  Vannak Iron manek, batmanek, pókemberek, de a superman mindig is superman volt, és mindig is superman marad. Egyféle unikum.

  Amikor a trailerben mutatják a kisfiút ahogyan rajta van a köpeny, az szerintem nagyon sok embernek a gyermekkorát idézte elő.

  És ti ezek után a CGI-t nézitek, hogy milyen a gladiátor haj???

  Ahogyan idősödtem a szuperman háttérbe is került, jöttek a marvelek. Egyszerűen túl gagyinak, gyerekesnek éreztem ezt a felveszem a nagy piros csizmámat, alsógatyámat felül hordva megmentem a világot.

  Ez a film már a trailer alapján ezt is megváltoztatta, ránéztem a csávóra (Tudorokból Suffolk herceg (ez is S lol :D )), és újra azt a gyerekes lelkesedést éreztem amit anno öt évesen, az a hatalmas tekintély ami kiáramlik a szerepéből üt.

  Nolan filmeket nagyon nem szeretem, szuperhős filmekből inkább marvelos vagyok. De ez……. már a trailer számomra leveri az összes eddigi marvel filmet.

 48. Végre egy trailer ami megfogott!! nagyon szeretem superman történetét, és megvan szinte az összes képregény…. Valahogy ő az a karakter a szuperhősök közül akinél mindig is vártam egy olyan filmfeldolgozásra mi illik hozzá! Remélem ez hozza azt amit várok!
  Humanról és kameramanról meg annyit, hogy: nekem is van hasonló volumenű blogom bár más téren és kár szenzációhajhászásról beszélni amikor nyilvánvaló, hogy nem az, főleg ha nyomon követed az oldalt és a hsz-okat!

 49. Cody

  Trailer zenéket többnyire nem a filmzeneszerzője alkotja. Noha ezt a legtöbb ember nem tudja, lásd az Inception előzetesének a dallamait is még mindig Hans Zimmerhez kötik, noha az sem az ő műve.

 50. Na és mi lesz Clark Kent-el?:D:D:D majdnem elsírtam magam olyan jó, csak ne legyen túl nagy az elvárás trailer meg nolan, snyder stb. után, mert akkor nagyot bukhat :S a zene meg gyönyörű, ezután el is felejtettem hirtelen mi is a klasszikus john williams féle superman zenéje :D

 51. Szerintem maga a “Clark Kent” jelenség a film végére fog majd csak kialakulni

 52. Hát a zimmer féle zenéből nekem abszolút semmi nem maradt meg a trailer végére, a képsorok azonban tetszetősek.Erősen mozi gyanús.

 53. a film most akkor arról fog szólni h szupi hogyan gyógyul ki abból h mindkét apja robin hood ???? :D :D

  amúgy epic, instant mozi.

 54. Jó lett a trailer! Én most már csak azért imádkozom,hogy a játékidő bőven meghaladja a szokásos másfél órát! Zod karaktere eléggé szimpatikus. Látszik,hogy itt végre kapunk egy kis színészkedést is, ellentétben az olyan sekélyes főgonoszokkal, mint mondjuk Loki. (“Húúú csúnyán nézek és sejtelmesen beszélek szóval én vagyok a főgonosz! Meneküljetek!”)

 55. Prothean: olyasmit hallani (olvasni) mindenfele, hogy két és fél órás lesz. A Zodot alakító MIchael Shannon szerintem nem fog csalódást okozni, jó színész.

 56. Prothean: Imdb-n 148 percet írnak játékidőnek, szerintem az bőven jó. Bár tudnám nézni tovább is, ha olyan epic lesz mint a trailer. :D

 57. speedle: Ez jó volt. :)
  Én amúgy nem szoktam moziba járni, de ezt biztosan ott fogom megnézni, mert már rohadt régóta várok egy jó Superman filmre,
  és szerintem ez lesz az.

 58. Amúgy ezen mi a tököm dark? Nem teljesen logikus, hogy egy ilyen hatalommal rendelkező egyén, amennyiben nem arra használja, hogy leigázza a Földet inkább elvonul remetének, ha alapvetően a jószándék és a segíteni akarás jellemzi? Főleg ha sejthetően csak üldözik azért amilyen? Vagy inkább jobb lenne egy újabb fostos Lex Luthor baromkodás, aminek a fő motívuma a dobok Supermanre egy gramm kryptonitot, aztán amíg le nem rázza valahogy csinálgatom a totálisan blőd mestertervemet?

 59. Már a trailer alapján is a pár évvel ezelőtti Kevin Spaceys remake a cipőjét se kötheti be ennek a filmnek.

 60. Olyan lesz mint Batmannel Macskanö, hogy mar majdnem kimondjak a nevet, de megsem. Itt is mar majdnem Supe…., de közbejön valami.

 61. Ertem Kameraman problemajat, En is hasonloan erzek sok filmmel kapcsolatban. A kreativitas igencsak hatterbe szorult az elmult par evben, ez a remake-eken es a kepregenyfilmek futoszalagos feldolgozasan is latszik. HGiaba, Hollywood mara mar csak egy milliardos business.
  Az is igaz, hogy ez mar nem Superman. Viszont szerintem haladni kell a korral. A Christopher Reeve-es Superman pl kozelebb allt a kepregenyhez, viszont mai szemmel nevetsegesek a trukkjei es a Superman kosztum is. Raadasul az a Superman (is) iszonyatosan nyalas.
  Szerintem a Superman szori onmagaban nyalas es szivszaggatonak szant cucc, beszeljunk akar errol a filmrol, akar a kepregenyrol.

  Mondjuk En attol felek, hogy olyan parbeszedek lesznek benne, mint a Dark Knight filmekben(foleg a DKR). Egy total kozepes, tulertekelt szentimentalis, logikatlan, hosszu film volt az is. Ha nem varsz sokat tole, meg szorakoztato is lehet.

 62. K.Leslee: “Az is igaz, hogy ez mar nem Superman” A képregények sem arról szólnak, mit 70 éve, azok is fejlődnek és modernizálódnak, akkor ez már miért nem Superman?

 63. Istenem mennyi zseni van itt aki előre tudja hogy milyen lesz a film. :) Nemhogy adnátok neki egy esélyt. Aztán kell kritizálni. Látta bárki is a próbavetítést közülünk?nem…volt bárki is a forgatáson közülünk..nem…akkor meg?:) Azért mert a trailer nem olyan mint amit vártatok még nem jelenti azt hogy higanyfos film lesz…pl anno Transformers ROTF-re is mi trailerek voltak…azt kaptunk egy gyökér tinifilmet amibe néha feltüntek a Transformerek és ennyi (elismerem az erdős jelenet az évszázad látványossága…alig várom hogy valaki überelje:D)

  Lényeg amit mondani akarok…take a step back..and f/ck your own face! Előbb mozi aztán tessék kritizálni. Ennyi voltam…peace.

 64. Ez bitang jónak tűnik, és bár nagy képregényőrült vagyok, de nem várok minden képregényfilmet annyira, mint ezt. Még a legelső kommentelőnek üzenném, hogy Jor-EL “lelkizős” szövege például szóról-szóra Grant Morrison All-Star Supermanjéből van. Akkor most a képregény miért nem erről szól?

 65. Már többször is megnéztem a trailert, és meló közben beugrott egy része, amin spontán röhögni kezdtem. Superman STOPPOLT benne! :D

 66. Nyílván ha el akarsz vegyülni praktikusabb. A stoppoló csöves kevésbé ragad meg mint a 0.8 mach-kal melletted elrohanó.

 67. hát én nemtudom,lehet h EPIC(csupanagybetűvel)de nekem csak teátrális és hatásvadász

  kiváncsi vagyok mit fognak kezdeni az okulárés Clark Kent-szállal,nekem elég visszás lenne ha csak a félmeztelen badass és a szomorúszakállas oldal lenne kidomborítva

  nekem idáig semmi nem indokolja h benyaljam a Nolan-féle hype-ot

 68. SPOILER???

  Beugrott, hogyan fogják megoldani, hogy Superman-t ne ismerjék föl csupán egy szemüveg mögött. Az EW képeken, amiket kitoltak a Kriptoni csaj feje körül kvázi egy arc látszik körvonalazódni, amikor rajta van a szakafander és erről ugrott be, hogy talán Kriptoni technológiával pár vonását megváltoztatja Clark. Mint egy hologramm. Mit tudom én, tokásabb lesz, a szeme barna lesz stb…. Ehhez fölvesz teszem azt egy Kriptoni gizmót és tádá. Értitek…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.