Iron Man 3 (Vasember 3)

Most örülök, hogy az Oblivion nyitotta a nyarat, mert így legalább nem egy csalódással indult a popcorn szezon. Shane Black nem tudott húzni egy Whedont és rendesen beletenni magát egy komoly stúdió szabályokkal készülő Marvel-filmbe.


Tell me more!

A történetben nem akarok annyira belemenni, láttuk a trailerben, jön a Mandarin, Starknak pedig le kell nyomnia. Bár akadtak a webre kitett spoileres jelenetek, de képzeljétek, maradtak meglepetések a vászonra is. Ezt mindenképp a film előnyei közé kell írnom, ha nem lett volna így, akkor még bosszúsabban jövök ki a moziból.

A másik, hogy tényleg sikerült Starkot visszatenniük a garázsba, újraépíteni, tovább fejleszteni a karaktert. Valahol visszakaptunk az első rész zseniális tudósából valamit, aki használja ami rendelkezésére áll, és mindig talpraáll, de az átélt szörnyűségek (New York..) mégis megváltoztatták mostanra.

A probléma mindezekkel az, hogy valójában egy krimire lett ráhúzva az egész. Igazából nem ez a fő baj, sokkal inkább az, hogy krimiből is a legegyszerűbb, unalmas fajtát sikerült szállítaniuk. A CSI és társai ugye kiégették az egyszerű krimiket, moziban nem véletlenül kevés az ilyen zsánerű film (elsőre a Lincoln Lawyer ugrik be a közelmúltból, bár a svédek próbálkoznak), és az átívelő szálas The Killing-féle sorozatok pedig elkényeztetik a stílus rajongóit, így nehéz elmerülni az Iron Man 3 ügyében. Hatalmas nyomok szúrják ki Tony szemét, vagy épp egy huszárvágással lépnek át lépcsőket, tolják a puzzlet addigra nem összetevő néző és Stark arcába a megoldást, banálisan. Ez bizonyos szempontból jó kéne legyen, a legrosszabb krimi, amiben a néző/olvasó nem is tippelhet mert túl sok minden van előle eltitkolva, csak itt valahogy gyerekes az egész.

A gyerekességen az sem segít, hogy Shane Black a buddy-cop stílusból is hozott nekünk bőven alapanyagot ide, csak épp a felét egy kisgyerekkel való oda-visszaára lőtte el. Tudom, hogy elvileg más volt a közös jeleneteik célja, hiszen a kölök sok dologgal szembesítette a felnőttet, de a “Stark összefog egy gyerekkel” szálból az csepegett, hogy még több Iron Man játék fogyjon majd. Viszont a Don Cheadle-Robert Downey Jr. páros valami baromi jó volt. Mármint a közös jeleneteik. Sajnos kevés volt belőlük. Bár itt a Cheadle szinkronhangját választó nem tudom ki tett nekünk keresztbe kicsit. És ha már a színészeket hoztam szóba: Ben Kingsley hatalmas a filmben! Kár, hogy ő sem szerepel eleget, mert a rejtőzködő veszély még félelmetesebb.

Amit viszont nem értek, hogy miért felejt el mindenki lassan akciót rendezni. A film látványilag baromi jó volt, egyszerűen nem érzed mikor CGi és mikor jelmez a vasember meg a többi. És a végéig egészen rendben is vannak a főbb akciók, legyen az páncélos, vagy épp a padlóra került, kitaszított hős normál világban történő kalandja, de elérkezünk a végső leszámoláshoz és lehet kezdeni az ásítozást. Nem igaz, hogy senki nem szólt Blacknek, hogy ez nem fog menni így. Annyira szürke és “láttukmár” az egész, hogy nem illik egy Iron Man filmbe, főleg, hogy előtte valamennyire kreatívak voltak. Nyilván nem pont ugyanígy láttuk, mielőtt valaki beleköt, hiszen eddig nem repülő robotokkal csináltak ilyet, de nevetségesen nulla volt a film vége, és igazából ez érzelmileg is áll rá. Volt valaki aki tudott itt izgulni? Mármint tényleg izgulni a nőért, Tonyért? Mert a Lethal Weapon 2 végén Gibsonért simán, de itt semmi, nada, zero.

Az biztos, hogy ideje elfelejteni a realitásba kapaszkodó szuperhős filmeket. Majd meglátjátok mik vannak az Iron Man 3-ban. A félistenek Tonyval való egy szintre helyezése neki lelki problémát okozott, a néző pedig már nem tud visszatérni a Dude nagy robotba bújására.

Többet vártam Shane Blacktől, főleg ha megnézzük, hogy Downeyval közösen legutóbb a Kiss Kiss Bang Banget hozták össze. Vicces, hogy az a film hozta Downeynak kb. az Iron Man melót, amivel most közösen sültek be. Valahol megértem, hogy senki sem beszél egyelőre a folytatásról, sokkal inkább lezárásként kezelik ezt, elég csak megnézni miket nyilatkozik Downey, vagy épp Gwyneth Paltrow.

Maradjatok a végefőcím utánig, durva, hogy még mindig mondani kell. Most is egyedül nézhettem a plusz jelentet. Tippre megint vagy kettő lesz, mert ez inkább csak a filmet keretezte be. Mondjuk illett is abba, hogy ez külön kaland, nem pedig tényleges kezdése a Marvel Phase Twonak.

128 hozzászólás a “Iron Man 3 (Vasember 3)” bejegyzéshez

  1. Nekem nagyon bejött.

    Pörgős, humoros, látványos nagy akciók.

    Elképzelni se tudom milyen lett volna a második rész, ha azt is ez a csávó rendezi.

    Az elején a blue nagy mosolyt csalt az arcomra, bár kicsit hiányoltam az AC/DC-t, az olyan “vasemberes”, kb mint a megszokott Carry on a supnat évadzárókban.

    Spoileresen folytatva.

    Azt nem bírtam kicsit, hogy úgy törtek a páncélok, mintha gipszkartonból lettek volna.
    Oké, szuperkatonák, de akkor is, orrba-szájba eltörnek, szétesnek, mintha papírmasék lennének.
    Kisgyerek letöri az egyik ujját, kamiontól atomjaira hull, stb.

    Ami kicsit zavart, vagy lehet csak érdekes és furcsa volt, az a vége főcím.
    Ilyen 80-as évek akciósorozat montázsát juttatta eszembe a zenével együtt.

    Csalódott vagyok a főcím utáni jelenettel, mert az Avengers után már azt hittem, hogy a Marvel megtanulta, hogy ne a legvégére rakják, hanem csak a montázsok utánra, de nem, itt megint a legeslegvégére került sajnos.
    Meglepődtem a közreműködők olvasása közben, hogy mennyi magyar vett részt benne, főleg a cgi létrehozásában.

    Amivel rohadt csalódott vagyok, az az imax vetítés!
    Öltönyös nagydarab állatok a bejáratnál, akik mozotnak és táskába kukkolnak, morcosan kérdezik, hogy telefon ugye kikapcsolva, aztán jönnek be a nézőtérre, és ott is morcosan néznek.
    Röntgenezni mikor fognak mozizás előtt?!
    A kép meg túl sötét volt (mintha a tv-n a képernyő kímélő üzemmóddal a fényerőt csökkentették volna), a konvertált 3D nagy nulla volt, illetve a vászont sem töltötte ki teljesen, szóval aki teheti, nézze meg nyugodtan 2d-ben, felárat szerintem nem éri meg.

    Összességében én elégedett vagyok a filmmel, sikeresen emelték a tétet, látványos akciók, humoros csavar (bár a képregény fanatikusok nem fognak neki örülni), poénok is jók voltak.

  2. Miért miket nyilatkoznak? :S Amúgy maximálisan egyetértek a kritikával! Ugyanez volt az érzésem a film nézése közben. Kicsit csalódottan léptem ki a moziból. Nem volt rossz,szerintem,de teljesen mást vártam és többet. Kissrácos részt erőltetettnek találtam…

    SPOILER!!!!!!!!!!!!!!

    A végén pedig super pepper…menjenek már…

    SPOILER vége

    Egyébként szórakoztató film, mégis ambivalens érzéseket keltett bennem…

  3. Nekem pont a “Csavar” miatt nem jött be. Miután kiderült,számomra a film érdektelen volt.

  4. Amúgy imaxben elég sokan maradtak a főcím utáni jelenetre, szerintem több, mint a fél terem.

    SPOILER

    Hallottam vmi olyat, hogy a másik jelenet, amit mi persze nem kapunk meg, az vmi Stark űrben gemini páncélt kipróbálós.

  5. csana: most komolyan úgy csinálsz, mintha a képregényben nem lett volna ilyen. mondjuk a marvel univerzumban kiderül, hogy mindenki szuperhős vagy főgonosz lesz valamikor:)

  6. Nemrég értem haza a filmről, szóval friss az élmény, de nagyrészt tükrözi a fentebbi kritikát. Nem érzem jobbnak az első két résznél, hiába jók a poénok és érdekesek a csavarok….az akció elmaradt tőlük. Nem erre számítottam az előzetesek után, de szerintem senki sem. ;)

  7. Sztem meg ne is legyen benne csak dőtés borítás és akk majd tetszeni fog….pffff mit néztél már megint human???????

  8. Spoiler!

    Annyira én sem b@sztam magam hanyatt, főleg amiatt, hogy a film nagyban szembeköpi a képregényeket. A Mandarin kiherélését nem tudom megemészteni és azt sem, hogy Tonyt megműtik és meggyógyul.

    Mi van?

  9. Nekem tetszett, de remélem nem lesz több önálló IM-film, mert nem tudják feltölteni a játékidőt, csak újabb önmarcangolással minden részben.

  10. Nekem 8/10. Meg rosszabb pontot kap mint a John Carter????
    A kettőnél jobb. Bár az nem tetszett benne, hogy Tony Starkot arcából ennyire visszavettek. De egyébként remek iparos munka. Az idei nyár eddigi legjobb popcorn mozija! Persze a Star Trek-ig :D.

    SPOILER

    Ben Kingsley hatalmas wtf volt!!! Imádtam, hogy úgy építették fel a reklám kampányt, mint a filmben, hogy a wtf momentig tényleg hinni lehetett, hogy Mandarin az aki.

    A vége jelenetnél meg vártam valami nagy durranást, valamit a köv Avangersből, erre csak egy apró poént kaptunk…

  11. Én egyáltalán nem vártam sokat etől a résztől, miután kiderült, hogy a Disney arra utasította Blacket, hogy ne vigye bele Stark slkoholproblémáit a filmbe. Ezek után hangosan kiröhögöm azt, aki azt állítja nekem, hogy a Disney nem szól bele ezekbe a filmekbe. Szóval oda akartam ezzel kilyukadni, hogy Blacknek az ilyen film nem való, mármint ahol ennyire meg van kötve a keze. A Kiss Kiss Bang Bang, a Halálos Fegyver, vagy az Utolsó Cserkész sem ért volna el sikereket, ha nem szivatják annyira egymást a főszereplők sorozatos káromkodások közepette, vagy nincs bennük annyi váratlan elhalálozás (Pl: mikor Willis cigit kér). Példának ott van az Utolsó Akcióhős, mert azzal viszont megbukott, mivel nem olyan lájtos PG-13 -as filmet vártak tőle. Szóval Black a kemény akciófilmek terén simán megállja a helyét, de az nem azt jelenti, hogy egy Vasember 3 -mat is olyan klasszra tud csinálni. Az ő “alapanyagából” szinte semmit se tudott belevinni. Ennyi erővel bízhatták volna akár Tarantinora a rendezést, hiába híres, a megkötések miatt nem érződne benne a stílusa.

  12. Szerintem itt a legnagyobb probléma a rendező, miért kell rábízni egy ilyen filmet, egy olyan emberre aki egyetlen egy filmet rendezett az életében 2005-ben a “Kiss Kiss Bang Bang”. Ami nem is volt egy nagy szám. Guy Ritchie, és tarantinó filmjeit akarta utánozni.
    Jó kis nyári blockbuster film volt ez, de ahogy írta human is, nincs lelke az akciónak, nincs benne katarzis, nem lehet izgulni. Szép, jól mutat a nagyvásznon az akció, jó a CGI, de ezen kívül semmi. Ugyan ez volt a bajom a bosszúállókkal is. Miért nem lehet olyan nagy akció rendezőkre rábízni a mostani látvány szuperhősös filmeket mint Pl.: Jan de Bont, John McTiernan, Renny Harlin, Edward Zwick, Taylor Hackford,Richard Donner, John Woo??? Biztos lenne lelke az akciónak, nem csak jól mutatna, ha ezek a régi nagy rendezők kezébe adnák akármelyik superheroe filmet

  13. Én is egyetértek a kritikával .Szerintem pazar volt a teknika meg minden de tele van gigantikus nagy baromságokkal .SPOILER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Eddig majdnem meghalt Tony a kékvillogós cucc miadt a 2 egyik főszála ez volt és kiderül hogy ezt ilyen lazán kilehet venni?a Másik pedig hiába imádom Guy pearce-t de ez a gonosz szar volt Sokkal jobban csíptem az 5letet trailerből hogy Mandarin terrorista vezér aki kiszámíthatatlan bla bla de hogy így elbaszni az egészet.Azzal nekem véglegesen elromlott a film hogy Mandarin egy füves idiótanak lett bemutatva aki csak eljátsza a terrosristát.Ja meg ez a dráma hogy miért lett gonosz az IAM os csávó tök faszság.

  14. A film tetszett, de tényleg szinte semmi köze sincs se a képregényhez se a régi meséhez

    SPOLIER VESZÉLY

    A Mandarinos húzáson nagyot néztem, nem ezt vártam..azt hittem majd a 9 gyűrűvel operál majd, meg egy kis Fing Fang Foom utalás de nem…

    SPOILER VÉGE

    de még így is jobb volt a kettőnéL…ű

  15. off: a kiss kiss bang bang-gel guy ritchie-t és QT-t akarta utánozni, ejha, érdekes meglátás…

  16. Shane Black csak 1 filmet rendezett kiss bang bang! A halálos fegyver meg az utolsó akcióhős, utolsó cserkészt nem ő rendezte,
    A halálos fegyver szériában a karakterekért volt felelős, az utolsó akcióhősnél meg a forgatókönyvet írta, ennyi. Rendezni nem ő rendezte.

  17. Spoiler

    Ha jól tudom, a képregényekben is kioperálják egy idő után a fém darabot a szívéből.

    Amúgy meg Mandarin: Pierce üvölti a végén, hogy ő a Mandarin, szóval ezt rakjátok össze. :D

  18. Azt nem tudom mondani, hogy ne tetszett volna -azért mégis csak Iron Man-ről beszélünk :)-, de nekem sem volt 100% a film. Nem tudtam megfogni, igazából mi is hiányzott belőle, de valami igen, az biztos. Bár a kritika segített rávilágítani, számomra mik is lehettek ezek, de valahogy még mindig nem teljes a kép. Nem tudom azt mondani: “Téényleg! Ezek voltak azok, amik nekem hiányoztak.” Szóval sajnos picit én is csalódott vagyok, de csak azért mert nagy rajongója lettem ennek a karakternek. Azért élvezni még így is élveztem.

  19. Oldirty:
    Nem is rendezett. Viszont a csak a Halálos Fegyver 2-3 -nál volt felelős a karakterekért. Az első forgatókönyvét teljes egészében ő írta 6 hét alatt és 250,000 dollárért adta el az ügynöke a Warner -nek. Az Utolsó Akcióhősnek, az Utolsó Cserkésznek, az Utánunk a tűzözönnek (ami szerintem elég sz@r, de jó szövegek vannak benne) is ő írta a forgatókönyvét. Azért egy forgatókönyv író munkája sem lebecsülendő, talán csak a Die Hard 1-2-3 az, aminek hasonlóan jó alapja van. Ha a mai akciófilmek forgatókönyvíróit nézzük, akkor ez az ember simán lealázza őket. Mellesleg vannak olyan rendezők, akiknek még ennyi sincs a háta mögött, de több száz milliós filmeket bíznak rájuk.

  20. andre: hagyjuk már ezt a trollkodást, mintha mindent lehúznék, közben ezzel a filmmel is inkább a közepessége a baj. közepes = nem szar, de nem is jó.

  21. SPOILER

    A műtét a végén szerintem RBJ búcsúja volt az egész iron manségtől.

    A film mandarin valódi kilétéig tetszett, onnan ment lefele a lejtőn. Ennyire kiherélni mandarint valami borzalmas, aki nem olvassa a képregényeket képzeljétek el nolanos batmanben ha a joker hirtelen bejelentené, hogy ő igazából nem is ölt meg senkit lex luthor volt az, csak eljátszotta.

  22. tomatometer 92% audience 99% (valahogy nallam mindig igazuk van)… ugyhogy nekem ez mindent elmond…es nem azt mondja amit ebben a kritikaban itt leirtak :P

  23. Abszolúte egyetértek human kritikájával. Ez olyan semmilyen volt leginkább. Két óra ártalmatlan semmi.

  24. Nagyott csalodtam a filmben mivel sztem ebbol a sztoribol sokkal de sokkal tobbet ki lehetett volna hozni amit Mandarinnal csinaltak az fajdalmasnak mondhato es nem viccesnek. Es felek hogy a kovetkezo marvel filmek se fogjak hozni a szintet mint eddig. A stablista utani jelenetet Londonban vettem fel es en eddig nem halottam olyat hogy lesz masik ilyen jelenet is. Ahogy en tudom csak pletyka volt az Uros befejezés mivel azt várták a legjobban a rajongók ahogy én is.

  25. ja-ja…az a 99% még csak szeretné látni. :) alatta van írva. Kritikusok 92%-a mondjuk erős indítás.

  26. Én is nemrég értem haza a filmről. Kicsit féltem,hogy human, és vele együtt mindenki az oldalon Isteníteni fogja és csak én húzom majd a számat de “örömmel” látom,hogy ez nem így van. Én is kicsit szájhúzósan jöttem ki a moziból. Valami nagyon hiányzott belőle. Nem állt össze egésszé. Már-már azt tudom mondani,hogy egyszernézős darab.

    SPOILER!!!!

    Én ezeket a főellenfeleket nem tudom hova tenni. Tényleg csak ennyit tudtak kitalálni? “Lávaemberek” ??? Ennyi erővel akár fagyaszthattak volna. Sőt! Akár teleportálhattak volna. (Bár elismerem,hogy nem vágom a képregényt, ergo vele együtt az extremis szálat sem)
    Aztán ott a főgonosz… Kövezzetek meg de Guy Pearce-től már herótom van. Ezt a faszit minden filmbe belecsempészik???

    SPOILER OFF!

    Nálam ez csak 10/6. Nem bántam meg,hogy beültem rá (annál is inkább mert a másik alternativa az lett volna,hogy a barátnőmmel és a nővérével shoppingoljak…) de sajnos nem volt az igazi. Kár érte!

  27. A látvány pazar volt, de a film borzasztó közepes. Igazából nem sajnálom a mozijegy árát, de ennél valamivel jobbra számítottam.

    Amúgy már terjednek a kamerás verziók elég rendesen. A legnagyobb nemzetközi nyilvános oldalakra is kikerült, ahol sok ezer ember töltögeti. Azt akarom mondani, hogy a végén megint jönnek majd a bemutató csúsztatások, ha ez így folytatódik. Csak azt nem értem, mi a francért kell a magyar verziót feltenni ezekre az oldalakra is.

  28. Szerintem jó volt, más volt mint az előzők, de nekem tetszett hogy változtattak pár dolgon. Az első résznél nem, de a másodiknál jobb volt. Mondjuk az AC/DCt én is hiányoltam.

  29. Kicsi off: Azért poén volt ez a nagy ellenőrzés a mozinál. Mobilt kikapcs, táska széthúz…. Egy egész regiment biztonságiőr… Komolyanm mondom már azt vártam,hogy amig engem ellenőriznek a háttérben beengednek egy egész stábot kamerákkal meg mikrofonnal.
    :)

  30. Prothem a képregény szerint: (egyszer olvastam csak valaki tuti kijavít)
    Spoiler
    Az extremis egy szérum volt, aminek a segítségével szuperkatona jött létre. Nem oylan amcsi kapitányos, hanem inkább az erőre mentek, de ha jól emlékszem tűzlabdákat tudtak vele lőni. Csak egyetlenegy személy kapta meg, tonyt nagyon el is verte (az avengers filmben amikor thor megszoritja vasember kezét az onnan van lemásolva), és halálos sérülései lettek, csak úgy élhette túl tony hogy ő magának is beadta az extremist.
    Be is állt a klinikai halál, de a szer elkezdett hatni tony meggyógyult, és ő nem baromi erős lett, hanem ezentúl az agyán keresztül irányította a páncélt (a páncélrárepülés a testére is onnantúl működött)

  31. Egyetértek veletek. A kettőnél azért jobb volt (Hála az istennek), de ebből szerintem is sokkal, de sokkal jobbat is kilehetett volna hozni. . Az előttem lévő kommentek majdnem minden fontos dolgot meg említettek. 10/6.5

    SPOILER

    Mandarinnal való “bullshit”.. WDF… hát komolyan, ezt miért kellett..

    A szuper katonák, úgy irtották a vasember páncélokat, hogy WDF

    Azt hittem Mandarin, majd BANE lesz, és megtanítja rettegni a dícső USA-t, de nem ez történt. AARGH annyi potenciál volt ebben a filmben, inkább ezért vagyok csalódott.

    Pozitívum, azért nem volt ez rossz film, de még az első az etalon!

  32. ….hát túl reálisra sikeredett, a stáblistás jelenetkre meg kíváncsi volnék…

  33. Én tegnap néztem meg 4DX-ben.
    A film nem volt rossz, de még én sem tudom, hogy hova tegyem…
    A második érsztől szerintem jobb, de az egytől nem, vagy talán azzal egyszinten van. De a Bosszúállóktól nem jobb!
    Valaki észrevett benne valami utalást más Marvel szereplőkre/filmekre, mint amik eddig voltak a filmekben?

    SPOILER ON
    Igaz én sem ismerem annyira a képregényeket, de Mandarinról nem ezt láttam, pl van a Vasember rajzfilm, abban ő a nagy ellensége ha jól tudom, itt meg ugye nem annyira. Azt olvastam, hogy a 10 gyűrűnek nem adnak itt mágikus szerepet, mint ami van neki. Nah meg a vége is kicsit fura volt, tényleg olyan volt mintha nem lenne tovább. Utána meg kiírták a végén, hogy Tony még visszatér. Gondolom majd a Galaxisban, mert ott valaki ismert arccal el kell majd adni. :) Nah meg a Bosszúállók 2ben. Elvileg 6 filmes szerzősése van neki is. Meg azt nyilatkozta Balck, ha a Marvel akarja tovább, akkor ő megrendezi a következő vasat is, ha RDJ visszatér.
    SPOILER OFF

  34. Jah a 4DX észrevétel kimaradt, bocsi. :)

    Egyszer jó volt, de maradok inkább a 2D-nél meg az IMAX3D-nél.

    Akit érdekel egyszer próbálja ki mert ugye újdonság, nah meg lehet, hogy másnak jobban bejön.

  35. Nagyrészt unatkoztam a film alatt. Közel sem volt olyan szórakoztató mint az első kettő, szerintem. Az unalmasan kezdődött, majd a közepére leült a sztori teljesen, hogy aztán a végén egy semmilyen végjátékba/akcióba torkolljon… Remélem ez volt az év csalódása, és csak jobbak jönnek ennél. Egyszer nézhető, de nem érdemes moziba menni miatta. 6/10

    SPOILER!!
    Azt nem értettem, hogy a rakéta támadásnál milyen könnyedén robbantak szét a páncélok, amik elvileg mindent kibírtak eddig. A másik meg, ha már egyszer elpusztultak a páncélok, hogy a vérbe került elő a végén újabb tucatnyi. Ennyi azért csak nem volt raktáron??! Aztán: ha ennyire rágyúrtak a realista megközelítésre, milyen gáz már, hogy a lávaemberek kajakra szétégetnek mindent egy érintéssel, közben meg a ruha épen marad rajtuk. Meg a csaj amikor átsétált a tűzön, és még a haja sem pörkölődött meg. Ilyesmik is bosszantottak… Meg hát voltak ennél komolyabb problémáim is a filmmel, de már így is többet fecséreltem rá mint megérdemel.

  36. off: olvastam az origos kritikát, és azt vettem észre, hogy szöges ellentétét állítja, pl az akciókról. Az eddigi ironmanek nem győztek meg,és az origos firkászoknak sem szoktam adni a véleményére, de ennél jók az előjelek számomra… Lehet az h mondjuk rossz kedvvel ültél be rá,human?

  37. Úgy nézem az IMDb-n is kezd esni, ahogy a rajongói 10/10-es pontozásokat kezdik kiegyensúlyozni a valós pontozások. Tegnap még 8.6-on állt, ma reggel 8.3 volt, most meg 8.2-n van. Szerintem hamar lemegy nyolc alá, mert ez egyelőre nagyon irreális…

  38. SPOILER

    nyílméregbéka: a film elmondta, hogy amúgy el van dugva vagy 40 páncél a villa alatt, de még külön mutatták is amikor kinyílik a siló :D

  39. Az akciókal ugyan az volt a gond, mnt az előző két részben is, hogy az összeset lelőtték a trailerben.
    Nah jó volt ami egy picit hosszabb volt a filmben.
    Nekem is az volt a bajom még az akcióval, hogy nagyon kapkodós volt. pl SPOILER ON a végén a kikötőben a sok páncél, azt sem tudtam, hogy melyik melyik, hogy hogy néznek ki SPOILER OFF

    Amúgy BD-n megveszem majd, mert csak kell az előző két rész mellé :)

  40. akkor adnék rá egy 9/10 ha

    SPOILER

    a végén kiderült volna, hogy Ben K. még is az igazi Mandarin és csak megjátszotta a kótyagos színészt, hogy megússza. RDJ valamit csinált volna Pepperrel, hogy meggyógyítsa a szériumtól és erre ment volna ki az egész. A végén nyert anyagot ellopta volna Mandarin besétál vele egy barlangba egy idegen űrhajóba és végefőcím…tadammm

    Ehelyett ,Mandarin keherélése nagy nagy -, gyerekes szál 0, valahogy ez a láva emberes szál se jött be igazán. Film végi akció tipikus esete annak, hogy néha a kevesebb több. A repesz kiműtése meg mega LOL :-)

    SPOILER

    Nagyon, de nagyon max 4/10 de csak azért, mert legalább megpróbáltak valami sztorit kreálni, akár mennyire is gyenge.

  41. Tegnap néztem IMAX3D-ben, bár ne tettem volna. A 3D jelen esetben egy nagy nulla volt. Mintha csak egy szimpla 2D filmet néztem volna.
    A filmről meg annyit, hogy meg se közelíti az első két rész színvonalát. Számomra 5,5/10 max.
    + Van benne egy szinkron hiba:

    SPOILER (?)

    Jarvis előszőr azt mondja, hogy 3000 °C, aztán pedig fél percre rá csak 300 °C-ot mond, miközben a képen egyértelműen 3000 °C van írva. :)

    SPOILER (?)

  42. qpak: nem hiszem, az kezdő akciók jók, csak a végső leszámolás gagyi

    SPOILER

    Spiky: nem akartam az akció elemzésébe menni, de katasztrófa volt pont az amit említettél.

  43. nekem tetszett. maga a sztori nem volt nagy szám. kb fél perc alatt ki lehetett találni a végét, de a poénok szerintem egy kicsit ellensúlyozták ezt. nem igazán hajaz az első két vasember filmre, de látványos, vicces, igazi popcorn mozi. 7/10

  44. human: hát jah, én is ezt mondom. :)
    jól is meglehetett volna csinálni, pl pár lassítás akár mint az oly sokat szidott Transformers filmekben. :) azok lehet, hogy dobtak volna valamit a látványon.

    Az új Superman filmet kíváncsian várom, hogy abban milyenek lesznek az akciók, mert a Watchmen-ben, meg a 300-ban, meg az Álomháborúban azok jók voltak. Sőt még az Őrzők legendájában is. :) Zack azért ért ehhez!

    Jah meg a Thor-ra is kíváncsi vagyok, hogy aból mi lesz, a trailere nekem kicsit furának tűnt.

    SPOILER ON
    Csináltattam egy pólót a Vasemberre, de dobhatom is ki, mert az ARC van az eljén és ugye tudjuk, hogy mi lesz vele a film végére. :DDDD

    SPOILER OFF

  45. Hát kár érte már majdnem elmentem érte moziba. Majd meglátjuk bluraynél bánni fogom-e.:)

  46. A remény hal meg utoljára, két szar Transfromers után is várta mindenki, hogy a következő jó lesz (a legkisebb marketing szösz is felkerült pl. a filmbuzira). Asszem itt is ez lesz a helyzet, de inkább legyetek realisták, Vasember kiégett

  47. nagyon erős cucc volt, harmadszorra szerintem még jobb lesz. 3D-re ne vegyetek jegyet, a szokottnál is indokolatlanabb!

  48. SPOILER ! SPOILER !

    Valaki árulja már el, hogy Happy Hogan hogy élte túl a kínai mozis robbantást ? :( Mindenki más aki ott volt felkenődött a falra…kivéve persze a kopasz izzós csávót.

    Amúgy a film szódával elmegy.

  49. Senkit se akarok megbántani, de az itt résztvevőknek a 90%-ának el kellett volna menni kritikusnak!!
    (pl. ez nem képregényes szál, törtek a páncélok(3000 fokon égtek azok az ,emberek’ (vagy nem) stbstb….

    Szóval mindenki mindenben a hibát keresi, mint a TDKR-ben!!

    Szerintem egy nagyon erős popcorn mozi volt!

  50. Nem ismétlem már az előttem szólókat, mert teljesen egyetértek, miközben szomorúan sóhajtok, és sajnos nem csak a hőmérsékletes résznél volt iszonyat fordítás hiba ( évszámok stb)

  51. Nem tetszett, hogy miért? Azért mert úgy éreztem hogy full hülyének nézi a rendező a nézőket…néhány poén annyira szánalmas és erőltetett volt hogy nem is értettem ezen hogy képes nevetni a terem bal oldala (biztos ott ültek az amerikaiak)…

    SPOILER
    Felnevettem a film vége felé amikor a fő fő gonosz egyszerűen nem képes megdöglegni, basszus kimászik a vasak alól is stb…
    A kisgyereket sem értettem mi a fenének kellett belerakni a filmbe, komolytalan volt az egész.
    Én nem sima pop corn B kategóriás hülyülésre számítottam hanem egy sötétebb (batman) szerű “zárásra” (zárásra persze, amíg termeli a zsozsot sosem dobják el vasembert).

    Human a kritikával maximálisan egyetértek.

  52. ez nagyon gyengére sikeredett

    tegnap este nem hittem el, mikor a film után elolvastam
    az origo-n írt kritikát. szerintem begombázva ültek be rá, más magyarázat nincs. unalmas, kiszámítható, a vége kimondottan gagyi

  53. Életem első 10/0 filmje. Ennyire ostoba filmet még soha nem láttam. Én szertem a popcorn mozit de ez annyira silány termék, hogy ehhez képest a transformers 3 is egy művészfilm.

  54. Paul:
    A filmeket a nézőknek csinálják. Ha valami nem tetszik nekik, hát leírják, és nincs is ezzel semmi baj. Nem kell ehhez kritikusnak lenni. Az emberek többsége nem úgy ül le megnézni, hogy márpedig most minden apró hibát összefog szedni. Biztos vannak ilyenek is, de a többség valószínűleg próbált jól szórakozni rajta. Aztán ez vagy összejött nekik, vagy nem. Csak azt akarom mondani, hogy ne hogy már a nézők legyenek a hibásak, mert észreveszik a hülyeségeket.

    potilaszlo:
    Mint ahogy az előbb kifejtettem, minden jogod megvan, hogy ezt gondold a filmről. Viszont ez már annyira túlzó vélemény, hogy nehéz komolyan venni. Ha ez 10/0 akkor az asylum filmek vajon mennyit érnek? Azoknál a történet még ennél is ostobább, de a látvány, a zenék, a hangeffektek, a színészi játék, meg minden más is nulla.

  55. Stalker: Van igazság abban amit írtál de én minden filmet a saját mércéjével próbálok mérni. Ha a vasember 3-t próbálom összehonaslítani a 2001-el, akkor az előbbi 10/0, utóbbi pedig 10/20. Szerintem ilyet fölösleges is megpróbálni. Én úgy ültem be hogy ez egy látványos butaság lesz, ahol élvezni fogom a robbanásokat és a (sokszor már unalmas) poénokat. Ennek ellenére ez már olyan szinten ostoba cselekmény volt, hogy teljesen kizökkentett az első félórában. A látvánnyal nem volt bajom, de 2013-ban úgy éreztem mintha már századjára látnám őket. Az hogy valaki/valami felrobban az már teljesen érdektelen. Egyébként ez néhány éve kezd igaz lenni szinte az összes filmre. Ellenben pl az Oblivionban én éreztem egy újfajta képi világot, ami lehet hogy el lett lopva valahonnan, de mégsem ásítoztam rajta.

  56. Tömören: ez a film egy rakás sz@r. Sajnos a 2. rész vonalát vitték tovább. A 7-14 éves korosztálynak – abból is a fogyatékos fajtának – készült párbeszédekkel és erőltetett poénokkal. Olyan érzés, mintha a Richie Rich 3-ra ültem volna be. Oké, Disney film, nade mégis…
    A látvány jó volt. Na és? 2013-ban ez elvárás. Robert Downey Jr, ő is jó volt, tökéletes (lenne) neki ez a szerep. És kb. ennyit tudok felhozni, ami pozitívum.
    Őszintén remélem jó nagy bukás lesz a film, és nem lesz belőle folytatás. Nem nekem fájna, csak utálom amikor kiherélnek egy amúgy jó karaktert.

  57. Let’s hear it for the rainbow tour It’s been an incredible success We weren’t quite sure, we had a few doubts will Iron Man 3 win through?
    And the answer is: Yes (and No)

  58. OFF

    Azért a magyar torrent már fentvan….
    El fogjuk cseszni azt a premier meg ienek vetítését…

    OFF

  59. Hát gyerekek ez annyira katasztrófálisan gyenge volt hogy még beszélni is fájdalmas róla.

  60. OFF

    Hiába volt az Imax vetítésen a nagy “razzia” ha már a premier utánni nap az egész világhálón ott a magyar szinkronos vasember torrent, és a legviccesebb az hogy még angolul sem található, de magyarul fentvan mindenhol, nem semmi. Ebből megint balhé lesz!

  61. SPOILER

    Nem ismerem behatóan a képregényeket, így arról nem tudok nyilatkozni, de SPOILERek előfordulhatnak, és elő is fordulnak majd:
    Ez a mandarinos törénet kicsit meglepő volt, én tényleg azt hittem, hogy valami terrorista a fazon. Énnélfogva a tényleges főellenséget kicsit gyengusznak éreztem, de a meglepetés faktor miatt végeredményben nálam nem rontott a filmen. A robbantások mögötti motivációt nem értem, de lehet csak nem figyeltem eléggé, mert a vége felé erősen azon voltam, hogy csak jussak el időben a sloira… :-D
    Viszont amit a pámcélokkal műveltek… Eddig nem úgy volt, hogy a Tony mellkasában lévő arc reaktor adja nekik a kakaót? Még az első rész elején, amikor megtervezte a cuccot, mondta is, hogy a kis ketyere 50 évig (a 50 lifetime-ot sikerült így fordítani a szinkronban…) működteti az elektromágnest, vagy 1 óráig egy nagyobb cuccot (mint pl. a MARK I-es páncél). Ehhez képest a páncélok üresen is működtek, bár simán lehet, hogy mindnek volt saját reaktora, hisz már az Iron Mongernek is volt ilyenje.
    Továbbá ahogy az látható volt, üresen, Jarvis irányításával is tudtak faszásan működni. Innentől kezdve nem értem, hogy minek kellett bele ember? Oké, lehet mondani, hogy de Tony jobban tudja irányítani őket, mint egy gép, Jarvis. De hisz Tony kitalált valami cuccot, hogy ő maga irányítsa a cuccot, de távolról, akkor megint WTF?
    Aztán ott van, hogy egyszer mintha papírból lennének a páncélok, aztán meg kb. el sem lehet pusztítani őket… Lásd amikor a támadás után Tony elrepül, és lezuhan, majd erősen földbe csapódik (attól tekintsünk el, hogy akármilyen ügyes a páncél, a benne lévő ember ilyen lassulás(oka)t nem élne túl, az fix). Aztán meg a kamionnal való találkozástól ripityára törik? Neee…

    Viszont ez a menet közben magára kapja a páncélt dolog valami eszméletlen jól meg volt csinálva. Az utolsó, nagy csatajelenetben is elképesztő volt, ahogy hirtelen magára kap egyet, és úgy csépel. Mondjuk itt felvetődik a kérdés, hogy minek kellett önmegsemmisítő mechanizmust beépíteni a páncélokba, hisz ha valaki meghekkelné őket, akkor ezt simán a páncél viselője ellen lehetne fordítani…

  62. A torrentről meg csak annyit, hogy aki képes mozis verzióban megnézni valamit, az vajon mennyire hajlandó elmenni a moziba? Mert szerintem semennyire… Én egyszer szedtem le mozis verziót, konkrétan a The Hangover első részét, de azt is csak azután, hogy láttam a moziban (és tetszett!), de kíváncsi voltam, hogy milyen eredeti nyelven (ugyanis én csak szinkronosan tudtam megnézni).
    Ha meg van egy film, ami érdekelne, de nem tudok elmenni moziba, akkor megvárom a rendes verziót és azt nézem meg.

    Ellenben ez a nagy szigor engem rettenetesen zavar. Értem én, hogy az illegális terjedést akarják megakadályozni (de mondom, szerintem aki mozis verzióban nézi meg (elsőre; nem pedig csak az eredeti nyelvre kíváncsi pl.), az egyébként sem menne moziba), de én, aki kifizettem a jegyemet (IMAX 3D, diákkal 1690, ami annyira azért nem olcsó, lazán egy pizza ára), ne basztassanak már bónuszba. Meg hogy nem lehet bevinni külsős terméket… Van ahol eleve csak Pepsi termékeket árulnak, abból is 380 fél liter, bekaphatják. A boltban 350-ért van literes Cherry Coke, majd hülye leszek drágábban kevesebbet venni, amit ráadásul nem is szeretek annyira… Abban még legalább lenne valami ráció, hogy a náluk kapható termékeket nem szabad máshol megvenni és úgy bevinni. De nehogy már olyat ne lehessen, amit egyébként nem kapni a mozikban, mint pl. ropi vagy puki vagy teszem azt valami édes keksz.

  63. Szerintem a 2. résznél jobb volt, de ez a
    SPOILER
    – tűzemberség nekem túl gagyi hatást keltett, illetve pepper halálát sem tudtam elhinni, egyből tudtam, hogy úgyse…
    – gagyi volt az, hogy összeszedte az repülőből kieső embereket és felix baumgartnert megszégyenítő zuhanási idő után csak így épphogy belemártotta őket a tengerbe, azok meg tapsoltak 32 fogas vigyorral….
    – Mandarinos szál ha úgy lett volna, ahogy leírta itt valaki, hogy a lebukás is csak színjáték volt, díjaztam volna, mert így ez a guy pierce főgonosz elég vérszegény volt.
    – TF féle lassításokkal az új suitokat bemutathatták volna, mert így szart se láttam belőlük, viszont amit igen, az azért odabszott.
    – Az előző IM-ekben és az Avengersben is azért többet bírtak a páncélok, most engem is zavart, hogy össze vissza törik őket, mint valami suzuki swiftet.
    – A befejezés kiábrándító, 2 részen át miért választott akkor inkább ARC reaktort, ami a 2.-ban ráadásul az életét is majdnem elvette, amikor egy lowphass műtéttel kiszedhető volt végig a repesz…
    – Kevesebb utalás volt a többi filmre, valamint a zárójelenetben is többet vártam, és igen, a montázsok után kellett volna, nem a 10 perces credits után. De amúgy ki volt írva az after credits jelenet végén h Tony Stark will return, azt nem láttátok? Vagy az Avengers 2-re értik ezt?

    Ezen negatív benyomásokat félretéve is tetszett, popcorn mozinak simán elment (volt néhány kisebb fordulat, ami aszittem klisé lesz, de sokszor pont nem, ez például tetszett), de az első részhez képest (amit ráadásul nem is moziban láttam) sokkal kisebb volt a wow faktor.

  64. Ez lehetett volna jobb is. Természetesen nagy élmény, jó viszontlátni a karaktert, de volt egy kis hiányérzetem. Pedig a sztorival sem voltak akkora gondok, az akciók nagyon rendben voltak, azonban az átütő élményhez még kellett volna valami.

    Persze egy képregényfilmtől nem kell sokat várni, de pont a 2. rész volt az, ami annyira tetszett, hogy az hihetetlen. Így viszont történt egy kis visszalépés, de egyébként az első résszel közel azonos a minőség.

    Így is egy nagyon jó trilógiáról beszélhetünk. Viszont az nagyon látszik, hogy ez a figura csak Downey miatt az, ami. Ha egyszer lecserélik, márpedig le fogják, akkor ott van végleg vége az egésznek.

    Plusz ugyanúgy gondolom, mint a kedves kritikaíró hogy az utolsó akció nem volt annyira kemény, mint kellene. Voltak jó pillanatai, de összessségében nem volt az az adrenalinfokozó cucc, hogy szétmarkoltam volna a széket.

    Továbbá ezzel a pánikrohamos cuccal akartak sötétebb mélységet adni a sztorinak, az addig oké, de miért nem kezdtek vele valamit. Egyszer csak abbamaradt és már nem foglalkoztak vele.

    Kihagyott ziccerek, de a mérleg szerencsére így is pozitív, mert volt miből építkezni. kb. 75%

  65. Csalódás. Elfogyott az ötlet a Marvelnél vagy mi? Stáblista utáni jelenetet se érdemes kivárni, mert semmit nem ér. Sajnos én megtettem. Thor 2 remélem jobb lesz.

  66. Tegnap este néztük meg, egyszerűen borzalmas volt, nem hittem volna, hogy egyhamar látok olyan filmet ami alulmúlja a GI JOE 2-t, de ezzel sikerült.

    Spoilerekkel bőven megszórt észrevételek és kérdések amik felmerültek:

    – a pánikbetegséges szál felesleges és kurva idegesítő volt, semmit nem adott hozzá a filmhez, úgy a harmadik ilyennél már legszívesebben eltekertem volna a jelenetet
    – a szupercsapatos barkácsolós – pamutkesztyűt bedrótozni és abba áramot vezetni, wtf? – jelenet szintén felesleges és béna volt, 15 perccel később berepül Tenesseeből a páncél, persze csak miután kijutottak a darabok a garázsból, haha
    – a gyerek szintén felesleges volt, vártam, hogy esetleg a helyi katona öccse lesz, de nem, semmi, félórányi erőltetett vicceskedés illetve egy hógolyóval megmenti a hőst, köszönjük, ezt inkább hagyjuk meg Indynek
    – kurvára nem derült ki, hogy akkor most Aldrich mi a szart is akart elérni, voltak ugyan homályos utalások hogy ő most akkor nagyon gonosz és terroristák és katonák és muhaha, meg az alelnök is nagyon rejtélyes volt amikor nem tárcsázott, de asszem ez így elég sovány. Motiváció és cél nélküli gonosz, már csak a bajuszpödrést hiányoltam
    – Maya Hansen árulása és halála teljesen üres és semmitmondó volt, ja nem, megmutathatták, hogy Aldrich GONOSZ!

    A mélypont egyértelműen az volt amikor Tony Tenesseeből tekerve a kocsiban megfordítja a katona személyi lapját és a MIA feliratból AIM lesz.

    Illetve a másik amikor Jarvis éppen rekonstruálja a kínai mozis robbantást, és közli, hogy 11 egész valamennyi méteren belül minden megsemmisült, KIVÉVE A KURVA DÖGCÉDULÁT AMI A PALI NYAKÁBAN LÓGOTT.

    Keresztkérdések:

    – mit akart Aldrich Tonyval? Ha be akarta vonni – márpedig be akarta – akkor gondolom alaposan eltervezte, hogy hogyan lője rommá rakétákkal a házát úgy, hogy se ő, se Pepper se Maya ne haljanak meg
    – Rhodes az egyik pillanatban még fenyegetőzik, a következőben már Miamiban lóg egy láncról. Hogyan?
    – mi lett az Air Force One többi utasával?
    – mi szükség volt Happyre, ha Jarvis a nappaliban mindent meg tudott oldani?
    – miért robbantak fel találomra a páncélok? A ház egyik felét lövik, a másikban a vitrinben meg vígan durrannak a ruhák. A végső harcban meg amint nekiütköznek valaminek – bárminek – egyből robbannak mintha nitroglicerinből lennének

    A végső csata amúgy is minden szempontból tragédia. Vastagon leszarom, hogy Tony páncél nélkül milyen ügyes – ami amúgy szintén vicc, egy álmatlanságban szenvedő pánikbeteg playboy és olyan fizikuma van mint Bruce Wayne-nek -, ha az egész filmben nem sikerült 2 percnél többet egyhuzamban páncélban töltenie, és 40 páncél repked körülötted akkor használd őket és ne a konténereken ugrándozz.

    Ezen felül az Extremisszel teljes három órája belőtt kákabelű titkárnő körülbelül 6 másodperc alatt abszolválja azt ami Tonynak két óra alatt nem sikerült. Majd ezek után “meggyógyítják”.

    És még bőven lehetne sorolni, teljesen kiherélték a karaktert, minden szempontból, a filmvégi reaktoros tengerbedobós jelenet tökéletesen jellemzi az egészt.

  67. A képregényben sem volt mindig egy mini arc reaktor a mellkasában.

    Zé: Avengers 2-ben jön még vissza a Vasember. Esetleg még a Guardians of the Galaxy-ban. A Return of the Mandarin comicban csatlakozott hozzájuk Iron Man.

  68. TibChee: A “The Extermis” majd a “The Bleeding Edge” páncélokat már pusztán a gondolatával irányítja. A filmben szerintem a Bleeding Edge volt. Az Extermis jóval fejlettebb páncél volt.

  69. Hát úgy néz ki én túl elvakult vagyok vagy nem tudom :D Pedig annyira azért nem tartom magam butának. Egyszerűen nem értem mit vártok egy blockbustertől. Ti tényleg nem néztetek még újra egy régi akciófilmet sem? A fele mai szemmel gyökérség :D ÉÉS Mégis jó mind. Ahogy ez is!

    Szerintem baromi jó volt 10/10, teljes mértékben szórakoztató volt a film, pontosan azt kaptam amit vártam, új robotok, látványos akciójelenetek, és tovább tudott haladni a történetben. Számomra ezerszer jobb volt mint az első két rész.

    Spoiler
    Egyébként a végén egyértelműen látszódik, hogy lezáró rész, max avengers 2 és szerintem ennyit volt Robert Tony szerepében.

  70. Doktorszigor

    Spoiler

    Nekem is ez fájt nagyon.
    Kb. nettó 5 percet van rajta normális páncél (de lehet, hogy túlzok)
    Ez elég nagy gyökérség egy Vasember filmben.
    És sajnos tényleg hemzseg a film a hülyeségektől, és ez azért ilyen zavaró mindenkinek, mert nem volt elég jó az egész ahhoz, hogy elterelje a figyelmet ezekről.
    (pl. mi a szarért kellett a lávásoknak annyira az a szaros akta, hogy a fél brigád oda menjen abba a kis falúba?? WTF? legyőzhetetlenek, akkor mi a szart aggódnak ilyen apró dolgokon? Miért pont most jutott eszükbe?)

  71. Én is úgy jöttem ki a moziból, hogy sokkal jobb volt mint az előző két rész, főleg a másodiknál. Végre itt egy szuperhős, aki nem dobja el az ellenség fegyvereit ha keze ügyébe esik, hanem használja is. Kedvenceim közzé tartoznak pld. a Batman filmek de annyira idegesítő, ha a földön hever a sok fegyver és ő izomból akarja lenyomni őket :) A másik a mi nagyon pozitív, a szuperhős is bénázik, ami nem nagyon volt eddig jellemző az eddigi filmekben (kivétel Hancock)ami a film legjobb részeihez tartozik. Nálam jobb az Avengers-nél is

  72. Nemtom Human, te ezt húzod az indokoltnál jobban, winnie a Defiance-t, valami lehet a levegőben… :)

    Második résznél jobb volt – mondjuk nem nehéz – az Oblivion után teljesen megfelelt ez is nyári filmnek. A kritikád alapján valami ótvar filmet vártam, de kevés bajom volt csak vele. A pánikbeteg szál a kiskölyök zseniális segítségével nagyon rossz volt, meg zavaros volt a főgonosz motivációja is, vagy inkább a céljai, szóval ez egész. Ami mondjuk tényleg baj, de összességében nem csalódtam. Idén eddig 2/2, csak így tovább! :)

  73. SPOILER

    Szerintem nagyon jó popcorn film volt, végig pörgött, még a lassabb pilanatokban is történt valami ami előre vitte a történetet. Azért az hozzátartozik, nem vagyok képregényrajongó, így pl. nekem a Mandarinos fordulat kifejezetten tetszett. Plusz hatalmas ötletnek tartottam végig a darabokban repkedő páncélokat, meg a végső harcban a sok páncélos ötlet is nagyon jól lett kivitelezve, rengeteg kreatív dolog volt végig. Nélam 8,5 pont kb, ennél soha rosszabb Marvel filmet.

  74. Mi úgy jöttünk ki a filmről, hogy ez eszméletlen király volt! :)
    Nagyon jól szórakoztunk, látványos pörgős akciók, sok poén, Tony karakterfejlődése is bejött.
    Az új páncélok jók voltak, mondjuk az Igor nevűt (ha jól emlékszem) mutathatták volna többet is.
    Egyébként az IMAX teremben azért elég sokan bent maradtunk és kivártuk a stáblista végét. Bár én más jelentre számítottam.

    SPOILER
    Nem követem a képregényeket, de a Mandarin-os fordulatnál sejtettem hogy köze sincs a képregényekhez.
    Azért lehet még jobb lett volna ha nem Guy Pearce a főgonosz.

  75. őszinte leszek…:) Vastagon le…om kinek nem tetszett..TONY A KIRRRRRRRRRÁÁÁÁÁÁÁÁLY…..”Vasi-Vasember ” ööööööööööö..gyere vissza…:)))) ez nem ugymond vélemény..csak egy ténymegállapítás…:)

  76. Azért az imax vetítés előtti motozások azért is viccesek, mert ugye annál a vetítésnél vannak 3d részek, amit ha lekameráznék, akkor kb nézhetetlen lenne.

    Spoileres lehet.

    Valaki írta korábban, hogy a páncélok mivel működtek:
    már az im2 előtt minden páncél kapott saját generátort pont az im1 végén lévő problémák kiküszöbölése végett (ezért is tudta Rhodey ellopni a cuccot).

    Mondjuk innen meg jön a kérdés, hogy amikor lemerült a páncélja a mostani filmben, akkor miért bohóckodott a hálózati töltéssel meg köcsi akkumulátorral (bár azért az a pingpongos-akkumulátoros rész baromi vicces volt :D ), amikor simán ráköthette volna a mellkasában lévő generátorra.

    Amúgy van egy két részes képregény, ami felvezeti a mostani filmet, ebben benne van, hogy Rhodey kapott új páncélt Tonytól, hogy hol volt az Avengersbeli történések alatt, illetve a páncél hadsereget is mutatják.

  77. Zirowe – ma az IMAX-en voltunk (13:45) és direkt kikapcsoltam előre a telefont, meg vártam a nagy motozást, de nem volt semmi, a bejáratnál egy srác mindenkinek elmondta, hogy kapcsoljon ki mindenféle hang és képrögzítő berendezést, egy másik meg szaladgált a sorok között, és akinél telefont látott, kikapcsoltatta.

    1 – minek, amikor már két napja…
    2 – a mellettem ülő figura simán SMS-ezett a film közepénél

  78. human… Király kritika, minden szavával egyetértek… végre valaki, akinek ez a bélsár film szintén nem jön be…

  79. A Westenedben is a 4DX-es vetítés előtt a terem bejáratnál két biztonsági őr állt, és belenéztek a táskákba, hogy nincs-e benne kamera, valamint mondták a telefonokat kapcsoljuk ki.
    A mozi személyzete meg ott járkált a lépcsőkön amíg a film el nem kezdődött.

  80. Gyertek el vidékre… ott se motozás, se semmi. :)
    Nagy ívben tesznek rá, hogy mi van nálad…

  81. Malachi: gondolom akkor csak a premier napjára voltak “kirakva” a nagydarab fekete öltönyösek. :D

    Amúgy kb imax, sima 3d és 4dx vetítésekre felesleges is a fentebb írtak miatt (4dx-nél még a szék is mozog+vízpára).

  82. hát nekem bejött. egy-két helyen unalmas volt, sokszor poénos, én kifejezetten örültem neki, hogy sokszor nem volt rajta a páncél. viszont a csavar szerintem elég kiszámítható volt. ketten csajok néztük és mi is fennakadtunk egy pár idétlenségen, de nekem ez is inkább szórakoztató volt, mint zavaró

  83. Jajj még annyi, hogy a 3d sztem is felesleges volt, amúgy sem szeretem, de most mintha alig lett volna rajta pár jeleneten, akkor meg minek?

  84. szerencsére elolvastam ezt a kritikát mielőtt mentem, így viszonylag lejjebb vitte az elvárásaimat de azért így is maradt bőven csalódás
    SPOILERes lehet
    Mandarin karakteréből már csak akkor lehetett volna nagyobb bohócot csinálni, ha Stohl András szinkronizálja, mint Joker-t. egyszerűen nem értettem hogy lehet egy ilyen szimpla huszárvágással elintézni Tony egyik legnagyobb ellenlábasát. tényleg, ahogy a írták fentebb, mintha Osborne, Joker, Loki, vagy akárki kiáltaná el magát hogy ‘háhá, bevetted, igazából semmi közöm az egészhez’. végig azt vártam hogy valami olyasmit játszik, mint Moriarty a Sherlock-ban, de sajnos nem jött be, amikor meg még integetett is a fotósoknak mint aki most szabadult a Broadway-ről egy remek színészi alakítás után az már mindennek a vége volt. még egy pillanatig felkaptam a fejem Aldrich felkiáltásán, hogy én vagoyk Mandarin, meg amikor megjelentek rajta a sárkány “tetkók” de max arra volt jó hogy összezavarja az egyszeri nézőt, logikátlan volt, na.

    a film nagy részével egyébként nem volt gondom, sokakkal ellentétben nekem tetszett hogy láthatjuk az embert páncél nélkül, mégha a pánikrohamok valóban mesterkéltek is voltak. mondjuk a narrációval se voltam különösebben kibékülve, mindössze a stáblista utáni “poén” felépítését szolgálta, azon kívül nem sokat tett hozzá

    a vége egyébként nem hiszem hogy egy lezárás volt, inkább előre vetítése annak, ami a képregényekben is többször felüti a fejét, hogy Tony el akarja hagyni Vasember-t, eltávolították a repeszt is, végre teljes életet élhet a maga módján. gyanítom hogy az Avengers az ő szálán itt fog kezdődni, hogy aztán mégis felvegye a kesztyűt, amikor realizálja hogy szükség van a bádogemberre.

    összességében kevés odafigyeléssel sokkal jobb történetet is lehetett volna kanyarintani ebből, logikai buktatók nélkül. azoknak akik azon rágódnak, hogy mi az hogy a páncél szétesik egy kamiontól meg egy szimpla ütközéstől, annyit tudok mondani, hogy a Mark42 amúgyis darabokból áll össze, ráadásul csak prototípus, így nyilván nincs akkora ellenállása az ütközésekkel szemben. nem beszélve arról, hogy az ember sincs benne, amire ráfeszülhetne egy-egy fizikai behatás során. ezzel a részével nekem nem volt problémam

  85. Spoiler

    Fura a sok lehúzó kommentet olvasni.

    Valószínűleg itt sokan a képregényt is olvasták és azt gondolják a Favreau-filmek jobban tükrözik az Iron Man hangulatát. Feltételezem ugyanezek az emberek mondták azt a Bosszúállókra, hogy a legjobb szuperhős film a világon, ennél jobbat nem látott senki, még ők sem. Ehhez képest most azt olvasni, ahogy lehúzzák, kicsit olyan, mint az elkényeztetett gyerek, aki nem azt a csokit kapja, amit eddig.

    Láttam az első két részt. Az első kimondottan tetszett ahhoz képest, hogy egy mozivászonra nehezen átültethető sztoriról van szó. A második rettenetesen idegesített a Happy-karakterrel meg a sok egymás szavába vágó párbeszéddel. Ez a harmadik pedig valami válságba küldte a karaktert, végre megfoghatóak voltak a szereplők és tiszta volt ki miért mit tesz. Kerek volt még akkor is, ha gyerek van benne. :)

    Nem akarok okoskodni, tényleg, nem voltak olyan elvárásaim, hogy Mandarin egy nagy kópé a sok gyűrűjével, nem ismerem a karaktert. Viszont kimondottan érdekes volt, hogy a legtöbb képkockán Bin Ladent idézte, s mikor lehullt a lepel, kiderült, hogy ő is valami nagyobbnak a része, amelyben gazdasági érdekek uralkodnak. “Az ideológiai háború mögötti pénz” – sokan feldolgozták, de így még nem. Guy Pearce-nek meg voltak mostanában szar filmjei (A Prometheust azóta sem értem), de itt legalább alakított valamit. Szóval őszintén szólva lesz*rom hogy mi lett Mandarinból, poén lett, főgenyát így még nem intéztek el.

    Az akciók meg brutálisan jók, azért az Air Force One mentés közben nem kicsit dermedtem le, szinte együtt zuhantam a sok hivatalnokkal. A vége dirr durr mondjuk tényleg zsúfolt volt, ezt odaadom.

    Végül meg, azért ez mégiscsak egy sztori, ami hál’ a jó égnek nem veszi túl komolyan magát (immáron harmadszor). A végső narrálás is arról szólt: vannak, akik véghez viszik, amit akarnak, vannak, akik kompromisszumokat kötnek. Tony Stark meg hű marad önmagához – nesze, még üzenete is volt. Nekem tetszett.

  86. még annyit, hogy mármár nevetséges volt amit leműveltek a sorok között a mozi alkalmazottai. nekünk nem kutatták át a táskánkat, inkább utánunk jöttek hogy hát izé táskát nem lehet bevinni és tegyük le az irodában. a tök üres táskát. ami nem is lenne baj, amúgy is csak útban lett volna, de ha már kint kell hagyni, akkor valami csomagmegörzőt indítsanak, mert az hogy lerakom az iroda egy sarkába, ahol egy hölgy főleg a telefonjával van elfoglalva, csak azt eredményezi, hogy gyakorlatilag akárki bemehet a film után és elsétálhat a motyómmal, mert senkin nem nézi hogy ki milyen pakkot kap fel.

    előzetesek alatt háromszor jöttek oda hogy kapcsoljam ki a telefont, miközben épp elküldtem még egy sms-t hogy ne zavarj, moziban vagyok, aztán lenémítottam. ezt a két percet nem bírták ki. aztán a stáblista közben még gyorsan megnéztem ki hívogatott mindezek ellenére, meg elolvastam az üzeneteimet, hogy a végejelenetig ne legyen unalmas a várakozás és akkor is odarohantak hogy azt kéremszépen nem szabad, tegye el. vicc volt az egész

    ez nyilván nem a film hibája volt, meg nem is az alkalmazottaké, de ennél hülyébb rendszert akkor se találhattak volna ki, ha 10en összeülnek kupaktanácsra, hogy na hogy tudjuk el venni a kedvét mindenkinek attól hogy moziba járjon, és rontsuk el a filmélményüket.

    valószínű hogy kaját akarok becsempészni öt literes popcornnal és literes üdítővel a kzemben, ne adj isten pont egy üres táskával, vagy okostelefonnal akarok rögzíteni egy kétórás filmet, hogy aztán jól feltoljam a torrentre. abszurd

    ezek után lehet elgondolkodom hogy a star trek-et moziban akarom e nézni, vagy megvárom amíg elérhető rendes minőségben a világhálón/polcokon

  87. Féllábú volt a film eléggé…

    Olyan érzésem volt, mintha a filmet egy hetente futó sorozat egy hosszú, drága epizódjának szánnák. Legyen ez egy frissebb epizód – keressünk egy olyan rendezőt, akinek a lakcímét nem ismerik a rajongók és, aki nem félős – gondolhatták a producerek….

    SPOILER!

    Pozitív: Robert Downey Jr. még mindig telitalálat Tony Starkként. A CGI jó volt. A poénok nagyrésze is ült.

    Negatív: A zene elég sablonos volt – simán lehetett volna bármelyik másik filmé is. A motivációk teljesen tisztázatlanok voltak – nagyjából erőből nyomták le a karaktereket a torkunkon. Egyébként lassan ott fogunk tartani, mint anno a Heroes c. sorozat esetében, hogy minden évad előtt komoly fejtörés ment azért, hogy a túltápolt karakterekkel hogyan keltsenek majd feszültséget.

    Az AC/DC hiányán és a Mandarin eldobásán viszont abszolút kiakadtam. Oké, jó poénok származtak belőle, de ezzel elcsesztek egy fontos szereplőt. Tisztelem az alkotói szabadságot, de ennyire azért nem. Az Extremis képregényből pedig pont a realitást minden szinten elhagyó részeket vették át – azokat viszont szinte betű szerint. Holott az Iron Man azért eddig törekedett a valósághűségre, vagy legalább a valóságérzet illúziójának keltésére.

    Borzasztó sok potenciál volt a filmben – ilyen színészgárda mellett pláne, de az első rész lécét csak leverni sikerült. Az Avengers meg hol van ide?…

  88. Neurózis: Teljesen igazad van! Szívesen felvállalom, hogy elkényeztetett néző vagyok. De ez csak azért van, mert az eddigi filmek között volt néhány ütős.

    Az Avengers fényében ez a rész egy tévedés.

    Vannak pozitív részei, de a film felét újraforgattatnám szívem szerint, mert sem minőségben (felesleges jelenetek), sem tartalomban nem hozta azt a szintet, amit az előző részek tükrében várhatna az ember.

  89. human – oké, de csalódásnak semmiképp nem nevezném, bár nekem semmi közöm a képregény világhoz. talán azért vagyok megengedőbb, mert a második részt annyira hulladéknak tartom, hogy utána ez már szinte felüdülésnek tűnt. akciókkal sem volt bajom, a vége kifejezetten tetszett. a lényeg, hogy soha rosszabbat, ez a szint megfelel egy átlagos popcornmozi szintjének, mostanában már ennek is örülök.

    persze, ez a szint jóindulattal egy hat és fél pont a tízből, de érted. :)

  90. Engem is zavart a komolytalanra vett csavar és -ha hülyén is hangzik- de a sok poén.Minden párbeszédre jut vagy 3 poén ami nekem a film vége felé -a csavar után- fusztráló volt,de lehet,hogy azért,mert a trailer alapján azt hittem,hogy ez a részt Komolyan veszik.Összegezve nem volt rossz,de szerintem ez Vasember3nak gyenge volt..btw a Trek 2 majd kárpótol (remélem!)

  91. A végénél igazán verekedhettek volna nappal, mert 3D-ben olyan sötét volt, hogy nem láttam semmit.

  92. Én teljesen egyetértek Human kritikájával,valahogy szerintem is sokkal többet ki lehetett volna hozni ebből a trilógia lezárásból. A bosszúállókban Stark karaktere sokkal jobban élvezhető volt úgy,hogy igazából ott csak mellékszerelő volt,a különálló filmjeiben már unalmas,nem tud újat mutatni szerintem.Én igazából untam.Lehetett volna sokkal komolyabb ellenfél,és a legjobban azt sajnáltam,hogy a páncélok tényleg hullottak elég rendesen,sokkal jobb lett volna ha lett volna egy jobb páncélja és akkor azt rendesen tudja használni,és nem esik széjjel folyton,jó persze prototipus volt,de ha jól emlékszem az Avengersben is az volt a végén,még is bírta. A hangulatában pedig jobb lett volna,ha tényleg a komolyabb hangvételt vették volna elő,de gondolom azért a Disney elég rendesen beleszólt a dolgokba.Shane Black szerintem nem volt jó választás rendezőnek,inkább valami akciófilmes rendező kellett volna,hogy az akciók kellő mennyiségben legyenek és persze emlékezetesek,mert itt egyik sem volt jelen,pedig azért egy ilyen filmnél illett volna.

  93. Doktorszigor says: at 15:03

    Nagyon jól összefoglaltad mitől nem jó film az Ironman3, Nekem is ezekkel volt gondom, és még hozzá is tehetnék pár dolgot, de felesleges. Sajnos több sebtől vérzett ez a film, hiába a tényleg remek látvány és Robert Dawney Jr. személye, ez egy jó esetben is csak közepes filmre sikerdett.

  94. Így hogy a kritika valamelyest felkészített nem akkora csalódás már a film, csak kimondottan közepes. A látvány jó volt, pár poén elment, de az egész film valahogy nem jött át igazán, valami hiányzott belőle. Am az olyan dolgok meg kimondottan rosszul sültek el, mint SPOILER (bár már többen leírták)

    hogy a Mandarin 1 drogos senkiházi volt csupán, nem igaz, hogy nem lehetett egy rendes badass főellenség, mint amilyen a film feléig volt.
    a másik, oké képregényfilm, oké korábbról vannak már félistenek alienek stb de ezek a rozsomák mód gyógyuló kb lávaemberek rettenetesen zavaróak voltak, talán ez volt számomra leginkább az oka, hogy nem tetszett a film. Pepper a végén meg oké pff. akkor következő Avangersbe már ő is gyakni fog vagy mi?

    Spoiler off.

    Csalódás, innentől kezdve az Acélemberben van a bizodalmam végérvényesen. Remélem azt nem szúrják el.

  95. Többet vártam. Nem volt rossz, de valahogy olyan üres is volt.
    Azt hiszem a reklámkampánnyal nagyon félre vittek. Nem néztem meg minden előzetest, de első(k) egy – legalábbis Vasemberi szinten – egy komolyabb filmet és erős ellenfelet ígértek. Ehhez képest ebből nem sok volt.
    RDJ most is remek volt, voltak jó poénok, de a főgonosz kérdésben megint elbukott a film.

    SPOILER

    Mázli, hogy harmadszor nem akarták elsütni a páncélos ellenfelet, de ezekkel a láva emberekkel meg átestek a ló túlsó oldalára. Túl extrémek voltak.
    A vége akció esetén a kevesebb több lett volna. Túl sok páncél, túl kevés láthatóság. Ha a páncélok ilyen szuperek, akkor mi a francért mennek test-test elleni harcba a rosszfiúkkal?

    Az tetszett, hogy Tony páncél nélkül is használható volt.

    Folytatás biztos lesz, de sajnálnám, ha RDJ és Paltrow búcsúznának a szerepüktől.

  96. Hááát meglestük… Csalódás mint ahogy előttem is sokan leírták. Az előző 2 tetszett azokat többször is megnéztem bár azokba se tetszett egyik főgonosz se… De itt meg aztán tényleg egy kalap kaka… SPOILER—— Mandarinnal ezt csinálni?? Ő Vasember egyik legnagyobb nemezise és így kiherélik pár terrorista videót kap meg utána pár erőltetett poénos jelenetet??? Miért nem lehetett őt hagyni főgenyának?? Hogy beletegyék azt a kiszámítható csavart a filmbe?? Vicc az egész meg már lassan mindenki többet hordja a páncélt mint maga a főszereplő. Jó persze legyen benne páncél nélkül is de ha már ő a Vasember akkor azért zúzzon is sokat benne vazzeg :D Én Marvel fan vagyok és eddig mindegyik filmjük bejött többé kevésbé de ezt most nagyon elcseszték… Azt még elviseltem hogy nincs Warmachine( a 2. filmet is ő húzta fel nálam leginkább hogy benne volt) hanem van helyette Iron Patriot aki mellesleg nem is Rhodey igazából na mind1… Így végszóra csak annyit Marvel szed össze magad!!!

  97. Nagyon rossz volt gyerekek…
    de a legjobban nem is ez zavar, hanem hogy átbasztak a
    trailerrel…ennek a trailernek egy amerikai pite szerű trailer kell…ez egy vígjáték volt (erőltetett megjegyzem).
    A trailerei alapján egy baszott jó, komolyabb filmet vártam.
    Komolytalan bugyuta film. Nem gondoltam h sikerül alulmúlni a 2-kat.

    Spoiler:!!!!!
    Egyébként a film tönkrevágja az alapkoncepciót.
    Ha a páncélok repképesek, és tudnak Jarvis irányítása alatt működni
    és harcolni akkor minek Tony Stark, minek a Vasember??
    Én eddig azt hittem h a mellében lévő cucctól működnek…(Ami lehet h igaz csak tett a többibe is) és ettől különleges az egész.
    A végén h mesél a srapnelről meg a gyógyult csajáról
    az olyan volt mint egy igazi nyálas disney film…
    Happy end, happy end mindenkinek…kivéve NEKÜNK AKIK FIZETTÜNK
    EZÉRT A SZARÉRT..
    SPOILER OFF!!

    Csak egy kibaszott forgatókönyv kellett volna…semmi több…minden adva volt…karakterek…bevált filmes csapat…technika…pénz…leendő nézőszám, az X*100 milliós összbevétel már előre nyilvánvaló…szóval csalódott vagyok nagyon..és dühös h egy forgatókönyvön kell időt spórolniuk…pff

  98. SPOILER

    Már régóta nem a mellkasában lévő reaktor hajtja a páncélt. Már a kettőben és A Bosszúállókban is külön energiaforrása volt mindegyik páncélnak. Különben Warmachine nem is működne.

    Ezeket a láva embereket meg olyan szinten túltápolták, hogy Amerika kapitány simán leadhatja a szerkóját, de még Thor is el mehet gyúrni. A Bosszúállókban az asgardi Mjölnirrel püfölte Starkot, akinek éppen csak megsérült, meg megkarcolódott a páncélja, ezek meg most puszta kézzel tucatszámra darabolták őket. A Bosszúállók kettőben a csapat nyugodtan kávézhat majd, mert Hulk és Potts ketten leverik majd az ellent.

  99. nem kétséges, hogy az érme két oldalán vagyunk a szerkeztővel, és az itt kommentelők többségével

    ugyanis én az Oblivionnál éreztem ilyeneket, amik eddig elhangzottak

    viszont engem is nagyon érdekel, hogy vajon az amerikai premier után milyen lesz az RT értékelés, és hogy vajon az Oblivionhoz képest hogy lesz

    Oblivion: Filmbuzin 8/10 RTn 56%
    Iron Man Three (ahogy a filmben): Filmbuzin 6/10 RTn (most) 93%

    várom, meglátjuk …

    sajnálom, hogy nem tudtátok úgy élvezni a filmet, mint ahogy én vagy a többi pozitívan értékelő …

  100. br: de hát ezt ugyanúgy vissza is lehet mondani, sajnálom, hogy nem tudtad úgy élvezni az Obliviont, mint én, vagy a többi pozitívan kommentelő. Főleg, hogy abban kevesebb volt a poén és az akció.

  101. SPOILER

    Llew

    Pont erre godoltam én is. Innetől kezdve Potts lesz az egyik legerősebb szuperhős. LOL

    Minnél több kommentet olvasok annál fájdalmasebb lesz ez a film. Pedig simán lehetett volna az év egyik legjobbja a trélerek alapján.

    No mind1 azért 1x meg lehetett, meg kellett nézni, de reméljük ez volt idén a legnagyobb csalódás és most jön a java: Star Trek, Man of Steel, Pacific Rim, Elysium, Riddick, Ender’s Game,

  102. A szép számú hozzászólásból látszik, hogy szerencsére még járunk néhányan moziba ez már önmagában jó hír.
    A film egynek feltétlenül jó volt és nem bántam meg, hogy kifizettem a jegy árát, de el tudtam volna képzelni maradandóbb élményt is. (az Avengers magasra tette a lécet)
    Ami pedig a 3D látványt illeti nekem valahogy nem volt az igazi. Tompának, színtelennek és a sok éjszakai jelenet miatt ködösnek hatott az egész film és ez egész végig zavaró volt sajnos.. (Westend mozi)

  103. Én a filmtől nem vártam nagy dolgot: hozza az eddigi szintet, zúzzanak benne. Kb ennyi. És ezt hozta, nekem tetszett.

  104. igazából az a lenagyobb bajom, hogy a vérszegényebb 2. rész is jobban bejött. mondjuk erre a filmre sem húznám rá a rossz jelzőt, mert akadtak jó pillanatai, de az eleje baromi unalmas volt, aztán a gyerekes szál megint visszavette a lelkesedésem. a vége meg csak szimplán kiszámítható volt. kb 1 másodpercig elhittem, hogy pepper meghal, aztán gyorsan eszembe jutott, hogy eddig nem robbant fel, akkor mostmár szuperereje van. az is várható volt, hogy tony meggyógyítja, bár én meghagytam volna a képességet.
    a lezárásnak kicsit örülök, egyenlőre pihenethetik vasembert, mert ez már nem volt olyan jó mint az előzőek. most jöhetnek a többiek. (azért kíváncsi leszek, hogy mekkora lesz a párhuzam a thorral a nők terén, mert a vasember trailer is mutogatta, hogy pepper bajban lesz, a thornál me portmant mutogatják, hogy rossz kezekbe kerül. a thorban tökösek lesznek vajon, vagy netán jane karakteréből is istent csinálnak? :D)

  105. SPOIILER

    Na igen Pepper-t el is felejtettem leírni… Annyi klisé volt a filmbe mint állat és pont azt a klisét hagyják ki hogy a főszereplő végezzen a főgenyával NEM Pepper nyírta ki Tony meg csak fetrengett és nézett :D De én vagyok a hibás mert a trailer alapján durva ellenfélre számítottam meg jobb filmre és nem kaptam meg de ebből is tanultam mostmár…

  106. SPOILER

    Gyakorlatilag a Mandarin miatt vártam olyan rég, hogy végre beülhessek a moziba megnézni ezt a részt. Erre ez… Botrány.

  107. SPOILER

    Most jutott eszembe, hogy akkor most Tonynak van egy ~10 centiméteres lyuk a mellkasán? Minél többet gondolkodok ezen a filmen, annál rosszabb lesz sajnos.

  108. Rosszra számítottam,még rosszabb lett. Nálam ez elfogultság nélkül 2/10es film,gyenge karakterek,unalmas történet,semmilyen főgonosz,ritka gyenge-izzadtságszagú-megfáradt poénok stbstb….de legrosszabb..ilyen totál üres és hangulattalan filmmel nagyon régóta nem találkoztam.

  109. Szomorúan olvasom a kritikát és a hozzászólásokat is, nagyon nem tudok egyetérteni velük. Mintha nem is ugyanazt a filmet néztük volna. Nyilván szubjektív a dolog, nem is kell egyetérteni senkinek, de nekem (és mindenkinek, akivel eddig beszéltem róla) abszolút bejött a film. Shane Black remek dumákat írt hozzá, jók a kikacsintások régebbi filmjei (Halálos fegyver, Cserkész… csak amiket észrevettem) felé, a párbeszédek frappánsak, az akciók ütősek és szerintem elég jól megkomponáltak, a karakterek pedig élettel teliek voltak.
    Magam is nagy képregényrajongó vagyok, de cseppet se bántam a nagy csavart, sőt. A képregényekben is egymástól sok mindenben eltérő univerzumok vannak, szerintem a filmes univerzumot is különállóként kell kezelni, a Mandarin pedig ebben az univerzumban ilyen (Pókember se mindenhol Peter Parker ugyebár). Szerintem marha szórakoztató volt, és így lett neki egy elég szép üzenete is a terrorizmusról, amit hollywood-i popcornfilmtől nem is vártam volna.
    Human kritikájában túlzásnak vélem, hogy egy krimire lett volna felhúzva az egész. Ha ezt vesszük alapul, akkor valóban csökkenhetne a film értéke, mert kriminek gagyi, de szerintem ez elég félrecsúszott értékelés lenne. Nem volt ez “krimire ráhúzva”, csak épp volt benne egy olyan szál, amiben Tonynak ki kellett derítenie valamit, a filmbe szerintem passzolt és nem is vitték túlzásba. A karakternek inkább önmagát kellett megtalálnia ÉS emellett még a rosszfiúk ténykedése után is kutakodott.
    Egyébként ami még nagy pozitívuma a filmnek, hogy végre nem mindig minden “klappolt”. SPOILER Pl. amikor Tony a végén várja a nagy megmentő MK42-est, az meg letér a röppályáról és szétzúzódik. Külön jó pont még, hogy mikor Rhodes-al ketten akcióznak a dokkban jól elválik egymástól, hogy ki a képzett katona és ki a milliárdos mérnök, aki sose kapott semmilyen kiképzést. SPOILER VÉGE Szerintem hihetőbb (mókás ilyen film esetén hihetőségről írni, de akkor is) lett így és Tony karaktere is emberközelibbnek tűnt.
    Ami engem is zavart viszont, az a film végi nagy akciójelenet, tényleg néha csak 1-1 pillanatra villantak be az újabb páncélok, szívesen megcsodáltam volna közelebbről őket. Másik probléma, hogy a végén nem magyarázták el kellőképp, hogy SPOILER hogyan oldotta meg Tony, hogy el lehessen távolítani a shrapnelt a mellkasából. Nyilván azért beláthatjuk, hogy nem arról van szó, hogy “jaaa ezt eddig is ki lehetett volna venni”, mint ahogy néhány hozzászóló írja, de tényleg nem volt kifejtve. Vagy lehet, hogy csak a szinkronból nem volt világos? SPOILER VÉGE Apropó szinkron. Az eredeti szöveg ismerete nélkül is érezhető volt, hogy itt-ott voltak azért fordítási bakik, de az élményt végülis nem rombolták nagyon.
    Szóval összességében szerintem nagyon jó a film, méltó lezárása a trilógiának, remélem, lesz még folytatás (szigorúan RDJ-al) és nem csak a Bosszúállók 2-ben.

  110. Méltán népszerű ez a film. Keserű szájízzel vettem tudomásul a 2. rész után a harmadik bejelentését és nem voltam elájulva a trailerektől sem. Ezeket nem is vittem túlzásba.
    Viszont..

    Ez a film nagyon jó volt. Könnyed stílusú, humoros és jól szórakoztat.

    Spoiler nélkül rengeteg poén nagyszerűen eljátszott karakterek….Ben K. itt olyat nyújtott hogy csak na!

    Ja igen ezt a filmet feliratosan kell megnézni! A szinkron csak ront rajta !!!

  111. Shane Black described the film as “a Tom Clancy thriller”, with the focus on real-world type villains and not “two men in iron suits fighting each other”.

    Na ez a legaranyossabb, azt mondom nekem tetszett a film, na de tom clancy?

  112. —– SPOILERES! ——

    Sikerült végre bevizsgálni. Mit mondjak… A vasember nem volt túl acélos, hogy ezzel a meglehetősen gyenge hasonlattal éljek.

    Az első film komoly alapot adott az egész franchise-nak, annak ellenére, hogy voltak hiányosságai és a képregényeket nem egy helyen ütötte, komoly rajongótábora lett, sőt azt merem mondani, ha az bukik, akkor nincs Avengers.

    A harmadik részre elfogyott a lendület és az ötlet. Mintha nem ugyanazt a karaktert láttuk volna vissza a vásznon, mint az első részben. Nyilván a forgatókönyv volt az ami teljesen a nullára redukálta a történetet és egy lapos, sehova sem vezető, zavaros misztériumjátékká vált a cselekmény.

    A karakter érzelmi hátterének kiterjesztése teljesen feleslegesnek bizonyult, emiatt a film közepe leül. A pánikrohamos történetszál amolyan töltelékelem, mert a cselekmény szempontjából teljesen irreleváns, a film végére feloldást nem kapunk ilyen téren.

    Rengeteg a felesleges és logikátlan jelenetsor, unalmasak a motivációk – már ha vannak, mert a képregényvilág egyik legjobb főgonoszát gyakorlatilag lenullázzák a film alatt. A film első perceiben az ember kiesik a ritmusból, hiszen – egyrészt Tony Stark mi a p.csának adja meg a címét, hiszen mindenki tudja, hogy ki, és egy alap újságíró kiderítheti. Másrészt, és nálam a forgatókönyv itt halt meg – hogy van az, hogy a vérzseni Stark házát – ahol olyan hightech minden, hogy a NASA sírva könyörög a receptért – egy nyamvadt lézerágyú, vagy rakétaelhárító rendszer sem védi, de legalább egy szar radar, de neeeeem, a tv-ből tudja meg, hogy támadás éri, élőben.. Persze akkor nincs konfliktus és a rendező nem tudja beletenni a filmbe a “lábakon álló házat, ahogy összedől”, mint anno a Lethal Weapon kettőben.

    És itt van az ami szintén teljesen felesleges, a rendező erőltetett magamutogatása, régebbi filmjeinek elemeinek beemelése inkább idegesítő volt, mint WOW moment.

    A csatajelenetek egy része felesleges, a vége pedig hosszú, vontatott és unalmas.

    Persze, igen, lehúzom, de ha belegondolunk, hogy a forgatókönyv ezer lyuktól – mit lyuktól – krátertől vérzik, a szereplők egymáshoz való viszonya teljesen érdektelen, a főgonosz motivációi zavarosak és erőtlenek, teljesen feleslegesen nullázzák is a film egy pontján, az akciójelenetek túljátszottak, vontatottak és kiszámíthatóak, rengeteg a következetlenség, így nem tudom azt mondani, hogy különösebben lekötött volna ez a film, de ahogy láttam sok volt közben a beszélgetés a teremben, tehát másokat sem nyűgözött le – pedig az lett volna a dolguk, hogy nézzék.

    4/10, de csak azért, mert nem asylum.

  113. Film felétől elkezdtem unni… Látvány és hang rendben van, viszont az egész nagyon bugyuta.

    Képregényt nem ismerem, így a főgonosszal kapcsolatos dolgok engem nem zavartak, ellenben volt jó pár más:

    SPOILER

    – Miután sikerül a páncélt beüzemelni a kiscsávónak és Tonyval beszél telefonon, mért nem küldött a házából egy páncélt, mért kell McGuyvert játszania?
    – Betör a Mandarinhoz a barkács eszközeivel és lenyom mindenkit. Ok. De a végén mért töketlenkedik, amikor a haverjával akcióznak?
    – A végén a második robbanás után vártam, hogy akkor megint előkerűljön a főkópé, és valami frappáns módon semmlegesítik. De nem. Felrobban, túléli, felrobban nem éli túl…wtf? És a többi katonát mégis hogy ölték meg?
    – A Tony csajának nem kellett volna pucérnak lennie a végén? Vagy tűzálló ruhát hord? Ahova leesett, ott elég nagy lángtenger csapott fel…
    – Végén páncél tűzijáték: hmmm… Elég nagy pazarlás. Valami értelmes újrahasznosítást nyugodtan belerakhattak volna. Ahhoz képest a kiscsávót jobban is megajándékozhatta volna…

  114. A harmadik rész számomra frissítő újítást hozott a szériába, érezni lehetett Favreau fáradt kezének eltűnését és Black friss felfogásának az érzetét. Az akciójelenetek kielégítőek voltak, elegendő számuk volt, a gonoszok pedig helyytállóak voltak. Külön tetszett, hogy egészen részletes karakterábrázolása volt a filmnek, szinte alig látjuk Tonyt ruhában, itt most az ő lelke, belső folyamatai, ember/gép viszálya volt a főtéma, pont akkor, amikor Tony testét/lelkét a technika bekebelezné szinte teljesen. És ne feledjük, egy olyan meglepetést húztak meg a film közepe és a vége felé is, ami nagyon üdítőnek számít a manapság annyira formulaalapú blockbusterkészítés terén (főleg a Marvel képregényfilmeknél).

  115. Baromira nem vagyok áptudét, mert én még csak ma tudtam megnézni, szóval bocs, a megkésett vélemény miatt.

    Előre bocsátom, hogy részemről olyan 5,5-6/10, és igyekszem kifejteni, miért. Innentől SPOILER:
    – a legnagyobb probléma szerintem a karakterek motivációjának teljes hiánya, vagy pontosabban annak kidolgozatlansága. Itt nem IM-ről beszélek, hanem az ellenfélről/felekről. Odáig okés volt a dolog, hogy Mandarin egy terrorpista, és emiatt robbantgat az USÁ-ban, vagy másutt, és hogy Aldrich nyilván a zseton miatt segít neki. Amint viszont kiderült, hogy mindez pont fordítva van, az egész sztori logikája atomjaira hullott. Mi a fene motiválja ebben az egészben? Az nem magyarázat, hogy ki akarja nyírni az elnököt, hogy az alelnök (aki az ő embere nyilván) rakja a helyére, mert ilyen képességekkel bíró lávaemberekkel simán kreál egy balesetet, aztán hallelúja. Ehhez nem kell kamu terrorpistavezérbűnbak. Plusz volt egy mondata Aldrich-nak, mikor mondja az elnöknek, hogy a hajó kapcsán, hogy ebből ömlött ki xmillió gallon olaj a tengerbe, amit Mr. President eltussolt, de majd most kap érte a pofájára, én meg csak kamilláztam, hogy most akkor ő ilyen zöld-terrorista, vagy mi, de ez is csak ennyiben maradt.
    – a lávaemberek amúgy egészen gázosak voltak szerintem. Az Avengersben (mint fent is írták) Tony-t képen törli Thor a Möjmöjjel, és alig karcolódik meg, meg lezúzza a fél alien-hordát horpadás nélkül, erre ezek meg úgy kapják szét a páncélokat, mint Floki a lábtörlőt?
    – a kötelező Disney-kiskölyök nekem alapból mínusz 3 pont, ez még irritáló is volt bónuszban. Mikor lehógolyózta a lávacsávót majdnem sírtam.
    – pánikroham-probléma vonatkozásában megint csak a “rakjuk be még ezt is, aztán hagyjuk lógni a dolgot” érzésem volt. Semmi megoldás, egyszercsak abbamarad, senki nem foglalkozik vele tovább. (Erősen szubjektív megjegyzés: nekem sajnos már volt szerencsétlenségem ilyen rohamhoz, hááát, az nem ilyen.)
    – röhejesnek tartom, hogy a PG-13 szerintük azt jelenti, hogy Tony nem nyúlhat piához, sőt de pláne még egy ajakpuszit sem válthat a nőjével, de halomra lőhet egy rakat gonoszt.
    – a nagy harc a végén tényleg olyan volt, amire a kevesebb-néha-több kifejezés a legjobb. 20 páncél, amiből szinte semmi nem látszik, olykor a lávaemberek szétkapnak párat, de azt egyszer sem látni, mikor ez fordítva történik, kapkodás, csilliónyi robbanás, ende.
    – Végén Tony műtéte meg igazi WTF-moment. Nincs mit hozzáfűzni.
    – No AC/DC: siralom. A filmzene 12 egy tucat.
    – Nem a film hibája, de ideírom: sajnos a szinkronos verzióhoz volt szerencsém. A 300 nem egyenlő 3000 problémát már mások is írták, de mikor az egyik őr azt feleli Tony kérdésére, hogy a Tennessee-Miami távolság 187.000 km, akkor aszittem beájulok. És ezek adatok, csak átváltó kell hozzá, nem szemantikai finomságok.
    SPOILER VÉGE!

    Mindent összevetve, egyszer nézhető, de rendkívül bugyuta, kidolgozatlan, inkoherens popcorn-mozi volt, amit egyedül RDJ jó és Ben Kingsley egyébként zseniális alakítása ment meg valamelyest. Szégyenkezve vallom be, nekem még a 2. rész is jobban tetszett.

  116. brutálisan szar volt ez a film, a főcím utáni jelenetre azért nem maradtam, mert már magáról a filmről is ki akartam menni, akkora nagy fosparádé volt az egész

    katasztrófális nagy szar volt

  117. nah már látom megint az lesz, mint a Prometheusnál

    akinek van egy kis ízlése az hányingert kap ettől a filmtől, akinek nincs az meg az egekbe magasztalja

    szomorú

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.