The Last Stand (Erőnek Erejével)

Ez nem az a Swarci film amire vártunk. Ebben semmi nagy visszatérés sincs. Az Erőnek erejével egy téka film, kicsit több pénzből összehozva.

the last stand kép

A történet egy faék: baromira gonosz bűnöző kiszabadul, és egy helikopternél is gyorsabb kocsival (amit sokáig helikopterrel követnek:) elindul Mehikó felé. Két helyen valószínűsíthető a határátlépése, az egyikre odaküldik az utolsó fegyverest is, a másikra pedig tojnak, mert ott elvileg nincs híd. Azzal nem számolnak, hogy a gonosz tervében szerepel egy híd felhúzása is. Na meg készen áll mindenre útközben, bár random kordont húznak elé a zsaruk, de pont ott van a csávó több embere, hogy áttörjék a gyors kocsi előtt azt… És hasonló baromságok a plotban, nem is érdemes sokat bosszankodni ezen nyilván.

A fő baj inkább az, hogy minden eszméletlen gyagyi a végső, nagyon véres és poénos akciót kivéve. Az utolsó 30 perccel nem volt bajom, de előtte, úristen. Kezdjük ott, hogy Forest Whitaker mi a fenét csinált? A csávó baromi jó színész, erre itt túljátssza a picsába a szerepét. A főgonosz katasztrófa, ez már ott látszik, hogy az egyik fogdmegjét alakító Peter Stormare két mondatban komolyabb, mint karikatúra főnöke.

Ezekkel az alapanyagokkal nem lehet várat izgalmas filmet építeni. Az egyedüli, ami valamennyire megmenti a Last Standet, az a végén a leszámolás. Az 100%-osan öreg Schwarzenegger rendet rak hangulatú, mindent bele módszerrel. Nincs tökölés, vagy “jaj vállon lövöm, hogy lefegyverezzem”.

Szóval az Erőnek erejével egy hatalmas B film, ezt az elején is érezni, de valahogy mégsem szórakoztató ott még. Gondolom a színészeknek instrukció volt amit műveltek, de mellé a film eleinte, elnézve a drámai fordulatot, túl komolyan vette magát, így nem illett össze a kettő koncepció. A végére helyreállt az egyensúly, de ez sem mentette meg a művet.

44 hozzászólás a “The Last Stand (Erőnek Erejével)” bejegyzéshez

 1. Szerintem simán nézhető, jól szórakoztam. Jó volt látni Arnit ismét. Csak így tovább.

 2. Ha mondjuk akció vígjáték lett volna mint amit a trailer is sugalt akkor lehetett volna egy jó film de így marha szar lett .

 3. Szerintem baromi jó film lett. Teljesen kiszámítható meg nincsenek benne olyan hatalmas csavarok, amik nélkül manapság neki sem állnak a filmkészítéshez. Tiszta retro feeling. Sokkal jobban tetszett, mint azok a PG-13 -mas mozik, ahol a nagy leszámolások alkalmával szinte semmi vért nem lehet látni. Itt ha eltalálnak valakit, annak eredményét bizony láthatjuk. Mellesleg én nagyot nevettem, mikor a traktoron megláttam Harry Dean Stanton -t. Rövid szerepe volt ugyan az Alien -ben, de mindig az jut róla az eszembe.

 4. gur: mint mindig, de nem lógott ki a többiek közül

  bobjay: már megint a fordulatok emlegetése, amikor írom is h nem az a baj.

 5. Borzalmas film. Az utóbbi idők legunalmasabb filmje amit láttam. Nem is értem mit keres benne Schwarzenegger. Na de majd az Escape Plan-ben talán alkot valami maradandót Stallone-val egyetemben. :)

 6. human: Én jelen esetben az olyanra gondoltam, amit manapság kötelességszerűen odaraknak minden film végére, hogy nyitva hagyjanak egy kis kaput az esetleges folytatásnak.
  Amúgy azt lefelejtettem, hogy nekem az egyetlen problémám csak az volt, hogy baromi kevés városlakót mutattak.

 7. Gurdjieff

  Knoxville nem volt annyira idegesítő mint az előzetesben, vagy a plakáton, vagy a Man in Black ban ;)

 8. Kösz!
  Sejtettem hogy nem rajta fog múlni. Jó lesz még ez a film ha kell valamit nézni vacsora közben.

 9. Az, hogy Arnold hasal egyet benne van. Volt már korábban is gyenge filmje (mármint a mozipénztáraknál, mert nekem pl a Collateral Damage is bejön, ami ugye annyira nem hozott jól), de hogy szimultán Sly-al dobjanak egy akkora hasast, mint ide Kistarcsa az kicsit fura.

  Sajnos tényleg gyenge film lett, pedig nagyon szeretni akartam. Az hittem a Raw Deal-hez hasonló zsarut hoz majd, de Swarczi felett eljárt az idő. Ezt be kell ismerni – és minden tisztelet mellett – azt mondani, hogy jobb színész nem lett, viszont a mozgása is öregesebb lett, ami eddig elvitte a karakterét. (És tényleg nem ekézni akarom direkt, mert nagyon nagy rajongója vagyok, és leszek is). És nem is a forgatókönyvön ment el a film, mert volt már ilyen, sőt gyengébb is a klasszikus akciófilmek között.

  A karakterek voltak szerintem túltipizáltak és erőletetettek. Értve ezalatt a jó oldalon a túlzott vicceskedést (ami egy ideig még jól is állt, de sokszor már-már burleszk-szerű volt), a gonoszoknál én abszolut gyengének éreztem a főgonoszt, de a “csicskákat” is. Az pedig, hogy Schwarczi-t gyakorlatilag minden mellékszereplő lejátsza nem csak Swarczi hibája, hanem a rossz és aránytalanul súlyozott karaktereké is.

  Ami hiányzott az a stílus és akadozott a lendület. Érdekes, hogy kevesebb pénzből egy feszesebb-pörgősebb filmet is lehet csinálni, nekem a “b” filmek közül nagy kedvenc The Marine. Azon sokkal inkább éreztem, hogy ha 20-30 évvel ezelőtt mutatják be klasszikussá tudna válni, ezen sajnos nem.

 10. nekem egyetlen gondom volt a filmmel, ami miatt nem tudtam szeretni. komolyan, volt olyan akinek az a letartoztatott ex katona szimpatikus volt? úgy kezelték mintha a legnagyobb közönségkedvenc lenne, és amikor egyből beis vették a csapatba ott eldöntttem, nem tudok annak szurkolni hogy mindenki túlélje. az üldözés tetszett amúgy. jó kis chevrolet reklám volt ez a film :)

 11. Spoiler:

  miért nem állították le a darut az elején ahelyett, hogy futottak a tetőre? :)

 12. azon röhögök, hogy mindenki annyira várta a nagy visszatérést aztán a lutya sem váltott rá jegyet moziban. miért volt vajon ez a hangemberség? általánosságban kérdezem, nem mutogatok ujjal senkire. :)

  a bukás persze nem meglepő, arnold már a 90-es években is az egyik bukást csinálta a másik után, rá valójában 20 éve senki nem kíváncsi, kis túlzással, max ha egy saját akciózása lett siker…

 13. Énis úgy voltam vele hogy egynek elment.
  A véleményem eggyezik a cikkíróval, túl komolyan vette magát. Én jóval poénosabbra vettem vólna a dolgot, az talán segíthetett vólna rajta bár fene tudja…

 14. tény, hogy csak a vége jó, de knoxville-t még megemlítettem volna. szét röhögtem magam rajta :)

 15. Human! Hát, ha a Fast&Furious 6-ra 8/10-et adtál (az nálam 5/10), erre keveslem az 5/10-et. Szerintem ez semmivel sem volt rosszabb film, semmivel sem volt gagyibb a sztori, és semmivel sem volt rosszabb a színészi játék. Sőt!!! Némi aránytévesztést látok itt…
  A The Last Stand szerintem egy szórakoztató jó kis film volt, azóta megnéztem megint, és simán újranézhető. Elég gáz az alapsztori, sok baromság van benne, de a sztoribeli hiányosságokat ellensúlyozza az akció minősége, meg az egysorosok és Schwarzenegger jelenléte. Sima 7/10.
  Forest Whitaker meg mindig túljátssza a szerepét, elég egydimenziós színész, csak akkor brillíroz, ha direkt rá írják a karaktert.

 16. nem volt rossz cucc. De tényleg nagyon-nagyon B mozi. Egy kicsit jobb rendezésse és sokkal értelmesebb forgatókönyvvel lehetett volna több is benne azért. Nem is mertem gondolkodni a sztorin annyi lyuk van benne :)

 17. Human igen csak jólelkű volt az 5/10 el. Sokkal inkább közelít a 4/10 hez ez a film. Ez kb a die hard új részével vetekszik a melyik a rosszabb film című verseny fődíjáért. Habár utóbbit még csak félig láttam. Ugyanis kénytelen voltam kikapcsolni, hogy majd egyszer újult erővel ismét nekilendüljek.

 18. Szerintem meg baromi jó volt. Sokkal gagyibbat vártam. JK sem volt annyira idegesítő.

  8/10

 19. Nálam elvitte a filmet az az egyetlen jelenet, amikor a busszal áttörnek a kordonon, megpödítik, lendületből ajtó ki**sz, géppapa kinyúlik, halálra darálnak mindenkit aki célkeresztbe kerül, aztán meg jó osztrákosan: “Welcome to Somerton!”.

  Erről szólnak a Schwarzenegger filmek, nem többről. Ezt a feladatát maximálisan ellátta, szerintem jó is volt. Nem ez a legjobb filmje, de szerintem szégyenkeznie sem kell miatta.

  A nézők cserélődtek ki közben jobbára.

 20. Szerintem ócska film volt. Ha nem Schwarzenegger lett volna benne, kikapcsolom. Általában nem szeretem, ha túlbonyolítanak valamit. De ebben az esetben meg kicsit ötletelhettek volna még a történeten… Hát ez az autós üldözés, meg ezek az erőltetett “poénok”… Nekem csalódás volt.
  Az utolsó 20 perc kicsit mentette, de összességében elég nagy baromság volt.
  SPOILER:
  “Nem lőhetjük ki az autót, mert ott van az egyik ügynökünk.” – Őszintén, már nem tudom hány embert megölt ez a drogbáró, egy ügynököt simán kinyírt a sikátorban. Miből gondolták, hogy ezt a csajt elengedi? Mert tegyük fel, hogy a csaj nem áruló, hanem tényleg egy elrabolt ügynök. Basszus, felboríttatom az autót, és még mindig több esélye lett volna a túlélésre. De valamivel meg kellett magyarázni, hogy miért működik ez az ötlet, hogy átautókázik az egész rohadt sivatagon. Á, nem is bosszantom magam rajta, hülyeség volt na.

 21. Nekem tetszett! Tiszta retro hangulata volt. Schwarzi sem vette magát komolyan, voltak poénkodások is ezerrel. Fegyvermúzeumos csákó marha nagy arc volt. :D Teljesen lekötött végig, jól szórakoztam. Túl sok régi nagyon klassz filmje volt már az öregnek ezért vár mindenki megint kiemelkedőt.

 22. Nekem tetszett, semmit nem vártam tőle, de jól szórakoztam.Simán megérte megnézni, nem érzem úgy hogy elloptak volna 2 órát az életemből.

 23. A héten megnéztem másodjára is a filmet (anno premier előtt láttam először) és most is veszett jól szórakoztam rajta. Ez a film egyáltalán nincs komolyan véve, pont ez a lényeg, hogy veszett komolytalan, mint anno Bay a Transformers 1-gyel, amit szintén nem lehetett komolyan venni ezért volt veszettül jó, és ezért ótvar szar a két folytatása. Ez szimplán egyszerű mint a raklap, de ezt az egyszerűséget sikerült szórakoztató formába ölteni. Nincs probléma se a rendezéssel, se a színészi játékkal, se a forgatókönyvvel, akkor lenne velük gond, ha ez egy A-listás filmnek készült volna, de NEM. Ez B-film, nem is akar több lenni (nem úgy mint az a szörnyszülött ótvar foss celluloid hulladék februári Bruce Willises akció filmnek titulált fostalicska, amit akkor se fogok nevén nevezni, mert sértő lenne az elődökre nézve), és ahhoz képest nagyon jó, simán egy sorba tudom említeni az Expendables-ökkel. Hűen ábrázolta a 80-as évek akció filmjeit, csak épp azóta eltelt pár évtized és aki nem tudja a helyén kezelni, vagy ilyen über visszatérésekben gondolkodik, az persze pofára is esik. Úgy kell nekik.

 24. Nekem bejött a moziban és azóta is. Humoros és szórakoztató, simán kikapcsolt majdnem két órára. Nem kell komolyan venni, mert nem is úgy készült hogy ez egy vérkomoly akciófilm lesz. A forgatókönyv nem bénább mint a retró akciómoziknál, ahogy a színészi játék sem. Ez nem egy Die Hard vagy egy Lethal Weapon, ez egy könnyed filmecske ami nem akarja megváltani a világot csak szórakoztatni akar és annak simán jó. Ez csak az én véleményem.

 25. Számomra teljesen jól visszaadta a régi akciófeelinget, és nem is vártam többet tőle, remekül szórakoztam rajta, és számomra mindig ez volt a lényeg egy filmnél.
  Tökéletes? Szerencsére nem.

 26. amikor a gyagyas maszott fel a villanyoszlopra ott hangosan felrohogtem :D
  de amugy tenyleg vicc volt a kocis meg a “fogonosz” :D

 27. sztem nem vette komolyan magát a film. tipik ’90-es évekbeli eksön múvikra hajaz. annak jónak is volt. egyszer.

 28. Én nem vártam ettől a filmtől semmit, így nem is csalódtam. Vessetek a mókusok elé ezért, de jobban szórakoztam rajta, mint az Expendables két részén összesen. ;]

 29. most komolyan mire számítottatok? én az expendables körüli like hullámot sem értem, annyira nem jó (egyáltalán nem jó!) a film, olyan mint a movie 43, ja van benne sok nagy sztár, oszt annyi, jó napot

  most meg felbomlik a spices girls és mindenki szólókarrierbe kezd? igen, ez nektek való 12-16 éves barátaim, csak nektek (meg azoknak akik megrekedtek ezen a szinten)

  én szerettem schwarzit, slyt! anno, amíg nem váltak önnön paródiájukká, mostmár azok! nem vitatkozom, persze lenyomnának szkanderben bármikor, és megérezném az öklük nyomát az arcomon hetekig, de ettől már nem világmegmentő szuperhősök, ugyanis janó öklét is megérzem, aki pedig csak a lokál stripbár kidobóembere és eszében sincs a világot megmenteni

  elhiszem h a végén a nagy leszámolás jó lett, biztos, de tényleg megérte végignézni csak azért? megérte több millió dollárt kiszórni csak azért?
  nekik tuti, ha beültél, megvetted a jegyet, és… és? és ennyi, h szórakoztál-e vagy sem az a producert ne mérdekli, csak az, h be tudott-e téged újra ugratni, vevő voltál a reklámra, akkor mostmár ne is panaszkodj ;) megszívtad, ha meg tetszett alacsony ingerküszöbű barátom, akkor neked fog készülni a következő rész!

 30. A film egynek elmegy. Csatlakozom azokhoz, akik szerint szar Schwarzi szinkronja. Nem tudom Gáti Oszkár miért vette ennyire dörmögősre/artikulálatlanra a figurát. Nyugodtan lehetett volna azzal a hangszínnel, amit az EX2-ben kölcsönzött Sly-nak.

 31. Human: Az ilyen jellegű filmekkel mindig ez a baj: van egy alapötlet, amit nagy valószínűséggel szalvétára írnak fel, próbálnak valamire alapozni, hogy miért működik az ötlet, felkeresnek egy “nevet”, és kész a film.

  SPOILER: Amúgy igen, a kordon áttörésénél lemészároltak kb annyi rendőrt, ahányat írsz. :D De nem érdekes, azt az egyet meg kell menteni! Szeretem a buta filmeket is, de azért nem az ennyire logikátlan fajtákat.

  De persze ízlések és pofonok. Volt már film ami nekem tetszett, a többségnek meg nem. Ettől szép a dolog. :)

 32. countrypecos: ez a lemészárolnak x rendőrt, de egyet meg kell menteni ezzel egy baj van, hogy nem Spielberg rendezte, mert ha ő csinálja (ezen a vonalon sztori dettó ryan közlegény megfarkalása… izé megmentése), akkor über művészet… egy nagy túróst. Már ott is értelmetlen volt pedig ott a “történelmi hűség” miatt még komolyan is gondolták, hogy feláldoznak tucatnyi katonát egy nyamvadék megmentéséért, abban az lett volna a poén, hogy mire odaérnek, már rég nem él a srác. Ez legalább nem vette komolyan magát. Különben Amerikában a járulékos vesztességek sosem számítottak, ha az az egy kiszemelt túlélte, ez nem ezzel a filmmel kezdődött és nem is itt ér véget. Ezen fennakadni röhejes. Minden akciófilmben van ilyen, így nem is vártam mást, plusz az az alapelv, hogy a túsz sosem feláldozható, mindegy hányan halnak meg közben, ezt az elvet sajna erősíti a jogrendszerük.

  slindagor: nyilván nem kéne felülnöm a hergelésednek, de VÉLEMÉNYED SZERINT, amit írtál. Nem vagyok se 12, se 16, se a kettő között és igen tetszett a film és tetszik szinte az összes hasonló kategóriájú film, pont azért mert nem a magas művészetet képviselik. Van amikor az a jó, és van amikor kifejezetten ez. Ha olyan hangulatom van nézek Lynch-et, Bergmant, Antonnionit, Godard-t vagy Paradzsanovot, ez nem szint megrekedés kérdése, ha úgy érzed kinőttél belőle, akkor az a te bajod, én maradok inkább ezen a szinten és nosztalgiával gondolok a régi szép 80-90-es évekre, amikor ilyen akciófilmet látok. Vagy nézem a régi “klasszikusokat”.

 33. Engem ez a film egyébként egy mostani Segal filmre emlékeztetett. Volt egy főszereplő, aki néha-néha megjelent csinált valamit, míg a főgenya a teljes filmben csak autózik, majd az utolsó 30 percben a főhős és az utazó összeakad, elverik egymást és vége.

 34. Most kivételesen nem értek egyet a kritikával.
  Nekem nagyon tetszett a film, szakadtam a röhögéstől, akkora marhaságok voltak benne… Egy nagyon jó B film, nem is vártam többet.

 35. Tyberius06: Nem is mondta szerintem senki, hogy a Ryan Közlegény Megmentése értelmesebb lett volna ebből a szempontból… Bár az a film nekem tetszik, de más miatt.
  Magánvéleményem, hogy ez a Last Stand egy buta, értelmetlen 1,5 óra volt. Ha neked tetszett, azzal sincs szerintem semmi gond. A ’80-as, ’90-es évek szerintem is a legjobb volt az akciófilmek szempontjából. Magasra van téve a léc, ez tény. Nehéz újabb ötletekkel előállni. De ez a történet nekem túl ostoba volt.

 36. nekem nagyon bejött ez a film, sokkal-sokkal rosszabbat vártam a vélemények alapján, végig lekötött és szórakoztatott a film… nem tökéletes alkotás, de markánsan jobb volt, mint az egyéb akciófilmek manapság. és a humora is bejött

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.