The Purge

Lehetett volna sokkal több is, mint egy sima horrorfilm, de tulajdonképpen így szórakoztató volt. A Purge alapfelállásában volt lehetőség valami társadalomkritikára, de aztán nem aknázták ki.

A történet szerint a közeljövőben járunk, ahol a kormány évente egy éjszaka szinte mindent megenged a polgároknak: gyilkosság, nemi erőszak, rablás, minden szabad 12 órán át. Ezzel visszaszorítják a bűnözést, mindenki kiengedi a gőzt szinte.

Itt jön a szájbarágós üzenet rész, hiszen nem is hagynak minket elgondolkozni semmin, hogy ez a helyzet mit hozhat, hiszen tévéadás formájában elmondják a “vajon csak a szegények ritkítására jó ez az egész?” “az élősködők és gyengébbek kiszűrésére?”, ezzel szorítva vissza a munkanélküliséget és a többi ezzel járó dolgot. Hiszen a gazdagok nyilván brutál biztonsági rendszerek mögött lapítanak az éjszaka. Már azok, akik nem akarnak senkit megölni. De persze semmi sem biztonságos 100%-ra.

Azt kell most hozzátennem, hogy ha nem tudsz túllépni az alaphelyzet képtelenségén, akkor nem igazán ajánlom a filmet. A főszereplő család is tehetős, jó pár centi acél mögött lapulnak, amikor is a fiuk beenged egy utcán menekülő fekete embert. Itt jöhetett volna az a fordulat, hogy a csávó elkezdi őket terrorizálni, de inkább arra kanyarodott a Purge, hogy a hajléktalant (nyakában dögcédula, szóval veterán) egy tucat gazdag szociopata üldözi, akik minden áron ki akarják csinálni szerencsétlent. Itt akad némi moralizálás, meg egy egész feszült, öldöklésbe fulladó thrilleres finálé. Szóval a “rátörnek a családra” zsánerbe sorol be a film szépen gyorsan.

Ethan Hawke és Lena Hadley a Purge-ben

Az az igazság, hogy baromi jól szórakoztam rajta. Nyilván nem volt túl drága, csilivili, az egész egy házban játszódik, viszont korrekt színészek, hiszen a családapa Ethan Hawke, az anya pedig Lena Headey és egész jó fordulatok jellemezték. Lehetett volna kicsit több, mint már említettem, de a maga bárdolatlan, teljesen nyilvánvaló módján rendesen működött.

Egyetlen nagy negatívumot tudnék kiemelni, hiszen az alapfelállás szerintem érdekes volt, nem pedig nevetségesen képtelen, mégpedig a kisgyereket: annyira idegesítő volt. Nem csak a színészi játéka, hanem hogy sokszor csak az ő baromságával tudták előrébb gördíteni a cselekményt. Komolyan az “áh megakadtunk? akkor a kölök csinálja ezt meg ezt, tökmindegy, hogy a szülei már rég lerendezték volna amikor sokadszorra is veszélyeztette mindenki életét” szinte sütött a jeleneteiből.

human
írta
2013. 07. 30. 19:04
megjelenés
14
hozzászolás


14 hozzászólás a “The Purge” bejegyzéshez

 1. Erről nem is hallottam. Most akkor ez horrorfilm vagy komolyabb annál? Mert ha horror akkor nem érdekel.

 2. SPOILER

  Lehetett volna sokkal sokkal jobb is. NAgyon sok hülyeség volt benne. Legjobban azt utáltam, hogy vagy 4szer eljátszották, hogy a rosszfiú rákészül a gyilkolásra, húzza az időt, azt pont mielőtt lecsapna, valaki megölni. 4szer.

 3. Pocok: azt hittem én leszek az egyetlen akinek ez feltűnik, 3. alkalomnál már úgy voltam vele, hogy neeeem, biztos nem lehet még egyszer ez…aztán lett.
  Kicsit untam a végéra, annyira nem nyűgözött le, a gyerek meg tényleg idegesítő volt, már az alaphelyzet, hogy (SPOILER) miatta indul el az egész és egyáltalán semmi megbánást nem tanúsít emiatt, sőt, folytatja tovább ezt a bicska nyitogató viselkedését.

 4. Elnézést, azt hittem szabad a préda…

  SPOILER: Engem még az is zavart, hogy ő a nagy biztonsági szakember, de simán lebontották a kerítést. És még pánikszoba sem volt a lakásban.

 5. sajna 20 perc után kikapcsoltam. egyik képtelenség a másik után következett és igen teljesen súlytalan volt az egész

 6. SPOILER

  Pocok: na azt én sem értettem, pánikszoba lenne az első, utána a külső védelem

 7. spoiler

  pánikszoba +1, meg miért nem tartotta össze a családot a kameraszobában? csaj 1 perc után húzott szobájába

 8. Végignéztem, de rohadt egy idegesítő film volt, tele akkora baromságokkal, hogy néha le akartam rúgni a monitort…

  SPOILER

  -Hiper szuper biztonsági rendszer, de persze se egy ujjlenyomat szkenner, vagy hangazonosító. 5 számjegyű kód, meg két baszott nagy ARMED, DISARMED gomb, aztán az nyomkodja, aki akarja..
  -Üldözött csávót beengedi a gyerek a lakásba, senki sem tudja, hogy épp merre lehet, de azért az egész család szanaszét, még véletlenül sem egy helyen..
  -Megjönnek az elvakult tisztogatók és jön a duma, hogy megvan a módszerük, hogy átjussanak ezen a 99%-ban biztonságos védelmi rendszeren, aztán terepjáróval meg csörlővel kitépik az acél ajtót a ge..be..WTF??
  – Pánikszoba +1
  -Ja és a végén le kellett volna abálni az összes szomszédot, de a szőke csajt minimum! :)

  SPOILER OFF

  A lehetőség megvolt benne, hogy egy szerethető filmet csináljanak, de ezek miatt a logikátlanságok miatt bármennyire is szeretném, nem megy.

 9. kurva jó volt az alapötlete a filmnek

  ebből remekmű születhetett volna

  pont ilyen vagány 80as évek feeling

  a gyilkolás szabad egy éjszaka, a társadalom elszabadul

  de valami olyan unalmasan csinálták meg végül, a film felétől bealudtam,

  a szőke mű irodalmár gyilkos se volt hiteles

 10. A kiszámíthatósága ellenére én nagyon jól szórakoztam.
  Eléggé feszültnek és jó tempójúnak éreztem a filmet.
  A hülyeségekre meg már számítottam egy két hozzászólást olvasva. :)

 11. SPOILER

  pánikszoba szerintem is, vagy mondjuk egy tehetős család nem utazik el Európába addig? de senki a szomszédságból? a kisfiúba bele se kezdek annyira felidegesít :)

 12. SPOILER

  keressétek a fickót, mi addig jól elvágjuk az áramot, hogy elbújhasson az amúgy kartonpapírral védett házban

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.