Ender’s Game most mindenkinek

És még spoileresebben. Olvastam a könyvet, szóval tudom a trailer utolsó 15 másodpercében mi történik, de ha nem is így lenne, akkor a film közben zavarna, hogy a legvégéről raktak az előzetesbe dolgokat. Nem is értem. (Szerintem spoileresen se írjátok le ennél pontosabban a kommentekbe!)

Pedig az első másfél perc most rendesen volt szerkesztve, azoknak szólt, akik nem olvasták. Ender kénytelen egy háborúban részt venni, ahol az emberiség sorsa a tét. Harrison Ford és Ben Kingsley a kiképzői.

HD a nagyoknak.

human
írta
2013. 08. 06. 18:21
megjelenés
45
hozzászolás


45 hozzászólás a “Ender’s Game most mindenkinek” bejegyzéshez

 1. Ja, kb az első 30 másodpercet értettem aztán, ami utána történt az olyan wtf ez mi?

 2. Ahhh. Jó lesz ez na :D Én olvastam vagy négyszer, de még mindég beleborsódzik a hátam, amikor látom a trailert :D Várom nagyon ezt a filmet. Akárhogy is csinálták meg biztos vagyok benne, hogy tetszeni fog…mármint nekem :D

 3. Valaki leírja nekem röviden, hogy miért kell gyerekeknek harcolnia ebben a háborúban? Ha volt róla már szó, akkor bocsánat, csak engem marhára irritál ez a kissrác, jó lenne tudni, miért nem jók a szörnyek ellen a felnőttek. Köszi!

 4. Ahányszor mutatták a gyereket komolya arccal, felnevettem. Sajnálom, de ez nem nekem készült. Nem elég komoly.
  A végén meg nem tudom mire gondolsz…

 5. Jó, hogy felhívtad a figyelmet az uccsó 15 másodpercre, így biztos nem az fog bennem megmaradni :D.

 6. Pocok: Azért amiért a nagyszüleink nem tudják telepíteni a Windows 7-est. Az űrben harcolni teljesen más látásmódot kíván, mint ami a földön megszokott. Ezért a kölyköket már eleve erre nevelik. És az ellenség kapuja LENT van! Csak a miheztartás kedvéért!

 7. szerintem amúgy aki nem olvasta a könyvet, annak egyátalán nem tűnik fel semmiféle spoiler, csak ha felhívjátok rá a figyelmét azzal, hogy jaj van ott valami spoiler.
  szóval kontraproduktív ez.

 8. Szerintem is spoileres, mert elkezded a filmet ahol

  SPOILER ON: egy karaktertől azt mondják a film elején majd, hogy halott, de viszont láttad a trailerbe, hogy él, és így már tudod, hogy a film végén fog vissza térni és nem fogsz meglepődni ezen.
  SPOILER OFF

  Bár még mindig kíváncsi vagyok a könyv csavarját, hogy oldják meg, mert az se az a tipikus dolog ami filmben működne. :D

 9. Conorr: Nem hiszem, hogy a könyvbeli csavart ne tudnák vászonra vinni. Azért az a csavar nem olyan bonyolult:D

 10. Yakhead: GIGASSSSSSPOILER!!!:
  A filmben elég gyanús lesz, hogy csak gyakorlatoznak, és minden überül meg lesz animálva a gyakorlatban lévő harcok alatt, és közbe meg max-ra járatják a heroikus zenét alatta + a játék idő alapján is érezni fogja az ember, hogy már a vége felé jár a filmnek és hogy túl sok idő megy el a szimulátora, így a végső csavart szerintem nagyon hamar kitalálja mindenki majd, ha csak nem találnak ki valami mást a filmesek a végére.

 11. Gabor_V: nem hiszem, elnézve a kommenteket régi posztoknál. Tuti jött volna valaki kioktatni és elmagyarázni, hogy van a könyvben.

 12. A könyvet olvasva örülök, hogy látványosan bekerül minden fontos helyszín, jelenet.
  SPOILER: A testvér szálra kíváncsi vagyok, hogy erőltetik-e, mert az sokkal több kifejtés igényel, viszont egy csomó mindennek meg nincs értelme nélküle. El tudom képzelni, hogy Peter cselekménye nélkül is élvezhető a film, de nekem hiányozna.
  (mondjuk belegondolva, aki nem olvasta, nem is érti, hogy mit írok :D)

 13. Trailert gyartani az tudnak az biztos. Furcsa, amugy olvastam mas konyvet is ettol az irotol, de ezen kivul mind a jellegtelenseg homalyaba veszik (talan valami Dosadi kiserlet volt a magyar cime az egyiknek), plusz a filmben levo lehetseges csavarok miatt egyszer nezos lesz.

  A srac szerintem is rossz valasztas, igen-igen unszimpatikus.
  No, de hajra ettol meg lehet egyszeri popcorn elvezet a film.

 14. Eddy21 says:

  Nyilván nem nekem írták, miattam nem fogják átírni… de örültem volna, ha legalább ilyen 20 körüli játsza, akit már komolyan tudnék venni. Az meg hogy mi van a történetben, mivel magyarázzák, leszarom :D

 15. Adam Knight:

  Indokolt a gyerekek alkalmazása de nem írhatom le miért,
  mert lelőnék egy csavart a filmből.

  A kissrácról annyit hogy nekem sem volt túl megnyerő elsőre ( most sem az ) de a trailerekben nem is nagyon volt alkalma csillogni. Csak nézett bánatos szemekkel ( amire különben minden oka megvan ), aztán a legvégén mondhatott indulatosan egy szót.
  Ennyi jutott neki a trailerekben.
  Ettől még lehet jó a filmben.

  Köszönöm a figyelmet és arra kérek mindenkit hogy ne felejtse el:
  Az ellenség kapuja lent van!

 16. Pocok:

  Légy erős, a filmesek még öregítettek is rajta. Az eredeti történet elején Ender egy 6 év körüli fiúcska, a végén meg kb 10 éves.
  És nem véletlenül az.
  Bizony.

 17. Emlékszem, olyan 17 lehettem mikor először olvastam, és 40 körül másodjára. Hát már annyira nem izgatott fel a dolog. Sőt.. kicsit talán bugyutának is tűnt. Azért várom.

 18. Human: Nem konkrét sztorielem szempontjából mondom, csak podcastban is utaltál rá már többször, hogy olvastad – meg úgy emlékszem posztban is le volt írva -, hogy akkor most a trailerben melyik képkocka hova utal a könyvben, amiről persze nem akartok elárulni semmit.

  Újságíróként ez egy szarvashiba, mert olvasóként elég idegtépő tud lenni, hogy pl. “tudom ám, hogy mi az a látszólag semmitmondó bevágás ott 2:47-nél, de nem mondom el, mert az az egész lényege”. Akkor ne mondj inkább semmit :D

 19. Bazsi: kapható, alexandrában biztosan
  A hangyokat simán alien-nek fordítják, vagy van rá valami szó? (magyarul olvastam, csak érdekel)

 20. de kapható és Végjáték címmel árulják.

  spoiler:
  nekem már az furcsa hogy Ben Kingsley karakterét ennyire reklámozzák amikor az nekem pl nagy meglepetés volt a könyvben.
  spoiler vége

 21. kindzsal: haha a Dosadi kísérlet az Frank Herbert (neki azért ott az eredeti 6 Dűne könyv, mint ilyen “nem túl jelentős” mű…), ezt meg állítólag egy Orson Scott Card nevű ürge írta…

 22. Vajda Gábor – tökmindegy, mert a leges-legelső tralier alatti, vagy abban az időben született kommentek között ezt már kb. huszan kivesézték. azóta meg még százan. és igen, szar a tralier, és igen, szar lesz a film is, de nyilván megnézem.

 23. Nem tudom, mert a kommenteket nem olvastam el, legalábbis nem tudok visszaemlékezni rájuk.

  Ezzel együtt szerintem nem túl udvarias dolog úgy kezelni a témát (a cikk oldaláról), mintha mindenki bennfentes lenne a dologban, mert nem.

 24. bruti

  A könvyet én 40 éves fejjel olvastam.
  Tulajdonképpen egy, a hidegháborús utalásaiban idejétmúlt, kissé (de nem élvezhetetlenül) didaktikus ifjúsági regény.
  Lehet, hogy a 1977-ben írodott novella, illetve az 1985-ös regény a megjelenéskor nagyot szólt, de ma már nem tűnik ki a nagy átlagból.

  Maga a regény koherens, csak végig az motoszkál az emberben, hogy ezek nem gyerekek, hanem miniatűr felnőttek, továbbá kicsit nevetséges, hogy csak gyerekek képesek a történetbeli teljesítményre.

  Mindenestre, ha nem egy didaktikus, (ál)mondanivalóval spékelt drámát, hanem egy látványos popcorn mozit kapunk, akkor egy esti szórakozásnak jó lehet.
  (Ebből a szempontból a trailer lehet becsapós.)

  Ja, a vicc az egészben az, hogy valójában egy (szerintem kínban született) előzményregény a Holtak szószólója c. könyvhöz:
  “…in the 1991 Author’s Definitive Edition, Card stated that Ender’s Game was written specifically to establish the character of Ender for his role of the Speaker in Speaker for the Dead, the outline for which he had written before novelizing Ender’s Game.”
  (forrás: Wikipedia)

 25. Én most lehet eretnek leszek ezzel a véleménnyel, de a könyv utolsó nagy fordulatát eléggé bénácskának éreztem. A könyv végig tetszett, sztem marha jó volt az egész, de a vége az eléggé gyönge… Nemtom. Én azt sem bánnám ha a filmen megváltoztatnák ezt az “őrületes nagy” fordulatot. Szerintem nem működne a vásznon.

 26. Stop Jeremiás Hugó

  Igen az tényleg úgy volt. OSC a holtak szószólóját akarta megírni eredetileg, aztán az egyre terebélyesedett, végül kettévágta két részre és ez első lett a Végjáték.

  Viszont akárhogy is készült, az az első rész saját erőből világsiker lett.

 27. annak aki (leginkább látatlanban) fanyalog azon, hogy gyerekek a főszereplők és ez szerinte bármit levonhat a sztori hitelességéből ajánlom W.Golding: Lord of the Flies – A legyek ura c. könyvét, vagy az ebből készült filmet. továbbá a könyv-film műfaja scifi, nem dokumentum regény-film.

 28. s: Huh es tenyleg. Hat nem ma volt mar mikor olvastam, en is hulyulok nincs mese. Szoval elnezest, mondjuk a teny teny marad az egy jellegtelen konyv. :)

 29. Nagyon várós a film, a trailer arról meggyőzött, hogy látványos lesz. Ellenben szerintem aki nem olvasta a könyvet, annak a trailer csak egy rakat akciójelenet egymás után, az ég világon semmit nem lehet megtudni kb, hogy miről szól majd a történet. Sőt, aki pörgős akciófilmet várna (jogosan) a trailer után az lehet még csalódik is, hacsak nem írták át nagyon az egészet. Valamint hamár látványra megyünk, akkor hiányolom a virtuális világot is, akkor nem csak űrcsata lenne az egész előzetes.

  Aki nem olvasta annak amúgy soha nem tűnne fel, hogy spoileres a trailer, végignézné szépen, elkönyveli, hogy lőnek benne, aztán el is felejti kb a filmre:).

 30. A trailerek alapjan tenyleg ugy tunik, hogy melysegeiben nem tudja átadni a film a könyvet :S a jelenetek marhaszépek, a olvasas kozben nekem butítottabb grafikam volt a fejemben :D:D:D

 31. SPOILER

  Az az utolsó 15 másodperc még nem a vége. Legalábbis a könyvnek. Ugye Ender története igazából ott kezdődik, az után a rész után, addig csak bemutatják, hogy hogyan válik azzá, akivé. Bár a filmben lehet hogy lerendezik az utána következő dolgokat egy percben. De az is lehet, hogy az már csak a dvd-kiadásba kerül bele. Vagy a második részbe.
  Vagy az egész kérdéses szálat kihagyják a picsába. A nemfanok úgysem fognak emlékezni az egészből semmire egy év múlva.

 32. Én anno nagyon szerettem a Végjátékot (bár már akkor sem értettem, miért kapott ilyen béna magyar címet), de a folytatása, a Holtak Szószólója sokkal-sokkal jobb (viszont egyáltalán nem érthető az Ender’s Game ismerete nélkül). Na, ,abból szívesen megnéznék egy filmváltozatot a malackákkal!
  De persze ezt a filmet is nagyon várom.

  SPOILER

  Viszont tartok tőle, hogy a könyv egyik legjobb része, a kalandjáték az óriással teljesen ki lesz hagyva a filmből… És nem is csodálkoznék rajta, mert ma már nem hat olyan újszerűen az ilyesmi, mint 30 éve…

  SPOILER VÉGE

  A látványra szerintem nem lehet panaszunk – még annak fényében sem, hogy manapság azért elég sokan képesek olyan sci-fi látványt gyártani, amilyen régen csak egy-két kreatív direktor (Kubrick, Lucas…) tudott.

 33. Pocok: “Valaki leírja nekem röviden, hogy miért kell gyerekeknek harcolnia ebben a háborúban? Ha volt róla már szó, akkor bocsánat, csak engem marhára irritál ez a kissrác, jó lenne tudni, miért nem jók a szörnyek ellen a felnőttek. Köszi!”
  Alapvetően nem harcolnak gyerekek, őket ahogy a trailerben is hallottad, katonai vezetőknek képzik a gyerekkoruktól kezdve. Csak arra oktatják őket, hogy amikor majd valamikor visszajönnek esetleg ezek a lények, legyen egy felső vezető réteg, akik mindent tudnak. Már gyerekkorban kiválasztják a legintelligensebb ,legjobb képeségekkel megáldott gyerekeket, ez egy áldozat a háború oltárán. A többit meg megtudod ha elolvasod a könvyet, nyugi az űrhajókban amik csatáznak felnőttek ülnek :)

 34. Úgy hallottam, hogy a könyv-sorozatot ki fogják újra adni, és a mozifilm előtt jön az első rész, jövőre a második (Holtak szószólója),stb.

  KG

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.