Röviden: The Colony

Avagy a “semmi egyedi ötletünk nincs, de csináljunk valamennyire szórakoztató filmet” tökéletes példája. A Colony nem is igyekszik sokkal többet mutatni annál, mint amit az első trailer után tippeltünk.

A jövőben folyamatosan havazik, az emberek föld alatti kolóniákon élnek, az egymás közeliek megállapodásban vannak, hogy segítenek ha kell. Nyilván az események elindítója egy segélykérő rádióadás, hőseink el is indulnak a mentőakcióra. Hogy mit találnak a másik kolónián? Semmi meglepetést.

Szóval egy egész jó poszt-apok módon kezdünk, kevés túlélő, kevés remény, szigorú szabályok. Mindezt teljesen lo-fi módon kell elképzelni, enyhén szervezett átlagemberek, és pár volt katona él a föld alatt. Valójában a túlélésért megtett erkölcstelen dolgokkal alig foglalkozik a film, így az egész jól hangulatot építő első fele után egy elnagyolt, darabolós akció-horrorba fullad. Pontosan így áll az, hogy valamennyire szórakoztató, de nem újranézős.

human
írta
2013. 08. 28. 14:11
megjelenés
15
hozzászolás


15 hozzászólás a “Röviden: The Colony” bejegyzéshez

 1. Nem lehetne visszatérni a számozásos értékeléshez?! Kifolyik a szemem legtöbbször mire kisilabizálom azokat a bolhányi csillagokat. Most sem vágom, hogy az öt vagy hat csillag…

 2. Nem egyszerűbb, ha eleve jól látható lenne, és nem nekem kéne mókolnom, hogy normálisan láthassam? Csak kérdem.

 3. tech demo arról, hogy kanadában is lehet filmet csinálni, hollywood-i minőségben (képet illetően)

  történet jó de nem érdekes, színészek szintén, két párhuzamos történeti szál is van, amiket nem bontanak ki részletesen

  viszont, nem rossz. őszintén, dvd-n nézősben teljesen jó.

 4. Szerintem teljesen korrekt film, én anno ezt írtam róla a mozis élmény után:

  A kolónia

  Megtekintve, hárman voltunk a teremben, barátságos volt a légkör, bele is csaptak a lecsóba, nem volt előzetes, reklámok, satöbbi, rögtön nyomatták a filmet.
  Kezdjük a rosszal, ami nem a film hibája; a minőség pocsék volt, életlen, zajos, néhol csíkos volt a kép (mit néhol, kb végig), mint amikor filmekben nézik vissza, mit vett fel a biztonsági kamera. A hangzással is voltak problémáim, néhol túl halk és elmosódott volt a zene és a háttérzaj, de itt legalább tisztán lehetett érteni, mit motyognak a szereplők. Szinkron amúgy korrekt volt.
  És akkor térjünk rá magára a FILMRE, amibe szerencsére nem nagyon tudok belekötni. Az alapszituáció adott, tetszetős. Imádom a zord, rideg, teles filmeket. Itt erre épül az egész koncepció, az örök télre. Baromi jól néz ki. A végtelen, jeges hósivatagok, a teljesen hó alá temetett épületek, szétkorrodálódott, jégcsapok által uralomba vett hidak, lerobbant, kihalt gyártelepek, mindez körülölelve a kegyetlen téllel, leárnyékolva az éltető Nap elől az örök sötét fellegekkel. A hangulat és a környezet kurvajó, imádtam.

  A történet nem rejteget nagy meglepetéseket és csavarokat, mégsem unatkozik az ember, folyamatosan viszi előre a cselekmény. A karakterek és a színészek hozzák az elvárhatót, nagyon nem tudnék kiemelni senkit, de lehúzni sem.
  Kaptunk végre 2 olyan főgonoszt is, akiket istenigazából pofán akartam baszni de rendesen. Lehet sablonokra építették a jellemüket, de a cselekménynek hála tényleg lehetett gyűlölni őket. Ráadásul az egyiknek a kivégzése is… háhá, zseniálisra sikeredett. Vigyorogva ültem a székemben.

  A zene -illetve annak hiánya- is tetszett, csak a hóban menetelős, a kietlen tájat mutató részeknél csendült fel egy remek, hangulatos melódia, ami passzolt az adott részekhez, amúgy pedig csak zörejek, zajok, feszültségkeltő hangkavalkád uralkodott a háttérben, így viszont még inkább életszagúbbá téve az adott jeleneteket.

  A CGI-nál néhol azért kilógott a lóláb, 1-2 robbanás és akciórész eléggé gyatrára sikeredett, már ami a látványt és a megvalósítást illeti, máshol azonban összeszedték magukat a komputergrafikai szakemberek, és látványos, kifejezetten tetszetős dolgokat hoztak össze. Ja igen, a harcok. Végre, itt sem estek túlzásokba. Nem voltak látványosan, színpadiasan meghaló ellenfelek, kurvanagyokat ugráló, fizikát semmibe vevő karatemesterek, szóval tényleg hihető váltak a harcok, mint puszta kézzel, mint különböző lőfegyverekkel. És végre, végre nem cselekedtek kurvára illogikusan és debil módjára a szorongatott helyzetben lévő karakterek.

  Számomra abszolút újranézős alkotásra sikeredett, remek atmoszférával, világvége hangulattal, rendesen gyűlölhető gonoszokkal, so-so látványvilággal, úgymond hihető cselekménnyel, eltúlzásoktól mentes akciójelenetekkel, kevés horror faktorral, szerethető karakterekkel, egyszerű mondanivalóval. 1-2 jelenet kifejezetten kreatívra és szimbolikusra sikerült (nem spoilerezek, de akit érdekel, és látta, az rákérdezhet), szóval ajánlom. Jól is esett kissé a rideg tél fagyos szorításába menekülni ez elől a kiállhatatlan, döglesztő meleg elől.

  7/10 irány a mozi!

  Hangulatkeltő: http://www.youtube.com/watch?v=raRgJRw2z40

 5. Eddig is így volt a számozás, nem tudom, mi a probléma. Ahogy human is írta, ráviszed az egeret és kiírja. Vagy volt olyan, aki eddig közelhajolt a monitorhoz és elkezdte számolni kézzel a csillagokat? :DD

  Hogy ON is legyek, hát már amikor beharangozták sem tűnt nagy számnak, a kritika is megerősített, hogy gyenge darab. Nem tudom, hogy Laurence Fishbourne hogy vállalhatta el. /Ja de, kellett a pénz/

 6. Egynek elment. Szórakoztató volt, azt kaptam, amit gondoltam. Nem képzelte magát a film soknak. Sokkal jobb volt, mint bármelyik gagyi nyári agyblockbuster…

 7. Zsírfeka: A “problémát” leírtam, A számozás meg régebben nem így volt, de azért örülök, hogy örülsz és van véleményed a dologról. Amúgy meg ha ráviszem az egeret, csak még kisebb csillagokat mutat, és nem “ír ki” semmit.

 8. Nyílméregbéka: “A számozás meg régebben nem így volt”

  Mitől számítva régebben? Amióta új a felület itt, azóta ez a számozás. És az már nem most volt. Meg gondolom a kibeszélőknél meg szoktad nézni, hogy human mennyi pontot szokott az egyéb más filmekre adni. Akkor miért csak most van ez a “probléma”? Egyébként érdekes, Firefoxnál nálam tökéletesen működik.

  “örülök, hogy örülsz ”

  Csak azt találtam érdekesnek, hogy valaki inkább a csillagokat kezdte el számolni ahelyett, hogy a csillagokra húzta volna az egeret.

 9. a kolónia ( mint nemecseknél, így kisbetűvel )

  Tipikus remek gondolat/szar megvalósítás. Először is szögezzük le mindenkinek aki még nem látta:
  Ennek a filmnek semmi tartalma, mélysége nincs. Aki ilyesmire nem vágyakozik annak tetszhet is.

  Spoiler!

  Nem tudjuk meg pontosan miért havazik már… Tényleg! Mióta is havazik??? És miért is pontosa? Kisebb utalások vannak, amiből összerakhatunk egy válaszfélét, de senki a rendezőgárdából nem vette a fáradságot arra hogy a nézőt válaszokkal kiszolgálja.

  Maradtak “óvóhelyek”. OK, pipa!

  Fogynak az emberek OK, pipa!

  Vannak éhesek, akik a maradék embereket eszik – és nem mellesleg pont ugyanúgy viselkednek mint az I am Legend “vámpírjai”.
  Ekkor fogalmazódott meg bennem először, WTF???

  A második Miafasz élményem akkor következett el, amikor a “dögevők” simán követik a menekülőket a hóban hagyott nyomok alapján X órás késéssel. Jogosan merült fel a kérdés hogy bizonyára szép idő volt és úgy nem lehetett nehéz. Ja hogy a film első 45 percében “kiderült”, hogy X éve esik a hó és viharos az égen + nem láttak napot!!!!

  Ez a film egy nagy szar! Felületes, összegányolt 2-es alá vizsgamunka. 10/3

  PS.: 2 pontot akartam adni rá de Bill Paxton miatt érdemel +1-et.

 10. Zsírfeka:

  Explorert (céges gép) és Chorme-ot (saját) használok, és nekem mindkettőn csak a csillagokat mutatja, még kissebben, ha ráhúzom az egeret. A filmbuzit meg a kezdetektől olvasom, így nekem többet volt számozás, mint csillagozás. És azért van most a “probléma”, mert mostanra romlott a szemem annyit, hogy már kissé összefolynak a csillagok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.