Rush (Hajsza a győzelemért)

1976, Forma 1, James Hunt és Niki Lauda összecsap a pályán. Ennél jobb életrajzi film idén nem lesz moziban? Legalábbis a Forma 1 szerelmesei számára.

Hunt szerepében Chris Hemsworth fűzi a csajokat

A Rush bemutatja hogy a két pilóta honnan jött, és milyen gyorsan tartott az élre.Első találkozásuk egy Forma 3-as versenyen történik, már ott látszik a két jellem közötti különbség, a rivalizálásuk ott alapozódik meg, de az egész film alatt nem tűnik fel közöttük gyűlölet. Hogy is mondjam, szóval nincs túldramatizálva. A végére pedig természetesen elfogadják egymást olyannak amilyenek.

Sokkal inkább arra van kihegyezve a Hajsza, hogy a két teljesen különböző ember miképp tör előre. Lauda ilyen analitikus, antipatikus figura eleinte, aki mértanilag kiszámolva építi karrierjét, míg Hunt inkább az ösztöneire hagyatkozik, vezeti amibe beülhet, és nyerni akar. Mindketten érdekesek, bár szerintem Lauda van jobban kidolgozva, de tekintve a történteket, ez szerintem érthető is.

Technikailag el lehet olvadni a filmen. A versenyzős jelenetek olyan szinten gyönyörűek, már ha az ember odavolt valaha is a száguldó cirkuszért, hogy eldobtam rajtuk az agyam. Bár a benzingőzt nem lehet érezni, de a száguldást igen, méghozzá az aranykor kocsijaival. Akkoriban sokkal veszélyesebb volt a Forma 1, de valahogy izgalmasabb is, erősebb volt az emberi faktor benne. És ha már a látvány: basszus, a Japán futamnál ha nem is tapadtam a székbe az izgalomtól, de a film csúcspontja volt kinézetileg.

verseny elején

Azért nem akarom az egekbe emelni a Rusht, azért ezt a filmet is sújtja a kategóriájára jellemző hibák némelyike. Konkrétan: az életrajzi aspektus miatt pár helyen csak az információkat öntik ránk. Így természetesen teljesebb a kép, csak az “ezt még tudnod kell” dolgok kicsit kizökkentik a nézőt közben. És még így sem jutott idő mindenre, hiszen két főszereplőt kellett felépíteniük. Nagyjából ennyi negatívumot tudnék mondani.

Minden hibája ellenére is remek moziélmény, olyasmi amiből idén nyáron nem kaptunk olyan sokat.

36 hozzászólás a “Rush (Hajsza a győzelemért)” bejegyzéshez

 1. Ez a film volt idén nálam a második 10/10-es film (a Django mellett). Egyszerűen nincs rajta fogás szerintem. Baromi jó feldolgozása egy true storynak, remek színészi játék, fasza filmzene, nagyon szép fényképezés, a kor hangulatának maximális visszaadásával.

  Human, nem akarom oltani pontozásod, mert kinek a papné… de a hat csillaggal nagyon alápontoztad a filmet.

 2. Nagyon jó film főleg F1 rajongónak mint én. De ezt konkréten annak is érdemes megnézni aki nem szereti az autóversenyt, ezután úgyis meg fogja :) A versenyjelenetek jók, bár nem az a film legfőbb képi világa szerintem, olyan sokat nem mutatnak belőle. Az utolsó versenyt persze jól megcsinálták. A 66-os Grand Prix viszont a versenyek bemutatásában jobb volt szerintem. De tényleg végre egy jó autóversenyes film ami kijött. Daniel Brühl meg nagyon jó simán kaphatna Oscart ezért, de nem az ilyen szerepekért szokták kapni, sajnos.

 3. Nálam abszolút megérdemelten 10/10. Osztom az elöttem kommentelő véleményét nekem is a Rush és a Django volt az a film idén,a mikor a moziból kifelé jövet megérintett az a tipikus érzés, hogy hmmmmmmmm na ez megérte a mozijegy árát, nem csalódtam, kösz az élményt. (mondom ezt úgy, hogy nem szeretem a forma 1-et, de ez a film fantasztikus)

 4. Nekem autóbuzeránsnak nagyon bejött (bár “értőbb” szemmel persze kilóg, hogy hol mozgatták CGI-ben az autót, vagy hogy valójában tényleg nem 250-nel ment az autó, hanem jó 70-nel max, de ez minden filmben ilyen).

  De a “fókuszcsoportom” (ti. a feleségem) is odavolt a filmért, pedig ő egy Forma 1-es autót nem tudna megkülönböztetni egy traktortól.

  Nagyon tetszett benne, hogy nem erőltették benne túl a versenyzést, tényleg csak annyi volt benne amennyi kellett. James Hunt karakterén finomítottak egy keveset (ő sem volt egy túl rokonszenves figura az életben, de két unszimpatikus főszereplővel elvesztették volna a nézőket 5 perc után – filmben feszültség karakterek között van).

  Összesen három film volt eddig ezzel együtt az életemben, amiért kétszer is adtam pénzt moziban, ez a legutóbbi.

 5. Atesz: “Daniel Brühl meg nagyon jó simán kaphatna Oscart ezért, de nem az ilyen szerepekért szokták kapni, sajnos.”

  Nekem pont ez jutott eszembe, moziból kijövet,hogy remélem ott látom az Oscar-jelöltek között Daniel Brühlt. Szoktak egyébként ilyenért is oscart adni, nem olyan ritka az, és Ron Howard filmjeit általában figyelemmel kíséri az akadémia. Ha nem is főszereplő kategóriában, sanszos lehet egy “legjobb mellékszereplő” jelölés, még ha nem is kapja meg a díjat.

 6. Nagyon jó film volt, csak halk!
  Egy forma 1.-es autó, és egy futam ennél jóval hangosabb!
  Csak ezért 9 pont!

 7. Érdemes megnézni a filmet egy nem forma 1 buzinak is? Úgyértem, hogy érdekel a történet, meg nagyjából ismerem Lauda kalandjait, de magát a forma 1-et egyáltalán nem követem. Soundtrackről nincs szó? Tudom, tudom, csapból is Hans Zimmer folyik, de attól még zseniális a faszi, és kíváncsi vagyok, hogy megint megcsinálta-e.

 8. én amúgy nő vagyok, sose szerettem a forma 1-et, de ez a film csúcs volt, 10/9 simán jár érte, berántott, pedig tényleg nem érdekelt a téma… a zene pedig egyszerűen fantasztikus!

 9. nyílmméregbéka csak ez a második 10/10-es filmed az évben? eléggé szigorú vagy :D még legalább 3-4 film van azért, ami iylen szintű

 10. Köszönöm! Imádtam a filmet, 10/10 nálam is. A barátnőimmel mentem, közülük csak én vagyok F-1 rajongó, de ők is odáig voltak. Az év moziélménye volt mindnyájunknak, pedig elég sok filmet nézünk meg. :)
  Nekem Daniel Brühl játéka hihetetlenül bejött. Mintha Laudát láttam volna. Nem csak eljátszotta, hanem ő maga volt Lauda a mozdulataival és az akcentusával együtt. Tetszett az is, hogy nem vitték túlzásba a magánéleti szálakat. Eleinte Hunt felesége kapott nagyobb hangsúlyt, de aztán persze – érthető okokból – ez eltolódott Lauda párja felé. De még így is kb. csak 5 percet tett ki a magánélet. Ami viszont durva volt

  SPOILER

  az a kórházas jelenet, vagy inkább jelenetek. Érzelmileg talán ez hatott rám a leginkább. Hogy már mindenki letett Laudáról, a pap feladta neki az utolsó kenetet, mindezt úgy, hogy végig magánál volt és látta az egészet, de nem tudott tenni semmit. Sem mozogni, sem szólni…csak – legjobb esetben – hörögni. És a tüdő tisztítás…Hát, ott egy kicsit felkavarodott a gyomrom, bevallom őszintén. De nekem a legmeghatóbb rész, ahol kicsit eltört a mécses, mikor a kórházban fel akarja venni a siskaját és addig erőlteti, míg nem sikerül neki. Ez volt az első és legfontosabb – talán legfájdalmasabb – lépés a visszatérés és a gyógyulás felé.

  Tetszett még az is, hogy Lauda visszatérése után az újságíró egy igen provokatív kérdést tesz fel neki a sajtótájékozatón, amit Hunt meg is “hálál” az újságírónak és úgy szétveri az arcát a férfi mosdóban, hogy nem csak, hogy még a saját felesége sem ismerne rá – csak, hogy stílszerűek legyünk.

  SPOILER VÉGE

  Nagyon tetszett a film képi világa is, és az utolsó futam. Két különböző karakter, két különböző habitussal. Az egyiknek már van mit veszítenie, a másiknak már nincs. De még így sem tudtam elvitatni a győztestől a VB címet. :)

  Ahogy a Laudát színész elmondta a végén: “Huntnak elég volt egy VB cím is, nekem viszont több kellett.” Nem csak a világnak, saját magának is bizonyítani akart.
  A befejezés jó volt, egyáltalán nem volt giccses. Az az igazság, hogy ezt a filmet nagyon sokféleképpen el lehetett volna rontani. De nem ez történt, hála az Égnek!

  Daniel Brühl pedig elvitte a filmet a hátán. És igenis, Oscart neki! :) Bocsi, ha hosszú voltam.

 11. Human: Látod, mondtam hogy rohadt kicsik azok a csillagok! :D Azért a mondandóm így is áll, a 7/10 sincs összhangban a szöveges kritikáddal. Minimum nyolcat szoktál adni arra, amiről szinte csak jókat írsz, de mint írtam, a te papnéd!

  Watchmen: Voltak még ilyen szintű filmek, nálam volt még idén négy 9/10-es. de 10-et csak arra szoktam adni amibe nem tudok belekötni, nem találok fogást rajta. Nem mintha bármilyen szinten tényező lennék, csak az IMDb-n szoktam pontozni, saját rendszer alapján.
  1-4 pontig a rossz filmek különböző fokozatai
  5 pont, egyszer elmegy, éppen nézhető film.
  6 pont, jó film
  7 pont, jó film, jól szórakoztam, akár többször nézhető
  8 pont, nagyon jó film, ajánlani tudom
  9 pont, filmélmény, kötelező darab!
  10 pont, hibátlan filmalkotás, és/vagy meghatározó filmélmény

 12. Nálam is 10/10 a mozi. De még a filmes örökranglistámon is nagyon nagyon előre került egyből. Biztos, hogy nem most láttam utoljára.

 13. még annyit azért hozzáteszek, hogy Brühl-től lementem hídba. Az a pali baszki…
  A balesetes meg kórházas részeknél szinte látszik a szemében a fájdalom. durva.

 14. Még két dolog jutott még eszembe, hogy hál’istennek nem szinkronnal megy a mozikban, el tudom képzelni milyen béna német akcentust erőltettek volna Brühl szájába a szinkronszínészek…
  A másik, hogy tetszett a végén, hogy pár mondat erejéig az öreg Lauda is bekerült a filmbe, mintegy megerősítve, hitelességet adva a történetnek.

 15. 10/10 itt is.
  Elképesztően jó film volt, az év legjobbja igen. Minden benne volt ami ma hiányzik a Forma-1-ből.
  Brühl minden díjat megérdemelne ezért, micsoda alakítás. Annyira tisztán mutatták be Laudát nem elhallgatva az antipatikus részeket, és így is baromira megkedveltem a karaktert. Micsoda küzdelem volt benne. Félelmetes.

  Igen a kórházas jelentet, mikor csak annyit mond a feleségének, ha szeretsz akkor most ne szólj egy szót se. Gyönyörű.

  Kötelező.

 16. EPIC: Ha nem lett volna egyértelmű a fentiekből: Mars a moziba! :) Nem az F1-en van a hangsúly, bárki által élvezhető a film, többek között ettől is nagyszerű.
  Nekem a “jizz” pillanat a tréleben is szereplő esőfüggönyös lassított jelenet (talán pont a Japán nagydíjon) volt, ha itthon néztem volna, azt tuti berakom végtelenítve egy pár percre. :)
  10/10 végre egy FILM!!!NÉGY!

 17. Iszonyatosan jó érzés volt végre úgy kijönni egy filmről, hogy még a hazafelé úton is beleborzongtam egy-egy jelenetbe. Az egyetlen ami megrontotta számomra az alkotást az a tetves 4DX vagy mi az isten volt. Elnézést azoktól, akik szeretik, de nekem majdnem tönkretette a filmélményt. Persze az első egy percben buli volt, hogy “jaj de tuti, megmozdult a szék”, de ennyiben ki is merült az újdonság varázsa. Lehetségesnek tartom, hogy látványfilmeknél ez egy működőképes valami, de ennél az alkotásnál baromira zavart, hogy amikor teljesen elmerülök a történetben és tátott szájjal bámulom a versenyeket elkezd mozogni a szék, hátulról pedig mintha csak valaki leköpne, tarkón fújnak.

  A legértetlenebbül mégis a vászon jobb alsó sarkából feltörő füst előtt álltam, aminek csak annyi értelme volt, hogy elvonta a figyelmemet a képernyőről. Minden esetre sajnálom, hogy pont ennél a filmnél próbáltam ki elsőre, de legalább tudom, hogy milyen vetítésre nem szabad többé jegyet venni.

 18. hannah:

  hát azoknál a jeleneteknél én is rendesen sziszegtem és markoltam a karfát, pedig horrorfaló vagyok, de ez nagyon valóságosnak sikerült, meg utána, hogy a japán versenyen nem tudott pislogni, ááá

  viszont a legpozitívabb jelenet számomra
  SPOILER
  amikor az újdonsült leendőbelijével stoppolnak, és felveszi a két rajongó olasz, majd az unszolásra vezetési stílust vált, az nagyon jó volt :)

 19. Hat en ma neztem meg a moziba f1 koveto vagyok es puff mozizas kozbe kacagtam megfagytam kirazotta a hideg vartam ezt a filmet de hogy ekkora elemny legyen sose gondoltam volna vasember 3 tetszet jol szorakoztam pacific rim szep volt nevettem rajta de ez a film nem tudom kifejezni meg 2 oraval utanna is a hatasa alatt voltam. Tehat nem nehez leszurni a szavaimbol h 10/10 szineszi jatek pazar kep vilag istenem azok az autok…es a hangok Zenne mestermu, van a filmnek eleje kozepe es vege es nem ugy vegzodik hogy vege es ennyi megertjuk megismerjuk a 2 fo karktert nem tudom mar jobban fokozni h mennyire tetszet a film. Egyeduli fajo dolog az volt hogy csak 9 en voltunk a mozi terembe egy ilyen jo film csak ennyi embert erdekell most se hiszem aki latta az elso trailer es az nem gyozott meg az meg nem latott jo filmet soha eletebe. Ez a film megerte a mozi jegy arat es a dvd arat is megfogja erni !!

 20. A kommentek után kedvet kaptam én is a filmhez pedig nem terveztem megnézni. Megpróbálom elcsalni rá a barátnőmet is.

  Valaki említette itt az értékelésre használt csillagokat.
  Ennél elbaszottabb megoldás csak akkor lenne ha a kritika szövegében lenne szétszorva a sok csillag és úgy kéne megkeresni.
  Miért nem lehet normálisan jól látható számokkal kiírni?
  Tudom, tudom alul kiírja ha ráviszem a kurzort… De ez akkor is elbaszott megoldás. Azt meg végképp nem értem, hogy mért nem lehet megváltoztatni hiszen annyian szóvátették már.

 21. human: köszi! :)

  brianaspirin: igen, nekem is épp az jutott eszembe ma reggel, hogy mekkora volt az a jelenet. :D Az olaszoknak a Ferrari és a Ferrari pilótái az istenek, utána jön csak a csinos, stoppolós csaj. :)))

  A mostani F1-el az a baj, hogy nincs verseny. Talán az utolsó időszak, mikor igazán nagy verseny volt, az a Schumacher-Hakkinen érában volt. Ma már sajnos nincs ilyen. És nagyon nagy kérdés, hogy mikor lesz újra.
  Érdekes, hogy a sportág mindig kitermeli magának a nagy párosokat, akik maguk is legendákká válnak a vetélkedésük révén. És általában ugyanazok a karakterek: a megfontolt, halálosan pontos és a mindent bevállaló pilóta kettőse: Lauda-Hunt. Prost-Senna, Hakkinen-Schumacher. Most nincs senki. Sajnos.

 22. És még valami eszembe jutott, bocsi a dupláért.

  Ha mondjuk eddig egy kő alatt éltem volna és nem tudnék semmit Laudáról, csak ezt a filmet láttam volna, azt mondanám, hogy végig a levegőben lógott a baleset. Mert ez a küzdelem máshogy nem érhetett véget. Akkora volt a két versenyző között a feszültség, hogy szinte kódolva volt, hogy valamelyik pórul jár.

 23. Off

  @Bandido

  Most nem azért, de amennyi kibeszélő volt eddig, azoknál nem volt gond a csillagozással, csak itt?
  Nem értem, hogy mindig valamibe bele kell kötni…vagy a podcast vagy a pontozás vagy ez vagy az…

  “Azt meg végképp nem értem, hogy mért nem lehet megváltoztatni hiszen annyian szóvátették már.”

  Ja, bazi sokan. Mikor mostanában rajtad kívül csak nyílméregbéka említette a pontozást, más nem.

 24. Abszolút kedvenc lett, helyet kap A leggyorsabb Indián mellett a polcon és a szívemben is. Sok ilyen filmet kérek szépen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.