After Earth (A Föld után)

M. Night Shyamalan hetet tartok, legalábbis a podcast miatt megnéztem újra a Sebezhetetlent, és ha már lúd, akkor legyen kövér, a nyári hatalmas buktáját, az After Earth-öt is megejtettem.

Jaden elnéz a Föld utáni Földön

Az a helyzet, hogy a 11%-os Rotten Tomatoes pontszámot nem értem a film kapcsán. Avagy a kritikusok többsége 1/10-re tartja. Bár lehet, hogy pont a megzuhant elvárásoknak köszönhetően, de az After Earth szerintem… erős közepes. Nem akarom éltetni, de a bukásához Shyamalan boszorkányüldözése, az Oblivion viszonylagos sikere is hozzájárulhatott.

A történet ugye annyi, hogy egy űrhajó lezuhan az 1000 éve magára hagyott Földre. A katasztrófa közben ketté szakad, így a pilótafülkés részről át kell menni messzi farokhoz, ahol van még egy ép jeladó. Persze akadnak bonyodalmak közben, de láthatóan egy eléggé egyszerű történetről van szó, amibe belefűztek némi önvizsgálatos, félelemleküzdő kurzust. Hiába van ez utóbbiban rengeteg hiba, mégis működik.

A probléma, hogy nem mertek igazán mélyek lenni, de egy rendes dzsungelben menekülős filmhez kicsit kevés volt a két szereplő, és a leselkedő veszélyek. Jobban szét lehetne szedni a filmet, de nagyjából jól szórakoztam rajta. Néhol izgalmas, végig szép, és benne van az elveszettség érzése.

Az egyetlen tényleges problémám az volt, hogy éjszaka valamiért baromi sokat esik a hőmérséklet a Földön, de ezt minden állat és növény túléli valahogy, csak az oda keveredett embernek jelent veszélyt. Tipikusan azt éreztem ezen a bonyodalmon, hogy 80 percesről 100-ra akarták húzni a játékidőt, némi plusz izgalommal, ami egy Riddickben elfér, viszont az After Earth-öt kicsit komolyabbnak szánhatták alapból.

A másik bajom pedig Jaden Smith. A kissrác menekül át a dzsungelen, miközben az apját játszó apja sebesülten dekkol a pilótafülke közelében. Az erdős, riadt részekben még nem is volt a gyerekkel akkora baj, nyilván az utolsó hajszáláig retteg, de amikor érzelmes, színészkedős jelenetet próbáltak összehozni vele, na…

Látszik, nem tudom ténylegesen megvédeni a filmet, és ha bántani akarnám, akkor úristen de szét lehetne kapni, de a borzasztó visszhanggal nem értek egyet, ennél sokkal de sokkal több rosszabb filmet láttam már.

human
írta
2013. 10. 03. 15:25
megjelenés
47
hozzászolás


47 hozzászólás a “After Earth (A Föld után)” bejegyzéshez

 1. Sejtettem hogy nem olyan rossz mint mondják. Szerencsétlen Shyamalant divat utálni, és ez nagyon ciki amikor komoly filmkritikusnak hívja valaki magát.

 2. Nem úgy volt, hogy mégsem akkora bukás, és lesz folytatás?

  Spoiler

  Mókás, ahogy mondta mindenki biztosra a trailernél, hogy Smith biztos halott már a zuhanás után, aztán mégsem. :D

 3. Én is megadom az 1/10-et, borzasztó film volt.
  A kiskölyöknek nem ártana némi szinészkedést tanulnia, mert a génjeiben nincs benne.

 4. Megnéztem nem is olyan rég én is. Nem volt egy nagy szám, de annyira borzalmas sem mint amilyennek a kritikusok mondták, és amilyenre az imdb pontszámból számítani lehetne.

  Nem hiszem, hogy van benne erő egy folytatásra (1 filmre sem volt elég), de az tény hogy orbitális bukta nem volt. 130M-t kostált + egyéb ktg-ek, és ha jól látom, valahogy 240 és 250 között hozott. + Erre még rájön a DVD, Blueray bevétel, már ha találnak balekot, aki megveszi. :)

 5. A kölyök meg: Az apjának is időbe tellett, amíg eljutott a Fresh Prince of Belair -től a The pursuit of happiness-ig. :)

 6. human: A Rottentomatoes 11% azt jelenti, hogy a kritikusok 11%-a adott pozitív véleményt a filmről (60% feletti értékelés számít pozitívnak). A kritikák átlagpontszáma ettől eltér RT-on: 3.8/10. Vagyis azért 1/10-re nem húzták le a kritikusok, bár a 4/10 se túl sok :)

 7. Én nem vagyok Shyamalan pocskondiázó, sőt, de ez egy szemét. A gyerek játékára meg nincsenek szavak…

 8. Akik látták már, spoiler nélkül annyit áruljanak el, hogy volt benne shyamalan féle cliffhanger?

 9. hát az Oblivion-nál jobb volt, de elég gyenge… lett volna benne potenciál, ami nálam elvitte a dolgot az Smith úr tisztelgéses, a féllábút visszaültetős jelenete… illetve a végén a fiával pepitában eljátszott hasonló húzása. meg az ezekhez hasonló pikírt baromságok. :)

 10. Ebben már az sem volt. Meg még sok minden. A flashbackes részeket az első után át tekertem. Szerintem simán hozza a R.I.P.D. “színvonalát”. És ezzel mindent elmondtam a filmről.

 11. Az, hogy éjszaka ilyen szinten leesik a hőmérséklet, hogy megfagy minden, már önmagában akkora baromság, hogy nevetségessé teszi az egész filmet. Azt nemhogy állatok, de a növények sem élnék túl. A sivatagban van ilyen hőmérséklet ingadozás, vagyis még ott se, meg is lehet nézni mennyi növény van ott.
  Nem ez a legrosszabb filmje, de nem lehet rá büszkébb, mint a többi agymenésére. 2 jó filmje volt, az is rég volt már.

  Ja és még valami, látta valaki az “Outlander” c. filmet?
  Nem kis hasonlóság van, csak itt fordított a helyzet a föld ill. az emberek szempontjából szempontjából.

 12. Megy a fikázás ezerrel, mert ez a divat manapság, egy 5/10 a film 1x simán nézhető, nem “kidobott idő”.

 13. Esküszöm, direkt úgy ültem le a film elé, hogy nem hagyom magam befolyásolni az eddigi kritikák által, megpróbálom szimplán élvezni a dolgot, meg a jóra odafigyelni.
  Röviden: nem olyan szar, mint amit előzetesen vártam, de attól még szar.
  A történet unalmas és vontatott, annyi az egész, hogy egy karakter el akar jutni A pontból B pontba, közben faszságokról beszélget -néha- az apjával. Rengeteg minden nincs megmagyarázva a filmben, tele van illogikus következményekkel meg cselekedetekkel, sőt, konkrét bullshit szövegekkel is.
  Jaden… ez a gyerek baromi irritáló. Egyszerűen felbasz, ahogy látom, hogy néz a bárgyú, kifejezéstelen arcával. Ha meg beszél, olyan groteszkül artikulál, szinte fröcsög, ahogy okádja a szavakat. De komolyan, ki beszél így?
  Will karaktere, mint apa figura, egy inkompetens, érzéketlen barom. De komolyan, egyetlen jó tulajdonsága nem volt a karakterének. Jobban járt volna mindenki, ha szépen elvérzik a hajóroncsban.
  Ami legalább jó volt: a zene nagyon tetszett, a zongorás tételek, a nagyzenekari melódiák tényleg dallamosak és hangulatosak voltak. A tájképek meg úgy a természet által visszafoglalt Föld gyönyörű. A jövőbeli design is tetszett (űrhajó, házak).
  CGI néhol baromi ergya, máshol egész korrekt, kb. mint a RIPD-ben.

  Összességében unalmas volt, rossz színészi alakításokkal, levegőben lógó történettel. Nem is ragozom, de most komolyan, szerintetek így teljesedik ki egy apa-fiú kapcsolat? Hát kurvára nem! Nem volt értelme az egésznek. A visszaemlékezés jelenetek is szarok voltak, bugyuták és értelmetlenek, és nem mentette meg sem a szép képi világ, sem a kifejezetten kellemes zene.
  3/10

 14. Human kíváncsi lenék mit szívtál miközben ezt nézted? Érdekes, hogy ezt a szemetet egy szinten pontoztad a Pacific Rimmel, a Now You See Me-vel, vagy az Iron Man3-al, az After Earth-nél ezek azért sokkal jobb filmek voltak…
  Nálam ez egy 4/10, nagy jóindulattal, egyszer talán nézhető, de szerintem felesleges időpocsékolás megnézni, ennél csak jobb filmek vannak többségében.

 15. Nem volt annyira rossz, egyszer nézhető blockbuster féleség. Szerintem is nagyon lehúzták a filmet.

 16. Ez egy fos.
  Már egy ideje az az érzésem,hogy Shyamalan direkt csinál szar filmeket.Meg akarja buktatni a komplett holywoody bohóckodást.Nincs jobb ötletem,hogy a zseniális filmje után miért csinálja ez(eke)t a hulladéko(ka)t.
  Ez volt az utolsó amit megnéztem,ameddig nincs pozitíív kritika.

 17. Shyamalant nem divat fikazni. Rohadt sok ideje volt bizonyitani es megsem csinalt egy megcsak kozepes filmet sem a Sebezhetetlen ota.

 18. Nem láttam a filmet, de a leírtak alapján nekem érthetőnek tűnik a szaksajtó csalódottsága. Valós apa/fia színészektől mindenki jogosan várhatott valós érzelmeket, a filmre szánt pénzre és az alapötletre se szólhatott senki semmit. Ha ezek fényében is épp, hogy átlagos lett, bőven kijár neki kategóriáján belül az 1/10.

 19. Tényleg egy erős közepes, én is tartottam tőle, mert sok volt a fika, de egyáltalán nem annyira borzasztó, mint amilyennek sokan elmondják. Pedig nem bírom a Sajmalajant én sem :)

 20. Shyamalan-al nekem sincs bajom, több jó filmjét láttam, mint rosszat, de ez egyszerűen tragédia volt. Az első filmem évek óta, amelyet nem néztem végig, és eszembe sem jutott, hogy befejezzem. Erre a kikapcsolom a félelmem baromságra filmet építeni.. minek? Az egész buta, a színészi játékot meg hagyjuk is.

 21. Ez egy f0s. Meg lehet nézni egyszer, de teljesen fölösleges. Még hogy jobb, mint az Oblivion…

 22. Fagyos Sasos rész miatt alapból 1/10, ekkora faszságot rég láttam filmen. Az mi volt ott ???? Hobbit 2 ???
  Színváltós ruha, minek? Mégha alkalmazkodna a környezethez ok, de valami irdatlan marhaság volt, már nem is emlékszem pontosan mi volt…talán a gyerek egészségi álapota vagy mi.
  Sztem meg igen csak a rosszabbik fajta blockbuster, W. Smith gyenge, fia meg botrány, flashbackes részek 0-ák. Ok, hogy film de az már nevetséges, hogy minden hülyeséget erőltetni kellett, hogy működjön a film. Pl: Lőfegyver hiánya a jövőben? Erőltetett mondanivaló, félelem legyőzése..erre
  SPOILER
  a szörny a félelem feromonokat érzi meg :-D amit elég úgy legyőzni, hogy bebújunk egy búra alá és onnan lőnénk :-P DE dzungelbe jó lesz az kés ellen

 23. Szerintem 2 nagy gond volt a filmmel, az egyik nyilván Jaden Smith, aki nem tudta elvinni a hátán a történetet. A másik pedig Will Smith karaktere. Értem, hogy jó sci-fibe illő ötlet, hogy nem érez semmi félelmet, és tényleg érdekes is, csak nem egy olyan fimben ahol 2 szereplő van. Ugyanis az egyik nem tud játszani, a másik tudna, de a film 90%-ában faarccal nézeget, mert nem érez semmit. Erre nem lehet semmit építeni, nem is értem hogyan gondolták. Az ilyen katasztrófahelyzetekben, és a bemutatott apa-fia kapcsolatban egyaránt a félelem tenné a karaktereket emberivé, így lehetne viszonyulni hozzájuk. Arról meg ne is beszéljünk, hogy az egész cselekmény a Földön mennyire unalmas volt. Ugyan ez nem csak Shyamalan sara, mert elvileg Will Smith is eléggé beleszólt, de akkor sem volt egyetlen élvezhető filmje sem a Hatodik érzék óta (esetleg a Falu első fele még idevehető).

 24. Sajamalaman rendszersen felül a szopó rollerre és megy vele jó pár kört, az a baj hogy még mindig kőrözget nagy vidáman. Ezt a filmet 4 részletben tudtam végig szenvedni, nagyon gyenge és buta film.

 25. Pedig ennél szarabb filmje nem volt még Shy-nak.
  Orbitális blődségekkel van tele amit csak tovább fokoz a színészi játék teljes hiánya. Jaden semmit nem tud csak bután nézni.
  Shyamalan-t is csak annyi menti fel, hogy a történetet Will Smith írta, tehát emiatt nem is érdemes a rendező stílusjegyeit keresni.

  Kb. annyi, hogy Will Smith írt a fiának egy filmet, kell a hátszél a kisgyereknek… főleg ha ilyen szarul játszik.

 26. Shyamalannak 2 értékelhető filmje volt a többi kuka – se a hype-ot se a divatfikát nem értem.
  Ez is a kuka részhez tartozik. ha az Oblivion 10/5 (de az is csak a látvány miatt) akkor ez 3 de inkább 2.
  És sajnálom az elvesztegetett időt.

  Az szerintem nem menthet fel egy filmet, hogy abban az időben készült amikor nagyrészt botrányosan rossz filmek készülnek.
  És szerintem hiba egy történelmi / statisztikai skálán megítélni valamit – egy film “jóságát” nem az határozza meg, hogy hány rosszabb volt meg hány jobb.

 27. Shyamalan egyediségét és nagyszerűségét számomra az információk mesterien időzített adagolása jelentette. A Hatodik érzék és a Sebezhetetlen esetében ezt erősítette egy-egy zseniálisan csavaros történet. Előbbi szempontból viszont abszolút értékelhető még a Falu, a Jelek, sőt a Lány a Vízben is. Nálam tehát az Esemény hozta az első wtf-érzést.
  Későbbi filmjeivel az egyik legnagyobb baj, hogy fokozatosan, mostanra pedig már teljesen elveszítették azt a bizonyos shyamalanos atmoszférát. Az Esemény egy tévedés volt, a látványfilmek ízére pedig Shyamalan nem érzett rá. Talán éppen azért, mert ezekben nemigen volt mivel meglepni a nézőt, csupán el kellett volna mesélni egy-egy lineáris történetet.
  Az After Earth-öt ennek ellenére éppen a látványterv és annak kivitelezése menti meg valamelyest. Ennek valódi értékeléséhez viszont moziban kellett nézni. Annyit viszont csak hatalmas jóindulattal ért meg.

 28. “Bandido says: 2013. October 3 at 20:47
  “hát az Oblivion-nál jobb volt”

  Ahahahhahhha :D”

  nyomós érvelés volt, megtisztelő, hogy megosztottad velem mélyenszántó gondolataidat. :)

 29. Ez a film azért iszonyatosan idegesítően szar, mert lett volna benne potenciál, de semmit nem aknáztak ki belőle. Miért lenne érdekes, hogy egy kiskölyök, akit nem sikerül megkedvelnünk egyáltalán, az CGI állatok elől menekülget a Földön, ja, meg a fagyás elől is fut, mint a Holnapután szereplői. :D Iszonyat jó Predátoros mozit csinálhattak volna, de ezt csak az utolsó 10 perc használja ki valamelyest, a többi része KIBASZOTTUL UNALMAS, ugyanis TÉNYLEG NEM TÖRTÉNIK SEMMI. Egy egymondatos ötletet próbálnak felduzzasztani másfél órásra, és látszik, hogy megszenvednek vele rendesen. Raknak bele előnarrációt, meg sok-sok flashback-et (pontosabban ugyanazt 5x), meg álomjelenetet, meg kurva unalmas, többperces párbeszédeket. Mivel Will Smith a producere és a történet kitalálója is, azt javasolnám neki, hogy ha van fölös 100 misije, hogy megpróbálja befuttatni a fiát, akkor pár misivel dobjon már meg egy normális forgatókönyvírót is, mert ez felháborító volt! Shayamalan meg ássa már el magát, de tényleg! Én már a Last Airbender után főbe lőttem volna magamat a helyében.

 30. human: Ha neked ezek valóban egy kategória az After Earth-el akkor no comment…

 31. Latok itt hideget meleget, de nekem Shyamalan filmjei azert tetszettek nagyon mert mindig volt egy kurvajo csavar amire tenyleg nem szamitottam (falu imadtam ezert) es a happening volt az elso ahol el teljesen elmaradt…jott a film vege en mar dorzsoltem a tenyerem hogy na most itt minden fejre all es vegul semmi…

  Igy nekem csak egy kerdesem van: Valaki aki latta arulja el nekem
  van csavar a vegen? Mert ha igen orommel nezem, de ha nem akkor nem kell.

 32. nos ez igazan szomoru :( Nem ertem Shyamalant….pedig regen tenyleg nagyon jo filmeket szalitott.

 33. Valóban nem volt olyan rossz. Van ennél lényegesen rosszabb film is. Ha már Shyamalan-nál tartunk akkor emlékszik mindenki a The Last Airbender feldolgozásra? Na az egy kurva rossz film. Totál meggyalázza a rajzfilmet és a comicot is. Szóval egyetértek a kritikával.

 34. Hát én se vagyok az a film lehúzós fajta,sőt,toleránsabb vagyok a mai filmekkel mint az átlag ember,de ez egy borzasztó unalmas film volt.Voltak benne jó részek,de azért az a közepes értékelés egy kicsit sok..már csak az a kérdés,hogy te human,miért akarod ennyire védeni?

 35. Egyszer nézhetős film volt ez, tényleg nem olyan borzalmas mint beharangozták. Ha eltekintünk a végtelenül hülye alapkoncepciótól, mely alapján egy csapat űrhajós, vagy víruskutató orvos, vagy egy tűzszerész robot, de még egy rohadt RC kisautó egy rúd dinamittal, hogy akármelyik szocio/pszichopatáról ne is beszéljek legyőzhette volna a lényeket. A kisfiú tényleg teljesen tehetségtelen ezzel az állandó szomorú kiskutya fejjel. A sasos rész az elmúlt évek egyik leglimonádébb értelmetlensége volt. Ami tetszett az a jövőbeli, természetet másoló nanotechnológia. Egy szó mint száz sima családi videó apuval kis szcientológiával, ha ti is milliárdos szupersztárok lennétek, ilyet csinálnátok a Bugac-pusztán készült pónisimogatós családi mozi helyett.

 36. Jó filmre ültél be human?
  M night salala meg a saját érdekében befejezhetné mert már az egész szakma rajta röhög…
  A kedvencem még mindig a “Lady in the Water” ekkora sz#!% még nem láttam de lehet h még ezt is sikerül felülmúlnia!
  Hajrá Salalala!!

 37. Ez a film valami kurva szar volt! Én próbáltam szeretni, de tényleg de rohadt unalmas volt. Nem is beszélve arról, hogy annyira hülye volt a film, hogy az már tényleg fáj. (Pl. van modern ruha, meg légzőszer meg faszom tudja micsoda, de fegyver az nincs. Helyette van 41 alakot felvevő bicska. Gratulálok. Mert azzal vagányul lehet gyilkolni a feromon szörnyet. :D ) A másik meg Jaden Smith irritáló feje. A kis srác egyszerűen annyira idegesítő, hogy már csak amiatt is 1/10. Will Smith meg lehetett volna jó, de mivel annyi volt a karaktere dolga, hogy fapofával ül és bambán bámúl a semmibe ezért még ő is szar volt.
  Hát lehet erre 1/10-nél többet adni? Tényleg olyan mintha Will adott volna ajándékba egy filmet a fiának. Kell ugye a hátszél, de ezzel nem hinném, hogy előrébb lenne a srác.

 38. Na, végre láttam én is ezt a remekművet.

  Spoileresen

  Ennyi faszságot rég láttam egy helyen.
  Eleve semmit nem tudunk meg a háttérről (kik támadnak az emberekre és miért, miért mondták azt, hogy az emberek “megint” a rangerekhez fordultak, stb).
  6napnyi levegőkapszula, 2 eltört, marad 4, tehát 4nap.
  100km a táv, a gyerek lefut 10km-et 54perc alatt, illetve 2nap alatt eljut feltávig (vízesés), de persze nem lesz elég a maradék 2 kapszula..
  A bolygón minden állat arra fejlődött ki, hogy embert öljön (wtf, ha 1000 éve nem is láttak emberi lényt?!), erre látunk pár mérges majmot (akik szartak a gyerekre amíg nem kezdett arcoskodni velük), egy meztelen csigát, 1nagy, de rendkívül áldozatkész madarat a kicsinyeivel, pár nagy macskát, kocákat, egy repülő kígyót és ennyi.
  Ez nagyon kevés, de nem is mind gyilkológép!
  Kb az ursa volt az egyetlen kifejezetten emberre vadászó gyilkológép.

  Aztán a vége..
  Hm, nincs térerő, mi legyen?
  Megvan, másszuk meg az aktív vulkánt az ursával a nyomunkban!
  De ha visszafordulunk ahonnan jöttünk, ott megint lesz térerő, nincs ursa és nincs magma..
  Bullshit, irány a vulkán!

  Az ursa nevetséges volt, persze, legyen vak, süket (nem mondták, de kb nem hallott semmit), és tudjon cuki feromoncsapdát állítani..

  Aztán a hajó, mennyire csövesen nézett már ki!
  Cuki kis ülések, mint a hév megállóban a margit hídnál..

  Tesó halálát is elég lett volna egyszer mutatni, illetve a városban semmi védelem?!
  Csak úgy randalírozik egy ursa?!
  Hiper hologrammok és féregjárat, de minden más (hegyi lakások, sátras parancsnokság, stb) low tech, és sehol egy lőfegyver!!!!!
  Olyan, amivel távolról le lehet lőni a csúnya nagy idegeneket..
  Nem, nem, jó lesz oda a transformer kard is…

  Nap közben minden megfagy a bolygón..
  De miért?! :D

  És tényleg, kissrác hülye nézésével még nem lett volna gond, de az a hülye “jövőbeli” akcentus, amit kitaláltak, azzal párosulva rettenet idegesítő volt (meg mindenki más kb, aki megszólalt).

 39. Amúgy baromi idegesítő, hogy utánaolvasva kiderül, hogy egy elég komplex háttértörténetet dolgoztak ki ennek, ami két képes és comic könyvben jelent még, ahol mindent leírnak a múltbeli eseményekből, és abból sokkal jobb, izgalmasabb és szerteágazó filmet lehetett volna csinálni.

  Egyszerűen nem értem minek hoztak létre egy ilyen komplex mitológiát, ha aztán a filmben SEMMIT nem használtak fel belőle…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.