Ender’s Game (Végjáték)

Újabb tollbamondás? Olvasva pár véleményt leginkább azoknak tetszett a film, akik olvasták a könyvet, akik nem azoknak meg a semlegestől a borzasztóig skálázódott. Ennek egyszerű oka van.

Az Ender's Game lényege

Gavin Hood értette az Ender’s Game regényt, sőt, a szellemiségéből is áthozott pár dolgot (csodálkoztam, hogy az utolsó jelenet és a játék elfért), viszont az ilyen szolgai feldolgozáshoz legalább 3 órás játékidő kellett volna, csak hát azt nagyon kevesen engedheti meg maguknak blockbuster földön. Így született ez film, amiben baromira gyorsan, felületesen történnek a dolgok, csak hogy mindent belezsúfoljanak.

A legnagyobb hiba, hogy külsősként szerintem érthetetlen miért pont Ender a “The One”, aki ennyire tökéletes a feladatra. Az főszereplő empátiája mellett még a zsenialitása sem jön át a filmben, hiszen a könyv legfontosabb részét, a Battle Schoolt itt érthető módon baromira gyorsan le kellett zavarniuk, ahogy Peternek sem juthatott játékidő. A kiképzés ezen szakaszából az lett, hogy több fontos mellékszereplő mantrázza a lényeget, miszerint “Ender zseniális”, hátha elhiszi az egyszeri néző nekik.

Nekem amúgy nagyjából tetszett, de igazából ha nem készül el, akkor sem szomorkodnék túlzottan. Egy-két helyen baromi látványos volt. A színészek jól lettek kiválasztva, még Ender is. Az sem zavart, amit kihagytak a könyvből, az sem amit hozzátettek, de… Valahogy ezt az érzelemmentes semmilyen utóhangot hagyta bennem a film, így leszólni nem lenne értelme, de éltetni sem tudnám.

32 hozzászólás a “Ender’s Game (Végjáték)” bejegyzéshez

 1. Nekem egynek elment, az idei sci-fi felhozatal középmezőnyébe került, az Oblivionnál rosszabb, de az Elyziumnál jobb volt. A színészi játék nagyon ott volt, a kis srác és az öreg Ford is jól játszott, a látvány is pöpec volt. A könyvet nem olvastam, de a film sztorija nem egy nagy szám, könnyen kiszámítható, előre látható az összes “csavar”. 7/10

 2. Az, hogy Ender miért is olyan zseniális nekem a könyvből se jött át. Csak az, hogy agyhalottakkal van körülvéve.

 3. Nekem csalódás volt a film. Nem nézhetetlen de nem maradandó. Sajnálom mert tényleg gyermekkorom egyik kedvenc könyve volt de semmit nem éreztem a film alatt ami a könyvben jó volt. Egyetlenegyszer mondtam hogy “ez nagyon jó volt” az egyik null gravitációs harc végén. Nem akarom részletezni. Az egész alig alig állt össze. A kedvencem a volt mikor a szuper fegyverre amit akkor láttak először azt mondták majd a kislány elkezeli. Ha bonyolult akkor hogy kezelhetné egy arra ki nem képzett gyerek, ha egyszerű akkor meg nem mindegy ki kezeli? A film elején mintha a walt Disney mozi délután egyik filmjét néztem volna a végén meg mintha a kémkölyköket. Összeségében nem volt meg benne az a plusz amitől felejthetetlen lenne mint pl volt a Gravitáció.

 4. Lehet majd olcsó moziba megnézem a látvány miatt. A kritikákből amit láttam az jött át, hogy annyira nem vészes, egyszer nézhető.

 5. Nekem összességében tetszett a film, 7-8 pont körül tudnám valahol osztályozni. Egyrészről sajnáltam, hogy a sulis csatákra nem jutott elég idő (bár gyanítom ez pénzkérdés is volt), másrészt örültem, hogy a földi szál kimaradt, az a könyvben nem is tetszett.

 6. Engem a trailerek nem győztek meg, de rászántam magam. Szerintem piszok sok mélység volt a filmben, elgondolkodtató dolog, én utána 2 napig csak agyaltam. Látvány király volt, annyi a hiba tényleg hogy nagyon zsúfolt volt. Ha nézek az órára, nem esett volna le a csavar, azt hittem még itt jön az epikség tovább. Ez kicsit lehúzta, de amúgy zseniális. 0grav,interakciók,parancsnokképző,szimulációk, a vége 10/10, a hibák miatt 10/9.

  Rám nagyon nagy hatással volt a film, szerzem is be az egész Ender ciklust könyvbe, és nem nyugszom míg a 8 könyvet ki nem olvastam. :)

 7. JA és FILMZENE!

  JÉZUSOM mit csinált Steve Jablonsky már megint. A trónokharca másolás nem kellett volna, de azt leszámítva, zseniális a filmzene, annyira adta a hangulatot, és a főtéma pedig olyan epic, hogy tán évek óta nem hallottam ilyet.

  Jablonsky az igazi staccato mester, ütemes, szinte táncolható filmzene, nagyon behúz a filmben.

  https://copy.com/cbV8mTh1WsJ44M6J

  Én még csak itt tartok 20 perc munkával, de eljön az én időm is.

 8. Csak úgy eszembe jutott… Létezik egy magyar sci-fi regény “A Nagy Világ-reggatta”, J.T. Chipendale álnéven írta Bencsik András (igen, az a Bencsik, az idióta békemenetes kretén) amiben szerintem Orson Scott Card Ender-regényéből és az “Utolsó csillagharcos” című fimből lopott ötleteit gyúrta össze egy egészen jó kis regénnyé, amiből szerintem egy ennél jobb filmet is lehetne csinálni.

 9. Valahol olvastam egy kommentet, hogy nehezen hihető, hogy a Föld legbriliánsabb katonai elméit összegyűjtő helyen minden konfliktust egy intézetis kancigány módjára intéznek. Hát ez igaz volt. Amúgy nem értem, hogy aki jó lasertag-ben az mitől lesz mindent legyőző flottaparancsnok. Vagy hogy annyi a taktika, hogy összebújtok egy nagy gombócba és szépen belebegtetik a gombóc közepén lévőt és nyertek míg a héjat alkotókat szarrá lövik. Na most nem úgy kellett volna kinézni hogy aki testlövést kap az megmerevedik és lelebeg a többitől? Nyilván ennek az utolsó igen bravúros taktikai lépést kellett modellezni. Mindent összevetve szerintem egy rosszul kitalált dolog ez, ami a könyv hypeját lovagolja viszont pont az nincs benne ami miatt a könyvet hypeolják, mert az nem erkölcsi üzenet hogy, elviszem a petét mer’ megígértem a csótánynak de mikor kiderül a végén ami kiderül annyit sem mondok Indynek meg a vezérkarnak, hogy húzzátok meg a zacskóm amiért …

 10. Kaoka: az hogy mindig magára hagyták fontos volt a könyvben, és igen, a filmben nem jött le. Ahogy a stratéga bemutatása sem a battle schoolban.

 11. De mondjuk minek szuperparancsnok ahhoz hogy egy overpower ágyúval belőjek valahová, aki annyit tesz hozzá a témához hogy az ágyú lőtávolba kerül ráadásul egy olyan módszerrel amit jó régen feltaláltak. Tanknak hívják. De már a bőrözött fapajzsot maga előtt vivő angol longbowmen is ugyanez pepitában. :)

 12. Gyenge lett, olvastam a könyveket így tudom mit hagytak ki, mit ugrottak át, vagy csak felületesen kezelték.
  Nem is akarom túlmagyarázni, kár érte. Amikor hallottam, hogy film lesz belőle, érdekesnek találtam az alapszituációt. Ezért is olvastam el a könyveket. Egyébként a könyvek jók!
  De ez a film vacak lett.

 13. Szerintem a könyv baja alapból, hogy Ender amúgy egy tök érdektelen figura, olyan igazi csillagszemű juhász. Leszámítva vívódását, hogy melyik testvére felé húz jobban, de ehhez ő maga nem tesz hozzá semmit.

  Igazából a testvérei érdekesek pont, és az ő sztorijuk a háttérben, úgy nyer értelmet mindaz (vagy inkább állítja kontrasztba azzal szemben) amiért (ami ellen) küzd.

 14. ” Vagy hogy annyi a taktika, hogy összebújtok egy nagy gombócba és szépen belebegtetik a gombóc közepén lévőt és nyertek míg a héjat alkotókat szarrá lövik.”
  pedig nem volt hülye ötlet.

  Innen spoiler!
  Emlékezzünk vissza, bőven elég hogy csak egy ember átjut sértetlenül kapun akkor nyernek (többi “meghalhat”)! magyarul a gyerek rájött, többieket lehet használni pajzsnak.

  És ez a stratégia használható volt űrcsatában is. Miért?
  A hajók(szállítók) sok kis drónt visznek amik mintázatokban vannak (ők is harci mintázatba rendeződtek lasertagnál),és vadászgépként mellesleg pajzsnak is használható
  És van egy fegyver ami csúcsszuper, ha betalál akkor mindennek vége,de másfél percig tölt és sebezhető!

  Ender ötlete az volt, csináljuk azt mint a lasertagnál. Drónok lesznek a pajzs és a fúróeszköz(utolsó pillanatban elől kitisztítja az ellenséges drónokat). Akit belül védeni kell szuperfegyver. kis szerencse elég közel kerülnek a bolygóhoz,így megsemmisíti a hajok irányítóközpontját. Úgy képes nyerni hogy nem is kell egyenként lelőni ahajókat. Túlerő egyértelmű volt, esélye se volt.

  Persze éles helyzetbe senki nem hazsnálná, szállítóhajók legénységét feláldozod,és népírtást követsz el. Ám hatékony taktika mivel szerencséjükre az ellenfélnek volt egy óriási hátránya. királynő meghal akkor lebénulnak, KO nekik.

  Kis gúnyos megjegyzés: sok könyvíró mániája hogy van egy alian.tárgy, vagy legyen bármi ha megsemmisited akkor nyersz. Túl ygakran látom ezt aszituációt. és ahogy néztem mind az emberek mind az idegenek ugyanazt ataktikát hazsnálták. van egy nagy hajó, ami milliónyi kis drónt visz. Normál hajók nem is nagyon lövöldöztek, idegeneké egyáltalán nem, csak a kis vadászgépek.

 15. Ehhez nem kell stratégiai nagyágyúnak lenni, ezt egy sima praktikeres vídiás fúrófej is tudja. Nem kötekszem, csak ha már két percenként elmondta Indy hogy az Ender így meg úgy akkor fel lehetne csapni egy katonai tankönyvet, és bármelyik nem közismert de mesteri lépést be lehetett volna tenni, hogy egy laikus mozinéző azt mondja legalább: hoppá ez ütött. Számos ilyen film van.

 16. Rövid leszek: gagyi, vacak kliséparádé! Hulladék, ami elvett 2 órát az életemből! A történet: összeollózás. A színészek: gyengék. A szinkron: katasztrófa! (Hangyok??? Ugyan már!) Sírtam a végére, hogy nem a Szupercellára mentem el. (Két nap múlva megtettem és beigazolódott, hogy messze jobban jártam volna!) Tele volt logikátlan baromságokkal. Minek gyakorolnak közelharcot, ha utána űrhajókkal csatáznak? Tini hősöktől mentsen meg az ég!

 17. Egyetértek a kritikával teljesen. Mint könyvet olvasónak, nagyon kellemes meglepetés volt, mennyit sikerült áthozni a filmbe (előzőleg teljesen leírtam már). De az is eszembe jutott, hogy vajon ha nem olvastam volna, a nagyon gyorsított történet, és kimaradt dolgok mellett mennyire lett volna kerek az egész.
  SPOILER
  Ilyen a szuperfegyver berakása – filmes szempontból érthető volt, h mozisabb zárócsatát csináljanak, csak éppen stratégiai géniusz nem kellene hozzá.

 18. Gondolkodtam rajta hogy megnézem, de őszintén szólva a sok negatív vélemény eltántortott tőle. Eleve nem győztek meg a trailerek, de gondoltam kap egy esélyt, mert a könyvre többen mondták hogy nagyon jó. Valami biztos rosszul működik bennem, de nekem a hideg futkosik a hátamon amikor egy tini menti meg az egész világot, pláne ha olyan a feje amit ütnék ha csak meglátom.

 19. Tollbamondás… Van rá esély h valaki aki semmit nem tud a történetről esetleg jobban el tud varázsolódni?

 20. Nekem tetszett, de tényleg rövidebb volt egy fél-egy órával mint amennyi jó lett volna. Ettől függetlenül élveztem, és emlékeztetett, miért is szerettem annyira a könyvet.

 21. A könyvet nem olvastam, de az alapsztorival tisztában voltam. A “csavar” sajnos kiszámítható volt, talán a sok fél-spoiler miatt amit előtte hallottam/olvastam. Amivel bajom volt, az a motivációk hiánya. Ford miért olyan agresszív? Négernéni miért védi annyira? Major Lazer miért ilyen kétoldalú? Egyszer leordítja, egyszer haverkodik vele. Az hogy miért egy csapat gyerektársát rakták be irányítani a flottát, értettem, kiskoruk óta azt tanulják, a szuperfegyvernél meg csak meg kellett húzni a “ravaszt” mikor feltöltött.
  Sajnáltam hogy a taktikai részek nincsenek kibontva, nem ártana egy rendezői változat plusz félórával. Összességében elment, megnézném mégegyszer már csak a látvány miatt is, de nem vágott hanyatt. Viszont kedvet kaptam a könyvhöz.

 22. Sajnaltam hogy ez lett a konyvnek az adaptacioja, pedig volt ido, hogy azt gondoltam hogy ennyi oscaros szinesszel meg jo is lehet de amikor elosszor meglattam a jatekidot na onnantol tudtam, hogy ez csak szar maximum nem annyira szar lehet. A masodik lett es ez nem dicseret mert amennyi penzt elkoltottek abbol mar egy olyan sztoryt is kihozhattak volna amit nem csak a konyvet olvasok ertenek. En nem emlekszem ra de szerintem SPOILER SPOILER SPOILER azt sem hangsulyoztak ki, hogy ez a flotta mar 50 eve uton a Hangyokhoz, mert ugye ilyen aprosagokbol is latszik, hogy mennyire elszantak es elkeserdettek voltak a katonai vezetok tovabba arra sem emlekszem, hogy azt elmondtak volna, hogy Mr. Rakham is “hibernalva” volt csak azert ha veletlenul ezalatt az 50 ev alatt megtalalnak azt aki majd kepes lesz vezetni azt a flottat amit elinditottak anno akkor tudjon neki segiteni.Vagy csak annyi, hogy mind ket gyereket megolte a valosagba es ezt O nem tudja meg mi viszont tudjuk mert elmondjak nekunk a filmben ez sem tortenik meg. Es ezek az infok kb 3 masodpercet vettek volna el a filmbol de talan melyitettek volna a storyt. Tudom ez egy blockbuster es mit is varok de szerintem ez akkor is belefert volna. Na mindegy szar volt ez van viszont azzal a hirrel nem tudttam mit kezdeni, hogy tervezik a folytatast hova meg minek a konyv sorozat legerdekesebb es leglatvanyosabb reszet leforgattak mar a tobbi konyv maximum sorozatot erdemelne de meg azt se nagyon(pedig nekem tetszett az osszes Enderes konyv).

 23. 2SY – Ezt felejtettem el korábban. Hogy nem igazán mélyítették el a drámát. Nem igazán szenvedte meg Ender az egész helyzetet. Egyébként jó volt a színész meglepő módon nekem bejött a srác játéka és karaktere. Mintha szándékosan kicsit a gyerekfilm felé ment volna el. Ha belegondolunk nem is volt igazi harc a filmbe a bunyókon kívül mert a visszaemlékezésben nem látszik semmi a többiben meg azt hittük szimuláció. Egyébként a szimuláció és a flotta megjelenése is elvette a dolog mélységét. Be lehetett volna avatni a nézőt hogy a srác valódi életekről dönt a tudtán kívül. Persze ha az író nem így írta meg hát nem így írta meg.
  Egyébként azt sem tartom kizártnak hogy ami tizen x éve még megállta a helyét izgalmas történetnek az ma már kevés, átlátszó, mesterkélt. pl harcoltassunk gyerekeket… Ezen 14 évesen izgultam ma húzom a számat. Lehet ezért készült ez a film a 14 éveseknek.

 24. Kapott még egy esélyt a film, de a második megnézésre csak annyival jutottam közelebb, hogy felötlött bennem egy klasszikus párbeszéd:

  – Mit csinálsz Patrik?
  – Halmozok Jocókám.

 25. Nem tok leállni, nem tok leállni !

  SPOILERZ

  Mi volt a bogarak részéről az a merőben újszerű és eddig nem ismert látásmódot követelő taktika amivel majdnem elpusztítottak minket? Netán, hogy az anyahajóból 90 csillió kis repülő jött ki nem csak 100? Mennyire van a kihalás széléig megverve egy olyan faj ami nem csak, hogy kifejleszt és megépít egy mindent vivő szuperfegyvert, de körülrakja egy jelentős méretű drón és egyéb űrhajó flottával amihez egy szintén minimális költségű űrbázist is magában foglaló oktv-vel keres vezetőt? Azt nem is említem, hogy az iskolabusz hagyományos rakétatechnikával emelkedik az űrbe… De nagy kedvenc még a történet saját logikáját pofán köpő Napoleon és Julius Caesar párbeszéd (akikről ugye tudjuk hogy tini korukban értek pályájuk csúcspontjára) ami kb csak azért szerepel, hogy Ender replikázhasson Hannak egy nagyon elméset. Nem lett volna célszerűbb mondjuk Nagy Sándort említeni aki relatíve tényleg fiatalon vált naggyá? Csak egy picit logikusabbá téve a fiatal stratéga koncepciót? Még elmés választ is kitaláltam: Igen de ő hatalma és felelőssége nyomán fiatalon halálba itta magát nem tudván feldolgozva önön nagyságát? (Jó nyilván nem így történt, de a tesztközönségen átment volna.) Tudom, hogy ezek már trollság felé hajló szőrszálhasogatások és fejtegetések, de van hogy egy film kipörget agyilag és basszus csak egy filmes oldalon beszélgetünk. De megnyugtat a tudat, hogy annak, hogy így tekintetek rám pont annyi a valószínűsége, mint hogy egy testi felépítésében és technikájában is kaptárrovarokat idéző idegen fajnak legyen valami központi vezérlő tudatra vagy entitásra utaltsága a zavartalan és hatékony működés érdekében.

 26. “Olvasva pár véleményt leginkább azoknak tetszett a film, akik olvasták a könyvet, akik nem azoknak meg a semlegestől a borzasztóig skálázódott. ”

  Na akkor én vagyok a kivétel,mert nekem eléggé bejött a film.Sztem az Ender-t alakító kissrác rendesen el lett találva a szerepre,maga a film végig érdekelt,nem unatkoztam 1 percre sem.A vége a játékidöböl sajnos kiszámítható lett nekem,ennek ellenére tetszett.
  8/10

 27. Már a könyv is egy hidegháborús utalásaiban idejét múlt, épp az elviselhetőségig didaktikus gyermekregény.
  Felnőtt fejjel olvasni fizikai fájdalmat okozott.

 28. Kaoka
  Spoiler
  “Mi volt a bogarak részéről az a merőben újszerű és eddig nem ismert látásmódot követelő taktika amivel majdnem elpusztítottak minket?”
  ilyen tipusú harci taktikával való életben, mikor tallkoztak katonák
  Sok ezer kis tárgy látszólag véletlenszerű alakzatba repülve támad mindent. Egyszerre pajzsok és támadófegyver.Egyetlen amivel eltakaríhatók vmi nagyerejű fegyver. mai fegyverek lözül csak nukleáris fegyverek elég erősek, de mondjuk azzal lakhatatlanná is tennék a saját bolygónkat.
  ha nem lett volna egy központi veérlőhajó,ami kiövésével győzelem semmi esélyünk se lett volna.
  ha el akarjuk söpörni őket,akkor két dolog kell egy bazi erős fegyver amivel majd kilöhető a brutálisan védett központ,és ezt vhogy megvédeni. Hátrányunk egyértelmű, drónok darabszámba nem tudjuk lekörözni az ellent.
  megoldás egyszerre tűnik banálisnak,ám mégse az valójában.

  “Mennyire van a kihalás széléig megverve egy olyan faj ami nem csak, hogy kifejleszt és megépít egy mindent vivő szuperfegyvert..”
  sztem elég egértelmű volt hogy ez propaganda volt…sok évvel vagyunk háború után,jórészt újjaépülés megvolt,és teljesen militarizálták a társadalmat..

  “Azt nem is említem, hogy az iskolabusz hagyományos rakétatechnikával emelkedik az űrbe…”
  elég világos volt, vmi nagyon pusztító feyver kitalálsára utaztak,tudva azt, ha központot kilővöd, akkor nyertél.Arra költötték a pénzt,nem űrliftre…

  Összségében semmi kirívő hülyeség nem volt, saját logikájuk megvolt. Sok kérdőjeles rész maradt, ami betudható a rövidre fogott műsoridőnek.

 29. sztem nem volt rossz, de nem is maradandó, sok fos comic-adaptáció után azért felüdülés 7/10

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.